Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Zöld íjász (Arrow) 1x04 - Az Ártatlan

2013. február 14. 11:00 - Kham

„Jubityilszij.” sóhajtott fel Stirlitz, „Alig jár a negyedik résznél és már annyi a maszkirovkának.” John Diggle frissen mérgezetten is összekapcsolja a Nyiladékban látottakat, Oliver bújt az Igazságosztó csuklyája alatt. Nem örül, ököllel kuszál megbízottja felé. Olivér hajladozva és szóban védekezik: Starling City-t Bűnözők Krémje fojtogatja, csak a hatalom és a zsé számít, az „ártatlanság” meg egyenesen szitokszónak. Az egyszemélyes háború fárasztó dolog, két műszakban már elviselhetőbb, szóval bajtárs kerestetik. Diggle szerint csak külföldön ér ölni az ellent, itt Starling Cityben ez tengerimalac-közönséges gyilkolás, nem lesz bajtárs. Olivér pislogva meghasonlik és a főcím alatt hazaindul. Hiába gondolja úgy, hogy egy pontosan szemen lőtt mesterlövész és egy szemantikai vita után vége a napnak, nem így van. Hősünket saját nappalijában várja 38B-s lelkiismerete. Lauren szerint, alávaló önzőség, hogy teljesen megfeledkezett a családról és barátokról, akik tévesen úgy hiszik, aggódniuk kell az Olivér életéért, ha kitör egy heveny tűzharc. Olivér ezen annyira elszontyolodik, hogy aludni tér. Ma éjjel is a „Szigeti Élmények”című sorozat van műsoron.

arrow4_1.png

Laurel köti össze a jelent a múlttal, gyűrött fényképről mosolyog a friss hajótöröttre Yoda barlangjában. Az Eredeti Íjász épp úgy beszéli az angolt, mint nagyfater, egyre hangosodva saját anyanyelvén. „Sün-cien.” ismételgeti egy ketrecbe zárt dzsungeltyúk irányába. Olivér találgatni próbál. „Madár? Bezárva? Malév?” Felirat hiányában mi sem tudhatunk meg többet. Hősünk nyugtalanul alszik, máris saját hálószobájában riad. Thea hugi szintén álmatlan, közösen nézik az éjszakai híradót. A bemondó Peter Declan-ről mesél, aki pár éve megpszichopatásodott, megölte az asszonyt, ezért hamarosan rákötik a nagyfeszültségre. Declan saját maga szerint ártatlanabb, mint a bolyhos tapsipapucs.

John Diggle ezúttal tényleg felmondott, Olivért reggelre már egy új testőr várja. Kadétsérójáról sejthetően, „jobbára ártalmatlan” képesítésű. Dramaturgiailag még mindig Declan közelgő kivégzése a vezető hír a tévében, Olivér véletlen meghallja, Camille Declan, a feleség és áldozat, egykoron Jason Brodeur alkalmazásában állt. Noteszlista-gyanús név. Oli már a murvás felhajtón lerázza az új testőrt, motorkerékpáron robog a Nyiladék felé, hogy névmemóriáját ellenőrizze. Hiába mutat a feleségölés összes bűnjele a férjre, a Brodeur név ott sorolódik Yomone és Whicker között. Mielőtt kétség merülne fel a Lista helyességével kapcsolatban, akár egy Columbo részben, egyből kiderül az ok és az elkövető. Jason Bordeur kivárt pár évet, de végül elmagyarázza a Vegyi Művek bérgyilkosának, miért jobb a környezetszennyezésről árulkodó alkalmazottak kiiktatását házastársukra kenni, mint a dupla házaspárölés. Nem egészen értem, mindenesetre Brodeur körmönfontabb, mint Hadik András Berlin alatt.

arrow4_2.png

Alig 48 óra maradt Peter Declan kivégzésig, sietni kell. Olivér bőszen lánghegeszti a nyílfejeket, gondolatban ügyészt keres. Kellene valaki, aki annyira telve az igazságérzettel, hogy feszül rá a csíkos garbó és munkaidő után is ártatlanokat ment. Joanna kolléganő Lauren magánéletét kritizálja, csak az otthon meg a meló, így nem fog megismerkedni senkivel, kivéve, ha házhoz jön az illető. És lőn. Elfoglalt Lauren-t otthonában áramkimaradás várja, a biztosítékszekrény helyett, rutinosan a sublótpisztolyhoz fut. Jogos lépés, sötét szobájában már ott feszít a Csuklyás Udvarló. Kedvenc filmek és kocsmák helyett a Declan-ügy a téma. A jogászlány természetesen pedikűrhalként harap az ártatlanság-gyanúra, reggelre már a kivégzendővel beszélget a börtönben. Peter, igaz hogy ordítozott az asszonnyal, csupán szerelemből tette, mert beijedt, hogy a Gonosz Környezetszennyezők az akkumulátorsav helyett, a családjukat fogják eltakarítani. Megemlíti, hogy Camille jelentette egy felettesének a gyanús hulladékfeldolgozást. Lauren a hírrel keselyűhomlokú atyjához siet. Quentin őrmester szerint semmi kétség nincs, a véres ujjlenyomatos kés indítékba volt csavarva és Peter csomagtartójába dobva. Valamint egyáltalán nem gyanús, hogy az áldozat felettese, Matt Istook, semmit sem tud az állítólagos jelentésről. Persze, ha Lance hansági srác lenne, tudná egy ilyen névvel, csak rosszban sántikálhat és mocsárban lakik.

arrow4_3.png

John Diggle, Carly sógornő hamburgerdéjében, elmélkedik testőr napjairól. Olivér toborozni érkezik, az új testőr kíséretében. Mivel oda az alias, az ex-tengerészgyalogos is megtudhat mindent, apu csúf tőzsdecápa napjaitól, egészen bűnbánó öngyilkosságáig. A Listát is megpillanthatja, láthatóan annyi kollégája volt az öregnek, hogy napjainkra Starling Cityben a rendőrség vicc, a bíróság parókás bábszínház lett. Oda az igazság, ez ellen küzd Zöld Íjász.Végül, Diggle is megtudja, hogy testvérét az előző rész halott orvlövésze gyilkolta le. Amíg John meggondolja az szárnysegéd-ajánlatot, Oliver a sloziablakon át lelép az új testőr elől.

A következő jelenetből megtudhatjuk, a csajok tényleg mindent elmesélnek egymásnak. Joanna kolléganő fürkésző kérdéseitől, Lauren tíz másodperc alatt megroppan, elárulja, hogy a Csuklyás Bajnok vezette rá a Declan-ügyre. Találkoztak személyesen is, de nem fél, ellenben kicsit szerelmes. Este már randiznak is egy magasház tetején. Még mindig Peter Declan-ról folyik az eszmecsere, Zöld Íjász megtudja Istook felettes nevét. Lauren rákérdez az sötét álca okára, nem egy vállalhatatlan homlokszemölcs, az Íjász így védi a szeretteit. „Nagyon magányos lehet.” Sóhajt fel a lány. „Igen. De nem ma.” Feleli a fiú és egy pókember-nyílon tovább lendül az igazság útján.

arrow4_4b.png

Ismét találkozhatunk Felicity-vel, az informatikával, belépője viharos, attól tart kirúgni hívták Walter Steele, a Queen családi vállalkozás igazgatójának irodájába. Nem erről van szó, a könyvelők két és fél millió dollárnyi hiányt találtak, bár Moira anyu később bevallotta, hogy ő adta kölcsön egy barátja vállalkozására. Walter gyanakszik, Felicity-t bízza meg, hogy kutakodjon a rendszerben további infókért.

Egy eddig nem látott férfit az árnyékból nyakon lőnek altatónyíllal, a Zöld Íjász rálelt Istook-ra. A kapzsi felettes a sínek közé bilincselve tér magához. Az elszántan borostás Nyilas és a közelgő negyedtízes Berlin-Hongkong expressz hamarosan jobb belátásra bírják, beismeri, hogy Jason Brodeur fizette le. Bizonyítéka is van, már nagyon fényesíti a mozdonylámpa a homlokát, mire elárulja: trükkösen az íróasztalában rejtette el Camille jelentését. Végül megmenekülhet, a legutolsó pillanatban érkezik a bilincsroppantó-vessző.

Miközben hősünk a felmentő aktával Laurenhez igyekszik, visszaemlékszik a „sün-cien” szó megfejtésének fáradalmaira. Rongyosan-éhesen próbált lopni egy nyársontyúkból, de kínai főbérlője a kezére ütött és sün-cien kíséretében az élő szárnyas felé bökdösött. Olivér sejti már, de nem akar tyúkgyilkos lenni. Szerintem „Nemmegmondtam, bontott csirkét hozzál.” lesz a megfejtés. Még nem derül ki, Zöld Íjász megérkezik a felmentő bizonyítékkal Lauren irodájába.

arrow4_5.png

A hálás jogász nagyon szépen dicséri hősünket, az ilyen pillanatokért szeretne minden jobb érzésű srác Álarcos Igazságosztó lenni. De minden hiába, a Törvény gépezetének fogaskerekeit a korrupció marja. A Bírónő asztalához egyszerre érkezik a bizonyíték és Jason Környezetártó, ügyvédei fedező tüzében. A bírói döntés szerint a vonattal szerzett akta, nem elégséges a kivégzés elhalasztásához. Lauren szomorú, de tekintete elszánt, mint Toldi egy fél lóval. Érthető, hogy Brodeur teljes pánikba esik, hamarosan lebuknak mindennel. A testőr-samesznek mentő ötlete támad, az Ügyészlány estére a sittre látogat a védencéhez, a börtönök meg korrupt, veszélyes helyek, bármi megtörténhet. Meg is fog.

Megint érkezik Felicity, rátalált Queen anyu nyomára, az eltűntetett két és fél millából egy Vihar nevű céget gründölt. Amit később szintén eltűntetett, egyetlen dolgot tudni csak, egy raktár bérelnek a Város közelében. Úgy tűnik Walter nincs benne az összeesküvésben, egymagában indul az ismeretlen raktárhoz. Az épületet nem Tuto lakattal, kódszavas zárral védik. Steele pótapu mindenféle családi kereszt- és cégnevekkel próbálkozik, lehet egy szimpla Windows harmadik alkalomnál kizárta volna, de végül rátalál a helyes kódra, ami a férjelődje keresztneve: Robert. Beoson és mindannyian megdöbbenünk, mind a Vihar cégnév, mind a kódszó találó: a hangárt kitölti a Queen’s Gambit hajó roncsa, pedig láttunk a nedves pokolra süllyedni az első részben.

arrow4_6.png

Íjász és Lauriel megint az éjszakai tetőn találkoznak. Úgy tűnik Peter Declan megkapja az injekciót, hacsak nem szereznek be egy vallomást Jason Brodeur aláírásával. A Zöld Íjásznak nem kell kétszer mondani, hamarosan a nekifeszíti a Csudaíjat az epizódgonosz mellkasának. Brodeur ügyesen kavarja, rájön, ha nyíl által hal, nem lesz kire fogni a gyilkosságokat, nem lesz ki aláírja a vallomást. Íjász nem a szavak embere, átlövi a szóban forgó kezet. Mielőtt megtudnánk, hogy lehet kéz nélkül is aláírni, megcsörren a mobil, Ankov a samesz jelentkezik, egy óra múlva indul a „Veszélyes Börtönben” akció.

Lauren már valóban a beszélőn tartja a lelket az Ártatlan emberben, miközben egy megvesztegetett börtönőr a „Börtönlázadás” kapcsolóhoz engedi a Brodeur bérencét. Ankov lerántja a kart, elmegy az áram, kinyílnak a börtönrácsok, mindenhol kitör az elítéltek-őrök fogócska. Az ártatlannak és ügyvédjének is menekülnie kell, lehet ezúttal elkésik a Megmentő Nyilas? Dehogyis, éppen időben érkezik, hogy mellbeíjazza a Kövér Loncsos Rabot. A terepszín miatt a Robin Hood gúnyát lecserélte egy símaszkos börtönőr egyenruhára, tovább menekülnek. Az üldözők lemaradnak, az Íjász egymásra dobálja őket az ajtófélfák közé. Már közel a menekvés, amikor egy sarok mögül a Kövérebb Loncsosabb Rab úgy torkon kapja a főhőst, hogy meglepetésében elalél, a csinos jogászt meg a rácsoknak szorítja. Mire Íjász magához tér, Laurent már félig megerőszak-ölték, a kétségbeesett szempárba pillantva Oliból kitör a dzsungelállat. Bagiraként pattan a Loncsosabbra, csépelni kezdi a fejét, de olyan szorgalommal, hogy pacifistább megoldásokban hívő lány is majdnem kap egyet ballengőt, amikor megpróbálja leállítani. Lauren megretten vérben tocsogó ragadozónézésétől, de időben érkezik a pajzsos gyalogság, mindenki életben marad. Hamarosan Rendőrpapája vállán zokog az átéltek miatt, a Csuklyás tényleg egy megveszekedett gyilkoló gépezet, látta a szemében, valamint elárulja ezúttal nem a Robin Hood gúnyát viselte. Lance nyomozónak ötlete támad, újra átnézeti a Tőzsdei Lövöldözés felvételét.

arrow4_7.png

Íjász az árnyékból hallgatja ki, hogy mennyire elszánt gyilkos, remek alkalom, hogy csuklyásvillámozzunk egyet első gyilkossága idejére. Olivért már annyira marja az éhség, hogy feladja a Madárvédő Golyókapkodó életet, egy határozott mozdulattal kitekeri a cuki tekintetű madár nyakát és grillezni kezd. „Sün-cien.” bólint vidáman a Kínai Mester, majd felfedi, hogy egészen vállalható angol tudását. A rejtvény megoldása: túlélés. Ezt már tanácsolta Oli apja is, úgyhogy a Mester hozzátesz még egy bölcsességet: a fényképcsajok nézegetését is be kell fejezni, különben nincs süncien.

Visszatérünk Starlingba. Ankov végrehajtó beköpte főnökét és a Vegyi Műveket, az ártatlanok hazamennek, a bűnösök bűnhődnek. Diggle érkezik a Queen rezidenciára, átgondolta az ajánlatot, beszáll a küzdelembe, de nem fog R-betűs sárga sortot húzni. Háborús veteránként kisgazdája lelkét egyengeti majd, mert a háború jobban darabolja a lelket, mint a Parlamenti Közvetítés. No, ez sem lett egy nyugdíjig állás, a karhatalom berúgja az ajtót, letartóztatják Olivért csuklyáskodásért és még egy tucat egyéb vétség miatt. A rutintalan fiú pont belebámult egy biztonsági kamerába a Tőzsdén. Bizony mondom, Makszim Makszimovics még kispionír korában sem követett el ilyen amatőrséget.

Címkék: arrow
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helikoptert lízingbe · http://csuporgia.hu 2013.02.14. 18:16:55

"Persze, ha Lance hansági srác lenne, tudná egy ilyen névvel, csak rosszban sántikálhat és mocsárban lakik." LOL
csuporgia.hu/spd/2798/ARROW_ZOLD_IJASZ_bogre

Wisp 2013.02.14. 22:39:06

"elárulja ezúttal nem a Robin Hood gúnyát viselte. Lance nyomozónak ötlete támad, újra átnézeti a Tőzsdei Lövöldözés felvételét."
Itt viszont csalódtam nyomozó barátunkban. Mindeddig tényleg úgy vélte, hogy Zöld Anarchista Vigilantista 24/7 Robin Hood jelmezben flangál?

egyemakisszíved 2013.02.15. 15:02:59

Bezzeg a pattintott őskőkorszakban örült volna Lauren, ha a párjából ki bír törni a vérengző vadállat, ha jön a barlangi medve. De hát ma már jogállamban élünk, vagy mi. Állj, a törvény nevében! A gyilkolásra is kész állandó harci készültség már nem kelendő. Hogyan fog így a hős és a hősnő szerelme beteljesedni?
süti beállítások módosítása