Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 4x23 – ÉVADZÁRÓ - Always – Örökké

2012. december 13. 11:00 - Zenóbia

Izgultok? Én is! Nézzük mit tartogat nekünk  a negyedik évad utolsója. Először is némi visszaemlékezést Beckett anyjának ügyére, illetve az ő lelövésére és Montgomery Kapitány szerepére ebben az egészben. Várható volt, hogy a zárásban ez jön elő, az viszont nem annyira, hogy Kate egy kurva magas ház tetején kapaszkodik két kézzel, aztán már csak egy kézzel, aztán már azzal sem, vajon odaér-e Castle, hogy még az utolsó pillanatban elkapja a karját? Ebben bízunk, de míg bizakodunk nézzük mi vezetett ide, három nappal korábban vagyunk. Alexis küzd a búcsúbeszédével, Castle magvas hajnali tanácsokkal szolgálna, ha nem csörögne Kate, hogy van hulla, az meg sokkal érdekfeszítőbb. Alexis ünnepsége utánra filmnézést tervez, poénból felveti Beckettnek, hogy csatlakozzon, amire ő igent mond, és nem is viccel ráadásul. Castle majdnem elejti a kávét. Újra Lanie vár minket a fiatal latin srác hullája mellett, akit két lövéssel öltek meg, egy a vállba, egy meg kivégzésszerűen a fejbe, mindezt két különböző pisztolyból. A cipőjébe rejtve tolvajkulcs, a vállán talált horzsolásnyomokból pedig látszik, hogy valami rohadt nehezet lopott. Volna. Orlando Costas a Cazadores banda tagja volt, drog, fegyverek, betörések, a szokásos. Van néhány banda ebben a városban, azt meg kell hagyni, a négy évad alatt találkoztunk már vagy harminccal.

4x23_castle1.jpg

Elvileg a srác még tinédzserkorában keveredett rossz társaságba, azóta jó útra tért, volt már katona, katonai rendőr, tűzoltó meg csak most akart még lenni, de nem lett. Akkor vajon hogy lett újra bandatag ezek után? Barátnője van, Marisol Castaneda, tök jó neve van, és mélységesen felháborodik a feltételezésre, hogy Orlando esetleg újra bandatag lett, hiszen épp azért jelentkezett a hadseregbe, hogy végleg megszabaduljon tőlük. Mióta leszerelt, minden reggel munkakereséssel indította a napot, ma reggel is mire ő felébredt, Orlando már elment a kocsijával. Az autó hamar megvan, két utcára a sikátortól, véres karfával, tehát már úgy ment oda, hogy meglőtték valahol máshol. Az ülésen egy telefon, amin valakit hívott közvetlenül a halála előtt, meg egy 38-as is, amivel nemrég lőttek, a GPS-ben az utolsó cím pedig torzult arcot vált ki Espoból, mert az bizony Montgomery Kapitány háza. Ott hál istennek mindenki életben, a Kapitány felesége lőtte vállon Orlandót, amikor rajtakapta néhány aktával és Roy régi laptopjával a hátizsákjában. Most pedig Orlando halott, az akták pedig eltűntek.

A közvélemény felé Montgomery úgy halt, meg, hogy egy rendőrgyilkost üldözött, mi viszont tudjuk mi az igazság, ergo megint nyakig vagyunk a szarban. Castle meg főleg, mert ugye neki van egy ígérete is a titokzatos harmadik felé. Teljesen nyilvánvaló, hogy Beckett anyjának az aktáit lopták el, de azért még kicsit kételkedünk. Kate nem is érti, hogy maradhatott eddig életben, hiszen Montgomery sem tudta a saját élete feláldozásával sem megmenteni a lelövéstől. Ezt csak mi értjük meg Castle, egyelőre legalábbis. Castle otthon tanulmányozza a tábláját Kate anyjának ügyéről, már épp egyenesbe jöttek volna, erre megint ez, a helyében nekiállnék kicsit vázákat hajigálni. Kate lószart sem aludt az éjjel, főleg, hogy egyre biztosabb, hogy Orlando az anyja aktáit vitte el, hiszen nincs semmi a múltjában, aminek köze lenne a Kapitányhoz. Castle biztosítja róla, hogy nincs egyedül, majd ücsörögnek kicsit kézen fogva, míg jönnek Espoék a hírrel, hogy a sikátorból láttak elhajtani egy bandatagot, egy C-be foglalt oroszlán tetkóval a nyakán. Hát, jól megfigyelték, meg kell hagyni. Távcsővel nézték vagy mi? C, mint Cazadores, ha jól sejtem.

4x23_castle2.jpg

Az autó típusa megegyezik a banda egyik nagymenő dílerének, Vicente Delgadonak az autójával, akinek az unokaöccsét Diegot Montgomery csukatta le még évekkel ezelőtt, kettős gyilkosságért. A halála után egy hónappal újratárgyalást kértek. Delgado hamar megvan, az övébe tűzve a pisztoly is, amivel lelőtték Orlandot, és a telefon is nála, amit utoljára hívott, mégis tagad, most akkor ki a hülye? Hát, nem ő, mert Lanie szövetmintát vett Orlando körme alól, és az nem Vicente-é, hanem ugyanazé a fickóé, aki lelőtte Becketet a temetésen. Hát, eddig lehetett kételkedni. Beckett nem akar szólni Vaslady-nek, mert akkor elvenné tőle az ügyet, pedig pontosan azt kéne tenni. Nem hagyja az ügyet, mert gőze sincs róla, hogy eddig csak azért nem ölték meg, mert vigyáznak rá a háttérben, de ő most pont ezt a védelmet fogja egy jól irányzott rúgással felborítani. A Kapitány barátja telefonál Castle-nak, hogy ha Kate nem kezd nyomozni, akkor gond egy szál se, de persze máris késő. Ha nyomozni kezd, kampec, Castle-nak kell megállítania. Sok sikert hozzá. Kate Delgadot tanulmányozza a cellájában, felajánlja neki, hogy minden vádat visszavon, ha csak most csak neki elárulja, hogy miről beszélt Orlandoval abban a két percben és mit keresett a sikátorban, ha nem ő ölte meg a srácot.

4x23_castle3.jpg

Orlando felhívta pár hete kölcsön reményében, elújságolta, hogy valami nagy dologba fogott, aztán a halála napján azt újságolta, hogy valami nem jól sült el, ki fogják nyírni. Egész jók voltak a meglátásai. Védelmet kért, cserébe még a bandába is hajlandó lett volna visszatérni, ezért találkoztak volna a sikátorban, ha  meg nem halt volna, mire Delgado odaér. Delgado látott egy 180 magas fehér férfit távozni. A találkozóról csak úgy tudhattak, ha lehallgatták Orlando telefonját, de miért pont őt bízták meg az akták ellopásával? Nyilván tudták, hogy szarban van anyagilag, azt pedig olyan valaki tudhatta, aki ismerte őt, például a hadseregből. Múlt héten pénz érkezett a számlájára, amiből Marisol el is kezdte kifizetni a számlákat, tehát tudnia kellett róla, hogy mit művel Orlando. Meg is lépne a maradék pénzzel, de még épp elkapják. Beckett úgy nekiesik Marisolnak, hogy Castle még próbálja is visszafogni, de a nő hamarosan könnybe lábadt szemekkel regél, úgyhogy bejött a durva stílus. Orlando ezt az egy munkát vállalta el egy régi katonatársa megkeresésére, akivel kódolt üzenetekkel értekeztek, hogy a nő ne jöjjön rá hol találkoznak, de azért rájött, hogy egyszer például egy templomban. Menjünk, térjünk meg.

4x23_castle4.jpg

Ha azt nem is, de egy felvételt szereznek a randiról, mert a mai modern világban kamerával veszik fel, ahogy a hívő nép kifosztja az adománydobozt. Remélem aztán ügyesen meggyónják legalább. A felvétel utolsó fél pillanatában elkapjuk Beckett mesterlövészének az arcát, megvagy végre, mondja Kate. Annyira még nincs meg, mert nem vonhatnak be más szerveket, hiszen akkor egyből rájönnének, hogy tudják ki az, a fickó pedig eltűnne és soha többé nem kerülne elő. Így saját maguknak kell megtalálni őt, egy arc alapján ez nem lesz olyan egyszerű, de ő nem fogja feladni, nem is gondoltuk egy percig sem. Otthon az anyja ügyének palettáját tanulmányozza elszánt arccal, Espo meg az őrsön nézegeti a felvételt úgy századjára, mikor felfedezi, hogy a fickó kezében egy autókölcsönző kulcstartója lifeg, innen már el lehet indulni. Kate egészen addig örülhet ennek az információnak, míg Castle be nem fut hozzá egy késő esti csevejre, nem nagyon vártam ezt a beszélgetést, de essünk túl rajta. Nem megy könnyen, de Castle csak kinyögi, hogy mielőtt Montgomery meghalt, elküldte egy jó barátnak az aktát, amiben olyan információk vannak, ami árthat az ügy mögött állóknak. Ezzel próbálta védeni Kate-et, de a csomag már csak a lövés után érkezett meg.

4x23_castle5.jpg

A jó barát üzletet kötött, hogy amíg ők békén hagyják Beckettet, addig a csomag tartalma nem lát napvilágot. De nekik is volt egy feltételük, még pedig, hogy Kate nem nyomozhat ebben az ügyben. Nem mondhatnám, hogy nagyon boldog a hírtől, hogy Castle egy éve titkolózik előtte élete legfontosabb ügyével kapcsolatban, de a válasz a miértre az, hogy szeretlek, hát ezt is megértük, hogy szemtől-szemben, csak ebből most nem lesz összeborulás. Jajj de utálom ezt, Castle könnyes szerelmet vall, Kate meg szarik rá, csak azt bírja ismételgetni, hogy nem bízik már benne, mert átvágta, micsoda hülyeség ez már. Az  meg még nagyobb, hogy képtelen felfogni, hogy meg fogják ölni, mert eddig is túlélte, ha eljönnek érte, hát jöjjenek, ha háborút akarnak, megkapják a háborújukat. Castle közli vele, hogy rendben van, úgy hajítja el magától az életét, ahogy akarja, mert valóban az ő élete, de ő nem fogja ezt végignézni, most van a pillanat, amikor kiszáll. Maximálisan megértem. Otthon Alexis talárja várja a szekrényre akasztva, végre valami kézzel fogható biztonságos dolog, ami biztosra vehető és örömteli. Alexis édes, összeszedte az összes okos tanácsot egy beszédbe, amitől az úgy hangzik, mintha egy fellengzős gyökér írta volna, kénytelen lesz saját magára hagyatkozni. Fél a változástól, attól én is, utálom is őket mint a fene.

4x23_castle6.jpg

Kate-et látjuk az anyja sírjánál, az anyja jegygyűrűjével, meg a saját könnyeivel, nem gondolnám, hogy az lesz a döntése, hogy feladja. Nem is, főleg, hogy lehet megvan az ember, Cole Maddox-ra tippelnek Espoék az autókölcsönző aznapi hétszáz ügyfele közül. Az iratai hamisak, nahát, hogy meg vagyok lepve. A kocsiban volt GPS, így tudjuk a legutóbbi tartózkodási helyét, Kate már indul is, viszi magával Espot, hiába kéri Ryan, hogy csinálják rendesen, mert ez így túl veszélyes, Beckettet már semmi nem érdekli, hiszen ki tudja ki korrupt és ki nem. Viszont azzal sem törődni, hogy netán most Espot is kinyírják vele együtt, nem túl szép dolog szerintem, akármennyire is sietős az ügy. Kezd kamikaze akciónak tűnni ez az egész Beckett részéről. A hotel portása beengedi őket Maddox szobájába, ahol ő nincs ott, ott vannak viszont az iratok Montgomery lakásából, meg az esküvői albuma, amiből hiányzik egy fénykép, úgy tűnik valaki olyat kerestek, akit a Kapitány régről ismert, és meg is találták. Kate a hóna alá csapja az albumot, hogy akkor iszkiri, és hívna erősítést is, de már késő persze. A padlóra küldi Maddox, fel is fedezi egyből az ágy alatt a hullát, meg mellette a fegyvert, amit felkapva rohan és üldözőbe veszi a fickót, aki azóta már Espot is kivonta a forgalomból.

4x23_castle7.jpg

Az üldözés a tetőn folytatódik, de Kate-nek nem annyira működnek jól az ösztönei, mert a pasi már a nyakába is vetődött, birkóznak a betonon, nem lesz ennek jó vége. Főleg, hogy Maddox maga a terminátor, úgy viseli Kate ütéseit, mint Bud Spencer szokta, nagyjából, mintha egy pihetollal próbálná laposra verni. Végül Kate a földön, kicsit megfojtogatva, hasba rúgva, de nem adja fel, tényleg ki akarja nyíratni magát, és még utoljára rávetődik a pasasra aki vasból van. Az nem sokat tétovázik, lerúgja Beckettet a tetőről, ott vagyunk ahol az első két percben voltunk, odaér-e Castle, hogy időben elkapja a karját, odahagyva Alexis csodás beszédét? Maddox mindenesetre távozik, hogy a gravitáció végezze el helyette a piszkos munkát. Kate piszkosul szeretne visszakapaszkodni, de nincs amiben megvesse a lábát, az odalent pedig irtó messze van, jobb nem tekintgetni lefelé. Castle nevét kiáltja bele a szélbe, ő pedig olyan, mint a mesében a három kívánságos törpe, ha a nevét mondják, megjelenik. És az utolsó utáni pillanatban megvan Kate karja, már csak fel kellene húzni. Fel is húzzák, csak hogy nem Castle az, hanem Ryan és egy kommandós, na meg a háttérben a nagyon mérges Vaslady. Felfüggesztés, le a jelvénnyel és a fegyverrel.

4x23_castle8.jpg

Esponak gyorsabban megy és dacosabban, Kate megsimogatja a jelvényét, aztán talányos mosollyal közli, hogy akkor ő felmondott, viszlát. Alexis búcsúbeszéde kiváló hátteret szolgáltat a távozáshoz, neki is és Esponak is, aki nem bocsát meg Ryannek, hogy beleavatkozott. Azt megbocsátotta volna, ha Kate lezuhan a tetőről? Beckett csuromvizesen szakadó esőben ücsörög egy játszótéri hintában, ücsörögtek így már egyszer Castle-val, amikor az újfent időt adott neki. Eleget adott már? Úgy tűnik, mert egyszer csak ott áll az ajtóban, és Castle-t akarja, hű kirázott a hideg. Titeket is? Amikor majdnem meghalt, rájött, hogy nem érdekli semmi más, csak Castle. Aki végre elhiszi, és úgy istenigazából egymásnak esnek az ajtóban, csak megkaptuk így a negyedik évad utolsó percére amit akartunk. De az utolsó perc sajnos mégsem csak a szerelemé, mert a terminátor épp a Kapitány jóbarátját próbálja meggyőzni, hogy árulja el hol tárolja az információit, aztán hadd menjen tovább és nyírhassa ki Kate Beckettet egyszer és mindenkorra. Most nézzétek meg újra az egymásnak esős részt, én is azt teszem.

4x23_castle9.jpg

Ezzel kívánok mindenkinek Boldog Karácsonyt, az évadnyitóval meg majd a Boldog Új Évet fogom, addig ki kell bírnotok nélkülem és Castle nélkül, sejtem, melyik fog titeket jobban megviselni. Addig is hallgassatok Last Christmast, süssetek bejglit, aztán egyétek meg mind!

Címkék: castle
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2012.12.13. 12:37:01

Akármilyen is volt az évad meg a befejezése, a hogyvoltok mindig jók voltak. Köszi őket és Boldog Karácsonyt!

Courtney (törölt) 2012.12.13. 17:10:53

Ez nagyon jó volt! Kár hogy csak januárban lesz újra hv, mert ugye au USA-ban se lesz most decemberben.... nem baj majd valahogy kibírom:)

Zenóbia 2012.12.13. 17:34:17

@Neoprimitív: @Courtney: Óó, köszönöm, örülök, hogy tetszett, meg tetszettek a hogyvoltok! :) Boldog Karácsonyt meg minden, és gyertek januárban is aztán ám.:)

2012.12.13. 19:41:41

Köszi szépen a hogyvótot!!!
Várunk vissza az ötödik évaddal. Jó lesz azt is újra átélni az olvasással.
Bóóódog karácsonyt Neked is, és a többi kommentelőnek.

Zenóbia 2012.12.17. 22:36:31

@Dogla: Neked is nagyon Boldog Karácsonyt! És jövőre jövök! :)

Courtney (törölt) 2012.12.18. 11:36:08

Az fix hogy jövök januárban!
Csak asszem egy hét lesz amikor felnézni sem lesz időm mert megyek apámhoz NYC-be. De fix hogy megoldom valahogy! Imádtam eddig is és imádni is fogom a hogyvoltjaidat! Én is jelentkeztem hogyvoltot írni ( Dr. Csont) de elcsesztem.:(.na mindegy:) Ajj nem fogom kibírni januárig.... Boldog karácsonyt mindenkinek!
süti beállítások módosítása