Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 1x21 - Visszatérő vendég

2013. február 26. 11:00 - AaannnaaA

Jelen részt ismét John múltjának képeivel nyitjuk. Hogy pontos legyek, egykori kedvesének, Jessicának emlékeivel. Boldog pillanatok együttlétük idejéből, aztán találkozásuk a reptéren, mikor John megtudta, hogy Jessica már más menyasszonya, a kétségbeesett hívás, amit John Ordos előtt kapott. Majd Johnt látjuk egy buszon utazni, kis szakálla van - hamarosan az is kiderül, 2011. februárjában látjuk őt. A buszon gyerekek is utaznak, az egyik kiszúrja, hogy John nem néz ki valami jól. Megkérdezi, mi baja, de ő csak annyit válaszol, épp felmondott. Még látjuk, ahogy összehúzza magán a zakót, ami bal oldalánál véres. Mivel annyira nem néz ki cudarul, szerintem nem a saját vére lesz. A sofőr bemondja, hogy a következő megálló New Rochelle. Többet már nem tudunk meg, mert ugrunk a jelenbe. John az irodában olvasgat, asztalra felpakolt lábakkal. Főncsi érkezik, meglepődik, hogy beelőzték. Közli Johnnal, hogy ma nem jött szám, aki ezen eléggé meglepődik. Főncsi mondja neki, lassíts fiam, különösen ma. Hiszen ma szülinapod van. Azzal átad neki egy kis dobozt, még szalaggal is át van kötve. Milyen kedves. John kibírja, hogy ne bontsa ki. Főncsi előzékenyen kitessékeli, csináld azt, amit szabadidődben szoktál. Na, azt én is megnézném. Amint John távozik, Főncsi a géphez ül. Mégiscsak jött új szám, egy nő, Karen Gardner. Vajon Főncsi miért hazudott Johnnak?

1.jpg

John fene nagy szabadidejében, egy parkban sakkozik, egy vak kínai öregemberrel. Keresztnevükön szólítják egymást, tehát ismerősök. Jó kis szabadidős elfoglaltság. John kibontja az ajándékát, ami egy kulcs. Vajon mit nyit? John sem tudja. Eközben az őrsön Carterhez Donnelly ügynök érkezik. Johnról akar beszélni. Mi másról? Persze négyszemközt. Kiderítette, hogy John nyomai megtalálhatóak egy korábbi feltételezett gyilkosság helyszínén, New Rochelleben. (Nocsak, az elején ide tartott John a buszon.) Az áldozat Peter Arndt. A férfiról annyit tudni, hogy adósságban úszott, uzsorásoknak tartozott. Donnelly oda akar utazni, hátha közelebb kerül John személyazonosságához. Merthogy ugye ő még nem tudja, ki is az öltönyös férfi valójában. Kéri, Carter tartson vele, de ő nemet mond. Donelly el, Cartert pedig Főncsi hívja. Mindketten beszélni akarnak a másikkal, hajrá. Egy meglehetősen lepukkant kocsmában találkoznak. Főncsi előtt egy korsó sör, és még bele is kortyol. Felszalad a szemöldököm. Carter kérdi, Főncsi hallott-e egy New Rochelle-i esetről. Főncsinek megnyúlik a képe, ez mindennél beszédesebb. Carter szerint ott találták meg John DNS-ét, és Donnelly kérte, tartson vele. Főncsi szerint jó ötlet. Mert ha van ott bármiféle bizonyíték Johnról, Carter úgyis előbb megtalálja, mint az FBI. Aztán már a belátására van bízva, mihez kezd az infóval. És Te, Főncsi, miről akartál beszélni? Főncsi terel, így Carter el. Főncsi a számlát kéri, és látjuk, hogy a pincérnő Karen, jelen célszemélyünk.

2.jpg

Visszatérünk John múltjába, ismét 2011. februárjába. John egy kórházba érkezik. Jessicát keresi, aki régen ott dolgozott. Hát már nem, mert sajnos meghalt. Két hónapja, autóbalesetben. John döbbenten támolyog el, majd' felbukik egy tolószékes betegben. Látszik az arcán, hogy nagyon megrendült. Többet egyelőre nem tudunk meg, ismét 2012-ben vagyunk. Karent Fuszkó követi. Még jó, hogy ő is a talonban volt. Kérdi is, hogy miért e megtiszteltetés, de Főncsi nem közli az okát. Fuszkó szerint a nőt személyiséglopásért körözik, egy bűnöző. De a neve csak 3 hónapja létezik, tehát új személyazonosság - talán menekül valaki elől. John közben tétlenül ül otthon. Jó kis lepukkant kérója van. Láthatóan nem bír magával mit kezdeni.

3.jpg

Carter megérkezik New Rochellebe. Donnelly az embereivel már itt van. Elmondja, hogy Peter Arndt gyanús elemekkel üzletelt. A felesége autóbalesetben halt meg, Peter is majdnem ott maradt. Aztán két hónap múlva eltűnt. Holttest nem került elő, de a vérmennyiségből ítélve nem élhette túl a támadást - amit Johnnak tulajdonítanak. Én pedig elgondolkodom: ez a Peter Jessica férje lesz. Az ő történetüket ismerjük hát meg, és persze Johnét. Carter szeretne a helyi nyomozókkal beszélni, akik az esetet vizsgálták.

Fuszkó eközben követi Karent, akiről szerinte ordít, hogy fél valakitől. Vicces, ahogy Fuszkó Johnt játszik, a fülesén beszél Főncsivel és követi a célszemélyt. Jól áll neki. Csak nem csinálja olyan profin, a nő ugyanis lerázza. Főncsi eléggé morcos, elindul maga megoldani az ügyet. Újra a kocsmába megy, ahol Karen dolgozik, és a szomszédjának kiadva magát utána érdeklődik. Ma nincs bent, így Főncsi távozik. Alig lép ki azonban, az utcára, utána jön egy férfi, és Karenről kérdezi. Egy marsall az, a neve Jennings. Az ő bejelentésére körözik Karent, csak a címére kíváncsi, elvégre Főncsi a szomszédja. Szorult helyzetéből Főncsit végül a megjelenő John menti meg, aki rendőrnek adja ki magát azzal, hogy Főncsi az informátora, és azonnal el kell innen vinnie, mielőtt lebukik. A kocsijába zsuppolja, és olaj. Ennyit a szabadnapról.

4.jpg

Főncsi és John visszatérnek az irodába. John kérdőre vonja, hogy miért akarta az ügyből kihagyni? Mert érzékenyen érintene, azért. Főncsi szerint a nőt üldözi valaki, aki közel áll hozzá. Aztán mesélni kezd. Annak idején, amikor a gép elkészült, néhány szám többször is előfordult kis időközökkel egymás után. Nők számai. Először hibának vélte, de aztán rájött: hogy azon emberek számai, akik olyannal éltek, aki végül meg akarta ölni őket. Johnnak nagyon megnyúlik a képe. Hogy miért, még nem tudjuk. Főncsi megpróbálja megtalálni Karen valódi személyazonosságát. John kéri, küldje majd el a nő lakcímét, maga pedig elindul.

Már látjuk is Karent hazaérni, a saját lakása ablakán mászik be. Tényleg nagyon óvatos. De John már a lakásban ül. Khm. Asszem én is bemásznék az ablakomon párszor ilyen fogadtatásért. Na haladjunk. Karen fegyvert ránt a betolakodóra, de John meggyőzi, hogy segíteni akar. Közben Főncsi beszél hozzá a fülesén: rájött Karen valódi személyazonosságára. A valódi neve Sarah Jennings, az üldözője pedig nem más, mint a férje, Jennings marsall. Basszus! John kéri, hogy maradjon a lakásában, míg ő megoldja az ügyet.

5.jpg

Carter New Rochelleben elmegy a helyi őrsre, ahol megkapja Peter dossziéját. Benne van a korábbi autóbaleset aktája is, amit még a feleségével szenvedett. És igen, itt a feleség fényképe, most már egyértelmű, hogy Jessicáról van szó. Ugrunk is rögtön a múltba, ismét 2011, február. Peter indul el otthonról, bal lába látszik, hogy sérült, nyilván a baleset miatt. Amikor távozik a házból, látjuk, hogy John figyeli őt egy kocsiból. Amint a ház üres, ő betör. Emlékek gyötrik Jessicáról. Újra meghallgatja a hangüzenetet, amit még Ordosba indulása előtt kapott a nőtőt. Mi pedig láthatjuk, milyen körülmények között beszélt Jessica John rögzítőjére. Otthon volt, amikor hívta őt. Épp letette a telefont, mielőtt megjött Peter. Aki rögtön felelősségre vonja a feleségét, hogy kivel beszélt? Az asszony tagad, senkivel sem. Nocsak. A férj meglehetősen mérgesnek tűnik. De tovább nem mozizunk, újra a jelenbe térünk vissza. Carter elment a szakértőhöz, aki Jessicáék autóbalesetekor a nőt vizsgálta. Carter a jelentésben észreveszi, hogy a nőn korábbi sérüléseket is találtak, ami erőszakból származhatott. Törött csukló, stb. És szerinte a halálos sérülés sem biztos, hogy a baleset következménye. Mert a két légzsák nem engedte volna, hogy így betörjön a feje és kitörjön a nyaka. Az orvos szkeptikus. Mi viszont ismét mozizunk, és láthatjuk, hogy valóban Peter bántalmazta a feleségét, aki az erőszakossága miatt halt meg a saját lakásukban. Peter hívni akarta a rendőrséget, de meggondolta magát. Bár tovább már nem látjuk, gyaníthatóan ez után helyezte a feleségét az autóba, és hajtott neki egy fának, balesetnek álcázva a gyilkosságot. A rohadt görény, teszem hozzá. Ennyi volt a mozizás, Donnelly hívja Cartert, hogy úton van Jessica édesanyjához, Carter is oda indul.

6.jpg

Főncsi Sarah (hívjuk Karent most már a valódi nevén) házánál ül a kocsijában, és figyeli a nő mobiljának a jelét. Tényleg komolyan veszi a dolgot. Közben a férjről is szerzett némi infót. Sarah ellen a vádakat a férj kreálta azért, hogy a többi marsall segítsen a nő felkutatásában. Persze nyilván nekik nem kötötte az orráról, hogy a saját feleségét keresi. És hogy mit kellene tenni? John tudja a megoldást - besétál egy épületbe, mi a marsallok központja. Kiüt több marsallt, hogy Jenningshez férjen, majd jól megfenyegeti, aztán távozik. Van lélekjelenléte, az egyszer biztos! Közben azonban Sarah mobiljának jele megszűnik. Főncsi felmegy a lakásába, de már csak az összetört telefont találja, a nő lelépett. Már látjuk, egy vasútállomásra ment, épp jegyet vesz magának. De az igazolványa alapján a pénztáros kiszúrja, nyilván le van adva a neve. Telefonálni kezd, a biztonságiakat hívhatja, de Sarah ezt már nem várja meg, gyorsan lelép. Nem jut messzire, két tag ráugrik és megbilincseli. Ezután Fuszkó hívja Főncsit, hogy a rendőrségi rádión hallotta: elfogták Sarah-t. Főncsi és John is a vasútállomásra indul, mert a nőt még ott tartják, míg a marsall érte nem megy. John a kocsiban várja, míg Főncsi az állomáson tájékozódik, de elkéstek, a nőt elvitte a marsall, azaz az erőszakos férje. John szerint a férj most már meg fogja ölni a nőt. Főncsinek eszébe jut, hogy a marsallok kocsijaiban is van mobil net elérési pont, be kell őket mérni, és kiválasztani, melyik lehet Jenningsé. Amint megjelennek a jelek a térképen, John rábök egyre, ami az autópályán közlekedik kifelé a városból - ez lesz a férj. John dühös, és egyszerűen kiparancsolja a megszeppent Főncsit a kocsiból, mondván majd ő követi Jenningset, és a maga módján rendezi az ügyet.

7.jpg

Carter és Donnelly eközben Jessica anyukájával beszél. Ő nem sokat tud az ügyhöz hozzátenni, boldog párnak tudta a lányáékat. Donnellynek hívása van, kimegy a házból. Carter megy utána. Hír jött a négy kiütött marsallról, John lesz az. Így Donelly visszaindul, Carter fejezze be a beszélgetést az anyukával. Mielőtt Carter visszamenne, felhívja Főncsit, és kérdezi, John mit rosszalkodott már megint? Főncsi visszakérdez, hogy mit talált New Rochelleben? Hát azt, hogy szerinte Peter ölte meg a nejét, de nem érti, John hogy kapcsolódik az ügyhöz. Ássál mélyebbre komám, akkor rájössz, mondja Főncsi. Carter visszamegy beszélgetni. Még pár szót vált az asszonnyal, aztán már indulna is. A nő még elmereng, hogy Peter jó ember volt, bár nem épp olyan, mint Jessica ideálja. Volt korábban másik férfi, kérdi Carter? Igen, egy katona. De ő folyton utazott, így Jessica sokat volt egyedül. Az a fiú mondogatta, hogy ne várjon rá, lépjen tovább. Talán ha Jessica várt volna, máshogy alakul az élete. Carter gyanút fog: van fénykép erről a másik férfiról? Nincs, de Jessica holmijában talán akad, nézze át. Így is tesz, és némi keresgélés után John és Jessica közös fotójára bukkan. Összeállt hát a kép, most már Carternek is: Jessica erőszakos halált halt a férje keze által, amit aztán John megbosszult. Hát, ez eléggé cudar.

