Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 5x04 - Murder, He Wrote

2013. január 24. 13:00 - Zenóbia

Juhú, az első közös hétvégi kiruccanás, az mindig nagyon izgalmas. Martha és Alexis jobban izgul mint Castle, aki csak azon, hogy ötig ne történjen újabb gyilkosság, mert akkor fuccs az egésznek. Ötöt üt az óra végre, Castle persze nem bírja a sarkon várni Kate-et, mert sosem azt csinálja, amit mondanak neki. Espo és Ryan roppant kíváncsi, hogy kivel megy Beckett hétvégézni, és mivel épp nincs folyamatban levő ügyük, elhatározzák, hogy fényt derítenek a titokzatos pasas kilétére, pusztán odafigyelésből, mert mi van, ha egy véres kezű sorozatgyilkos. Van annak előnye, ha az ember egy milliomos íróval jár, bár Kate első ámulata után inkább kezd erősen kétségbe esni, hogy mit fog ő kezdeni ennyi luxussal. Gondoltam én, de nem, valójában az a baja, hogy vajon hány nőt dugott már meg Castle ebben a kúriában vagy mi ez, és hát sokat. Az éjjeli medencézésre ezen sikeresen túllépnek, Kate épp ledobja magáról a köntöst, ami alá elfelejtett bikinit venni, nem úgy, mint Kristina az előző részben. És nem hiszem el, egyszer csak bebotladozik a kertbe talpig véresen egy faszi, a mai leendő hullánk. Bezuhan a medencébe, ebben sem lesz ma már szex.

5x04_castle1.jpg

Amikor Kate arra kéri a helyi zsarut, hogy maradjon köztük a neve, akkor az simán levonja a következtetést, hogy Beckett prosti. A hulla Randall Franklin, a hétvégére jött le egy partira. Az ügy igen gyorsan megoldódik, találtak egy betépett csávót a fűben feküdni Randall tárcájával a kezében, már le is ültetik, kész-passz. Nem a szabadságos rendőr az, aki nem bír magával, hanem a szabadságos író, ennyit a pihentető hétvégéről, nyomozzunk inkább gyilkosok után. Utoljára a partin látták Randallt, két órával a halála előtt, a parton vitatkozott egy fehér ruhás nővel, aki nem a felesége, mert az már korábban visszament a városba. Randall a Lehman Brothersnél dolgozott, míg be nem csődöltek. A csőd előtt még benne volt egy jó kis belső vállalati botrányban, és mivel rendes gyerek, tanúskodott a kollégái ellen. Öten voltak, három nő, két pasi, mindannyian leülték már a büntetésüket, ergo akármelyik kinyírhatta bosszúból. Na jó, azért csak jobb úgy nyomozni, hogy fehér kerti székekben eszegeted a forró croissant, miközben a tengert bámulod.

Ryanék már Lanie-t is letámadták, hogy árulja el ki Beckett pasija, mert ő biztosan tudja. Szerintük Josh lesz az, és azért nem meri elmondani Kate, mert szégyelli, hogy visszament a régi pasihoz. Castle épp beletelefonál az épületes találgatásba, úgyhogy most már Beckett is bekapcsolódhatna, ha akarna, lévén Castle kihangosította a hívást. Na de félre a hülyéskedéssel, mégiscsak gyilkosság történt. Castle megkéri a fiúkat, hogy hallgassák már ki Franklin feleségét, mert szerinte nem az a gyilkos, akit a helyiek lecsuktak. A fiúk természetesen megteszik, természetesen a Ferrariért cserébe. Ez nem is volt kérdés. A feleség elárulja, hogy Franklinnak viszonya volt, Natalia Roosevelttel, aki a helyi szépség Hamptonsban. Castle már rakja is össze a történetet, amin nagyon nincs mit összerakni, a szakítás elfajult, a nő lelőtte, nyilván nem így volt, ez túl egyszerű. Fejtegetés közben gyümölcsöt majszolgatnak, ahelyett, hogy szarnának a gyilkosságokra és egymás testéről eszegetnék a csokiba mártott brokkolit. Ez még mekkora egy baromság, hogy a másik hasáról enni szexi. Mármint szerintem, nektek attól még hajrá meg minden.

5x04_castle2.jpg

Natalia a tipikus barátnő kinézetű barátnő, aki egyben a városi tanács tagja, és a helyi bár tulajdonosa, agyilag tehát nem lehet annyira tipikus. Ezen felbuzdulva párosunknak kedve támad meginni valamit a bárban, jé. Castle nagyjából olyan finomsággal támadja le a nőt a kérdéseivel, mint egy úthenger, aminek egyrészt az az eredménye, hogy Kate visszaköpi a piáját a pohárba, másrészt Natalia szól a rendőrfőnöknek, aki szintén ott ücsörög a bárban, aki nemes egyszerűséggel letartóztatja őket, mert beleavatkoznak a nyomozásába. Ez mintha egy kicsit sántítana azért, de hát ők tudják. A cellájukban van idejük tanulmányozni a csövest, aki elvileg elkövette a gyilkosságot, de még mindig betépve alszik a padon, úgyhogy sok hasznosat nem fog mondani attól tartok. A rendőrfőnök hamargyorsan kiengedi őket, miután rákeresett Beckettre a google-ban. Röpke fél perc alatt bevallja, hogy soha nem látott még gyilkosságot, még a fegyverét sem kellett elővennie soha, azt sem tudja, melyik végénél kell megfogni a pisztolyt, én most itt azért megállnék a vallomásban.

5x04_castle3.jpg

A lényeg, hogy mégsem a betépett fickó a gyilkos, mert nincsenek rajta lőpornyomok, viszont mivel ő meg tök hülye, ezért jó lenne, ha segítenének neki, különben a polgármester lelöki egy szikláról. A golyók 30-as kaliberűek, ami ritka, általában kisállatok levadászására használják. Fussatok mókuskák, fussatok! Beckett úgy néz Brady rendőrfőnökre, mint egy csökkent értelműre, de hát valahol érthető. Natalia neki azt is elfelejtette bevallani, hogy Franklin szeretője volt, de majd Beckettéknek. Franklinnek engedély kellett, hogy építtethessen egy helikopter leszállópályát a kertben, és ehhez szüksége volt Natalia szavazatára is, meg is kapta, aztán ki is dobta a nőt, rá két órára meg is halt. Ez jár annak, aki kihasználja embertársait, remélem tanultok belőle és nem dugtok meg senkit csak azért, hogy építhessetek egy helikopter leszállópályát a telken, a sufni mellett. Miközben veszekedtek a parton, Franklin kapott egy sms-t, amit elolvasva egyből elrohant. A fiúk a városban lenyomozták, de egy eldobható telefonról érkezett, és ha már úgy ráérnek annak is utánanéztek, hogy Beckett nem ment vissza Demming nyomozóhoz sem. Nem hát, hiszen sokkal jobbat érdemel, mondja Castle, Kate meg mindjárt visszaköpi a kaját is.

5x04_castle4.jpg

Franklin tüdejében sós víz volt, tehát egy hajón lőtték le, majd belökték a tengerbe, ami lelassította a vérzést, így még volt ideje a partra mászni. Remek. Kéne egy szemtanú, a betépett fickó például épp arra járt. Látott is egy hajót, amit szerinte megtámadott egy vörös cápa vörös szemekkel. Mielőtt elkönyvelnénk, hogy hallucinált, kiderül, hogy nem, mert Aaron Lernernek van egy cápás hajója, és ráadásul ő az egyik az ötből, aki ellen tanúskodott Franklin. A hajó oldalán az áldozat vére, mi kell még? Nos, Lernernek gőze sincs, hogy került a hajójára a vér, nem ő ment ki tegnap este a hajóval, ők valójában kibékültek és néha még együtt is vacsoráztak. Alibije is van, mert fogyiklubba jár. Szerinte inkább Franklin szomszédja a gyanús, mert a múltkor mikor együtt vacsiztak, az átjött és megfenyegette Franklint, de nem derült ki, hogy miért. Brady nem nagyon akarja kihallgatni a szomszédot, mert az mit ad Isten, Vinnie a Sebhelyes, a Cardano családból. A maffia mindenhol jelen van. Castle persze máris tud valakit, aki összehozza őt Vinnie-vel egy kötetlen ismerkedésre, Brady persze máris letiltja őket erről, de mivel nem ér rá felügyelni, mert épp forgalmat irányít, így persze szarnak rá.

5x04_castle5.jpg

Már együtt is piálnak Vinnie-vel, akiről akkor is megmondod, hogy maffia tag, ha egy három éves kislány vagy, aki eddig még csak Barbie-kat látott. Kate nagyon tud főzni, ami Castle-nak is új, Vinnie már le is csapná a kezéről. Franklint utálta mint a szart, mert a házától öt méterre szálltak le minden kedden éjjel a hülye helikopterei, én is utáltam volna. Castle ismét nem túl tapintatosan kérdez, így Vinnie-t sikerül vérig sértenie, hogy azt feltételezi róla, hogy ilyen amatőr módon nyírt ki valakit. Brady rendőrfőnöknek megint eldurran az agya, mert Vinnie azt hiszi, hogy ő uszította rá az álompárost, így inkább egyedül nyomozna tovább, de ez úgysem fog összejönni. Kate-nek igazán jól állnak a nyaralós ruhák. Ryan közben utánanézett Franklin ingatlan beruházásainak, amikkel a Lehman Brothers után kezdett foglalkozni. Lerobbant épületeket vett, amiket társasházzá alakítva adott volna bérbe, de a felújításig és a bérbe adásig nem jutott el, akkor mégis miért mondta a feleség, hogy az ingatlanokból élnek?

5x04_castle6.jpg

A srácok már mennek is, és felfedezik, hogy Franklin droglaborokat működtetett a megvásárolt épületekben. Átképezhette volna magát könyvtárosnak is, az sokkal veszélytelenebb szakma. Mivel a drog is, meg az épületek is a városban vannak, meg van ott egy pár jó nyomozó is, ezért innentől már jöhetne a romantika Castle szerint, de most meg Kate találja ki, hogy valami nem stimmel, mert akkor miért itt ölték meg Franklint, és nem a városban. Azért, mert itt hajtották végre a drogügyleteket, erre kellett a leszállópálya is a kertbe, hogy könnyebb legyen a szállítás. Az egyik repülésen vendég is tartózkodott a gépen Franklinnal, aki nem volt más, mint Lerner, a hajós fickó. Ryannek hamar bevallja, hogy valóban ő vette át minden kedden a drogot a laborokból, de ettől még nem ő ölte meg Franklint, hanem esetleg egy mérges helyi drogkereskedő, aki utálta őket, mert rontották az üzletét. De mindezt már elmondta a helyi rendőrfőnöknek és két segítőjének. O-ó, Ryan egyből lecsap a hírre, mi az, hogy két segítő, és hogy néz ki a nő, és már meg is van, hogy az író Richard Castle barátnője nem más, mint egy nagyon dögös, magas barna hajú nő, akit Kate-nek hívnak.

5x04_castle7.jpg

Innen már egy ilyen nagyon okos nyomozónak nem tart túl sokáig összerakni a történetet. Ugye. Ez tök jó, hogy nem húzzák el nyolcvanhat részig a titkolózást, bár biztosra veszem, hogy most meg a fiúk nem fogják elárulni, hogy tudnak róluk, tisztára mint anno a Jó barátokban. Ryan a telefonban mélyen hallgat, hogy tudja amit tud, de úgy vigyorog mint a vadalma, tök aranyos. Ők meg persze be vannak szarva, hogy most akkor mi van, még az sem hatja meg őket, hogy kiderült, hogy a kikötő üzemeltetője, Marty Bentley a helyi drogkereskedő. De Brady annyira örül, hogy meghívja őket a letartóztatásra, végre fegyvert foghat valakire, ez a nap dicsőséges napként vonul be a világtörténelembe, az már biztos. Minden adott, a fickónál megtalálták a gyilkos fegyvert, némi drogot, de ő csak mondogatja, hogy nem ő volt, Castle arcán már látszik is a kétely, aztán már a bizonyosság is. Még pedig azért, mert Bentley szép tengerészcsomóval kötötte ki a hajóját, a gyilkos pedig rusnyával kötötte ki anno Lernerét. Most akkor ki a fene a gyilkos? Szegény Brady rendőrfőnök már teljesen össze van itt zavarodva, rólam nem is beszélve.

5x04_castle8.jpg

Valaki tehát nagyon cselesen úgy helyezte el a bizonyítékokat, hogy azok Bentley ellen valljanak, de kinek volt erre lehetősége? Aki kikérdezte a betépett csávót, az bizony Jones helyettes, aki a hírre már túszul is ejti Bentley-t, szerencsétlennek kijut mára. Végül Brady rendőrfőnök el is sütheti azt a pisztolyt, ügyesen vállon lövi Jones helyettest, így már tényleg megvan a gyilkos. Hármasban ünnepelnek Brady rendőrfőnökkel, aki az átélt izgalmaktól nem fog aludni egy hétig, de azért csak leesik neki, hogy ideje lenne hazamenni, és magára hagyni a párost, van még vagy két óra hátra ebből a hétvégéből végül is. Jé, és Ryan nem mondja el Esponak amire rájött, mert tudja, hogy onnantól megállíthatatlan lenne a lavina, rendes gyerek ez. Sőt, megpróbálja rádumálni, hogy hagyják békén Beckett magánéletét, mégiscsak joga van hozzá. Kate és Castle végre élik is azt a magánéletet, gyertyákkal, romantikával, új regény ötletével, tiszta haszon, hogy kinyírtak valakit a kertben, ebből is látszik. A végére még egy hullócsillagot is kapunk, el is vagyunk alélva teljesen.

5x04_castle9.jpg

Címkék: castle
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.24. 13:19:11

Köszi szépen az írást!!! Nagyon jó volt ez a rész is. Majd arra leszek kíváncsi,hogy írod meg a következő részt :) Az elég érdekes rész volt.

Zenóbia 2013.01.26. 12:23:26

@Dogla: Örülök, hogy tetszett! :) hű, a következő az kurva jó rész volt, nagyon szerettem, remélem a megírása sem lett gáz. Először azt hittem, a hatodikra gondolsz, mert azzal viszont megszenvedtem rendesen. Fogalmazzunk úgy, hogy a sci-fi és én nem vagyunk a legjobb barátok. :)

2013.01.26. 21:13:38

@Zenóbia: Hááát, ha már így a részek kitárgyalásánál tartunk, kíváncsi vagyok, mit éreztél mikor a hetediket nézted. Na az lesz az, amit csak hogyvótban fogok elolvasni. A folyamatos kamerázás, meg a kamerába dumálás és maguk produkálása annyira gáz volt, hogy 10 perc után lekapcsoltam. Még nem fordult elő velem, hogy egy részt ne nézzek végig, de az annyira gáz volt, hogy simán kilőttem. Majd elolvasom :)
A sci-fi nálam elmegy (mármint így Castle szinten, amúgy nem néznék ilyesmit), de ugye Nathan egy fanok által eléggé kedvelt sci-fiben játszott korábban, nyilván az általad említett hatodik a rész kicsit tisztelgés a műfaj előtt, mint ahogy a negyedik évadban az ufó-s is az volt. Szerintem.

Neoprimitív 2013.01.30. 07:05:52

A következőre én is kíváncsi leszek. A sorozatjunkie-n írtam róla kritikát (gondoltam megvárom az első "komoly" részt is) és nekem nagyon vegyes volt. A hetedikkel pedig én is úgy jártam, mint Dogla, bár én végül öt nekifutásból (és két Algoflex-szel a fejfájás ellen) végignéztem :(
süti beállítások módosítása