Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 3x04

2013. március 05. 09:00 - Eurydice

Kedves Olvasó! Ha a story4 jóvoltából most kapcsolódtál be a sorozatba, akkor csak abban az esetben kattints a tovább gombra, ha ugrani szeretnél az időben két évadot és a történetben cirka 8 évet. Ha meg inkább magad szeretnéd felfedezni a történet szépségeit, akkor a magyar nyelven már eddig leadott epizódok hogyvoltjait alább találod! Első rész, második rész, harmadik rész és a vasárnap vetített negyedik rész.

A múltkor ott fejeztük be, hogy a vén Strallan otthagyta az oltár előtt szerencsétlen Edith-et, Kulcsosról kiderült, hogy mégsem halálos beteg és Matyi mégis hajlandóságot mutatott arra, hogy megmenteni a kastélyt. Reggeli levélosztás a börtönben, és a cselédeknél is, de se a frissen hajmosott Bates, se Annuska nem kap üzenetet, bezzeg a többiek! Ezért mindketten nagyon szomorúak. Ó, azok a boldog mobil- és netmentes békeidők, amikor ujjal mutogattunk egymásra, hogy te nem írtál vissza? No, de kanyarodjunk a történetünkhöz: Annuska igen bánatos a férj hallgatása miatt, ráadásul nem is látogathatja mostanában.

da0304_01.JPG

Matyianyu egy levelet hozott Kulcsosnak Vörös Etheltől, aki ugye rossz utakra tévedt (egy ilyen házban nem mondjuk ki kérem a prosti szót). Matyi hárítja a lehetőséget, hogy Házura Nr.2. legyen, de amint a Lord neki nem tetsző intézkedéseket hoz a személyzet bővítését illetően, nem bírja ki, hogy ne emelje fel a szavát. A reggelinél Edith továbbra is a férfiakkal eszik, hiszen még mindig hajadon. Ráadásul felbuzgó politikai érdeklődését apja mindenképpen az unalmas yorki érsek vacsorájának szervezésébe akarja belefojtani. Mivel Carson sikerrel járt a Lordnál, Matyi meg nem volt elég erőszakos, ezért a cselédség egy szobalánnyal, egy inassal és egy konyhalánnyal bővül a közeljövőben.

da0304_02.JPG

Valami fordítva van bekötve Mérinél, a friss feleségek inkább mindenből gyerekszobát akarnak csinálni, nem a babaszobából nappalit. Matyi körül zsongja az asszonykáját, de az továbbra sem tud, vagy nem akar a család bővüléséről beszámolni. Edith a sok unalmas szabadidejében meglátogatja a nagyanyját, akit egy guinea-ra lehúz a hozott parfümmel. Cserébe Halszem jó tanácsokkal látja el, például, hogy foglalja el magát valamivel. Nesze semmi, fogd meg jól. Kulcsos épp tart elfelé Matyianyuhoz, hogy ott találkozzon Ethellel, amikor a sírással küszködő Annuskába botlik. Ugye még mindig nincs levél, ettől aztán a szobalány agyát elöntik a víziók. Bates zsákvarrogatás közben ismét fülest kap, miszerint a Cellatársa a múltkori pofonért felnyomta a főnöknél, ezért nincsenek se levelek, se látogató nej. A komornyik arcán erre átfut egy megkönnyebbülő mosoly, akkor mégse lépett le Annuska valami másik féllábúval.

da0304_03.JPG

A meghirdetett első inas állásra a házon belül is van jelentkező Colos személyében, akinek Carson kanál-felismerési tanfolyamot tart, ezt természetesen Thomas nem néz jó szemmel. Vörös Ethel - most éppen kiskalapban, szóval nem látom, hogy kócos-e - Matyianyu nappalijában üldögélve megkéri Kulcsosékat, hogy írjanak a kis Károlyka nagyszüleinek, hogy vegyék magukhoz az unokát. Ezt már egyszer ugyan végigjátszottuk, de akkor a szobalány meggondolta magát és az anyai szeretetre hivatkozva a nyomorgást választotta a fiának. Persze meglátjuk, hogy mit szólnak a Tuskó Nagypapáék, de az biztos, hogy nem lehet egyszerű Ethelnek, mert még a szakácsnő is oldalra köp ha látja.

da0304_04.JPG

A sznob püspöki vacsora közben Edith rövid és érthetetlen telefonhívást kap a terhes Sybiltől. Alig kezdődik a szokásos vacsora közbeni eszmefuttatás, amikor kopognak az ajtón, erre persze a szent embernek azonnal van egy frappáns bibliai mondata, de ezek a papok már csak ilyenek. A kapuban a ronggyá ázott, egy szál kabátban menekülő Sofőr áll. A terhes asszonyka persze sehol. Tom nem akarja megzavarni a vacsorát, ezért egyből felsiet az emeletre. A családtagok között persze azonnal megy az infó az asztal körül, mindenki izgatottan várja, hogy mikor lép le az illusztris vendég.

da0304_05.JPG

Amint ezt megtörténik a Sofőr a könyvtárban elmeséli, hogy a csőcselék felgyújtott egy nemesi kastélyt, ő pedig, mint felbujtó most menekülni kényszerül. De sem erre, sem Sybil teljes magára hagyására nincs mentsége a család előtt, nem csoda, ha a Lord teljesen kikel magából, és ordibálni kezd, talán harmadjára, mióta ismerjük. Erre a Sofőr pedig elbőgi magát. Én is ezt tenném a helyében. A kemény szituációt az alagsoriak is kellően rágcsálják, persze nem vezet jóra, ha valaki lady létére egy sofőrhöz megy hozzá. A na-ugye-megmondtam pártiak szócsöve persze most is Carson, akit Kulcsos próbál kicsit enyhíteni. Az asszony elég jó kedvében van, ugyanis meglepte magát egy elektromos kenyérpirítóval, de a főkomornyiknak túl sok egy napra ennyi lázadás ebben a házban.

da0304_06.JPG

Reggel fiatal Szépfiú érkezik Carsonhoz az inas-hirdetésre, meg is akad rajta mindazok szeme, akik rajonganak a fiatalemberekért. És itt nem csak a szobalányokra gondolok, ugye. A főkomornyik nincs nagyon oda érte, de nincs sok lehetősége a válogatásra. Az új nap kissé higgadtabbá tette a Lordot is, úgyhogy a lánya érdekében kész segíteni a vőjén is, ezért Londonba utazik, hogy megmozgassa miniszteri kapcsolatait. A megbeszéltek szerint Ethel elviszi a kis Károlykát Matyianyuhoz, hogy újra találkozzanak a nagyszülőkkel. A nagypapa továbbra is egy köcsög, meg kell hagyni, de most legalább hajlandóak lennének némi pénzzel megsegíteni a gyerek nevelését. Úgy látszik, mindenki elérte a célját, csakhogy a volt szobalány ennél többet szeretne adni a fiának.

da0304_07.JPG

Bates az egyik spanjával szervezkedésbe fog, de sajnos részleteket én sem tudok kivenni abből a maszlagból, amit ezek egymásnak vetnek két kanál babfőzelék között. Méri addig rágta Matyi fülét, hogy masszírozza már bele magát a birtok ügyeibe, hogy az Ügyvéd teljesen alámerül a kastély könyvelésébe. Ekkor pördül be a könyvtárba Carson, akinek még mindig az első inas választás miatt fő a feje, hogy a fennhéjázó Szépfiút vagy a törekvő Colost válassza-e. Egyre inkább a második felé hajlik, még ha az épp O'Brien unokaöccse. Végül Méri javaslatára a szobalányoknak kedvez, hiszen azért van Carson papa, hogy a túl öntudatos cselédeket a helyükön tartsa.

da0304_08.JPG

Miközben Matyianyunál tovább tart a családegyesítési tárgyalás: Ethel tervét, hogy megadjon a gyereknek mindent, és ez pedig csak úgy érhető el, ha a kis Károlykát nagyszülei nevelik, ő maga pedig eltűnik a színről. Ez a legdrasztikusabb döntés, amit anyaként meghozhatott. A könnyfakasztó búcsúzkodást én sem bírom nézni, akárcsak Kulcsos meg Matyianyu se, szegény volt szobalány pedig eltorzult fejjel hüppög a kocsi után, amint Genya Nagypapáék elhajtanak. Aztán ő maga is elkullog, érte néhány láthatatlan könnycseppet a két öreg nő morzsol el.

da0304_09.JPG

Hirtelen aztán egy hasonlóan lehangoló helyszínre, Bates cellájába kapcsolunk, ismét ellenőrzés, de a gyanús csomag most a Cellatárs motyója között figyel. Ez volt hát a "bableves" fedőnevű akció lényege, a Cellatársat kicsit megszorongatni. Autó gördül a kastély elé, belőle pedig az erős terhes Hamvaska kerül elő a Sofőr és a család nagy örömére. A rendező megint kihasználta, hogy a hallban tökéletesen lehet forogni a kamerával, úgyhogy megint jól elszédültem az üdvözlő csók közül. Még egy ilyen és reklamálni fogok. Alig ér véget a csók jelenet, máris elkezdődik a pár zaklatása, hogy mi miért történt és különben is, amikor a Lord táviratban hazaizen: nemsokára hazaérnek.

da0304_10.JPG

A házurával együtt a harapós kedvében lévő Thomas is megérkezik és egyből vidámabb hangulatba kerül, amint meglátja, hogy a Szépfiút felvették inasnak. Külön öröm járja át, mikor meglátja az izmos felsőtestét és a barátságos hangot. Ugye szegény srác még nem tudja, amit mi már igen. A Lord hazatérése gyors családi kupaktanácsot indukált, itt aztán kiderül, hogy Londonban annyit sikerült elérnie, hogy Tomot Angliában békén hagyják, de Írországban a biztos börtön várja, ugyanis a nemesi kúria elleni támadásban jócskán kivette a részét mindenki nagy megdöbbenésére. Így aztán lőttek a visszautazásnak és a tervezett dublini szülésnek, már ami Hamvaskára vonatkozik.

da0304_11.JPG

A Szépfiú már az első vacsorán alátámasztja, hogy jogos a nevére, mert a háziak kérdésére Jimmy-nek hívatja magát, amit aztán Carson helyesbít James-re. És mivel itt ő a főnök, nincs mit tenni. Edith megtalálta a magának való időtöltést, egy újságcikket írt egy neves lapba, apja persze nem hiszi, hogy az meg is jelenik, Halszem meg egyenesen képtelenségnek tartja, hogy ilyen megeshet ebben a családba. A vacsora és a férfiak bagózásának végére Tom Írországhoz való feltétlen ragaszkodása mintha csillapodni látszana, és kifejezi hálája apósának, amiért elrendezte az ügyüket. Ezt persze a Lord nem hiszi, de legalább a lánya kedvében járhatott. Miután a Politikus elviharzik, Matyiék áttérnek a birtok ügyeire, illetve csak áttérnének, mert amint az Örökös komolyra fordítaná, az Após belefojtja a szót. Ez ám a szép kis megbeszélés.

da0304_12.JPG

Bates zárkájába kapcsolunk, nyílik az ajtó, de most az újabb cellakutatás helyett egy köteg eddig visszatartott levél érkezik Annuskától. Most aztán van nagy öröm, hogy az asszony mégsem felejtette el. Carson épp matat a cselédebédlőben, amikor gomolygó füstre lesz figyelmes, azonnal kitör belőle az önkéntes tűzoltó, felkapja a piros vödröt és akcióba lendül. Még jó, hogy időben áttekint a szürkeségen és nem borítja a tartalmát a békésen pirítóst készítő Kulcsosra. Ehhez kapcsolódóan lenne két kérdésem: látta már valaki korábban ezeket a piros vödröket a folyosón, illetve vajon milyen oltóanyag lehetett bennük? Mert nem úgy tűnt, mintha víz lenne. Az este még egy kellemetlen házastársi beszélgetésnek leszünk tanúi Hamvaskáéknál, ahol a férjben továbbra is buzog a hazafi vér és a kötelességtudat, az asszonyban meg az anyaság. Jobb is ha elteszik magukat másnapra.

da0304_13.JPG

A reggel úgyis sokkal indul, a Lord előzetes várakozásainak ellenére a lap lehozza Edith cikkét névvel és ranggal egyetemben. Lord elképedésénél csak Carson felháborodása nagyobb, még szerencse, hogy a két sógor védelmébe veszi és támogatja Ketteske új hobbiját. Az új nap másoknak is tartogat meglepetéseket, Annuska ugyanis szintén egy egész paksaméta borítékot kap kézhez, ezek szerint kifelé is blokkolták a leveleket. Colos megköszöni Dézinek, hogy kiállt mellette az első inas kérdésében, így a konyhalány úgy látja ideje, hogy elmondja az inasnak, mi a helyzet. Ám mire belekezdene a szerelmetes mondanivalójába, Mrs Patmore egy vasaló-képű parasztlánnyal állít be a konyhába, aki átveszi Dézi helyét, így az végre segédszakácsi rangra emelkedik. A Colos azonnal körbeudvarolja a friss húst, Ájvit (ha ma már volt egy James, kell egy Ivy is), így Dézi rájön, jobb, ha nem mondd semmit. De azt már az előre borítékolom, hogy nem fogja kedvelni a lányt.

da0304_14.JPG

Matyi, miután a birtok ügyeinek megbeszélése kudarcba fulladt a Lorddal, úgy döntött, hogy a család másik fejéhez, Halszemhez fordul tanácsért. A helyzet ugyanis, amit a birtok könyveiből kiolvasott, hogy Downtont rosszul vezetik, és mindenképpen változtatni kell ezen. Méghozzá úgy, hogy a lehető legkevesebb sérülést okozza a túlérzékeny családtagok lelkén. Nagyi sem kecsegteti túl sok jóval az Örököst, inkább könnyeket és vitákat vízionál. Na ez szép lesz. Az epizód végére még két boldog embert látunk, akik az egymásnak írt leveleiket olvasgatják nevetve-sírva, de elsősorban megkönnyebbülve.

da0304_15.JPG

Címkék: Downton Abbey
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cz80 2013.03.05. 17:26:08

Nagyon jó volt. A James- Ivy párhuzamra én is felkaptam a fejem, jót mosolyogva :)

tóparti látomás 2013.03.11. 14:40:20

Jó volt nagyon :)
Ajvit - James kettőssel végre frissült egyet a csapat. Kíváncsian várom Bates mikor fog szabadulni és mi lesz Sybill-Sofőr párossal ha már vissza nem mehetnek.
süti beállítások módosítása