8.jpg

Látjuk ezt a múltban is: John, miután betört Peter lakásába, a régi családi videókat szemléli. Néhány véletlenül elkapott mondatból és mozdulatból leszűri, hogy Peter erőszakos alak, aki bánthatta a feleségét.

Carter ahogy távozik Jessica anyjától, egy ismerőség hívja: kerítse elő John katonai aktáját. Keresztnevet tud csak, az igaz, de most már pontos állomáshelyet és dátumot is tud adni hozzá, talán lesz találat. Ez végülis még John CIA előtti életének időszaka, így még lehetnek fellelhető dokumentumok róla. Meglátjuk.

Beeseteledett. John úton van Jenningsék után. Főncsi hívja, hogy mit akar tenni, ha megtalálja a párt? A maga módján elintézni. Főncsi nem ért egyet, erre John megszakítja a vonalat. Főncsi Cartert hívja. A nő kérdezi, tudta-e Főncsi, hogy ezt találja majd New Rochelleben? Igen. Most azonban gond van, mert John eltűnt. A helyét tudjuk, de nem lehet elérni, sem megállítani. Carter nagyot sóhajt, gondolom elindul utána.

Jenningsék megérkeztek egy motelbe. A férj megbilincselte az asszonyt, és elég keményen üti is. Totál eszelőssé vált, fegyvert fog a feleségére. Ekkor ront be végre John, és kiüti a tagot. Sarah szabad, John elküldi, menjen el innen. Jennings eszméletén van, Johnt akarná szóval tartani, de az egy jól irányzott ütéssel kiteríti.

9.jpg

Carter úton van, eléggé kihalt környéken egy úton végre rátalál John autójára. Leállítja. Sejti, hogy Jennings a csomagtartóban van, kéri, hogy John bízza rá az ügyet. De John erre nem hajlandó, mert a férfi így megúszná. Naon kemény. Kéri, hogy Carter bízzon benne, majd egyszerűen továbbhajt, ő pedig nem állítja meg.

Ismét visszatekintünk 2011, februárjára, folytatjuk ahol abbahagytuk: John betört Peterék lakásába, és mozizik. Beesteledett, Peter hazaér. Azt hiszi, az uzsorások küldték Johnt. Téved. De még mennyire. John világossá teszi, hogy Jessica miatt jött. Némi lelkizés következik, közben Peter egy fém rudat vesz magához - nem látni pontosan mi az, talán egy golfütő, de hősünk ellen nem sok esélye van azzal sem, innen megmondom. John elindul Peter felé, de a jelenet végét már nem látjuk.

10.jpg

Ismét 2012. Reggel van. Főncsi egy padon ül, John csatlakozik hozzá. Főncsi kéri, hogy értse meg, miért nem akarta, hogy John részt vegyen ennek a célszemélynek az ügyében. John visszakérdez, hogy Főncsi ismeri Jessica történetét? Ő volt az egyik újra és újra felmerülő szám? Főncsi nem mond igent, csak azt, hogy ez még a találkozásuk előtt történt, és nem tudták volna megakadályozni. Egy kártyát ad Johnnak azzal, hogy lemaradt tegnap az ajándéka mellől, majd távozik. A saját - Harold Wren - névre szóló névjegykártyája az, a hátán kézírással egy cím olvasható.

Carter az őrsön csomagot kapott. Felnyitja, és látja, hogy John katonai aktája van benne. Megtalálta hát. elolvassa, de sajnos úgy, hogy mi az igazi nevét nem tudjuk meg. Kár. Megsemmisíti az iratot, de John és Jessica közös fényképét, ami nála van, nem képes bedugni az iratmegsemmisítőbe, azt megtartja. Csörög a telefonja, egy külföldi (?) fegyintézetből hívják. Az igazgató az, személyesen. Tájékoztatja Cartert, hogy megvan a szökevénye. A szökevényem? Igen, akit Jennings marsall szállított le, 10 kiló kábítószerrel együtt, ami a szökevénynél volt. Carter visszakérdez: ez a marsall nem magas, sötét hajú és öltönyös véletlenül? De igen. És van még más amerikai is a börtönében, igazgató úr? Egy-kettő akad. Carter megkönnyebbülten mosolyogva teszi le a telefont, ez tehát John elintézési módja: kamu váddal bekaszliztatta Jenningset, és gyanítom Peterrel is ez lett, hiszen a holtteste sohasem került elő.

