Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Homeland 1x02 - Grace

2013. február 27. 09:00 - AaannnaaA

Kezdésként Brody emlékeibe nyerhetünk rövid bepillantást. Fegyveres őrök felügyelete mellett ás, közben halkan dúdolgat magában. Gyorsan rájövünk, hogy bizony sírt ás. Fogvatartói már hozzák is immár halott társát, és belelökik a gödörbe. Majd őt is a gödör szélére térdeltetik, miközben fegyvert szorítanak a fejéhez. Ő azonban rendületlenül énekel tovább, ahogy elnézem valami harci dalt. Aztán eldördül a fegyver. Tovább nem mozizunk, hősünk ugyanis csak álmodta mindezt, és a lövés pillanatában kiáltva felébred. Erre ugrik vigyázzba Carrie is, aki a kanapéján aludt a monitorok előtt, miközben kiccsaládot bámulta.

1.jpg

Brody meglehetősen megviseltnek látszik. Na ja. Anyus eközben reggelit készít, munkába indul, illetve lapátolná a család többi részét suliba. Apu nem úgy néz ki, mintha bárhová indulna. Amikor feleségéhez lép, az összerezzen. Apunak rögtön leesik: ismét megtörtént. Hogy mi is? Hát, hogy éjjel rémálmot látott, arabul kiáltozott, és jól megszorongatta a felesége kezét. A végeredményt meg is tekintheti: Jessica bal karján csúnya véraláfutások éktelenkednek. Brody arca egy cseppet megnyúlik. Anyus eközben konstatálja, hogy az újságírók tábort vertek a házuk előtt, nem tágítanak sem éjjel, sem nappal. Telefonálgatnak, mint ahogy épp most is. Dana veszi fel, de apja nem akar vele beszélni. A kis vicces erre közli a telefonálóval, hogy apám azt üzeni, nincs itt. Kiccsalád végül elindul, apu pedig otthon marad. Ismét a múltba pillantunk, emlékezetében felmerülnek képek arról, amikor cellájában egyedül sétálgatott, és hangosan kiabált, hátha valaki válaszol. De semmi. Ahogy a ház is üres most körülötte. Egy tompa puffanásra eszmél odakintről. Kilép. Csak az újság pottyant a küszöbre. Az újságírók persze millió kérdést kiabálnak felé. Ő báván mered ki a fejéből, majd visszaoldalog a ház csendjébe. Aztán a szobájában a falhoz oldalog, és felé fordulva a földre kuporodik. Visszaemlékezéseiből látjuk, hogy cellájában is így tett. Nem úgy néz ki, mint aki mostanában kijönne a sarokból. Carrie mindezt látva felvetéseit jegyzeteli bőszen.

Saul a kódfejtőkkel beszél, akik - emlékszünk - Brody ujjmozgatásának jelentését keresik. Eddig nem találtak semmit, de Saul utasítja őket, hogy rágják ezt a csontot tovább. Saul amúgy egy bíróval találkozik éppen, akitől kikuncsorgott / kizsarolt egy megfigyelési engedélyt Brodyra. Némi bájcsevej után megkapja amit kért, immár hivatalos engedélye van hősünk utáni szaglászásra.

Carrie odahaza végzi reggeli teendőit. Amibe beletartozik a zöld bogyó is, ugye. Döbbenten konstatálja, hogy az utolsót sikerül a dobozból kivennie. Hát, ennek sürgős utánpótlás kell. Telefonál valakinek, hogy este találkozzanak, gyanítom ő lesz a gyógyszerdíler. Aztán miközben a kanapén lakkozza körmeit (Brody a képernyőn még mindig a sarokban lapít) egyszercsak beállít Saul. Se kopogás, se semmi, csak megjelenik. A frászt hozza szőkénkre. Meg egy jó hírt is: megvan az engedély a megfigyelésre. Némileg ugyan fenntartásokkal, de áldását adja tehát Carrie agyszüleményére. Szőkénk beszámol arról, Brody hogyan viselkedik, például éjszakánként arabul könyörög, hogy öljék meg. Saul szerint ennyi év fogság után ez természetes. Különben is, ha üzenni akarna társainak, akkor kihasználná a sajtó figyelmét, és a hős szerepében tetszelegne amíg lehet. Carrie szerint egyáltalán nem könnyű terroristává válni (naná), és Brody most döbbent rá: ha átállt, most cselekednie kell. Nos, majd meglátjuk, melyik nagyokosnak van igaza.

2.jpg

A következő jelenetnél lazán leesik az állam. Csinos, fiatal nők tucatja várakozik egy szobában (talán hotel), miközben egyiküket épp interjúvolják. Az interjú alanya egy szál bugyiban ácsorog az őt kérdező nő előtt. Közben lazán besétál egy férfi - bizonyos Latif Bin Walid, aki egy Farid nevű  herceg asszisztense - és figyeli a kikérdezést. Úgy nézem, ágyasokat válogatnak a herceg háremébe. És igen, még mindig amerikai földön vagyunk. A csajok önként jelentkeztek a munkára, egy vagyont kereshetnek vele, de hogy nem feleségnek kellenek, az biztos. A kikérdezés végén a kérdező nő - Lynne Reed - a hercegi asszisztens szigorú figyelmétől kísérve bejelentkezik egy helyi szépségszalonba. Másnap délre kér időpontot azzal, hogy Carrie ajánlotta neki a helyet. Hm. Ahogy a vonal végén ülő diszpécsert elnézem, ez rohadtul nem egy szépségszalon telefonközpontja. Nem is. Miután Lynne letette a telefont, a központos hívja Carrie-t, aki rendkívül izgatott lesz a bejelentkező személyétől.

A hívás után folytatja kiccsalád figyelését. Anyu épp most ért haza. Apu hol van? Nos, még mindig a sarokban. Csak akkor ugrik fel, mielőtt anyu belép. Neki azt hazudja, szuper napja volt. Na persze.

3.jpg

Mike érkezik az irodájában, ahol két váratlan vendég várja őt, és issza az italát. David Estes az, a CIA igazgatóhelyettese, és még egy tag. Arra kíváncsiak, mit tud Mike elmondani Brody állapotáról. Mike szerint hősünk még nem áll készen a nyilvánosság elé állni. Vendégei azonban azzal nyüstölik, hogy vegye rá Brodyt a lakásból kimozdulásra. Ha másként nem, hát azzal, hogy ő százados, így Brody felettese. És ezt nem szépen kérik tőle, hanem parancsba kapja. Mike nem lesz ettől boldogabb, az látszik.

Otthon eközben apu kaját készít, Cris pedig számítógépes játékot nyüstöl. Háborúsat, mi mást. Aztán lazán apjának szegezi a kérdést: milyen érzés embert ölni? Apu némán mered maga elé. Majd összeszedi magát a válaszhoz, nagy levegő, de a kérdésre már nem felel, mert az ablakon át kiszúrja, hogy egy újságíró hátul, a kert végéből fényképez. Kimegy hozzá. Nem látszik dühösnek, csak elszántnak. Az újságíró csak kérdezni szeretne, amúgy meg hát közterületen áll, ez nem zaklatás. Brody felszólítja, hogy tűnjön el, és hátat fordít, de a fickó utána indul. Brody erre villámgyorsan visszafordul, és a tenyere élével egyetlen határozott mozdulattal a tag gigájára üt, mire az levegő után kapkodva, és egyben döbbenten terül el a füvön. Apu ekkor eszmél rá, hogy Chris a teraszon áll, és mindent látott, ezért nem megy vissza a házba, hanem a kert végében lévő fák közé tület, és elhagyja a helyszínt. Carrie mindezt látva azonnal kapcsol, és hívja sameszai közül az épp őrködőt (nem Virgil az, hanem a másik, akit eddig bocsi, de nem nevesítettem: Max a neve, és amúgy Virgil öccse. Valamint kissé ütődött). Szóval Max egyből Brody után veti magát. Hősünk kiért a házat körülvevő fák közül, és útnak indul. Egy plázába tér be, ahol Max nyomát veszti. Anyus közben megtalálja a tűzhelyen épp briketté váló kaját, és a fiát kérdezi, hova lett az apja, de ő csak döbbent fejet vág, egyelőre szólni nem tud.

4.jpg

Carrie-t kanapéján Virgil váltja, mert ő indul a szépségszalonba, ahol Lynne várja, aki - most már tudjuk - informátor, amúgy pedig a herceg barátnője. Virgil fanyalogva marad a monitorok mellett, Carrie lakása eklektikus disznóól, és még normális kaja sincs, hogy legalább a hűtőt kifoszthatná.

Szőkénk ideért a szépségszalonba, és Lynne is megérkezik. Na ja, gyantázni mégsem mehet be vele a herceg asszisztense, aki gyanítom egyben a házőrzője. Carrie rögtön kérdez: mit csinálsz amerikai földön? Csajokat válogatok a herceg háremébe (mondtam én). És nekem mit szeretnél mondani? Még semmit, inkább mutatom - azzal előkapja a mobilját. A titokban készített felvételen Carrie döbbenten ismeri fel Abu Nazirt, a csúf terrorista bácsit, amint a herceggel beszél éppen. Méghozzá Lynne elmondása szerint hazájától meglehetősen távol, nevezetesen Cipruson. (Mármint ott készült a felvétel nemrég.) Azta! Carrie egészen rápörög a témára. Hét éve nem látták már Nazirt, érthető az izgatottság. Bár Lynne meglehetősen rémült, szőkénk kitartóan győzködi, hogy további információkat vár tőle, és ígéri, nem engedi, hogy baja essék. Amikor távozik a szépségszalonból, azonnal Sault hívja azzal, hogy trombitáljon össze egy csapatot, mert helyzet van.

5.jpg

Kiccsalád házába Mike érkezik. Még nem tud Brody eltűnéséről, de Chris azonnal elpicsogja, hogy apu megvert valakit. Most már bezzeg megjött a hangja a kis gyíknak. Anyus elzavarja porontyát, majd nyugiban elmeséli a történteket. Mike kiszúrja a véraláfutásokat a karján, de anyus csak legyint, a rémálmok miatt van. Mike morcos. Már csak azért is, mert Jessica most már nem engedi magát csak úgy ölelgetni. Mást meg pláne nem.

Carrie mindeközben beért a CIA-hoz. Saul örül, hogy sikerült a terroristáról hírt kapni. Carrie szerint Abu Nazir megjelenése, és Brody szabadulása között igenis van összefüggés. Úgyhogy Saul adjon neki megfigyelőket, hogy több emberrel figyeltethesse Brodyt, de Saul beint. Carrie David Estes lelkére is próbál hatni, és kéri, hogy adjon embereket, akik vigyázzák Lynne tevékenységét, de főnöke a képébe röhög: egy örömlány informátorra pazaroljak embereket és pénzt? Vigyázz rá te, de azért próbálj meg minél több információhoz jutni tőle. A kezébe nyom egy kütyüt, amivel Lynne majd le tudja másolni a herceg telefonját, aztán útjára bocsátja szőkénket. Milyen kedves. Carrie nem kicsit csalódott, amit mondjuk megértek. Brody ezalatt egy műszaki áruházban nézelődik. Max végre a nyomára akadt, de ahogy szőkénket is tájékoztatja, lövése sincs, hogy hősünk mit tervez.

6.jpg

Carrie hazaér, és végre hozott kaját. Szegény Virgil már elég éhes lehet, napközben csak egy kóbor lejárt joghurttal volt eredménytelen kalandja Carrie hűtőjéből. Rágcsát majszolnak, tisztára mozi fíling. Látják, hogy Brody hazaért az üzletből, egy jókora zacskóval a kezében, amit a garázsban helyez el. Carrie így értesül róla, hogy a garázsban nincs kamera. Alig lesz ideges.

Anyu is konstatálja, hogy apu hazajött, kiüget utána az udvarra. Némi lelkizés következik. Jessica kicsit morcos, hogy ura megütött egy újságírót, ráadásul a fiuk szeme láttára, de ő csak ránt egyet a vállán. Nincs is miről tovább beszélni, bemennek vacsorázni. Mike még mindig itt van, így a szeretővel bővített család ül le abrakolni. Előtte még áldást mondanak. Chris rebegi el, miszerint jó, hogy apukája otthon van, de Isten intézkedhetne az előléptetéséről, hogy százados legyen apu is, mint Mike. Behalok. Vacsi után a férfiak kimennek a teraszra beszélgetni. Mike előhozza a témát, amivel felettesei az irodában megbízták: Brody beszéljen a sajtóval, legyen jó díszfigura, vagy vonuljon újra be a seregbe. Ezzel mellesleg pénzt is kereshetne, amire a családjának égető nagy szüksége lenne. De Brody halkan, ám rendkívül határozottan, és eléggé undok szavakkal visszautasítja az ajánlatot, őt mindenki hagyja békén, Mike pedig húzzon el. Anyus persze az ajtóban sunyítva minden szót hall.

7.jpg

Amikor a gyerekek lefekszenek, Brody beüget a fiához. Beszél neki az újságíró megütéséről, és hogy mennyire sajnálja, hogy a fiának ezt látnia kellett, de muszáj volt kiállnia magáért. Amikor magára hagyja fiát, akkor látszik, hogy a gyerek kienged, mintha félne az apjától, talán a délelőtt látottak miatt. Apu ezután a kanapén elterülve bámulja a tv-t. Anyus csatlakozik hozzá, és finoman megpróbálja rábeszélni arra, amire Mike is: vállalja az interjúkat, menjen újra az emberek közé. Süket fülekre talál.

Másnap Lynne és a herceg házőrzője egy szálloda előcsarnokán üget át éppen, a herceg elé sietnek. Ekkor egy férfi ütközik a lánynak, és a blúzára önti a teáját. Elnézést kér, kifizetné a tisztítást, de a házőrző elzavarja, a nőt pedig a mosdóba, hogy szárítkozzon meg. A teás férfi tovább áll. És igen, Virgil az. Tehát nem volt véletlen az incidens. Ahogy Lynne a mosdóba ér, Carrie lép elő. Egy púderes dobozt hozott, pont olyat, mint a nőé. Benne van a kütyü, amivel le lehet másolni a herceg mobilját. Még egy perc sem kell hozzá. Lynne nagyon meg van ijedve, de végül rááll a dologra. Főleg, miután Carrie elmondja, hogy többen is vigyáznak rá, csak ő nem láthatja a megfigyelőit. A hazug dög. Lynne el, a herceg már várja.

8.jpg

Carrie ezután családi programra megy, a testvéréhez ügetett meg. Két unokahúga nagyon örül neki, és a testvére is. Fecsegnek egy udvarias kört - édesapjukról, akit most Maggie, a nővére lát el - aztán szőkénknek a tárgyra sem kell térnie, Maggie készségesen elővesz egy gyógyszeres dobozt, benne egy hétre elegendő zöld kapszulával. Szóval a titokzatos gyógyszer utánpótló a saját testvére. Hm. Merthogy az ügynökség előtt titkolni kell a mentális betegségeket, Carrie azonnal röpülne. A testvére valahonnan nyúlja a gyógyszert, úgy vélem egészségügyi dolgozó lehet, így jut hozzá. Kiderül, hogy édesapjuk is hasonló betegséggel küzd. Carrie indul elfele, üvölt a fejéről, hogy csak a gyógyszerért jött, már áll is tovább.

9.jpg

Éjjel Brody emlékeitől gyötörve ébred. Hálószobájukban a földön alszik. Vagy itt kötött ki, vagy direkt feküdt ide, hogy ne szorongassa anyut - legalábbis így tippelem. Arra emlékezik, amikor fogvatartói magukra hagyták, ő pedig elkeseredetten várta, hogy szóljon hozzá valaki. Aztán rájött, hogy cellájának ajtaja nyitva. Kilépett, és elindult egy folyosón, a fény felé. Amikor a fényre léphetne, visszafordul, és meglátja fogvatartóit imádkozni. Gondolatai közben a jelenben is elindul, végig a folyosón, ki a garázsba. Carrie még ébren van, és érdeklődve figyeli. Brody belép a garázsba, ahol nincs ugye kamera. Kicsit rendezkedik, majd megtudjuk, mi van a szatyorban, amit a bevásárlásból hozott haza. Egy szőnyeg. Résnyire nyitja a garázs ajtaját - időközben hajnal lett, fény szűrődik be. A szőnyeget a földre teríti, letérdel, és cseppet sem keresztény módra nekiáll imádkozni. Mindenki vonja le a maga következtetését, én épp az államat keresgélem.

10.jpg

Ima után üdvözült arccal tér vissza a feleségéhez azzal, hogy kitakarítottam a garázst. Végül is tényleg. Ezután felveszi az egyenruháját, és kilép a rá váró újságírók elé: tessék, lehet kérdezni! Carrie a képernyők előtt először megdöbben, majd boldogan hívja fel Sault: igazad volt, Brody cselekedni kezdett, épp előadja a hőst...

Címkék: Homeland
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LLaci111 2013.02.28. 07:42:17

Nocsak-nocsak, megint egy jó kis írás.
Így alakul ki a sorozat-függőség. Most már kíváncsi vagyok áruló lett e az ombre.
Várom a következőt. csak így tovább
üdv

mjordan 2013.03.01. 19:34:28

Ez rosszabb,mint az előző...marhára nem csinálsz kedvet ehhez a sorozathoz,aki nem ismeri. Az építő jellegű kritikákból semmit nem fogadtál meg,továbbra is looney tunes jellegű az elbeszélésed. Kiccsalád,poronty kis gyík...pfff.

AaannnaaA 2013.03.01. 20:05:11

@mjordan: Építő jellegű kritika alatt gondolom nem a Te szösszeneteidet érted...
Egyrészről ki kell ábrándítsalak, már meg van írva az összes rész.
Másrészről a magam számára azoknak a véleménye a mérvadó, akik maguk is írnak. (Pl. másik hogyvótot). A Te írásaidat hol olvashatom?

mjordan 2013.03.01. 20:38:19

@AaannnaaA: Nem értem,mit kell itt sértődgetned,bánt,ha valaki leírja a véleményét, ami esetlegesen nem tetszik neked? Nem,én nem írok sehol,mert nincs bennem affinitás,és nincs írói vénám,bár még nem is próbáltam,bevallom...de olvasni azért tudok,és véleményezni is. Vagy szerinted könyveket csak az vesz,és olvas, aki maga is ír? Elég gyerekes gondolkodásra vall. Tudod ez esetben Te vagy az eladó,én meg a vásárló,és véleményt nyilvánítottam a termékedről. Jobb helyeken szép csöndben megjegyzik a kritikákat,nem pedig hőzöngve, arcoskodva válaszolnak. Kis alázattal többre mennél,mint az ilyen kivagyisággal.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.02. 12:41:33

@AaannnaaA: @mjordan: Szólhatok?
Meg volt hirdetve, hogy lehet írni hv-t. Ani bevállalta, nem tudom, hány vetélytársa volt, mindenesetre az övé nyert.
Mjordan: Nézed Te is a sorozatot, a hozzá tartozó hv nem tetszik, a kritikus megjegyzéseid megtetted, foganatja nem volt. nem kötelező az olvasása. csak ajánlott :D
AaannnnaaA: Kaptál hideget, meleget, a munka a Tiéd. Fejlődni sosem késő. Többünknek tetszenek az írásaid, DE a kiccsalád stb dolgot esetleg átgondolhatnád, minden tiszteletem mellett. Felnőtt embereknek írsz nagyon is felnőtt témájú sorozatról. Azért ugye nincs harag? :)

2013.03.02. 17:55:24

@mjordan: baromira tevedsz arcos. Nekem ezek a posztok hozták meg a kedvem a sorozathoz. A második után döntöttem el hogy oké ezt mindenképp néznem kell.
A vélemény olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van és senki nem kíváncsi a masikéra.
Ehhez tartsd magad troll barátom.

AaannnaaA 2013.03.02. 20:48:39

@aggyistenbiri: Köszönöm a hozzászólást. Az a helyzet, mint troll barátunknak (köszi a kifejezést, vágtázó halottkém) már említettem, megírtam már a hogyvótokat és be is vannak időzítve. Remélem azért nem rettentelek el nagyon az olvasástól. Ahogy nézem törzs-hogyvótozó vagy, örülök, ha erre is jársz.
Sorozatot nézed?

AaannnaaA 2013.03.02. 20:49:25

@vágtázó halottkém: Aranyos vagy, köszönöm!
Nézd, tényleg kiváló sorozat. Majd jelezd hogy tetszett.

mjordan 2013.03.03. 01:26:18

@vágtázó halottkém: te azért olvasol kommenteket,mert nem vagy kiváncsi más véleményére,tóbiás? Beszarás,amit nyomtok,valakinek nem tetszik a művésznő produkciója,és egyből troll lesz. Hát ez...:D. Tudod mit? Nagyon jó ez a hogyvolt,tele stilisztikai ínyencségekkel,fantasztikusan szerkesztett mondatokkal, kivételes humorérzékét bizonyítja az író a remek becenevekkel, remekül átadja a film hangulatát,Pulitzer-díjra is esélyes az írás. Így már ok?

foxglove (törölt) 2013.03.03. 10:36:20

@mjordan: szerintem egyáltalán nem vagy troll (én is megkaptam már ezt máshol, csak mert negatív véleményt mertem megfogalmazni:))
de mivel ahogy hallhattad, hogy a hv-ok már megírva és élesítve vannak, lefutott kör a stílust tárgyalni.
De a soriról szerintem ettől függetlenül is lehetne beszélgetni

lambofangirl 2013.03.03. 16:52:02

@foxglove: Egyetértek :)
A sorozat jó a hogyvolt is szuper mi itt a probéma? Várom a következőt. :))

kardigan 2013.03.03. 17:04:58

@aggyistenbiri: ámen :)

1) a hogyvolt jó
2) lehetne jobb természetesen, vagy valaki szerint lehetne jobb, valaki szerint meg sokkal jobb, ilyen az élet rendje.
3) @mjordan nem troll, teljesen normális hangnemben kritizált. nem kimondottan kedvesen, de nincs azzal semmi baj, nem kell a kritikáért elnézést kérni.
4) attól, hogy meg van írva az összes, még nem fölösleges kritizálni a sítlust, nem hiszem, h bármelyikünk (aki hogyvoltot ír, vagy bármit) azt gondolná, nincs hova fejlődni.
5) az szerintem teljesen irreleváns, hogy a sorozat hangvétele milyen, a hogyvoltok 10ből 9szer humorosak, cinikusak, rámutatnak a hibákra. a trónokharca is dráma, a hogyvoltja meg tök vicces.
6) én a magam részéről kíváncsi vagyok mások véleményére, ezért is szoktam más emberekkel kommunikálni, és nem csak az orchideámhoz beszélek. nem kell mindentől rögtön a plafonra ugrani, ellenvélemény =/= bántás, trollkodás, beszólás.
7) szeretet, pónik, szagosradír.

AaannnaaA 2013.03.03. 17:31:09

Köszönöm a hozzászólásokat.
Igaz, hogy először plafonra ugrottam, de nem mjordan kritikájától, hanem annak stílusától. A magam részéről elnézést kérek ezért.
Külön köszönöm azok hozzászólását, akik maguk is írnak!

Gabba 2013.03.05. 20:51:52

Az lehetséges, hogy ma nem lesz folyt. köv? Port.hu nem írja, upc műsorújság sem

AaannnaaA 2013.03.05. 21:44:20

@Gabba: Szia! Vasárnap 23.00 órára tették át a kezdést. Hogyvót ezentúl hétfőnként 11-kor.

Gabba 2013.03.06. 09:30:25

@AaannnaaA: kőszi :)

Bár addigra már kidühöngtem magam, hogy levették két rész után :)
süti beállítások módosítása