Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x15 - Árulkodás (Blowing the Whistle)

2012. szeptember 21. 09:00 - PuffCinq

A 177 House rész közül 4 van, amit nagyon nem bírok. Ez az epizód az egyik. Komolyan, ha akad még ember a környezetetekben, akit vérbeli House rajongóvá szeretnétek tenni, ne ezt a részt mutassátok meg neki elsőnek, mert abból csak baj lesz. Ebben a részben Doktor House alulmúlja önmagát, csipetcsapat és Wilson pedig lelkesen segít neki. Lássuk, hogy volt.

01.jpg

Az első jelentekben az a színész látható, aki Michael Gallantot alakította a Vészhelyzetben, hogy itt mi a neve, azt nem is tudom, úgyhogy marad Gallant. Amúgy is, itt megint hős katonát játszik, akárcsak az ER-ben. Gallant az öccsét várja a repülőtéren. Az öccse, akit Brantnek hívnak, szintén katona, most jön haza Afganisztánból. Illetve hozzák. Gallant legnagyobb döbbenetére Brantet árulással vádolják. Már vinnék is a börtönbe, ha nem kapna éppen durva görcsrohamot. Így egyelőre nem börtönbe, hanem House osztályára kerül.

House és csapata a kórházban már nagyban nézik, miért is vádolja a hadsereg árulással Brantet: az alig 20 éves fiú kirakott a netre egy felvételt. Az látható rajta, ahogy az amerikai katonák megölnek 34 ártatlan afgán civilt. Köztük 6 gyerekeket. A hivatalos álláspont szerint azt hitték, hogy a lázadók egyik táborán ütnek rajta. Érkezik Foreman, elemében van, igazgat. Katonák vannak mindenhol az épületben, különösen a beteg szobája előtt, viselkedjetek rendesen, mondja. House jól el is küldi. Foglalkozzunk végre a beteggel!

02.jpg

Tífusz, kérdezi Chase. Ugyan már, barom vagy! Brant kopasz, ergo nem tetves, tehát tífuszos sem lehet. House ezzel rövidre is zárja a tífusz témát. Fölmerül még pár ötlet, de hamar az árulásra terelődik a szó. Park különösen ideges. Szerinte Brant nemcsak hogy áruló, hanem egyenesen gyáva áruló. A felvételt, amit senki más nem láthatott volna, fogta, és névtelenül fölrakta a netre, most pedig nem vállalja a következményeket, nem akar börtönbe menni, ezért görcsrohamot színlel. Nincs ebben semmi tiszteletreméltó vagy becsületes. Oké, akkor kapjon placebót, mondja House. Nézzük meg tényleg szimulál-e. Mindeközben House egészen furcsán kezd viselkedni, fogamzásgátló tablettát kunyizna Adamstől („neked van 28, egyet igazán adhatsz”), és nem veszi észre, amikor ugyancsak Adams ellopja a piros bögréjét.

03.jpg 

A bögrét Adams a folyosón megmutatja a többieknek. Chase-t inkább a fogamzásgátló hozza lázba. Mondd, Adams milyen a pasid, vagy esetleg…csajod? Chase, elmagyarázzam, mire kell a tabletta? Egyébként is, most House-ról kell beszélnünk! Adams szerint a mester beteg. Azért ilyen idióta és figyelmetlen, mert a mája a sok vicodintól kezd leállni. Szerintem agydaganata van, vagy ami még rosszabb, elkaszálták a kedvenc sorozatát, és most depressziós, kacsint ki a nézőkre Taub. Nehogy elfelejtsük esetleg, hogy ezenkívül már csak 7 rész, és vége a House-nak. Chase zárja le a vitát, ha azt hisszük, hogy House beteg, az csakis azért van, mert House maga azt akarja, hogy azt higgyük, beteg. Ne menjünk bele a játékba! Kár, hogy végül mégis belemennek.

04.jpg

Brant tehát tudtán kívül placebót kap, Park közben csevegne. Miért is árulta el a hazáját? Brantnek a becsülete diktálta, hogy szivárogtassa ki a videót. Minél több ember tudja meg, hogy mi folyik Afganisztánban, és ennek hatására minél hamarabb hazajönnek az amerikai csapatok, annál jobb. Egyszer Brant apja is megszegte a parancsot katonaként, és több ember életét mentette meg. Brant egyébként nem tudja, hogyan halt meg az apja, a hadsereg nem árul el semmit, Brant szerint szörnyű titkot rejtegetnek. Gallant az egész jelenet alatt csöndesen puffog a háttérben. De amikor Brant azt mondja, hogy nem érzi a lábát, amire Adams már hozná is a zárójelentést, mert íme, kitalált egy újabb tünetet, csak szimulál, hevesen megvédi az öccsét. És igaza is van. Brant hasfalán durva zúzódások jelennek meg, ezt bizony nemcsak megjátssza, el kell kezdeni komolyan gondolkodni, hogy mi baja.

05.jpg

House egész differenciál alatt tic-tacot zabál. Ez tuti egy újabb elem a „behülyítem a csapatom, higgyék azt, hogy beteg vagyok” hadműveletben. Ennek megfelelően Adams nem is tétlenkedik. Cselesen begyűjt egy aláírást House-tól, és amíg a többiek hasi ultrahangot végeznek Brantnél, addig ő rohan Wilsonhoz. Wilson éppen egy bimbózó szerelmet tipor a sárba az ambulancián. A szerelmespár minkét tagja jelen van, Wilson a férfit vizsgálja, és közli, hogy bizony kóros orrtúrási kényszere van. A nő elrohan. A férfi utána, de már nincs mit tenni. Ezt a szívást. De Adams így legalább nyugodtan megmutathatja a félévvel ezelőtti munkaszerződését, rajta House aláírásával, és főnöke mostani kézjegyét. Nézd meg Wilson, House keze remeg, nagy baj van itt, én mondom. Wilson elnézően mosolyog, ha House-nak dolgozol, annak az az egyik mellékhatása, hogy kezded túlbonyolítani a dolgokat. House nem haldoklik, Dominika biztosan új recepteket próbál ki, és nem ízlik neki a kaja mostanában. Ennyi. Adams nyugodjon meg. Na, miben fogadunk, hogy Jimmy mindjárt szalad, hogy saját kezűleg vizsgálja meg House vicodináztatta máját?

06.jpg

És igen! Wilson az ambulancián, egy másik vizsgálóban találja meg legjobb barátját. House is alszik, és a beteg is, akit vizsgálnia kéne. Utóbbi erős gyógyszerek hatására. Nehogy már megzavarja a mester álmát, ugye. House határozottan visszautasítja, hogy Wilson tűt döfjön a májába, a barátságuk nem jár ilyen extrákkal. Brantet Chase vizsgálja az ultrahanggal. A fiú közben tovább védi magát. Többek között az volt a feladata, hogy vegyüljön el a helyiek között, persze, hogy sokan a barátai lettek. Nem hagyhatta, hogy több civil áldozata legyen a harcoknak. Az nem zavar, hogy a kiszivárgott videó miatt már több amerikai katona meghalt? Hogy a lázadók a videóval toboroznak új tagokat? Gallant idegesen kérdezget, Chase-t csak az érdekelné, hogy akkor Brant mégis minek vonult be, ha ennyire utálja az egészet? Természetesen az apja miatt, Brant úgy gondolta, katonaként több eséllyel juthat titkos dokumentumokhoz, és kiderítheti végre hogyan halt meg. Egyelőre nem járt sikerrel.

07.jpg

Most pedig itt fekszik, a lépe megnagyobbodott, és a teste minden részéből vér tör elő. Rohanni kell vele a műtőbe. A műtőben Chase sikeresen elállítja a vérzést, de valami nagyon nem stimmel. Brant lépe darabos, ami ugye nem éppen normális. House és a csapat az orvosi pihenőben gyűlik össze, hogy megbeszélje helyzetet. Szóba kerül, hogy Brant áruló, és még hülye is, mert árulását becsületesen vállalja. House mindezt úgy adja elő, hogy közben életre-halálra videojátékozik. Ezúttal Taubbal. Folyamatosan cseszteti Taubot, hogy álljon elő valami orvosi ötlettel, hátha így kizökken a játékból. De nem, Taub nyer, GAME OVER, TAUBINATOR WINS, villog a tévé képernyőjén. Milyen jó név ez már, nem? És ha mindez még nem lenne elég, Taubinátor orvosi ötletét is el kell fogadni: Brantnek szarkoidózisa van, menjetek kezelni.

Chase, Adams és Park előbb még rombolják kicsit Taub önbecsülését. Mert olyan nincs, hogy Taub bármiben is legyőzze House-t, vagy okosabb legyen nála, hacsak House nem beteg. Adams szerint menni kéne már Foremanhez, árulkodni, hogy House haldoklik. Chase ekkor észhez tér. Éppen egy árulót kezelünk, és most arról beszélünk, hogy hogyan áruljuk el House-t. Nem veszítek észre, hogy House játszik velünk? Adni a hülyét, kezet remegtetni, játékban veszíteni, nem olyan nehéz. Hagyjuk már ezt. De tényleg.

08.jpg

Brant visszautasítja a kezelést, addig nem kér semmilyen gyógyszert, amíg egy tévéinterjúban el nem mondhatja az amerikai népnek, hogy miért lett áruló. Na, most kell menni Foremanhez. A hadsereg szerint az interjúnál még az is jobb, ha Brant tényleg meghal, ajjaj. Chase szerint mondják azt, hogy Brant nincs szellemi képességei háborítatlan birtokában, a testvére legyen a gyámja és folytassák a kezelését. Írjak alá egy papírt, hogy a testvérem őrült, kérdezi Gallant. Azt már nem! Hisz abban, hogy helyesen cselekedett, de nem őrült. Patthelyzet. Brant a becsülete miatt nem akar kezelést. Gallant a becsülete miatt nem akar gyám lenni. House és a csapat mindezt a folyosón beszéli meg, Taub késik, mert csak a második emeleten működik a wc, sokat kellett gyalogolnia. House persze ezt nem hiszi, elsétál a rossz wchez, és szó szerint szarik bele, hogy nem működik. Csapat közben a fülke előtt vár, és hallgatja, amit House magyaráz. Ha Brant a becsülete miatt nem akarja a kezelést, akkor valami olyat kell neki adnunk, amit a becsületnél is többre értékel. Ez ilyen egyszerű.

Az alku a következő: Brant megkapja az aktát, ami az apja halálával foglalkozik. E felől Gallant kezeskedik. Cserébe Brant nem ad interjút és kezelhetik. Brant mindenbe beleegyezik. Ennyit a becsületről, háborog Chase a kórteremből kifelé menet. Brant nem is a háborúnak akar véget vetni, nem akarja megváltani a világot, csak a saját kíváncsisága hajtja. Taub igazán szívesen elmélkedne még a témáról Chase-szel, de sietnie kell. Megy begyűjteni House székletét, ami természetesen ott maradt a rossz wcben. Hogy a wc rossz legyen, azt Taub intézte el, mert előre tudta, hogy House csak azért is használni fogja, és így majd szerezhetnek tőle székletmintát. Ebben a részben House is és a csapat is olyan szinten megbolondult, ami nekem már túl sok.

09.jpg

A székletminta azt mutatja, hogy House mája kezd leállni, azaz, ha nem kezelik, először szellemileg leépül, aztán pedig meghal. Most mit tegyünk? Brant közben rosszul lesz, fáj és teljesen elkékült a lába, ez nem szarkoidózis. Csapatot kevéssé érdekli, hogy Brant szenved, inkább arról győzködik House-t, hogy kezeltesse magát, amíg még nem késő. Egészen biztosak benne, hogy House azért tömi magába most is a tic-tacot, mert a haldoklás miatt szájszaga van. De hiába minden, House nem akar saját magával foglalkozni, csak a bizonyítottan beteg beteggel törődne. Nincs mit tenni, Park végül előáll egy ötlettel: Brantnek Bernard-Soulier szindrómája van, heparin kell neki. Szuper, mondja House, menjetek, adjatok neki heparint, azt meg felejtsük már végre el, hogy elcsentétek a kakimat, olyan ciki.

Csipetcsapat persze, hogy nem megy rögtön Branthez, előbb leállnak a lépcsőházban „Beáruljuk-e House-t Foremannek?” témájú gyűlést tartani, Chase elnökletével. Elnök úr szerint teljesen fölösleges szólni Foremannek. Ha Foreman megtudja a dolgot, House-nak két választása lesz, kezelteti magát, vagy fölfüggesztik. Vagyis tuti, hogy föl fogják függeszteni. Akkor pedig a betegek nem kapják majd meg a lehető legjobb ellátást ebben a kórházban. Hiszen House még betegen és idiótán is jobb orvos, mint a többi 100%-osan egészséges kollégája.

10.jpg

Miközben ilyen szépeket mondanak róla, House az ambulancián fél lábon ugráltat egy fiatal srácot, és arra kéri, hogy énekelje el valami pocsék tini szitkom főcímdalát. Az egész tortúrának diagnosztikai szempontból semmi értelme, de House rendkívül jól szórakozik, az idióta srác pedig megérdemli, miután töménytelen mennyiségű zöld ételfestékkel kevert sört ivott, csak azért, hogy készüljön valami hülye ivóversenyre. Azért van most rosszul, mert allergiás az ételfestékre. Semmi pánik, 48 óra múlva kiürül a szervezetéből, legközelebb pedig igyon whiskyt, festék nélkül. Érkezik Wilson. Nem, még mindig nem döfhet tűt House májába. Ebben a témában egészen jól elbeszél egymás mellett a két jó barát, egészen Brant kórterméig. Ott aztán House minden cseppjét kiélvezi annak, hogy Wilson már nem jöhet tovább, mert nincs rajta az engedélyezett személyek listáján. Brant érdeklődik, hogy House mégis kicsoda. Tekintve, hogy csak családtagok, és az orvosaid jöhetnek be ide, én vagyok a te rég elveszett bácsikád, Ralph. Végre találkozunk! Igen, House bosszantani jött Brantet. Mondd csak, megérte? Ha nem 34 ember hal meg, csak egyet megcsonkítanak, akkor is áruló lettél volna?

11.jpg

Brant szívszorító beszédet tart arról, hogy annyiszor meg kellett néznie a kiszivárogtatott videót, hogy a végén már nem bírta elviselni a gyerekek haldoklását. A teste is figyelmeztette, hogy tennie kell valamit. Három nap alatt megőszült, ezért lett inkább kopasz. House látszólag csak ennyit fog fel. Három nap alatt megőszültél, tényleg? Ezt a csapatomnak is tudnia kell. House a kávézóban fut össze a csapattal. Diagnosztizálás közben szokás szerint csokit lopna. De ma nagyon amatőr, túl kicsi papírpoharat választ, nem tud minden csokit belerejteni. Csak egy kis adag édességre mondhatja azt, hogy csak egy kis üdítő. De ami még ennél is furcsább, a három nap alatti megőszülés alapján House-i mércével mérve hülye ötlettel áll elő. És nem engedi a csapatnak, hogy vitába szálljon vele. Az lesz, amit ő mond, és kész. Chase, Adams, Taub és Park aggodalmas pillantásokat váltanak. House eddig csúcsszuper, zseni, félisten volt. Most meg? Csak egy nagyon okos ember. Brantet nem kezelhetik úgy, ahogy mondta, és most már tényleg tenni kell valamit. House igazán beteg.

Brant állapota is rosszabbodik, 40 fokos láza van. Nem Bernard-Soulier szindróma ez, ahogy a csapat magabiztosan gondolta. House-t nem érdekli, hogy most amúgy is kezdhetnek mindent elölről, csak azért is színpadiasan őrjöng, hogy őt már mindenki halottnak tekinti, és semmibe veszik az utasításait. És most már az is biztos, hogy valaki elárulta, mert megjelenik Foreman. Mostantól House minden lépését figyelni fogja, amíg csak House hitelt érdemlően be nem bizonyítja, hogy nem haldoklik. A kérdés tehát adott: ki árulta el House-t Foremannek? Taub, aki a magánéletében sem túl hűséges? Adams? Chase? Esetleg Park? Park remek gyáva áruló lenne. Annyira gyáva, hogy a szüleitől se bír elköltözni, pedig nehezen viseli őket.

12.jpg

Hogy Branttel amúgy mi van? House szerint maláriás. Az afgán szúnyogok simán mutálódhattak azóta, hogy az amerikai hadsereg malária elleni gyógyszert kezdett osztani. Senki nem mer ellentmondani. Csakhogy Brant megmakacsolta magát, amíg az apja halálával foglalkozó titkos akta meg nem érkezik, ő nem vesz be semmilyen gyógyszert. Taub és Park tanácstalanul távozik a kórteremből. Gallant rohan utánuk, hirtelen nagyon szeretne az öccse gyámja lenni, már nem érdekli a becsület. Taub hamar kitalálja, mi történt. Gallant már megkapta a titkos aktát, csak nem akarja megmutatni az öccsének. Az áll benne ugyanis, hogy az apjuk (nem először) részegen vezetett. Halálra gázolt egy gyalogost, és a balesetben ő maga is meghalt. Gallant eddig nem akarta elmondani Brantnek, hogy az apjuk nem az a hős volt, akire emlékszik. De most végre megteszi.

Brant csalódott, de Taub azért hozhatja a malária elleni gyógyszert. Ami nem hat. Brant láza nem csillapodik. Akkor most mi baja? Chase kétségbeesetten néz maga elé, de egy perccel később már tágra nyílnak a szemei. Te szemét mocsok, tényleg csak szimuláltál, hogy rohadnál meg! Jaj, de jó, kimondhatjuk végre, hogy House egyáltalán NEM haldoklik. Mindezt Chase onnan tudja biztosan, hogy House nagy papírpohárban lopott csokit. Jelenetekkel előbb, amikor a kis pohárral szenvedett, akkor csak eljátszotta, hogy már annyira hanyatlik szellemileg, hogy azt se tudja, hogyan lopjon csokit. Most bezzeg már nem színlel. Eszem megáll, olyan idióta mindenki ebben a részben.

13.jpg

House-nak ebben a pillanatban epifániája támad. Még elmondja, hogy orbáncfűvel hamisította meg a székletmintáját, hogy átverje a csapatot, aztán megy, hogy „zseniális módon életet mentsen”. Pedig ebben most semmi zseniális nincsen. House egyszerűen csak béna volt. Emlékeztek még, mi volt Chase legelső ötlete az epizód második percében? Tífusz. House akkor lehülyézte, mondván a beteg kopasz, tehát nem lehet tetves. Pedig ha valakinek, hát House-nak már az epizód második percében tudnia kellett volna, hogy a tetvek nemcsak a hajban bújhatnak meg, hanem mondjuk a ruhában is. Pontosan ez történ Branttel. A ruháján keresztül lett tetves és így tífuszos, miközben az afgánokkal barátkozott. A tífusz azért is jó, mert pszichés zavarokat is okozhat. Brant mondhatja, hogy a betegsége miatt szivárogtatta ki az áruló felvételeket. Rögtön ártatlannak találnák.

De Brant ezt nem akarja. Igenis a becsülete diktálta, amit tett, vállalja érte a börtönt, az apja is büszke lenne rá. Kár, hogy az az apa, akinek meg akar felelni, igazából nem is létezett, jegyzi meg House, és már megy is. Wilson irodájába. Ott egy kicsit cseszteti legjobb barátját, vallja be, hogy ő az áruló. Aztán egyszer csak egy mondat közepén villanykörte gyúl House feje fölött, és rájön végre, hogy ki az igazi áruló. Brantet közben elszállítják a kórházból, Gallant még egy utolsó tisztelgéssel jutalmazza a becsületességét.

14.jpg

House egy patkánnyal lepi meg Chase-t. A neve Kicsi Chase. Patkány, mit Chase, értitek. Chase ment el Foremanhez, hogy elárulja House-t. Te magad akartad, hogy elmenjek, mondja Chase House-nak. A legfontosabb számodra a zsenialitásod, a képességed, hogy megoldod a rejtvényeket, úgy, ahogy senki más. Tudnod kellett, hogy valaki szól, ha már hanyatlasz, ezért hülyítettél minket a betegségeddel. Én szóltam, ennek te tulajdonképpen örülsz. Chase-nek teljesen igaza van, de House előbb árasztaná el patkányokkal az ausszi lakását, minthogy ezt beismerje. És pontosan ezt is teszi. Kicsi Chase unokatesói Nagy Chase lakásában buliznak éppen. Ezzel túljutottunk az évad mélypontján. Még 7 nagyon jó rész következik.

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fran7 2012.09.21. 12:13:45

Szerintem meg 5 jó és két rossz áttekerős rész van hátra, de én kaszáltam a House-t már az ötödik évadban.
Mondjuk abban igaza van a poszttolónak, hogy ez egy érdektelen rész volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.21. 12:34:28

szerintem én nem találnék 4 részt amit nem bírok.

IamSherLocked 2012.09.24. 21:57:22

Amilyen rossz rész volt viszont, olyan jóra sikerült az írás, kivételesen sok szellemes momentummal. Ahogy olvastam, úgy tetszett ez a rész. Innentől minek is ezt megnézni? Főleg, hogy még képek is vannak hozzá, és jók, a Taubossal az élen. :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.09.25. 22:22:11

@IamSherLocked: igazán örülök, hogy így már tetszik a rész. Nekem még mindig sok bajom van vele, de a Taubinátor wins képet én is imádom, ugye arra gondoltál?:)

gertrudstein 2012.09.27. 12:34:05

nem néztem meg, de a hogyvolton halálra röhögtem magam, ez a rész a mélypont, remélem, lejjebb már nincs...

netiltsálle 2014.08.30. 21:27:42

@fran7: "de én kaszáltam a House-t már az ötödik évadban"

Akkor honnan a faszomból tudod??????

ChristineJane 2018.06.10. 14:44:36

Ez a rész tényleg szörnyű, mást nem lehet mondani...
süti beállítások módosítása