Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Porrá leszünk - 1x01

2012. szeptember 01. 10:00 - G_Norton

Előző körben a Sam Tyler-sagát meséltem el néktek, mostan következzék Alex Drake dráma kálváriája az emberrel, kit Gene Huntnak kereszteltek a szülei. Az Élet a Marson spinoffja 3 évadot élt meg, és egy olyan faszipántos befejezés, hogy a Lost hozzá képest paripafallosz.

01.jpg

Első körben egy kékes színű várost látunk, höjj, de hisz ez London, az a nagyváros a Temze partján, mindezt először fejjel lefele látjuk. Egy kislány olvas fel hangosan egy érdekes szöveget, valaki azon elmélkedik, hogy kómában volt-e, visszautazott az időben, vagy pedig megőrült-e. A fickó, aki az anyagot írta, Sam Tylernek hívták, a kislány, pedig aki olvassa, Molly, Alex Drake, avagy a főhősünk lánya, aki kéri, hogy a titkosított anyagot ne olvasgassa fel hangosan, mert ne. A fájltartón nagy betűkkel Sam neve, és a következő felirat van rajta nagy betűkkel: MEGHALT, azaz Sam azt a bazi zuhanást az előző évad legvégén nem élte túl, hát ezt sejtettük eddig is. Alex igen érdekes cuccnak tartja a szöveget, mert pszichológiai profilozó, Molly Tylerről kérdezget, hát ő előző áprilisban döntött úgy, hogy távolugrásra edz egy épület tetején, és túl jól sikerült. Hogy fantaszta, vagy pedig bolond, az nem tudni még, de az biztos, hogy külön könyvet lehetne írni róla. Molly apja épp Kanadában leledzik egy Judy nevű hölggyel, és kapott egy blackberry-t Evans keresztapjától. Jön egy hívás a rádión keresztül, valami emberke túszul ejtett valakit, gyorsan kell oda egy zsaru.

02.jpg

Odaérnek a kocsival, a túszejtő faszit Arthur Laytonnak hívják, az is lehet, hogy be van lőve, és főhősnőnkkel akar beszélni, de tüstént. Alex némi tétovázás után bevállalja, mert egyébként a gyereket vinné suliba, de hát a munka az munka. Próbálja rögtön feltérképezni Laytont, az viszont megígéri, hogy Alexet kinyírja, a túszt elengedi, és Alexre fogja a kéziágyút, ismerte őt még kiskorából, tudja, hogy Alex szülei miért haltak meg, danolászik is neki egy kicsit, hogy összezavarja Alexet. Erre Molly valahogy odaszalad a kordonon keresztül, Layton ideges lesz erre, Alex pedig csaknem belehal a rémületbe, okkal. Layton menekül a gyerekkel, egy lövés hallatszik, de aztán Molly kissé rémülten szalad vissza az anyukájához, Layton jó alaposan ráijesztett mindenkire. Alex kicsit neveli Mollyt, majd pedig leszállítja, és a továbbiakban egy jóképű férfi, Evan veszi át Mollyt, ő a keresztapja, mint már mondottam, a gyereknek egyébként szülinapja van, de az anyuka továbbra is dolgozik.

Alex visszaül a kocsiba, és Laytonon gondolkozik, akinek T-1000 módra sikerült biztosan befolynia valahogy a csukott kocsiajtón keresztül, és tényleg elrabolja a nőt. Közben valakit baszkurál telefonon is, fenyegetődzik, hogy tényleg megtudja majd Alex, hogy Tim és Caroline Price miért halt meg, majd bezavarja magukat valamilyen koszos, rozsdás, elhagyatott hajóba. Layton itt a ronda vámpírfejével kicsit elmélázik, hogy anno micsoda drogbirodalma volt a kapcsolataival, Alex próbálja valahogy kidumálni magát a szituból, mire Layton egy pillanat alatt fejbelövi. Hoppá. Alex szeme előtt mindenféle víziók villannak fel, egy szőke hajú kislány piros lufival, a lány szülei, a lufi elszáll, egy ronda bohóc szólongatja, a fiatal Layton, és a felé röppenő golyó.

03.jpg

Alex felébred, valami yachton van, a Lady Di nevezetűn, és vazzeg, walkmannel menőznek, wtf? Alexen valami elképesztően puccos ruha van, ami inkább majdnem mindent megmutat, mint eltakar. Alex a tűsarkúkhoz képest futva menekül a hajóról, néhány rendőr éppen oda fut, akik próbálnak ügyet sem vetni a rikító jelenségre, aki azt kiabálja, hogy fejbelőtték, segítsenek már rajta. Alex tovább fut, és szembetalálja magát egy csomó Adam and the Ants-plakáttal, majd egy tócsában megszemléli önmagát. Még mielőtt felocsúdna, hogy most mi is van, egy kismenő tonymontana elrabolja, de pánikra semmi ok: jön egy tűzvörös Audi Quattro, abból 3 férfi száll ki, egy kígyóbőr-csukás nagydarab, egy dauerolt hajú, meg egy ideges pofa. Alex rossz helyzetben van, mivel ráfognak egy stukkert, a túszejtőre pedig három másik, ezek a zsaruk vért akarnak látni, jajaj. Még mielőtt kitörne az általános pánik, a túszejtő inkább hagyja a francban a dolgot, és hagyja magát letartóztatni, egy elszólásból pedig kiderül, hogy ki a három zsaru: a nagydarab, kigyóbőr-csukás alak maga Gene Hunt, a dauerolt hajú Ray Carling – aki mellesleg néhányszor megfejelteti az elfogott bűnözőt a kocsival, megszokásból -, és az ideges pedig Chris Skelton, azaz Sam vízióinak főszereplői teljes életnagyságukban. Alex úgy meglepődik, hogy rögtön hanyatt vágja magát, és elájul, a góré szerint meg a hírneve megelőzte, egyébként a nő szoknyája olyan mini, hogy a gyomortartalmát is meg tudná vizsgálni.

04.jpg

Alexet a kocsiban figyeli a két samesz, mire az felébred, befutottak a rendőrőrshöz, Gene-t mindjárt lefasisztázza egy úrihölgy, és egy kis köpetet is társít hozzá. Alexet teljesen elvarázsolja az, hogy minden ennyire valóságos, és bazikurvásan ráhajol a kocsira, Raynek és Chrisnek már csorog is a nyála, a szemguvadásról a napszemüvegek miatt most lemaradunk. A góré rögtön felkapja Alexet, és bevonszolja a karján, nehogy megint elájuljon, valójában kitapint néhány fontos dolgot a nőn, milyen ravasz ember, nem? Alex Gene Hunt osztályán nézelődik, minden übertiszta, látszólag minden rendben van, viszont mindent olyan nyócvanas évek-fíling vesz körbe. Alex rögtön beront a góré elképesztően tiszta irodájába, és betámadja a Commodore-gépet, de a merevlemez a dátumon kívül (1981. július) mást nem is tartalmaz, csak a világ egyik első pc-s játékát, a Pongot. Egy aranyos lány jön be, Shaz Granger, hogy hozott kólát frissítőnek a naccsádnak, de a góré elhajtja Shaz-t, nézz rá, ez mindennap Bollinger pezsgőt iszik, meg is van a 3 évadon át Alex beceneve. Csörög egy telefon, Alex rögtön lecsap rá, hisz olvasta Sam Tylernél, hogy az elme csatornákat nyit a valósághoz. A telefont azonban a góré lecsapja, mert kell a prosti vallomása. Alex most veszi csak észre, hogy az asztalon levő névtábla az hozzá tartozik, le is térdel elé, ami egy másik szögből pont úgy néz ki. A góré a grabancánál fogva rángatja a tűsarkaira, gyorsan kiderül, hogy ő az az új felügyelő, akit már várnak, Ray nagyon sanyarú arcot vág, nem tetszik ez neki.

05.jpg

Alex a tévét bámulja, közben rohadt mérges a tudalatti figurákra, mire Gene megkéri, hogy a nevét az ujjának kaparászása nélkül mondja inkább. Alex elmondja, hogy ismerte Samet, a góré szerint ez mindent megmagyaráz, de most egy Ed Markham nevű drogdílert kell elkapni, úgyhogy tiplizzen gyorsan, munka van. Különben Londonba az előző évben jött, és a bűnözőket kétszer jobban utálja, mert nem elég, hogy bűnöznek, de még déliek is. Alex nagynak látja a górét, mire jön a régi poénnal, hogy minden szempontból nagyobb ő. Markham kihallgatásán már ott van az ügyvédje, aki az Alextől ajándékba kapott indokot hangoztatja, hogy félt a vérre szomjazó rendőröktől, mire Ray rákezdi, hogy ha kinyírni akarták volna akkor… na a végét nem tudjuk meg, mert a góré beletapossa a lábát a padlóba, mint a cigicsikket. Alexet nem nagyon érdekli az egész, inkább a rádiókat kajtatja, Chris bekíséri a raktárba, nézelődjön itt, uram. Azaz asszonyom. A górét közben telefonon basszák le, ez az új módi a nyócvanas években, ami nagyon bassza az öreg Gene Hunt csőrét. Markham kijut persze, és már követeli vissza a walkmanjét, amit Shaz tulajdonított el, de az nem adja, a gazdag köcsög vegyen újat, neki van rá pénze. Ray mérges, mert szerinte csakis Alex miatt nem tudták bent tartani a szemetet, elsüt egy kedves nőgyűlölő viccet, Shaz a háttérben döbben meg ezen, elég szar idők jártak akkor.

06.jpg

A raktárban Alex már össze-vissza dobálja a rádiókat, és bazi dühösen a góréra támad, amikor egy jó zsarut súlyos trauma ér, akkor miért ő, a nagydarab sheriff jelenik meg? Biztos az arcszesz az oka, és ő is zabos, mert Markham megúszta. Alex itt most először átmegy ripacskodásba, párszor még tapasztaljuk ezt, de ki lehet bírni: szóval nem Markham a főember, az igazi vezér nem egy ilyen béna puhapöcs, end of. Alex továbbra is álmélkodik, hogy milyen fasza grafikája van ennek a világnak, és még a góré szíve is dobog, mire az mellyen ragadja, kíváncsi arra, hogy tökönrúgja-e Bolly bugyi, vagy hanyatt vágja magát.  Egyik sem, Bolly felfigyelt egy videókazettára, Arthur Layton megfigyelési anyaga az. A góré szerint csak egy hülye ócskás, de Alex azt szimatolja, hogy fontos ember. Utána Shaznek, és Chrisnek tart „utazás a koponyám körül”-képzést, az agya feladott neki egy rejtvényt, minden jelentéssel bír, minden fontos itt. Szavakat írogat a táblára, aminek kezdőbetűiből a DEAD áll össze, fincsi. Éccaka Alex még jobbakat álmodik, Molly kérdezget két bábfigurát, hogy mikor jön haza anyu, hát ő messze van, nagyon messze. Alex álomittasan felkel, kinyit egy szekrényt, amiből a ronda bohóc ugrik elő, anyád.

07.jpg

Alex tényleg felébred most már, normális ruhát nem talál, ezért magára kap egy kis fekete kabátot, de rajtamarad a vörös mini, meg a harisnya. A lakás tulaja Luigi, akinek a földszinten van egy kis étterme, fent pedig a kecó, Alexnek kiadta, jól jön az neki. Shaznek szól, hogy szerezzen valahonnan normális ruhákat neki, Chrisnek meg Layton anyagát kell megszereznie. A góré már szaglászik, nem Layton az emberük szerinte, mert a térképen a piros pöttyök szerint a póknak középen kell lennie. Na igen, de egyes pókok nem a háló közepén terpeszkednek el, hanem a háló szélén, a közelben, mint pl Layton Shadwellben, akinek van már priusza. Kinéznek Laytonhoz, Chris közben azt mondja, hogy Hunt szerint ki akarja őket fúrni Alex. Alex nyugalomra inti, tudja, hogy Hunt a kemény, Ray a nőgyűlölő, Chris pedig a majrézós. Layton zavarja csak meg őket, Alex rögtön be is hozatja, de mivel mindenki egy ócskásnak nézi, mehet is, amerre lát. Közben Markhamet is figyelték nagyon, néhány telefonhívás után marha ideges lett, mert hát letartóztatták a főnökét, mondja Alex, Markham az ellátócsatornákat akarja lezáratni. Layton egy control freak, mire lepszichiáterezi a góré, fenéket, ez pszichológia. Vajon hol tanulhatta, hümmögnek a férfiak, a CIA-nél, és nyomatéknak Alex mindenkinek mutatja, hogy bekaphatják.

08.jpg

Alex megkapja a kért ruhákat, valami halott kamionosnőé volt, fasza. Markhamet újra be kell hozni, mert azzal Laytonnál a pofonfát rázzák, nem szereti, de a góré még mindig a pszichológia = pszichiátria egyenletet taglalja, de 12 óra van, 30 percen belül Markhamet bent akarja látni, ez meg is valósul, gyorsan dolgoznak a srácok. Ray első mély beszélgetésén van túl Alex-szel, mert tudja, hogy Sam elárulta őket, de aztán visszajött, hö. Tavaly halt meg, valami autóbalesetben, a kocsival belehajtott a folyóba, a holtteste sosem került elő. 7 évig szopott ebben a világban, ami bizonyíthatja Alex elméletét, miszerint őt is kb egy másodperce lőhették fejbe, no problem. Ebből egy szót sem ért Ray, a lényeg az, hogy a górénak ellentmondott Sam, azóta is a halakkal alszik, tanulság: tessék Gene Hunt mellett maradni, és nagy baj nem lehet. A góré jön, Markham mindent elmond, őt pedig elengedik, és többé be nem teszi a lábát Londonba. A góré és Ray elmennek ebédelni (este 6 után), Alex pedig körbenéz még Layton placcán, ahol talál is egy fura naplót, közben a tetves bohóc megint meglepi, utána is rohan, azanyád, de Alex jól leordítja, és eltűnik.

09.jpg

Alex kocsmázni megy, normálisan felöltözve: hosszúszárú farmer, meg ilyen fura, válltöméses fehér kabátka, hiányolom a fekete bőrkabátot, az tényleg menő volt. Leül piálni a góréval, na idefigyelj Gene ecsém, én találtam ki ezt a világot, Gene csak a nyomtalan tökcsavarást találta ki, de ez is jó. Nem is csoda, hogy leköltözött a déli buzikhoz, mert Sam halott, Mrs. Hunt elhagyta, de attól ő még Manchester Oroszlánja. Alex elég szarul fest, sokat piált, a góré meg is mondja neki, hogy részeg vagy, mire az kitalációnak titulálja, húha, nagyon részeg a hölgy, ideje hazavinni. Alex szétitta magát, de egyedül elintézi magát, a góré szerint jobb azt ketten csinálni. Alex aludna, de Molly befurakodik mellé, de ez csak álom megint. Kell egy terv, hogy Laytont csapdába csalják, erre a feladatra Christ, és Shazt szemelte ki Alex: ki van téve egy csalitábla, hogy Markham menjen Laytonhoz, aki persze ezt megteszi, és már kattan is a bilincs. Kár, hogy  a legfeltűnőbb helyre parkolt le Chris, és valamiért egy lépcsőn szalad fel pisálni, Markham pedig elrabolja Shazt, és a visszatérő Christ jól meg is rugdossa.

10.jpg

Chris berohan a rendőrségre, és ebben a szorult helyzetben mindenki egy irodára mered, hátha előbújik a Bolygó Kapitánya, de helyette „csak” Gene Hunt van, let’s fire up the Quattro. A napló alapján rájönnek, hogy Layton a főnök, mert a naplójában a sok jelzés az a dagály időpontját jelölik, így hozza be a saját hajóján a drogot, mennek a Tower-híd felé. Alex megcsókolná a górét, a góré reméli, hogy nem fogja vissza magát, de végül nem történik meg ilyesmi. A dokkoknál kiosztja a feladatokat: a B csapatot Alex vezeti majd, az A csapat pedig Gene Huntból, és a stukkeréből áll, ezzel el van intézve a briefing, mindenki munkára. Chris a legrosszabbkor megy át önjáróba, és mint valami korai Max Payne áll ki egy szál pisztollyal, de amikor automata fegyverekkel lövik körbe, rövid szteppelés után fedezék mögé ugrik. Markham szökne kocsival, de a góré gyorsan kilövi a motort, mire Markham egyedül fut neki a nagyvilágnak, a B csapat is megkapja a zöld utat, de Alex Layton után megy, akinél Shaz is van. Még mielőtt csúnya lövöldözés, és túszhalál lenne a vége, megjelenik Gene Hunt, ezúttal egy motorcsónakon, gépfegyverrel a kezében feszít, majd pedig olyan intenzíven bámulja Laytont, hogy az arrébbhajítja Shazt, és rálőne az istenre, de az előbb reagál, és a gépfegyverrel körbelövi emberünket. Alex letartóztatja őt drogkereskedelemért, emberrablásért, és fejbelövésért, kattan a bilincs, viszont némi ordibálás után úgy néz ki, hogy Alexnek maradnia kell 1981-ben.

11.jpg

Alex még jól lecseszi a górét, mi a paripafallosz volt ez a motorcsónak, meg a géppitya, ilyen menőzés nem illik hozzá. A góré visszavág, hogy most mentette meg az életét, ez egy szar, elcseszett világ, ezért jobb lenne, ha Bolly bugyi magára is vigyázna egy kicsit, mert a góré nem tud mindig mellette lenni, egyébként bevált a pszichiátria. Pszichológia, javítja ki mérgesen Alex, Ray a szemét forgatja, bimbózó szerelem előképe ez, nem vitás. Lehet, hogy Alex haza akart menni, de sok ideig kell még Gene Hunt mellett maradnia. Chris még szívesen beszélgetne Shazzel, de Markham épp próbál elmenekülni a háttérben, ezért odamegy, és némi tökörészés után a lábfejébe lő, neszeneked. Mindenki haza, hosszú munkanap volt, otthon Alex a rádiót forgatja, hátha fog valami jelet, de semmi. Aludj, szól bele a rádióba Molly, a tévében a bohóc Molly hangján közli, hogy alig egy másodperce lőtték le, a visszajövetel túlságosan fájna jelenleg, by the way sosem fog odaérni a szülinapjára. Kocsi robban, Alex a szüleire ismer ebben a képben, és inkább kikapcsolja a tévét, a maga megnyugtatására kazettára veszi önmaga elemzését, hátha ki tud hozni belőle valamit, és nem fog meghalni, ígéri. A góré az irodájában iszogat, Samről őrizget ott egy cikket a falon, majd lemegy Luigihoz inni tovább. Alexba is itt fut bele, küld is neki egy pohár vörösbort, némi letargiát érzek, pedig még csak egy epizódon vagyunk túl. Végefőcím.

Címkék: ashes to ashes
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.09.01. 11:41:07

Hát újra itt :-) Bevallom, ez a Porrá leszünk nekem jobban bejött mint a Mars.
Főleg az első részt látva.

Jó a HV megint csak egyetlen komoly hiányossága van, egy egész alakos kép Alex Drake-ről abban a vadító ruhában ahogy megérkezett 1981be..
Azzal nagyon megfogta a figyelmemet :-)

G_Norton 2012.09.01. 12:45:47

@Sigismundus: Egy kicsit színesebb lett a kép, a Mars tényleg nagyon barnás-sárgás volt.:) Meg persze két jónő van, Shaz is baromi jól fog kinézni a végére.

Hehehe, tényleg remek volt a ruhaválasztás.:) Itten is van két kép:

blogol.hu/pikz/norton/Ashes_to_ashes_1x01.avi_snapshot_13.59__2012.09.01_12.44.29_.jpg

blogs.guardian.co.uk/organgrinder/keeley440.jpg

A színésznő a Bársony nyalókában teljesen ledobja a textilt magáról, villant is párat, már csak ezért is érdemes megnézni.:D

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.09.01. 16:14:14

@G_Norton: No és a másik ruhaválasztások? Ez is megfogott nagyon. A Marsban még kinyúlt, ócska öltönyöket meg pulóvereket hordtak, itt meg már menő, sőt trendi 80-as évek cuccokban mennek-jönnek! A Profot említenem sem kell, Chris néha mintha a Dolly Rollban lépne fel, de még Ray is :-)
Na meg az a nagy váltás hogy egy olasz étterem a törzshelyük, és bort meg pezsgőt isznak? Manchesterben még egy ócska kocsma, meg olcsó sör volt, és hallani sem akartak semmi külföldiről :-) Nagyon bírtam ezt a váltást, ettől lett önálló "arcéle " ennek a sorozatnak.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.09.01. 17:07:46

+ Ja amúgy az a szörnyű bohóc az David Bowie, és a cím is, egyik korabeli albumára utal.

en.wikipedia.org/wiki/Ashes_to_Ashes_%28David_Bowie_song%29

G_Norton 2012.09.01. 17:36:44

@Sigismundus: Gene Hunt konkrétan úgy öltözött fel, mint Brian Clough futballedző, ő is ilyen camelcoat-ot vett fel szinte mindig. Kívülről ócskának tűnhet, de akkor nagyon sztájlos volt.:) Sam meg egyértelműen a "cool" volt azzal a dzsekivel, és a hosszú gallérral, mindig Kardos doktor ugrott be róla a Pogány Madonnában.

Ami iszonyat menő lehetett a nyolcvanas években, az a kígyóbőr cipő, vagy épp a dauerolt haj (mellesleg először a góréra akarták ráerőltetni:D). Ray folytatja a machózást, nem véletlenül hasonlította a homárokhoz őt Chris.:)

Nem tudom, nekem az étterem először nem jött be Luigival, mert Nelson azzal a reggae-zenekar fejével már előre lazította az embereket.

Jaja, a bohóc magyarázata már nem fért bele a hogyvótba, úgy raktam össze lóhalálában csütörtök este.:)

Most így újranézve pont azt vettem észre, hogy mennyi kis elejtett utalás van a végével kapcsolatban, pl hogy a "jelentéted megkívántatik még egy jó darabig - általam."
süti beállítások módosítása