Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 4x05 – Eye of the Beholder - A tanú szeme

2012. augusztus 09. 15:00 - Zenóbia

Múzeumi tolvajunk van mára, a biztonsági rendszert sikeresen kiiktatja, semmi mátrixos ugrabugrálás a lézermicsodák között, hát ez igazán kár. Az épület másik részében nagyon elegáns parti zajlik nagyon gazdag embereknek, akik Mr. Hayes-re várnak, de hiába. Nem irigylem a lányt aki a keresésére indul. Mr. Hayes felnyársalódott az egyik kiállítási tárgyon, ami így még egy fokkal látványosabb lett, pedig amúgy sem egy szolid darab. Castle ír, Marthanak meg kurva jó kesztyűje van, nekem is kell egy olyan kesztyű. A kesztyűjénél sokkal rosszabb ötlete van viszont, még pedig, hogy péntekre meghívta magukhoz az egész színjátszó csoportot, mert össze akarja hozni Castle-t az egyik lánnyal. Hacsak Castle-nak nincs valami konkrét oka rá, hogy hónapok óta nem él társadalmi életet. Mintha nem tudná, hogy van. Castle-t megmenti a csörgő telefon, meg az újabb hulla. A felnyársalt ürge Bryan Hayes, a múzeum adminisztratív igazgatója. Gyanús, hogy rajtakapta a pasit, aki épp a Kapitalizmus Öklét nyúlta lefelé. Az Ököl ötven millát ér, csak a gyémántok harmincat, a szobrot kölcsönkapták a kiállítás idejére, mondja Myrna Ramsey, a múzeum fejlesztési igazgatója. Alyssa találta meg a holttestet, aki szintén művész, az ő szobra is ki van állítva, reméljük nem pont arra nyársalódott fel Hayes.

 4x05_castle1.jpg

Hayes állatira fosott, hogy ellopják az Öklöt, folyton a biztonsági felvételeket nézegette. Azt hitték paranoiás, de hát arról mindig utólag derül ki, hogy nem az volt. Az egyszerűbb megoldás az lett volna, hogy valaki a gála vendégei közül volt a rabló, de ezt máris cáfolja a múzeum biztosítási nyomozója, Serena Kaye, aki túl jól néz ki ahhoz, hogy ne legyen miatta féltékenység. Szerinte inkább a szellőzőrendszeren keresztül közelített a rabló, és a rakodótéren keresztül ment ki, mert a kifelé menőket már nem ellenőrizte senki. Még akkor sem, ha egy kurva nagy gyémántos ököllel a hónuk alatt mászkálnak? Serena felajánlja, hogy működjenek együtt, mert neki jár 1% a szobor értékéből ha megtalálja, nekik meg a gyilkos kell. Beckett elhajtja, Castle persze mélységesen sajnálja. A biztonsági felvételekből kiderül, hogy a tolvaj megbuherálta a kamerákat úgy, hogy azok azt mutassák, hogy az Ököl a helyén van, holott nincs is. Ujjlenyomat nincs, csak némi hajzselé amit a szellőzőben találtak, éljen Serena elmélete. Még inkább éljen, mert a rakodótérben is emlékeztek egy furgonra, aminek a színe stimmelt, de logo nem volt rajta.

A Vaslady berendeli Kate-et, ahol nem más, mint Serena várja örömteli mosollyal az arcán. Kate mosolya nem annyira örömteli, mert megkapja ukázba, hogy dolgozzon együtt a nővel, haszontalan tanácsadónk már úgyis van, legyen egy hasznos is, mondja Vaslady. Castle vigyorog mint egy vadalma, amiért Kate-től gyilkos pillantást kap, lesz itt még egy pár ilyen a következő fél órában. A biztonsági felvétel amit Hayes nézett persze eltűnt. Espositonak is eláll a szava Serenától, annyira azért nem jó nő, csak szólok. A vezetékekre rögzítve találtak egy szerkezetet, ami leállítja a vészjelzést. Serena gátlás nélkül kapja ki Espo kezéből a cuccot, mert felismeri, hogy az egy Induktív jelmegszakító, ráadásul házi gyártmány. Már tudja is, hogy az Öklöt Falco lopta el, mert felismeri a kézjegyét. Rövid ügy lehetne, ha tudnánk ki az a Falco, de nem tudjuk. A faszi profi műkincs tolvaj Európában, tucatnyi festményt lopott már el ugyanilyen szerkezet felhasználásával. Sosem kapták el, sosem fotózták le, ő a nagy mágus, aki évek óta nem dolgozott már, de az Ököl miatt úgy tűnik visszatért. Most, hogy ezt tudjuk, utána járok pár dolognak mondja Serena, de mivel ahova megy, ott nem beszélnek rendőrökkel, ezért Castle-val karöltve indulnak nyomozni.

4x05_castle2.jpg

A pofátlanul ott hagyott hármas meg kicsit zavartan néz, Beckett helyében épp az vizionálnám, hogyan tépem ki Serena haját szálanként. A hely ahova Castle-ék beülnek roppant hírhedt műkincsrabló körökben. Serenát hamar be is támadja egy Vin nevű faszi, hogy mit csinálsz itt Jason Batemannal, ahelyett, hogy nekem főznél paprikás csirkét. És tényleg, Castle kicsit Jason Bateman, jé. Vin megkapja a feladatot, derítse ki, hogy árul-e valaki D osztályú gyémántokat kilószámra, egy odacsúsztatott boríték hatására már ki is derítette. Inkább őt kéne felfogadni tanácsadónak. Pár napja megpróbálták neki eladni az Öklöt. Míg ők bájcsevegnek, Esposito és Beckett Falcon Interpol aktáját tanulmányozzák át, van mit. Falco eddig még sosem gyilkolt, de hát valamikor el kell kezdeni ezt is. Nem magának, hanem megbízóknak lopott, már csak meg kellene találni, ki bérelte fel. Hát ha így teljesülne minden kívánságom, akkor már rég nyertem volna a lottón, és az erkélyről írnám a hogyvoltokat, az egyik kezemben martinivel, a másikban szipkával, a harmadikkal meg gépelnék, a negyedikkel meg cseresznyét ennék. Besétál Anton McHugh felesége az elmélkedésükbe azzal, hogy majd ő megmondja, ki lopatta el az Öklöt, a mocskosállat férje, az.

4x05_castle3.jpg

Valójában az Ököl az ő gyűjteményükből származik, de hát épp válnak, így van némi véleménykülönbség az Öklöt illetően is. A feleség szerint a múzeumban van a helye, hiszen ez egy műalkotás, a férje meg erre akarja akasztani a törülközőket száradni a fürdőben. Már két héttel ezelőtt is megpróbálta egyszer ellopni, amikor az Öklöt épp a múzeum felé szállították. Hű de cseles, a férjnek valójában nem is kell a szobor, csak azért tett úgy, mintha marha fontos lenne neki, hogy megkaphassa a valójában fontos borászatot a Napa-völgyben. Visszaértek Castle-ék is, akik szintén arra jutottak, hogy nem McHugh az, aki felbérelte Falcot, de viszont Hayes igen, csak őt viszonylag nehéz lesz erről megkérdezni. Az ő személyleírásának megfelelő pasi próbálta ugyanis eladni a szobrot Vinnek, Serena informátorának. Ha Hayes bérelte fel Falcot, akkor viszont Falco valószínűleg úgy döntött, hogy neki is jól mutatna az Ököl a dohányzóasztalán, így inkább megtartotta magának, Hayes-t meg kinyírta. Serena újabb informátorok után néz, Castle menne vele, de most nem igényel kíséretet. Kate szörnyen-szörnyen féltékeny, ebben a részben állati sokat kell szemöldökhúzgálós arcot vágnia. Castle otthon Marthanak áradozik Serenáról, hogy mennyire fantasztikusan szexi és a következő regénye már róla fog szólni, na ne már, Beckett meg a pszichiáterének fikázza a nőt, hogy milyen rohadtul irritáló, ráadásul még Castle-nak is bejön.

4x05_castle4.jpg

Martha szerint az rendben van, hogy Beckettbe szerelmes, de hát ő megmondta, hogy momentán neki nem alkalmas, amíg vár, addig nyugodtan megdughatna egy pár biztosítási nyomozót. A pszichiáter jó kérdéssel jön, de hát ez a dolga: Mitől fél jobban Kate, attól, hogy Castle nem várja meg, vagy attól, hogy megvárja? Még másnap reggel is ezen tépelődik, mikor jön Castle, de nem hoz kávét, hol a kávé, eddig mindig volt kávé, kiborulok a változásoktól, hozzatok kávét. Beckett ügyesen Serena karjaiba taszítja, nincsenek is erre már szavak. Hála a jó égnek Esposito félbeszakítja a szerencsétlenkedésüket azzal, hogy megvan a furgon amivel lenyúlták az Öklöt, ujjlenyomat nincs, hajzselé van, ahogy azt már megszokhattuk. Mennyi zselét használ ez az ember, kezdek kíváncsi lenni. Hayes pénzügyeiben találtak gyanús dolgokat, például hogy nincs egy vasa sem. Emiatt egészen vonzónak tűnhetett számára egy kilónyi gyémánt. A laptopján találtak anyagot a múzeum biztonsági rendszeréről, meg egy mailt, amiben találkozót beszél meg valakivel egy nappal a rablás előttre. Meg is van a helyszín, a híváslistájáról kiderül, melyik étterembe foglaltatott asztalt. Az étteremben meg az derül ki, hogy Serenával volt. Beckett kezd feléledni, felteszem nagy örömmel dugná rács mögé ezt a nőt.

4x05_castle5.jpg

Ryanék utánajártak kicsit Serenának, akit néhány hírhedt műkincsrablás elkövetésével gyanúsítanak, de sosem sikerült egyet sem rábizonyítani, jé, pont mint Falco. Öt évvel ezelőtt a javulás útjára lépett, és felajánlotta a biztosítónak, hogy dolgozzanak együtt, még azt is elárulta, hogy mi rossz a biztonsági rendszerükben. Mert annyira rendes, azért. Bírom a Vaslady-t, semmi mást nem csinál, csak időnként fenyegető nézéssel kiront az irodájából, és rájuk parancsol, hogy csukják már le az elkövetőt de azonnal! Halálos egy nő. Meg Beckett is az, randira hívatja Serenát Castle-val, hogy addig ők átkutathassák a szobáját rendes bizonyítékért, mert hát egyelőre még rendetlenjük sincs. Serena nem tartja magát tolvajnak, hanem inkább műkincs visszaszerzőnek, hiszen ő az eredeti tulajdonosainak juttatja vissza az alkotásokat. Most légy okos, a nőnek nem kell a desszert, hát itt ásta el magát végleg előttem. Az epret inkább a szobájába rendelné, de nyilván nem egyedül. Castle mit tehetne, követi, bár közben küld egy sms-t Beckettnek, hogy húzzanak el, amit persze az nem vesz észre. Azért nem, mert épp talált egy-két üzenetváltást a nő és néhány orvgazda között, amikben mit ad isten, gyémántokról van szó. Esposito meg a gardróbban talált egy bőröndöt, tele a rabláshoz szükséges eszközökkel.

4x05_castle6.jpg

Épp mikor az ajtóhoz érnek, Castle hallja, hogy kattan a kilincs, így gyorsan a falhoz szorítja Serenát egy vad smárra. Beckették kilépnek és szerencsére van miért, mert úgy tűnik, ha nem lenne, akkor is letartóztatná a nőt. Castle védené Serenát, mert szerinte nem ő áll az egész mögött, sajnos szerintem sem, de Beckett olyan szinten felhúzza magát, hogy bebassza előtte a kihallgató szoba ajtaját. Serena azért nem mondta el, hogy találkozott Hayes-el a rablás előtti nap, mert szégyellte, hogy nem jött rá, hogy az mire készül. Ha rájött volna, Hayes még ma is élne, és az Ököl is a helyén maradt volna. Na ja. Vajh miért akarja annyira lecsukni, amikor ő is érzi, hogy rossz helyen keresgél, kérdi Serena ártatlan nézéssel. Meg azt is, hogy miért nem az alibijéről kérdezi, ami persze van neki. Mivel még mindig nem akar kimaradni a további nyomozásból, felajánlja, hogy innentől játsszanak tiszta lapokkal, és ha Beckett hagyja, hogy maradjon, akkor elárulja kicsoda Falco valójában. Megmutatja nekik a két héttel a rablás előtt készült biztonsági felvételt, amit ezek szerint ő nyúlt le. A felvételen látszik egy pasas, aki Serena szerint épp felmérte a terepet, de hát ettől még nem tudnánk, hogy ki az, de jön Esposito az újabb hírrel.

4x05_castle7.jpg

A hajzselét amit találtak, kizárólag egy hotelben használják a városban, így aztán hőseink hamarosan talpig díszben utaznak a liftben Falco felé. Berontanak, a pasas épp alszik, még azt is fekete pólóban csinálja, biztosan szakmai ártalom. William Holt épp röhögő görcsöt készül kapni a kihallgató szobában, egészen addig, míg rá nem világítanak, hogy vajon hogy lehet az, hogy egy csomó európai városban épp ott tartózkodott, amikor elloptak egy-két festményt, vagy akármit. A puszta véletlen is lehetne, de persze nem az. William közölni próbálja velük finoman, hogy tudja, hogy nincs rá bizonyítékuk, és amúgy ő lopta el az Öklöt, amit viszont soha nem fog bevallani, de viszont nem ő ölte meg Hayes-t, amit így aztán még úgysem, úgyhogy ugyan hagyják már békén, és lépjenek kicsit tovább. Serena szerint William tud valamit, csak a rendőröknek nem meri elmondani, de hátha majd neki. Hű, ennyit Castle-ről, itt két perc alatt szerelem született, ha egyszer két műkincsrabló találkozik, nincs tovább mit küzdeni az érzelmek ellen. Falcot valójában nem azért bérelték fel, hogy lopja el az Öklöt, hanem azért, hogy hatástalanítsa a biztonsági rendszert.

4x05_castle8.jpg

Az igazi tolvaj tehát vele végeztette el a munka műszaki részét, aztán learatta a gyümölcsét. Mikor végzett, majdnem magával vitte az Öklöt is, de aztán látta, hogy egy fekete ruhás nő tart a szobor felé, így inkább mégis lelépett. Most már csak az a kérdés, hogy ki volt a nő, és hogyan vitte ki a szobrot, ha nem a rakodótéren keresztül? A válasz az, hogy sehogyan, egyszerűen beleépítette egy másik műalkotásba, abból volt elég. Na és kinek az alkotása volt erre éppen alkalmas? Na kinek? Cukorka? Hát persze, hogy az ifjú művésznőnek, aki a hullát is megtalálta, Alyssának. Aki olyannyira tagad, hogy attól tartok mégsem ő a gyilkos, hanem az, akinek eladta az alkotását egy hete. Gyanítom az illető nem azért vette meg, mert annyira hanyatt vágódott a mondanivalójától. Ettől még persze ezt próbálja meg előadni McHugh felesége, de teljesen felesleges erőlködés. Roppantul nem boldog a nő, amikor Kate közli vele, hogy a férje nem is akarta az Öklöt, simán megtarthatta volna anélkül is, hogy megöl egy embert. Serena nem randizik Castle-lel, mert minek randizzon olyan valakivel, aki már másé. Castle meg nem hívja randizni, mert mire kifizeti a szétrúgott kiállítási tárgyat, addigra nem marad pénze csak löncshúsra. Beckett könyörületes, meghívja hamburgerezni, így mégis kapunk a végére egy randit, amiről ugyan csak mi tudjuk, hogy az, de sebaj. 

4x05_castle9.jpg

Címkék: castle
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2012.08.09. 17:44:25

"Beckett helyében épp azt vizionálnám, hogyan tépem ki Serena haját szálanként"

Ezt soha nem értettem: a pasas az, aki ész nélkül megy a farka után, de a nők rendszeresen a másik nőt akarják megruházni, pedig annak csak annyi a bűne, hogy ő is két X kromoszómával született.

"A pofátlanul ott hagyott hármas meg kicsit zavartan néz"
Na, erre céloztam az előző hogyvolt után. Akkor Castle majdnem maga alá élvezett, hogy őt most már teljes jogú zsarunak tekintik. Most meg úgy hagyta ott a kulimunkát végző "kollégákat" egy kis szórakozás kedvéért, mint a sicc. Éljen a közösségi szellem. Értem én, hogy Marlowe olyan, mint Móricka, és csak a Naaaaaagy Románc jár folyton a fejében, de azért időnként nem ártana, ha nem szarna a saját karakterei fejére csak azért, hogy elsüthesse a sokadik "Beckett féltékeny" jelenetet.

"Bírom a Vaslady-t, semmi mást nem csinál, csak időnként fenyegető nézéssel kiront az irodájából, és rájuk parancsol, hogy csukják már le az elkövetőt de azonnal!"
Szegény Penny Jerald Johnson, ennél szarabbul megírt szerepe szerintem még életében nem volt. Amit csinál, az egy alánevetős sitcom hülye főnök figurája, de neki komolyan kell vennie. Sőt időnként (ha éppen nincs jobb ötletük) az írók is próbálják vele ijesztgetni a nézőt, hogy húúúúú, ő mindjárt szétülteti az osztály két sarkába a Castle-ékat, ha még egyszer beszélgetni mernek az órán. Valaki szólhatott volna az íróknak, hogy ez így baromi kevés. Ráadásul, ha ezt mindig elsütnék, akkor unalmassá válna, ha meg csak minden ikszedik alkalommal, akkor röhejessé, hiszen közben a kutya nem törődik vele.

Zenóbia 2012.08.10. 08:53:21

@Neoprimitív: Ilyen szituban, amikor még nem történt semmi, csak látod, hogy másnak is bejön a pasid, akkor még ér utálni a nőt. :) Amikor viszont már történik is valami, akkor én sem értem, én akkor a pasit utálnám mint a szart, mert hát nyilván nem tüzes vassal kényszerítették a megcsalásra.
Igen, Vaslady valóban pont ilyen, ahogy leírtad, de a következő részekben mintha javulna a helyzet, remélem ez így lesz tényleg.

Neoprimitív 2012.08.10. 19:55:45

@Zenóbia: Hát, tőlem a másiknak nyugodtan tetszhet az én partnerem, ez legfeljebb az én jó ízlésemet dicséri. Még az sem zavar (nagyon), ha az enyém is végigmustrálja. Az a lelkes loholás, amit Castle csinált, na az már nem fér bele. De mindentől függetlenül, tényleg nem a borzasztó erőltetett hármason akadtam ki (ez a jelbeszéddel kommunikálás egy ponton túl már óvodásoknál is ciki), hanem azon, ahogy Castle ú.n. jellemfejlődését egy másodperc alatt sutba vágták érte.
süti beállítások módosítása