Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Porrá leszünk - 1x07

2012. október 13. 12:00 - G_Norton

Egy béna filmjelenettel nyitunk, egy hamisított Quattro száguld egy bűnesethez, majd a célba érve kiszáll belőle a filmesek által elképzelt Gene Hunt, az alaposan megkövérített Raymondo (alig bír amúgy kikászálódni a járgányból, kapásból Tyrone ugrik be a Blöffből), és a csúnyán elcseszett Chris, hát ez a CSI: London, a nyócvanas években így nézett volna ki. Az őrsön Ray tátott szájjal mered a filmbeli mására, Shaz megjegyzi, hogy Chris egyáltalán nem ilyen rajzfilmszerű, kész szerencse. A bűneset tárgy a Gil Hollis, a kádas pali, akinek a nem kevés suskáját egy férfi-női páros pofátlanul lenyúlta, és még meg is lőtte a fickót. Egyébként tényleg egy fürdőkádban gyűjtötte a pénzt az afrikai gyerekeknek, akit mellesleg Matthew MacFadyen alakít (aki nem mellesleg Keeley Hawes, azaz Alex férje), valami elképesztően tufa, kék cuccban, ami kitűzőkkel van telebaszarintva. A dramatizációs játék kitalálója a tévé előtt ül, és akkora szemeket mereszt, mint egy autólámpa, valahogy ez még Bollynak is sok.

01.jpg

De ne ússzuk meg ilyen könnyen, a tévében megjelenik a bohóc, vajon ki fog meghalni hamarosan? Még mielőtt Alex teljesen becsavarodna, inkább a lámafejű Hollis képe kerül vissza a tévébe, Alex egy pillanatra a naptárra néz, hoppá, ott is szerepel egy vérrel odavésett kérdőjel. Főcím, utána ugrás az őrsre, a tévés szereplésnek semmi eredménye sem volt, ami fura, mert fényes nappal történt az egész, viszont egyetlen tanú sincs. Ray és Chris behozza a kerekeken guruló kádat Shazzel. A góré finoman megpendíti, hogy mekkora baromság volt ez az egész cucc, Chris azért felvette őket Betamaxra, majd milyen jó lesz visszanézni, Shaz már kuncsorog egy másolatért, hogy az anyukája is megnézhesse. A góré kényszerűségből beledob némi pénzt a kádba, mert a rendőrségnek nagyon rendesnek kell lenni, Alexre csöpög a víz, a Shaz által odaadott kicsi harang vészharangként zúg, nem jó előjel egyik sem.

Alex nagyon ráállt a kontroll visszaszerzésére, nem hagyhatja, hogy bármelyikük is meghaljon, de a góré más dologra hajt, látványosan feszeng, öööö-zik, majd férfiasan, egy favágó egyszerűségével vágja ketté az erdőt maga előtt: ma este, valami puccos helyen, mandulás pisztráng. Alex beleegyezik, de ő a nyelvhalat szereti, a góré pedig búcsúzóul csak annyit kér: öltözzön kurvásan. Na munkára, két lövöldözőt kell megtalálni, akik talán legközelebb bankot fognak kirámolni, úgyhogy ujjlenyomatokat keresnek, meg átfestett Datsun kocsikat. Alex Hollis agyába mászna bele, a góré szerint hülyeség, de meglepően engedékeny, jó, rendben, csináld. Alex egy pillanatra végignéz a csapaton, és őszintén reméli, hogy egyikkőjüket sem kell viszontlátnia a hullaházban.

02.jpg

A góré még dumál egyet a főkapitánnyal, az meg örül, mert végre kommunikálnak a lakossággal, de Hunt nagyon konzervatív, szerinte baromság az egész, szégyent hoz rájuk, meg egyébként is. A főkapitányt leginkább a pénzes adományok érdeklik a golfpartnerétől, Sid Little-től, igen, attól a Sid Little-től. Na irány Hollis, aki a lehető legteljesebben kimeríti a jólelkű balfasz fogalmát, hát neki lövése sincs a dolgokról, az egész nagyon homályos, pedig az agy egy csodálatos szerv Alex szerint. A górénak is van egy csodálatos szerve, ami többre képes, mint amire gondolni mer az ember, na már érzékelhetően kezd ideges lenni, és ezen az sem javít, hogy a Datsun hol sárga, hol barna, a rendszámra nem emlékszik, de lehet, hogy egy Allegro volt a kocsi, jézusanyám. Képes még tetézni a dolgot, a melegítős páros talán kékben volt, de inkább fekete, avagy kékesfekete. Alex inkább körbejárná a tetthelyet Hollisszal, hátha attól a góré is lenyugszik.

03.jpg

A tetthelynél Hollis kicsit megbolondul először a kocsi ajtaját háromszor csukja be, majd a szemben lévő reklámtábla mögé rohan, és ott csinál valamit, a góré ebből összerakja, hogy holdkóros, Alex pedig azt, hogy kényszeres beteg, ami ugyanaz, csak szebben hangzik. Nem messze tőlük néhány fekete ska-s emberke keménykedik a maga módján, hol a habfürdő, hol a kád? A góré elkussoltatja őket mindössze azzal, hogy feléjük tesz egy lépést, mint a balrog Gandalf felé, majd pedig Hollist is ráveszi a koncentrációra, maga a világ legtisztább embere, azokkal a barmokkal ne törődjön, és ennyi, rendkívül hatásos.

04.jpg

Az őrsön rekonstruálják a maguk módján a rablást, a lényeg az, hogy a rablók ugyanazon az útvonalon távoztak, mint amin jöttek, és külön poén, hogy a matchbox autókán a kádat egy lecelluxozott nápolyi jelképezi. Az is fura, hogy egy férfi egy nővel áll össze rabolni, Chris azon elmélkedik, hogy sportcsukában, vagy magassarkúban rabolt pénzt. A következő párbeszédben jónéhány fiúbanda neve hangzik el, New Kids On The Block, Take That, East 17, Backstreet Boys, és a Busted, hát én is sikítani fogok. Alex szerint ez a Bonnie és Clyde-szindróma, és nem hagyja, hogy egyikük is meghaljon. Hollis egyre jobban berezel a kihallgatóban, ezért elképzeltet vele Alex egy gyönyörűszép kertet, Gil közben a fiára is gondol, akinek szinte el is felejtette a nevetését. Szem kinyit, ez volt a memóriafürdetés, de úgy tűnik, hogy működik, a nő tekintete olyan jellegzetes, hogy Gil felsmerné, egyenesen ránézett, a karjára lőtt – Alex pedig szinte újraéli az ő fejbelövését is. Balfaszunk később nagyon ölelgeti a fiát, örülnek egymásnak, a feleség már kevésbé boldog.

05.jpg

Alex aktákat néz át, Shaz jön oda beszélgetni egy kicsit, a szüleik sokat olvastak fel nekik a Narniából, de elég ebből, Shaz úgy érzi, hogy egy gépírócskaként nyomozókat tart fel. Alex szerint nem csak gépírónő, hanem lelkiismeretes jómunkás széles rálátással a világra, majd pedig csak kibukik belőle, hogy úgy beszél hozzá, mintha tényleg… élne. Shaznek ez máshogy jön le. Sajnos minden egyes nyom hideg, Hollis jelenleg használhatatlan, ezért Alex megint a tévéhez folyamodik segítségért, mi lenne, ha a góré megmondaná a tutit? Erre ő nem hajlandó, aztán mégis, roppant vicces, ahogy épp a szőke loboncát akarják belőni neki, de ő nem hagyja, férfi ő, nem buzi. Az egész élő fellépés, a góré baromira izzad a reflektorok fényében, és az ő része túlontúl őszintévé és sutává sikeredett, sikerült néhány basszust, és rohadékot is belesűrítenie, ugyanakkor a Bonnie és Clyde-szindrómát csak úgy odavágja. Szóval az egész totál bukás, a főkapitány már mindjárt telefonon bassza le Gene-t.

06.jpg

A góré éjszaka az irodában a takarítónővel társalog, hogy mennyire tiszta az iroda, bezzeg a hetvenes években bűzlött a füsttől, és mindenhová fröccsent a kávékból, biztos emiatt volt minden olyan barna. A góré még egyszer átzongorázza a rablást, és rájön, hogy ha visszafelé menekültek a rablók, akkor az állandóan az utcában lógó ska-s arcoknak mindenképp látniuk kellett. Nosza, megy is ki hozzájuk, azok persze nem szívesen mennek be a rendőrségre, de ha szép szóval nem mennek, akkor erőszakkal biztosan, megjelenik néhány rendőr, a góré és Ray pedig nagy örömmel verik őket agyba-főbe. Az őrsön Alex annyit lát, hogy a bunyó folytatódik, de a góré mindenkit lecsap, végül az egyik emberke kalapját képes lenne a fejére tűzni egy tűzőgéppel, aki aztán végre vall: semmilyen másik autót nem láttak, ellenben Hollis fogta a pénzt, és valamit csinált vele az óriásplakát mögött. Hát a góré egy kicsit frusztrált lehetett, az tuti.

07.jpg

Sőt, továbbmegy, szívesen elbeszélgetne újra Holisszal, mert ellentmondásos a vallomása, Alex pedig majd megőrül, mert hát kényszeres a pali, viszont a góré nem adja át neki a kormányt. Hollis minden cuccát gondosan egy sorba rendezi, a reklámtábla mögé ő csak vizelni ment. A kocsit nem látta senki, erről Hollis csak ködösít, ő nem merte a kocsiban hagyni azt a rengeteg pénzt, nehogy a ska-s arcok kilopják, a reklámtáblás performanszt pedig a pisiszokásaival magyarázza. A góré nem adja fel, összeszedtek már néhány gyanúsított nőt, őket gondosan kapucniba és maszkba bújtatták, Hollis egy csomó ideig válogat, végül nagyon rábasz, mert Shazt sikerül kiválasztania, nagyon kamuzik valamiben. A góré elég brutálisan kicsavarja Gil karját, majd pedig elpöttyint egy nagyon meggondolatlan megjegyzést arról, hogy ha kell, bizonyítékot fabrikál, és bekasztlizzák. Alex szinte őrjöng, végül utolsó mentsvárként megy az ügyvédekhez, és mindent elmond Evannek, aki azonnal lép: Caroline Price lett Hollis védőügyvédje, és mindent a góré fejére olvas, és még Caroline is odamegy élvezkedni Manchester oroszlánja elé. Ja, és a górét felfüggesztik, persze nem így mondja meg neki a főkapitány, hanem hogy nyaralni küldi egy-két hétre.

08.jpg

Az egészből a legrosszabbul Alex jön ki, mert az egész csapat ferde szemmel néz rá, a góré még önző módon az önigazoló dühöt is beveti ellene, egyébként randi sem lesz ezek után. Raymondo legszívesebben összeverné ha férfi lenne, Shaz pedig baromi hűvös vele. Evannel csak randiznak megint egyet, aki tényleg a nyolcvanas évekből pattant elő, tipikus zenére tipikusan mozgatja a kezét. Evan úgy érzi, mintha már valaha találkoztak volna, naná hogy, egy másik életben, amikor még kislányként megfogta a kezét, és eltakarta előle a szétrobbant kocsit. Evannek persze nincs fogalma, hogy miről beszél Alex, ugyanakkor Alex agyába valamiért a góré tolakszik be, emiatt pedig Evan távozik, szép volt. A góré becsörtet az őrsre, de csak a piáért jött, majd egy pillanat alatt kiszúr a videón egy fontos dolgot: Hollis autóját egy Garfield van felrakva, viszont az ablaküvegre fröccsent vér a tapadókorongok alatt van, miközben a fickó azt mondta, hogy egyből elájult. Ennek ellenére Alexre bízza a dolgot, ő maga pedig Luiginál kipróbál egy új sült krumplis pizzát.

09.jpg

Alexnek is feltűnik így már a dolog, de erősen arra hajlik, hogy nem elájult, csak emlékezetkiesése van. Mindenesetre észrevesz ő még valamit a Garfieldon, hogy ammónia szaga van, a helyszínen pedig van néhány mobilvécé is. Az esti program meg is van Shaznek és Chrisnek, küzdenek a bűn ellen, érdekes randi. A legelső mobilvécét lecsekkolják, végül Chrisnek kell belenyúlnia a nem éppen higiénikus toalettbe, és ki is tud onnan halászni egy ammóniában tocsogó pisztolyt, telitalálat, mennek is a góréhoz mindent elmesélni. Ő nagyban eszi a fura pizzát, de meghallgatja a sztorit: Hollis először elrejtette valahol a reklámtáblánál a pénzt, majd pedig beült a kocsiba, és gondosan karonlőtte magát, de még előtte leesett a Garfield, amit aztán visszarakott a vérfröccsre, mindezt Scooby Doo-mintára mondják el. Gene már pattan is fel, hogy letartóztassa a balfaszt, egyébként egy térdre ereszkedős bocsánatkérést feltétlenül elfogadna Alextől, erre valaki lövöldözni kezd, és a szemétláda nem átallik kilőni Gene kezéből a piásüveget. Gyorsan visszamenekülnek, a góré gondosan Alexre zuhan rá, majd Hollis kiabálni kezd, hogy jöjjön elő Hunt, különben mindenkit lelő. Gene igazi férfi, és kimegy oda, habár Alex kézzel-lábbal tiltakozik a dolog ellen, nehogy a góré holttestét kelljen nézegetnie a hullaházban, ezért nagyon okosan ő is kimegy vele.

10.jpg

Hollis az összes ilyen filmben lefektetett séma szerint halad, és a góré szemforgatása ellenére elmeséli az elcseszett életét, ami végképp ott ment tönkre, hogy a felesége a gyerekkel együtt elhagyta, ő nem bírta azt, hogy ő 8 hónapon keresztül gyűjtötte a pénzt az afrikai gyerekeknek. Alex képes annyira hatni Hollisra, hogy az nem lövi le őket, csak hozzájuk vágja a fegyvert, majd elszalad, Shaz rohan utána elsőként. Hollis a reklámtábláig menekül, ott pedig a vascsövekbe rejtett zsozsót inkább kiszórja az utcára, nesztek, vegyétek el ezt is, köcsögök. Shaz odaér, közben Hollis kést ránt, és sikerül pont úgy maga elé tartania, hogy Shaz egyenesen belerohan. A pali is megdöbben ezen, mire a többiek odaérnek, már Shaz is alig tántorog, majd pedig összeesik – a lány sokkos állapotban is abban reménykedik, hogy már nem csak egy gépírónőként tekintenek rá, hát jó hogy nem, ezután. Alex küzd az életéért, Shaz a bohócot látja, hiába minden, mert megáll a szíve.

11.jpg

Chris egyenesen romokban van, úgy kell elnyalábolni onnan, Hollis még mindig lefagyva szemlélődik a háttérben, a góré pedig a legnagyobb hülyeséget követi el: egy letartóztatott, megbilincselt embert veret össze néhány kishekus, és Viv szeme láttára. Az egyetlen értelmes dolgot Alex csinálja, aki szívmasszást alkalmaz, mindent kontroll alatt kell tartania. Némi dráma, feszültség, de végül Shazbe visszatér az élet, rendesen lélegez, van pulzusa, Alex is felszabadultan kiabál hogy minden rendben van, majd pedig amikor látja, hogy Hunt mit tett, elküldi a francba, és még Hollist is lecseszi, viszont nyilván nem kellett volna ezért összevernie, bármennyire is megérdemelte a dolgot. Alex ténfereg még a reklámtábla előtt, ami felhoz egy fontos emléket: ugyanezt a reklámot látta a szülei autójában aznap, amikor meghaltak. Még három nap van hátra addig a napig, és ha Shazt is sikerült megmentenie, akkor talán a szüleit is meg tudja – hisz Narnia is megmenekül a történetben. Végefőcím.

Címkék: ashes to ashes
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.10.13. 13:33:36

Hm, az hogy Shaz 'halálakor' a góré hogy kiborult és megverette Hollist, az bizony az utolsó évadról visszanézve kap igazán értelmet.

2012.10.13. 15:51:49

mélyebb értelmet kap, de a fiúk reakciója így is érthető, bármennyire elítélendő is (megbilincselt embert rugdosni grrrrr).

Matthew MacFadyen nekem nagy meglepetés volt, idáig mindig csak jólfésült úrigyerek szerepekben láttam, jól hozta a szerencsétlen prolit.

G_Norton 2012.10.14. 12:31:41

@Sigismundus: Jaja, vagy Chris néha érthetetlenül elboruló agya a bűnözőkkel szemben, miközben ő maga nem egy brutális, törvényszegő karakter.

@beebeer: Christől akkor sem vártam volna hasonlókat. Mindig ő a vézna, óvatos, kissé béna rendőr, aki sose ragadtatja el magát. Persze a harmadik évaddal érthető lesz, hogy miért csinálta.

Most MacFadyen egy keménycsávó zsarut alakít 1889-ből, és volt már ő a nottinghami seriff is a Robin Hoodban.:)

tóparti látomás 2012.10.15. 12:45:07

Szeretem ezt a részt,mert jó újra együtt látni Keeley-Matt párost :) a Spooks óta nem nagyon dolgoztak együtt. Macfadyen szerintem jó színész, érdekes karaktereket formáz meg, pld: a Secret Life-ban egy pedofil férfit alakít. Igaz ez itthon nem annyira ismert.

2012.10.15. 13:04:42

@tóparti látomás: jé, pedig néztem a Spooks-ot (igaz marha régen) Macfadyennel, de arra nem emlékeztem, hogy a felesége is játszott a sorozatban.
Szerettem azt a sebezhető, érzékeny figurát...olyan emberi kém volt, félelmekkel.
Valójában csak Mr. Darcyt nem tudom neki megbocsájtani, pedig nem ő tehet róla, nem is volt rossz, de az én korosztályomnak azért Mr. Darcy mégiscsak Colin First marad.

tóparti látomás 2012.10.15. 13:55:27

@beebeer: Igen, az első két évadban játszottak együtt, Keeley volt Zoe. Harmadik elején Matt kiszállt. Tom Quinn szerepe jól állt neki. Ők ott ismerkedtek meg és utána házasodtak össze.
Mr. Darcy szerepében lett igazán ismert, ami szerintem pont amit írtál amiatt nem volt könnyű neki.
Kíváncsi vagyok milyen abban a nyomozós szerepében amiről Norton is írt.
Kérdés ez a sorozat mikor jut el hozzánk.

2012.10.15. 14:25:36

@tóparti látomás: igen, rákerestem a neten, már az első képen beugrott Zoé! :)) Nem tudom, miért nem jöttem rá előbb, végig volt egy érzésem, hogy ismerős valahonnan.

Mr. Darcyként Macfadyen egyáltalán nem volt rossz, nem is rá haragszom, inkább azokra, akik egyszerűen kiherélték a Büszkeség és balítéletet.

tóparti látomás 2012.10.15. 15:07:59

@beebeer: Igen, eléggé sajátos lett a Büszkeség és balítélet Joe Wright-os verziója hiába jó benne Macfadyen.
"Hogyésmiért" arról szerintem oldalakat lehetne írni :)
süti beállítások módosítása