Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 1x24 Csütörtök 19 óra, Petra és Tamás (5)

2012. november 23. 13:00 - Zsoofka

A párterápia előző része itt olvasható

Csütörtök, párterápia. Petra és Tamás múlt heti ülése a sorozat egyik legnagyobb katarzisával zárult. Nehéz eldönteni, hogy Tamás sírása vagy Petra gyilkos tekintete volt-e kifejezőbb e házasság jövőjével kapcsolatban. Lássuk hol tartanak egy hét letelte után.

1.jpg

Petra egyedül vár Dargay irodája előtt. A végzet asszonyának van öltözve, vörös felsőben és sminkben. De Dargay nem hódol be. Közli, dóga van, ücsörögjön még ott egy kicsit…. Egy fontosat már biztos tanultam e sorozat révén: ha ebben a büdös életben terápiára kell/akarok járni, tuti másodpercre pontosan fogok mindig érkezni, mert ezekkel a korai-késői belépőkkel csak a baj van….

A férjet várjuk, illetve csak Dargay várja. Tamás viszont nem késik, el sem jön. Ismét mehet a párterápia egy fő részére. De Tamás most igazoltan van távol, állatorvosi felülvizsgálat van a mai nap a lovas tanyán. Petra engedéllyel van itt, direkt a férj küldte…. Szerinte jót tesz Petrának egy kis beszélgetés.

2.jpg

Mi lett a múlt heti nagyjelenet után? „Minden szép és jó, ne aggódjon, még együtt vagyunk, és boldogok vagyunk”- mondja Petra olyan hangsúllyal, hogy pszichológusi diploma nélkül is átjön, hogy ez csak szöveg. Mert a lelkesedése a nullával egyenlő. Mert úgy mondja fel, mint egy kötelező házi feladatot.

Petra beszámol a Tamásban végbemenő legújabb változásokról: A férfi figyelmes és gyengéd a feleségéhez, udvarol neki, megdicséri a ruháját, haját. A nő mindezt pertásan tálalja, negédes és rögtön észrevehető, hogy nem boldog a változásoktól. Dargay is az ÉDES jelzőt használja, amiről Petrának rögtön az elhízás jut eszébe. Na, témánál vagyunk. Egy ÉDES szexről is beszélni kezd a nő, amelyik csókokkal és öleléssel volt teli és amely alatt az a gonosz ura nem átallotta megkérdezni tőle, hogy jó-e amit csinál. Hát férfi az ilyen?! Na de iróniát félre, Petra durván szereti (a férj is így csinálta eddig) most meg úgy érzi, hogy a múltkori sírós vallomás kiherélte a zurát és egy töketlen, nyálas fiú lett, aki még dugni sem tud rendesen. Pedig a szex legalább működött, még a legnagyobb haragszomrádok idején is.

3.jpg

Szóval teljes a kudarc, szar minden otthon, megy és jól megcsináltatja magát a főnökével, aki mellesleg ide fog érte jönni és mennek dugni. Eddig még nem tette meg (?), de - talán a múlt heti sírós-Tamás, talán az édes-szex miatt, de nem tud ellenállni egy jó kis félredugásnak. Mit vár Dargaytól? Hogy lebeszélje? Le lehet róla beszélni? Mit vár a főnökétől? Mit vára félredugástól? Nem derül ki, még nem.

6.jpg7.jpg

Dargay visszatér a KÖVÉRség témakörre. Tudjátok. Alapszabály: minden mögött a szex és/vagy egy gyermekkori trauma áll. Petrának most ott van a múlt héten említett gyermekkori kövérség. Nézzük, hogy élte azt meg: Gyermekként Hamupipőkének érezte magát a saját családjában. Anyukát mostohának, a nővérét gonosz mostohatestvérnek jellemzi. Mindketten sokat bántották őt kövérsége miatt, a nővére vele riogatta el a nem kívánt udvarlókat. Édesapját ugyanakkor KEDVES, ÉDES embernek mondja. Ez a két jelző itt nem ugyanaz, mint az előzőekben. Itt az eredeti jelentésükkel bírnak, amikor Petra kimondja őket, meglágyulnak a vonásai, igaz szeretettel beszél az apjáról. 13 éves volt, amikor meghalt (ezután fogyott le Petra) és az ő kedvességével együtt eltávozott minden gyöngédség az életéből. A kedves az mulandó – köti össze a gyermeki elme a fogalmakat és érzéseket. A gyengédség kiszolgáltatottá tesz, erősnek és durvának kell maradni, az jelent a túlélést. Ezért retteg a gyengéd Tamástól, a dolce vitától.

8.jpg

Később, a már csinos Petra, többszörösen visszavágott a nővérének az őt ért megaláztatások miatt. Felszedte például a nővér egy korábbi udvarlóját és szexelt is vele. És akkor most jön Dargay ítélete: Lám, Petra esetében az alapeset (gyerekkor és szex) mindkét kitétele játszik: egyrészt a gyermekkor tapasztalatai alapján a (az apai) kedvesség mulandósága elfogadhatatlanná teszi a gyengédséget, másrészt a szex az évek alatt kitűnő bosszúálló fegyverré vált az életében. És lám, Petra most is a szexet kívánja felhasználni, amiért büntesse a szerinte nem megfelelően viselkedő férjét. És miért nem viselkedik „jól” a férj? Mert gyöngéd és kedves? Mint annak idején az apa? Csakhogy e gyöngéd és kedves ember meghalt, és oda lett vele együtt a biztonságérzet is. Mi van, ha most, Tamás „átváltozásával” a férj által nyújtott biztonság is veszélybe került? És a paradoxon: épp a Petra most készülő tette az, ami leginkább veszélyezteti ezt a biztonságot. „Nem tud mit kezdeni a gyöngédséggel”.- mondja a terapeuta. „Mert a gyöngédség nem nyújt biztonságot.” „A DURVASÁGOT SZERETI.”

9.jpg

Petra kezd megvilágosodni. Tamás a saját kedvességének az áldozata lesz nemsokára, mindjárt itt a főnök úr, csőre töltve. Most már muszáj lesz menni dugni!? És, bár az ülés elején Petra határozottan állította, eltökélt a félrelépés tekintetében, most mégis, szinte kétségbeesve kérdezi: „Mit csináljak?” Megalázó, ahogy alkudozni kezd: „Csak egyszer, az nem olyan nagy bűn.” De jól mondja Dargay, nem az a kérdés hányszor dugnak és nem az a kérdés Tamás megtudja, megbocsátja-e, hanem az, hogy Petra meg tudja-e magának bocsátani ezt a lépést. Talán épp azért akar Petra félredugni, hogy ha a zura ezt megtudja majd jól elnáspángolhassa? És végre Petra visszakapja újra a régi, bunkó Tamást?

Akkor dudaszó hallatszik. Itt tényleg ilyen bunkó emberek léteznek, hogy csak úgy belekopogtatnak, beledudálnak egy terápiába? Petra feláll. Dargay még egyszer utána szól! „Még nem késő, még nem történt meg!” A nő válasza lesújtó: „DEHOGYISNEM!”

Na bumm, így ez az egész ülés egy teljesen új megvilágosításba kerül: Petra csak utólag akarta magát felmentetni, a tett már el van követve. Mielőtt lelép, bemegy a mosdóba. Dolgozik benne a lelkiismeret és a nemrég hallott dolgok. Az eddigi leglágyabb hangsúlyával felhívja Tamást. Pár szó, majd rezignáltan leteszi a telefont és elindul….

11.jpg

Számomra eddig ez a mai rész volt a legnehezebben emészthető és a legnehezebben visszaadható. Egy dologban igaza volt Tamásnak: kettejük közül tényleg Petrának van szüksége nagyobb segítségre. Aztán lehet, hogy a jövő hét majd jól rám cáfol. Viszont - és ez is lehet, hogy furcsán hat a Petra által elmondottak tükrében - a mai ülés után látom a legnagyobb esélyét annak, hogy ez a házasság megmenthető....

Címkék: terápia
19 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

genevieve 2012.11.23. 13:44:19

úgy tűnik tévedtem, petra még mindig szereti a férjét..

viszont amikor petra azt mondta, hogy DEHOGYISNEM, azt nem konkrétan arra értette, hogy fizikailag megtörtént, hanem arra, hogy benne lelkileg már megtörtént, eldöntött dolog...

szombatreggel 2012.11.23. 13:48:39

Még mindig állítom hogy nem feltétlen lesz vége ennek a házasságnak..
Én se úgy értelmeztem azt a dehogyisnem-et hogy már lefeküdt a főnökkel.

mézescsók 2012.11.23. 14:59:42

@genevieve: Igy van. A megcsalás nem akkor kezdődik és fejeződik be, amikor de facto megtörténik az aktus, hanem amikor eldöntetik, sőt, merem megkockáztatni, amikor először felmerül.

Ezt a házasságot szerintem nem érdemes megmenteni. Két annyira más ember jött itt össze, hogy - az ellentétek bármennyire is vonzzák egymást - ebből egymás tépése lenne. Nem Tamás, Petra miatt.
Az egy kérdés, hogy Petra szerintem az apja halála nélkül is lefogyott volna, mert a gyerekháj többnyire eltűnik általában - a genetikai örökségen túl - kivéve, ha kitartó zabálással, ágyban fetrengéssel, mozgás - nem torna! - nélkül szépen magára rak pár tonnát az ember.Petrának, ha apakomplexusa lenne, akkor megfelelne, az édes, kedves Tamás. Nyilván nincs az, vagy ha mégis, akkor az apakomplexusa úgy nyilvánul meg, hogy ennek az ellentétét keresi.
Már a gyerek kapcsán sem volt Tamással egyetértés, utána meg főleg nem. Tamáshoz való viszonyulása az előző részekben is gyomorforgató volt (alázás, leüvöltés, stb.) Petrát kb. elhajtanám a búsba, Tamást meg kezelném, hogy hagyja veszendőbe menni ezt a nőt.

Lapos Elemer 2012.11.23. 19:06:27

Nekem az elejetol fogva az az erzesem, hogy Petra csak azert jar el ezekre az ulesekre, hogy vegul szettarhassa a kezet es azt mondja, "latod, mindent megprobaltam/tunk, nem megy. hagyjal beken, Tamas" szoval az egesz a levallas resze. Ennek tudtam be az ezelotti resznel mikor sirt Tamas az oleben es P meg meresztgette a szemet a dokira.
btw Laurat az elejetol fogva ertettem, de ezt a csajt nem. Nekem a karakterevel is bajom van, valahogy nem tudom elkepzelni, hogy ez egy jobb modu csaladbol jott lany, akinek az a traumaja h kover volt. Olyan, mint egy paraszt kislany, aki megizlelte a varost, az eletet, es ezt nem akarja elengedni, mert o aztan sokra vitte, es ezt nem vehetik el tole... en (!:D) az ilyen lanyokon szoktam latni azt a fajta atlepekrajtad-szeru tortetest, amit ez a csaj produkal.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.11.23. 19:08:47

@mézescsók: nem értek egyet.
Ha Tamás képes volt akkorát változni, hogy kedvére tegyen a feleségének (nem az ő hibája, hogy nem tudta, hogy ez pont a visszájára fog elsülni), akkor még nincs minden veszve.
Petra is gyötrődik, ergo: ő sem döntött még véglegesen.
Van, hogy egy kapcsolatot egy tragédia ráz fel és köt szorosabbra.

Más: A Petrát alakító színésznőnek meg kéne csináltatni az orrát. Nagyon disszonáns, nem illik az arcához. Túl nagy.

szombatreggel 2012.11.23. 19:19:44

@Lapos Elemer: Számomra teljesen egyértelmű hogy Petra is szenved és azt próbálja leplezni ezzel a kemény viselkedéssel. Nagyon sokan ezt választják védekezésül, építenek egy ilyen 'páncélt' maguk köré hogy biztonságban érezzék magukat. Én mindenesetre sokkal jobban tudok azonosulni ezzel a karakterrel mint Lauráéval, bár a legutolsó részben ő is egész emberi volt nekem.

szombatreggel 2012.11.23. 19:22:36

@kekecke: Én nőként nagyon csinosnak látom, kifejezetten karakteres és harmonikus arca van így. Mondjuk ezen kár lenne vitatkozni :)

Lapos Elemer 2012.11.23. 20:05:01

@szombatreggel: ismerem ezt a pancelos dolgot, de nem tudom rahuzni erre a nore. azt en is latom, hogy szenved, de mitol? nekem olyan, mintha a Tamast vakarnal le magarol konszolidaltan-undorodottan, mint ahogy egy idegen hasznalt zsebkendot teszel arrebb. Persze ebbe a kepbe meg mindig furcsan illik bele (de mondjuk mas szemszogbol is furcsa ez a momentum:) a lombik bebi program. Az egesz tok zavaros. Persze valtoznak az emberek, es vegulis az en olvasatomban is errol van szo: Petra fuggetlenedni akar, Tamas mar nem kell neki, mehet a levesbe, csak kerem, semmi erzelgosseg, intezzuk el hidegen! Tamas mar nem tud jo lenni neki, meg ha megszakad is.
Najo, beismerem, vegig gondolvan tudom, miert vagyok ilyen szigoru Petrahoz (sicc!) :)

szombatreggel 2012.11.23. 21:30:07

@Lapos Elemer: azt én se tudom hogy mitől szenved, remélhetőleg megtudjuk hamarosan. :) Addig csak tippelni tudnék, pl hogy a sikertelen teherbeesés okozott nála mély sebeket, illetve hogy a gyerekkorában elszenvedett lelki sérülésekhez lehet valami köze. De persze lehet hogy ez mind hülyeség, én nem vagyok pszichológus.
Szóval miért vagy ilyen szigorú Petrához? :) Elárulod?

mézescsók 2012.11.23. 23:28:11

@kekecke: Én Petrán a gyötrődést csak annyiban látom, hogy szabadulni akar ebből a helyzetből, házasságból. Bármi, akár kegyetlenség árán is. (Ld. előző találkozás a terapeutával.) Még keveset tudunk arról, hogy miért lett ilyen (az elvesztett apuka nem elegendő magyarázat), talán később kiderül.
Nem tudok elképzelni olyan fordulatot, ami ezt a kapcsolatot tartósan helyrehozná.

Zsoofka 2012.11.24. 05:47:53

@szombatreggel: @genevieve:
Sajnálom, ha félreértettem a dehogyisnemet! Újra fogom nézni :)

Megcsalásilag én is vallom, és ez a tegnapi részből is lejött, hogy az "érzelmi" megcsalás legalább olyan súlyos lehet....

genevieve 2012.11.24. 15:18:27

@mézescsók: teljesen egyetértek veled...a megcsalás ott kezdődik, hogy valaki elkezd más emberről fantáziálni és nem ott amikor fizikailag megteszi...

szerintem szánalmas azzal védekezni, hogy nem tette meg, de a felesége/férje mellett más emberrel szeretne lenni és leélni úgy az egész életét, hogy nem azzal az emberrel él akivel szeretne...

genevieve 2012.11.24. 15:21:06

@mokamini: sőt az érzelmi megcsalás felér egy árulással....

Lapos Elemer 2012.11.24. 18:38:12

@szombatreggel: de csak, mert kerdezted;P
a szuleim valasat lattam ilyennek, azon belul is anyamra ismerek, tul magabiztos es pofatlan fuggetlenedes, aminek az lett a vege, hogy kiderult, anyam jol melle nyult ezzel a huzassal. Tonkre ment, es nem az anyagiakra gondolok. Hat arrol is lehetne irni egy tortenetet, szep kis jellemfejlodesekkel. Az elet a legjobb dramairo.
Biztos nem ilyen sztorit vartal, de most csak ilyen volt a polcon:)

szombatreggel 2012.11.25. 20:21:59

@Lapos Elemer: Köszi a választ. :)
Gondoltam hogy valami hasonló viselkedést láttál valakinél aki közel állt hozzád. Nem lehetett könnyű :(
Nálam fordítva van, én Petrával kevésbé vagyok szigorú mint a legtöbben, mivel egész kicsit saját magamra emlékeztet, ahogy mostanság próbálok/próbáltam lezárni egy nagyon hosszú kapcsolatot.

redwolf 2012.11.26. 00:04:14

Kicsit késve nézem a sorozat epizódjait, ismert okokból(HBO hiánya). Nagyon tetszik a sorozat, kiváló a rendezés, és öröm látni jó magyar színészeket. Az amerikait is nézem, ott is jók az actorok, de büszkék lehetünk a mieinkre. Úgy tudom, kötött a formátum, sok a hasonlóság, mégis érdekes. A kislány az egyik legjobb, felnő Mácsaihoz, Csákányihoz. Élvezet nézni minden rezdülésüket. És itt kis kritikával élnék: azt olvastam, hogy kétszer veszik fel a jeleneteket, előbb az egyik színészt, majd a másikat. Ezt sajnos látni a vágásoknál: sokszor nem kapcsolódik a jelenet, másképpen van az előbb látott színész fejtartása, mozdulata, keze. Dicséretes a rendezők munkája, de zavaróak ezek az apró eltérések( mint amikor Bond kijön a vízből, snitt, és száraz a ruhája). Talán jobb lett volna úgy felvenni kétszer, hogy két kamera veszi egyszerre a játszókat, abból pontosabbak lennének a vágások. (A legjobb vágás a tornagyakorlatnál volt, ott visszapörgettem, annyira hihető volt. A stáblistánál persze elámultam, de ez is a profizmus, hogy minden szereplőt megemlítenek). Gratulálok, ilyen feszes dialógokkal, kiváló színészekkel, kitűnő rendezésű filmekkel vissza lehetne szerezni a magyar film(es)ek megtépázott hírnevét.

beacska 2012.11.26. 08:07:07

nagyon szép ez a "képzeletbeli" megcsalás, de csak idea. Én Andrásnak adok igazat: DE ÉN NEM TETTEM MEG!

...oooh, mennyivel egyszerűbb volt Juditnak rákennie a vétkét Andrásra: TE VAGY A HIBÁS, ÉN ÁRTATLAN VAGYOK! Pedig Andrásnak mennyivel egyszerűbb lett volna egy kis ölelés helyett azt mondania: Judit Párizsban van, szabad a gazda. DE NEM TETTE MEG!

A hűség igazi mércéje a kísértés. Mi sem könnyebb, mint hűségesnek lenni, kísértés nélkül!!!

tudom, ez a csütörtöki poszt, de megelőlegezem a pénteki események tudatában, bocs...

rugalmacska 2012.11.26. 21:35:15

@obszidiann30: igen, lattuk, koszi. a hangsuly a mult idon van, lehet, hogy tevedek es semmi koze hozza, hogy ezt epp most szedtek le, miutan te kiposztoltad ide, de azert megegyszer: koszi!!!:(
süti beállítások módosítása