Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 1x05 - Péntek 20 óra, Ágnes

2012. október 29. 13:00 - Zsoofka

Péntek van, az egész heti agymenés után pszichológusunk terápiára indul. Aki várja, az nem más, mint Csákányi Eszter (Ágnes), egykori mestere. Vicces, hogy az intro után azt írják ki, hogy „péntek 20 óra, Ágnes”. Szerintem sokkal helyesebb lenne így: „péntek 20 óra, András”.

1_1.jpg

Miután Ágnes ajtót nyit, András hosszú másodpercekig áll az ajtóban, aztán csak belép, még egy puszi is elcsattan. Zavarban vannak. Mintha nem is, mint kollégák, hanem mint régi szeretők találkoznának évekkel egy elcseszett szakítás után. Belépve a nő lakásába Mácsai még mindig nem tudja hol van és miért jött, zavartan leül, persze rossz fotelbe: ezúttal nem ő lesz az, aki kérdez….

Az udvariaskodás tovább folyik. Mindketten nagyon jól tartják magukat, Mácsai már nem cigizik, Csákányi már csak napi 6 szálat…. mind, mind lényegtelen locsifecsi. A feszültség szinte tapintható. Húúúúú mi történhetett e két ember között? Hogyan fogják megteremteni egy eredményes pszichoanalízishez feltétlenül szükséges összhangot?

A nő már nem gyakorló terapeuta, visszavonult, könyvet ír. Férje már nem él, Mácsai ismerte, sokra tartotta, sajnálja, hogy meghalt. Végre megtudunk néhány dolgot Dargay András családjáról is: a feleségét Juditnak hívják, van egy 16 éves lányuk, Réka és egy 8 éves kisfiuk (Bence) is. Az utóbbival már találkoztunk, ő nem akart iskolába menni a Zsófis reggelen.

2.jpg

Itt elhangzik más hasznos infó is: ez a két ember, aki itt ül egymással szemben, látszólag szorongva (tudjátok: a szorongás az az érzés, ami egy szerencsejátékost kap el, mikor betér a játékterembe és rájön, hogy már megint nem sikerül erősnek maradnia….) már 10 éve nem találkozott egymással. Mácsainak mégis Ágnes volt az első gondolata, amikor tegnap szembesült azzal, hogy neki is szüksége lenne egy jó kis beszélgetésre.

A férfi beszámol türelmetlenségéről, arról, hogy egyáltalán nem vágyik megismerni páciensei lelkét, sokkal inkább a pokolba kívánj a őket, a bajaikkal együtt. Amikor Ágnes konkrétumokat kér, András mesélni kezd a heti betegeiről: például a házaspárról, akik nem tudnak megegyezni a születendő gyermekük sorsáról. Őszintén elmondja az ellenük vétett szakmai hibát is, a kimondott „ítéletet”. „Elszakadt a cérna”, jellemzi a helyzetet. De ezt már csak a jéghely csúcsának tekinti, maga is úgy véli, hogy mélyebben van a hiba. Újabb példákat hoz. Beszél Lauráról, aki már egy éve jár hozzá és pont ezen a héten szerelmet vall neki, a terapeutájának. „Klasszikus érzelemátvitel” – értékeli higgadtan és szakmailag helyesen. András, bár zavartnak érzi magát, a héten mégis fogadott 2 új beteget (Mátét és Zsófit) is, bizonyítandó önmaga előtt, hogy minden oké, zakatolhat tovább a gőzhenger. Talán túl sokat dolgozik és kevés a visszaigazolás. Talán csak egy megnyugtató hátbaveregetésre vágyik, hogy minden oké, fasza gyerek vagy, megint megmentettél pár elveszett lelket, 100 pont.

Ágnest meglepi, hogy a férfi szakmai indokok miatt kéri a segítségét, a tegnapi telefon alapján magánéleti galibára számított. Újra utalást tesznek a 10 évvel ezelőtti utolsó találkozásukra. Mert ott, akkor, 10 éve valami vita hevében váltak el útjaik, András dühösen lépett le. A vita olyan komoly volt köztük, a férfi még a nő férjének a temetésén sem tette tiszteletét. Amikor Ágnes arról beszél, hogy igen komoly lehet a baj Andrással, hogy az pont az ő segítségét kéri ilyen múlt után, a férfi látszólag meglepett és hárít.

4.jpg

A nő kíméletlenül feleleveníti a múltat: Ő annak idején a férfi supervisoraként funkcionált, a férfi zokon vette a szakmai „belebeszélését”, azt vágta a fejéhez, hogy kioktatós és gátolja a kibontakozásában. Most mégis hozzá szalad? Hát ekkora a baj? Talán igen. Ágnes jó terapeutaként természetesen beletalált: baj van a férfi magánéletével (is). A feleségével folyamatosak a viták, a nő féltékeny a munkájára, ő meg e miatt még inkább beletemetkezik a mások bajába. A pasi kívülről szemléli a saját családját, ez meg (eléggé el nem ítélhető módon) a feleség agyára megy….

Amikor idáig eljutnak, megegyeznek abban, hogy akkor mostantól rendszeresen tartanak szeánszot péntek esténként. Hogy supervisió lesz-e (vagyis a terapeuta szakmai munkájának segítése) vagy inkább egy terápia, hááát azt majd az idő eldönti. Aztán Ágnes mégis tesz egy megjegyzést az eddig hallottakra: visszatér a férfi magánéletére, konkrétan a feleségére. Szerinte Mácsai hangjából a szomorúság árad, amikor Juditról beszél. Mácsai először meglepett, majd beszélni kezd. Beszámol arról, hogy gyakran nem tudja merre jár a felesége, hazugságon kapja, sőt ilyenkor telefonon sem tudja elérni. (Ismerős? Azt hiszem most már tudjuk miért akadt ki csütörtök este: a telefonálgató Tamás és az elérhetetlen Petra túl ismerős volt számára….) A szexuális életük is csőd, megszűnt közöttük a meghittség.

1.jpg

Aztán itt jön egy csavar: Ágnes szerint András azért nem tudja kezelni, hogy egy paciense beleszeret, mert válságban van a saját kapcsolata… Miért, nem jól kezelte? Mármint Laura vallomását? – teszem fel a kérdést egyszerre Andrással. Én nem érzem, hogy Mácsai eddigi mondókájából ezt a következtetést le lehet vonni…. Nekem, Andráshoz hasonlatosan, ez igen csak belemagyarázásnak tűnik. Ágnes azonban tovább forszírozza a kérdést, Laura szerepét. András egyre hevesebben tiltakozik, lassan ez lesz több mint gyanús. Ennél a pontnál a férfi fel akar állni, köszöni szépen nem kér többet ebből a beszélgetésből.

A nő, mint éhes kutya a konchoz, úgy ragaszkodik saját elméletéhez: Kiragadott a hallottakból egy-két elemet, gyártott belőle egy elméletet és aztán azt kezdi el boncolgatni - mondja András, pont, mint régen. Ágnes újabb összefüggéseket lát: e héten hétfőn szerelmet vall egy paciens és András ezt annyira nem tudja kezelni, hogy rögtön a régi supervisorához fut segítségül.

5.jpg

Az epizód csúcspontja Mácsai őszinte megnyilvánulása, mi szerint halvány fogalma sincs róla, mi a fenét keres ott….. Valamelyik részben taglalták a betegek és a terapeutájuk közötti kapcsolat skáláját az elutasítástól kezdve a beleszerelmesedésen át az elfogadásig, hát végig azon gondolkodom, hogy ez a két ember itt most melyik szinten áll. Mácsai mindenesetre ezekben a pillanatokban már olyan ideges, hogy majd felrobban. De Ágnes tovább emeli a tétet: Már Mácsai apjáról beszél, aki (talán) maga is pszichológus volt és egy adandó alkalommal lelépett kiscsaládtól, mert megtalálta az igazit egy paciens személyében. (Valahogy ennél a pontnál megint olyan érzés fog el, hogy e két ember között több van, más jellegű a kapcsolat,mint mester és tanítvány… - persze lehet, hogy már én is belemagyarázok.)

Hülyeség volt idejönni, mondja Mácsai. Miért is jött ide 10 év után, önként a pók hálójába? Mintha a „visszasomfordálása” a saját kudarcának a beismerése lenne, hogy lám, nem boldogult egyedül. Ágnes is egyetért abban, hogy ha a férfi ennyire elutasító vele, akkor talán hagyják a fenébe ezt a terápiát (?). De azért szúr még egyet: ha nem vele, egy másik terapeutával beszélnie kellene a férfinak Lauráról (Miért biztos annyira a nő abban, hogy Laura a probléma alfája és/vagy omegája? Csak nem Freud-hívő?). Arra ösztönzi ugyanakkor, hogy a feleségével is beszéljen, kérdezze meg van e valakije. A biztos rossz olykor jobb, mint a bizonytalanság….

6.jpg

A búcsúzás ugyanolyan esetlen, mint az érkezés és talán mint ez az egész együtt töltött fél óra. Mácsai elmegy, a nő felajánlja neki, hogy ha mégis meggondolja magát, ő szeretettel várja.

Vajon a jövő héten egyedül érkezik, vagy megismerhetjük Juditot is?

Címkék: terápia
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andal 2012.10.29. 16:27:13

Talán túl sokat vártam ettől a résztől, nekem egy kicsit csalódás volt, nem a színészek (a "pengeváltásaik" nagyon jók voltak), hanem a forgatókönyv miatt.

"Az epizód csúcspontja Mácsai őszinte megnyilvánulása, mi szerint halvány fogalma sincs róla, mi a fenét keres ott….."
Nekem meg ez volt a mélypont. Miért pont egy olyan emberhez megy el, akivel 10éve nem beszélt, a férjének a temetésére se ment el, haragban váltak el stb.? Nincsenek más kollégái, barátai? Ha meg elmegy, akkor nem az lenne az első, hogy tisztázzák a régi sérelmeiket, bocsánatot kér, majd csak ezek után kezdenek terápiába?

Biztos, hogy sok minden ki fog még derülni, de nekem elég logikátlannak tűnt az alaphelyzet.

Zsoofka 2012.10.29. 17:12:03

@Andal:
A csúcspontot én a színészi játékra írtam, mert Mácsai fején az őszinte döbbenet tükröződik, hogy tényleg, mi a fenének ment ide.....
Forgatókönyvileg van vele nekem is gondom. Mert ez az első rész, ami tükrözi azt, amit én nem bírok terapeutáéknál. Azt, hogy néhány mondatból kreál egy sztorit és azt kéri számon a paciensen. Pont ezt bírtam az első négy részben, hogy Mácsai hallgat, hallgat, beszéltet és nem a pszicho tankönyv egyik elméletét húzza rá az emberre, pár mondat után.
Csákányi azonban szenzációs erre a szerepre...

Andal 2012.10.29. 17:41:20

@mokamini: Igen, szerintem is nagyon jó lesz ez a páros péntekenként, ahogy a két rutinos pszichológus kibeszéli a szakmájuk és egymás problémáit. Csak az alapfelállás sutasága zavart, mintha a múltbéli problémájuk miatt Ágnes sem lenne az igazi terapeuta, míg András is 5perc alatt hozta a kiborító páciens összes ismérvét. De ez a "szia 10 éve nem láttalak-foglalkoznál velem-megnyílok neked-á ez hülyeség" forgatókönyv zavaros volt számomra.

Mindenesetre érdekes sorozat, várom a folytatást, persze itt is. :)

garnéla mák 2012.10.31. 23:32:42

kimaradt a legjobb freud-i csavar. Csákány Eszter konzekvensen Lindának szólítja Laurát (elutasítva a puszta lényét is mintegy féltékenységből, vagy egyszerűen csak bosszantja ezzel Mácsait), majd Mácsai kezd el beszélni feleségéről, Lauráról... akarom mondani Juditról. freudi szerelmi négyszög - egy férfival:)
amúgy biztos, h kiderül, miért éppen a 10 éve haragban lévő szupervájzört kereste fel Mácsai, talán előtört a bűntudata, vagy valójában nem is önigazolást keres, hanem önostorozást... jó lesz nagyon

Zsoofka 2012.11.01. 11:20:38

@kaminer:
Jogos, igazad van. Nagyon tipikus szál volt, fogalmam sincs hogyan hagytam ki. Pedig olyan jókat rötyögtem rajta, főleg amikor Mácsai lelaurázta a feleségét :)

obszidiann30 2012.11.03. 00:35:28

Örülök, hogy Csákányi Eszter a supervisor, de szakmailag szerintem nem ilyen egy pszichológus. Túl hamar ítélkezett, mondta ki a véleményét, szerintem egy jó pszichológus épp abban ügyes, hogy feltár, kérdezget, és abból kirajzolódhat az ő szakmai irányításával a megoldás. (Mácsai ilyen). Véleményt ha mond, jó ha hozzáteszi, hogy ez a saját benyomása. Jó, dr. Csernus se a szolid véleményéről híres, de azért ő is puhított kicsit a stílusán, legalábbis az interjúi alapján. Szóval szerintem túlzás, hogy Ágnes nagyon határozottan kijelenti, hogy ő tudja a tutit. Mácsainál annyi volt a furcsa, hogy ahogy az ő páciensei menekülnének tőle, ő is úgy menekülne Ágnestől. Pedig az emberek nem csak kényszerből mennek pszichológushoz. Így túlzó szerintem, hogy Mácsai páciensei többnyire támadóak. Persze ebből lehet sorozatot csinálni.

Segna 2012.12.01. 16:57:54

@mokamini: Mivel te már megismertettél a "történettel" az első rész után én most sorozatban csak a péntekeket nézem. Így egészen érdekes a történet. Nekem teljesen világos, h ezek ketten sokkal többet jelentettek egymásnak anno - vagy legalábbis Andrásnak Ágnes - mint mentor-tanítvány, és sokkal több van mögötte mint szakmai vita.
Én úgy veszem ki, h András személyes sérelemként éli, élte meg a nő elmenekülését Dávid elől. Mintha úgy érezné, hogy Ágnes őt hagyta itt, sőt el. Mintha Dávid csak ürügy lenne az elhagyás feletti dühre és haragra. Szerinted?
Különben is, ahogy a házhoz megy, ahogy felnéz az ablakra, így csak egy nagyon bensőséges kapcsolatban viselkedik az ember. Felnézett az imádott nő ablakára. Ez volt az első gondolatom. A temetés is. Az ember akkor nem megy el ilyen alkalomra, ha fél, h hogyan fog viselkedni, ha már nincs akadály, ha már nem él a férj. Nagyon várom a következő pénteket - tőled. Ez már lassan függőség. Még a végén terápiára szorulok! :-))

Zsoofka 2012.12.01. 20:11:18

@Segna:
Érdekes amit írsz, most én dícsérem meg az éleslátásodat. Ez a Dávid-András párhuzam még nem jutott eszembe.De tök logikus: András "azonosul" Dáviddal, mert hasonlóan élte meg Ágnest. Nekem egyébként elször az volt az ötletem, hogy András apja (amikor lelépett) azt Ágnessel lépett le. Persze azóta már nem hiszem azt, de csalódnék, ha az András-Ágnes szál "csak" szakmai lenne. Bár az is igaz, hogy akkor ugye Ágnes nárcisztikus viselkedéssel vádolta meg Andrást és ha ez igaz és pont a mestere nem imádja őt, ezért frusztrálta ennyire a dolog és lépett le. Mert hiú ember a mi Andrásunk, de nem akarok spoilerezni. Majd a pénteki (hétfői) poszt után folytatom...
Jó éjt! Aztán nehogy az agyadra menjen a sok-sok terápia :)
süti beállítások módosítása