Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x20 – Post Mortem

2012. október 26. 13:00 - PuffCinq

Már csak három rész van az egész sorozatból, és a készítők tudják, hogyan kell House-t elbúcsúztatni. Én ezután az epizód után úgy álltam föl, hogyha ilyen a színvonal, akkor akarok még egy 9. évadot is, de rögtön. Az eset érdekes, House és Wilson kirándulni megy, Chase sokat szerepel és a csodás fényképezésnek köszönhetően arra is rájöhetünk – már megint – hogy Hugh Laurie-nak babonázóan gyönyörű kék szeme van. Kell ennél több?

01.jpg

Az első jelenetben meghal egy nő, és lekerül a patológiára. Fiatal patológus, Dr. Treiber érkezik, azonnal látszik, hogy megszálltja a munkájának. Tisztaság, rend és fegyelem uralják az életét. Az is biztos, hogy a kollégái gyűlölik. Dr. Treiber, a kórház minden dolgozóját éles szemmel figyeli, és ha valaki hibázik, azt gondosan följegyzi, sok orvos vesztette már el miatta az állását. Nem mintha egy patológusnak nem lenne kötelessége jelenteni, amit a holttestek vizsgálata során tapasztal, de Treiber nem egy szeretnivaló ember, az tuti. És igen, ő lesz a hetibeteg. Már éppen az előbb meghalt nő agyát vizsgálná, amikor teljesen megzavarodik. A saját koponyáját kezdi el szakszerű mozdulatokkal fölvágni, szerencsére ekkor megjelenik egy munkatársa. Mehetnek is föl, a diagnosztikai osztályra.

House motorral érkezik a kórház parkolójába, ez a látvány már hiányzott. Wilson pöpec új sportkocsival jön, és igaz, kicsit ügyetlenül, de lazán beáll vele a mozgássérült parkolóba. Wilson a hétvégén tudja meg, hogy a House lakásán tartott durva kemoparti hatott-e. Ha nem hatott, akkor Wilson nemsokára meghal. Úgyhogy a mindig gondoskodó és mélyenérző James Wilson számára most eljött az önzés, a közöny és a felszínesség ideje. Semmi mély és megható beszélgetés rákról és halálról, nem.  A mozgássérültek álljanak máshova, Wilson betegei meg szenvedjenek tovább egyedül. Jimmy a 75 ezer dolláros új kocsijával, amit mellesleg képtelen rendesen használni, megy Clevelandbe, hogy találkozzon kamaszkori bálványával és szerelmével, Julie Christie-vel. A színésznő egy állatklinika megnyitóján vesz részt nemsokára, Wilson ott akar elé állni. Ha már ott vagy, tuti, hogy egy kiskutyát is örökbe fogadsz majd, mondja House, aki egy szót nem vesz be ebből a „mostantól közönyös vagyok és önző” maszlagból. De Wilson esküdözik, hogy a következő napokban elmerül a felszínesség mélységeiben. Ó, de szép, majd meglátjuk, mi lesz belőle.

02.jpg

 Adams Wilson állapotáról beszélne House-szal, de a mester nem kér az érzelmekből. Sőt, a munkából sem, könnyedén passzolja Treiber esetét, unalmas, hú, de még mennyire. Foreman persze a megfelelő pillanatban bedobja, hogy Dr. Treiber a beteg, erre egyből fölcsillan House szeme. Jön a „miért utálja mindenki Treibert” vita, ahogy az várható volt. Egyedül Park védi a patológust. Lehet, hogy a stílusa és a módszerei vitathatóak, de csak azokat üldözi és utálja, akik tényleg elcsesznek valamit, és ami a legfontosabb, ezzel biztonságosabb hellyé teszi a kórházat. Chase fölkapja a fejét. Oké, mondja Park, utál mindenkit, aki hibázik, plusz téged. Megvan az epizód kérdése. Miért utálja Dr. Treiber Chase-t? Ezek után végre diagnosztizálhatunk is. Miért próbálta ki Treiber a szikét saját magán? Esetleg a holttestekből fölszabaduló gázok mérgezték meg? Vagy vérrög képződött a tüdejében? Park, Taub, irány Treiber laborja, gázok után kutatni. Chase és Adams mehetnek ördögi vérrög után kutatni Chase ördögi ellenségének tüdejében.

03.jpg

Treiber azt akarja, hogy House személyesen keressen vérrögöt a tüdejében. Ezt persze nem lehet. Minek is? Az alkalmazottai pontosan azt csinálják, amit House mond. Egyébként is, ha már így összejöttek, Chase és Treiber kölcsönösen sértegetik egymást egy kicsit. Bónuszként kiderül, hogy House osztálya dolgozik a legjobban a kórházban, 17%-os hibaaránnyal, az átlag 32%-kal szemben. Akad valaki, aki ezen meglepődött?  Most is, tessék megnézni, Taub és Park teljes védőfelszerelésben keresik a mérges gázokat Treiber laborjában. Közben Taub nemes egyszerűséggel Orwell Nagy Testvéréhez, majd Hitlerhez hasonlítja Treibert. Park szerint (és szerintem is) ez már túlzás, de nem sikerül megvédenie a patológust. Gáz nincs, más toxikus anyag viszont annál inkább. Ipari mennyiségű energiaital található Treiber laborjában.

04.jpg

Wilson érkezik House-hoz. Gyere velem a háromnapos kirándulásra, amit elterveztem. Igen, a végén ott lesz Julie Christie, de előtte autózunk egy jót, és csupa egészségtelen kaját eszünk. House-t kicsit sem csábítja ez a program. Erre Wilson hirtelen ugyanolyan lesz, mint nemrég a parkolóban. Minden szó végén fölviszi a hangsúlyt és hülye helyeken veszi a levegőt. Ez a furcsamód nagyon is hatásos és félelmetes beszédstílus pedig csak egyet jelenthet: Jimmy elhatározta magát. A fentebb leírt stílusban előadja, hogyha House nem jön vele önként kirándulni, akkor kényszeríteni fogja. Egy váratlan pillanatban propofolt juttat a véráramába, és miután elkábult berakja a kocsiba. House arcán látszik, hogy szerinte barátja agya is meglágyult már a ráktól. De oké, legyen, menjünk kirándulni.

05.jpg06.jpg

Mielőtt House elmehetne, jön a csapat. Se gáz, se rög, viszont annyi koffeint találtak, hogy azzal az egész hullaházat vissza lehetne hozni az életbe. Koffein túladagolás kiváltotta pszichózis! Hogy milyen unalmas ez az eset már megint! Chase mondja azt, hogy ő jött rá a megoldásra, hátha Treiber megszereti. House távozik. Minden szép és jó lenne, csakhogy Treiber teljesen fölpuffad, és iszonyúan fáj a hasa. Nem koffeinmérgezés, a csapat kénytelen tovább gondolkodni. A baj csak az, hogy mindenki teljesen begörcsölt, mert nem találják House-t. Már húszadszorra hívják, amikor kiderül, hogy a mobilja Wilson irodájában csörög. Wilson mobilja is ott van a fiókban. Csipetcsapat egyedül maradt.

07.jpg

A Cleveland felé vezető úton Wilson még mindig totál ügyetlenül vezet, House pedig még mindig nem hiszi el, hogy barátja nem fog öt percen belül azért nyavalyogni, mert rákos. Erről hamisítatlan House-Wilson stílusban el is beszélgetnek. Wilson végül kijelenti, hogy ő mostantól nem is James Wilson, hanem Kyle Calloway, aki micsoda meglepetés, természetesen közönyös, önző és felszínes. House-t már csak az érdekli, Kyle vajon képes normálisan vezetni egy sportkocsit?  

09.jpg

A kórházban nagy csapatbomlasztó veszekedés zajlik. Treiber csak olyan vizsgálatot engedélyez, amelyet House hagyott jóvá. Fogalmuk sincs, hol van House, így Adams, Park és Taub inkább nem is nyúlnának a patológushoz. Chase viszont simán hazudna neki. Mondjuk azt, hogy House kérte, és röntgenezzük meg a hasát. Tapasztalt orvosok vagyunk, nem gyerekek! Mielőtt a többiek bármit szólhatnának Chase el is viharzik röntgent csinálni. Eközben Wilson és House egy szebb napokat sosem látott útszéli vendéglőben ülnek. House még mindig Wilsont keresi Kyle mögött. Valld be, hogy azért nem hoztunk telefont, mert gyenge vagy. Ha lenne mobilod, fölhívnád a szüleidet meg persze az összes volt feleségedet, hogy megvigasztald őket, amiért haldokolsz. Wilson azzal üti el a témát, hogy rendel magának egy két és fél kilós, félelmetes steaket. Ha egy óra alatt megeszi, ingyen van, és még a Fájdalom Falára is fölkerül. Hello, Kyle!

08.jpg

A röntgenen nem látszik elzáródás, de Treiber hasa még mindig szörnyen fáj. Azt akarja, hogy Chase nyissa föl őt, és nézze át a beleit. A statisztika alapján Chase a legjobb sebész a kórházban. (Akad valaki, aki ezen meglepődött?) Más nem nyúlhat Treiberhez. Taub kézzel-lábbal tiltakozik, a műtét kockázatos stb., de Chase hajlandó bemosakodni. Az útszéli lepukkant étteremben már mindenki Wilsonnak drukkol. Kyle, Kyle, Kyle, skandálják eksztázisban. A steak utolsó darabjait már House rakja Wilson szájába. Nyelj, nyelj, nyelj, mindjárt vége! Wilson már nincs magánál, de még így is sikerül nyelnie. Megette a két és fél kilós tömény húsdarabot egy óra alatt. Az öröm határtalan, House megöleli Wilsont, a tömeg éljenez,  Wilson képe fölkerül a Fájdalom Falára. Eljött a pillanat, hogy Wilson mindent kihányjon, amit lenyelt. Akkor is megette a steaket, és csak ez számít!

11.jpg12.jpg13.jpg

A műtét előtt végre kiderül, Treiber miért utálja annyira Chase-t. Treiber fölmondott a régi munkahelyén, szakított a barátnőjével, Jerseybe költözött, mindet megtett, csakhogy övé legyen az a hely House csapatában, amit végül Chase kapott meg. Chase apja telefonált egyet, hogy az ő jóképű fiacskájának kell a hely, és az övé is lett. Chase-nek tehát megvolt mindene, szépség, tehetség, lehetőség, és mindent elpazarolt. Kilenc éve dolgozik House-nak, és semmit nem lépett előre. Bezzeg Treiber, neki már rég saját diagnosztikai osztálya lenne, ha Chase annak idején nem lopja el a jövőjét. Treibert betolják a műtőbe, Chase pedig erősen elgondolkodik.

14.jpg

House Wilson hányását törölgeti a cipőjéről, miközben Wilson arról elmélkedik, mennyire jól érzi most magát. Pár percig egy nagy csapat idióta, akikre holnap már nem is fog emlékezni, hősként tisztelték, ez milyen jó már. És nem, ezzel még nem értünk a felszínesség legmélyére. Ahogy az várható volt, Chase Treiber beleivel a kezében azon kesereg, hogy elpazarolta az életét. Mert milyen az már, hogy amíg House 9 hónapig börtönben volt, ő nem csinált mást, csak szörfözött és várta, hogy visszajöhessen House-hoz. Ahelyett, hogy a jövőjét építette volna. Az nem vigasztaló, hogy Taub is csak szörfözött volna 9 hónapig, ha nincs az az egy-két tartásdíj, amit fizetnie kell.

10.jpg

A feltáró műtét nem mutat egyértelmű elzáródást, tovább lehet gondolkodni, hogy mi baja Treibernek. De igazán gondolkodni csak Chase akar, a többek már a rendőrséggel kerestetnék House-t, akit egyszerűen nem lehet elérni. Pedig, ha Treiber rájön, hogy House tudta, és engedélye nélkül vizsgálgatják őt, akkor nagy baj lesz. Chase szerint csak akkor lesz nagy baj, ha a diagnózisa rossz, de ő egészen biztos benne, hogy Treibernek porfíriája van, szóval megy is gyógyszert adni. Wilson és House újra úton, Wilson közli, hogy édeshármast akar. Ne próbáljuk meg előbb kettesben, kérdezi House, akinek a megelőző évadokban összesen nem volt ennyi a Wilson és az ő szerelmi viszonyára vonatkozó vicce, mint a mostani részekben. De Wilson nem viccel, két nővel akarja csinálni. Semmit nem akar érezni, csak csinálni. Oké, bízza magát House-ra, mindjárt szereznek két nőt, yeah.

15.jpg

Chase szemrebbenés nélkül azt hazudja Treibernek, hogy House erősen hiszi, hogy porfíriája van, jöhet a gyógyszer. Wilson és House már megint egy lepukkant útszéli kajáldában csevegnek. Wilsonnak sok baja van. Először is, az a műanyag izé, amitől úgy néz ki, mintha a sugárkezeléstől kihullott volna a haja, hámlik, és látszik, hogy alatta igenis ott van a haja. Ez csalás! Aztán meg ott van a prosti is. Wilson még sosem fizetett szexért, és nem most akarja elkezdeni. Anyám borogass! Wilson, akkor most vagy közönyös vagy és önző, vagy hagyjuk az egészet a francba, és menj haza! House is kb. ezt mondja, csak más szavakkal. A prostiért egyébként House fizet, egy probléma megoldva. Már csak egy másik nő kéne. House pár jól irányzott szóviccel ráveszi a pultos csajt, hogy bújjon ágyba Wilsonnal meg a prostival, győzelem.

16.jpg

Treiber a változatosság kedvért iszonyúan szenved, folyadékkal telt meg a tüdeje, be kéne csövezni. De Treiber nem engedi, hogy bárki is hozzá érjen. House-szal akar beszélni, csakis vele. Chase-nek nincs más választása, bevallja, ötletük sincs, hogy House hol lehet. Nos, House Wilson sportkocsijában alszik. Jön Wilson, a műkopaszsága foszladozik, itt-ott kiüt a haja, szánalmas. De mindez nem számít. Az édeshármas zavaros volt, személytelen és egy kicsit szomorú, de Wilson jól érzi magát, mert éppen ez kellett neki. Egyébként House, vennél nekem reggelit? Valamelyik csaj kizsebelt.

17.jpg

A csapat Foreman irodájában gyűlik össze, hogy az igazgató úr leszidhassa őket, amiért hazudtak egy betegnek. Chase erre olyan fejet vág, ami kb. azt mondja „most meg mi van, eddig minden betegnek hazudtunk legalább egyszer.” De Chase csak húzza meg magát, az orvosi véleménye továbbra is fontos, de egyébként Treiber közelébe se menjen, és maradjon csöndben. Chase és Foreman orvosi véleménye eltér. Chase szerint Prion betegség és agybiopszia kell, hogy igazolják. Vagy, ami még jobb, Treiber kapjon rögtön gyógyszert Prion betegségre. De azt nem lehet, mert a gyógyszer mellett nem csinálhatnának szívbiopsziát, amit Foreman akar. Most természetesen az lesz, amit Foreman akar, szívbiopszia. Chase meg ne dühöngjön túl látványosan.

18.jpg

House a prosti fogadás alapszabályait tanítja Wilsonnak. Jobb később, mint soha. House-nak és Wilsonnak összesen 20 dolcsija maradt. House hitelkártyáit nem használhatják, még próbaidőn van, nem lenne jó, ha kiderülne, hogy elhagyta a lakhelyét. Wilsont látványosan nem érdekli, hogy ez mekkora szívás. Egy a lényeg, van elég benzinjük, hogy eljussanak Julie Christie-hez. House bevallja, hogy szereti Kyle Callowayt. Chase Treiber laborjában, azért jött, hogy megvizsgálja a polcon szépen sokazó, precízen tatosított agyakat, hátha kiderül, mi baja Treibernek. House és Wilson kénytelenek megállni az úton, mert egy temetési menet közeledik. Azt hihetnénk, a hatalmas fekete autók látványától Wilson megtörik. De nem, inkább beletapos a gázba és mindenkit leelőz. Pár percig House és Wilson a világ ura. Aztán Wilson profi módon belevezeti a kocsit az út menti léckerítésbe. A kocsinak annyi, de House még él. Lehet tovább menni, gyalog. 20 dollárjuk van, 15 kilométert kell még megtenniük, hajrá.

19.jpg

Chase még mindig az agyakat vagdossa Treiber laborjában. Érkezik Park, hívja Chase-t diagnosztizálni. De Chase biztos benne, hogy a megoldás itt van a laborban. Treiber sem tökéletes, ő is hibázott valamit, és most ezért beteg. Szóval Chase itt marad, amíg rá nem jön, mi a baj, aztán fölmond. Park rohan a hírrel Foremanhez. Chase föl akar mondani, csinálj valamit. Foreman szerint nincs itt mit csinálni, Chase úgyse mond föl. Ne legyél ebben olyan biztos, jegyzi meg Taub. Akárhogy is, jobb ha Foreman megy, és beszél Chase-szel.

20.jpg

Addig is mi nézzük meg, mi a helyzet House-szal és Wilsonnal. Egy buszmegállóban ülnek éppen egy idős néni táraságában. Egyértelmű, hogy az idős néni, Ina, Alzheimerfalván lakik. Úgyhogy hiába is várnak arra buszra, amit Ina emleget. Jön egy taxi, House győzködi Wilsont, megkérjük a taxist, szóljon a rendőröknek, hogy vigyázzanak Inára. Csak mi menjünk már, vár Julie Christie! De Wilson nem mozdul Ina mellől, amíg meg nem jönnek a rendőrök, hogy biztonságba helyezzék. Viszlát Kyle Calloway, téged se látunk többet, az tuti!

21.jpg

Chase levitte a fehér táblát Treiber laborjába, és megállás nélkül ír. Emlékszünk még, amikor House még csak azt sem engedte meg neki, hogy a filcet megfogja? Azért igenis van, amire Chase büszke lehet. Foreman persze megjelenik, hogy régi jó House módszer szerint provokálja Chase-t. Vagy fölnősz a feladathoz, és tényleg továbblépsz, vagy maradsz, csapattagként! Dönts! Treiber kómába esik. Mindenki Chase-hez rohan. Mit tegyünk? Már Chase is teljesen tanácstalan. Treiber tökéletes, nincs a laborjában semmi, ami nyomra vezetne, hogy mi baja. Miközben ezt mondja, Chase kezet most, és hirtelen fölkiált. A szappan! A szappan a megoldás! Ééééés! Vágás. House és Wilson a hazafelé tartó buszon.

22.jpg

Wilson annak rendje és módja szerint végre nyavalyog, hogy elszúrta az életét. A gimnáziumban hagyta, hogy a népszerű, de másokkal nem nagyon törődő Kyle Calloway csábítsa el a lányt, akit szeretett. Úgy szeretett volna olyan lenni, mint Kyle, ehelyett hagyta, hogy elmenjen mellette az élet. Most pedig itt ül, és tehetetlenül várja, hogy egy CT-felvétel eldöntse él-e vagy meghal. House először azzal fenyegetőzik, hogy ha barátja nem hagyja abba most, de rögtön a vinnyogást, akkor ő bizony leugrik a mozgó buszról. De olyan gyorsan, hogy Keanu Reeves is csak nézne nagyot. Végül House mégis a buszon marad, és megmondja Wilsonnak, nincs miért bánkódnia. Kyle egészen biztosan sorsára hagyta volna azt az idős nénit. Sőt, egészen biztosan sorsára hagyta volna House-t is, már évekkel ezelőtt. House megvan Kyle nélkül is. Én meg megint csak annyit tudok mondani, hogy a House-Wilson barátságnál szebb nincs.

23.jpg24.jpg25.jpg

Treiber fölébred a kómából, Chase ott áll fölötte, hogy közölje, mi a baj. Nos, a baj az, hogy Treiber tökéletesen akart dolgozni. Ehhez ipari erősségű szappant és ipari mennyiségű energiaitalt használt. A kettő együtt rohadt durván túlpörgette Treiber pajzsmirigyét. Még egy kicsit lábadoznia kell, de most már rendbe fog jönni. Treiber le van nyűgözve, életében nem jött volna rá, hogy mi a gond. House megtanított minket, hogy keressük az iróniát, jegyzi meg Chase. Ez nem House volt, ez te voltál. Egyedül, mondja Treiber. Chase leírhatatlanul szépen mosolyog, majd elmegy. A kórházból is. Foreman nem is nagyon marasztalja, tényleg ideje kilépni az árnyékból.

26.jpg27.jpg28.jpg

House készíti a CT-felvételt Wilson daganatáról. Ha a daganat összement, Wilson élni fog. Benyit Chase. Azért jött, hogy köszönetet mondjon House-nak az elmúlt 9 évért. Szerintem Chase az első ember a sorozatban, akivel House önszántából kezet fog, és ez így fölér egy atyai öleléssel. Jó móka volt, hogy együtt dolgoztunk, mondja még House. Móka? Látszik, hogy Chase legszívesebben azt kérdezné: „Megöltem egy diktátort, majd szíven szúrtak, és ez csak az, ami hirtelen eszembe jut, mi is volt ebben vicces?” De hát House is éppen ezt mondta, csak tömörebben. Chase várja a híreket Wilsonról, de most már tényleg elmegy. Miért engedted el, kérdezi Wilson. House hablatyol valamit az alkotmány 13. kiegészítéséről meg Lincoln hülye munkaügyi döntéseiről, de elakad a szava. House arcát látva egészen biztos, hogy Wilson daganata nem lett kisebb…

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mézescsók 2012.10.26. 13:44:54

A francba, hogy vége az egésznek! Tény, hogy a 6.-7. évad táján leült kicsit a sorozat, de akkor is...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.10.29. 13:24:41

@mézescsók: szerintem a 6. évad még teljesen rendben volt, a 7. a mélypont.

mézescsók 2012.10.29. 13:55:42

@PuffCinq: A 7. nem nagyon jött be nekem, már a 6.-at fáradtnak éreztem. A lényeg az, hogy nagyon sajnálom, hogy vége a sorozatnak. Marad a dvd.

basel 2012.10.30. 21:49:20

"17%-os hibaaránnyal, az átlag 32%-kal szemben"

0,17 lesz az a 0,32-vel szemben... Ellenkező esetben közelébe nem mennék annak a kórháznak:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.10.30. 22:16:16

@basel: Köszi, igazad van.:) Bár azt hiszem, az epizód és a hogyvolt legkevésbé érdekes pontja a statisztika. A lényeg, hogy House zseni, Chase okos, a többiek meg jó messze kullognak mögöttük.:)

IamSherLocked 2012.11.12. 16:31:27

Ez a 17% engem is megütött :) Ennél bizarrabb rész nem sok van azt hiszem, Wilson Kyle-jával, steak-jével, nőivel, az egész kiborulásával, Chase-sel (akinek hihetetlenül jól áll, hogy a fehér tábla előtt ül :)), a hazugságával... de tényleg nem kéne, hogy vége legyen a sorozatnak. Ahogy a hogyvoltjaidnak, se, Puff5!!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.11.12. 16:48:44

@IamSherLocked: tudod, én és a számok...:D De hogyvoltot írni még biztosan fogok!;)

ChristineJane 2018.06.10. 15:02:55

Ennél a résznél én is mindig azt kérdezem, hogy miért kellett abbahagyni...
süti beállítások módosítása