Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 1x05 - Ítélet

2012. november 06. 11:00 - AaannnaaA

A rész egy garázsban kezdődik, ahol valaki elgázol egy férfit. Egyelőre nem tudunk meg ennél többet, de gyaníthatóan e körül fognak a mostani események játszódni. Egy büfében nyitunk, Főncsi reggelizik. John ül le elé, és egy ártatlannak tűnő kérdéssel indít: Mit ajánl? Főncsi hidegen elhárítja a választ, szerinte ugyanis John ezzel a trükkel akar rájönni, ismeri-e az étlapot, azaz gyakran jár-e ide. Kicsit paranoiás, ismerjük el. Átnyújtja az étlapot, majd távozik. Mikor John kinyitja, a legújabb célszemély fotóját találja benne. Jó étvágyat.

1.jpg

A célszemély Samuel Gates, büntető bíró. Így adja magát, hogy ő az áldozat, lehet néhány ellensége. Felesége halott, csak a fia maradt neki. John elkezdi követni, bemegy egy tárgyalására, és elhelyez egy kamerát a tárgyalóban. Aztán elmegy a házába, ahol lemásolja a gépét, és talál a fiókban jópár fenyegető levelet. Figyeli ebéd közben is, így kiszúr két alviláginak látszó alvilági alakot, akik meg a bírót figyelik. Amikor kilép az étteremből, követni kezdik, John pedig utánuk ered. Egyikük a telefonjáról küld egy üzenetet, majd kidobja azt. John persze kihalássza, és megdöbbenve látja az elküldött üzenetet: a bíró fia otthon, indulhat a behatolás. És tényleg, a fiú alíg lép be, máris elfogják. Már épp a kocsiba tuszkolják, amikor odaér John, és megpróbál segíteni. Azonban kap egy lövést, ami a földre teríti, a fiút pedig elviszik. Basszus.

2.jpg

John már az irodában van, látszik, hogy csak a válla sérült, szerencsére. Főncsivel némileg összemorognak, mert szerinte a gép rossz számot adott, hiszen a fiú az, akit elraboltak. De Főncsi ragaszkodik hozzá, hogy a bíró a célszemély, a fiú elrablása nyilván a játszma része, aminek a végén a bírót megölik. John kijelenti, hogy neki most a fiú megmentése a célja. Eközben a bíró a Bíróság lépcsőjén áll, mikor felhívják az emberrablók, és együttműködést követelnek. Az összeomlott apához John lép, és felajánlja a segítségét. A döbbent férfi először kérdezi, hogy ki ő és mit akar, de aztán belemegy - nem nagyon van választása, a rablók nem engedik, hogy a rendőrséget hívja. John elmondja, hogy ott volt a fiú elrablásánál, de már nem tudta megakadályozni, de most megpróbál segíteni.

3.jpg

A férfi lakására mennek, ami teljesen fel van forgatva, a bébiszitter sehol. John elmegy a lakására, de holtan találja a lányt. A rablók ölhették meg, miután kiszedték belőle a bíró háza riasztójának kódját, így juthattak be. John a lakás falában talál egy golyót, kiszedi, biztos ami biztos, egy nyomnak jó lesz. Közben Főncsi elmondja neki, hogy még nem sikerült lenyomoznia azt a telefont, amit az egyik rosszfiú a szemetesbe dobott. John a halott lány lakásából tárcsázza a segélyhívót - mondjuk bele nem szól - így hívja fel a hatóságok figyelmét egy elhagyott holtestre.

4.jpg

Eközben Fuszkó az őrsön kicsit kutat Carter asztalán, persze John aktáját nézegeti. Ezért helyeztette át ide az előző részben őt John, hogy figyelje, milyen közel jár hozzá Carter. Nem rossz. Persze Carter kiszúrja, hogy túrtak az asztalán, és kicsit kaffog is érte Fuszkóval. John hívása menti meg a további felelősségre vonástól, aki kéri, hogy vizsgálja meg a golyót, amit a bébiszitter lakásában gyűjtött be. Megemlíti, hogy egy gyerekrablásról van szó, Fuszkó rögtön készségesebb lesz. Főncsi közben feltöri a mobil társaság szervereit, és eszébe jut, hogy az emberrablóknak aludniuk is kell valahol, megnézi tehát, hol volt az előző este az eldobott mobil. John elmegy a címre, össze is fut mindjárt egy rosszfiúval, akit elegánsan lehajít a lépcsőn. Meglát rajta egy tetoválást, felismeri: ez az SP 9 banda jele, ami eddig Európában volt jelen, úgy látszik terjeszkednek. A biztonság kedvéért elviszi a csúnya bácsit autózni. Végül is adhat némi infót, csak még ájult, elég nagyot zakózott a lépcsőn.

5.jpg

Este a rendőrség közli a bíróval a bébiszitter halálát, aki adja a meglepettet, és azt hazudja a járőrnek, hogy a fia odafent játszik. Amikor becsukja az ajtót, látjuk, hogy John már itt van. Kérdezi, hogy ismeri-e az SP 9 bandát, volt-e velük dolga. Nem. De most megismerkedik velük, mert már telefonálnak is. Nem pénzt akarnak, hanem, hogy mentse fel az egyik vádlottját, akinek a neve Angela Markham. Nem érti, hiszen az csak egy sima gázolási ügy. Mi pedig sejtjük, hogy ez lesz az a gázolás, amit a rész elején láthattunk.

6.jpg

Másnap egy étteremben a bíró átadja Johnnak a nő aktáját. Ő azt kéri, húzza a tárgyalást, amennyire lehet, időre van szüksége, hogy megtalálja a fiát. Főncsi az irodában (na jó könyvtár, csak én hívom következetesen irodának) elmondja, az SP 9 nem egy szimpla utcai banda, már nemcsak Európában vannak jelen. John szerint a nő lehet a kapcsolat hozzájuk, és kéri, Főncsi őt nyomozza le.

7.jpg

Eközben Carter és Fuszkó a bébiszitter ügyét tárgyalják. Fuszkó már megvizsgáltatta a golyót, de ennek az eredményét nem Carterrel osztja meg, hanem telefonon Johnnal. John kéri, tartsa tőle távol Cartert. Közben Főncsi elmegy Angela tárgyalására, és klónozza a mobilját. Ezt nagyon bírom, kapásból felsorolnék én is pár nevet, akinek a klónozott mobiljának a tartalmán szívesen elcsámcsognék... Mindeközben John megpróbálja megtörni az immár magához tért bandatagot, aki a csomagtartójában kuksol hátrakötözött kézzel. Végül elköp egy címet, cserébe, John dob neki egy hamburgert, majd rávágja a csomagtartót. Azt már csak kikiabálni halljuk, hogy ezt most mégis hogyan egye meg? John szerint majd kitalálja. Na itt hangosan felröhögtem.

8.jpg

A tárgyaláson a bíró húzza az időt, meglátásom szerint némileg átlátszó módon, de a lényeg, hogy másnapra elnapolja a folytatást. Persze rögtön kap egy fenyegető telefont, hogy minek húzza az időt, a fia életével játszik, de ő közli, hogy nemcsak felmentetni akarja a nőt, hanem úgy akarja csinálni, hitelesnek látszódjon. Úgy látszik bírónk kezd magához térni első ijedtségéből. Közben Főncsi követi Angelát, és lehallgatja a telefonját, hogy végre rájöjjön, miért is olyan fontos a maffiának ez a csoffadt macskára emlékeztető csoffadt macska. Nos, dolgozik nekik.

9.jpg

John elmegy a címre, amit a csomagtartóban tárolt rosszfiútól kapott, ahol összefut egy másikkal, akit elegánsan térden lő, majd az ott talált pénzzel együtt összenyalábolja. Végülis ő is jó lesz még valamire, meg a pénz is ugye, mert anélkül a rosszfiúk nyilván idegesek. John a pénzzel büszkén beállít Főncsihez, de ő sajnos lelombozza: Angela a pénz tisztára mosásával segít a bandának, egy pénzmosást vizsgáló szoftverrel, melyet ő telepített nem egy bankba, és amit le is tud kapcsolni, ha szükséges. Amit John elhozott, nyilván csak a töredéke annak, amit a bandák tisztára mosatnak. Úgy döntenek, a számlákról szereznek adatokat, ezzel jobban sakkban tudják majd tartani a rosszfiúkat. John még időt kér a bírótól, aki sokáig már nem tudja húzni. A tárgyaláson azonban nyíltan elfogult a vádlottal, felmentés lesz a vége, érzem. Főncsi eközben elmegy a bankba, ahol a pénzmosás zajlik, és informatikusnak kiadva magát bizalmas számlaadatokra tesz szert. Még jó, hogy informatikus zseni.

10.jpg

John a másodiknak elfogott férfit beteszi az első mellé a csomagtartóba, az elsőnek levágja a kötelet a kezéről, majd rájuk csapja a csomagtartót azzal, hogy szedjen ki egy nevet a másikból. Meg is lesz. Így hát elsőnek elfogott emberünk boldogan áll John autója mellett, két kézre fogja jutalom hamburgerét, és boldogan tömi magába. Annyira jó a jelenet, hogy le kell állítanom a lejátszót, hogy kiröhögjem magam. Fuszkó eközben a bébiszitter háza körüli kamerák felvételeit nézve kiszúrja az egyik támadót, akit John leírt neki, és lenyomozza a kocsit, amibe beszállt. Bár Carter szkeptikus - hiszen ő nem tud a személyleírásról, azt hiszi Fuszkó a hasára ütött - de amikor meglátja a csúnya bácsit a szép kocsiba szállni, ő is érdeklődni kezd a nyom után. John a csomagtartós fickótól kapott nevet elmondja Főncsinek, de ahhoz rengeteg számla tartozik, így nem jutnak messzire. Szerencsére épp megjön Fuszkó sms-e, mely szerint a csúnya bácsi szép kocsija egy céghez tartozik. John bemondja a cég nevét Főncsinek, és láss csodát: van összefüggés. A cég a gyerekrablás előtt két nappal vett egy házat, talán még ott van a fiú. John elindul, de sietnie kell, mert nemsokára ítélethirdetés. Főncsi beül meghallgatni, ahol persze felmentik a Angelát. John üzen: a gyerek már nincs itt. Most mi legyen??? Bírónk közben hívást kap, melyben közlik a találkozó helyszínét, ahol átveheti a fiát. John pedig, más aduja nem lévén, elrabolja a Bíróságról távozó Angelát. A találkozón így már több esélye lesz megmenteni a bírót és a fiát.

11.jpg

A csúnya bácsiknak persze eszük ágában sincs visszaadni a fiút, és fegyvert fognak a bíróra is. Ekkor jelenik meg John Angelával, a túszával, és közli, hogy mellesleg lenullázták a rosszfiúk bankszámláit. Lövöldözés kezdődik, szegényebbek leszünk három rosszfiúval, gazdagabbak 3 szétlőtt térddel, és egy immár szabad fiúval és az apjával.

12.jpg

Ezután már csak a némileg szentimentális végjáték van hátra, melyben klassz aláfestő zenére mindenki megkapja a magáét: az Angela ügyét elvesztő ügyésznő egy másik tárgyalásán Angelára terhelő dossziét talál az asztalán - nem, nem a nyúl tojta, Főncsi hozta. Carter és Fuszkó elmegy a szép autós csúnya bácsi cégének székhelyére, ahol minden eddigi résztvevőt (a rosszfiúkat és Angelát is) megkötözve találnak, mellettük egy pár zsák pénzzel - ezt John nyula hozta. John másnap ismét felkeresi az immár boldog bírót, aki virágnyelven biztosítja róla ha esetleg sor kerül rá, talán tud majd neki segíteni ő is, viszonozva amit érte tett (legalábbis John így értelmezi a virágnyelvet).

13.jpg

A zárójelenetben John másnap csatlakozik a rész elején látott étteremben az ismét ott reggeliző Főncsihez, akinek megköszöni, hogy munkát kapott tőle. Erre Főncsi is felenged, és ajánl valamit az étlapról, átajda azt Johnnak és távozik. John kinyitja, és boldog mosollyal nyugtázza: most csak az étlapot látja, nem egy újabb célszemély aktáját. Kezd olvadni a jég némileg paranoiás Főncsink körül. Éljen!

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása