Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Borgiák 2x06 – Hamvazó szerda

2012. augusztus 17. 12:00 - igenapu

Nem bíznak semmit a véletlenre, az előzményeket ismét felelevenítik kicsit a készítők. Rómával nyitunk, nagy a bűnbánat, Sándor pápa élen jár a gyakorlásában, a bíborosoknak követniük kell, biztos nagyon örülnek neki, hát még amikor meghallják, hogy a lehető legnagyobb büntetést szabja ki a pápa magukra, mert a múltkori vihar és pusztítás bizony jel volt, amit odafentről küldtek. Miközben Sándor egy idős asszony lábát mossa, meglátjuk a tömegben Della Roverét és sleppjét, kiderül, hogy a kamikáze fiút Antonellónak hívják, Della Rovere megmutatja neki, ki a pápa ételkóstolója, az ő helyére kell beférkőznie.

111.jpg

Firenzében sokkal durvábban nyomják Savonaroláék, vannak önostorozók is szép számmal, a tömegben figyelnek a Mediciek, egészen hátul pedig felfedezzük Sforza bíborost, természetesen álruhában. Akad egy nő, aki mindent feláldoz a nagy megbánásban, Savonarola megszabadítja a hajától és a szép ruhájától,(vagyis abból magától bújuk ki), gondolom, a vagyonától is. Ezután a tömeg, nem magától, a Mediciek ellen fordul és megdobálják őket, bankárék menekülnek is, ahogy bírnak. A háttérben Sforza valószínűleg levonja a következtetéseket. Della Rovere elkezdi az áldozati bárány szoktatását a méreghez, először csak kis adagban ad neki cantarellát, aztán ahogy hozzászokik a fiú szervezete, már amennyiben túléli, fokozatosan növeli az adagot. Elkészül az első tesztital, a fiú megissza, majd kisvártatva átéli a kínok kínját, kifekszik és szenved.

112.jpg

A következőkben meggyőződhetünk arról, hogy Sándor tényleg nagyon komolyan gondol mindent, a gyóntatószékben beszél Istenhez, hisz’ kinek gyónjon a pápa. Felülről veszik a képet, férfiasabb felem meg is kérdezi, hogy a budin ül? Majdnem. A magasztos gondolatok további felszínre bugyogását Cesare érkezése fojtja bele Sándorba, neki is sürgős gyónnivalója van, ha emlékszünk még, húga vadbarom exférjét tessékelte a múlt részben a másvilágra. Ja és paráználkodott is, nem is keveset, Caterina Sforzát próbálta a pápa mellé állítani, fogalmazzunk úgy, hogy a nőt más pozíciók hozták lázba inkább. A pápa, bár nem örül, feloldozza Cesarét. Gyónás után mint apa cseszi le fiát, pont most nyírtad ki Giovanni Sforzát, a végén még megtámadnak minket, Cesare könyörög, hogy hadd vesse le a bíborosi ruhát, és lehessen katona, vadakat terelő juhász. Pénzt kellene előteremteni valahonnan, új szövetséges kell, Lucreziát is észhez kell téríteni, férjhez kell mennie, Cesare feladatot kap, dehogy lesz ő katona.

113.jpg

A szentatya és a bíborosok böjtölnek, szardínia került a tányérokra, Sándor majdnem enni kezd, amikor szól neki a kóstolója, hogy őt illeti az első falat, hátha valakinek mérgezni támadt kedve. Bernardino atya egyébként nem tűnik túl lelkesnek, de ezért azt hiszem, senki nem hibáztathatja. Ja, Sándor utasítja a bíborosokat, hogy a 40 nap alatt majd mindig együtt egyenek, nehogy otthon, a bíborosi palotákban lakomázzanak. Firenzében tanúi leszünk Sforza bíboros és Savonarola találkozásának, az alkancellár látogatásának az a célja, hogy felajánljon Savonarolának egy bíborosi posztot, természetesen teljesen feleslegesen. A bíborosi kalap konkrétan bumerángként végzi és le is zárja a beszélgetést.

114.jpg

Cesare elviszi húgának a Giovanni vérébe áztatott kést, a szívét elhozni már nem volt ideje, sietnie kellett. Lucrezia a házassága előtti ártatlanságát sírja vissza. Mielőtt Cesare vázolhatná jövetele igazi célját, beviharzik apjuk, és az alvó babával mit sem törődve közli a száraz tényeket, márpedig Lucrezia hamarosan ismét feleség lesz, hogy ki lesz a férj, nemsokára kiderül. Az ellenállás foka nem is mérhető, de ez a pápát nem érdekli, mint ahogy az sem, hogy az unokáját felébresztette, mert addigra hetedhét határon túl jár. Nem kell sokáig nélkülöznünk, gyermekei anyját, Vanozzát látogatja meg, aki pont fürdik, de ez láthatóan egyik felet sem zavarja. Sándor itt visszavedlik Rodrigóvá, elmeséli, hogy Giovanni Sforza beleszaladt Cesare késébe, és hogy Lucrezia nem akar házasodni. Vanozza megértően fogadja gyermekeik problémáit. Az aggódó apa megkéri volt majdnem feleségét, hogy a velencei dózse unokaöccsét tanulmányozza kicsit, vajon megfelelő jelölt-e Lucrezia számára. Egyébként meg nem kicsit belefeledkezik Vanozza vízből kilógó idomaiba, csorog a nyála, most bezzeg már ráfanyalodna hajdanvolt nőjére. Vanozza leépíti, böjtre, hideg fürdővízre hivatkozva, de nem csodálkoznék, ha hamarosan összejönne egy liezon.

115.jpg

Machiavelli az éj leple alatt érkezik Rómába, találkozik Cesaréval. A Mediciek menekülnek Firenzéből, úgy vélik, Rómában biztonságosabb. Az is kiderül, hogy a Vatikán pénze elveszett, ellenben a Mediciek mentik a pénzt valamerre, Machiavelli előbb-utóbb kideríti, merre is pontosan. Ahogy sétálnak a sikátorban, Cesare megy elöl, Machiavelli hátul, esküszöm, arra várok, mikor ugrik Cesare nyakába vérszívás céljából a firenzei küldönc. Nála jobb vámpírjelölt nincs kerek e földön, ez szinte biztos. Vanozza meglátogatja lányát, egyben azt is tudatja vele, hogy apja neheztel Lucreziára, amiért az olyan konok a házassági ügyekben. (Nem mellesleg az egykori Scarlett – Joanne Whalley - marha jól tartja magát.) Anyja biztatja a lányt, ha lecsekkolják a kérőket elébb, talán nem futnak bele olyan vadállatba még egyszer, mint amilyen Giovanni volt.

116.jpg

Della Rovere pártfogoltját ápolja, aki nagyon úgy fest, hogy kiállta az első próbát, ami azt jelenti, hogy jöhet a következő. Újabb étkezés, újabb kóstolás, Bernardino atya felelősségteljes előkóstoló, boldoggá tenné a tudat, hogy megmentette a pápát, ha esetleg mérgezett ételt kóstolna. Sforza bíboros Rómába visszatérvén beszámol a Firenzében tapasztaltakról, Savonarola visszautasította a bíborosi kalapot, Della Roverét látták vele, a Medicieket rühellik. Továbbá elmeséli, hogy mit gondol Savonarola, hogy Isten beszél belőle, ezzel viszont eretnekké lehet nyilvánítani, márpedig muszáj kicsinálni, ha már Della Roverét nem sikerült. A három grácia, Lucrezia, Giulia és Vanozza két bíborossal találkozik egy lepukkant helyen, amit a szegényeknek szeretnének felújítani. Azok tiltakozására, miszerint erre aztán már végképp semmi pénz nincs, csepegtetnek néhány infót, amiket tudnak a bíborosokról és fel lehet használni ellenük. Később az inzultált bíborosok Sforzánál zsörtölődnek, rossz lóra tettek, ő is csak azt mondja, hogy fizessenek.

117.jpg

Sándor megbízza Cesarét egy újabb feladattal, el kell hallgattatnia Savonarolát. Máglyára akarják juttatni, gyakorlatilag bármit csinálhat Savonarola, úgyis ez lesz a sorsa. Mindenesetre Sándor tanításaiból kapunk egy kis ismétlést, a bosszú akár egy életen át is várhat, jegyezzük meg. Machiavelli nem kamuzott, további infókkal szolgál, timsókövet szállító kocsikon van a Mediciek aranya, a részleteket leírta, hol és mikor, Cesare megtud minden szükséges adatot. Tovább is adja Michelettónak, akinek be kell izzítania a kis csapatot. Cesare abban reménykedik, hogy a Mediciek aranya majd megváltoztatja apja véleményét azzal kapcsolatban, hogy maradnia kell-e bíborosnak, vagy esetleg végre katona lehet. Ha ez megtörténne, kinevezné Michelettót, de ő nem vágyik erre, maradna az árnyékban. Vanozza győzködi Lucreziát, vegye szemügyre a velencei dózse unokaöccsét. Emlegetett fiatalember kutyát hoz ajándékba, a kutya tetszik Lucreziának, a fiú nem. Sándor hiába próbál beleszólni, vagy segíteni, ez a jelölt le van szavazva.

118.jpg

Cesare a condottierenek ecseteli, mit kellene végrehajtani és ezért milyen jutalom vár. Az arany emlegetése több lelkesedést vált ki a fiúkból, mint eddig bármi. Vanozza, Giulia és Lucrezia ünnepelhetnek, kaptak egy ládika aranyat a felújításokra, kezdetnek megteszi.A Medici fiú is megérkezik Rómába, egyből a pápa színe elé járul, védelemért próbál benyalni, ha szabad így fogalmaznom. Sándor kérdezi, mi van az arannyal, erre jön valami kamu válasz, jó helyen van pénz, biztonságosabb helyre kell vinni, stb. Annyi szent, hogy nem beszélhet félre, mert Sándor egyből levág mindent. Cesare megérkezik Firenzébe, elmegy Savonarolához és közli, hogy eretnekséggel vádolják és hogy neki annyi. Savonarola persze nem ijed meg, a papírral, amin az ítélet van, maximum kitörli a fenekét. Cesare máglyát emleget, Savonarola tökösnek látszik, nem fél semmitől és a Borgiákat fenyegeti. Della Rovere növeli a méregadagot, készülnek a kis áldozattal nagyon.

119.jpg

Firenzében éppen a szodomitákat dobálja a csürhe, egyébként a szerencsétleneket ezután felakasztják. Cesare és csapata távozna már a kellemetlen helyről, de egy kölyök kikezd az ifjú bíborossal, a bicska is kinyílik az ember zsebében, kiszúrja Cesare gyűrűjét és magának követeli, amikor ellenállásba ütközik, egyből szodomitázni kell, a többi gyerek persze csatlakozik. Lelépnek, és inkább megnézik, Machiavelli igazat mondott-e. Nos, látjuk is a kocsikat, visznek valamit, és mire kimondják, hogy „Mi van? Mi van?”, Cesare meg a többiek már támadnak is. Még mielőtt elbíznák magukat a könnyen jött siker miatt, kiderül, hogy az elfüggönyözött kocsikban is lapul néhány katona, egyik emberük a rövidebbet is húzza. Cesare is majdnem kap egy nyilat, de hála az éber Michelettónak, ép bőrrel megússza a támadást. Kapunk az arcunkba egy kis kardozást és spriccelő vért, majd Cesare nézi a zsákmányt. Egy lábon kihordott könnyebb infarktus után kiderül, hogy mégis van arany a szállítmányban.

1111.jpg

A borzalmasan előnytelen ruhába bújtatott Vanozza továbbra is győzködi szintén előnytelenül öltöztetett lányát, hogy van élet a halál után, kell még egy férj, aztán ha nem volt jó választás a soron következő, hasznos, ha jó a zár az ajtón. Ma is tanultunk valamit, köszönjük. Mennek a függönyhöz leskelődni, a mai jelölt egy genovai ifjú, természetesen nem megfelelő, viszont az unokatestvére igencsak bejön Lucreziának. Raffaelónak olyan a a szemöldöke, mint Kiszel Tündének (csak szőkében), és hiába az anyai nyomatékosítás, Lucrezia tisztára rákattan a kuzinra.

1112.jpg

A drága, naiv Cesare beszámol apjának a firenzei kalandokról, Savonarola ellenkezéséről. Büszke arccal mutatja a Medici arannyal megrakott szekereket, meséli, hogy széthordanák a Mediciek a nagy vagyont, ha tudnák, egész Itáliában. Sándor konstatálja, hogy Cesare még mindig katona akar lenni. Igen ám, de akkor ki adna jobbnál-jobb tanácsokat a pápának, ki védelmezné meg őket? Juan mégsem lehet bíboros, meg egyébként is, ha hazatér Spanyolhonból, biztos más ember lesz. Szegény Cesare ismét nagyot koppan, apja még arra is megkéri, hogy fogadja kedvesen öccsét, ám Cesare inkább visszamegy Firenzébe. Majdnem sír a csalódottságtól, és e sorok írója is, ezek szerint Juan visszatér, alig várjuk.

Címkék: borgiák
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása