Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Váratlan utazás 2x08 - A tengeri kísértet

2012. december 30. 10:00 - nemon

Baljóslatú zenével indulunk, mintha nem is a Váratlan utazást, hanem mondjuk egy C kategóriás horrorfilmet néznénk.  Sarah, Felicity, Cecily, Felix és Gus a világítótorony körül kergetőzik az éjsötétben, ilyenkor jó fogócskázni, nem igaz? Mivel a fiatalok adrenalinhiányban szenvednek, így a szakadék széléig kergetik egymást, ahol Sarah majdnem le is esik. A következő pillanatban egy izgalmasabb esemény történik: a lány észrevesz egy hajót a háborgó tengeren, ráadásul vitorláshajót, aminek nagyon nem kellene ott lennie. Adrenalin-sokkból most jut bőven, mert a világítótorony őrzője is a gyerekeknél terem, haza is zavarja őket, de előtte levág egy nagymonológot a tengeren látható hajóról, amiről kiderül, hogy kísértethajó és kalózok szellemei lakják. Ez már sok a fiatalkorúaknak, így nagyon gyorsan kereket oldanak.

Vágólap-1.jpg

Békésebb képre váltunk, Rachel Lynd Janetéknél teázik és közben a szeszcsempészek tevékenységéről elmélkedik. Janet is egyre több fura figurát lát mostanában a környéken, még a végén kiderül, hogy a kalóz kísértetek nemcsak emberi füleket harapnak le, de a szeszcsempészet is hozzájuk köthető. Ekkor érnek haza a gyerekek, szinte mindenkinek vonalkódos a nadrágja a kísértetek miatt. Janet fel van háborodva, hogy Ezekiel Crane (a világítótorony őre) milyen bugyuta mesékkel traktálja a gyerekeket.

Vágólap-2.jpg

Úgy tűnik, Mr. Crane nem elégszik meg azzal, hogy a világítótoronynál riogatja az ifjúságot, mert egyenesen az iskolához tart és az ablaknál állva hallgatja Hetty néni óráját. A téma aktuális, ugyanis éppen a kalózokról (Hetty néni szavaival élve "tengeri szabadharcosokról") szól a tanóra. A tanítás eléggé szaggatottan folyik, mert Hetty néni folyton prüszköl, ismét szegény Gus szaga miatt, aki most éppen valami disznófarmon dolgozik. Az órának gyorsan vége szakad, szegény fiú szégyenkezik, de Felixnek és Sarah-nak nincs szaglása, így ők kibírják mellette. Az iskolából kilépve Ezekiel odalép a gyereksereghez, Sarah-t és Felixet rövid úton elzavarja, azonban Gussal beszélni akar. A tengeri medve most már Gusra hozza rá a frászt azzal, hogy sejtelmesen kijelenti, hogy tudja, hogy kicsoda Gus, hiszen a szeme az édesanyjáé, és amúgy is mindent tud róla. Egy nagy gap kerül a történetbe, mert minden átmenet nélkül - mielőtt magyarázatot kapnánk a felvetett témákra - Ezekiel munkát kínál Gusnak, mehet hozzá hálót foltozni, jobb az, mint disznótrágyát takarítani, nem igaz? A búcsú is sejtelmes, mert megtudjuk, hogy Ezekiel valakinek megígérte, hogy szemmel tartja Gust, és itt az ideje, hogy betartsa ezt az ígéretet.

Vágólap-3.jpg

Sarah hazafelé Felixet riogatja, szerinte Ezekiel talán sellő, vagy maga is kísértet, és lehet, hogy érte jött el a kísértethajó, bizony. A bátor kislány bizonyítékot szeretne erre, így felajánlja, hogy este nézzék meg, hogy az öreg mit csinál: kísért-e, vagy csak szimplán őrzi a világítótornyot. Felixnek nincs sok választása, mert Sarah átcsap megint erőszakoskodóba. Gus szeretne utánajárni annak, amit Mr. Crane mondott így ellátogat a világítótoronyhoz. Amikor Crane kapitány meglátja a fiút, kissé bosszús, nem őrá számított, amikor kopogást hallott az ajtón. A vén tengeri medve megnyugszik, amikor Gus emlékezteti őt a meghívására, sőt a fiú kezében lévő hegedű láttán még zenélésre is felkéri Gust. A nosztalgia feléled, Crane kapitány pedig Gus édesanyjáról kezd mesélni. Kiderül, hogy Ezekiel szerelmes volt Gus anyjába, de a nő nem őt választotta, hanem Gus apját. Hetty néninél bukta van, mert Sarah a kocsijában rumot talál, amit állítólag Hetty néni a megfázására használ, na persze. A kislányt nem érdeklik az alkoholos miértek, inkább Ezekielről szeretne többet megtudni. Olivia készséges mesélőnek bizonyul, így megtudjuk, hogy kb. két éve lakik Crane kapitány a világítótoronyban, és nagy bánat nyomja a szívét. Hetty néni kiegészíti a hallottakat: furcsának furcsa ember - még egy cápa is belekóstolt a lábába - de ártani nem árt senkinek.

Vágólap-4.jpg

Felix eközben elsunnyog kísértetet nézni, és nem jól kezdődik a dolog, mert Alec - meglátva, hogy nyitva maradt az ajtó - szépen kulcsra zárja azt. Sarah és Felix kísértettel ugyan nem, de Gussal összetalálkozik, aki a szálláshelyét a világítótorony közelébe helyezte. Gus elmeséli, hogy Ezekiel mennyi mindent tud róla, ennek is köszönhető a bizalma a férfi felé. Amikor kifogy a szavakból, akkor előkapja a hegedűjét, azonban az öröm nem tart sokáig, mert megjelenik Ezekiel és rövid úton mindenkit elzavar ismét. Gus csak néz tompán, nem is érti, hogy mi történik, de addigra a gyerekek már rég félúton járnak. A béna Felix elhasal, így meg kell állniuk, azonban ez pont jó arra, hogy visszanézve megpillantsák, ahogy Ezekiel viharlámpával a kezében jelt ad valakiknek. Sarah szerint a kísérteteknek, de egyelőre annyi bizonyos, hogy a "kísértethajó" visszajelez. Ez nem marad ennyiben, mert egy csónakkal a "kísértetek" kieveznek a partra, de többet nem tudunk meg, mert Sarah-éknak ez túl sok, gyorsan hazaiszkolnak.

Vágólap-5.jpg

A két gyerek egyenesen hazarohan, ahol Felicity-nek újságolják el a történteket. Felicity lelegyinti és figyelmezteti Sarah-t, hogy húzzon haza aludni. A suliban másnap a névsorolvasáskor Gus hiányzik. Hetty néni megbízhatatlannak könyveli el Gust, azonban Sarah a pulpitushoz lépve elmondja, hogy a fiú új munkát kapott és valószínűleg ezért nincs a teremben. Az okoskodóknak pluszmunka dukál, ha ennyire szívén viseli Gus sorsát a leányzó, akkor el is viheti neki a leckét, ez Hetty néni döntése. Sarah válaszát nem tudhatjuk meg, mert Rachel betör az órára Abner Jeffreys, a nyomozó kíséretében, mert gyalázatos dolgok történtek: valaki szeszt csempész a szigetre, ráadásul a mendemondák szerint kísértethajók tűnnek fel a part mentén, vajon nincs a kettő között összefüggés? Aki gyanús mozgást észlel, az keresse fel Abnert, így lesz a legjobb.

Vágólap-6.jpg

A nagy szesztilalom idején Hetty néni asztalán ott virít egy üveg rum, ahol ráadásul Sarah tanul, így Felicity is bele tud szagolni. A szaga rémes, senki nem érti, hogy hogyan lehet ezt a vackot meginni? Felicity agitálni kezdi Sarah-t, hogy jó lenne, ha szólna a felügyelőnek Ezekiellel kapcsolatban, aki valószínűleg tényleg szeszcsempész, de a kislány elzárkózik. Ez még csak gyanú és nincs kedve senkit bajba sodorni. Felicity bátorságot gyűjtve felajánlja, hogy járjanak akkor a dolog végére, hogy kellő bizonyítékuk legyen. Eközben Janet a kertben éppen nagymosást tart, azonban a jegygyűrűje csúszkál az ujján, így leveszi és egy ketrec tetejére rakja. A közelben egy rémpofa tűnik fel, aki szemet vet a gyűrűre, egyre izgalmasabb ez az epizód.

Vágólap-7.jpg

Sarah-ék eközben már a temető közelében járnak kísértetet nézni, amikor furcsa hang üti meg a fülüket. Még időben el tudnak rejtőzni, így Ezekiel nem látja meg őket, aki egy Abraham nevű valakit szólítgat. Abrahamnak nyoma sincs, Ezekiel bosszankodik. Eközben a jegygyűrű a Rémpofa zsebében landol, és még a kertben hűlő sütinek is lába kél általa. A temetőben vagyunk ismét, ahol Sarah-ék rögtönzött temetőtúrát tartanak. Az egyik sír közelében találnak egy búvóhelynek kialakított részt, itt ételt és egy üveg "Hetty néni orvosságot" találnak. Felicity nem gyengén nyomja, mert egyből meghúzza a butykost, de azon nyomban ki is köpi, na ezért kár volt. Arra mindenesetre jó volt a kísérlet, hogy megállapítsa, hogy az üvegben rum van. Sarah kitalálja, hogy rajta kellene kapni őket, így naplemente után újra találkozó lesz beütemezve a szeszcsempészekkel.

Vágólap-8.jpg

Este Ezekiel és Gus tér vissza a temetőbe, ahol találkoznak Rémpofával is. Rémpofa Ezekielt régi barátként üdvözli, Gus pedig csak bámul, mint szamár a hegyen. Rémpofa nyugtázza, hogy Gus nem ismeri meg, miért, kéne? Ezekielre marad a "hálás" feladat, hogy Rémpofát bemutassa Gusnak. Rémpofa nem más, mint Gus édesapja, Abraham Pike, na lehet indulni a pszichiátriára. Szegény fiú se köpni se nyelni nem tud, mindenre számított, csak erre nem. Janetnek ezalatt feltűnik a jegygyűrű hiánya, no meg a sütinek is lába kélt, de ezekről a dolgokról még a gyerekek sem tudnak felvilágosítást adni, ez furcsa. A nőnek eszébe jut, hogy a pajta körül látott egy furcsa fickót, talán az ő keze lehet a dologban? Alec megnyugtatja, másnap ad majd feladatot Mr. Jefreys-nek, hogy ne csak a szeszcsempészekkel legyen elfoglalva.

Vágólap-9.jpg

A temetőben Abraham elmeséli a szökését a börtönből, mert hát nem azért van szabadlábon, mert a jó magaviseletéért kiengedték. Kiderül, hogy Ezekiel anno ígéretet tett a másodkapitányának, Abrahamnak, hogy ha sikerül megszöknie a börtönből, akkor segít neki elrejtőzni, hát tessék, itt az alkalom. Ezekiel nyugtázza a dolgot, de nem rest odabökni, hogy azért jó lenne, ha Abraham végre elhúzna melegebb éghajlatra. Szegény Gusnak a szavát sem hallani, direkt kapóra is jön, hogy az öreg hegedűszót szeretne hallani. Nem tart sokáig a muzsika, mert Ezekiel csöndre inti, Abraham pedig végre el tudja mondani a terveit: továbbáll és viszi magával Gust is, bizony. A fiú tiltakozik, és Abraham ahelyett, hogy erőszakoskodni kezdene, a fia kezébe nyomja Janet jegygyűrűjét, mint az édesanyjától megmaradt emléket, amely örökre összeköti őket. Lehet, hogy Abraham egykor pszichológia szakos volt valamelyik egyetemen, mert ezt zseniálisan csinálta.

Vágólap-10.jpg

A három kiskorú megint a temető körül bolyong éjszaka, ami csak arra jó, hogy Ezekielt balsejtelem gyötörje. Abraham sokat ad Ezekiel szavára, így rögtön kést ránt, hogy akárki is az, a másnapot már a túlvilágon kezdi. Ezekielnek ez nem tetszik, így összevitatkozik Abrahammel, amivel csak azt éri el, hogy a penge immár felé villan. A dulakodásban Abraham kezéből kirepül a kés szerencsére, így most már győzzön a puszta erő. Abraham megtalálja a kést, és amikor Ezekiel felé szúrna, a gyerekek felsikoltanak és elfutnak. Ez kijózanítólag hat mindenkire, a tetteket gyors elhatározás követi: holnap le kell lépni, de minél előbb és Gus is megy, vitának helye nincs, különben mindenki megkeserüli.

Vágólap-11.jpg

Másnap Felicity-ék tudomást szereznek az anyjuk ellopott jegygyűrűjéről, no meg az eltűnt cseresznyés pitéről, azt hiszem, nagyon gyorsan összeállt a fejükben a gép. Felicity fennhangon hangoztatja, hogy ők aztán nem tudnak semmiről, Alec olyan fejet vág, mint aki pont elhiszi ezt a zöldséget. A suliban Gus ismét a hiányzók között van jelen, Hetty néni kezd aggódni. Ebben a pillanatban esik be az osztályba a fiú, aki ismét bejelenti - ebben az évadban immár másodszor - hogy abbahagyja az iskolát és elhagyja Avonlea-t örökre. Hetty néninek szemet szúr a fiú ujján a jegygyűrű, szegény Gus örömmel újságolja, hogy ezt most kapta, ezért nem láthatta az ujján korábban senki. Az állhatatos Hetty néni szeretné közelebbről megvizsgálni az ékszert és jól is teszi, mert rögtön felismeri benne Janet jegygyűrűjét. Szegény Gusnál az öröm - és a csalódás - átvált magyarázkodásba, miszerint nem ő lopta el az ékszert, becsszó. Hetty néni nem nagyon hiszi, így a fiú menekülőre fogja. Sarah-nak jut az a "megtisztelő" feladat, hogy értesítheti a rendőrfelügyelőt. A lány nem mozdul, hanem makacsul közli a nagynénjével, hogy nem Gus volt. Felix is kiáll az unokatestvére mellett, szerinte a szeszcsempész volt, aki ellopta a gyűrűt. Hetty néni nem hisz a gyerekeknek, így Sarah coming out-ol: az a szeszcsempész volt, akit a temetőben láttak előző éjszaka.

Vágólap-12.jpg

Ezekiel a tengernek mormolja, hogy megtartotta az ígéretét, de Abraham mindenkihez rossz volt, így nem helyes az, amit csinált. Gondolom, gondolatban Gus anyjának gyón. Gus eközben a világítótorony tövében húzza a nótát rendesen, ki így vezeti le a feszültséget, ki úgy. Amikor Ezekiel a fiúhoz ér, Gus nemes egyszerűséggel közli vele, hogy nem megy el Abrahammel, mivel hazudott a gyűrűről. Ezekielnek is van mondandója Gus számára: az édesanyja mellett volt, amikor meghalt, és akkor kérte meg őt, hogy tartsa szemmel a fiát. Azt azonban még Ezekiel sem tudta megakadályozni, hogy Gust be ne tegyék egy intézetbe, de messziről mindig figyelte a fiút. Az édesanyja másik kívánságának is eleget tett: segítette Abrahamot, amikor az kikerült a börtönből, de tudja, hogy Gusnak ezzel nem tett jót.

Vágólap-13.jpg

Abner Jeffreys és Alec a temetőben kutakodnak, keresik a bizonyítékokat. Nem is kell sokáig keresniük, gyorsan megtalálják a butykost és egy lábbilincset, ami még véletlenül sem fogható arra, hogy valaki az ilyen ékszereket szereti. A gyerekek otthon Janetéknél duplán kapják a fejmosást Hetty nénitől és Janettől, amikor Rachel állít be hozzájuk az elfűrészelt lábbilincs hírével. Természetesen Ezekiel és Gus is benne van a dologban, szerinte. Sarah a fiú védelmére kel, de Rachelt nehéz meggyőzni. Sarah később a tiltás ellenére ismét kiszökik az éjszaka kellős közepén és átrohan Janetékhez, hogy elmondja a friss híreket. Mindenki az iskolánál tobzódik, szökött fegyencekre vadásznak és Gus veszélyben van, figyelmeztetni kellene. A két King gyerek mereven elzárkózik mindentől, Felixnek elege van, Felicity meg egyszerűen fél megszegni a szabályokat. Sarah-t nem hatja meg ez a fajta ellenállás, ha nem, nem, majd megy akkor ő egyedül segíteni Gusnak.

Vágólap-14.jpg

Az iskolában a felügyelő mindenkinek megmutatja a lábbilincset, Rachel rá is kontráz, ez bizony egy szeszcsempész és nem érdemel kíméletet. Alec próbálja lehiggasztani a jónépet, de nehezen, mert egyre vadabb pletykák kelnek szárnyra: Gus leütötte Janetet, ellopta a gyűrűjét, szegény nő azóta is az ágyat nyomja. Az indulatok kezdenek elszabadulni, mindenki hallott valami borzalmasat, amivel rá lehet ígérni az előző pletykára. Ezalatt Ezekiel és Gus bevackolja magát a világítótoronyba, remélve, hogy Abraham nem tér vissza. Pechükre, mert a felügyelő a világítótoronynál kezdené a kutakodást a faluval együtt. Sarah - aki kihallgatta a suligyűlést - azonnal elrejtőzik az egyik kocsin, hogy ő is ott legyen a nagy harcnál.

Vágólap-15.jpg

A világítótoronyban Gus tépelődik, de Ezekiel próbálja megnyugtatni. Majd ő lerendezi Abrahamot, vagy ha végképp nem megy, ő maga fogja feladni a vén zsiványt. Amikor fény gyúl a torony belsejében, meglepődünk: bent nem más várja a két férfit, mint Abraham, aki mindent hallott az iménti szösszenetből. A fiához fordul, hogy cuccoljon, mert indulnak, de Gus elutasítja, kizárt, hogy vele menne bárhová is, sőt még hergeli is az apját, akinek meglódul a keze. Ezt Ezekiel nem hagyhatja, így ismét dulakodás lesz a dologból, ahol Crane kapitány húzza a rövidebbet: sajnos ő sem késálló, de úgy tűnik, hogy nem komoly a baj. A falubéliek ekkor érnek oda, így Abraham nem tudja menekülőre fogni. A csapdában rekedt "patkány" keresi azt, akit hibáztathat, vajon ki adta őt fel? Aztán támad egy jó ötlete: mivel Crane kapitány megszerette Gust, ezért Gussal sakkban tartva felszólítja Ezekielt, hogy menjen ki és küldje el a falubelieket. Bár Ezekiel megpróbálkozik vele, szerencsére Avonlea lakosai kellőképpen fel vannak hergelve ahhoz, hogy nemes egyszerűséggel betörjenek a világítótoronyba. Gus és az apja a világítótorony tetejére menekül, de hiába, hiszen Sarah lentről észreveszi őket. A fiú úgy gondolja, hogy itt az idő, az apját ellöki, ő maga pedig próbál a toronyhoz erősített kötélen keresztül lejutni a földre. A "szerető" apai szív megszakad, aminek az a következménye, hogy megpróbálja elvágni a kötelet a menekülő fiú alatt. Szerencsére Ezekiel időben ér fel, így gyorsan félrelöki Abrahamot.

Vágólap-16.jpg

A földre érvén Gust le akarják tartóztatni, szegény most mosakodhat. Ezalatt fent a toronyban a két férfi még mindig dulakodik, aminek az vet véget, hogy Abraham kiesik a toronyból és egyenesen a vízben landol. A tajtékos hullámok azonban nem vetik a partra a holttestét. Miután minden szerencsésen tisztázódott, Ezekiel és Gus felkeresi a temetőben Gus édesanyjának a sírját. A megható pillanatok feloldással zárulnak, hiszen Janet néni Gust is várja a délutáni sütizésre, így biztos, hogy nincs harag a gyűrű miatt.

3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanna Persikka 2013.01.31. 14:01:32

Kicsit lemaradtam hogyvoltolvasásban, de most mindent pótoltam. Köszi! Remélem, folytatod majd valamikor.

nemon 2013.01.31. 20:25:13

@Sanna Persikka: Igyekszem folytatni, csak jelenleg hétköznap rengeteg a melóm és kidőltem. Köszönöm, hogy olvasod, és ígérem, hamarosan újabb epizódokkal jelentkezem! Biztos, hogy nem fejezem be az írást! :)

Coco Chanel Eszterrrka 2016.05.03. 16:38:02

Szia. Ha kedvenc blog, akkor ez. Sokat szoktam röhögni, sorozatokat nem nézek nagyon, csak itt olvasok utánuk. Igen jó a blogod. A Váratlan utazásosnak jó lenne folytatás, most megy a Dunán, már ha úgy gondolod, írnál róla. Imádom a hogyvoltot. Szép napot.
süti beállítások módosítása