Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Váratlan utazás 1x08 - Felicity fogadása

2012. augusztus 31. 13:00 - nemon

A cím kétséget nem hagy affelől, hogy kiről fog szólni a mostani rész. A kezdeti képsorok segítenek abban, hogy végre el tudjuk képzelni, hogy milyen lehet a késő ősz a Prince Edward szigeten, hiszen  mindent vastagon dér (vagy hó?) borít. Ezt a tényt gyorsan elfelejtjük, amikor Mrs. Potts kerül a kamera látóterébe, ráaádásul egy vadidegen ember teszi neki a szépet. A párbeszédből hamar kiderül, hogy nem helyi ember a széptevő, aki el van ájulva a városka szépségétől.  A vizuális élmények után gyorsan a lényegre tér: "…amennyiben rám szavaznak a következő választáson…" Tényleg más sem hiányzott, mint végignézni egy század eleji választási propagandát. Mr. Parker leígéri a csillagokat is az égről, csak hogy Mrs. Potts majd rá szavazzon, ha eljön az idő. Természetesen, mivel Clara Pottsnak mostanában nem sokan mondták, hogy milyen csinos fiatalasszony, így a képviselőjelölt szövege telitalálat. A nő gyorsan be is számol a férfinak az elkötelezettségéről, sőt, nem átall majd minél több nőt rábeszélni a városban a szavazásra és a célszemélyre.  Ha már ennyire belelendültek egymás ajnározásába, Mr. Parker gyorsan megpakolja Mrs. Potts-t egy pár választási plakáttal, ha már ilyen lelkes, akkor ezek szétosztása sem fog gondot okozni, ugye?

Vágólap-5.jpg

Egy elkötelezett képviselőjelölt nem válogat a felhozatalban, így a következő áldozat Felicity, aki éppen a boltba készül, amikor elgáncsolja Mr. Parker. Mivel szerencsére kislányok még nem szavazhatnak, az igazi célpont Alec King lenne,  neki kellene feltétlenül eljuttatni egy pár választási plakátot Felicity által. Itt nem elég jó csaliszöveg a "De jó pasi az apád", hanem más ígéret kell: Alec King választási mézesmadzagja az, hogy "Amennyiben rám szavaz, úgy a városnak ajándékozok egy díjat, amelyet a szüreti mulatságon hirdetek ki", ezek szerint így ment ez már abban az időben is. Alec mindezt a boltból nézi végig, hamar kiderül, hogy őt bizony nem hatják meg az ígéretek, nem szeretne  az újdonsült képviselőjelöltre szavazni. Ráadásul a bolti beszélgetés arra is jó, hogy megtudjuk, hogy Judson Parker múltja nem egészen feddhetetlen, de most a politikai pályán próbál szerencsét.  A férfiaknak itt sajnos több eszük van, mint a nőknek, a hirtelen összeverődött bolti pasifórumban egyértelműen mindenki tiltakozik az ellen, hogy Mr. Parkerre adja le a szavazatát.  

Vágólap-6.jpg

Amikor Felicty belibben a boltba és Alec kezébe nyomja a választási plakátot, a férfi zabos lesz: no még mit nem? Ráadásul nőket környékez meg a kétes hírű képviselőjelölt csak azért, hogy minél több szavazata legyen? Felicity-t a dohogás a legkevésbé sem érdekli, ugyanis Mrs. Lawson ruhaanyagokat nyom a kezébe: a lány ebből szeretne magának hercegnő jelmezt varrni a szüreti bálra. Közben oktatóanyagot kapunk a "politikusok kontra szavahihetőség" címmel egy Mr. Spry nevű férfitől, de Alec tiltakozik: vannak kivételek, például az, akire ő fog majd szavazni. Mr. Spry a boltból kilépve belebotlik a képviselőjelöltbe, aki fél másodperc alatt ráérez a férfi gyenge pontjára: sok a gyerek, idén rossz volt a termés, na, majd ő megoldja a helyzetet, csak szavazzon rá! A summerside-i bankigazgató Mr. Parker jó barátja, és ha ő szól oda a havernak, akkor Mr. Spry kölcsöne egy pillanat alatt meghosszabbításra kerül. Sőt, Mr. Parker továbbmegy: egyenesen át szeretné vállalni a férfi kölcsönét, hogy kedvezőbb feltételeket tudjon biztosítani a jóembernek. Nekem itt már forog a gyomrom, nem úgy Mr. Spry-nak aki fontolóra veszi az ajánlatot.  Kár, hogy a boltban a jóember még tudta, hogy micsoda gazfickóval áll szemben. 

Vágólap-7.jpg

A suliban környezetismeret órát tart Hetty néni a nebulóknak, a téma: a szüret. Persze, mindenkit más érdekel, Felicity-t például Clemmie Ray bátyja, Edward csipkedi óra alatt, még azon a dedós szinten járunk, amikor a fiúk így mutatják ki a szimpátiájukat egy lány iránt. Hetty néni Clemmie-t szólítja fel, hogy meséljen a szüretről. Szegény Clemmie lámpaláztól és az osztálytársai gúnyolódásától szenved, hiszen Sally Potts és a barátnője látványosan csúfolják szegény lányt Hetty néni háta mögött. Az eredmény egy előadás közben felsült lány, egy bosszús tanárnő és két lány, akik írtó jól mulatnak. Clemmie jövő héten újra próbálkozhat ugyanebben a témában. Felicity-t sem érdekli a szüret, ő gondolatban már a legújabb jelmezében feszít, hercegnőnek lenni jobb, mint tanulónak egy iskolában. Hetty néni azonban nem kíméli, az ő előadására is kíváncsi. Felicity összeszedettebben beszél a szüreti élményeiről, őt azonban Edward inzultálja pofavágásokkal. Ez nem maradhat bosszú nélkül, Felicity jól visszaadja a csípést a fiúnak, tisztára, mint a kisdedóvóban. Hetty néni levonja a konklúziót: az engedetlen gyerekek segítenek kitakarítani az ügyeleteseknek a termet, and the winners are: Clemmie, Sarah - mint ügyeletesek, Felicity, Sally és a barátnője pedig viselkedésük eredményeként nyerték meg ezt a nemes feladatot. Az osztály engedelmességét látva lassan szerintem mindenki maradhat takarítani.

Vágólap-8.jpg

A takarítás jó alkalom arra, hogy a lányok megvitassák Edward érzéseit Felicity-re vonatkozóan - Clemmie ebből kimarad, mert az udvaron veri a port a spongyából - illetve a másnapi szüreti bállal kapcsolatos fontos tudnivalókat: ki minek fog öltözni, illetve hogy kinek milyen állapotban van már a jelmeze. A várakozásoknak megfelelően a "bálkirálynő" Felicity ruhája már szinte száz százalékosan kész, ezért Sally és a barátnője, Jane megkéri Felicity-t , hogy segítsen megvarrni az ő jelmezeiket is. Amikor azonban kiderül, hogy sajnos szegény Clemmie is segítségre szorul, a két lánynak elmegy a kedve a közös varrásrtól, így megkérik Felicity-t, hogy őt inkább ne hívja el, mert a szobában menten besötétedik, amint Clemmie belép. Felicity meglepő módon kiáll a barátnője mellett, ragaszkodik hozzá, hogy ő is eljöjjön, hiszen már neki is megígérte, hogy segíteni fog, na ez legalább szép gesztus. Clemmie visszatérve a terembe megosztja a többiekkel, hogy a szüreti bálra fejőlánynak fog öltözni, természetesen ez sem arat osztatlan sikert a lányok körében, akik mind valami előkelő mesefigurának öltöznek majd. Mielőtt egymás torkának esnének és halálba cikiznék szegény Clemmie-t a jelmeze miatt, a takarításnak gyorsan vége szakad, és mindenki hazarohan, hogy a bálra kellőképpen felkészüljön.

Vágólap-9.jpg

Másnap Felicity-ék konyhájában kezdetét veszi a varró-szakkör, ami gyakorlatilag nem más, mint egy hely, ahol a lányok kiélhetik a dicsekvési hajlamaikat. Sally Potts nyitja a sort a nyakláncával, amit Halifaxból küldött a nagybátyja. Sallynek és Jane-nek nem tetszik, hogy Felicity ismét hercegnő lesz a bálon, - mint minden évben - nem értik ezt a fenenagy hercegnő-fétist, de Felicity elmagyarázza: ez a legjobb alkalom, hogy gyönyörű ruhákat varrjon magának és azokban bájologjon egész este. Sally szerint Sarah jelmeze se jó ötlet, a cigánylány jelmez elcsépelt. A beszélgetés ismét Clemmie-ben csúcsodik ki, a lányok egyszerűen képtelenek megemészteni a fejőlány jelmezt. A ruhatémán túllépve hamarosan azon gondolkoznak a varróasztal mellett, hogy ez a lány minek jár egyáltalán bálba, amikor mindig rosszul érzi magát, társaságnak se jó, mert buta és unalmas. Felicity ismét előrántja a Családi Tanácsadó Könyv javaslatát - azt a könyvet még mindig nem dobta ki? - ami szerint nincs unalmas lány és bárkiből csodanőt lehet varázsolni, ha az önbizalma a tudatos szintre lép. Jane és Sally ezt meghallva megpukkad a nevetéstől és a rosszindulattól, méghogy Clemmie-ből szép, önbizalommal teli nőt lehetne varázsolni?  Felicity köti az ebet a karóhoz, úgy érzi, hogy ő el tudná érni Clemmie-nél, hogy változtasson magán, amelynek eredményeképp ő lenne a legszebb lány Avonlea-ban, erre még fogadást is hajlandó kötni. 

Vágólap 10_1.jpg

A fogadásban gyorsan partnerre talál: Sally Potts bedobja a láncát, ha Felicity lemond a hercegnői diadémjáról vesztés esetén. Ójaj, kezd alakulni a Beépített szépség, a Neveletlen hercegnő, valamint a Csaj nem jár egyedül forgatókönyve, miszerint csináljunk szép lányt a rút kiskacsából. A feladat nem egyszerű: a fogadás megnyeréséhez Clemmie-nek feltűnést kell keltenie a bálon, jól kell éreznie magát, és több fiúnak fel kell kérnie táncolni. Én Felicity helyében a bólét sem hagynám ki a számításokból ilyen feltételek mellett, de szerintem ez a lánynak ez meg sem fordul a fejében. Sarah kiakad a fogadás miatt, véleménye szerint ez egy nagyon gonosz fogadás, lássuk be, van benne valami. Felicity azonban hajthatatlan: ezzel csak  jót tesz Clemmie-nek, hiszen idén ő is hercegnő lehet - Felicity tavalyi jelmezének köszönhetően. A tervet illetően Sarah-nak lakatot kell tennie a szájára, nem szabad elmondania szegény lánynak, hogy micsoda átváltoztató showba csöppent. Sarah-nak annyira nem tetszik a dolog, hogy elhatározza, kimarad nemcsak a fogadásból, de az egész szüreti bálból is. Felicity Sarah után szalad, így legalább a kislány négyszemközt felvilágosíthajta az elvileg nagyobb és okosabb unokatestvérét: Clemmie felnéz Felicity-re, és ha ez kiderül, akkor oda a jó barátság. Sally Potts gonoszsága miért éri meg ezt Felicity-nek? Azonban a lány nem így látja, ő úgy gondolja, hogy ennek a missziónak a keretei között olyan változáson megy majd át Clemmie, ami megváltoztatja majd az életét. Ebben biztosak vagyunk, csak kérdés, hogy milyen irányba.

Vágólap-11.jpg

Eközben Eliza Doolittle-Clemmie is megérkezik , Henry Higgins-Felicity pedig pedig rögtön a nyakába ugrik. Sarah figyelmezteti Clemmie-t, hogy jobb, ha vigyáz Felicity-vel, mostanában nem okés a csaj, de szegény kis bárgyú Clemmie nem tudja értelmezni a burkolt üzenetet. Főleg, amikor meghallja, hogy ő is lehet hercegnő, hiszen Felciity kölcsönadja a tavalyi jelmezét. Felix az ablakból nevetve mustrálja Felicity-t, ahogy Clemmie-vel nekifog a kiképzésnek, hiszen egy hercegnő nem járhat úgy, mint egy fejőnő, ugye? Természetesen előkerül az alaplecke: sétáljunk könyvvel a fejünkön, mert az úgy sikk.  Edward is csatlakozik a kukkolásban Felixhez, ekkora műsort ritkán látni. A járás után következik a frizura: Clemmie hatalmas sörényével van munka, de megéri a fáradozás. Ő is kap egy diadémot, igaz, nem katalógusból rendeltet, mint Felicity, neki most jó lesz a hand made diadém is. A fejőnőhöz képest már ez is előrelépés. A ruhapróba azonban nem várt akadályokba ütközik: Clemmie legalább két számmal vastagabb, mint Felicity, így a fűzőt sajnos fulladásig kell szorítani, ha el akarják érni a kívánt hatást, de mint tudjuk: a szépségért mindent, akár még a kötözött sonka állapotot is. Clemmie kezdi érezni az állapotának a groteszk mivoltát, és próbálja meggyőzni Felicity-t, hogy nem biztos hogy jó ötlet egy egész estét levegő nélkül tölteni, de Felicty hajthatatlan. Szegény irányítható Clemmie végül beleegyezik, hogy ha már Felicity ennyire lelkes, akkor kipróbálja az este folyamán a bőrlégzést, vagy a fülön keresztüli levegővételt.

Vágólap-3.jpg

Miután Felicity lassan befejezi  a "Változtassuk át Clemmie-t" projektet, gyorsan átszalad Sarah-hoz hogy biztos, hogy nem gondolta meg magát, és nem jön el megnézni Clemmie tündöklését? A kislány azonban következetesen ragaszkodik az elveihez: ha a fogadás még él, akkor ő be nem teszi a lábát a szüreti bálra. Sarah cigánylányhoz méltóan jósol - pedig nincs is rajta a jelmeze - hogy Felicity nagyon meg fogja bánni, hogy Clemmie-ből majmot csinál, mert a lánynál ugyan lassan esnek le a tantuszok, de előbb-utóbb mind lepotyog, és akkor oda a barátság. Felicity nem  hisz neki, Sarah pedig nem változtat a döntésén: továbbra is otthon fogja melegíteni a karosszékét, de a lányok mulassanak nagyon jól.

Vágólap-12.jpg

A két hercegnő a bálra érkezvén rettenetesen izgul, ez ilyenkor természetes. Felicity még egy pár jótanáccsal elhalmozza szegény Clemmie-t, aki valóban úgy néz ki, mint egy jól tartott hercegnő, Felicity azonban kissé mellélőtt a saját jelmezével, mert egy éppen most felkelt, hálóruhában botorkáló birkára hasonlít. Sally Potts és barátnője nem bírja megállni szó nélkül, ők inkább Clemmie-t látják hálóruhában, vagy inkább fejőlányjelmezben. Ezzel biztosan jól megalapozzák szegény lány báli hangulatát.

Vágólap-4.jpg

A szüreti bál egyik mutatványa a "Hogyan halásszunk ki almát a vizes lavórból", amiben Felicity jeleskedik, Clemmie azonban beleejti a papír diadémját, ami teljesen elázik, így szegény úgy néz ki, mint egy kókadt napraforgó, amit elvert az eső. A bál fénypontja következik: a képviselőjelölt tiszteletét teszi a bálon, és nagy bejelentéssel érkezik: a jelmezverseny győztese két jegyet kap a charlottetown-i Operaházba, Nelly Belba előadására. Hogy ki ez a széphangú némber, azt sajnos nem tudjuk meg, de a díj hallatán többen elalélnak. Közben újabb bonyodalom a láthatáron: Edward Felicity-vel szeretne táncolni, a lány azonban próbálja a fiút lerázni. A módszereiről vitatkoznék, mert mindenáron Clemmie-t szeretné megtáncoltatni Edwarddal, biztosan jó szórakozás, ha az ember a saját testvérével táncol a szüreti mulatságon. Talán Felicity nem érzi át a bál lényegét, mindegy, kiskorú még.

Vágólap-13.jpg

Janet eközben Mr. Parkerről áradozik, miszerint milyen nagylelkű, hogy ilyen felajánlást tesz, Alec azonban lehűti: a férfinak semmi más nem számít, csak a sok szavazat. Emlegetett szamár megjelenik, Judson Parker épp a King házaspárhoz lép és Felicity-t kezdi dicsérni, majd burkolt célzást tesz rá, hogy amennyiben a magáénak tudhatja Alec szavazatát, úgy Felicity sem fog bőgve hazamenni a szüreti bálról. Szavazatvásárlás, khmm… Felicity ezt félig-meddig meghallja, persze csak azt a részét, ami az ő számára fontos: győzelem! Alec azonban hajthatatlan, úgy gondolja, hogy maximum  majd jól megvigasztalja Felicity-t, de ennyit még a kislánya hiúsága sem ér. Mr. Parker dühös, gyanítom, nem ő lesz az egyetlen ember, aki ma ilyen állapotban megy haza.

Vágólap-14.jpg

Szegény Clemmie tipródik és gyötrődik, a betanult hangulatfokozó kérdéseit "Hogy's mint? Remek a hangulat ugyebár?" már egy tőle fiatalabb kislánynak mondogatja, szerintem nem pont ez volt a cél. Következik az eredményhirdetés: a jelmezverseny győztese Sally barátnője, Jane Spry, aki városi kisasszonynak öltözött, ez ám a fantázia. Felicity-nél elindul a vezérhangya, mi az, hogy nem ő (vagy Clemmie) a nyertes?  Alec felvilágosítja naív kislányát, hogy a díj nem a jelmezért jár, hanem a szavazatokért. Ezt nem kellett volna, mert máris megvan a bűnbak: az apa tehet mindenről, miért nem volt képes erre az áldozatra? Felicity felháborodva osztja ki Alec-et, aki némán nézi a lány hisztijét.

Vágólap-1.jpg

Szegény Clemmie próbálja vigasztalni Felicity-t, de a lány érzi, hogy többet veszített ezen az estén,mint azt bárki sejtené. A hazaúthoz készülődvén Edward viszi oda a kabátot Felicity-nek, akit már Sally Potts-ék környékeznek, hogy behajtsák az elveszített fogadás árát: elő a diadémmal! Természetesen Clemmie és a bátyja minden szót hallanak, Sarah-t a jövőben egy jósda vezetőjeként szeretném látni. Felicity ezzel a mozzanattal nemcsak egy barátnővel, de egy vicces kis udvarlóval is szegényebb lett.

Vágólap-15.jpg

A lány másnap Sarah-nak gyón és ő is valami hasonló karriert jósol a lánynak. Sarah nem kételkedik Felicity szándékában, de amit mondott, azt megmondta, néha a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, ezt Felicity-nek sem ártana megtanulnia. A King lány ettől függetlenül aggodalmaskodik, hogy mi van, ha Clemmie (és a bátyja) soha többé nem fog vele szóbaállni? Sarah megnyugtatja: a lány előbb-utóbb megnyugszik és rájön, hogy Felicity csak jót akart, ezek szerint a kislányba több emberismeret szorult, mint a mindentudó Felicity-be, viszont a megbocsátás ára a bocsánatkérés.

Vágólap-16.jpg

A városka utcái meglehetősen furcsa látványt nyújtanak: minden oszlopon, kerítésen, házfalon (!) Judson Parker képe virít, előkerültek a választási plakátok. A városka lakói itt értik meg igazán, hogy kivel állnak szemben, mindenkit felháborít a kéretlen dekoráció. Ha már Mrs. Potts is tajtékzik, akkor biztosak lehetünk Judson Parker választási vereségében, lám, csak ennyi kellett hozzá. Alec ezt a párbeszédet a szatócsboltban hallgatja végig és elégedetten mosolyog a bajsza alatt: lám, ő megmondta. 

Vágólap-17.jpg

Az első bocsánatkérési kísérlet az utcán történik, ahol Felicity véletlenül fut össze a testvérpárral, de nem jár sok sikerrel, mert úgy tűnik Edward van a leginkább felháborodva a lány akciójától, ezért csúnyán elzavarja a bűnbánó lányt. Felicity - ha már ennyire belelendült - most az apját környékezi meg a bocsátkérésével, hiszen a bálon vele is csúnyán viselkedett. Az apa szíve vajból van, persze, hogy megbocsát a komisz lánynak.

Vágólap-2.jpg

Ismét az iskolában vagyunk, Clemmie szereplésére várunk, hogy beszámoljon a szüreti élményeiről. Felicity parázik, mi lesz, ha mindent elmond az osztálynak a piszkos ki fogadásról? Sarah javaslatára még egyszer megpróbál beszélni a lány fejével, szerencsére nem hatástalanul: Clemmie már egyáltalán nem haragszik. A felelés kezdetekor láthatjuk, hogy Clemmie megtáltosodott: összefüggő mondatokban beszél,mégiscsak jót tett neki a szüreti bálos élmény. Tanulság is van, amit Clemmie mond ki: a legfontosabb, hogy mindig mindenki önmaga legyen, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy az ember őszinte életet éljen. 

Vágólap-18.jpg

Felicity az óra végén átcsábítja magához Clemmie-t egy jó kis csajos délutánra és ígéretet tesz, hogy nem próbál meg belőle hercegnőt faragni, ez mindenesetre biztató. Már csak Edward van hátra, aki hamar megbékél, amikor látja, hogy a lányok között helyreállt az összhang. Ő is szívesen átmegy a csajos délutánra, de csak abban az esetben, ha neki nem kell könyvvel a fején mászkálni. Felicity itt döbben rá, hogy az etikett óráinak nézőközönsége is akadt, így a film stílusosan sipítozós kiakadással zárul.

2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitaygeorgina 2012.09.03. 17:44:56

Többször nem foglak már szembedicsérni, de ezt a hogyvoltot olyan jó olvasni. Ezerszer láttam a Váratlan utazás minden részét, de az összefoglalódat nem hagynám ki. Jó, hogy írod.

nemon 2012.09.03. 18:25:30

@vitaygeorgina: Sajnálom, ha elmaradnak az inspiráló hozzászólásaid, mert nekem az ad lendületet, ha tudom, hogy amit írok, az tetszik másoknak. :(

Mindenesetre nagyon köszönöm, hogy olvasod, ígérem, hogy igyekszem tartani a színvonalat. :)
süti beállítások módosítása