Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 4x14 – The Blue Butterfly

2012. október 11. 11:00 - Zenóbia

Ma időutazunk egy kicsit, de nem a dínók korába, semmi T-Rex, csak 1947-ig repülünk vissza. Szép nők szép ruhában, elegáns urak egy bárban, zongoristával, tánccal, Lanievel aki a színpadon énekel, illik hozzá. Castle keménykalapban, lódendben, tipikus magánnyomozó, a pultnál üríti egymás után a poharakat, míg fel nem tűnik a színen Kate, akkor megáll benne az ütő. Vérvörös száj, fehér szőrme a nyakban, Castle elveszett, meg mi is. A Pennybaker Clubban ma elegáns emberek helyett hullát találunk, ha benézünk. Benézünk? Gyertek, nézzünk be! Stan Banks betört a klubba, ahol valaki lelőtte. A zsebeiben egy hotelszoba kulcsa. A klub sokat veszített régi fényéből, most a bárpult mögött egy hajléktalan lakik, talán látott valamit, bár ahhoz előbb meg kéne találni, hogy megkérdezhessük. A roppant kedves nő a szállodában közli, hogy Stant ma reggel még látta, fülig érő vigyorral mondta, hogy hamarosan kiköltözik, mert jön a hajója. Nem értjük még, nem baj. Stan és a felesége egy éve külön élnek, két hónapja beszéltek utoljára, akkor mesélte neki Stan, hogy talált egy dublont Észak-Karolinában a parton. A dublon régi spanyol aranypénz, csak mondom, ha nem tudná valaki.

4x14_castle1.jpg

Ezzel elindult Stanben egy lavina, főleg, hogy megnézett egy dokumentum filmet Clyde Belascóról, a kincsvadászról, aki tíz éve megtalált egy elsüllyedt hajót. Otthagyta az állását eltűnt antikvitások kedvéért. Mondjuk ha előtte könyvelő volt, akkor mélységesen megértem. Azt mondta, hogy nagyon közel jár a kék pillangó megtalálásához. Két napja a nőt felhívta valaki, hogy Stan tartozik neki tízezer dollárral, ha nem fizet, kinyírják. Ha ez ilyen egyszerű lenne, de szép is lenne. Vagy unalmas és rövid. Stan lakásában találtak egy naplót, amit egy magánnyomozó írt még a negyvenes években. Castle beleszeretett a naplóba, hazaviszi és reggelre ki is olvassa. Reggelig ő lesz a nyomozó ismét, whiskeyt iszik, hózentrógere is van, és Mr. Flynnek hívják. A titkárnője, aki Martha szőkében, szedi rendbe reggel, hiszen végre jött egy ügyfél, ne leheljen rá tömény piaszagot. Az ügyfél Alexis, itt most Sally Scofield, nagyon csinos, nagyon visszafogottan elegáns, igazi kisvárosi teremtés, gondolta magában Joe Flynn, aki aztán a megbízatással megváltoztatta az életét. Épp nászúton van a férjével, de nem a felhőkarcolókra kíváncsi, hanem az eltűnt nővérére, Vera Mulqueenre. Vera két éve elszökött otthonról egy vita után, hogy táncosnő legyen a nagyvárosban.

Mivel az édesanyjuk nagyon beteg (zsebkendő hegyének hozzáérintése a szeme sarkához, haláli), ezért kell megtalálnia őt, de Vera nem tudhatja meg, hogy keresi a családja, mert akkor örökre eltűnne. Igen, Beckett lesz Vera, Joe kap róla egy Karády-ra hajazó fényképet, már akkor megdobban a szíve. Az utolsó megállója volt aznap éjjel a Pennybaker Club, ahol Betsy Sinclair énekelt, az aranytorkú énekesmadár, alias Lanie. Jön Vera a fehér szőrmében, Joe pedig nem tudja levenni róla a szemét, de hiába minden, mert a lány Tom Dempsey-vel volt a város legkegyetlenebb Keresztapájával. Rá is uszítja egyből a verőlegényeit Joe-ra (Ryan és Espo), majd egy folyosó sarkában gyomron öklözi egy párszor, így stíröld más barátnőjét te tiszteletlen barom. Akkor még nem mondtak ilyeneket, hogy te köcsög fasz, változnak az idők. Joe-t jól helybenhagyják, a sikátorban végzi a kukák között, lehet, hogy a whiskey-s poharak helyett súlyzókat kellett volna emelgetnie inkább. Mire feltápászkodik, kiszalad hozzá Vera, de egyből jönnek is utána verőlegényeink, hiszen ha rajta van a főnök lánca, nem mehet el mellőlük. A láncon pedig egy kék pillangó, szép pillangó. Tehát ezért ölték meg Stan Bankst, ébred rá és ébred fel Castle. Ryan utánajárt a fenyegető telefonhívásnak, ami egy tisztítóhoz vezetett, ahol a tulaj nem tud semmit, de a hátsó szobát bérli egy bukméker.

4x14_castle2.jpg

Castle már hozza is a nyakláncról a képet, a pillangó kék gyémántokból van kirakva, és egy millió dollárt ér. A negyvenes években tűnt el, és a pletyka szerint a Pennybaker Clubban van elrejtve, ezt kereste Stan megszállottan. Ráadásul a nyaklánc meg is van átkozva. Egy SS tiszt szeretőjéé volt, a háború után került az államokba Tom Dempsey maffiavezérhez, akkoriban az övé volt a Club. A legenda szerint a Club alatti irodájának széfjében tartotta, hát persze, hogy már megyünk is körülnézni. A széfben már évek óta nem tartottak semmit, de nem is ez a széf kell nekünk, hanem a titkos. Castle meséli tovább a sztorit, hogy Joe megtalálta Verát, és meg kellett szerveznie, hogy találkozzon a húgával, de úgy, hogy Vera ne tudja, mire készül. Így hát vissza is ment a lányhoz, és öt nap alatt totálisan egymásba szerettek. Akkoriban még nem vesztegették az időt úgy, mint egyesek most. Így aztán vakmerőek is voltak, és nem törődve a veszéllyel, a színpad mögött találkoztak, pedig Vera aznap is Dempsey-vel volt, lepkével a nyakában. Jól állnak Beckettnek a Verás ruhák. Castle szerint is jól állnának, ezért el is szólja magát, mert Vera helyett Kate nevét mondja, mikor ahhoz a részhez ér, hogy szívdobogva egymás szemébe néztek.

4x14_castle3.jpg

Persze a csók előtt megjelentek a rosszfiúk, és már megint a kuka mellett végezte volna hősszerelmes Joe, ha nem menti meg Betsy egy csókkal. Verával kidolgoznak egy szökési tervet, amihez viszont a nyakláncot is vinniük kell, mert nem túl sok félretett pénzük van a bankban lekötött betétekben. Tudják, hogy amikor a lánc nincs Verán, akkor egy titkos széfben van, amit a lány tud is, hogy hol van. Mi meg nem, mert itt véget ér a napló, Beckett tök aranyos, hogy egészen felhúzza magát, hogy nincs vége a történetnek. A széf megtalálása immáron rájuk vár, de nem sokáig váratnak minket, mert Kate máris észrevesz valami gyanús illesztést a falban, meg is van, ki is van nyitva és üres is. Stan megtalálta, aztán megölték és elvették tőle a láncot, nem örülhetett neki túl sokáig. A bukméker le sem tagadhatná a szakmáját. Beszállt Stan kincsvadászatába tízezer dollárral, úgy egyeztek meg, hogy ő kapja majd a profit felét. A fenyegetés csak azért volt, mert Stan eltűnt egy időre, ő meg azt hitte, hogy jól átverték. Két nappal ezelőtt azonban jelentkezett Stan azzal, hogy megvan a hiányzó láncszem a lánchoz. Hö. Csak azt nem tudjuk, hogy ki volt az. A naplót Joe régi titkárnőjének a lányától vette meg Stan, akit Castle felhívott és vannak még nála feljegyzések Joe-tól.

4x14_castle4.jpg

Beckett jön a szokásos szkeptikusságával, hogy szerinte ennek a régi történetnek semmi köze a mostani gyilkossághoz, ami itt most egy oltári nagy baromságnak hangzik a szájából, mert hát dehogynem. Brian már mondja is, hogy a pisztolyt amivel lelőtték Stant, egy megoldatlan kettős gyilkosságnál használták,  1947-ben. Kik voltak az áldozatok, megtippelitek? Hát persze, hogy Vera és Joe. Beckett és Castle is irtó csalódott, reménykedtek a happy endben, mint ahogy én is. A holttestüket Joe autójában találták meg a klub mögötti sikátorban, amit miután lelőtték őket, felgyújtottak. Dempsey volt az egyetlen gyanúsított, de sosem sikerült rábizonyítani. Hogyan került elő újra az a fegyver, hogy kinyírhassák vele Stant? Hát úgy, hogy Dempsey összes fegyverét megvette a hajótaláló kincsvadász, Clyde Belasco. Aki mit ad isten épp egy hete repült ide Franciaországból, amúgy 15 éve keresi a kék pillangót ő is. Nocsak-nocsak. Castle és Ryan lemennek a raktárba előszedni a régi gyilkossági ügy dobozát, ami frissen van porolva, tuti, hogy Stan is járt ott. Clydenak gödröcskés mosolya és irritálóan tudálékos feje van, aki természetesen elhajtotta a picsába Stant a hihetetlen sztorijával, hogy megtalálta Joe naplóját, hiszen ő már 15 éve keresgél, mégsem talált szart sem.

4x14_castle5.jpg

Így nem engedett hozzáférést neki a saját anyagaihoz, de kiengedte a hátsó ajtón, mert Stan szerint követték őt egy fehér Mustanggal. Az lehet, mert a portás is látott egy fehér Mustangot parkolni a klub előtt. Castle megtalálja a dobozban Joe titkárnőjének vallomását arról, hogy mi volt Vera és Joe terve. Mivel a titkos széfet nem tudják feltörni, ezért Verának a nyaklánccal a nyakán kell kisétálnia. A verőlegényeket pedig egy bokszoló fog segíteni kiiktatni. De nem úgy, hanem úgy, hogy épp meccse lesz a rádióban, persze először tévét írtam, aztán rájöttem, hogy tényleg a rádióban lesz. Amit mindenki iszonyúan hallgatni fog, és a legizgalmasabb résznél fog Vera felállni és kikéredzkedni pisilni. Kiszökik a hátsó ajtón, ahol Joe már várni fogja. Vera el van ájulva a tervtől, Beckett szerintem nem lenne, csak mondom. Beront Joe titkárnője, hogy ellássa a bajukat és kérdőre vonja őket, hogy mégis mit akarnak egymástól, mikor eleve egy hazugságra épül az egész kapcsolat. Így Joe kénytelen nyilatkozni, hogy valójában a családja bérelte fel, hogy találja meg Verát. A gond csak az, hogy Verának nincs is húga. Castle-nak csak úgy csillog a szeme a sztoritól, imádja, és az az igazság, hogy én is imádom, teljesen odavagyok ezért a részért.

4x14_castle6.jpg

A hotelből telefonál a roppant kedves nő, hogy megjelent egy fehér Mustangos pasi és bement Stan volt szobájába kutakodni. Beckett is Espo is ott vannak már, de amikor a pasi megfordul úgy néznek rá, mintha kísértetet látnának, hiszen ez itt Tom Dempsey. Valóban az, de azért nem tűnik kilencvennek, ne legyünk már ennyire elképedve. III. Tom Dempsey személyesen. Joe megkereste azzal, hogy ő egy életrajzíró, és szeretne írni a nagyapjáról, így hozzáférést kapott a régi feljegyzésekhez. Aztán Tom rájött, hogy hazudik, és ő is csak egy újabb szerencsétlen kincsvadász. De meg azért nem ölte. Megvan a hajléktalan aki a klubban aludt a pult mögött, és van még egy emberünk, aki érdekes lehet, még pedig az, akivel Betsy nemrég történt temetésén beszélt Stan. Az pedig nem más, mint Jerry, aki a pultos volt akkoriban. Jerry emlékszik Sally-re, aki valójában Dempsey Vera előtti szeretőjének volt a lánya. Máris nem úgy néz ki, mint egy kisvárosi lány, hanem mint egy számító díva. Amikor Tom dobta az anyját Vera miatt, az öngyilkos lett. A pillangó átka ismét lesújtott. Négy hónappal Veráék megölése után Tom szívrohamot kapott. A temetése után Sally bement a bárba és közölte Jerry-vel, hogy végre szabad.

4x14_castle7.jpg

A hajléktalanunktól pedig megtudjuk, hogy nem volt ott két napja, mert már előbb kivásárolta a helyéről Clyde Belasco. Tagadni próbál, nem hiszem el, mekkora arrogáns barom. Tudta, hogy Stan már nagyon közel jár a megfejtéshez, de nem engedhette, hogy ő arassa le helyette a dicsőséget. Meg akarta fenyegetni, és valóban nála volt a pisztoly is, de nem ő ölte meg. Amikor Stan feljött a pincéből kezében a pillangóval, le akart csapni rá, de valaki elkábította kloroformmal, és mire felébredt, Stan már halott volt, pillangó meg sehol. Felelevenítik a sztorit még egyszer, és Beckett rájön, hogy a hulla a megégett kocsiban nem lehetett Vera, mert pántos cipőt viselt, amit nem lehet elegáns ruhához, és amilyen Sally-n volt, mikor felbérelte Joe-t. De Sally sem lehetett a halott, hiszen ő négy hónap múlva besétált a bárba. Vagy pedig, Jerry hazudott. Hű, rakjuk össze akkor, hogy is van ez. Jerry és a felesége valójában Joe és Vera. Felgyújtottak két embert maguk helyett, hogy megléphessenek a pillangóval. Elég jól sikerült nekik, most nem azért. Stan rájött, hogy kik ők, és megfenyegette őket, ezért elmondták neki, hogy hol volt a pillangó, de nem ölték meg. Ők nem is, de Frankie igen. Frankie, aki hat hónapja velük él, mivel ápoló.

4x14_castle8.jpg

Frankie, aki valójában annak a titkárnőnek a fia, akitől Stan megvette a naplót. Ki is borult, hogy ő itt hónapok óta férkőzik rohadt lassan Joe-ék bizalmába, erre jön Stan és két perc alatt kideríti, hogy hol a pillangó. Castle csodáló pillantásának kereszttüzében, míg Beckett nem közli vele, hogy az ékszer hamis. Vagy mindig is az volt, vagy valahol a történet során kicserélték az igazit erre, és azóta is várja, hogy újra az átok bűvkörébe vonjon valakit. Aznap este, mikor Joe és Vera megszökött, simán ment minden a sikátorig, de az autóba már nem tudtak beülni, mert megjelent Sally és a férje, egy pisztollyal. Dulakodni kezdtek, Sally pedig véletlenül lelőtte a férjét, majd újfent véletlenül, hasba lőtte saját magát. Így is kell. Nem tartóztatják le őket, hiszen ők nem Jerry-t a pultost és Violát a feleségét keresik, hanem Joe-t és Verát, ők meg nyilvánvalóan nem azok. Hálájuk jeléül elárulják, hogy nem tartották meg a láncot, mert Vera félni kezdett az átoktól, így a sikátorban elrejtették egy kiesett tégla mögé, és ott hagyták örök időkre. Nos, Castle és Beckett nem csókolóznak ma, de Joe és Vera igen, és mi ennek is örülünk.

4x14_castle9.jpg

Címkék: castle
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása