Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 1x16 - Kockázat

2013. január 22. 11:00 - AaannnaaA

Johnnal és Főncsivel indítunk az irodában. Főncsi épp egy öltönyt igazít rá Johnra, pont mint egy szabó. John morog, minek ez neki? Azért mert a Wall Streetre mégy, ott az új célszemély. Oda menőbb öltönyök kellenek, mint lövöldözni, ugye. Főncsi már mondja is fel a házit: Adam Saunders, egy nagymenő cégnél a Baylor Zimm-nél kezeli a cég pénzét. Nem kispályás a csávó. Nemrég összeakasztotta a bajszát a tőzsdefelügyelettel (továbbiakban: tf), de nem volt ellene bizonyíték. Oké, mondja John, de én ezekről a dolgokról nem tudok semmit. Nem gond, Főncsitől kap egy gyorstalpaló segédkönyvet. Hogy okosnak tűnjön. John morcos. Pont olyan fejet vág, mint én, amikor olyasmivel nyúznak, amihez nem fűlik a fogam. Velem ellentétben viszont John nem rendez visszafogott dacnak álcázott hisztit, hanem útnak indul.

1.jpg

Amikor odaér, egy gazdag befektető megbízottjának adja ki magát, aki személyesen Adam segítségére számít, de akinek a megbízója névtelen akar maradni. Főncsi közben egy épület tetején végzi John munkáját, enyhe tériszonnyal küzdve. Még nem tudjuk pontosan hol van, gondolom nemsokára kiderül. John 153 millió dollárt jött befektetni. Ez a mézesmadzag, jön a többi is, ha Adam ezt ügyesen kezeli. Főncsi jó gazdag lehet, ha ennyi pénzt zsebből meglóbál az ügy érdekében. Nem beszélnek sokáig, mert Adam a tévéhez lép, ahol épp ítéletet hirdetnek egy nagy gyógyszergyár főgóréjának perében. Adam rengeteg részvényt vásárolt, aztán gyorsan mindent eladott még jó áron, mert szerinte a pasast elítélik. Félvállról megkérdezi Johnt, ismeri-e az ügyet. Naná. (Nekünk meg eszünkbe jut, hogy tényleg, ő juttatta bíróság elé az öreget a 6. részben.) Megérkezik Adam főnöknője, azzal, hogyha a pasas nem bűnös, Adam jókora szarban van. De elítélik, így Adam egy valag pénzt nyert a cégnek. Öröm és bódottá. Örömében estére italozni hívja Johnt, aki bólint. Közben megpróbálja Adam mobilját klónozni, de nem sikerül. Ilyen sem volt még. Főncsi szerint ez azt jelenti, valaki már klónozta és figyeli a srácot. Az nem jó.

2.jpg

Láthatjuk, hogy Főncsi a céggel szemközti ház tetején áll, innen figyeli a céget, illetve a tetőre lazítani feljövő célszemélyt. Beesteledik, Adam Johnt furikázza egy meglehetősen drágának tűnő autón. Úgy vezet, mint egy idióta nagyképű majom. Mondjuk szerintem az is. Megérkeznek a bárba, ezalatt Főncsi betör Adam lakásába. Bútort alig talál, viszont az egyik szekrényben egy dobozban jó sok pénzt, mind kétszáz dolláros címlet. Közben a bárban Adam nem alkoholizál, egyik kollégája viszont annál inkább. Össze is akad a bajszuk, John választja szét a két kiskakast. John hazáig követné hősünket, de ő nem haza megy, hanem a főnöknője lakására. Ezek szerint viszonyuk van. A nő neve Sydney Baylor, tehát ő az egyik tulaja a cégnek. Főncsi eközben mondja Johnnak, amit a srácról megtudott. Szülei már nem élnek, gyámja volt. A munkahelyi iratai szerint a főnöknője személyesen vette fel, de tehetséges, nem az ágyon keresztül jutott előre. Na persze. Főncsi azt nem tudta kideríteni, miért vizsgálta a tf, de ebben majd Carter segít. Addig is lelőtte Adam telefonjáról a másik klónozót, most nem figyeli senki a srác telóját.

3.jpg

Másnap Carternek az őrsön egy futár egy férfi öltönyt hoz a tisztítóból. Carter meglepődik, de átveszi. Egy üzenet áll rajta, hogy fogjon egy taxit, és menjen egy adott címre. Nagy sóhaj, és indul. Taxiba ül, de nem mennek messzire, a sofőr Főncsi. Cukin vigyorog. Lazán lenyúlt egy taxit ehhez a találkozóhoz. Tájékoztatja Cartert az esetről, és kéri, hogy szerezze meg Adam tf-es aktáját. A végén pedig benyújtja a taxi számlát. A dög.

John követi Adamet, és sikerül klónoznia a telefonját. Miközben Adam egy utcai árusnál áll sorba, odalép hozzá a tf embere, és zargatja, fenyegeti. Carter elküldte Főncsinek Adam aktáját. Egy bizonyos Doug Rasmussen, egy tf-es nyomozott Adam után. Abban az ügyben Adam tanú volt, de Főncsi szerint a főnöknőjét védte. Célszemélyünk eközben a város kevésbé előkelő részére tart, egy utcai ételárushoz. A tulaj Robert Sowoski, ő volt Adam gyámja, aki most a pénzét kezeli.

4.jpg

Újra a cégnél vagyunk, Adam egyik kollégájával egy cégről beszél, a neve Tritak. A nagybátyja összes pénze annak a részvényeiben van, jó cég ez egyáltalán? A kolléga szerint ilyesmit tilos megbeszélniük, így elhajtja. Este John és Adam golfozik. John mesél kicsit Adam múltjáról, hogy fitogtassa, mennyire képben van. Merthogy nem játékpénzt fektet be, így tudnia kell kivel dolgozik. De mellélő, Adam felkapja a vizet és elküldi a francba. Visszafelé a kocsiban még mindig vitáznak, de John kiszúrja, hogy követik őket, és egy gyanús helyszín felé próbálják terelni. Elrántja a kormányt, még időben, mert már jön is egy teherautó, és letarol mindent, őket szerencsére nem. Valaki tehát Adam életére tör.

5.jpg

John másnap Főncsivel beszéli meg az esetet. Adam balesetnek hiszi az este történteket, de John tudja, hogy gyilkossági kísérlet volt, méghozzá profi. Mindenesetre Carter vizsgálja a helyszínt. Főncsi mondja, hogy az ő most befektetett 153 milláját is Tritak részvényekbe fektette a Baylor Zimm. Ilyen jó biznisz lenne? Mivel foglalkoznak? Gázvezetéket építenek. Oké az biztos jó biznisz, de ennyire? Meredeken megy fel az ára, és a Baylor Zimm rengeteget vásárol belőle. Mintha tudnának valamit. Az bizony bennfentes kereskedés lesz, és ha Adam tudja ezt, belebukhat. John nem kockáztat, fegyvert vesz magához, úgy indul el az irodából.

Főncsi ezalatt tf-esnek kiadva magát Adam gyámját látogatja meg. Kedélyesen elbeszélgetnek. Az öreg beszél a családról, ő tulajdonképpen Adam nagybátyja. Adam apja elhagyta a családját, csak pénzt küldött minden hónapban, 200 dolláronként. Aham, ezt találta meg Főncsi Adam lakásában. A nagybácsi szerint a fiú ezt a tanulmányaira költötte. Szerintem meg nem.

6.jpg

Adam melóba tart, amikor a kedvenc tf-es nyomozója ismét vegzálni kezdi. A Tritak részvényekről kérdezi. Adam először adja a hülyét, majd elismeri, hogy utána nézett a dolognak, és kétségei vannak. Akkor elő a bizonyítékokkal. Fenn van az irodámban a laptopomon. Megy is fel érte. Miközben összeszedi a laptopját, sms-t kap Sydneytől, hogy találkozzanak a tetőn. Elindul. Ekkor ér a céghez John, de Adam már nincs itt. Főncsi figyelmezteti, hogy a tetőre ment. John utána. És már látjuk, hogy amint Adam felér, egy maszkos férfi ráugrik, leüti, lehajítja a tetőről a laptoptáskáját és megpróbálja a srácot is utána dobni. Szerencsére John épp időben érkezik, kiüti a támadót, aztán tűnés. Miközben a liftre várnak, váltanak pár szót. Adam nem érti mi van. Másodszor mentettelek meg, csak az. Te nem is befektető vagy, ugye John? Hát nem. Adam elrebegi, hogy minden azzal kezdődött, amikor a nagybátyja pénzén Tritak részvényt vett, utána akart nézni, mégiscsak a családi lóvéról van szó. Feltett pár kérdést, és látott pár számot, ami nem stimmelt. Írt egy mailt is, de nem küldte el, csak kérte a kollégáit, hogy nézzenek utána a dolognak. Név szerint melyik kollégádat kérted erre? Sydney Baylort. (Aki Adam nője, ugye.)

7.jpg

Carter eközben az őrsön rájön, hogy a teherautó, amivel Johnékat este ki akarták nyiffantani, lopott. Egy telephelyről lopták el, egy kukásautóval együtt. A meg ugyan mire kellhet?

Adam és John Sydney lakására megy, de holtan találják. Adam kiborul. Főleg, amikor John elővezeti, hogy ezt a gyilkosságot rá fogják kenni. Hogyan? Hát úgy, hogy itt töltötted az estéid, mindenhol ott az ujjlenyomatod, meg ott a pezsgős üveg, amiből a minap italoztatok. Már hallani a rendőrautók szirénáját, ideje lelépni.

Később a nyomozók Sydney lakásában tanakodnak az ügyről, Carter is itt van. A szavaiból kiveszem, Johntól már mindenről értesült. Felteszi egy kollégának a költői kérdést: előfordulhat, hogy nem Adam a tettes? De hát mindenen ott az ujjlenyomata. A pezsgősüvegen is. És az előfordulhat, hogy azt valaki csak idehozta? Hááát, ahhoz előkészületek kellenének. Például kitúrni a kukából. De az az alagsorban van, és figyelik. Nem közelítheti meg senki, mondja a másik nyomozó. Carter inkább magának felel, hogy legfeljebb az, akinek kukásautója van. Tényleg profik vannak Adam nyomában. John ezért egy totál lepukkant hajléktalantelepre zsuppolja a srácot. Itt legalább biztonságban lesz..

8.jpg

John elmondja, hogy 4 hónapig ő is itt élt. (Tényleg, az első részben még hajlesz volt, amikor megismertük.) Bemutat egy hajléktalan nőt, bizonyos Joant, benne megbízhat. Adam szerint John beszéljen Viktor nevű kollégájával, ő információval szolgálhat. John még ad neki egy mobilt azzal, hogy egyelőre ne használja, aztán lelép. Az irodában Főncsi közli Johnnal, hogy gáz van. Illetve nincs gáz. Márminthogy gázvezetékekre szükség. Engedélyezték ugyanis egy helyi lelőhely feltárását, nincs tehát szükség a Tritak által építendő gázvezetékre, amin ugye messziről jönne a gáz. Csökkenni fog a Tritak értéke, amibe a Baylor Zimm rengeteg pénzt fektetett. Óriási bukta. Adam sejthette ezt, ezért akarhatják holtan látni.

Reggel John beüget a Baylor Zimmhez és kiszedi Viktort a székéből. Viktor szerint egy nagy hatalmú ember intézhette el, hogy megszavazzák a törvényt a helyi kitermelésről. Adam eközben hajleszéknál látja az újságban a Tritak ügyet, és kiborul. Hívja Johnt. Szerinte lehet valaki a Baylor Zimmnél, aki előre tudott az egész ügyről, és már a bukás előtt eladta a Tritak részvényeit. Őt kell valahogy megtalálni. Aztán a nagybátyját hívja bocsánatot kérni, merthogy neki is Tritak részvényekben volt a pénze, és most óriásit bukott. Miközben beszélnek, látjuk, hogy valaki figyeli a vonalat, és bemérte Adam helyét.

9.jpg

Este van, Főncsi betört a Baylor Zimmhez. Megy ez már neki, mint kiskutyának az ugatás. A gépekhez ül, és rögtön rájön, hogy Adam Paul nevű kollégája adta el az esés előtt a részvényeit, ő lesz a bűnös. John elmegy Adam rejtekhelyére, és elmondja ezt. Adam kiakad, szerinte ennek a véghezviteléhez a tf-nél kellett összejátszani valakivel. Már látjuk is, amint Paul találkozik bűnös társával, aki nem más, mint az a tf-es, aki a napokban kullancsként ragadt hősünkre, Doug Rasmussen. Főncsi azonban követte Pault a mobilja alapján, és kihallgatja őket. Paul szerint Sydney Baylor ugye már nem beszél, Adam viszont még él, ő gond lehet. Doug azt válaszolja, ezt ő elintézi.

John és Adam a hajléktalanszállón beszélgetnek. Adam az apjáról mesél, meg a 200 dolláros küldeményekről. 16 évesen megkereste az apját, akinek azonban már volt új családja, és csak pénzt akart neki adni, pedig Adam családot akart. Van az neked, válaszolja John, ott a nagybátyád. Igen, meg is ígértem neki, hogy visszaszerzem minden pénzét. Johnnak elkerekedik a szeme. Te mikor beszéltél vele?? Már nem kap választ, mert jönnek a bérgyilokok, és cudar lövöldözni kezdenek. John kilövi mindhármukat.

10.jpg

Másnap John az irodában elemzi a helyzetet. Szerinte Paul és a tf-es cimbije pitláker alak három bérgyilok fogadásához, nagyobb emberek lesznek a háttérben. Főncsi szerint még nincs vége, hiszen az elértéktelenedett részvényeket vissza kell vennie annak, aki most meg akar gazdagodni az ügyön. Paul tehát az irodában lesz, John is induljon. Paul tényleg ott van, totál ideges. Meg akarta venni ugye az olcsó részvényeket, valaki azonban beelőzte, a részvény ára pedig folyamatosan megy újra felfelé. Ugrani látszik a nagy biznisz. Doug is megjött, még nem ért semmit. Paul Viktort kérdezi, hogy mit tud a vevőről, de az névtelen. Csak egy telefonszámot tud, Paul azt hívja. Meg sem lepődünk, a szám Főncsinél csörög. De nem hajlandó a részvényekről beszélni, az a brókere dolga, átkapcsol hozzá. Paul pedig megnyúlt ábrázattal hallja Adam hangját a vonal végén. Nincs messze, az iroda túlfelén áll, és jól beolvas kollégájának. Paul szerint nincs semmire bizonyítéka, de Adam tromfol: a kollégák örömmel vallanak ellened, hogy megússzák a börtönt. Jönnek is a rendőr bácsik. Doug megpróbál elfutni, de csak John ökléig jut. Szép mozdulat. A rendőrök már zsuppolják is be a két rosszfiút.

11.jpg

Adam megjelenik a nagybátyjánál, hozza az összes pénzt, amit az elvesztett, nagy családi összeborulás. John a hajléktalanszállón Joannal beszélget. Új tulaj jön, költözni kell. Már érkezik is. John szerint nem kell aggódni, az új tulaj jó gyerek. Adam az, látjuk. John megköszöni Joannak, hogy annak idején vigyázott rá. Az visszakérdez: és most ki vigyáz rád? Valaki más. Főncsi persze hallja a beszélgetésüket, és meghatódik. Én is, na.

12.jpg

Az őrsön Carter Pault figyeli. Egy rendőrt kérdez: két gyanúsított volt, a másik, Doug hol van? Öngyilkos lett otthon. De hát letartóztattuk!! Vállrándítás a válasz. Carter persze nem hagyja annyiban, visszanézi a letartóztatás képeit, és döbbenten látja, hogy a tf-est nem más zsuppolta rendőrautóba, mint Elias házi rendőre. A pasi a felvételen a kukába dob egy mobilt, majd előzékenyen a kamerába vigyorog, mint aki várja, hogy felismerjék. Igaza volt Johnnak abban, hogy a két rosszfiúnak magasabb körökben volt kapcsolata, aki segített véghez vinni a csalást. Carter persze nem állja meg, elmegy a letartóztatás helyszínére, kihalássza a kukából az Elias embere által eldobott mobilt, és elviszi Johnnak. Az fogja a telót, és hívja a benne lévő számot. Elias veszi fel: Helló John! B+

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása