Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Porrá leszünk - 2x07

2012. december 09. 10:30 - G_Norton

Hamarosan felébredhetsz anyu, ha nem lesznek komplikációk, fogad minket egy mollys látomás, hogy aztán Chrisbe alakuljon az arc, aki sütit zabáltatna mindenkivel, egy építkezés területén zajló éjszakai akció előtt nem sokkal. A góré mindenkit rendreutasít a furgonban, ákció van, mire Chris teával kínálja meg, ami a legparasztabb zsarunak mindössze forró víz. Na, a célpont megérkezett, mindenki mínusz Bolly kipattan a furgonból, s amint kipakolnak a dílerek, azonmód üt rajtuk a Papamaci, a Nagy Medve, és a Kis Bocs. Rögtön bunyózni kezdenek, de a góré pácba kerül, mert az egyik randa arc elkapta hátulról, és biza’ tényleg elvágja a torkát, ha közelebb mennek hozzá. Pont jókor jön a Mamamaci, hogy leüsse a dílert, majd a góré behúzzon neki, mire a pofa bezuhan egy gödörbe, ahol a betont öntik. A góré megkéri Christ, na mondd a poént, mire Chris engedelmeskedik is: nyújtsunk segítő kezet, haver? A drogdíler mellől a betonból ugyanis egy kéz nyúlik elő, húbazzeg. Főcím.

01.jpg

A hullát valahogy ki kell szedni a betonból, Ray kurva egyszerű módszerrel egy légkalapáccsal lát neki a műveletnek, a probléma az, hogy ezzel a hullát jó eséllyel kutyakajaként tudják csak kivenni, ezért a góré vésővel szedetné ki, na jó, csesződjenek vele  a helyszínelők. Alex szerint valószínűleg nem véletlen, hogy kaptak egy névtelen fülest a dílerről, majd előkerül egy Han Solo, aztán mégsem bonyolítja tovább, haza akar jutni ugyanis. Az építkezés vezetőjének, Michael Laffertynek fogalma sincs, hogy ki a halott, és nagyon panaszkodik a nyomozás miatti költségnövekedés miatt, ez van. A góré sejtését osztja mindenki, miszerint a halott részegen zuhant bele éjszaka a folyékony betonba, aztán belefulladt a nyomorultja, a karján van egy tetkó, hogy „Közös szabadságunkért”, persze nem angolul, hanem valamilyen szláv nyelven. Mindenki nagyon boldog, mennének máris Viv szülinapját ünnepelni Luiginál, de az a rohadt orvos bezavar, ez gyilkosság volt: valaki fejbevágta a halottat, és a lábán egyértelműen láncszemek nyomai találhatók. Szóval gyilkosság, bakker! Na mindegy, partizni mindig van idő, a gyilkosság megvár holnapig.

Vivnek hozzák a tortát a parti közepén, amin egy jókora pöcs figyel, kb olyan hatása van, mint a felfújt kotonokkal felturbózott karácsonyfa a Halálos fegyverből, Viv öltözéke pedig a legrosszabb, Miami Vice-szal súlyosbított ’80-as éveket idézi, de hát amúgy is ’82-ben járunk. Viv nem tud mit mondani, ezért Alex mond helyette, és mindenkitől kollektíve elbúcsúzik, a fura hangulatot Viv szakítja meg egy „mindenki bekaphatja”-felkiáltással. Folytatódik tovább a buli, Alex egyébként megint egy dögös, picsányi ruhában van, a góré szerint megteszi kezdetnek. Chris és Shaz az esküvői ülésrendet beszélik meg, amikor a góré beleszól: ő akar az asztalnál ülni, hisz apjuk helyett apjuk volt, anyjuk helyett anyjuk.

02.jpg

Alex másnap ébred, és nagyon reméli, hogy a tévében valami modern menjen, de nem ez történik, még mindig 1982-ben van, amit számon is kér. Az őrsön mindenki az éjszakai akció informátorát várja, azaz Summers közrendőrt, hoppá. Summers közrendőr faszagyerek, azért nem jelentett a felettesének, mert szerinte korrupt, és a górét nem tartja korruptnak. Végig Lafferty ellen vall, aki kegyetlenebb a munkásokkal, mint a rabszolgákkal, viszont csak annyi bizonyítéka van ellene, hogy az olyan rohadékok elkapására esküdött fel, mint Lafferty. A góré megbízik benne, Alex viszont nem, le is támadja a vécében, hogy mégis mit keres itt, és tud-e őróla, szegény Summers közrendőr pánikszerűen menekül, miután Bolly elengedi. Ismét meglátogatják Laffertyt, aki a sikkasztás és szemétség vádjára ingerülten reagál, lebasz eléjük egy csomó iratot, tessék csemegézni a korrupció iránt. Bolly az előzetes megegyezés ellenére kiadja Summers nevét, Lafferty már ismeri, szerinte a zsaru védelmi pénzt követelt tőle, hőseink távoznak tőle. Alex szerint lehet ez utóbbiban valami, Summers manipulatív, ravasz emberke, vigyázni kell vele.

03.jpg

A munkásoknak körbemutogatják a halott fényképét, az egyikük annyiban segít, hogy Dawidnak hívják, kösz szépen. Summerset kihallgatják az őrsön, aki minden korrupciós vádat tagad, ő kezdetben jelentette Laffertyt, de semmiféle vizsgálat nem történt, ezért gyanakszik arra, hogy magas szintű embereket ken meg, így mindig megússza a dolgot, és a kikötői építkezésben igen nagy pénzek forognak. A góré berántja a polákokat az építkezésről, Alex szerint Summers továbbra is hazudik, talán még a Rózsa Hadműveletben is benne van, ki tudja? A góré nem hisz benne, talán Mac csak tévútra akarta őket vinni ezzel, a góré szerint nem kéne mindenkit besározni, aki egy kicsit is becsületes. Alex sem tud tovább várni, és kiadja a telefonszámát az azonosítójával együtt, hogy Summers keresse meg, a hívások kezelésével Shazt bízza meg.

04.jpg

Ray kideríti, hogy Dawidnak a felesége szerint megváltás volt a halál, ugyanakkor aznap Tomász nem ment be dolgozni, akivel nem nagyon szívlelték egymást, na ideje őt elkapni Végül Ray és Chris nehezen, de elfogja a lengyel zászlóval felszerkezett palit, de előtte még Rayt leséríti egy ajtóval. Tomász hamar őszinte lesz, Lafferty nyírta ki Dawidot, mert az tudott valamit az angolról, különben azért ilyen lázadozók a lengyelek, mert eleve szó szerint a szarért-húgyért fizetniük kell a minimál-minimálbér mellett, a góré szerint vissza is lehet mászni a berlini falon, ha nem tetszik a nyugati szabadság. A Dawid cuccai közt talált iromány pedig nem más, mint egy lengyel költőtől, Mickiewicz-től származó vers, úgy tűnik, hogy Lafferty lesz végig a hunyó, mert Tomász nem tűnik gyilkos típusnak.

05.jpg

Shaz egy csomó telefonhívást fogadott, aminek a nagy része büntető angol szóviccek tömkelege (Hugh Jarse, Mike Rotch, meg hasonlók), volt néhány nagyon eredeti ötlet, és egy emberke, aki találkozóra hívja őt. Alex elmegy a találkahelyre, Rafferty építkezésére, ahol megjelenik Summers közrendőr is, majd pedig maga az öreg Summers is – s lám, Doki tévedett, mert mégsem pusztult el az univerzum, sőt, még csak a Naprendszer sem a paradoxontól. Summers elmondja a fiatal Summersnek, hogy ők egyek, Alex rájön, hogy a dílereket, meg a betonos hullát is ő intézte. Alex szerint a történelmet nem változtathatják meg, mert ezen a helyen tudnak magukkal szembenézni és tenni valamit a rossz ellen, mire az idősebbik Summers agyonlövi a fiatalabb önmagát, majd a stukkert elég olcsó trükkel Alex kezébe teszi, na ezt oldd meg, kisanyám. Alex megteszi, szerez egy láncot, megcsomózza ifjabbik Summers lábánál, majd belegurítja őt a folyékony betonba, a magyar szinkronban sikerült ezt valami éktelen, kurva idegesítő hörgéssel abszolválnia.

06.jpg

Az őrsön van egy kis probléma, mert Dawid versének nyoma veszett, és valaki a kapitányságról fújta meg, ennek ellenére Summers neve is előkerül a listáról, aki nem ott dolgozik, de mi tudjuk, hogy ő nem lehetett. Alex ki is menti, hogy ez nem is az ő aláírása, de akkor mégis kié? Ki mászkál be a kapitányságra, és lopkodja a bizonyítékokat? Alex hazamegy, mire feltűnik Summers, úgy látszik, hogy megvan az a hasznos képessége, hogy még a csukott ajtón is átjön kérés nélkül. Summers szerint nem biztos, hogy felébred, mert kiszedték a golyót – Alexnek bevillan, hogy csakis úgy tudhat erről, ha ő is a kórházban van, azaz itt is, meg ott is. Alexnek ezután a rossz álom helyett egy reménykeltő álma van, az anyja szerint megtalálja az utat hazafelé, mivel ő is anya, és semmi gond sincs azzal, hogy nem tudta őt megmenteni.

07.jpg

Bolly másnap meg a kórházba, mert Tomász hazudott a verssel kapcsolatban, azóta pedig az intenzív osztályon fekszik. A góré ebből már könnyen összerakja, hogy ugyanaz köpött Laffertynek, mint aki lopkodja a bizonyítékokat, mégpedig valaki a góré csapatából, húbasszus. A górénak még nincs terve, ezért mindenkit jó hosszan, szúrós szemmel néz, elmond egy figyelmeztető beszédet, hogy megtalálja az árulót, majd pedig előjön egy remek ötlettel: mindenkit külön-külön megkeres, hogy Lafferty ellen van egy tuti bizonyíték arra az esetre, ha őt is kivonnák a forgalomból, és mindenkinek más és más széfszámot mond, és azt is a lelkükre köti, hogy senkinek sem árulják el.

08.jpg

A csapat tagjai Luiginál morcoskodnak, mindenki a másikról feltételezi, hogy az az áruló, ezt keményen meg is mondják egymásnak: Chris hirtelen kilábalt a pénzügyi válságából, Shaz állandóan a bizonyítékoknál mászkál, Raynek ott van a páholy, ahol egymás hátát vakargatják, érdekes módon Vivről nincs semmiféle gyanús dolog, maximum annyi, hogy ő a szolgálatvezető őrmester, azaz ő is gyakran mászkálhat ide-oda papírokért. A csapat ezután jól egymásnak esik a góré szeme láttára, aki kivonul, megy a megőrzőhelyre. Lafferty hamarosan megjelenik, kirámolná az egyik széfet, ha lenne ott valami, és amint jön ki, már el is fogják, az egyik fele a dolognak megvan. A széfeket megnézve a góré már pontosan tudja, hogy ki árulta el őket, fel is hívja őt telefonon, de még mindig nem tudjuk meg, hogy ki az. Alex kihallgatja Laffertyt, aki tagad, majd amikor előkerül a lánc az ujjlenyomataival, már ügyvédet akar, a góré akkorát taszajt a székén, hogy elesik vele, nyilván zabos egy jó rendőr eltűnése, és az egyik emberének a korrumpálódása miatt.

09.jpg

Aki megjön az őrsre lóhalálában, azaz az áruló Chris: mindenki megdöbben, Alex a legszívesebben nem hinné el a dolgot, de Chris nem tud hazudni. Kihallgatják, ami során kiderül, hogy a pénzügyi problémáját egy Ray által ajánlott faszi oldotta meg neki, cserébe mindenféle kicsi dologgal hívta fel, hogy tüntesse el őket, amit Chris megtett, mert nem tűnt fontosnak az egész. Aztán a dolog kezdett eldurvulni, eltűnt Kevin Hales átirányításáról szóló irata is, Chris ekkor már lebuktatni akarta a bandát, hogy aztán büszkélkedhessen vele a górénak. Chrisnél eltörik a mécses, az egész történet kb szavanként buggyan ki belőle, szavanként semmisül meg szegény, az egész jelenet tónusa, képi világa remek, az egyik legjobb néhány perc a sorozatban. Chris bocsánatot kér a górétól, de ez itt már kevés, azért még az állítólagos lengyel verset odaadja nekik, mert azt nem tüntette el, ezzel a góré és Alex reggel ki is mennek az építkezésre keresgélni, és meg is találják az inkriminált cuccokat: egy komplett hadsereg fegyverzete bukkan elő, Lafferty tényleg ölne ezért, igaza volt Summersnek. Az őrsre visszatérve Chris megszerzi a rátelefonáló címét is Alexnek, aki felfedezőútra indul: a kérdéses címen a lakás falai tele vannak ragasztva az őróla szóló cikkekkel, fotókkal, a vele kapcsolatos ügyekkel, és egy üzenettel: „még nem végeztünk”.

10.jpg

Alex visszatér az őrsre, pont akkor, amikor a szótlanul a helyén gubbasztó Christ behívja a góré beszélgetni. Chris egyszerűen akarja megúszni a problémát, és kilépne a fővárosi rendőrségből, de ezt a góré nem hagyja: Gene Hunt lesz Chris büntetése, nem a börtön. Kimennek a többiekhez, és a góré bejelenti, hogy Chris volt az áruló, amit nagyon bán, és akinek ezzel van baja, az mehet a góréhoz – erre Ray felháborodva csörtet ki az osztályról, majd mindenki más is, szép lassan szállingóznak el. Christől innentől pokoli az egész, de attól lesz csak igazán pokoli, hogy most már Shaz sem áll mellette, hiába kér tőle is bocsánatot, ő is ott hagyja állva, Chrisnek ez már nagyon betesz. Meló után Bollyhoz jön fel félig részegen a góré, inniuk kell, máshogy nem nagyon tudja feldolgozni az árulás tényét, a góré szerint csakis egymásra számíthatnak innentől. Végefőcím.

Címkék: ashes to ashes
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása