Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Váratlan utazás 1x09 - Megtért lelkek

2012. szeptember 07. 10:00 - nemon

Ismét a konyhában kezdődik a történet, ez a helyiség a sorozat origója, most már kétségeim nincsenek. A beszédtéma jelen esetben az, hogy ki milyen ruhában menjen a templomba, hiszen a vasárnapi templomlátogatás jó alkalom, hogy a legjobb ruháinkat megmutassuk a kisvárosi közönségnek. Sarah és Felicity elmélkedését Peter, a béresfiú zavarja meg nemcsak azzal, hogy tesz-vesz a lányok körül, hanem azzal is, hogy kijelenti, hogy ő nem megy el vasárnap a templomba, mert nem presbiteriánus és nincs megkeresztelve. Ezen az állapoton azonmód javítani fog, mihelyst eldöntötte, hogy mely felekezet tanait érzi magához közelinek. A "Lehet, hogy metodista leszek" kijelentés lecsapja Felicity-nél a biztosítékot, szerintem jó lenne ezzel nem tréfálni.

Vágólap-2.jpg

Vasárnap délelőtt Sarah tesz egy utolsó kísérletet arra, hogy Petert a templomba csábítsa, - felhívja a fiú figyelmét arra, hogy lesz fagyi és süti is, ha esetleg a vallási szöveg nem kötné le a figyelmét - de reménytelenül. Talán a lány elfelejtette, hogy nem Felix-szel áll szemben, nála biztos, hogy hatásos lett volna ez a szöveg. Sarah további fűzögetését a nagynénjei noszogatása szakítja félbe, elkésni a templomból bűn, ezt még Sarah-nak sem nézik majd el odafenn. Hetty néni természetesen azonnal elfeledkezik a késésről, amint meglátja, hogy Peg Bowen az ő legelőjükön vág át, így a kocsisfogatot megállítva még elordibálgat az öregasszonnyal egy darabig. Olivia néni meg is interjúvolja Hetty nénit, hogy mitől fél annyira, talán a nő megbabonázza a tyúkokat? A mai tojásárakat elnézve én bizony örülnék egy-két megbabonázott tyúknak a környéken.

Vágólap-3.jpg

A templomban mise helyett egy hittérítő a misszionárius kalandjairól mesél, körülbelül a szokásos történet kerül terítékre: a bennszülöttek elhurcolták, feltűnt az üst, kannibálok… Sajnos a sztori csattanóját nem tudjuk meg, mert képváltás következik, ahol a gyerekek azon vitatkoznak, hogy ez most izgalmas élet-e, vagy sem. Sarah bölcsen megállapítja, hogy az izgalmakért, no meg a hitetlenekért nem kéne elmenni egészen a bennszülöttek falujába, hiszen még Avonlea-ban is akad egy-két ember, akit meg lehetne téríteni. Felicity tiltakozik, mert nem szeretné, ha Peter beállna a hívők közé. Eközben a hittérítő pap a hívei körében elejtett mondataiból arra gondolhatunk, hogy saját magától is arra a következtetésre jutott, hogy Avonlea-ban is van kihívás, hiszen itt is sok a pogány. Még jó, hogy nem találkozott Sarah-val, mert szerintem azon nyomban minden ateistának tömött sorokban kellene a tiszteletes színe elé járulnia.

Vágólap-6.jpg

Sarah ismét előveszi azt az idegesítő szokását, hogy akit kiszemel magának, arról nem száll le: immáron harmadjára környékezi meg Petert, hogy jöjjön el legközelebb a templomba. Nem hibáztatom érte, a "Hagyd magad, előbb szabadulsz!" elv okán többször érte már el azt, amit szeretne. És lám, Peter bizonytalankodik, elmondja, hogy igazából az tartja vissza, hogy nem döntötte még el, hogy presbiteriánus legyen-e, vagy metodista. Sarah szerint nincs sok különbség, viszont metodista templom nincs a városban, szóval jó lenne, ha a presbiteriánus vallást választaná, és akkor jöhetne ő is istentiszteletre. Peter egyre idegesebb, felhívja a lány figyelmét arra, hogy ő nem olyan, mint a többiek, miért zaklatja ezzel a témával? No és különben is - és most jön a lényeg - ünneplő ruhája sincsen! Sarah megkönnyebbül, mert szerinte ezt a gondot lehet orvosolni, majd beszél Hetty nénivel erről a problémáról.

Vágólap-7.jpg

A lány gyorsan neki is lát a haditervnek: elsőként teát és sütit szervíroz Hetty néninek és Olivia néninek, majd előáll a farbával: Petert is el kellene vinni a templomba vasárnaponként. Olivia néni egyből kötélnek áll, Hetty néni azonban felhívja Sarah figyelmét a szabad akaratra: Peter majd megy, ha szeretne. Kezd kialakulni a kislány és a nagynénje között egy alapos szócsata: a fiú az ünneplőruha hiánya miatt nem tud templomba menni, Hetty néni szerint akkor vegyen magának. De hát a missziónak is küld a King család ruhákat, miért ne lehetne Peternek is adni egy ünneplő ruhát? Hetty néni bepipul, közli Sarah-val, hogy hagyja abba, nem a ruha teszi az embert, aki templomba akar menni, annak ez nem lehet szempont és pont.

Vágólap-8.jpg

Peg Bowen eközben a városban sétál, mindenki nagy megrökönyödésére. Természetesen a végzet nem kerüli el a forgatókönyvírók jóvoltából, így összetalálkozik a hittérítővel, aki azon nyomban új kuncsaftot érezve megszólítja az asszonyt. Pechére, mert Peg Bowen kioktatja, hogy nem jár templomba, mert az ő temploma a szabad ég alatt van, ott gyakorolja a hitét kellőképpen, alászolgája. A tiszteletes azonban felhívja a figyelmét arra, hogy ez mind szép és jó, de néha emberek közé is kell menni, és a templomi összejövetel erre a legjobb mód. Meglepő módon Peg nagyon gyorsan magáénak érzi ezt a gondolatot, így megígéri, hogy a jövő heti misén már ő is ott lesz.

Vágólap-10.jpg

A következő jelenettől sokkot kaptam, amikor megláttam, hogy Sarah cipővel ugrál át az ágyán, ezen még az sem segített, hogy amúgy nagyon csinosan felöltözött: gondolom, templomi járat indul hamarosan. Úgy tűnik, Peternek sincs menekvés, valahonnan valaki kerített neki ünneplő ruhát, így nincs több kifogás a templom ellen. Szegény Peter, közben kiderül, hogy foltos a nadrágja és lukas a zoknija, de Sarah-t ez sem tántoríthatja el a tervétől: azt tanácsolja a fiúnak, hogy húzza egymásra a lyukas zoknijait, akkor nem látszanak majd a lyukak, csak induljanak már! Amikor Peter visszamászik a foltos nadrágjával lyukas zoknikat egymásra húzni, Sarah-nak támad egy ötlete, hogy a fiú ne érezze kellemetlenül magát a puccparádéban: átöltözik a legegyszerűbb, legszürkébb, legsemmitmondóbb ruhájába, hogy ne Peter legyen az egyetlen, aki alulöltözöttségével kitűnik a tömegből. Hetty néni természetesen szívrohamot kap amikor meglátja Sarah-t, de a lány figyelmezteti, hogy Hetty néni mondta neki a múltkor, hogy akármilyen ruhában el lehet menni a templomba, csókolom! Az idős nő kénytelen megtanulni egy új mondást, miszerint néha a fagyi visszanyal.

Vágólap-11.jpg

Hetty néninek  a templomhoz érvén az első dolga az, hogy Petert bemutassa a tiszteletesnek. A templomban persze mindenki megdöbben, amikor meglátják a fiút, Alec King azonban ismét a jószívűségéről tesz tanúbizonyságot: aprót ad Peternek, hogy legyen mit a perselybe dobnia. A városka lakói akkor képednek el igazán, amikor Peg Bowen is megjelenik. A pap örül, a városiak kevésbé, jó látni a keresztényi elfogadást egy templomban. Peg átérzi a szituációt, mindenkit nyugalomra int, nem őmiattuk jött el, hanem a tiszteletes invitálására. Peter az egyetlen, aki maga mellett hellyel kínálja az idős asszonyt, aki jól meg is lepődik azon, hogy a fiút is a templom falai között találja. Ismét bebizonyosodott, hogy egy pogány jobban gyakorolja a keresztényi tanokat, mint azok, akik a Bibliát forgatják. Peg is erre a következtetésre jut, Peter túl jó ember a sok vallásos keresztény között. Hogy a hangulat fokozódjon - és Peg sértettségén esett csorbát kiküszöbölje - elkezdi sorolni a városka lakói keresztényi hozzáállását az élethez: az egyik hívő biztosítási csalás miatt gyújtotta fel a saját pajtáját, de Hetty néni se ússza meg: Peg szerint jó lenne, ha tanulna egy kis irgalmasságot Oliviától vagy Alectől, bizonyára jót tenne a személyiségének. Miután a boszorkány jól kiadta a mérgét, gyorsan távozik, na belőle sem lesz igaz hithű, templomba járó keresztény. Peter jót nevet Peg viselkedésén és beszólásain, Hetty néni ezt annyira nem preferálja.

Vágólap-12.jpg

Hazafelé senki nem a miséről és a missziós kalandokról beszél, hanem a boszorkány megjelenéséről. Hetty néni dohog, Petert és Sarah-t okolja, amiért megszégyenült a gyülekezet előtt. Peter megkapja a magáét: próbaidő után mehet, amerre lát, ki van rúgva. Furcsák a kanadai törvények, nálunk próbaidő alatt szoktak az emberektől megszabadulni, de ebbe most ne menjünk bele. Alec figyelmezteti a nővérét, ezt azért gondolja meg mégegyszer.

Vágólap-13.jpg

Úgy tűnik, lecsillapodtak a kedélyek, mert Sarah és bandája - Felicity, Felix, Edward, Clemmie, Cecily - játszanak a mezőn és Petert is játszani hívják. A fiú visszautasítja őket, lévén, hogy sok dolga van. Edward gúnyosan megjegyzi, hogy ugye, nem akarnak egy cseléddel játszani, haha! Felicity furcsa módon kiosztja a kis lovagját és Peter mellé áll. Sarah kitalálja, hogy amennyiben segítenek Peternek, hamarabb végez a tennivalókkal, és ő is jöhetne játszani. Edward kivételével mindenkinek tetszik az ötlet, de Felicity nem rest a fiú fejére olvasni, hogy a nagyapja még neki is paraszt volt, így nem kéne ódzkodnia a fizikai munkától. Hiába minden, Edward nem áll kötélnek, sebaj, vannak éppen így is elegen.

Vágólap-14.jpg

Eközben Alec Hetty nénit győzködi, hogy ne büntesse meg Petert szigorúan, hiszen rengeteg munkát elvégez és sok gondot levesz a nők válláról. Olivia néni időben érkezik a híreivel: a városban találkozott Peter édesanyjával, akinek igazán nehéz sorsa van, ezek után biztosan nem hiányozna neki, hogy még a fia is munkanélküli legyen. Hetty néni mindenben hibát talál természetesen, a fiú túl fiatal még, a volt öreg bérese nyomába sem ér, de Alec kiáll a fiú mellett: amit Peter nem tud még elvégezni, azt majd ő megcsinálja, csak maradjon a fiú -ez igazán szép gondolat.

Vágólap-15.jpg

Peterék eközben végeztek a ház körüli munkákkal, most már akadálya nem lehet a játéknak. Sarah szembekötősdit szeretne játszani, Felix rögtön a tóhoz tervezi a játékot, hátizé, ez csak nekem tűnik veszélyesnek? Peter még mindig habozik, de az erőszakos Sarah nem tűr ellentmondást, így a fiú kénytelen velük tartani. A King család lovát még be kéne vinni az istállóba, de ugye, Sarah-nak nem lehet nemet mondani. Edward - gondolom féltékenységből, amiért Felicity a fiú mellé állt - egy óvatlan pillanatban elköti a lovat, ezért is biztos szegény kis béreslegény fog szorulni.

Vágólap-16.jpg

A szembekötősdi a tóparton meglehetősen powerfulnak bizonyul: Felicity elkapja Petert, aki ezután jól megkergeti a lányt, majd hozzáér a kezéhez, ó, világborzalom! Felicity sikít, Edward pedig jól fellöki szegény Petert, aki esése közben kidönti a kerítést. Ennyi még nem elég, mert Blackie, a King család hűséges pacija elszabadul, azt hiszem, nemcsak ő, de az indulatok is hamarosan.

Vágólap-17.jpg

A gyerekek után Alec is megindul, mindenki a lovat és a fogatot kergeti. Egyedül Peter szalad szembe a tömeggel, mert neki jelenése van Hetty néni előtt, amit persze nem köszön meg. Az idős nő szerint a fiú teljesen alkalmatlan, ha még egy lovat sem tud rendesen kikötni. Hiába a bocsánatkérés, Peter ki van rúgva azonnali hatállyal, szegény. Sarah-ék eközben visszaérkeznek a házhoz, mert Alecnek sikerül a lovat becserkésznie, és a kislánynak rögtön feltűnik, hogy eggyel kevesebb a létszám. Felicity még mindig azon pörög, hogy cseléd létére valaki megfogta a kezét, irigylem a problémáját. Edward természetesen hallgat a galádságról, sőt, még tovább osztja az észt, miszerint Peter papája börtönben van, mit várhatnak akkor a fiától? Sarah a saját sztoriját látja a fiú sorsában, így teljes mellszélességgel a védelmére kel, hiszen lehet, hogy Peter apja is ártatlanul ül a börtönben, akárcsak az ő édesapja.

Vágólap-18.jpg

Amikor Sarah meghallja a fiútól, hogy útilaput kötöttek a talpára, nagyon ideges lesz. Ehhez a teamhez Olivia néni is csatlakozik, lassan szerintem nyithatnának egy Peter rajongói klubot. Kicsit nevetségesnek érzem Hetty néni indoklait: övé a döntő szó, mivel három gyereket nevel: Sarah-t, Petert és Olivia nénit (?). Eközben befut az egyik nevelt gyereke, Sarah, aki szintén könyörög, hogy hadd maradhasson Peter a családi kötelékben. A vénasszonyt a szép szavakkal nem sikerül betörni, azonban Olivia néni figyelmezteti őt, hogy Peter édesanyjának megígérte, hogy Peter járhat iskolába, ha pedig most hazamegy, akkor ennek a projektnek lőttek. A "fagyi visszanyal" második fejezete érkezett meg Hetty nénihez ebben az epizódban, így a fiú maradhat. Peter örömében megígéri, hogy nagyon fog igyekezni.

Vágólap-19.jpg

A kis béresfiú  végre csatlakozik a gyerekcsapathoz, úgy tűnik, minden feladat kipipálva, hiszen közösen az iskolába tartanak. Felicity a kézfogás óta  halálosan meg van sértődve, így amikor Edward be-beszólogat a fiúnak, most nem kel Peter védelmére. A vitának Peg Bowen felbukkanása vet véget,  Peteren kívül mindenki megijed és elszalad. Peg és a fiú nem szólnak egymáshoz egy szót sem, de jelentőségteljesen egymásra néz a két hitetlen.

Vágólap-1jav.jpg

Az iskolában Hetty néni próbára teszi Peter tudását: számtanban és helyesírásban a fiú nem remekel, ellenben történelemben kenterbe vágja az egész osztályt. A diagnózis ugyanaz, mint Sarah esetében: ha kellőképpen szorgalmasan tanul, akkor behozhatja a lemaradását. A legjobb és leggyorsabb mód erre, ha Edward mellé ül, mert ő kitűnő tanuló, biztosan a segítségére lesz. Lehet, hogy ez mégsem olyan jó ötlet, mert Edward erősen tüsszögni kezd, amikor Peter a közelébe ér.

Vágólap-20.jpg

A következő jelenetből kiderül, hogy komoly a baj: Edward inhalál, de mégis egyre rosszabbul van. Az édesanyja aggódik, nehogy influenzás legyen a fiú, mert sajnos Markdale-ben járvány ütötte fel a fejét. A Ray házhoz Peg Bowen közelít, aki azért jött, mert hallotta, hogy Edward megbetegedett és orvosságot hozott neki. Az előítéletek abban az időben is hasonlóan működtek mint most, így Edward édesanyja köszöni szépen, de nem kér a gyógyfüvekből. Peget azonban nem lehet ilyen könnyen lerázni, átmegy a King tanyára, ahol felkeresi Petert. A csomagját egyenesen a fiúnak adja oda azzal az üzenettel, hogy feltétlenül juttassa el Edwardhoz, de kiköti, hogy a háttértörténet szerint a csomagot Hetty néni küldi Edwardnak. Ezzel a módszerrel az orvosság nyilvánvalóan célba ér, Edward édesanyja még hálás is mind Peternek, mind Hetty néninek.

Vágólap-21.jpg

A kíváncsi Sarah természetesen látta, hogy Peter Peggel konzultált és felettébb érdekli, hogy miről volt szó. Hetty néni is látta az esetet, így a fiúnak ismét leteremtésben van része; soha többé nem állhat szóba a vajákossal. Peter tudomásul veszi, majd csatlakozik az almaszürethez, illetve csak ő szüretel, míg a többiek egy fa hűs árnyékából figyelik, ahogy a fiú dolgozik. Clemmie irigykedve megjegyzi, hogy a King családnak van a legnagyobb almáskertje a városban, Felicity-t mintha hájjal kenegetnék. Elmeséli, hogy bizony, a felmenői meg is dolgoztak ezért, sőt, egy kis családi nosztalgia is belevegyül a történetbe: amikor ők megszülettek, a nagypapa mindenkinek ültetett egy fát a tiszteletére. Peter ezt meghallva elmondja, hogy ő is nagyon szeretne egy almafát, de Felicity kineveti: lehet fája, persze! Van egy olyan fa a kertben, amelyik citromízű almát terem, na, az az övé lehet, ha annyira szeretné. Nincs kedve valakinek megpofozni ezt a lányt, de úgy igazán?

Vágólap-22.jpg

Szegény Peter félrevonul sírni, elég komoly a baj, ha fiú létére nem szégyelli a könnyeit. Alec talál rá, aki hallotta, mint mondott a drága kislánya, és kéri, hogy ne hallgasson rá legközelebb. Közben Peter talán már nem is a könnyeivel, hanem a tüsszentéseivel küzködik, ez Alecnek is szemet szúr. A tünetek tovább fokozódnak, amikor Peter nem eszik jó étvággyal, itt bizony betegség van kitörőben, úgy látom. Nem tévedtem, Hetty néni torokgyulladásra gyanakszik, de mi sejtjük, hogy ennél komolyabb a baj. Az orvosi diagnózis szerint is ez bizony influenza, így Sarah-nak azonnal át kell költöznie Janetékhez. A helyzet kritikus, az orvos nem sok jóval biztatja Hetty néniéket, amikor pedig a doki javasolja, hogy küldjenek Peter édesanyjáért, a pánik indul.

Vágólap-23.jpg

Egy kis jó hír érkezik: Edward meggyógyult - hála Peg Bowennek - így végre iskolába mehet. Edward, amikor meghallja, hogy mi történt Peterrel, elszégyelli magát a gonoszkodása miatt is, valamint azért is, mert tőle kapta meg a vírust a fiú. Ezen a ponton némi értetlenkedés üti fel a fejét, hiszen Edward nem érti, hogy hogyan lehet ilyen beteg Peter, ha Hetty néni az ő bajára tudta a megoldást. Mindenki csodálkozik, hiszen tudvalevő, hogy Hetty néni nem küldött gyógyszert Edwardnak. Na jó, de akkor ki? Sarah-nak van a legtöbb esze a csoportban, mert rögtön átlátja, hogy a gyógyszer kizárólag Pegtől származhatott.

Vágólap-24.jpg

Sarah, Clemmie és Edward felkeresi a boszorkányt, hogy orvosságot kérjen Peternek. Amikor Peg meghallja, hogy a fiú beteg, azonnal cselekedni kezd: lóhalálában elvágtat Hetty nénihez - a gyerekek alig bírnak lépést tartani az öregasszonnyal - majd Edwarddal küldi be a gyógyfüveket Hetty néniékhez. Szerencsére Ms. Kinget nem rémíti meg az a tény, hogy a gyógyfüvek a boszorkánytól vannak, így elfogadja minden további nélkül a csomagot. Ha ez még nem lenne elég, Edward ott a küszöbön meggyónja Hetty néninek, hogy ki is volt pár héttel korábban a lókötő, hiszen Blackie nem magától szabadult el. Hiába no, aki a halál torkából tér vissza, az átgondolja a korábbi bűneit.

Vágólap-26.jpg

Peter közben egyre rosszabbul van, már az édesanyja is megérkezett. A doktornak fátyolosak a szemei, tehetetlen a betegséggel szemben. El is hiszem, hiszen a láztól szegény fiú már félrebeszél. A gyerekek eközben kintről az ablakon át nézik, ahogy Peter harcol az életéért, elég szívszorító látvány ez. A kölykökben megindul a lelkiismeret, mindenki rájön, hogy mennyire felesleges volt szegényt bántani, hiszen ő soha nem ártott senkinek sem.

Vágólap-27 (1).jpg

Éjnek évadján Olivia néni érkezik Alecék házához: jó hírt hoz, Peternek lejjebb ment a láza, hála a magasságosnak és természetesen Pegnek. A láz elmúltával Peter felfalná a fél világot is, most már mindenki megkönnyebbült. A fiú édesanyja szeretné magával vinni a fiút, hogy gondját viselhesse, de Hetty néni van ezen a legjobban felháborodva, hiszen ők tisztességgel gondját viselik a fiúnak, ne aggódjon. Közben befutottak a beteglátogatók, a teljes gyerekcsapat ott sorakozik Peter ágyánál. Sarah kér először elnézést az erőszakosságáért, véééégre! Felicity a könnyeivel küzködve könyörög bocsánatért a csúnya viselkedéséért, tényleg vannak még csodák! Edward sem maradhat ki a sorból, ő pecázni invitálja a kis beteget, Peternek szerintem most van karácsony.

Vágólap-28.jpg

Hetty néni nem zárkózik el többé attól, hogy Peter templomba járjon velük vasárnap, de ehhez elengedhetetlen egy elegáns ruha, nos, Hetty néni jóvoltából nincs többé lyukas zokni, csak gyönyörű ünneplő ruha. Alec és Janet is tartogat meglepit az újjászületett Peternek: a King gyümölcsösben a fiú is kap egy igazi facsemetét, amelynek a gyümölcsei őt illetik majd meg. Ez a fa csodálatos ajándék és egyszersmind jelképe annak, hogy a fiúra még sokáig számítanak a King család kötelékében. 

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ewfuns 2012.09.10. 16:17:45

Jó lett, köszi! Edward Ray mindig egy kis mocsok volt. :)))

nemon 2012.09.11. 07:43:55

@Pj: Nagyon köszi a pozitív véleményt. :) Az igazat megvallva gyerekkoromból nekem egyáltalán nem rémlett Edward Ray figurája. :O
süti beállítások módosítása