11.jpg

John érkezik a címre, ami Főncsitől kapott kártyán szerepelt: egy tágas, világos, szép lakást kapott Főncsitől. Milyen kedves. És az ablakból a parkra látni, ahol John sakkozni szokott. John immár kevésbé feszült, még egy halvány mosolyt is elenged.

Utoljára visszatérünk 2011. februárjába. Pontosabban ahhoz a jelenethez, ahol John a kórházban megtudja Jessica halálhírét. Látjuk, ahogy kiborulva eloldalog, és ahogy majdnem elbotlik egy tolószékes betegben. Csakhogy most a beteg megfordul: Főncsi az. Bazmeg!!! Kezében egy akta, John, Jessica és Peter képével, rajtuk egy-egy szám. Már csak a távozó John hátának motyogja szomorúan, hogy részvétem. Hát így.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lambofangirl 2013.02.27. 15:56:13

Huhh ez a rész fantasztikus volt, öröm volt olvasni ;)) A vége nekem zavaros volt először de most h olvasom már értem mi volt a lakással meg a börtönnnel :)

AaannnaaA 2013.02.27. 16:48:54

@lambofangirl: Hát igen, ezek itt a végén már nem semmi részek. Mondjuk ahhoz, hogy minden apró vonatkozást érteni lehessen, nem csak egyszer néztem meg. Van olyan rész, amit szinte már kívülről fújok :)
Még kettő a végéig, aztán március 24-én itthon is láthatjuk a folytatást..

Neoprimitív 2013.02.27. 20:23:22

A PoI-t (nagyon remélem) tanítani fogják a kinti, "creative writing"-ot is oktató főiskolákon, egyetemeken. Olyan szinten megy szembe a hagyományos procedural-ok "évente négy-öt epizód egy átívelő szálon, a többi vegyesfelvágott tölteléknek, ahogy jön" szerkesztésével, hogy merem állítani legalább olyan forradalmi, mint anno a CSI volt. Olyan, mint egy nagy tetris, mindegyik elem önálló, de ha megfelelően forgatod, akkor mire a pálya végére ér, kitölt egy újabb lyukat. (És változatlanul jók a hogyvoltok is, ha nem is írok mindegyikhez.)

AaannnaaA 2013.02.27. 21:55:49

@Neoprimitív: Teljesen egyetértünk!!

(És köszönöm a dicséretet, nagyon jól esik, főleg annak fényében, hogy Te magad is sokat írsz, errefelé és a Junkie-n is.)
Remélem kicsit átjön, hogy mennyire imádom a sorozatot, és mennyire élvezem a hogyvót írás minden percét.

Neoprimitív 2013.02.28. 10:22:56

@AaannnaaA: Igen, a lelkesedés könnyen átjön. :) Én is köszönöm, ha olvasod a szösszeneteimet!

nyauuuuu 2013.06.11. 21:43:12

Na, végére értem az első évadnak, és csak jelezni szeretném, az összes közül nekem ez volt a legkedvencebb részem. Mindegyik külön is remek, de ebben olyan feszültségek, kérdések és pozitív-negatív érzelmek voltak (vagy csak én vagyok érzékenyítve a témára), hogy én teljesen paff lettem, egymás után kétszer is megnéztem. Nagyon köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre a sorozatra, teljesen rajongója lettem én is. A második évadra is nagyon kíváncsi vagyok, remélem, Főncsi gyorsan kiszabadul :).
Imádom a hogyvoltjaidat, remekek, és egy csomó részletet sokkal jobban értek tőlük, mint akár kétszeri megnézés után saját kútfőből tenném. Köszönet érte.

AaannnaaA 2013.06.12. 07:24:16

@nyauuuuu: Köszönöm a dicséretet, és szívesen az írást!! :)
Tényleg nagyon jó rész volt, igen, elég nehéz témát boncolgat. Én is leesett állal néztem annak idején.
Az új évadból eddig hat rész ment le itthon, július második felében folytatódik, hetente kettesével.

Gabba 2017.03.14. 09:31:51

@AaannnaaA: igencsak pöpec rész volt ez, a felépítésében tökre érződött az Alias és a Lost hatása, thanks to JJ Abrams :)

a johnos fotók meg mintha kicsit túltengtek volna :))

AaannnaaA 2017.03.15. 09:51:31

@Gabba: Igen, ilyen túltengéssel fogsz még találkozni - ez van, amikor a hv-író színészrajongó is egyben :)
süti beállítások módosítása