Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Lost 1x09 - Magány

2012. október 22. 12:00 - Szencsike

Sayid-dal nyitunk, aki búsan üldögél egyedül a sziget egy távoli partszakaszán. Arab magányának az önkéntes száműzetés az oka, hiszen megkínozta Sawyer-t, így hát elindult egy fejtisztító túrára. Elmereng a kezében tartott fiatal nő arcképén, az egyik fotó hátoldalán egy üzenet is van. A merengést egy tájidegen valami zavarja meg, még pedig a homokba lefektetett kábeldarab, amit észrevesz. Kíváncsian odasétál és felemeli a kábeldarabot. Mivel az nem robban fel az erőhatásra, kihúzza a földből. Az egyik vége a tengerbe nyúlik, másik vége a dzsungelbe vezet. Sayid követni kezdi a kábelt be az ismeretlen erdőbe.  Otthon, a parti szálláson Doki éppen Rosszarc sebét kezeli, természetesen egyikük számara sincsen benne sok köszönet. A vége az lesz, hogy Sawyer kénytelen lesz később magának kötést cserélni. Szökevény álldogál egyedül és a messzi távolt figyeli. Dokinak elmondja, hogy Sayid hazatérését várja, hiszen már két napja elment. Doki nem aggódna érte, hiszen a francia jeladás forrását keresi, de Kate tudja, hogy valójában a kínzás miatt ment el. Doki is tudja ezt, csak nem ismeri el, így hát elintézi azzal a dolgot, hogy Sayid katona, tudja, mit csinál. Arab továbbra is a meseerdőben követi a kábelt, mikor észrevesz egy vékony zsinórt kifeszítve az útjában. Megvizsgálja, majd úgy dönt,  kockáztat. Átlépi a zsinórt, egy másodpercre meg is nyugszik, nem történt semmi. De ekkor a csapda működésbe lép, máris fejjel lefelé lóg egy kötélről, miközben a himbálózás miatt nekiütközik egy fának, és egy kósza ág áll bele a combjába. Kihúzza az ágat, majd sötétség. Főcím.

pic1.png

Este van, Sayid még mindig lóg, és imádkozik Allahért. Lépések zaja hallatszik, egy késsel valaki elvágja a kötelet, Sayid a földre zuhan. A késhez egy test is tartozik, de Sayid már nem tudja alaposan megnézni, mert megint elájul. A barlangoknál Doki kezelget egy hipochonder fazont a kiütéseivel. Jack a stresszmentes életvitelt, és a tűző nap kerülését javasolja neki, mintha olyan könnyű lenne ez egy szigeten, majd a fazon távozik Sun-nal, aki egy adag aloe vera kivonatot ad neki. Ducinak is hiányzik valami. Mégpedig a tennivaló, amivel el lehetne terelni az emberek figyelmét a körülményekről. Valami, ami leköti őket, de még ő sem tudja pontosan, hogy mi lehetne ez. Jack szerint bőven elég, ha csak megpróbálnak túlélni és életben maradnak. Lehetne rosszabb is. Hogyan lehetne ez rosszabb, csodálkozik Duci. Nem is sejti, hogy pár kilométerrel arrébb, Sayid tudja erre a választ.

pic2.png

Sayid ki van kötözve valami rozzant ágykerethez, és egy nő valami Alex-ről kérdezi őt, ezt is több nyelven. Sayid-nak persze fogalma sincsen, hogy ő maga hol van, nem hogy az a bizonyos Alex. A nemleges válaszért persze büntetés jár: egy kis elektrosokk. Sayid szenved, de továbbra sem tud semmiről, a sokkolás folytatódik. Flashback, a katona Sayid-ot láthatjuk, munka közben, vagyis vallat. Először szép szóval próbálkozik, és elmagyarázza a gyanúsítottnak, hogy tudják, benne volt a robbantásban. Aztán taktikaváltás, kiabálás és fenyegetőzés, csak a kezét fogja levágni, ha megmondja az igazat. A vallatás végeztével a felettesével beszélik meg az eredményt: a férfi valóban nem tudhat semmit, a felettese forrása valószínűleg téved. A főkatona viszont biztos a dolgában, és abban is, hogy Sayid kiváló munkát végez, előléptetést javasol neki. Sayid hálás ezért Omar-nak, aki mint kiderül nemcsak a felettese, de jó barátja is Arabunknak. Omar máris a következő feladatáról kezd el beszélni, mikor Sayid figyelme a mellettük elhaladó két katonára és a közöttük bilincsben haladó nőre terelődik. A bilincses nő, pontosan az, aki a fényképen van.

pic3.png

A barlangoknál Duci szunyókál a tűz mellett, mikor megjön a Nagy Fehér Vadász és társa, Ethan. A dzsungelben találtak néhány táskát vadászat közben. Nagy Fehér Vadász nagyon dicséri új kollégáját, hiszen ért a nyomolvasáshoz, sőt még új nyomokat is talált, nyúlt vagy valami kisebb rágcsálóét. Változatosabb lesz az étkezése a népnek. Duci, mint csomagfelelős átnézi a bőröndöket, mialatt Walt megbizonyosodik arról, hogy apja alszik, odalép Lockebácsihoz és arra kéri, hadd mehessen vele vadászni legközelebb. Mielőtt még Lockebácsi kimondhatná az igent, Waltapuka visszaparancsolja fiát aludni, aki elfelejtheti a vadászatot. Duci a nagy pakolászásban talál valamit, amitől kipattan az isteni szikra a fejéből.

pic4.png

Szikrák pattognak Sayid-nál is, a sokkoló miatt. Két áramütés közötti szünetet kihasználva sietve-lihegve elmagyarázza a nőnek, a helyzetét: fogalma sincsen, hogy ki Alex, ő csak egy repülőgép-szerencsétlenség túlélője, a kábelt követte, aminek talán lehet valami köze egy tizenhat éve hallható segélyhíváshoz. Ezen a ponton a kínzó kisétál a fénybe, miközben franciául mond valamit, és nagyot néz, hogy már ennyi ideje megy a segélyhívás. Természetesen nem hisz Arabnak, hogy csak úgy véletlenül befogta a jelet, és leüti a férfit. Másnap reggel, Sayid ébredezik, a nő Arab cuccai között turkál. Arab körbenéz, és egy dzsekiről a Rousseau nevet olvassa fel, mire a nő felkapja fejét és fenyegetően kérdezi, honnan tudja a nevét. Sayid rábök a dzsekire, és megemlíti az akksikat, amiket az asztal mellett lát. Azokkal lehetetlen tizenhat évig biztosítani az erőforrást a jel sugárzásához. A Francia tyúk nem is ezeket használta, hát úgy, és azt amit igen, már Ők irányítják. Akikhez Sayid is tartozik, mondja mély gyűlölettel. Sayid persze már sokadszorra mondhatja el a „Lezuhantam a szigetre” sztorit, de a nő nem hisz neki, és inkább a fotón lévő nő nevét kérdezi. Nadia.

pic5.png

Flashback, Sayid megkapja a következő feladatát: a bilincses nő kivallatása. A nő ugyan nem gyanúsítottja a robbantások elkövetésének, csak szimpatizál olyanokkal, aki elkövették, sőt, ismerhet fontos embereket az ellenállók közül. Omar kiadta a feladatot, Sayid elindul teljesíteni. A vallatóhelyiségbe belépve, elmondja a nőnek, hogy mi vár rá, de a nő közbevág. Ezek ismerik egymást még gyerekkorukból, csak Sayid nem ismerte fel, vagy inkább nem akarta felismerni. Nadia nosztalgiázik egy kicsit, hogyan bosszantotta a kisfiú Sayid-ot, hiszen csak ő nem foglalkozott a mindenki által körülrajongott kislánnyal. Sayid inkább gyorsan a tárgyra tér és hazaárulással vádolja a nőt. Kiderül, hogy Nadia-nak nem ez az első vallatásos kihallgatása, rosszabbnál rosszabb sérüléseket mutat a férfinak, amelyeket a vallatótisztek okoztak. Sayid vívódik, sajnálatát fejezi ki, ha a lány ártatlanul szenvedett, de ez a mostani eset más. Nadia elszánt, nem fog mondani semmit, jöjjön aminek jönnie kell.

pic6.png

Francia tyúk tovább folytatja Sayid kikérdezését, Arab viszont kérdésre kérdéssel felel: kicsoda Alex? A barlangoknál Waltapuka rajzolgat és méreget, fia unatkozik és érezhetően idegesíti aput az állandó dumálásával. Apu mérgesen elhallgattatja. Eközben Duci is javában keresgél valamit, és sikerrel jár. Már szalad is a dolgára, mikor Doki kérni akarna valamit tőle, de Duci megszállott vigyorral rongyol be az erdőbe. Francia tyúk nem válaszolhatott Sayid kérdésére, még mindig hazugságokkal vádolja. Sayid kénytelen bevallani, hogy miért van egyedül, távol a társaitól, és Nadia-ról is kiderül, hogy meghalt, bár ő nem volt a gépen. Francia tyúkot ez nagyon meghatja, és szemeiben tizenhat év magánya látszódik, mikor a részvétéről biztosítja Sayid-ot, majd hirtelen feláll az ágyról, valamit mutatni akar a férfinak. A barlangoknál Waltapuka ismerteti Dokinak az általa tervezett vízvezetéket, így lenne már külön fürdővíz és külön ivóvíz a barlanglakóknak. Dokinak is tetszik az ötlet, majd érkezik Rocker és rögvest hívja a kettőst Ducihoz, aki megvalósította az ötletét. Ez az ötlet egy golfbajnokság lenne. Van ütő- ez volt a Locke-féle csomagban, és van labda. Dokinak és Waltapukának persze nem tetszik az ötlet, hiszen van jobb dolguk is, mint játszani. Hurley persze az élet napos oldalát próbálja megfogni: ha már itt rekedtek, ne csak arról szóljon az életük, hogy várják a megmentőket, vagy a következő katasztrófát, hanem kapcsolódjanak ki. Lazítsanak. Doki és Waltapuka kétkedve néz össze.

pic7.png

Francia tyúk egy kis zenedobozt nézeget, ami már régóta nem működik. Még a kedvesétől kapta, Robert-től. Sayid rögvest felajánlja, hogy megjavítja, csak ki kellene szabadítani a kezét. Francia tyúk felpattan és a szekrényhez robog, amiből előkerül egy kis injekciós fecskendő és a hozzá tartozó ampulla. Sayid pánikban, Francia tyúk a fotó hátulján lévő írásról kérdezgeti a férfit, majd beledöfi az injekciót. Mindeközben, egy nyugodtabb helyen, elindult a Sziget Open, Doki és Waltapuka, Duci és Rocker alkotnak csapatokat. Doki készülődik ütéshez, mikor megzavarja a felhőtlen szórakozást és az ütést a kiütéses beteg. Már tüneteit részletezi, mikor leesik neki, hogy ezek itt négyen golfoznak, rögvest be akar szállni.

pic8.png

Sayid felébredt, most a székhez van kötözve, nem az ágyhoz, nyugtató injekciót kapott. A háta mögött egy kis asztalon térképek vannak. Neki lát a kis zenedoboz megjavításához, de csak akkor, ha Francia tyúk megmondja a keresztnevét. Danielle. Sayid rákérdez, hogy vetődött a nő erre a szigetre: kutató csoport tagja volt, háromnapi hajóútra voltak Tahititől, mikor a műszereik bedöglöttek, és a viharban hajótörést szenvedtek és itt kötöttek ki, ahol megépítették ezt a kis bunkert. Nem terveztek hosszútávra… Sayid a segélyhívásról kérdezi őt, és a mind meghaltak rész érdekli főleg. A kutatók a fekete sziklától jöttek vissza, akkor váltak hordozóvá. A Többiek miatt történt. Kik ezek a Többiek, mi ez a fekete szikla, vannak mások is a szigeten? Francia tyúk nem látott más embereket itt, de hallja őket, ahogy suttognak. Sayid nem ilyen válaszokra számított, de talán a nő csak túl sokáig volt magányos. Flashback, a magányosságról Nadia is sokat tudna mesélni, akit a sötét magánzárkában Sayid látogat meg. Kaját hozott a nőnek. Sayid továbbra is a merényletről kérdezi, ezúttal fotókat mutat neki, a lehetséges gyanúsítottakról. Nadia továbbra sem mond semmi érdemlegeset, pusztán tudja a katonáról, hogy ő nem rossz ember. Vissza szigetre, Shannon napozik, Boone újságolja neki a golfpálya nevű szenzációt. A háttérben Szökevény csodálkozik, hogy a Doki is a játékosok között van, így Szőkeség, Tesó és Szökevény is elindul megnézni a pályát. Szökevény csak indulna, ha Rosszarc nem tartaná fel, aki inkább nem csatlakozik a kis kompániához. Sayid megjavította a zenedobozt a nő őszinte örömére, és ezt kihasználva kéri is tőle, hogy hagyja őt elmenni. A nő nem akarja őt elengedni, mondván odakint nem biztonságos. Ekkor hangos zajok szűrődnek a bunkerbe, és a nő azonnal a puskákhoz kap, és elindul  kiféle.

pic9.png

Flashback, Omar utasítja Sayid-ot, hogy végezze ki a nőt, semmi infót nem mondott, sőt, kitartásával csak a társainak lesz példa. Tessék fejbe lőni, de azonnal, vagy Omar fogja megtenni és ő nem fog habozni, ez teljesen biztos. Sayid a nő cellájába belépve most nem a kedves arcát mutatja, hanem az elszántat. Zsákot felvenni! A szigeten Sayid viszont menekül, sikerült kiszabadítania magát, és minden használható cuccot összeszed: térkép, a hátizsákja, meg két puska és indul a dzsungelbe. A Sziget Open-en Dokiék lelkes közönség előtt ütögetik  a labdát, Szökevény csodálkozik, hogy a férfi mosolyog és nyugodt, és természetesen úgy véli, hogy Jack okos ötlete volt a pálya, de nem. Jack Hurley-t dicséri meg, hisz az ő jóvoltából most mindenki ellazult állapotban van, és ehhez csak egy golfpálya kellett. Az érintett éppen egy ütést ront el, Rocker rögvest segítene neki megmutatni a helyes fogást, ha hagyná. Jön Walt, aki apja szemére hányja, hogy otthagyta egyedül a barlangnál. Apu persze sajnálja, de a játék az fontosabb volt. Hívja is a srácot ütni egyet, de Walt visszautasítja, mert még sokan várnak a sorukra. Waltapukát meg Rocker hívja ütni, aki rögvest rohan is, fiát meg „majd később játszol” szöveggel engedi el. Ejnye, apu, így Walt csalódottan indul vissza.

pic10.png

A dzsungelben Sayid rohan, és meglátja a Francia tyúkot, sikerül a nő háta mögé lopóznia. Ráfogja a puskáját, és a nő is fegyvert szegez rá. Flashback, Sayid Nadia-t viszi kivégzésre, egy ponton elküldi a másik két katonát, átveszi a nőt. Miután a kollégák elmentek, egy félreeső helyre rohan a nővel, kiszabadítja, és elmondja a tervét: egy kamion áll az udvaron, tessék felszállni, elrejtőzni, fél óra múlva a városban lesz. Nadia hívja Sayid-ot, de férfi nem megy. Ha dezertálna, akkor végeznek a családjával, és különben sem olyan bátor, ahogy azt a nő gondolja. Nadia kiveszi a férfi zsebéből az őt ábrázoló fényképet és egy tollat. A kettőst viszont Omar zavarja meg, aki a fegyveréhez nyúl és hívja az őröket. Sayid viszont gyorsabb volt, lelövi a férfit. Sayid módosítja a tervet, Nadia volt az, aki kiszabadult, elvette Sayid fegyverét és lelőtte a főkatonát, majd őt is megsebesítette. Sayid, hogy ezt megerősítse, lábon lövi saját magát, Nadia nem kis rémületére. Odaadja a pisztolyát a nőnek, csak menjen már végre. A nő visszaadja az üzenetes fotót, és elrohan. A szigeten még mindig egymásra fogják a fegyvert, Sayid húzná meg először a ravaszt. Azért csak húzná, mert a fegyver nem működik, a nő tette tönkre, mielőtt lelőtte volna Robert-et. Beteg volt, a társaival együtt, nem volt választása. Sayid-ot is lelövi, ha kell. Sayid eldobja a fegyvert, ő nem beteg, miért lőné le? A nő egész egyszerűen nem akarja őt elengedni, mert magányos. Sayid ekkor elmondja, hogy mi volt a kép hátuljára írva, és átérzi a nő elkeseredettségét. Az elmúlt években ő is megszállottan hitt abban, hogy valahol még életben van a lány és megtalálhatja, ám eközben elvesztette a kapcsolatát az igazi emberekkel. Danielle teljesen összezavarodik – mármint magához képest – és a földre rogy, ahol csendben sírdogál. Sayid hívja őt, tartson vele és nem lesz egyedül. Úgy tűnik, hogy a nő megnyugodott és elfogadja a segítő kezet, de mégsem. Határozottan feláll, és egy utolsó tanáccsal látja el a férfit: figyelje a társait, majd eltökélten gyalogol be a dzsungelbe. Sayid még utoljára megkérdezi őt, hogy ki volt Alex? Alex, Danielle gyermeke volt.

pic11.png

A Sziget Open-en Charlie készül ütéshez, de elszúrja. Az ellenfél Jack, ha talál, megnyeri az első bajnokságot. Elkezdődnek a fogadások, Hurley Charlie ellen fogad, Boone-nal együtt, és a kiütéses hapsi is a Dokira tesz. Lám-lám, Őméltósága, Sawyer is tiszteletét teszi, ő Doki ellen fogad, mire döbbent csend a válasz. Kate végül támogatja Rosszarcot, sőt Boone is csatlakozik hozzájuk, hisz a férfi bedobott két naptejet, Shannon-nak még jól jöhet. Hogy bement-e az ütés azt nem tudjuk meg, de azt igen, hogy Walt nem a barlangokhoz ment vissza, miután apja látványosan elhanyagolta, hanem Lockebácsit követte, aki épp a késdobálást gyakorolja. Átadja Walt-nak a kését, aki ámulattal forgatja a kezében a tárgyat. Eközben Sayid épp hazafelé rohan, rohan amennyire bicegő lábával rohanni tud, a pánik jeleivel az arcán. Az esti szürkületbe burkolózó erdőben suttogás hallatszik.

Címkék: lost
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása