Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Murdoch 1x05 - A halál választ el (’Til Death Do Us Part)

2012. augusztus 13. 12:00 - parcihocok

Templomba indulunk, azokkal a kedves előkelő emberekkel együtt, akik a koldust bottal zavarják el, mielőtt belépnének a szent helyre. Esküvő készülődik, túl sokan nincsenek, ott az anya, a testvér, a pap, a tanú, na meg a menyasszony. Mindenki nagyon izgul, és persze a vőlegény sehol. Na ő az, akit nem sokkal később holtan találnak (az előző rész halott menyasszonya után tehát itt a halott vőlegény). Az ablak nyitva, az értékeit elszedték, a halál oka tompa trauma a fejen, és M. nyomozó rögtön kiszúrja, hogy stílusos módon egy feszülettel vágták kupán szerencsétlent. A család sokkos.

murdoch_s1x05_1.jpg

A pap hallotta, hogy a tanú veszekedett a vőlegénnyel. Tanú elmondja, hogy megpróbálta lebeszélni a vőlegényt a pénz motiválta érdekházasságról. A bátyja megerősíti, hogy az öccse léhűtősége miatt csak nősülés esetén kaphatta volna meg az örökségét. És persze ott volt az a fránya koldus a templom előtt. Menyasszony barátnője gondoskodik a gyászoló aráról („Heroin, a csodagyógyszer. Rögtön kiütötte."), ő ismertette össze a párt. És persze, hogy szerelmi házasság lett volna. Boncolás után kiderül, hogy az áldozat háttal állt a támadónak. Ja, és nemi aktusa volt a halála előtt. Egy férfival. Szóval van egy potenciálisan dühös szerető, akit meg kellene találni.

murdoch_s1x05_2.jpg

Brackenreid főnök az őrsön úgy kiabál, hogy zárt ajtón keresztül is hallatszik, ez adja az ötletet M. nyomozónak, hogy bezony a papnak is kellett hallani a veszekedés tárgyát a szomszéd fülkéből (elméletét Crabtree-vel teszteli is). Persze a pap tudta, hogy a hulla homokos volt, de a szerető kilétét nem fedi fel. M. elindul kideríteni, első útja a tanúhoz vezet, annak felesége és kisbabája van, de amúgy tudott a barátja hajlamáról. Leendő ara szintén, bizonyos dolgok nem úgy működtek közöttük, ahogy férfi-nő között szoktak. Ja, és az esküvő előtt látta vőlegényét a pappal. Csókolóztak. (Húú, ilyet még nem pipáltunk az eddigi epizódokban. Zaftos és mocskos.)

murdoch_s1x05_3.jpg

M. nyomozót annyira kiborítja a dolog, hogy menten elszalad gyónni, elmondja, hogy egy pap feltehetően homokos, és még neki kell vezekelni két rózsafüzérrel. Az érintett pap persze tagad („Csak vigasztaltam."), mondván, hogy a vőlegény nem akart nősülni, és ki volt borulva. A főnök adja az ötletet M. nyomozónak, hogy hol tudná leleplezni a szeretőt: a homokosok klubjaiba kell beépülnie. Nosza, be is öltöztetik, és inkognitóban elküldik a „teniszklubba". Ez M. feltehetően legnehezebb, a nyomozás érdekében tett alakítása. (Csendes bosszújában Crabtree-ként mutatkozik be. Nem is rossz.)

murdoch_s1x05_4.jpg

M. megismerkedik Jeffrey-vel, a klubvezetővel, aki perceken belül intimebb módon is beszélgetne vele, kár, hogy addigra már le is van tartóztatva. Mivel beszélni nem óhajt, Brackenreid felügyelő beveti a régi módszert. Bár kiderül, hogy a pap valóban homi, mégiscsak a tanú volt a szerető. (Ezen a ponton az epizód érintett férfitagjainak 75%-ról derült ki, hogy homokos.) Sajnos eddigre a tanú is halott, felakasztotta magát. A témában dr. Ogden meglepően felvilágosult nézetekről tesz tanúbizonyságot, M. nyomozót viszont egyszerűen korlátoltnak nevezi.

murdoch_s1x05_5b.jpg

Megtalálják a koldust, aki némi parasztvakítás után bevallja, hogy a templom mellől szedte össze az áldozat értékeit, amit egy férfi kihajított az ablakból. És azonosítja az elhunyt bátyját, mint tettest. Na akkor a szexuális orientációt letudva elindulhat az érdemi nyomozás. A tanú érdekházasságban élt, kapcsolata az áldozattal simán működhetett volna annak házassága után is. Marad az örökség, mint indíték. Ideje utána nézni a menyasszony előéletének, mivel gyanúsan nincsen senkije és gyanúsan tökéletes időpontban találkozott az elhunyttal.

murdoch_s1x05_6.jpg

M. felkeresi a lány előző munkaadóját  Niagara-vízesésnél, aki elmondja, hogy a lány fél éve öngyilkos lett. Az ara tehát csak felvette az elhunyt személyazonosságát, és elköltözött Torontóba a szerelméhez, aki nem más, mint az elhunyt bátyja. A hölgyike épp szökni készül, de végül vall: az elhunyt bátyjával akarták a teljes örökséget megkaparintani, amikor a vőlegény egyszercsak visszalépett volna az esküvőtől. A bátyja bepöccent, és leütötte. És hogy hol a nagytestvér? Beheroinozta őt a szomszéd szobában, szerencsére túléli.

murdoch_s1x05_7.jpg

A végén M. ismét a gyóntatószékben keres megnyugvást háborgó lelkére (ti. mivel a tanú valószínűleg a nyomozás miatt lett öngyilkos), rendkívül tanulságos a gyóntató pap elhatárolódó, dogmatikus semmitmondása. M. ebben a részben volt a legemberibb, olyan kérdésekkel, beidegződésekkel, kételyekkel és előítéletekkel, amik 1890 óta nem sokat változtak. Szép volt, William.

Címkék: murdoch
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása