Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 1x04 - "Csütörtök 19 óra, Petra és Tamás"

2012. október 26. 20:00 - Zsoofka

Csütörtök van, Mácsai ezúttal egy házaspárral bajlódik. A férfi (Nagy Zsolt, alias Tamás) már megjelent a rendelőben, a feleséget (Szamosi Zsófia, alias Petra) még várjuk. Nagyon. Férj ideges. Nagyon, nagyon. Kb. két perc alatt engem is felidegesít ahogy fel-alá járkál, összevissza telefonál, próbálja előkeríteni az asszonyt.

1.jpg

Miközben várunk és idegeskedünk, az alábbi körülmények derülnek ki:

  • A házaspárnak van egy gyermeke, akire jelenleg a férfi anyósa vigyáz.
  • Tamás nem csípi az anyósát. Mert az idegbeteg. Bagoly mondja verébnek…..
  • Petra hajlamos elkésni, ettől Tamás hajlamos agyfaszt kapni.
  • Petra nagymenő bizniszvumen (Leírom, hogy az is tudja mit csinál, aki nem látta az epizódot: osztályvezető főmenedzser koordinációs kommunikációs referens. Na, most már világos?). Ezzel szemben Tamás a nép egyszerű gyermeke, most épp favágó ingben feszít... Emberünk ezen felállás miatt pici kisebbségi érzésben szenved.
  • Mielőtt a nő karriert kezdett volna építeni, gyereket akartak ezerrel (még egyet, a meglévő mellé), csak nem jött össze a lombik….

Még mielőtt átlépnénk mi is néhány szintet a szorongás-skálán (feszült-ideges-kurvaideges-pukk), abbahagyom a felsorolást, mert szerencsére Petra is megérkezik. A hangulat azonban nem lesz jobb, sőt. A nő talán még a pasinál is idegesítőbb: a ”hol voltál?” kezdetű kérdésre például rögtön a „miért, aggódtál?” választ találja adni, de olyan hangsúllyal, hogy az ember zsebében kinyílik a bicska. Azt hiszem a csütörtöki napok rejtélye az lesz, hogy megfejtsük: ki őrjített meg kit.

4.jpg

Többszöri kérdés után Petra mégis belefog egy hosszú hazugságáradatba (dolgoztam, dugóban ültem, kávéztam, vásároltam stb.) arról, mivel töltötte a délutánt. Látszik, hogy ez a felállás (anyuka valamerre csavarog, baszik felvenni a telefont, apuka rágja otthon a körmét) már előfordult egyszer-kétszer a történelmükben. Petra fején mélaundor, Tamás szépen halad előre a szorongás-skálán.

Aztán lassan csak kiderül mitől olyan ideges a férj: attól tart, hogy amíg ő körtelefont intézett a rokonsági és baráti körben a nő hollétéről, a csaj stikában elintéztetett magán egy abortuszt.

Mi van? Lombik? Abortusz? Ekkor elindítottam újra a lejátszást.

Na még egyszer. Szóval adott egy házaspár, egy gyerekkel. Akarnak még egyet. Nem jön össze. Lombik. Nem jön össze. Anyuka: irány a karrier. Erre huss, teherbeesik. De már nem is akar annyira gyereket. Irány a nőgyógyászat, abortuszra fel.

Kérdés: Hány éves a kapitány? Hol romlott el a dolog? Alapvetően két eset lehetséges:

1. Petrának bejött a biznisz-élet, nem akar újabb gyerekkel vesződni, elölről kezdeni a pelenkázást, szoptatás, aranyeret, +20 kiló leadását.

2. Valami az évek alatt annyira megromlott a férj és a feleség kapcsolatában, hogy az már nem kívánja a gyermekáldást.

Miközben Tamás faggatózik Petra csak kiböki, hogy nőgyógyásznál volt. Nem, az abortusz az (még) nem történt, de ….

3.jpg

A rendelő ekkor már tényleg egy óvodai homokozó szintjére kerül, ahol Pistike és Jucika a kék és a piros lapáton veszekednek, Mácsai óvóbácsi meg próbál közöttük igazságot tenni. Nem sok sikerrel. Egyrészt Tamást próbálja meggyőzni, hogy az amit Petra tesz, vagy tenni akar, az még nem eldöntött tény, csupán csak bizonytalanság. Az lenne a nő igénye, hogy beszélhessen az érzéseiről, de ha a pasi eszelős, ez nem fog menni.

Ugyanakkor Petra sem viselkedhet úgy, mintha ez az egész csak az ő ügye lenne, be kell avatnia a párját is a kételyeibe. Amikor Tamás tovább cseszegeti Petrát a „miért nem kell neked ez a gyerek?” fronton, az vázol egy konkrét listát (lsd. 1. pont). De a következő mondatával ezt rögtön cáfolja is: „ha kell megideologizálom neked az abortusz melletti döntésemet” – sugallja, de rögtön érezzük, hogy ez így hamis, de legalább is kevés…. A 2. pont feltételezése és az a mögötti okok sokkal valószínűbbek.

5.jpg

Amikor Mácsai ez utóbbit próbálja meg feltárni a házaspár előtt, a férfi végképp bekattan. Átveszi az uralmat a terápia felett – és ezúttal ő használja a felidegesítés eszközét. Tombolva és kiabálva követeli a terapeután, hogy az mondja ki az ítéletet: legyen-e abortusz vagy ne legyen. A feszültség hevében Mácsai megteszi, amit a paciens kikövetel és a döbbent férfi fejéhez vágja, hogy igen, vetessék el azt a gyereket.

„Minek egy ilyen párnak még egy gyerek?” „Mondok valamit és aztán legalább békén hagy!” - Hogy a két indok közül mi motiválta a terapeutánkat, csak találgatni lehet, de a döbbenet, amit a válaszának ténye és tartalma kiváltott, az kijózanító. Később próbálja ugyan visszaszívni a kimondottakat, de már késő, túl késő. Szinte kétségbeesve hangoztatja: ez a házaspár ügye, kettejüknek kell dönteni, közösen.

Ezután a kinyilatkoztatás után már nem nagyon van miről beszélni. A pár távozik, Mácsai magára marad. Ő is érzi, hogy gáz van. Bizony most ő lett a préda, őt sikerült kihozni a sodrából. A telefon után nyúl és felhív valakit. Egy másik pszichológust, akitől találkozót kér.

6.jpg

Holnap megtudjuk milyen az, amikor a hóhért akasztják.

Címkék: terápia
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoofka 2012.10.27. 09:33:54

@Life Card nincs veszteni valód:
Na már csak pont te hiányoztál ide....

öszödi mém 2012.10.27. 10:10:25

letöltöttem a 4. részig a sorozatot. Fasza kis sorozat. Mácsai meglepően jó színész, kár hogy vagy 20 éve nem szerepelt semmilyen filmben.

titkosgyilkos 2012.10.27. 10:22:22

Jó rész volt, engem is fölhúzott mindkét szereplő, ergo nem arra figyeltem, hogy "játszanak", tehát jól csinálták. Mácsai kizökkenése a nyugodt terapeuta-bácsi szerepéből is jó fordulat volt.
Érdeklődve várom a mai részt, az "előnézők" véleménye alapján a hét legjobbja lesz. Engem egyelőre megvett magának a sorozat.

HitetlenTamaska 2012.10.27. 10:38:55

A sorozat nekem is tetszik.
A jelen epizód igazán életszagú.
Még a felvázolt szituáció is elképzelhető:
Bár valóban szakmai hibának tetszhet az alanyok helyett döntést hozni a terapeuta részéről, a steril hozzáállás soha sem sikerülhet teljesen, és a valóságban is mond "belső" ítéletet a terapeuta, amit szuggerál az alanynak, és próbál eladni az alany belső döntéseként, már csak azért is, hogy az később ne reklamálhasson.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogyha az alany megsért egy fajta határt, és személyében támadja a terapeutát, akkor a terapeuta is kiléphet védett pozíciójából.

Itt viszont dupla csavart adott elő a dramaturg:
1. Egyrészt nyilvánvalóvá tette, hogy a pár kapcsolata kritikusan meglazult. Az intelligens feleség kulturálisan túllépett férjén, aki érezve a végveszélyt a gyerekvállalással próbálja magához láncolni a kapcsolatból kifelé tartó hölgyet, tehát kettejük között alapvető érdekellentét feszül, aminek a lehető legrosszabb megoldása a kihordott terhesség, ami tovább növeli a konfliktusban lévők számát, és magát a konfliktust. Nyilvánvaló, hogy a terhesség megszakítása az objektíven is tanácsolható legjobb megoldás.

2. De a csavar működik abban az értelemben is, hogy terápiás fogásnak tetszhet: a dühöngő férfit intellektuálisan fejbe vágja, és konfrontáltatja saját - esetleg magának sem bevallott igazi problémájával - feleségének tőle való érzelmi távolodásával, és az asszony elvesztésétől való reális félelemmel, amelynek megoldása természetesen nem lehet a hölgynek a terhesség mocsárba történő visszahúzása, hanem csak egy őszinte saját személyiségét és attitűdjét megváltoztatni való igyekezet, hogy megfeleljen felesége megnőtt, és finomodó (kulturális,érzelmi, intellektuális esetleg anyagi) várakozásainak.

Sokkal inkább az kevéssé realisztikus, hogy a terapeuta megijed saját - mint fentebb vázoltam - intellektuálisan teljesen megindokolható - viselkedésétől, és (nyilván a sorozat folytathatósága érdekében) egy másik terapeuta kezére akarja adni magát.

Andal 2012.10.27. 10:41:04

Ismét jó epizód, érdekes volt ez a fordított felállás a házaspárnál, tényleg furcsa, hogy még miért vannak mindig együtt, lesz-e még értelme a terápiának.

öszödi mém 2012.10.27. 10:42:34

Jók ezek az izraeli átvett sorozatok (Társas-játék, Terápia). Nem lehetne átvenni a forgatókönyv iróikat a Barátok köztbe? Mert az meg baszott unalmas kezd már lenni.

cyd 2012.10.27. 11:22:35

@HitetlenTamaska: "Az intelligens feleség kulturálisan túllépett férjén..."
Csak más körben mozognak. Volt kevés utalás rá (szorongás-félelem különbözőségének magyarázata, Sartre idézet), hogy az ürge sem hülye, csak felettéb agresszív.
Volt egy pillanat mikor a nő kiesett a hülyepicsamenedzserasszony szerepéből és kiderült, hogy még mindig szereti a férjét. Na az zseniális volt, azzal együtt, hogy a férj ezt észre sem vette.

Zsoofka 2012.10.27. 11:26:31

@cyd:
Igen, nem tudom eldönteni, hogy ez a színésznő helyből egy ilyen beállítottságú ember vagy ilyen jó színész, de hihetetlenül jól hozta a figurát. Én még soha sehol nem láttam. Az arca egy tanulmány.
Azt meg végképp nem lehet tudni (még), hogy melyik hülyítette meg melyiket, igazából mi az, ami miatt így elromlott a kapcsolatuk.

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2012.10.27. 12:07:19

Érdekes, de senkiben fel sem merült, hogy Mácsai nem véletlenül "szólja el magát", hanem ezzel az állásfoglalással tudatosan kényszerít ki reakciót a páciensekből?

Feltételezve, hogy valóban pszichológusi hivatása legjobbja (lásd: Nagy Ervin jutalomjátéka a második részben), itt egy kontrollált helyzet van, és nem a sarokba szorított terapeuta baklövése.

A célját mindenesetre elérte: Nagy Zsolt reagálása nem meglepetés, de Szamosi Zsófiáé már elgondolkodtató.

Egyébként nyilván ez is csak egy értelmezése a történetnek, mindenesetre az, hogy ilyen egyáltalán felmerül, mindenképp a sorozat erénye.

Részemről - profi marketing ide, utángyártás oda - az összes (!) színész játékán túl Enyedi Ildikó, Máthé Tibor és Gigor Attila neve is garancia volt arra, hogy itt valami oda lesz téve az asztalra, kanapéra. Bejött.

Zsoofka 2012.10.27. 12:20:04

@gesternmann:
Érdekes amit írsz, nekem nem az jött le, hogy tudatos lenne Mácsai beszólása. Sokkal inkább láttam meglepettnek a saját reakcióját illetően.
De tényleg jó, hogy lehet rajta gondolkodni, beszélni róla, végre egy olyan film, amiről lehet....
Most láttam a péntekit, hááááát az még összetettebb és elég nehéz lesz róla írni, de megpróbálom, aztán majd megtárgyaljuk, ki hogy látta... :)

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2012.10.27. 12:26:25

@gesternmann:

SPOLYLER (?):

Tudom, tudom, a Csákányi Eszterrel folytatott "ülésben" kiderül, hogy dühből mondta az abortuszt, de mindez nem változtat azon, hogy több értelmezése is lehet a dolognak.

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2012.10.27. 12:32:19

@mokamini:
Na, ez az, jó, hogy ilyesmikről is lehet kommentezni. Nekem most más dolgom akadt, de egy-két óra múlva kíváncsian visszanézek.

cyd 2012.10.27. 12:33:16

@mokamini: Addig a jelenetig rühelltem a nőt, de ott előjött belőle az ember és megfordult bennem a szimpátia iránya a pár két tagja iránt.
süti beállítások módosítása