Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 5x05 – Probable Cause – Alapos gyanú

2013. január 31. 11:00 - Zenóbia

Szőke nő ér haza, szólongatja Tesst, de mi már tudjuk, hogy tök hiába szólongatja, a hullák nem tudnak válaszolni. A fehér szőnyegen vérfolt, a nő arcára vérpötty csöppen, muszáj lesz felnézni, de én sem akarnék a helyében. Durva, Tesst felszögesdrótozták a plafonra, hát ezt meg hogy?! Castle vívókarddal védené az otthonát, de egyrészt nem kell védeni, mert csak Alexis jött haza mosni, másrészt már meg is vágta vele az ujját, ennyit erről. Megitta a narancslevet, megette a jégkrémet, most lelép a barátaival, szomorú, de nem apuhoz jött haza játszani. Castle viszont jól halad az új regénnyel, Brady rendőrfőnök remélem benne lesz tényleg. Tessát megfojtották, megkötözték, aztán szögesdróttal fel a plafonra, de még ráadásnak karcoltak egy szimbólumot a homlokára. Kész horror. A gyilkos jól felkészült, tudta, hogy a lakótárs nem lesz otthon, és az összes ujjlenyomatot eltüntette maga után, nem sajnálta az időt. Mivel semmi jele dulakodásnak, valószínűleg Tessa ismerte az emberünket. Tessa visszahúzódó, munkamániás biztosítási ügynök volt, de hat hete mégis elkezdett találkozgatni valakivel, akiről nem árult el semmit. Ékszereket kapott tőle, vacsorázni vitte, királynőként kezelte, aztán felszögelte a plafonra.

5x05_castle1.jpg

Lanie kiderítette közben, hogy a lány azért nem védekezett a fojtogatás ellen, mert kloroformmal elkábították, de legalább csak azután szegelték a tetőre miután meghalt, ez is valami. A gyilkos speciális kesztyűt viselt, az egészből az jön le, hogy már máskor is csinált ilyet, és az élvezet kedvéért tette meg újra. A szimbólumot az FBI sem látta még soha, Tessa híváslistáján meg szerepel egy titkos szám, azzal sem megyünk semmire, mert eldobható telefon, lopott SIM kártyával. A pasas nem véletlenül őt választotta, a visszahúzódó, magányos lányt, akit könnyen meg lehet vezetni. A mailjeiben semmi, a merevlemezről viszont mindent töröltek, ami érdekes lehetett volna. Profi, nagyon profi. Espo hívja félre Kate-et, a helyszínelők ugyanis valaki ismerős ujjlenyomatát találták meg az ajtón, na vajon kiét, ha nem lehetett Castle előtt elmondani? Talált, a nyereménycsoki nálam átvehető. Kérdőre vonják, főleg Espo nagyon szigorú, de végül abban maradnak, hogy csak béna volt és véletlenül nyúlt az ajtóhoz amikor odamentek, a helyszínelők pedig tévednek abban, hogy még előtte került oda az ujjnyoma. Na ja. Ők már csak ilyen tévedősek szoktak lenni.

Ryan utánanézett az ékszereknek, de némelyik doboz üres, a gyilkos egy lépéssel mindig előttük jár. Főleg, ha Castle az, ő aztán tudja hogy jár az agyuk. Mekkora poén lenne, ha tényleg ő lenne. Átmennénk börtönsorozatba, Kate hordhatná neki a bablevest, meg a pitébe sütött reszelőt. Az egyik szomszéd látott valakit péntek este Tessához bemenni, már készül a fantomkép, annyira tutira vettem, hogy Castle lesz rajta, de nem, Tessa főnöke az. A pasas perverz, zaklatási perei már voltak, meg amúgy is, csak rá kell nézni, annyira beteg feje van. Ráadásul már most kamuzik, hogy péntek reggel találkozott utoljára Tessával, a fantomkép láttán pedig egyből ügyvédet kér, és onnantól kussol. A feleségétől már tudjuk, hogy nem ment haza péntek éjjel, mert túlórázott. Így is lehet mondani. Kate szerint aki ennyire aprólékosan előkészít egy gyilkosságot, az nem lehet akkora hülye, hogy az alibire meg nem gondol. Szerintem sem ő az, könyörgöm, még csak a tizedik percnél járunk. A helyszínen a kanapéba ragadva találtak egy gyémánt fülbevalót, egyedi tervezés, de hamis néven vette és csekkel fizetett, nyilván. Az ékszerboltnak van kamerája, a felvételen pedig kit látnak szemeim, kit látnának, Castle-t. A gyilkos szórakozik velük.

5x05_castle2.jpg

Viszont Espo nem enged, át kell világítani, kezdik a pénzügyeivel. Kate belemegy, de csak ha Castle sosem tudja meg, erre mégis mennyi esély van, semennyi. Ryan ezek után nem hallgat tovább és elmondja Esponak, hogy tud az álompárról. A titok innentől már nem marad sokáig titok. A pénzfelvételei között természetesen ott van az összeg az ékszerre, úgyhogy mennek házkutatni Castle-hoz, aki először nem érti, de aztán kénytelen megérteni, hogy valaki rohadtul csőbe akarja húzni, mert találnak valamit, ami miatt Espo megbilincseli és már viszik is. Azt hiszem, egy darabig nem lesznek annyira romantikusak a találkozásaik Kate-tel, aki igazán tehetne kicsit jobban úgy, mint aki nem hiszi, hogy Castle egy gyilkos, mert nyilván nem az, még én is tudom, pedig én nem dugok vele. Na végre, feltűnik nekik, hogy senki nem olyan hülye, hogy elöl hagy a lakásában egy táskát tele szöges dróttal meg az áldozata véres pólójával. Még a Vaslady sem hiszi, hogy Castle ölne, pedig ő sem feküdt le vele, így hajrá, keressenek bizonyítékot, hogy nem ő az. A fiúk megnyugtatják Beckettet, hogy ne aggódjon, nem mondják el senkinek, hogy mit fognak találni Castle hívásai között, de azért szolgáltathatna neki alibit aznap éjjelre, ha már.

5x05_castle3.jpg

Nem tud, mert Castle azt kérte, hogy aznap ne találkozzanak, mert írni akart. A kihallgatást a Vaslady vezeti, mondjuk jobb is. Kiderül, hogy Tessa főnökének már van alibije, mert végül bevallotta, hogy kapott egy sms-t Tessától, és azért ment a lakására, de amikor odaért kiderült, hogy nem a lány küldte, így lelépett inkább kurvázni. Az sms az eldobható telefonról érkezett, mi másról. Valaki itt nagyon tud játszani. Kate közben beszél Alexis-szel és Marthaval, hátha tudnak valakiről aki be tudott jutni a lakásba rajtuk kívül. De nem, így inkább meglátogatják Castle-t, akit végre biztosít róla, hogy kideríti az igazságot. De mi is az vajon, mert egyre több a terhelő bizonyíték. A gépéről neki is letöröltek fileokat, csak úgy, mint Tessáéról, és találtak egy történetet a tökéletes gyilkosság elkövetéséről, amiben az elkövető olyan bizarr helyszínt hagy maga mögött, hogy emiatt nem kapják el. Ami a legjobb, maileket is találnak amik bizonyítják, hogy nyolc hete viszonya volt Tessával. Kate emiatt Lanie-nél köt ki, jajj, ne higgyük már el. Mindenesetre vérprofi a fickó, iszonyúan össze van rakva ez a történet, az e-mailek mindent lefednek, hogyan ismerkedtek meg, hogyan akart Castle szakítani, mire a lány megfenyegette, hogy beköpi Kate-nek, erre ő átment megbeszélni a dolgokat, a megbeszélés időpontja pedig mit ad Isten épp a gyilkosság éjszakájára esett.

5x05_castle4.jpg

Kate könnyes szemmel, de nem adja fel a hitét, mert Castle hiába egy egoista seggfej néha, attól még nem csinál ilyesmit, és azért ennek örülök, hogy ezt beláttuk. Castle tanulmányozza erősen a padlót a cellájában, amikor egyszer csak megjelenik egy régi ismerős, 3XK, azaz Tyson, azaz Castle legrosszabb rémálma, gondolhattuk volna, hogy ő van e mögött. Vagy lehet, hogy ti gondoltátok is, csak én vagyok ilyen csökkent értelmű. Hiába kér segítséget, nem kap, mert Tyson annál sokkal gondosabb, hogy felvegyék a kamerák. Ez pedig itt a bosszú, amiért a négy év börtön hiábavaló volt, hiszen csak azért ülte le, hogy utána újra szabadon gyilkolhasson, de Castle tönkretette a művét. Cserébe most lerombolja az életét, mert nem maga az ölés az élvezet, hanem ami elvezet odáig, és közben érezheti a félelem szagát, mert attól áll fel neki. Kate büntetése pedig az lesz, hogy hinni fog Castle ártatlanságában, mégsem tudja megakadályozni, hogy átszállítsák egy fegyházba, ahol már várni fogják Tyson emberei és feldarabolják, majd beillesztik vakolatnak a falba. A főügyészt nem tudják meggyőzni, pedig még a Vaslady is próbálkozik, Espo szerint pedig ha Castle-t átszállítják, akkor neki annyi, azon a helyen szart sem ér a védőőrizet.

5x05_castle5.jpg

Nincs más hátra, muszáj találniuk egy apró nyomot, ami 3XK-t az esethez csatolja, mert csak így tudják megakadályozni az átszállítást. De már jönnek is az őrök Castle-ért nekik meg nincs még semmijük, így Kate ráteszi a bilincset és átengedi nekik. Ebben csak az a kínos, hogy ahogy beszállnak a liftbe, megjelenik két másik őr, akik szintén Castle-ért jöttek, akkor ki volt az előző kettő? Pánik. Tyson ezek szerint mégis inkább saját maga szeretné feldarabolni, felszögelni, felboncolni villával Castle-t, még ezek előtt meg kéne találni. A főügyész természetesen azt hiszi, hogy Castle szervezte meg a saját szökését, hiszen megvannak hozzá az erőforrásai, amiről Kate-nek beugrik valami. Beszarok, tényleg megtervezte a saját szökését, és most a könyvtárban várja Kate-et, várakozás közben pedig rájött, hogyan vehette fel Tyson, ahogy ő ékszert vesz egy boltban. Talált egy hirdetést, ahol híres emberek hasonmásait keresik, többek között az övét is. Meg is van az ügynökség, és meg is van a postafiók ahova küldték a fotókat, de persze lenyomozhatatlan, milyen is lenne.

5x05_castle6.jpg

A hasonmás viszont nem az, és tényleg hasonlít, bár azért csak félig nyitott szemmel messziről gondolnám azt, hogy jé, az ott Richard Castle. Az ékszerbolt kameráján ő szerepel, neki azt mondták, hogy egy valóságshowhoz kell a felvétel, a show producere pedig Tyson volt. Próbálják visszanyomozni ezen a szálon is, és végül csak találnak egy halvány nyomot, kiállított egy csekket a biztosítónak, ahol Tessa dolgozott. Tessa naptárában pedig hat héttel ezelőttre van egy bejegyzés, terepmunka egy bizonyos J.V.-vel, ez Tyson kell, hogy legyen. A bejegyzéshez egy cím is tartozott, Tyson nyilván így adta elő magát Tessának, mint egy épülettulajdonos, aki biztosítást akar kötni. Irány a megadott cím, mennek a fiúk is, ami nem is baj, mert az épület elvileg lakatlan, mégis fény szűrődik az egyik ablakból. Odafent nincs senki, de van viszont mindenféle felszerelés ahhoz, hogy Castle-ről még azt is megtudhatnánk, hogy hányszor pislog egy nap. Ez már elég bizonyíték ahhoz, hogy ejtsék ellene a vádakat, az őrizetből szökésért meg elég lesz a közmunka. A házban nem találnak semmit, így lelépnek, de Tyson nem juthat messzire, mert minden rendőr őt keresi a városban.

5x05_castle7.jpg

Csak attól tartok, Tysonnak sokkal több esze van, mint gondolnák, pedig már gondolhatnák az eddigiek után. Míg békésen beszélget Kate és Castle a kocsiban, arra várva, hogy átmehessenek a hídon, ami épp felemelkedett, Tyson beléjük is rongyol hátulról, én meg majdnem infarktust kaptam, pedig én nem is ülök az autóban. Lő rájuk, Kate vissza, látszólag el is találja, de ez csak arra volt jó, hogy Tyson elkaphassa, és pisztolyt foghasson a hasához. Castle a becsapódástól még mindig kába, azt azért felfogja majd, ha lelövi Beckettet, és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ez lesz, mert a bosszú mindenek felett. Odarángatja Kate-et az anyósüléshez, hogy Castle nézze végig a halálát, de ő már nincs ott, mert mögöttük van, és mint egy vérprofi zsaru, szétlövi Tysont, hogy az bezuhan a folyóba. Hű, ez szép megmozdulás egy írótól, nem? Fogadjunk, hogy nem találják meg a holttestét és tíz rész múlva még azért majd visszatér a mocsokgörényszennyláda. Castle osztozik a félelmemben, sőt, szerinte Tyson direkt ezért rendezte meg az egészet, mert az volt a célja, hogy nyilvánosság előtt haljon meg, hogy aztán szabadon újrakezdhesse a gyilkolást. Ó, ezek a nagyon intelligens pszichopaták. Részemről rendben, szerettem a 3XK-s részeket, ahogy ezt is.

5x05_castle8.jpg

Címkék: castle
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2013.01.31. 11:27:50

Na, nem fogom szétszedni ezt a részt, már megtettem, de egy dolgot valaki megvilágíthatna nekem. Miért nem mindegy Tyson-nak, hogy Castle anno leleplezte, ha úgy is csak azért szökött meg, hogy újra gyilkolhasson? És miért kellett most ilyen körülményesen újra eltüntetnie magát? Ha gyilkol, akkor a gyilkosság elkövetőjét akkor is keresni fogják, ha nem tudják, hogy ő él vagy hal. Két éve körözik, mint sorozatgyilkost, ő közben szimpla fojtogatóból Mission Impossible kategóriájú szuperbűnöző lett, pont most kezdene félni a körözéstől?

Az egész fakszninak csak akkor lett volna értelme, ha ő el szeretett volna lejteni egy karibi szigetre békés életet élni, de erről szó sem volt. Értem én, hogy pszichopata, de a saját világukban azok nagyon logikusak, ellentétben az írókkal.

Castle helyében pedig sürgősen keresnék egy olyan lakást, ahová nem járkálhat fel boldog-boldogtalan (nem csak erről a részről beszélek).

2013.01.31. 11:53:38

Köszi a hogyvótot!
Nekem is bejött ez a rész, sőt :)

2013.01.31. 11:55:17

@Neoprimitív: Alapvetően igazad van, de talán a pszichopaták logikussága sem igaz minden esetre.
Most nézzük el az írói bénázást :)

Neoprimitív 2013.01.31. 12:11:05

@Dogla: Most?

Az egész sorozatban két (kettő) átívelő szál van összesen az öt év alatt. A mombatross-t hagyjuk, az a 3. évad óta úgy baromság, ahogy van, egyetlen szereplőnek sincs benne normális vagy legalább elfogadhatóan megmagyarázott lépése. Marad Tyson. Két éve tutujgatja Marlowe, hogy majd visszatér és ennyit sikerült kiizzadni?

Azt sem tartom teljesen normálisnak, hogy a heti esetekben maguk a megoldások épülnek nyilvánvaló hülyeségekre - tüdejében vízzel sétáló sebesült? WTF, biológia 1-es, leülhet -, de ha már évi két epizódban sem képesek legalább minimálisan törődni azzal, hogy értelme is legyen, akkor mi a túrónak akar krimisorozatot csinálni? Menjen át a Grace Klinikához.

2013.01.31. 12:19:31

@Neoprimitív: Na ja. De mivel csípem a sorozatot, fél szemem behunyom, mikor ilyet látok, és úgy nézem :))

Neoprimitív 2013.01.31. 12:45:52

@Dogla: Amíg csak a fél szememet kellett becsukni, én sem szóltam. Most már sokszor mindkettőt be kell (ld. 7. rész) és sokszor a fülemet sem árt befogni (ld. 8. rész a telefonnal).

Sajnos van egy pont, amelyiknél a szarul megírt cselekmény annyira kizökkent a történetből, hogy onnan kezdve képtelen vagyok élvezni. Sőt, kifejezetten dühíteni kezd, hogy hogyan engedhetik meg maguknak, hogy ennyire semmibe vegyenek mint nézőt. Ebben az évadban pedig szinte csak ilyen részek voltak.

A Castle egy könnyed hangvételű sorozat volt, de nem egy Chuck kategóriájú krimibohózat. Az első két évadban nem kellett teljesen kikapcsolni az agyamat és egy Justin Bieber rajongó tinédzser szellemi szintje alá menni ahhoz, hogy szórakoztasson.

Neoprimitív 2013.01.31. 12:56:06

Ja, még egy. A kicsavart logika nem Tyson-é, hanem Castle-é. Ő mondja el, hogy miért csinálta Tyson és semmi jele nincs annak, hogy ő maga hülyeségnek tartaná. Ilyen apróságoktól válik működővé vagy hülyeséggé egy sztori. Ha annyit hozzátesz, hogy ez persze abszurd, hiszen, ha gyilkolni kezd, akkor úgy is üldözni kezdik, akkor már el tudtam volna fogadni. Így maradt a nagy üres melodráma lufi. (Főleg ha a hordalékát, a következő részekre gyakorolt hatását nézem.)

2013.01.31. 13:01:56

@Neoprimitív: Mondjuk a 7. résznél én is sírva vertem a fejem a falba. Párszor nekikezdtem, mire végre nagy kínnal végignéztem. Az tényleg mindennek a mélypontja, és olyat soha többet.

Zenóbia 2013.02.01. 09:48:35

@Neoprimitív: @Dogla: Hű, de belendültetek! :) Ez a rész nekem mindentől függetlenül nagyon tetszett, és mivel végig izgultam, mert jó volt a sztori, ezért akkor sem vettem volna észre az esetleges hibákat, ha az arcomba nyomják. :) De én általában így vagyok, ha valamibe beleélem magam, akkor nem érdekel, hogy nem minden stimmel.
Nekem most épp a Mikulás rész volt kis csalódás, bár lehet, hogy karácsonykor jobban átjött volna.

2013.02.01. 09:52:04

@Zenóbia: Így érzek én is.
Jó szórakozást a sci-fi rész hogyvótjának megírásához :)

Zenóbia 2013.02.01. 10:09:58

@Dogla: Köszi, hál Istennek már túlestem rajta, de elég kemény volt :)

Neoprimitív 2013.02.01. 13:56:40

@Zenóbia: Akkor megkérdezem, mert lehet, hogy nem vetted észre és azért maradt ki: mi volt Tyson jelvényén, amikor meglátogatta Castle-t a cellában? Elég közelről mutatják, jól olvasható. :) Na, azért a pici momentumért pl. kapott egy piros pontot a rész.

Nálam egyébként a scifi résznél szakadt el a cérna, abban három olyan jelenet is volt, amelyek után feladtam minden reményt, hogy a készítőknek még bármit is jelentenek a karakterek vagy a "forgatókönyv írói etika". De ezt majd a jövő héten!
süti beállítások módosítása