Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Porrá leszünk - 3x01

2012. december 22. 11:00 - G_Norton

A nevem Alex Drake, de őszintén szólva, ennél többet én sem tudok – indítunk szegény összezavarodott nővel. Vissza 2008-ba minden kékes árnyalatú, London tömve van üvegépületekkel, Alex pedig pszichológushoz jár, hogy racionálisan kibeszélje ezt az egészet. Azt megérti, hogy rettentő nehéz kóma után visszailleszkedni a való életbe, mert nagyon valóságosnak tűnt az a világ, ahová vezette a tudalattija… és mi van akkor, ha nem csak valóságosnak tűnt, hanem valóság is volt az egész? Mi a helyzet akkor, ha épp most van kómában? Hangokat azóta sem hall, viszont egyvalakiről álmodik: Alex arcán halvány mosoly suhan át, Gene Huntra gondol, aki a Valkűrök lovaglására üldözi a bűnözőket, majd kipattan a Quattróból az elmaradhatatlan kígyóbőr-csukában, és néhány lövéssel, na meg nagyon elszánt tekintettel pontot tesz az aktuális ügy végére. A háttér közben gyanús módon kivilágosodik, Alex szerint jó lenne visszamenni, mert szerinte ez a világ nem olyan valós, mint az, amit otthagyott – a pszichológus szerint csak izolálja magát mindenkitől és mindentől, ezért hagyta Mollyt az apjára. Különben a kérdés még mindig adott: ha az egész csak a fejében létezett, akkor Sam Tylernek hogy lehetett ugyanilyen képzelete, ugyanazokkal a szereplőkkel? Sam írta, hogy az ébredésétől kezdve hallotta a fejében létező személyek segélykérését, ő hallgatott rájuk, és biztos visszament, mert neki is célja lehetett, mint talán neki is van. A pszichológus emlékezteti, hogy Sam öngyilkos lett, leugrott a tetőről, a világ sem lehet igazi – a háttér pedig újra elsötétül.

01.jpg

Alex vásárolgatni megy, és a dvd-k nézegetése közben belefut a Lethal Force-ba, amin a góré, és a kis csapata virít, majd a tévéképernyőkön Ray jelenik meg, és segítséget kér egy emberrablási ügyben, amit egymaga csinál, miután a góré elmenekült. A következő pillanatban Chris arca jelenik meg, ő is segítséget kér, egyébként már nincsenek együtt Shazzel. Shaz arca jelenik meg a képernyőkön, ő is segítséget kér, mint a többiek, mert a korábbi változásoknak lőttek, és ugyanúgy teát főz, meg sütit szervíroz, pedig ő többre képes. Negyedszerre egy új arc úszik be a képbe, egy ceruzanyakú szemüveges figura, aki pontosan tudja, mi történt, és nem tartja fairnek, hogy a csapat legjobbja van kiütve. Nem akarja, hogy úgy végezze, mint… Nem tudjuk meg, hogy pontosan kire gondol, a képernyők folyamatosan váltakoznak, végül megjelenik a góré, aki nagyon szeretné, hogy felébredjen. Alex kimenekül a boltból, de az utcán is minden digitális képernyőn a góré arca virít – a következő pillanatban Alex kőfalba ütközik, egy másik szobában önmagát látja, a híradóban egy holttest felfedezéséről számolnak be, rendőr lehetett, aki már évek óta egy lancashire-i épület mellett volt elkaparva a földben. Az idő 9:06, Alex mögött egy szétlőtt arcú fiatal rendőr jelenik meg, majd minden elsötétül… rögtön utána egy hatalmas pofon csattan, amitől Alex tényleg felébred, persze a góré csapta meg.

A góré szerzett pár női ruhát, ő maga épp álcában van, van rajta egy napszemüveg, oszt jónapot. Alex kissé kótyagosan követi, majd ha teljesen felébredt, mehet segíteni a górénak, mert a szimatoló egység próbálja őt megfogni, az a csoport a rendőrségen belül, ami nem igazán szereti, ha zsaru zsarut lő le. A góré a további kálváriáját egy elhagyatott raktárépületben meséli, először Wightban bújt el, majd pedig Costa Bravára, de rengeteg angol volt ott, aztán eszébe ötlött, hogy minek fut? Ő Gene Hunt, nem fog elfutni. Bocsánatot kér a suta lövés miatt, mindketten szarban vannak, a jövőjükért küzdenek, izzítsuk hát be a Quattrót. A góré egyenesen az őrsre tör be, Viv el sem hiszi, hogy kit lát, a góré megérkezik az osztályra – és a drága irodáját Ray bitorolja. A góré rögtön dolgozik is, szóval Dorothy Blonde-ot rabolták el, és különben ki csinálta ide ezt a kuplerájt? Ray tette, már nyomozó felügyelővé léptették elő, amit a góré nem hisz el, pedig tényleg nem olyan rettentő dolog ez. Shaz Alex nyakába ugrik, örül neki, hogy visszatért. Ray még finoman pedzegeti, hogy a góré nem jöhet csak úgy vissza, mintha mi sem történt volna – a góré válasza csillagos ötös, ha Ray megint matektanárnak öltözik, akkor barnára festi a tökeit, és szól a mókusoknak, hogy winter is coming.

02.jpg

Shaz érdeklődik, hogy milyen volt eszméletlennek lenni, Alex szerint nem volt valóságos az egész, nem úgy, mint most itt, 1983-ban. Ez a legkülönösebb, hogy amikor nincs ébren elvileg, akkor érzi magát a legjobban. Befut Marjorie, az eltűnt lány nevelőanyja, feltűnően ideges a hölgy, és nagyon nincs jól. A videófelvételt nézegetik, ha minden rendben megy, akkor a kislány is túléli, ellenben ha rosszul mennek a dolgok, akkor meghal, szerepel a kislány által tartott táblákon. Pont a lényegnél kapja szét a szalagot a lejátszó, sebaj, Alex megjavítja, nem lesz probléma. Szóval a váltságdíjat másnap 10:30-ra kell, a többi része kódolva van, lehetséges, hogy a biblia lesz a kulcs hozzá. A góré hangosan követeli vissza a kisszekrényét, azt Ray hozatta a raktárba, mert hát körözték, és nagyon nem boldog, hogy a góré csak úgy visszajött, minden szó nélkül. Kihallgatják megint az apát és Marjorie-t, neki van egy számítógépes cége, mikroprocesszorokat szerelnek be ügyességi játékokba, és terjeszkednének más piacokra is. Marjorie-val Dorothy anyjának halála után futottak össze, egy suliba jártak korábban, aztán összeházasodtak, így megy ez.

03.jpg

Chris hallotta Alextől, hogy azért kódolták le a lényeget, hogy így tűnjenek felsőbbrendűnek. Ray morgolódik még, mire Chris igen elmés választ ad, miszerint rendes körülmények közt igaza lenne Raymondónak, de ezek nem rendes körülmények. Shaz Doris Lessinget olvastat vele annak ellenére, hogy már nem járnak együtt, höhö. Ray csupán 3 szót akart hallani a górétól, hogy „szép munka, Ray”, de még ennyit sem kap. Megérkezik a góré és Alex, az irodában pedig a korábban látott szemüveges fickó várja Huntot. Na ő Jim Keats a Panaszfelügyelettől, az évad legjobb karaktere, rögtön lehaverozza a górét, menjünk beszélgetni, Alex megy utánuk. Luiginál ülnek le, aki nagyon boldog, hogy signorina Drake visszatért, a góré nem érti, hogy mi az istenért cantázik annyira, Alex magyarázza meg gyorsan, annyit tesz olaszul, hogy énekel. Keats mosolyog, most már biztos abban, hogy a góré nem akarattal lőtte le Alexet, a kémia kettejük közt mindent elárul. A góré távozna is, de Keats visszakérleli, több dolgot is meg kell beszélniük, de a góré magasról tesz rá, nála csak az a rendőr, aki megbilincselt valakit, tesz a Countryman Hadműveletre is. Keats szimplán hazaküldi pihenőre 2 hétre. Keats kezet nyújt neki és megköszöni, a góré pedig megrázza, minden rendben van látszólag, de a góré arcáról mindent le lehet olvasni. Alex még ottmarad beszélgetni, a górét Keats lerendezi. Ismeri a bibliát, mint kiderül, a neveltetéséből fakad, de nem emlékszik minden kis apró részletre, különben segíteni jött.

