Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 5x09 – Secret Santa

2013. február 28. 15:00 - Zenóbia

Ho-hó! Esik a hó, hajj de szép, öröm van és boldogság, meg családi séta, meg angyalka gyártás a hóban, a kislány illúziói hamar szertefoszlanak a Mikulásról, aki nem rénszarvasszánon érkezik, de viszont az égből pottyan holtan. Még jó, hogy nem üti őket agyon. Ajándék van nála? Hű, Castle-éknál akarok lakni karácsonykor, imádom a túlzásba vitt tömény giccset olyankor, ide nekem a díszlettel. Castle boával a nyakában akad ki, mert Martha-nak és Alexisnek is programja van a szentesti vacsi utánra, amivel megtörik az évezredes hagyományos ünneplést, én is ki lennék akadva, mint a szar. Aki nem bírja a karácsonyt, az utálni fog ebben a részben, szólok előre, mert igazi karácsony-buzi vagyok. Beckett szerint sem akkora tragédia ez, ő például ott lesz, ha csak nem kell dolgoznia, viszont kikötés, hogy az első évben nincs ajándékozás. Ráadásul a Mikulás is halott, kész tragédia.

5x09_castle1.jpg

Kris Kringle az Északi-sarkról röppent közénk, bár a landolás nem sikerült túl jól. A család nem hallott semmiféle repülőt a fejük felett, de hát valahonnan csak ki kellett esnie. A szánjából, mondja Castle. A Mikulás image tökéletes, a csizmájától eltekintve, amelyek egyedi készítésűek. A légi irányítás sem tud semmiféle repülőről, de van egy légifolyosó, amihez nem kell engedély 1300 láb alatt. Ezt pedig a Vaslady-től tudjuk meg, mert az anyósa hivatásos pilóta, és náluk vannak az ünnepek alatt, ami miatt a karácsony nem kimondottan a kedvenc ünnepe. Bírom ezt a nőt. Ryant megviseli a Mikulás halála, tőle mondjuk el is vártam. Espot meg az, hogy idén nem együtt szentestéznek egy karton sörrel, bár nem nagyon értem, hogy ebben mi a meglepő, Jenny-t addig hova szándékozott tenni? A Mikulást nem a zuhanás ölte meg, hanem a hátába fúródott golyó. A ruháján pedig egy kis darabka piros festék, ami a szánjáról való, ez nem is kérdés.

Espo megtudta közben, hogy Kris Kringle az Északi-sarkról valójában Edmund Smith Bronxból, az első verzió szerintem is sokkal érdekesebb. Espo Lanie-nél is bepróbálkozik, de már ő is foglalt szentestére, viszont szívesen veszi Espo hívását, ha már lezajlott a magányos ünnepek miatti kétségbeesése, nocsak-nocsak. A Mikulás lakásába a kedves szomszéd család engedi be őket, akiknél csak Edmund volt kedvesebb míg élt. Ő volt a jótét lélek Télapó. Múlt héten ennek ellenére megfenyegette egy fickó, akinek a fényképe kint is van a falon, épp egy repülőgépnek támaszkodik, és akkora szakálla van, hogy pótolhatná Edet. David Dunne, szabadidejében részegen verekszik, amúgy szintén Mikulás. Beckett kissé soknak találja a díszítést David munkahelyén, ami a Mikulásgyár így első ránézésre, mit fog szólni Castle lakásához, kezdek aggódni. Meg ő is. David nem ölte meg Edet, bár utálta mint a szart, mert az lenyúlta a legjobb melóját, annak ellenére, hogy ő faragott belőle öt évvel ezelőtt világlegjobbmikulását.

5x09_castle2.jpg

Miért is lett Ed Mikulás, amikor öt évvel ezelőtt még James Edmund Smith volt, öltönyben, jól fésülten, szakáll nélkül, menedzserként dolgozott egy vállalatnál, iszonyú pénzért. Vagy kiégett, vagy simán megbolondult. A halála éjjelén kétezret vett ki egy ATM-ből, és felhívta az ex feleségét is, akivel már nem beszéltek három éve. Elment meglátogatni és bocsánatot kérni, hogy öt évvel ezelőtt minden előzmény nélkül egyik reggel elment a boltba kenyérért meg szalonnáért és többé nem tért vissza. Jenny szexi mikuláslány jelmezt küldött Ryannek, természetesen Espo kibontja és természetesen riszapartiba kezd a rucival, ami vicces, de még mindig nincs kivel karácsonyoznia, ami viszont nem az. Ryannak sikerült elérnie az ügyvédet, akivel Ed rendszeresen telefonált, és kiderül, hogy Ed a Suncove Alap Hitelintézetet próbálta megbuktatni, akik miatt 43 család mellett, a szomszédai is elveszítették a házukat. Az ügyvéd már éppen ejteni akarta a vádat, mert már iszonyú sokat vesztett az ügyön, de Ed könyörgött neki, hogy ne tegye, mert a következő pár napban még történhet valami csoda.

5x09_castle3.jpg

Az Alap beszedte az ügyfeleitől a pénzt, aztán feloszlott. Castle oltári lelkes, hogy másnap este Kate-tel tarthatnának karácsonyi filmnézős maratont, de csalódnia kell, mert Kate elvállalta az ügyeletet, hiszen kevés az ember az őrsön, és mégsem mondhatja a Vaslady-nek, hogy Castle csalódott lenne, ha nem nézhetnék meg együtt Az élet csodaszépet. Meg amúgy sem szereti a karácsonyt, csak ezt még képtelen bevallani Castle-nak, aki ennyire látványosan odavan ezért az ünnepért. Espo közben kiderítette nekünk, hogy Ed a pénzfelvétel után egy reptérre vitette magát, ahol találkozott valakivel, majd továbbment a taxival Long Islandra. De akkor hogy került mégis abba a gépbe holtan, ami ott áll ezen a bizonyos reptéren? A gépből pont annyi benzin hiányzik, amivel el lehet repülni Long Islandig meg vissza, tehát Ednek egy ottani reptéren kellett beszállnia, ki meg ugye tudjuk, hogy szállt. Alexisnek új faszija van, Max, az éves Rémköltészeti versenyen ismerkedtek meg. Ó. Erre nem tudok mit reagálni.

5x09_castle4.jpg

Szóval korcsolyáznak egyet szenteste, mert aztán a srác elutazik a családjával az ünnepekre. Castle ajándékot visz a Vaslady-nek, aki azóta is töretlenül utálja az anyósát, hátha eléri vele, hogy ne Kate-et ossza be szentestére. Elérhetné, ha nem Kate maga kérte volna, hogy ossza be őt egy másik rendőr helyett, mert annak van családja, neki meg úgysincs. Castle arca egy tanulmány. A vége az lesz, hogy Espoval fognak édes-kettesben berúgni mint a szar, szent karácsony ünnepén. Irány a CaseCommerce épülete Long Islanden, ahol Ed bekerült abba a bizonyos kis piros helikopterbe. Az irodába betörtek aznap, a karácsonyi buli alatt, amin mit ad Isten, Ed volt a fellépő Mikulás. Ellopott egy nagyon drága és nagyon híres órát az egyik szobából. De minek kellett neki a helikopter, amikor az óra befért volna simán a zsákjába is, vagy miért pont csak az óra kellett neki, amikor sokkal többet is lenyúlhatott volna, ha már ott volt? Kérdések, mindig csak a kérdések.

5x09_castle5.jpg

És máris itt egy újabb, hogy Kate miért nem szólt róla, hogy nem akar vele karácsonyozni. Nem vele nem akar, hanem egyáltalán nem akar, az anyja halála óta nekik nincs karácsony, az apja magányosan ücsörög a szobájában, ő meg minden egyes ünnepen elvállalja az ügyeletet, azok miatt a családok miatt, akik együtt ünnepelhetnek. Neki ez a hagyomány, Castle-nak meg más, de Castle megértő, milyen is lehetne ebben a helyzetben? Ryan közben talált egy gondnokot, aki fent járt a tetőn még mielőtt kitakarították volna, és talált egy pipadohánytartót. Na és kit ismerünk, aki pipázik is és repül is? Na kit? Halvány lila gőzöm sincs, mert két napja írtam meg az elejét és memóriám meg ugye nincs, de annyit azért sejtek, hogy valaki olyan lehet, akinek köze van a mikulásokhoz. Állati okos vagyok. David Dunne, aki Ed mentora volt, egy süvegcukorral agyonvágja Espot, akit kezd legyűrni a piros ruhás szakállasok túlereje, de még időben befut Ryan, bár nem hinném, hogy képes lenne rálőni a Télapóra. David még mindig tagad, akkor mégis miért kezdett el menekülni a rendőrök láttán?

5x09_castle6.jpg

Ed felbérelte, hogy legyen ott a helikopterrel, ő majd beletesz valami nagyon nehezet (az óra nem az, súgok), és David meg repüljön el vele. Aztán jött a hülye órával, felszállt a gépre, de valaki jött utána és lelőtte, úgyhogy Dave felszállt a helikopterrel, a halott Ed meg kizuhant. Oké, senki nem ért semmit, legfőképp én nem, hogy ha valami nehezet akart elrabolni, akkor mi a fenét akart kezdeni a hülye órával és hol hagyta el a tonnás cuccot, legyen az bármi? A lift felvételeit átnézve kiderül, hogy a szomszéd srác is ott volt a partin, pedig ő nem is volt meghívva, nahát. Priusza is van, meg oka is, hogy utálja Edet, ugyanis a Vaslady PSZÁF-os forrásától tudjuk, hogy valójában a Suncove alapítója nem más volt, mint Ed. Aki miatt a szomszéd srác apja öt évvel ezelőtt szenteste meghalt, mert annyira fáradt volt a sok munkától, amit azért végzett, hogy visszafizesse a jelzálogot, hogy elaludt a volán mögött. Ed pedig magába szállt és önkéntes angyallá változott, kicsit kövér, kicsit szakállas, kicsit piros angyallá, de azért mégis. Beköltözött a szomszédba azzal a szándékkal, hogy helyrehozza a család életét, akikét előzőleg elbaszta. Késő bánat, mondhatnánk. Én mondom is.

5x09_castle7.jpg

Ed a halála előtti héten elmondta Timnek, hogy ki ő, és a segítségét kérte, hogy megszerezzék a bizonyítékot a Suncove ellen, hogy megnyerhessék a pert. Tim tehát belógott a partira és feltörte egy raktár ajtaján a zárat, ahol a Suncove eredeti dokumentumai voltak bedobozolva. Vélhetően dolgozott valaki a CaseCommerce-nél Ed régi társai közül, aki rájött, hogy az iratokra pályázik és ennek nem örült nagyon. Mr. Case üzlettársa volt Ednek, de szerinte nincs semmi olyan az iratok között, ami rá nézve terhelő lenne. Az iratok között nincs is, de az óra mégis terhelő bizonyíték, mert mint kiderült, az Timéké volt, fedezetnek szánták, de nem tudtak fizetni, így Mr. Case szépen megtartotta. Míg a Mikulás vissza nem lopta. Mr. Case nem ölte meg Edet, viszont tudja, hogy ki az, aki igen. Az exfeleség, mert nem bírta volna ki, ha nem vehet magának több drága cipőt, és ez lett volna a sorsa, ha Ed továbbviszi a pert. Azóta már megbánta, hogy megölte, most akkor mondjuk mind egyszerre és jól artikulálva, hogy: késő bánat. Mégis létezik a Mikulás, hiszen megmentette Tim és másik 42 család életét, bár azt ne felejtsük azért el, hogy előtte ő tette tönkre.

5x09_castle8.jpg

Vaslady hazamegy, hogy fejbe vághassa az anyósát a pulykával, Castle meg hogy ünnepelhesse a reményt, mert neki ezt jelenti a karácsony. A lift előtt épp fagyöngy alatt állnak, de nincs csók, de azért elképzelhetjük. Ryan késlelteti az indulást a szexi mikulásjelmez ellenére, vagy éppen azért. Jenny gyereket akar, ő meg nem tudja, érdemes-e ebbe a széthulló világba gyereket gyártani. Espo rakja helyre, hiszen a családok tartják össze a széthulló világot, úgyhogy menj tesó, és csinálj gyereket. Ryan pedig megy, és csinál. Hajrá nekik!  Castle nagyon örül, hogy Martha és Alexis végül mégis úgy döntött, hogy otthon maradnak szenteste, érezzék jól magukat, mert neki dolga van, veszi a kabátját, és indul Becketthez az őrsre. De az ajtóban már ott áll Kate, aki szintén úgy döntött, hogy ideje megtörni a hagyományt és inkább a szeretteinkkel tölteni a karácsonyt, mint az íróasztalunkkal. Még a karácsonyi giccs is tetszik neki, ezért aztán kap is puszit. Espo pedig előlép önjelölt Jézuskává és elviszi Timéknek az órát, amit Ed megmentett. Cserébe kap vacsit, így ő sem marad egyedül szenteste. A következő részben nyomozhatnának az után, hogy a Vaslady anyósa hogyan halt meg karácsony este rejtélyes körülmények között, amikben szerepet kapott egy pulyka és egy húsvágó bárd. Légyszi.

5x09_castle9.jpg

Címkék: castle
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2013.03.02. 18:11:01

Minden addigi hülyeséget megbocsájtottam a részben, amikor Castle rövid öt percen belül tetemre hívta Beckett-et a hazugsága miatt, ő pedig - szörprájz!!! - nem katasztrófa jelentést adott, hanem az anyja halálának egy pozitív értelmezését. Komolyan azt hittem, csoda történt, angyal szállt közénk.

Aztán Castle röptében lerúgta magáról a két hozzá legközelebb álló embert, akik ráadásul csak az ő hisztije miatt változtattak a programjukon, utána természetesen nem láttuk, hogy mi történik végre négyesben velük, és akkor megnyugodtam. Ezek még mindig ugyan azok a balf**ok, akik eddig is írták.

Zenóbia 2013.03.05. 13:21:21

@Neoprimitív: Hű, ezek után a következő részhez mit fogsz írni, el tudom képzelni. :)

2013.03.05. 13:31:08

Köszönöm a hogyvótot, és köszi, hogy írod! Jó olvasni.

Neoprimitív 2013.03.05. 13:55:06

Na, ez a gáz - percekig gondolkoznom kellett, hogy melyik volt egyáltalán a következő rész. Aztán rájöttem ...

Az első két évadot fejből felmondom bármikor, még a harmadikat és nagyjából, de utána már a legfeljebb arra emlékszem, hogy volt, de arra nem, hogy mikor. A legtöbb esetben nem is érdekes, a legutóbbi pár részben pl. voltak olyanok, amelyek nyugodtan lehettek volna akár a második évadban is (Na nem a minőségüket, a tartalmukat illetően.)

Zenóbia 2013.03.05. 14:03:00

@Dogla: De jó, örülök nagyon, és hát igazán nincs mit, én is élvezem! :)

Zenóbia 2013.03.05. 14:03:36

@Neoprimitív: ugye-ugye! :) na majd holnap felelevenítheted hogyvolt olvasás közben. :)

Neoprimitív 2013.03.05. 14:07:37

Bocs, véletlenül elküldtem, mielőtt befejeztem volna.

Szóval az a lényeg, hogy ezen a befejezésen én olyan szinten berágtam az írókra, mint a legszebb napokban. Tényleg senki nem érzi, hogy ezt így nem szabadna? Vagy én ragadtam le nagyon ott, amikor az első évadokban ezek még átélhető emberek voltak, normális reakciókkal? A kedvéért lemond a család mindkét tagja a saját programjáról, erre ő feláll, hogy köszi, dugjátok fel magatoknak a karácsonyfát, én leléptem? Úgy is mint az Atya, Aki Hiányolja a Lányát? Azt nem is mondom, hogy erre a két otthagyott természetesen boldog mosollyal reagál, mert ha a Castle húzásából az íróknak csak annyi jött le, hogy "milyen szép is a szerelem", akkor ebben már semmi meglepő nincs.
süti beállítások módosítása