Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Porrá leszünk - 3x08 (SOROZATZÁRÓ)

2013. február 10. 13:00 - G_Norton

Habár se jegesmedve, se fekete füstfelleg nem szerepelt, de sajna még a nagy csókjelenet sem, viszont a rejtély sem oldódott meg, hogy mi a fene folyik itt. Alex álmodik egy utolsót, Sam Tyler kopogtat az iroda ajtaján, illetve Gene üldözi egy hülye brit műsorban, majd szimplán hátbalövi, Alex pedig nem tér még vissza a neki drukkoló Mollyhoz, mert az igazság szabaddá tesz, majd Alex felébred a rendőrőrsön. Adjunk a látszatra, és irány a meló, valami külvárosi telephelyen kinyírták a Hardyman-fivéreket egy harmadik, ismeretlen pofával együtt, fültől-fülig elvágva a torkukat, plusz még valami kvarcot szórtak a képükbe. A góré is ott vizsgálódik olyan morcos képpel, hogy még egy BKV-ellenőr sem vetemedne arra, hogy elkérné a jegyét. Az egyik halott kezén egy telefonszám szerepel, Kelet-Fenchurchi előhívóval, majd a pofa még meg is szólal, húazanyjaistenit, elvileg halottnak kéne lennie. Valamiféle Vicky P-ről, és ivásról beszél, az őrsön rögtön utánanéznek, hogy ki lehet az a Victoria P. A góré rögtön beszól mindenkinek egy ízeset, érzi, hogy az irányítás kezd kicsúszni a kezéből, de ennek vége, visszajön a diktatúra, Chris külön fogja be, tényleg elég szar éjszakája volt.

01.jpg

Farringfield Green, Boltontól nem messze, Londonból alig 4 óra autókázás odáig, tán ott van Sam eltemetve? Alex bizonytalankodik, mert Sam a góré segítségét kérte, az pedig szó nélkül segített is neki, akkor miért ölte volna meg? Annie-ről nem is beszélve, akiről semmi infó sincs, akkor biztosan ő is ott van eltemetve, rugózik Keats. Alex fel is teszi végre a teljesen érthető kérdést, hogy végülis kicsoda maga? Jimbo persze nem válaszol, ha Alex kiutat akar találni, akkor meg kell bíznia benne. Alex megrázza magát, és megint a melóra koncentrál, közben annyi kiderül Chris szemfülességének köszönhetően, hogy a harmadik pofa a telefonszámmal egy Walter Tavish nevű orgazda, antik bútorokra specializálva. Ezek alapján valamiféle ironikus üzenet lehet az arcokon talált kvarc, mire a góré elküldené az Ironikus Bűnügyi Osztályra. Alex bemegy utána az irodába, hogy mégis mitől ilyen undok, na vajon miért? Bolondot csinált belőle előző este, Alexből először egy halovány „szori” bukik ki, majd azzal folytatja, hogy túl sok volt neki az este – a góré visszavág, hogy bezzeg amikor idekerültél akkor simán megfektetett egy jólszituált kezdő yuppie, ami azért volt, mert akkor Alex nem vette komolyan ezt a világot.

Ray szerzett valahonnan egy duplacsövű sörétes puskát, és mutogatja nagy örömmel az új szolgálatvezetőnek, aki vérbeli angol, semmi reakció az arcán, és még képes ezzel Rayt is lehervasztani. Chris a rendőrsíp hangjára a plafonig pattan a székből, amit viszont más nem hall – Ray ismét fuldoklik, Shaz pedig idegesen a kukába vág egy csavarhúzót, amit valaki a székén felejtett. Alex egy Lancashire-térképet babrál, a góré erre behívja az irodába, és a térkép, illetve ki nem mondva az előző este miatt hazaküldi, és arra is megkéri, hogy ha Keats üzen neki, arról neki is szóljon, ha nem teszi meg, azt hadüzenetnek veszi. Alex válaszol, miért, Sam is hadat üzent? Nem, Sam utolsó szavai az voltak, hogy „eleped egy korsó sörért”, semmilyen fenyegető hangot nem érzékelt, egyszerűen csak szomjas volt. Az osztályon már rendesen dolgoznak, támadt egy külföldi szál, hát kapcsolatba léptek az Interpollal, a telószám pedig egy bizonyos Rachel Miller lakásához vezethető, forog a gépezet, a góré ezért foglalkozhat Keats újabb baszogatásaival. Az Interpol gyorsan visszaüzen, a külföldi szál valódi, Eric Hoorsten holland gyémántrablóval van dolguk, vele dolgozgatott az orgazda – Hollandiában minden bűnöző gyémántokkal foglalkozik?

02.jpg

A góré elnéz tehát Keatshez, a góré szépen felmondja neki a leckét: az orgazda Tavish ezzel a holland bandával csempészett gyémántokat Európába, aztán átállt a Hardyman-bandához, amelynek a piacra lépési szándékát a többiek nem igazán tolerálták, és halál lett a vége, a kulcs mindezekhez Rachel Miller lehet. Keats elé rakja a jelentését, amiben a lancashire-i fotó szerepel, a hátán az „azt hiszem, megtaláltam a sírunkat”-szöveggel. Keats tévéje bekapcsol, és a királynő koronázási ceremóniáját adja, a góré lendületesen betrappol a maga irodájába, fogja a stukkerét, és a Quattróval megy Alex után. A többieknek a tökük tele van azzal, hogy az állandó civakodásaik határozzák meg a munkájukat, ezért Ray felölti acéltökeit, és a maga kezébe veszi a nyomozást. Keats egy pillanatra benéz, és leadja hármójuknak a videókazikat, mindenképp nézzék meg, mert fontos.

03.jpg

Ray, Shaz és Chris dógozgatnak tovább, Miller lakásába betörve a nőt már holtan találják, aki egyébként stewardess volt, és tele van lóvéval, azaz ő volt a futár, akinek majd át kell adnia a gyémántokat Hoorstennek. Alex közben odaért a kis házikóhoz a nyikorgó szélkakassal, majd visszaemlékezve a hírekben látott infókra, a madárijesztőnél keresgél – itt megtalálja a 6-6-20-as azonosítót. A madárijesztő tövében kezd el ásni, amikor a dermedt csöndben egy pisztoly kakasának a hangja csattan, majd a mögötte álló góré parancsolja, hogy hagyja abba. Alex itt már nem áll le, tovább kaparja a saras földet, és ott lent tényleg van egy holttest. Alex is a legrosszabbra gondol, majd a holttest valahogy megmaradt ruhaujjába nyúlva kihúz valamilyen iratot, majd döbbenten odaadja Gene-nek, aki szintén ugyanolyan döbbenten áll, mintha hirtelen eszébe jutott volna valami súlyos dolog.

04.jpg

Együtt bemennek a házikóba, ahol Gene elmagyarázza, hogy mi történt: a madárijesztőnél nem Sam volt elkaparva, hanem ő, Gene Hunt. Még fiatal járőrként, alaposan berúgva a királynő koronázási ünnepségén igazi westernhősként berúgta a házikó ajtaját, hogy ki motoszkál ott, amikor egy bűnöző fejbelőtte egy sörétessel, majd elkaparta a holttestét. Gene felteszi a költői kérdést, hogy ilyen sírt érdemel-e, és azt kívánja, bárcsak még mindig felejtene, mert egész egyszerűen elfelejtette, mi történt. Végszóra csak úgy előbújik a sötétből Keats kárörvendeni, Gene Hunt Exposed, tessék röhögni. De mégis mi ez a világ, teszi fel a kérdést Alex. Ez a hely egyfajta árnyékvilág, purgatórium a halott rendőröknek – ő, Gene Hunt összepofozza őket normális állapotba mint egy mentor.

05.jpg

Keats már nem fogalmaz ilyen finoman, szerinte egyszerűen bebörtönözte a holt emberek lelkeit a maga kis fantáziájába, és nem engedi el őket, pedig már jó régóta vele vannak. Keats már csak arra kéri Alexet, mielőtt hazamenne, hogy segítsen mindezt elmagyarázni Raynek, Chrisnek, és Shaznek, és figyelmezteti még arra, hogy Gene a legvégén megpróbálja még becsapni egy trükkel. Vissza a három jómadárra, akik közben rájöttek, hogy Vicky P nem egy személy, hanem a Victoria Park, ahol van egy szökőkút is, oda rejtették el a gyémántokat. Meg is van a tökéletes terv: Shaz eljátssza a futárt, és miközben Hoorstenék átveszik a cuccost, lecsapnak rájuk. Raynek baljós érzései vannak a kazettával kapcsolatban, de megnézi, és nem különösebben döbben meg rajta: a videón a saját halála szerepel, ahogy a koronázási ceremóniát nézi a totális mélypontján, a kukába vágja a jelvényét, majd az apjától bocsánatot kérve felakasztja magát.

06.jpg

Ray megkéri Christ, hogy most azonnal nézze meg a maga videóját, aki addig magát Bodie-nak maszkírozva keménykedik a sörétessel, hát belőled sem lenne terminátor, barátom. Chris halálvideója is elég kemény, fegyveres bűnözőket üldöznek a ’70-es évek Manchesterében, amikor Skelton közrendőr a rendőrsíp szavára egyszerűen kiáll a tűzvonalba, és szitává lövik. Chris annyira megdöbben, hogy kidobná Shaz videóját, de a lány végig nézi a maga halálát: járőrként egy kocsitolvajt fülel le, amikor az menekülés előtt a csavarhúzóval hasba szúrja. Shaz akad ki a legjobban a felvételen, 26 évesen nyilván úgy érzi, hogy még csak nem is élt. Egész éjszaka a górét várják. Gene, Alex, és Keats hajnalban érkeznek meg, Keats párszor behúz a górénak, és egy pillanatra előtör a góré igazi arca: egy vézna, 19 éves gyerek. Keats nevéhez hűen szépen leamortizálja az osztályt, dobálja a székeket, szétszórja az aktákat, majd az épület plafonja eltűnik, és feltárul a csillagos égbolt.

07.jpg

Jimbo jól érzékeli, hogy a csapat erősen ingadozik, ezért tesz nekik egy ajánlatot: ez is egyfajta élet, mert éreznek, lélegeznek, hát folytassák nála, a kiemelt ügyeknél, ahol nincs hatalmaskodás, csak jó élet, fontos munka, és előrelépés, amit csak akarnak. Mindenki Keats után megy, csalódtak a góréban, egyedül Alex marad, aki a pokolba küldi Jimbót, nem is rossz ötlet. Alexnek Ray elmeséli a maga sztoriját: azért akasztotta fel magát, mert a seregről lemaradva rendőrként agyonvert egy gyereket, és a főnöke eltussolta az egészet, aki pont olyan volt, mint Gene Hunt. Keats útközben elintéz pár hívást egy néhány évvel későbbi mobiltelefonnal, ami tulajdonképpen egy atomnehéz táska volt,  és áthelyezi a maga ügyosztályába Christ, Shazt, és Rayt. Alex és a góré nosztalgiáznak egy picit, hogy milyen érdekes is volt az első találkozás, az első benyomások, na, de itt egy bűnügy, ezt a három helyettes nélkül kell megoldani. Hamar rájönnek, hogy nem véletlenül voltak ők a helyettesek, mert a többi háttérember, akit néha-néha lehet látni, szart sem érnek, viszont Chris magával vitt egy rádiót. Időközben a többiek Keats vezetésével csak a liftet várják, ami nyugtalanító módon alulról jön fölfelé, és elég fura hangok szivárognak ki belőle, hogy mindenkire jól ráijesszen. A góré jókor szól bele a rádióba, Shaznek megígéri az előléptetést, a másik kettőt megdicséri, és meghívja őket A Kocsmába, Keats pedig egyre idegesebb, szinte beparancsolja őket a liftbe. Végül az osztályra csak Shaz jön vissza, neki úgy is jól állnak egy halott nő ruhái.

08.jpg

Ákció van, Alex még reménykedik, hogy Chris és Ray is megjelenik, de a góré már nem számít rájuk, az a szemét Jimbo elvitte a lelküket. Megjönnek a fapapucsos hollandok, a köveket átadja nekik Shaz, de valamiért zabosak lettek a spangliszívók, és elráncigálnák a lányt, amikor a góré közbelép: ich bin le vagytok tartóztatva, aranyoskáim. A hollandokat ez nem hatja meg, és ronccsá lövik szegény Quattrót, majd felhúzzák a nyúlcipőt, amikor a Tűzszekerek zenéjére berobban oldalról Ray kopott autója, majd a kocsiban ülve szétlövik a hollandokat. Hoorsten kicsit megszédülve azért kiszáll, a góré letartóztatja gyémántrablásért, és a Quattro különös kegyetlenséggel való megsemmisítéséért is, mire a pofa fegyvert ránt, a góré meg lelövi. Munka elvégezve, hová megyünk ilyenkor? Kocsmába.

09.jpg

Vissza tehát Londonba a reptérről, ahol egyfajta mennyországként üzemel a The Railway Arms, a manchesteri kocsma, és egyfajta nagyon különös Szent Péterként üdvözli őket a csapos Nelson. Shaz búcsúzik a górétól, majd összejön Chrisszel ismét, Ray pedig valami nagyon érzelmes dumába kezdene bele, de egy buziriadóval elcsöndesíti a góré, majd mindhárman belépnek az ajtón. Már csak Alex van hátra, aki hazatérne a maga világába, miután mindent elintézett,  de a góré tekintetében az van, hogy nincs hová mennie. Persze pont ilyenkor jelenik meg sántikálva Keats, hogy megpróbálja Alexet még egyszer csőbe húzni, aki rájön, hogy miért állt meg Jimbo órája 9:06-kor, hiszen ő is akkor halt meg. Jimbo még magyarázkodna, de a góré pofán veri végre. Alex felveti a lehetőséget,  hogy vele maradjon, mert egyedül elég rossz lesz neki, de a góré kibírja egyedül is. Megtörténik a nagy csókjelenet, végül Alex is belép a kocsma ajtaján. Jimbo pont úgy hörög, mint egy szőrgolyót öklendező macska, a góré egy laza lökéssel elküldi melegebb éghajlatra, majd úgyis találkoznak még, az ő közös kis játszmájukban.

10.jpg

A góré iszogat az irodájában, Mercedes-autókatalógusokat nyálaz át, és reménykedve les néha-néha az ajtó felé. Majd beteljesül a remény: egy zaklatott rendőr rohan be az osztályra, követeli vissza az Ipodját, ez egyébként az ő osztálya, hová tűnt minden ismerős arc? Gene kinyitja az irodája ajtaját. „csak egy szóra, barátocskám”…

 

Köszönöm a sorozat nevében a megtisztelő figyelmet!:)

Címkék: ashes to ashes
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2013.02.10. 17:12:53

Az a jelenet a pajtánál, meg a három videókazetta..

Ez az utolsó rész nagyon hátborzongató volt, mint írtam korábban sorozatlezárás így még nem lepett meg mint ennek a magyarázata.

Nos, köszönet ismét a sorozatért hogy felhívtad a figyelmemet rá, és a hogyvoltért is.
süti beállítások módosítása