Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 1x17 - A gyerek

2013. január 29. 11:20 - AaannnaaA

Előre szólok, hogy a mai részben - ahogy errefelé mondják - olyan magas lesz a cukiságfaktor, sok jó poénnal együtt és rengeteg érzelemmel, hogyha tehetném minden mondat után fényképet raknék be. Hogy miért? Mindjárt kiderül.

Börtönnél járunk, kinn a városból, Carter ül a kocsijában az épület előtt, amikoris John lazán bevágódik mellé. Nem, nem az égből pottyant, csak eljött 80 km extrát, Carternek erősítésként. Most szabadul ugyanis Mr. Moretti, aki mint tudjuk a csúnya fő ellenség, Elias apja. Carter kiszáll, hogy az öreggel beszéljen, John a kocsiban marad. Közben hívást kap Főncsitől, van egy új szám. A neve Leila Smith. Érdekesség, hogy a számát csak 2 hónapja adták ki. De John most nem tud menni, ez Főncsire marad. Carter megállítja Moretti kocsiját, és védelmet ajánl neki, de az öreg lerázza és továbbhajt. Főncsi megérkezik a célszemély tartózkodási helyére, ami egy klinika. Épp látja, hogy az épület előtt egy furgonnál két tag ápoló ruhát vesz magára, de nem törődik vele. Ő az épület mögé megy, hatástalanítja a riasztót és beveszi magát egy irodába. Ott egy gépen látja, hogy Leila nem alkalmazott itt, hanem beteg. Közben Johnék követik Moretti kocsiját. Főncsi orvosnak öltözve besétál a klinikára, és Leilát akarja látni. Dr. Tillmanként mutatkozik be, ami vicces, ő volt ha emlékszünk a 4. részben a doktornő, akit Főncsiék megmentettek. Szóval beengedik Leilához, és itt szembesül vele, hogy ő bizony egy hat hónapos kisbaba.

1.jpg

A kórház előtt találták, kitett gyerek. Kinek lehet az útjában? Főncsi miközben ezen gondolkodik, látja, hogy a két tag, akik az előbb odalent öltötték fel az ápoló ruhát, a gyerekért jött. Gyorsan cselekedni kell. Hívja Johnt, de ő nem ér rá, de ha ráérne sem tudna iderepülni ugye. Ezt egyedül kell megoldani.

Közben Johnék látják, hogy Moretti kocsiját egy balesetes autó próbálja feltartóztatni, alig gyanús. Az öreg is érezheti, mert mondja a sofőrjének, hogy ne álljon meg segíteni. De nem jutnak messzire, egy keresztútról egy furgon beléjük hajt. A balesetet szenvedettek is talpra ugranak, naná hogy fegyveresek, és lövöldözni kezdenek. Ekkor érnek ide Johnék, lyukasztanak pár vállat, míg a támadók mind kidőlnek. Az öreg él, Carter kiszedi a kocsiból. Estére egy védett házba viszik. Itt Szymanski nyomozó várja Cartert, őt ismerjük ugye abból a részből, amikor John Eliast védte, akiről akkor még nem tudta, hogy Elias. Szóval az öreget itt hagyják. Gondolom Carternek rövid a listája, ki az akiben bízik. A ház előtt John és Carter lelkizik kicsit, Carter megköszöni a segítséget. Aranyosak. John hívja Főncsit, hogy megoldotta-e a Leila ügyet. Igen, a magam módján, mondja Főncsi, mi pedig látjuk, hogy ez annyit jelent, hogy elhozta a babát.

2.jpg

Reggel John az irodában szembesül Leilával. Főncsi a maga módján oldotta meg a gyerekelhelyezést: könyvekből épített egy kör alakú "járókát", ide tette le a kislányt, játéknak pedig a nyakkendőjét adta oda. Behalok. Főncsi szerint a kicsit nem megölni akarhatták, hanem elzsuppolni külföldre, és ott árvaházba tenni, egy olyan országban, ahol ehhez nem kellenek papírok és a hatóságok sem kérdezősködnek. De vajon miért? Találgatnak. Talán egy viszony bizonyítéka? Vagy egy örökség útjában áll? Az egyetlen nyom, hogy a megtalálása időpontjában a klinika ötvenezer dolláros adományt kapott, és azóta minden hónapban még 10 ezret. Kitől jött a pénz? Ez titkos, ezért Főncsi az adóhivatalnak kiadva magát megfenyítette a klinikát, adják ki az adományozó nevét. Remélhetőleg megkapják, és akkor okosabbak lesznek. Jön a hír, hogy Leila ellen körözést adtak ki, van egy jó kis fantomkép Főncsiről. Szerintem inkább karikatúra. Főncsi elmegy Carterrel beszélni az ügyről, addig John felügyeli Leilát.

3.jpg

Főncsi egy áruház gyerekrészlegén vásárol, ide jön Carter is. Főncsi elrebegi a gyerekrablást, Carter kiakad. Főleg, amikor megtudja, hogy a baba most Johnnal van. Főncsi szerint ha nem ő hozza el a gyereket, akkor más tette volna meg. Kéri Cartert, hogy a klinikán kérdezősködjön, hátha tudnak valamit a kicsiről. A kasszához érnek, ahol az eladó a vásárolt termékek láttán gratulál a gyerekükhöz. Érdekes fejet vágnak. Fuszkót eközben az őrsön betalálja az a hr-es zsaru, aki segített a múltkori részben elsikálni a Fuszkó által elásott rendőr ügyét. Ő bizony csúnya korrupt rendőr. Szerinte tegnap Moretti eltüntetésénél Carter is ott volt, kéri, hogy derítse ki hol rejtegeti Morettit. Fuszkó nem valami boldog.

4.jpg

Carter elmegy a klinikára, és azt a nővért faggatja Leiláról, akivel már Főncsi is találkozott. A nő tudhat valamit, de a főnöke közbelép, így nem mond semmit. Carter egy névjegykártyát ad át neki, és kéri, hívja fel. Az irodában Főncsi kiselőadást tart Johnnak, hogyan kell pelenkázni. Nagyon cukik. Közben megjött a klinikától az adományozó adószáma, az pedig nem más, mint egy cég, a Petrosian vállalat. A tulaj Adnan Petrosian. Felesége és felnőtt fia van. Főncsi egy képet mutat a családról, John pedig a monitorhoz tartja Leilát, hogy mutasson rá, melyik az apja. A kis vicces. Főncsi több komolyságot kér, irány a család megfigyelése.

5.jpg

John miközben őket figyeli, hívja Főncsit, aki épp Leilát eteti. A család kőgazdag. John hallja, amint a fiukat csesztetik valamiért, talán a gyerek miatt? Eközben Cartert hívják az őrsön, a nővér az a klinikáról. Elmondja, hogy Leilánál volt egy ezüst karkötő, csak a főnöke elvette. A CC monogram volt benne. Ez azért kiindulásnak nem rossz. Carter a hírrel hívja Főncsit, pont amikor John is visszaér az irodába. Ahogy belép, vet egy pillantást Leilára, aki épp elaludt a könyvketrecben. Annyira édes. Szóval Carter hívja Főncsit a CC monogram miatt. Főncsi a család és a cég dolgozói között egy olyan CC-t talál, aki az anya lehet, bizonyos Claudia Cruz. Carter rákeres a névre, de nincs jó híre. A feltételezett anya a saját lakásában halt meg négy napja egy tűzben.

6.jpg

John, Főncsi és Carter egy parkban találkoznak. John hozza Leilát, egy elöl hordható kenguruban. Az emberek megállnak neki gügyögni, annyira aranyos. Carter is ellágyul. Együtt ötletelnek az ügyön. Talán az anya belemehetett az örökbeadásba, aztán meggondolta magát. Ha lenne apasági teszt, akkor kiderülne az igazság, és az apának gondoskodnia kellene a gyerekről, ami kőgazdagéknak nagy érvágás. Legalábbis ezt gondolják. Carter majd utánanéz, hogy az anya halála tényleg baleset volt-e, mint a jelentésben áll. Főncsi beszél Claudia szüleivel, John pedig a fiatalabb Petrosian gyerekre, Bradleyre áll rá. Csak előbb még megeteti Leilát. Na ja.

Főncsit már a szülőknél látjuk. Beszél velük, és kiderül, ők nem tudtak a lányuk terhességéről. 9 hónapja elköltözött, pont mire már látszott volna az állapota. Azóta nem is találkoztak, nem engedte át őket az új lakásába. És tudnak a lányuk viszonyáról? Nem igazán, de maradt ott fénykép amin Claudia látható Bradley Petrosiannal. Tehát nem árt a fiúnak utánanézni. Mindenesetre Főncsi kéri a szülőket, hogy egyelőre mindent tartsanak titokban.

7.jpg

John követi Bradleyt, és látja, amint egy fiúval találkozik, és meg is csókolja. Tehát nem ő Leila apja. John kérdi Főncsitől: hogy van a babánk? Jól. Izé... Szerintem gyere vissza az irodába. Közben Carter Claudia lakásán a tűzesetet vizsgálja egy szakértő barátjával. Az rögtön észreveszi, hogy a tűzjelzőt elvágták. De Claudia miért nem menekült? Mert ittas volt. A szakértő megnézi a halottról készült felvételeket, és szerinte a koponyán látható sérülés nem a tűztől van, hanem egy tárgytól, amivel leütötték. Körülnéznek a lakásban, és megtalálják, ami akár a gyilkos fegyver is lehetett. És mivel fém, az ujjlenyomatok a tűz hatására beleégtek, akár még a gyilkos is meglehet. John visszaér az irodába, ahol kiderül: Leila ledöntötte a könyvketrecet, és eltűnt. Főncsivel kölcsönös vádakat vágnak egymás fejéhez, de végül csak meglesz Leila az egyik helyiségben. Épp egy gránátot rágcsál. Főncsi majd' infarktust kap, de John szerint semmi gáz, ez csak könnygáz gránát. Az tényleg piskóta. John elszedi a gyerektől, aztán felnyalábolja. Úgy döntenek, a kislánynak folyamatos felügyelet kell, ezért irány a nagyszülők. Akiket Főncsi már előrelátóan elköltöztetett otthonról, biztos ami biztos.

8.jpg

Carter visszaért az őrsre Claudia lakásából a bizonyítékokkal. Fuszkó élénken érdeklődik, hogy mit segíthetne. Carternek jön egy hívása Szymanskitól, mennie kell. Ezért Fuszkóra bízza a bizonyítékokat, sürgősséggel vizsgáltassa be. És mi van Szymanskival, kérdi Fuszkó, bennem megbízhatsz, tudod. Carter faarccal közli, hogy Szymanski randira hívott, de ne szólj senkinek. Fuszkó hoppon marad. John közben elhozta Főncsit és Leilát a nagyszülőkhöz. Előre megy körülnézni, nem árt az óvatosság. És igaza is van, arra lép be, hogy a nagyszülők megkötözve, két tag fegyverrel hadonászik. John elkergeti őket. Az utcán kocsiba vágódnak, nincs értelme követni őket. John ekkor döbben rá, hogy Főncsit kiütötték, Leilát pedig elvitték. Bassza meg!

9.jpg

A házban az immár kiszabadított nagyszülők ápolják a még kótyagos Főncsit. John kiderítette, nyomkövető volt a nagyszülők kocsiján, így találták meg őket. Főncsi kéri, hogy csomagoljanak, újra költözniük kell. John szerint még ma vissza kell szerezni Leilát, mert ha igaza van, akkor kiviszik az országból, és úgy örökre eltűnik. John az egyik elkövetőnek letépte a nyakláncát, ezt jobban megnézve rájön, hogy kelet-európaiak lehetnek a rosszfiúk, valahogy meg kell találni őket. Ő mindenesetre mindent megtesz. Látom rajta, kezdi elönteni a szar az agyát.

Carter ezalatt Morettivel beszél, próbál rá hatni, hogy adja fel a fiát. Hívást kap az őrsről, hogy megvan a Claudia házában talált gyilkos fegyverről az ujjlenyomat azonosítása. Ki a tettes? Most még nem tudjuk meg, inkább azt nézzük végig, amint Petrosiánék nappalijának ajtaja szétrobban. John sétál be, elcsípi Adnan Petrosiant. Jön egy őr, de John kiüti. Adnan elismeri a viszonyt, de Claudiát nem ő ölte meg. Most kapja John Cartertől az sms-t, hogy az ujjlenyomat az asszonyé, Nicola Petrosiané. Ő ölte meg Claudiát. Hogy hol van Leila? Nem tudom. Csak egy számot kaptam, azt felhívtam, fizettem és a szám már nem él. Szerinte a gyereket már hajóra rakták. John nagyon csúnyán néz, majd távozik. Egy kocsmáig jut, ahol egy fazon sörözik. Elé rakja a medált, amit a támadóktól szedett el, annak a gazdáját keresi. A rosszfiúnak három társa ugrik a segítségére, de John csak gúnyosan mosolyog. A bunyó végét nem tudjuk meg. Helyette azt látjuk, hogy Fuszkó követte Cartert, így már tudja Moretti rejtekhelyét. A kérdés csak az, mihez kezd az információval.

10.jpg

Na jó, végül csak látjuk John verekedésének az eredményét, mindenki kiütve, ahogy az várható volt. De segíteni akkor sem tudnak. Az először megszólított tag annyit mond Johnnak, hogy a gyereket a rablók már biztos tovább adták, sosem jut a nyomára. John visszamegy az irodába, és döntő lépésre szánja el magát. Előszedi az előző részben talált telefont, amin Eliassal beszélt, és felhívja őt. Végül is ő az alvilág egyik feje, ő segíthet.

Már látjuk is, amint hajnali fél ötkor a bekötött kezű és szemű Johnt egy híd alatt két férfi kíséri Elias elé. Mit akarsz tőlem? John elmondja a helyzetet. És hogy egyszer már megmentette Eliast, ez lenne a viszonzás. Legalább igazítsa útba. Elias elgondolkodik, de a válaszát nem tudjuk meg. Elias jobb keze, aki mint tudjuk időnkét szeret rendőr ruhában feltűnni (talán rendőr is?), visszaviszi Johnt a kocsijához, hozzávágja a fegyverét aztán közli, hol lesz a gyerek átadása. Ha siet, még odaér. Még odaveti Johnnak, hogy ő szíve szerint lelőné, kár, hogy Elias nem engedi.

11.jpg

Másnap kora reggel már az átadás helyszínét látjuk. Két-két férfi érkezik. Az egyikük vállán fekete táska, amiből sírás hallatszik. Tehát Leila még él. A találkozót egy száguldó furgon zavarja meg. Mindenki rálő, de üres. John szép lassan leszedi a rosszfiúkat. Két térdlövés, egy elzavart tag. Már csak a táskás marad. Tedd le a táskát! Nem, mert akkor lelősz. Aham. És már lyukad is, pont a homloka közepén. John kinyitja a táskát, megvan Leila. Közli Főncsivel, hogy nemsokára visszaér. Csak pár lépést tesz, amikor Elias embere stukkert fog rá: meggondoltuk magunkat. Összetöri a telefonját, megszakad az összeköttetés Főncsivel. Johnt egy furgon belsejéhez bilincselik. Elias hozza Leilát, Moretti címét kéri a gyerekért. John nem mond semmit, ezért Elias a furgon padlójára teszi a kicsit. Ez egy hűtőkocsi John fiam, te lehet, hogy kibírod pár órát, de a baba aligha. Otthagynak egy babafigyelőt, ha Johnnak mégis lenne közlendője, majd beindítják a hűtést, és lezárják a furgont.

12.jpg

Az őrsön a csúnya hr-es Fuszkót faggatja, hogy megtudta-e, Carter hol tartja Morettit, de Fuszkó nem beszél. Meg is lepődök. A hr-es dühös. Carter hívja Fuszkót, hogy menjenek letartóztatni Claudia gyilkosát. Indulnának, de Carter hívást kap Főncsitől (aki már úton van): John eltűnt. Carter átpasszolja a letartóztatást Fuszkónak, ő pedig elrohan.

A furgonban eközben már nagyon hideg van. John veszettül próbál szabadulni, Leilának már sírni sem nagyon van ereje. John végre kiszabadul, és rögtön magához is öleli Leilát, hogy a testével melegítse. Főncsi közben ideért a balul sikerült gyerekszabadítás helyszínére. Két halottat talál, de Johnnak semmi nyoma. A furgonban végül John feladja, és a babafigyelőn át szól Eliasnak. Nem marad más választása, megmondja Moretti címét. Remélem annyi esze azért van, hogy hamis címet ad. Bár talán azt nem meri megkockáztatni. Mindenesetre egy kulcs pottyan be egy résen, John leveszi a bilincsét, szétveri a kocsi ajtaját, végre szabadok. Az első ott lévő teherautóba ugrik, ráadja a fűtést, hogy Leilát minél előbb átmelegítse. Elindul, és összetalálkozik Főncsivel aki az átadás helyszínéről hajt el éppen, tehát Elias nem vitte Johnt nagyon messzire. De nincs idő gondolkodni, John kiált, hogy Leila a teherautóban, ő elviszi Főncsi autóját, gondolom Moretti rejtekhelyére igyekszik ennyire. Ezek szerint mégis jó címet adott Eliasnak.

13.jpg

John hívja Cartert, az meg Szymanskit. Szymanski Morettiért megy, indulás öreg, lebukott a rejtekhely. Főncsi közben visszaért az irodába Leilával, John pedig Moretti rejtekhelyére ér. Carter itt van, Szymanski is, akit meglőttek. És Moretti? Őt elvitték. Carter dühös, ki árult el? John jelentkezik, én voltam. Muszáj volt, Leila miatt. Dehogy volt muszáj, hívhattál volna engem is. Carter aggódik a meglőtt nyomozóért, és teljesen kiakadt Johnra. Már jön a segítség, így elzavarja Johnt, de többé nem akar róla hallani. Baszki!

Látjuk még, amint Főncsi és John búcsút vesz Leilától, és átadják őt a nagyszüleinek. Lelkiznek egy kört, és azon méláznak, nekik lesz-e valaha gyerekük. John felel a saját kérdésére, ilyen munka mellett kizárt. Főncsi szerint nem tudhatjuk, mi lesz a gyerekeinkből, lásd Elias. Hát így. Jó kis rész volt ez. Én szóltam.

14.jpg

6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2017.03.11. 12:23:21

a könyvjárókán nagyon röhögtem, micsoda ötlet, hogy ez nekem egyik gyereknél se jutott eszembe :))

AaannnaaA 2017.03.11. 15:22:24

@Gabba: Nem biztos, hogy az asszony nevetett volna az ötlet láttán :))
Amúgy nekem ez az egyik kedvenc részem az évadban.

Gabba 2017.03.11. 19:34:53

@AaannnaaA: dehogynem, ő is bölcsész :)

Pácsó Ármándó 2017.03.11. 19:49:56

@Gabba: De ha terveztek még egyet .... :-)

Gabba 2017.03.11. 20:45:59

@Pácsó Ármándó: na ja, csak nem biztos, hogy a nyugdíjasotthonból elengednek majd szülőire...

Pácsó Ármándó 2017.03.12. 19:02:11

@Gabba: Akkor vezesd be a Nyugdíjasotthonba, ezt a fajta megőrzést :-)
süti beállítások módosítása