04.jpg

Alex próbálja megérteni az újabb látomást, a szétlőtt fejű zsarut, és a tévét csavargatja, hátha előjön valami. Be is jön a halott fiatal rendőr, de Alex nem tud vele mit kezdeni, mert nem mond semmit. Másnap az őrsön Alex már kész tervvel várja a többieket, a kód feloldásához a biblia kell, a számsor utolsó tagja az adott könyv adott fejezetének egy oldalának a szavát jelenti, így hamar összerakják: 50 ezer fontot akarnak a kalapácsosok mögé. Ez utóbbit Chris sajnos szó szerint értelmezi, a góré hamarabb rakja össze: a váltságdíjat a Boleyn Ground mögé kell vinni, hát csak nem bír otthon ülni. Szépen belemászna a számítógépes cég dolgaiba is, de nincs ott már semmi, Ray átnézte az egészet korábban, de támad egy használható ötlete: állítsanak csapdát, hogy meglegyen a kislány és az emberrablók is. Rizikós, de mást nem tehetnek, az akciót Ray fogja lezavarni, mert ha a góré pisztolyt lóbálva megjelenne a helyszínen, óriási balhé lenne. Az apát azonban nem tudják ezzel meggyőzni, Ray kicsit nekiesik Alexnek, hogy ő ért ezekhez a sírós-érzelgős dolgokhoz, azzal talán rávette volna a bedrótozásra. Chris kiderítette, hogy van egy inaktív raktár a munkavédelmisek miatt, illetve épphogy csak megy az üzlet, közel a csőd. Alex megragadja az alkalmat, hogy Chrisszel az elbukott kapcsolatról beszélgessen, nem nagyon értettek együtt bármiben is, Shaz ráadásul mostanában nagyon ideges szinte mindenért, de inkább vesszen egy szerető, mint egy barát. Hoppá, Chris iskolába jár, vagy mifene? Á nem, csak Doris Lessing, nem duplázódott meg az IQ-ja.

05.jpg

Az őrsre érve Chris még több dolgot szedett össze, Marjorie korábbi férje Soaper volt, akinek volt már emberrablási ügye. A góré rögtön összerak egy képet, az apának kell pénz gyorsan, Marjorie-nak van alvilági kapcsolata, hát nem betonbiztos gyanú, meg Soaper azóta is kórházban van. Elmennek hát hozzá, Alex figyelmezteti, hogy az orvosok már lemondtak róla, a góré válasza megint rém egyszer, mint a focidrukkereké: színészkedik a parasztja. Gary Soaper azonban tényleg súlyos eset, a fél arca össze van égve, az agykárosodás mértéke kiterjedt, még arra sem reagál, hogy a góré majdnem behúz neki. Nincs mit tenni, mennének vissza, de közben Keats rájuk tapadhatott, nem tartóztatja le, de hazaküldené a fenébe, egy a gond, hogy a góré még mindig nem veszi emberszámba se. Alex is menne a góré után, de Keats feltartja: mi van akkor, ha nem nekik kell segítenie, hanem neki? Gene Hunt áll az egész közepén, ennyit elárul még a szemüveges haver.

06.jpg

Luigi’s, Ray magyarázza a haditervet, előtte még gyakorolt egy banánnal, hogyan kell előkapni a stukit a zsebből. Marjorie érkezik, félrehívja Alexet, és vállalja a drótozást, de Gary Soapert hagyják, nincs már semmi köze hozzá. Helyette egy metodista fickót keressenek, akinél Soaper megtért, volt neki is emberrablási ügye. Na, másnap van, akció, Chris kivárja, amíg a férj elmegy dolgozni, majd Marjorie-nak passzolja a cuccokat, ezeket aggassa magára. Ray álcában lébecol a stadion mögött, sapkában pont úgy néz ki, mint egy koszos pályamunkás. Hamarosan befut David Blonde, megjön a bedrótozott Marjorie is, azonban amikor megjelenik a kék furgon, akkor Ray pánikba esik, és stukkert előkapva rohanna nekik, akik azonban elmenekülnek, de kidobnak még valamit kék cuccba tekerve. Ray ezt most csúnyán elbaszta, David okkal kiakad, Ray is szégyelli magát rendesen. A kékbe csavart izé egy próbababa, rá van téve egy videókazi is: a következő csere este 8-kor lesz, 60 ezer a váltságdíj, ha nincs pénz, akkor parti sincs.

07.jpg

A videón van egy tévé is, továbbá a kamerát tartó fickó erősen köhög, Alex szerint keresni kéne azokat, akik tévét béreltek nemrég. A góré szereztet egy digitális órát, mindenki nagyon dolgozik, Alex pedig kideríti, hogy a kék cucc, amibe a babát tekerték, az bizony azbeszt. Mindenki gügyén áll, komolyan nem értik, hogy mi van, hát az van, hogy ha sokáig belélegzik a kék azbesztet, akkor szép lassan felköhögik a tüdejüket darabokban. A góré még mindig Gary Soaperre vadászik, egy kicsit összevesz Bollyval, szerinte ha egy kicsit nem fogná olyan rövid pórázon a csapatot, akkor megtáltosodnának, és különben sem kéne arcoskodnia ennyire. Alex a metodistát keresi, és találnak is egy priuszosat, Carburtont, gyorsan meg is látogatja Chrisszel a fickót, aki azt mondja, hogy valóban ismeri Gary Soapert, mindig bejárkál az óráira, és egyáltalán nem tűnt szénné égett, vegetáló létformának hoppá. A góré Shaz segítségét kéri, követni kell valakit, amiben a lány nagyon jó, aki örömmel vállalja is a feladatot.

08.jpg

Soaper korábbi társai nem tudnak semmit, a góré továbbra sem akar belemenni a cserébe, mert a pókösztöne szerint megölnék a kislányt, miután látta őket, és náluk van a pénz. Jön a rádión Alex, hogy Soaper sokat mászkál, rögtön mennek a kórházba érte. A vegetáló emberke egy nyakláncot kapargászik a kezében, amin katolikus jelkép van, nem metodista, hopsz, akkor ez nem is Gay Soaper, hanem egy pórul járt szerencsétlen – Soaper ugyanis elvileg autóbalesetben sérült meg így, de ezek szerint nem ő vezette az autót, megúszta a balesetet, és ez az emberke kozmált oda. Marjorie is benne van az elejétől kezdve. Szól az Under Pressure, amikor Alex feje fölött világít a lámpa: a lányt olyan helyen tartják fogva, ahol soha nem keresnék, és hosszú ideig ott lehetnek probléma nélkül. Hát persze, az inaktív raktár lesz az, amit a munkavédelmisek bezárattak, lehetséges, hogy a kék azbeszt miatt, van 50 percük, hogy átvizsgálják.

09.jpg

Gyorsan a raktárhoz hajtanak, és átkutatják a placcot. Némi keresgélés után Alex tévézörejt hall, betörik a gipszfalat, egy pillanat alatt megvan Gary Soaper, és Dotty is. Marjorie-t letartóztatják, aki még elköszön a férjétől, és a kislánytól is, az egészhez azért asszisztált, mert még mindig nagyon szerette Soapert, ilyen az élet, nem lehet parancsolni az érzelmeknek. Az őrsön éccaka a góré tart egy kis beszédet, hogy mindenki remekül dolgozott annak ellenére, hogy ő lángoló karddal a kezében, és ostorral hajtotta őket ide-oda mint egy őrült, és külön megdicséri Rayt, hogy 3 hónapon keresztül tartotta a frontot probléma nélkül. Elkezdik az iszogatást, Jim Keats ugrik be: egy darabig ő is beszédet mond, félreértette őket, jó csapat ők, még pezsgőt is hozott, igyanak csak tovább.

10.jpg

Alex elmegy a góré kisszekrényéért, Keats pedig négyszemközt beszél Hunttal. A rész legjobb jelenetében közli vele, hogy kifejezetten utálja őt, azt a szabadosságot, amit képvisel, és mindent megtesz, hogy tönkrevágja ezt az egész osztályt, ami csupa harmadosztályú hülyékből, és lógósokból áll. És hogy miért mondja el a górénak? Mert ő csak idebent létezik, és végignézheti, hogy tégláról-téglára bontja le Keats az egész építményt, aminek az alapja ő, Gene Hunt. Természetesen a többieknek mindent el fog mondani, és hinni fognak neki, majd tesz róla. Alex a szekrény tologatása miatt megtalálja a Sam Tyler halálával kapcsolatos jelentést, megjelenik előtte a fiatal rendőr, aki rámosolyog, na ez érdekes olvasmány lehet. Alex visszamegy, gondosan elsüllyeszti az aktát egy fiókba, Keats megint biztosítja arról, hogy ő tud neki segíteni. A góré visszasétál az irodája ablakáig, és gondolataiba temetkezik. Végefőcím.

Címkék: ashes to ashes
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása