Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey - Christmas Special

2012. december 25. 11:00 - Eurydice

Kedveseim, eljött íme a karácsony szent ünnepe, amely amíg minálunk a mérhetetlen sütizabálás és az unásig ismételt Reszkessetek betörők ideje, addig az angolok többek között arra használják fel ezt a pár napot, hogy népszerű sorozataikat megspékeljék egy extra résszel! Kíváncsiak vagytok, mi lesz Lavina átkával, hozzámegy-e Méri Szőr-Ricsihez vagy kivégzik-e a Sánta Bates-t? Tartsatok velem és két rúd bejgli betömése közben okuljatok!

A szokásos főcím helyett kis teherautó döcög fenyőfát szállítva, ami aztán a család halljába kerül majd. Kis boa ide, sztaniolpapír oda, fényfüzérek, Londonból érkező Nagynéni, utóbbi nem a fára akasztva, csak látogatóba. Downtoni szokás szerint karácsonykor a szolgák ünnepi ebédet tartanak, ilyenkor az urak nélkülözik a szervírozást, emiatt Szőr-Ricsi kelletlenkedik és rögtön kiköti, hogy Mérivel közös otthonában szó sem lehet ilyen hülyeségről. Amúgy sincs jó hangulatban, folyton a menyasszonyát figyeli, és egy percre se hagyja egyedül Matyival, nehogy még valami történjen... Az Örökös azonban elsősorban Lavina beteg apjával foglalkozik és a Bates elleni perre készül, amelyre a Lord és néhány szolga is tanúként hivatalos.

da20C_S_01.JPG

A sok szabadidőben a szolgák Kulcsos nagy megrökönyödésére szellemekkel próbálnak beszélgetni, fenn pedig activity-zik a család, mindenki kitesz magáért, csak épp Szőr-Ricsi unja magát halálra. Szegény Bates meg maga szomorkodik a zárkájában az ünnepek alatt, de gondolom az a legkisebb gondja, hogy Thomas a helyére pályázik. A vendég nagynénivel érkezett annak pörölycápafejű új szobalánya, aki eléggé szarkeverőnek tűnik már ránézésre is, és ezt csak megerősíti a cselédek közötti kéretlen beszólásaival.

da20C_S_02.JPG

Halszem karácsony után felcsapott házasságközvetítőnek, mert meginvitálta magához Sir Strallant, amikor véletlenül épp Edith is nála járt. A férfit már ezer éve nem láttuk, mert miután Méri lepattintotta a húgáról, elment a háborúba, ahonnan sérült karral és pár plusz évvel került haza. Így még öregebb és még nyomorultabb, mint eddig. A bájcsevegés azonban tökéletes arra, hogy megtudjuk, hogy Sybil férjhezment a politikus Sofőrhöz, aki inkább az előbbi, mint az utóbbi, és hogy csendes volt az esküvő, mert a család egy része pont beteg volt, és nem tudott résztvenni.

da20C_S_03.JPG

A szilveszter napja is elérkezik csendes esővel és a család régi ismerőse Lord Hepworth is hivatalos a kastélyba, nagyon sármos úr, főleg Rosamundnak szimpatikus. Levél jön Sybiltől, igazi jó hír így az év végére, hogy gyarapodik a család, Jenki persze örvend, a Lord meg a megtörténtek visszavonhatatlanságáról elmélkedik. Az új esztendő beköszöntekor csendülnek a poharak, odalenn Thomas közben azon agyal, hogyan kötelezhetné le a Lordot, hogy megszerezze a komornyiki állást, Szőr-Ricsi pedig ismét elégedetlenkedik, hogy megint maguknak kell kitölteniük a pezsgőt.

da20C_S_04.JPG

Az újévi vadászaton aztán tovább forrnak az indulatok, mindenki lő, ki talál, ki nem talál, hullanak a madarak alá az égből. Méri nem tűnik túl boldognak Szőr-Ricsivel, de attól még határozott a házasságban. Szőr-Ricsi nem bírja idegekkel és előveszi Mérit, hogy mit nevetgélt Matyival és hogy mikor tudja elérni azt, hogy a lány foglalkozzon vele. Matyi meghallja a szóváltást és belekotyog. Én az ő helyében vigyáznék, mert a Szőrnél töltött puska van, és szerintem nem fél használni. A helyzet a vadász-tea alatt sem lesz kedvezőbb, amikor Mériék megint beszélgetésbe keverednek, Szőr-Ricsi szeme szinte szikrát szór.

da20C_S_05.JPG

Edith megörülve, hogy Sir Strallan megint felbukkant a színen, ellátogat hozzá és kocsikázni hívja. Sajnos úgy tűnik, hogy a férfi nem akarja felmelegíteni a karácsonyi töltött káposztát és magához láncolni a lányt, most hogy még öregebb pluszban nyomorék is. Rosamund udvarlója ezalatt Nagyinál teázik, Halszem azonnal gyengéjére tapint a férfinak, nemhiába ismerte olyan jól az apját. Lord Hepworth olyannyira el van adósodva, hogy Rosamundot akarja megkaparintani hogy annak vagyona kihúzza a csávából. Mivel az öreglány átlát a szitán, kötelezi az udvarlót, hogy minderről számoljon be a pillangókat kergető asszonynak is, hogy az a valós helyzet ismeretében dönthessen. Méri megint szóváltásba keveredik a vőlegényével, ezért az Örökös ismét lovagiaskodik és megnyugtatja unokahúgát, hogy nem kötelező hozzámennie a férfihez.

da20C_S_06.JPG

Lord eléggé gondterhelt, egyrészt nyakukon a per pluszban még Méri és Szőr-Ricsi is borzasztóan nyomasztóak együtt. A Házura valamilyen titkot gyanít és nem is tudja, hogy tényleg ez a nyolc évvel ezelőtti sztori lapul lánya kényszer-házasodása mögött. Talán itt az ideje, hogy a Lord is megtudjon mindent, ezért Jenki beavatja a részletekbe.

da20C_S_07.JPG

Bates tárgyalás előtti nap Rozmár-Murrey érkezik, hogy felkészítse Kulcsost és Kakastaréjt, akik a tárgyaláson a tanuk padjára lépnek. Még jó, hogy mind a ketten jófajta hallgatózók, így aztán sok apró részletet tudhat meg tőle a bíróság, amitől aztán nem áll túl jól a Sánta Komornyik ügye. Lord úgy érzi, hogy majd az ő vallomása segít tisztára mosni a szolgát, hiába azonban a patetikus felütés, ha a Lordból csak kiszedik, hogy Bates egyszer szerette volna néhai-nak tudni az asszonykáját. Ajjaj. Kis szünet, aztán a csak férfiakból álló esküdtszék egyhangúlag bűnösnek kiáltja ki Batest, az ítélet pedig kötél általi halál. Szegény komornyik mintha 20 évet öregedett volna egy fél pillanat alatt. Annuskáról nem is beszélve.

da20C_S_08.JPG

Nagyi és Rosamund békés teázásába pillanthatunk bele itt is az ítélet, nomeg Lord Hepworth a téma. Amúgy én nem értem, de ez a szerencsétlen Rosamund miért van talpig bundában miközben teáznak? Na vissza a hozományvadászhoz, az asszony tisztában van vele, hogy a pénze (is) kell a férfinak, de már eléggé unja a magányt ahhoz, hogy eltekintsen efelett. Az ítélethirdetés után kupaktanács ül össze Matyi és Murrey vezetésével, hogy hogyan lehetne megváltoztatni a bíróság ítéletét. Ha szerencséjük van, akár egy életfogytiglanra is mérsékelhetik a büntetést. Ha szerencséjük van... Kulcsosék eközben letörten hazaértek, persze mindenki azonnal tudni akar minden részletet és Thomasnak is az az első gondolata, hogy akkor végre övé lesz az állás.

da20C_S_09.JPG

Lord búslakodik a könyvtárban kezében a piával, Méri is megy keseregni, és mivel a Házurában már van pár whiskey, megbeszélik a Szőr-Ricsivel való házasságkötést is. A Házura azt javasolja a lányának, hogy szakítson a vőlegényével s menjen ki nagyanyjához Amerikába, amíg el nem ül a botrány. Most úgyis nyakukon a Bates-ítélet, ha még a Pamuk-eset is napfényre kerül, az szinte már nem oszt-nem szoroz. Méri erre a tanácsra örömmel az apja nyakába ugrik, aki Szőr-Ricsi helyett akár még egy jenkit is bevenne a családba, csak boldog legyen a lánya.

da20C_S_10.JPG

Nagy tervezgetések vannak alsó szinteken is: Thomas nyálazik kicsit Carson papánál, hogy elnyerje Bates helyét, mondanom sem kell, teljesen feleslegesen. Dézi már megint nyikorog a konyhában, Mrs Patmore idegeire megy, ezért az azt javasolja neki, hogy tartsa be ígéretét és viszonozza apósa múltkori látogatását, hátha a friss majorsági illat észhez téríti majd. Matyi, Matyianyu és Méri áll Lavina sírjánál, búsongva emlékezve a közös időkre, amiknek vége. Alig válnak el, Isobel azzal kezdi tömni a fia fejét, hogy Méri még mindig szerelmes bele és hogy milyen boldogok lennének együtt. Bla-bla-bla.

da20C_S_11.JPG

Dézi kuporog a kandalló előtt, de nem tudom, hogy lesz itt tűz, ha megint rinyál. Nagyi épp ekkor lép be és teszi helyre a lányt, aki szokás szerint a Williammel kötött félórás házassága miatt picsog. A nagyi lelkifröccsébe Lord rondít bele, továbbra is nagyon rossza lelki állapotban van Bates miatt. Talán Murrey-nek sikerül elérni valamit a belügyminiszternél, ráadásul a botrány se várat magára sokat, vajon mikor pattan ki? Mindehhez itt van a hozományvadász, aki bármelyik pillanatban lecsaphat Rosamundra és még Isis, a Kutya is elveszett.

da20C_S_12.JPG

Nem is csoda, mert máris Thomast látjuk osonni az erdőben pórázon az ebbel, kezében cigivel, és az akciónak az lesz a vége, hogy bezárja az állatot egy erdei lakba. Annuska ismét meglátogatja Batest, aki úgy tűnik megbékélt az ítélettel, mert szelíd és alázatos szívű. Vagy csak megőrült. A szolgák odahaza megint szellemet idéznek, de most Patmore is beszáll és csodák csodájára pont most William üzen a túlvilágról, Dézinek, hogy látogassa meg az apósát a majorban.

da20C_S_13.JPG

Lord még mindig a kutyát keresi, és vele keresi a fél család és a személyzet is, persze pont elmennek a kunyhó mellett, ahova Thomas bezárta. Az erdei téb-láb közben Méri elmondja Matyinak, hogy miért is kellene Szőr-Ricsihez mennie feleségül. Az Örökös megbocsátja a lánynak az ágyban talált halott törököt s a Lord véleményét osztja: lelépni és ha már csitultak a kedélyek, akkor hazajönni.

da20C_S_14.JPG

Mivel a csapat nem találta meg a Kutyát, Thomas újra kimegy az erdőbe, esik-kel, tiszta sár lesz, de a rohadt dög nem kilógott a kalyibából? Mikor átkozódva hazatér, persze a vidám Isis fut elé, akiket falusi gyerekek találtak meg és hoztak vissza a busás jutalomért cserébe. Már-már felrobbanna a méregtől, hogy a remekbe-szabott terve kudarcba fulladt, amikor a Lord elismerő szavakkal köszöni meg az extrába végzett fáradozásait. No, a végén csak meg érte hemperegni az avarban!

da20C_S_15.JPG

Dézi a szellem szavát megfogadva végre meglátogatja az apósát, aki családi sztorikkal, meleg teával várja és atyai jótanácsokkal bocsátja útjára a lányt. Méri amerikai terveit követve Annuska is úrnőjével készül az Újvilágba felejteni és persze továbbra is öltöztetni-vetkőztetni, szükség esetén halott férfiakat kicipelni a szobából miegymás. Itt az ideje, hogy ne csak tervezgessünk, hanem a tettek mezejére lépjünk, úgyhogy Lord ad Thomasnak egy esélyt a komornyiki állásra, Méri pedig a könyvtárban szakít az épp megérkezett Szőr-Ricsivel.

da20C_S_16.JPG

A lány a boldogtalanságot, a férfi pedig a rengeteg belefektetett energiát szajkózza, amiért persze a lány hálás, de ez persze nem elég a házassághoz. Ahogy belelendülnek a szokásos veszekedésbe, Matyi megint ott terem, hogy játssza a hős lovagot. Mivel nincs náluk puska (szerencsére) ököllel mennek egymásnak, már várom mikor kapja fel az egyik a piszkavasat a kandalló mellől, de nem felejtsük el, ez a karácsonyi rész, úgyhogy csak egy váza törik el, amíg a Lord be nem rohan a szobába és fel nem számolja a verekedést. Ekkor már Nagyi is megjelenik és szinte ujjong, mikor kiderül, hogy valószínűleg most látta utoljára az újgazdag mágnás képét. Mindezek ellenére másnap reggel Méri még elkapja pár szóra Szőr-Ricsit, úgyhogy sikerül emberi módon is lezárni ezt a hosszú jegyességet némi haszonnal egyetemben.

da20C_S_17.JPG

Szokásos évadnyitó-évadzáró elem következik,ontos távirat érkezik Lordhoz: Bates halálbüntetését életfogytiglanra változtatták, ezért a nagy örömre fel mégis megtartják a hagyományos cselédbált. Úgyhogy mulatságra fel! Dézi punccsal a kezében végre nem nyavalyog, hanem előrelépési terveiről beszél Mrs Patmore-nak, Thomas, az új komornyik táncolni viszi Nagyit, Lord Hepworth meg Rosamund szobalányát viszi valahova. Gyanús ez a sok csevegés, amit a nő folyton hintett Annuskának, jó lenne ennek a végére járni. Megérte felmenni az emeletre, mert végre kiderült, hogy szegény Rosamund nemcsak egy egyszerű hozományvadász, hanem egy gondosan kitervelt cselszövés áldozata lehetett volna. Igaz a rajtakapást követően inkább úgy tűnik, a látottaknál jobban fájt neki az, hogy már megint az anyjának lett igaza. Mindenki nagyban ropja a parketten, úgyhogy Matyi is elveszi megint Mérit táncolni Matyianyu meg Carson nagy megelégedettségére.

da20C_S_19.JPG

Ez egy sikeres nap volt: Batesnek megkegyelmeztek, Szőr-Ricsi végre úgy tűnik örökre lelépett, eltörött az a váza, amit Nagyi már 50 éve utált, meglett a Kutya és ezáltal Thomas végül Komornyikká magasztosult, valamint a konyhában szellemet idéző Dézi és Annuska azt a túlvilági üzenetet kapja, hogy boldogok lesznek. Az utolsó pár percben aztán még erre az édes karácsonyi pudingra rátoljuk a tejszínhabot és leöntjük egy kis brandy-vel: Méri a ház előtt hibernált állapotban szellőzteti a fejét, miközben Matyi megjelenik és egy békés beszélgetés közepette megkapjuk azt, amire az angolok és egy kicsit mi, romantikus lelkek is vártunk már a Titanic elsüllyedése óta: térdenállós lánykérést és kavargó hópihéket .

da20C_S_18.JPG

Ezzel búcsúzom és kívánok nektek Boldog Karácsonyt, reméljük az új évet együtt folytatjuk a harmadik évaddal itt a hogyvolt hasábjain.

Címkék: Downton Abbey
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tóparti látomás 2013.01.15. 13:21:30

Nekem nagyon tetszett, köszi szépen. Örülök, hogy megtörtént végre a lánykérés. Kíváncsian várom a köv. évadot!

Eurydice 2013.01.16. 15:55:30

akkor jövő kedden látogass vissza, elvileg akkor kerül fel a blogra :)

Tillike 2013.05.27. 09:32:04

En a Story4-en nezem, ha jol lattam ott a karacsonyi resz elso felet adtak cask le. Az erdekelne hogy az ugyeszek honnan tudtak mit mondott Bates a Lordnak oltozkodes kozben??? meg hogy a hazinep milyen infokat hallgatott ki. Ha valakinek van otlete szoljon :)
süti beállítások módosítása