Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 1x20 - Péntek 20 óra, Ágnes (4)

2012. november 19. 11:00 - Zsoofka

A múlt pénteki ülés sztorija itt olvasható

Ismét eljött a péntek, ma megint akasztják a hóhért. Az érkezés azonban más, mint korábban. Egyrészt Ágnes csaknem nagyestélyiben, új frizurával fogadja a férfit, másrészt Dargay egy hal társaságában érkezik meg. WTF?

1.jpg

Ülnek a megszokott fotelekben, de a hangulat egész más, mint korábban. Felszabadult, oldott. Dargay a nő ma esti programjáról érdeklődik, mert nyilvánvaló, hogy készül valahová. Dicséri a ruhát, a frizurát. Nekem nem tetszik, de ez most lényegtelen. A pszichológus baráti buliba készül, Dargay elkésett, jó lesz igyekezni. A férfi közös ismerőst idéz egy Franciska nevű hölgy személyébe, aki annak idején egy kicsit talán szerelmes is volt Dargayba, és aki épp most rontotta el 2. számú házasságát. A férfi jót mulat ezen, de Ágnes szerint „mások döntéseit mindig könnyebb kritizálni”. A férfi replikája szintén találó: az az igazi, ha valaki tudatában van a hibás döntésének és mégis meghozza – tudatosan bassza el az életét. Franciska említésekor egy bizonyos intézetről beszélnek, ahol korábban mind együtt dolgoztak, és aminek a későbbiekben még jelentősége lesz.

Ágnes valószínűleg úgy van vele, hogy kihasználja ez a nyájas hangulatot és megemlíti a férfinak: eddig nem volt túl sikeres a terápiájuk, talán nem jó pszichológus ő, mert a férfi minden egyes alkalommal futva távozott…. Dargay még mindig mézes-mázas: „Na ne haragudj, nagyon ingerült vagyok mostanában…”.

2.jpg

Majd, mintegy magyarázatféleképp belekezd a heti események taglalásába. Pokoli hetem volt, mondja, és elmeséli Zsófi esetét. Elmondja a lány öngyilkossági kísérletét, azt, hogy az ő gyógyszerkészletét falta fel. Ágnes pont azt mondja, amit mi itt mindannyian: elég gáz, ha egy pszichológus nem veszi észre, hogy ekkora a baj és ilyen közel az öngyilkos szándék, és különben is hogy a fenébe kerül gyógyszer a rendelőbe? Dargay elmondja, hogy alapesetben nem szokása gyógyszert tartani a rendelőben, de most, hogy ott lakik, ott tartotta az altatóit. Vagyis hibája tipikus példája annak, hogy a magánéleti szétcsúszás hogyan rombolja le az ember karrierjét…. Dargay elismeri, hogy „nem normális dolog” amit tett, de lelkiismeret furdalást nem érez. Én éreznék. Viszont abban is van igazság, amit Ágnes mond a történtekre: ha valaki öngyilokot akar elkövetni, úgyis megtalálja a módját…. Dargay szerint a lány tettével üzen: nagy a baj, számíthatok magára? Megegyeznek abban, hogy Dargay egy kicsit elsiette a lány kezelését, nem vett észre jeleket. A férfi mesél a „barom” kiszólásáról is, úgy véli az segített megnyílni a lánynak.

3.jpg

A hangulat még mindig ideális: Ágnes nem akar plusz terhet róni a férfira, nem kéri számon, nem nyomul az elméleteivel. Dargay megemlíti, hogy amikor a kislány szerdán összeesett, Juditot próbálta meg segítségül hívni, csak akkor esett le neki, hogy a felesége épp Párizsban van és ki tudja mit csinál… Dargay innen a feleségéről beszél. Pont abba a tulajdonságába szeretett bele, amelyik miatt most szenved. A nő nagyon spontán, nem rágódik hosszasan semmin. Nem hagyja, hogy a gondok rá nőjenek. Pont a férfi anyjának az ellentéte, aki csaknem belehalt az élet-fájdalomba. Judit nem egy áldozat típus. Nekem ezek új dolgok, én nem ilyennek láttam eddig Juditot: sokkal inkább a végső kétségbeesés hajtja a mostani cselekedetei kapcsán. Szerintem.

A feleség Párizsban, a gyerekeknek programja van. Ő pedig azért hozta a halat, mert főzni fog, mégpedig halászlevet. Judit utálja, de most, hogy messze jár, a férfi kibontakozhat. Sőt: bulit akar szervezni, hívja Ágnest és azt a bizonyos Franciskát is. Próbál könnyed maradni, „nem nyavalygunk”. Lelkesedése kicsit hamis, erőltetett. Ágnes szerint a férfi vele is flörtöl. Mintha már a Judit utáni életre készülne, mintha azt bizonygatná magának, hogy ő sose marad egyedül és nem lesz áldozat…

5.jpg6.jpg

Ágnes a „flört” említésével rögtön Laurára vált. Na tessék, témánál vagyunk… Dargay belekezd a Laura-Máté történet elmesélésébe. A két páciens lefeküdt egymással, Laura ezt egész szemléletesen mesélte el, „centire tudom mit csináltak”. És miért csinálta ezt Laura? Hát persze, hogy azért, hogy őt, Dargay Andrást féltékennyé tegye. És láss csodát, sikerült is neki. Mert Dargay András féltékeny, miért „akkora baj lenne, ha megtörténne?”.

A férfi saját magát alázza azzal, ahogy alkudozni kezd Ágnessel: De hát egy csomóan csinálják, de hát akkor elküldöm máshoz terápiára- én meg fél év múlva / két év múlva megdugom. A pszichológusnő csitítja: köztetek már sose lehet szex, örökre a páciensed marad. Labilis, zavart személyiségű nő, aki kiszolgáltatta magát neked. Nem, nem az etikai kódex miatt nem lehet dugni, a józan ész mondatja ezt. Ezek szerint tényleg igaz volt minden, a pasinak tényleg Laura kell, tényleg direkt hagyja szétesni a házasságát. Nem csak azért teszi mindezt és kezdett el Laura iránt érdeklődni, mert ezt az egészet „belebeszélték” és egyszerűbb egy új hódítás, mint a régi kapcsolat megmentése?

7.jpg8.jpg

Egyelőre nem sikerül erre a kérdésre választ kapni, viszont végre kiderül mi a konfliktus Ágnes és Dargay között. Dargay 10 éve megpályázta annak a bizonyos Intézetnek a vezetői állását. Ágnes szakmai értékelésében nem támogatta a férfi pályázatát. Az ok a közöttük fennálló szakmai, elméleti vita – legalábbis a férfi szerint. Dargay egy új irányvonalat képvisel, amely ítélkezés helyett együttműködésre, megértésre törekszik a betegekkel, szemben az általánosan elfogadott konfliktus-felvállaló terápiákkal. (Jó ezt hallani. Azért jó, mert mi itt mindannyian éreztük a különbséget az 1-4 nap és az 5. nap hangulatában, megközelítésében. És lám, most kiderül, jól éreztük. Egész egyszerűen más-más iskolát képvisel ez a két pszichológus.)

Ágnes másképp látja a múltat. Ő azt mondja, hogy egész egyszerűen korainak érezte a kinevezést. Nincs semmi baj Dargayval, egyszerűen csak még nincs felkészülve az Intézet vezetésére. Ekkor már a hangulat az elmúlt hetekét idézi. Dargay sértett, tele van tüskével. Szemmel láthatóan nincs még túl ezen az egészen. Azzal vádolja a nőt, hogy az féltékeny rá, mert ő a jobb pszichomókus.

Ha ilyen nagy az ő sértettsége, akkor már csak egy dolgot nem értek, és Ágnes sem érti: Mi a fenének pont ide jött válságos perceiben? Miért pont tőle akar tanácsot? „Tudtam, hogy számíthatok a könyörtelen kritikádra” „És, ha még te sem tudsz meggyőzni…” – akkor mehet megdugni Laurát ott, a szép zöld pamlagon, mert akkor a jóég nem menti meg ettől. Zseniális.

Dargay, még mindig frusztráltan, válogatott sértéseket vág a nő fejéhez. Szerinte míg ő segítő, a nő ítélkező terapeuta, sőt Ágnes sose nem is szeretett betegekkel dolgozni…

9.jpg

Ágnes azonban higgadt marad: nem, nem fog ítélkezni a férfi felett. De azt sem fogja hagyni, hogy Dargay odadobja az egész élete munkáját egy szép szempárért. És akkor kimondja az a drága ember: SZERETEM! Kész vagyok tőle. Szereti. Mármint Laurát. Mondja mindezt olyan átszellemült arckifejezéssel, mint egy tizenéves kamasz. A vallomástól vele szemben ülő nő is megdöbben. Időt kér, nem akar elhamarkodott véleményt és tanácsot mondani.

Az eddigiekkel ellentétben most szinte a nő menekül a szituból és dobja ki a férfit. "Hozom a halat" felkiáltással feláll és berekeszti az ülést. Lesz min gondolkodnia, ha uncsi lesz az esti buli.

10.jpg

Háááát eljutottunk a feléig. Innen már a megoldás felé vezetnek a szálak. Csakhogy: van-e megoldás, van-e jó megoldás? Kíváncsian várom milyen meglepetéseket tartogat a jövő hét. Folyt. köv.

Címkék: terápia
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andal 2012.11.19. 11:41:08

Na végre, ezzel kellett volna kezdeniük szvsz az egészet. Az is fontos rész volt, amikor András bevallotta, miért is jött vissza Ágneshez, miért van szüksége pont az ő segítségére, de szerintem az is, amikor Ágnes megígérte, hogy nem fogja cserbenhagyni Andrást (mint 10éve), és végig mellette lesz a probléma kibeszélésében, megoldásában.

Zsoofka 2012.11.19. 11:48:07

@Andal:
Igen, igazad van. Végre nem éreztem, hogy ráerőltetne bármit, és fog segíteni. Alapvetően úgy érzem,hogy végre a megoldás irányába megyünk :)

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.11.19. 12:37:02

Ágnes halnak öltözött. Azt hittem, neki kedveekedik Dargay az Úgyis Kicsűszok a Markodból állattal, de nem.

Lehet, hogy az ő munkamódszere szimpatikusabb, de agyakorlatban, a saját terapeutája orra előtt csúfosan elvérzett. Olyan volt, mintha Laurát utánozná. Csak nem?

igenapu · http://gorogmendemondak.blog.hu 2012.11.19. 13:58:11

Nekem olyan érzésem van, mintha Ágnesnek bejönne Dargay.
Van köztük valami feszkó és ez nem a múltbéli, már kiderült konfliktusok miatt van szerintem.

Zsoofka 2012.11.19. 14:11:40

Szoval ez elso ules utan en is ilesmire gondoltam, foleg jövök udit reakcioja miatt. Aztan meg azt hittem, hogz Dargay apjahoz van Agnesnek koze... Most nem tudom.

Zsoofka 2012.11.19. 14:32:17

@mokamini:
Bocs, de bb-ről próbáltam, de nem az igazi :)
Judit reakciója miatt én is gondoltam érzelmi szálra, aztán meg azt, hogy Dargay apjához van köze. Most nem tudom, nekem egyelőre elégnek tűnik ez a szakmai magyarázat.

nyauuuuu 2012.11.19. 22:24:51

Nem szeretnék nagyon belepofázni, de valójában mindketten ugyanazt, a rövid dinamikus pszichoterápiát művelik, azonos irányzat, csak eltérő megközelítés - bár Dargay munkamódszerén én eddig nem annyira éreztem az elfogadós attitűdöt, amit itt felvállalt, ő is ugyanúgy az értelmezésekkel dolgozott korábban is. Ennél sokkal kliensbarátabb terápiás irányzatok is vannak, pl. a rogers-i, ami teljesen másfajta terapeuta-viselkedést és felfogást jelent.

obszidiann30 2012.11.19. 23:55:32

@nyauuuuu: Nekem a rogers-i személyközpontú terápia sokkal jobban tetszik. Reméltem, hogy ilyet látok a filmben, de laikusként is érzem, hogy Mácsai és főleg "Ágnes" módszere nagyon más.

nyauuuuu 2012.11.20. 00:29:40

@obszidiann30: Ahogy mondani szokás, a rogersi terapeutánál a kliens jól érzi magát, nap mint nap megéli, hogy kompetenciái gyarapodnak, és e tudás birtokában képtelen változtatni az életén. A rövid dinamikus terapeutát meg általában nem szereti a páciense, sőt, a végére általában megutálja, magát sokszor gyengének, kevésnek, rossznak, tehetetlennek érzi, ugyanakkor a tőle kapott impulzusok segítségével alapvetően rendbe teszi az életét.
Ezzel együtt a sorozat a nézőkben is elég hamis képet kelt a terápiáról, mint olyanról. Itt van erről egy nálam sokkal hozzáértőbbtől jövő kritika:
isolde.hu/archives/2012/11/04/Az_empatiarol_hosszasan/

Zsoofka 2012.11.20. 07:03:38

@nyauuuuu:
Csak tessék belepofázni, főleg ilyen linkeket berakni! :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.11.20. 09:25:20

Ágnesnek gondja van a teste jobb oldalával? Már kezd nagyon idegesíteni, hogy folyton az arcát-fülét piszkálja és mindig a bal kezével. A jobbot alig használja, keresztbe fogja vele a fotel karfáját, mindig balra dől, egyszerűen elvonja a figyelmemet.
Ez dramaturgia, vagy Csákányi Eszternek fáj a teste?

Alterra 2012.11.20. 13:27:36

@nyauuuuu:
a link nekem is tetszik.
Hát nem tudom, mi mennyire hatékony, de engem rendkívül zavar ez a sok nagyon direkt értelmezés. Pontosabban páciensként zavarna. Főleg így, hogy a terapeuta nem hagyja meg a lehetőséget, hogy esetleg ő téved. Ha a páciens tiltakozik, akkor "na persze, hárít" ezt látom a szemében. És máshol már esett róla szó, az is fura nekem, hogy a kliensek ennyire támadóak.
(Mindennel együtt a sorozat nagyon tetszik.)

isolde 2012.11.23. 13:06:26

@nyauuuuu: Köszi a linket.

Nem, még a rövid dinamikus terápia sem ilyen, a dinamikus terápiákban is van empátia és terápiás szövetség, és az is egy jó technika, csak ezek szarul csinálják :) Dehát ha jól csinálnák, nem lenne ennyi balhé és akkor miről szólna a sorozat.

Segna 2012.12.01. 18:30:15

@mokamini: Én nem tudom, h mi felé megyünk, de, h ez nem szimpla szakmai vita volt, azt borítékolom! A pasek SZÓ SZERINT idézi a nő kritikáját 10 év távlatából! És ha csak a nő nem javasolta vezetőnek, kicsit később simán vezető lehetett volna, de Ő rögtön otthagyta az intézetet is. Na, és ahogy mondja Ági... Lehet, h nem ismerem eléggé a nőket, de ennek a pasinak ez a nő rettenetesen fontos volt. Enyhén szólva.
süti beállítások módosítása