Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Világvándor 1x05 - Koszovó

2012. augusztus 08. 10:00 - Szencsike

Mai mesélőnk Teddy, aki ex-feleségével, Juliával utazik valahova. A férfi gyerekkora kedvenc vidámparkjáról mesél, ahová minden nyáron elmentek szüleivel és minden volt ott, ami egy igazi vidámparkhoz kellett: vattacukor, üdítők, hullámvasút, miegymás. A hullámvasútra háromszor is felültek az édesapjával. Julia berekeszti a történetet azzal, hogy sorra veszi, hova utaztak együtt, mialatt egy párt alkottak. Mindenféle extra helyet követően, a válás után a mostani utazás célja Koszovó lesz, de miért? A férfi unja a nő kérdezősködését, mert már a házasságuk alatt is állandóan ezt csinálta de a válasz: megosztott hűség. Teddy inkább befejezi a vidámparkos mesét, mielőtt rátérne a lényegre: apja a hullámvasúton jelentette be neki, hogy elválnak édesanyjával, ő csak szorította a kapaszkodót, nem akarta elengedni. Mikor le kellett volna szállni, ő nem mozdult, mire az apja otthagyta. Mialatt Teddy ezt meséli, láthatjuk, amint egy férfi egy autó csomagtartójában bombát készít elő: gránát és szög keveréket állít össze egy ládában, amelyet egy feltúrt mezőn pihenő sárga dózerre erősít. A férfi elmenekül, a markoló elindul a bombával, közben Teddy és Phil mosolyogva ráz kezet egymással, egy alapkőletételi ceremónián, majd megérkezik a markoló is. Beindul a gépezet, és mielőtt kiáshatná az első lyukat a földben, felrobban, hanyatt döntve mindenkit. Főcím.

pic1.png

A gépen Julia még mindig tudni akarja, miért mennek Koszovóba. Teddy nem árulja el neki, inkább egy finom koszovói étellel kínálja őt. Rákérdez, hogy exe mit tud az országról. Julia röviden összefoglalja a helyzetet: Jugoszlávia felbomlott, sok helyen nem rendezték le a viszonyokat, teljes bizonytalanság. Teddy ehhez még hozzáadja, hogy az ottani emberek is ugyanazt akarják, mint bárki más a világon. Dolgozni, családdal lenni, tévézni, megöregedni stb. De közbeszólt a háború, ami alapjaiban forgatta fel az életüket. Ugrás Koszovóra, ahol a katonaság elől menekülő lakosságot mutatják. Albán muszlimok öltek szerb keresztényeket, kiemelnek nekünk két arcot a katonák közül, egy férfit és egy nőt. A harcok eredménye több ezer ember halála lett. ENSZ, NATO közös felügyelet, majd elszakadás Szerbiától, de a helyzet nem javult, folyamatos a szembenállás a területen. Ugrás egy pár évvel későbbi Koszovóra, ahol a két katona ma civilként éli mindennapjait, a nő családanyaként, a férfi magányos farkasként bóklászik a városban. Mikor az utcán találkoznak, csak a pillantásukkal ölik meg egymást.

pic2.png

Teddy, A.J., Dax és helyi kísérőjük katonai konvoj védelme mellett érkezett meg egy koszovói városba, Mitrovica-ba. Mikor Teddy kiszáll a kocsiból, az utcagyerekek megrohanják őket egy kis pénzt kunyerálva. A kísérőkatona, Rayburn, elhajtaná a srácokat, de Teddy lebeszéli őt erről, nincsen semmi gáz. A gyerekek valójában árvák, akik az utcán tengetik a napjaikat, játszanak, igazából semmi vizet nem zavarnak, csak nincsen hova menniük. Teddy biztosra veszi, hogyha sikerül megvalósítani a tervet, a srácoknak jobb élete lesz. Inkább vigyázni kellene, mert rázós terepen van, a várost kettéosztották a zavargások miatt, figyelmezteti őt a kísérője. Teddy egy lakossági fórumot szervezett, ahol a körülményeikről kérdezgeti a helyieket: van-e víz, áram, fűtés, vízöblítéses WC stb. a lakásaikban. Természetes dolgok ezek egy jóléti államban élőnek, de a helyiek többsége nem rendelkezik egyikkel sem.  Phil éppen a fővárosban Pristinában tárgyal az EU és a kormány képviselőivel lehetséges befektetés miatt, amivel a városka is jól járna. Családanyánk megkérdezi, hogy miért ide jöttek. A pénzért, feleli Teddy, majd kirak az asztalra egy bukósisakot, egy tányért, egy vázát, és felmutat egy szem Viagrát. A közös bennük az alapanyag, mészkő, amiből a városkának bőven van, csak egy bányát kéne felépíteni. De ez akadályokba ütközik, az albán-szerb ellenállás ennek a listának az élén áll. Teddy szándéka szerint a szembenálló felek közösen dolgoznának a bányában a városért. A hölgyet Genta Cobaj-nak hívják, aki albán és sem ő, sem népe nem akar idegenekkel, szerbekkel együtt dolgozni. Felháborodás kíséri szavait, katonánk, Javor Perovic és családja több generáció óta ezen a vidéken gazdálkodik. Szópárbaj kezdődik a szerb és albán résztvevők között, egymást kutyázzák, ki a nagyobb kártevője a városkának. Verekedésbe fajulna a dolog, ha Teddy nem lép közbe. Megfenyegeti őket, ha nem képesek együttműködni, hazamegy. Genta dühösen odaveti neki, hogy induljon csak, majd kiront a teremből, a többiek utána. Teddy a további tervekről faggatja barátait, de semmi ötlet.

pic3.png

Phil megtartja a szokásos hegyibeszédet Teddy-nek: hiba volt idejönni, nem fognak együttműködni, satöbbisatöbbi. Teddy bízik a terve sikerében, és a két hangadó nevét kérdezi A.J.-től. Ők lesznek a siker kulcsai. Phil szerint nem Teddy fogja őket kibékíteni, ha másnak sem sikerült, neki sem fog. Teddy szerint a megoldás Istennél van, vagyis a helyi képviselőjénél, akivel találkozik, Hassan imám. Phil Perovic-ról érdeklődik ez alatt egy keresztény papnál. A vallási vezetők kiállnak a cég és a beruházás mellett. Hogyan lehetne meggyőzni Genta Cobaj-t, kérdi Teddy. Az imám elmeséli, hogy Genta elvesztette a testvérét és szüleit a háború alatt, férje a 2004-es felkelés alatt tűnt el. Perovic a családját veszítette el a háború során. A két interjúalany felemleget egy ősi hagyományt a Kanunit. Egy tétele kimondja, ha  valaki nem tudja megvédeni a családját a haláltól, akkor addig ő lesz a felelős a családja haláláért, amíg bosszút nem áll a megölt családtagokért. Ha ez megtörtént, lényegében megbocsájtást, megnyugvást nyernek az élők. De ez sajnos nem működik varázsütésre, főleg nem a két szembenálló fél között. Phil interjúalanya elmeséli, hogy a 2004-es felkelés során templomát albánok támadták meg. Meg tudna-e nekik bocsájtani, ha meglennének a felelősök, kérdi Phil.

pic4.png

Teddy Rayburn-höz fordul segítségért, aki már 5 éve Koszovóban él, és ismeri a helyi viszonyokat, biztos tud segíteni. Az amerikai seregben szolgált, 2004-ben a felkelés után lépett ki és csatlakozott egy biztonsági szolgálathoz, miután az ENSZ átvette a felügyeletet. Szerinte a fegyverek elhallgattak, de ez még nem béke. Ő inkább bele sem kezdene ebbe a vállalkozásba. Jó emberek élnek itt, csak  minden másképp működik, nincsen alap, amire építkezni lehetne. A Kanuni viszont meghatározó a helyiek életében. Teddy Perovic-csal beszélget erről a hagyományról, az amerikai a törvény erejét hangsúlyozza, mintsem a vérbosszú létjogosultságát. A szerb azzal védekezik, hogy a törvények működnének, ha bízni lehetne a törvényhozókban. A szerbek pedig az albán kormány ígéreteiben nem tudnak megbízni. Egy kissrác szalad kifelé, aki Perovic örökbefogadott fia. A szülei a templom megtámadásakor haltak meg. Teddy megkéri a férfit, hogy segítsen rábeszélni az embereket a munkára. Perovic segíteni fog neki, egy gond kipipálva. A következő kiszemelt Genta lesz, aki gyerkőceivel a piacra tart, mikor Dax és Teddy találkoznak velük. Kosaraikban sütemények vannak, amit eladnak. Teddy megszaglássza az egyik kosár tartalmát, meg is kérdezi mennyibe kerülne a két kosárnyi süti összesen. Genta 30 eurót kér, de Teddy-nél egy ötvenes van, a visszajárót megtarthatja. Elveszi a kosarakat és szétosztja az utcagyerekek között, akik boldogan rohannak sütit enni. Albán és szerb gyerek egyaránt éhes. Genta rögtön vágja, hogy Teddy miért kereste meg. Nem bízik Perovic-ban, nem is hajlandó együttműködni vele, és talán Teddy-vel sem. Makacs egy nő, az biztos. Miután a nő elsietett, Dax egy kiskölyköt szórakoztat, ami Teddy-t a saját kisfiára emlékezteti. Fel is hívja Oliviát, hogy megkérdezze mennyi pénz van az alapítványuk bankszámláján. Egy árvaházat, ifjúsági központot kellene belőle építeni, ad magyarázatot az értetlenkedő Juliának. A nőnek nem tetszik Teddy „mindent tegyünk jobbá” viselkedése.

pic5.png

Teddy-éknek sikerült elérni, hogy megnyithassák a bányát, így az építkezés helyén a sajtó jelenlétében készülnek az alapkőletételre. Rengetegen jelen vannak az avatási ünnepségen, Perovic, Genta, a két pap és még sokan mások. Teddy és Phil büszkén feszítenek a fotósok előtt. A háttérben csendesen megérkezik a dózergép, majd mielőtt belekezdhetne a munkájába, felrobban. Teljes káosz uralkodik el, sokan megsérültek. Phil eszméletlenül fekszik a földön, Teddy-nek semmi baja, azonnal orvosért kiált. Nem is érti, hogy miért Phil sérült meg, hisz nagyon közel álltak egymáshoz a bomba robbanásakor. Julia szerint Isten akarata, Teddy szerint inkább Isten ostoba tréfája. A helyszínre megérkezik a mentőhelikopter, Phil megússza, habár egy kis repeszdarabka a szívéhez közel fúródott a testébe. Phil-t egy németországi kórházba szállítják, tájékoztatja Teddy Oliviát, Dax és A.J. fogják majd várni őt. Olivia csapot-papot otthagyva indul el férjéhez Németországba.  Teddy marad, Dax is maradna, de főnöke ragaszkodik hozzá, hogy menjen.  Szíve szerint Teddy is ment volna, de félt szembenézni azzal, hogy barátja meghallhat.

pic6.png

Teddy céltalanul bolyong a koszovói kórházban, mikor megtalálja az egyedül lévő és feszült Gentát. Nagy megkönnyebbülésre  a nő mindkét gyereke sértetlenül megúszta a robbanást. Eddig négyen haltak meg, tájékoztatja őt Teddy, de a nő rögtön Perovic-ra kérdez. Ő él, mert Genta látta őt elfutni a robbanás után. Biztos ő tette, állítja teljes meggyőződéssel a nő, ért a robbanószerekhez, a háború alatt is sok élet kioltása fűződik a nevéhez ilyen módszerrel. Teddy bizonyíték híján nem vádolná őt, lehet tényleg nem a férfi tette. A nő szerint minden oka megvolt a bosszúra, pont jó alkalmat választott erre. A bosszú beteljesedett. Genta feldúltan elmegy, Teddy csalódottan néz utána. A biztonsági szolgálat kihallgatójában a szerb pap mászkál, és Milos, Perovic kisfia, a monitor előtt Teddy és Rayburn figyelik őket. A pap is elmondta, amit a nő: Perovic a robbanás után eltűnt. A katona és Teddy is kételkednek a mesében. A Rayburn szerint a NATO katonák és ő is átnézték a területet, bombát sehol nem találtak. Tehát odatették, a munkagép belseje jó rejtekhely volt. A bomba amerikai gyártmány volt, még a háborúból maradhatott meg. Teddy kételkedik abban, hogy miért várt volna valaki tíz évet, hogy robbantósdit játszon. A katona úgy véli, hogy Teddy generálta a kiváltó okot. Legyen, de akkor is, ki volt. Rayburn megmutatja Perovic aktáját, minő meglepő a hadseregben is a keménylegények között szolgált. Teddy beszélni akar a pappal. Előtte még gyorsan felhívja A.J.-t, aki tájékoztatja őt Phil-ről, minden oké vele. Teddy új feladatot ad a nőnek, nézzen utána valakinek.

pic7.png

A kihallgatóban Teddy a legjobb segítséghez folyamodik, a pénzhez. Perovic tartózkodási helyéről faggatja a papot, majd számolni kezdi a pénzt. A pap természetesen nem tudja, hol lehet. Teddy odaadja neki a leszámolt pénzt, és emeli a tétet. A kisfiú mellette már majdnem válaszolna, de az atya leinti. Perovic  megváltozott, nem robbantott ő semmit. Az avatáson sokkal több albán volt, mint szerb, és a volt katona biztos tudta, hogy ő lesz a hibás a robbantásért. Az albánok őt hibáztatták volna, hát ezért ment el. De ismeri a bombákat. És? Itt mindenki ismeri, még Genta is, sok csúnya dolgot tett ő is a háború alatt. Ez mind előfordulhat, de nem ő bújkál, hanem Perovic. Minél tovább bujkál, annál nehezebb dolga lesz. Ha előjön, tisztességes, pártatlan tárgyalást kaphat. Teddy átadja a papnak a telefonszámát, és egy üzenetet Perovic-nak. Másnap délig elő kell kerülnie. Eközben Németországba megérkezik a feldúlt Olivia, a műtőhöz rohan, és egy ablak mögül figyeli férjét.

pic8.png

Teddy és a biztonsági szolgálat emberei elindulnak megkeresni Perovic-ot, először a szerb szülővárosába kellene elmenni. Rayburn lebeszélné Teddy-t a túráról, de a férfi hajthatatlan. Ha Phil meghal, és tényleg Perovic a bűnös, akkor a szerbet börtönbe kell csukni. Majd imádkozni fog, hogy minden rendben legyen. Julia meglepődik, hogy milyen vallásos lett volt férje hirtelen, nem szokott ő imádkozni, és templomban sem volt a kisfiúk keresztelője óta. A temetés óta, javít Teddy. A kórházban Oliviát kiküldenék a váróterembe, de a nő maradni akar. Kijön a sebész, aki jó hírekkel szolgál az aggódó feleségnek. Olivia megnyugodhat. Koszovóban megérkeztek Perovic szülővárosába, Rayburn beosztja a keresőcsapatokat, ő Teddy-vel lesz. A csapat szétoszlik, mindenki megy a dolgára. Teddy egy kisbolt előtt várja Rayburn-t, mikor megcsörren a telója, Perovic az. A városban van és figyeli Teddyt. Találkozni akar vele, lehetőleg egyedül. Rayburn kijön a boltból, ő is érzi, hogy valami nem stimmel, de nem tesz semmit. Teddy egy kamu szöveggel lelép és elindul Perovic-hoz. Megtalálják egymást, Perovic tud Teddy ajánlatáról, el akarja fogadni, de nem akar Rayburn előtt tárgyalni. A miértre a válasz az, hogy Rayburn rossz ember, ő tette a kotrógépre a bombát. Hát persze, hogy ő volt, de mégis miért, gúnyolódik Teddy. Mert Rayburn az ellenségeskedésből él. Ha az albánok és a szerbek kibékülnek, neki nincs több esélye a pénzszerzésre, mert az ő kezében futnak össze a feketepiac szálai a fegyverkereskedelemben. Perovic bizonytani is tudja, mert a férfinak dolgozik. Átadja Teddy-nek a döntő iratokat, és hozzáteszi, hogy Rayburn sokat tud róla, és a múltával zsarolja. Már éppen rátérnének a részletekre, mikor megérkezik Rayburn és fegyvert fog a szerbre. Letartóztatja, majd elindul vele kifelé, Teddy utánuk megy. Hívása van, A.J. Phil jól van. Teddy megkéri a beosztottját, hogy kerítse elő a legjobb ügyvédeket Koszovóban, részletek később.

pic9.png

A kórházban Phil már ébren van és a kis repeszdarabot nézegeti, mikor érkezik Olivia, és elmondja a jó hírt, pár nap és hazamehet. A nő már érti, hogy mit éreztek Teddy-ék mikor elveszítették a gyereküket, majd megpuszilja férjét. Koszovóban a security-irodába megérkezik Teddy az ügyvédekkel. Rayburn a cella előtt várja őket, de nagy gáz van. Perovic felakasztotta magát, Teddy nagyon feldúlt és érzi, hogy Rayburn-nek köze van ehhez. De hogy bizonyítsa be? A koszovói vizsgálóbizottság tagjait Teddy igyekszik meggyőzni arról, hogy Perovic ártatlan volt. A szerb írt egy levelet, ahol beismeri a robbantást tájékoztatják őt a fejesek. Teddy szerint a levél hamis, vagy ha mégis ő írta, akkor csak kényszer hatása alatt tehette. A bizottság érdektelensége láttán, akik eldöntötték hogy Perovic volt a bűnös, Teddy felháborodottan kel ki magából. Ha nem szolgáltatnak törvényes alapokra helyezett igazságot, akkor a Kanuni sosem fog megszűnni. Le kellene tartóztatni Rayburn-t, de mégis kitől várná el ezt Teddy? A férfi nem hiszi el, hogy az ENSZ, a NATO, az EU és a koszovói kormány képviselői ennyire tehetetlenek lennének. A bizottsági tagok nagyon félnek belenyúlni a levesbe, hisz egy katonai tisztet kellene letartóztatni, Perovic jegyzetei meg nem sokat érnek az ügyben. A kormány képviselője természetesen megérti, hogyha a cég elmegy az országból. Teddy feldúltan kivágtat a teremből, inkább a saját kezébe veszi az ügyet.

pic10.png

Teddy Genta-hoz megy, elmondja neki, hogy Rayburn volt a robbantó. A nő megtörten veszi a hírt tudomásul, így az ő életében is lezárul egy korszak. Fárasztó lehetett az ellenségeskedés. Másfelől pedig neki is van egy titka. Irány a templom. Genta elmondja az keresztény papnak, hogy ő is benne volt a templom felrobbantásában, és Milosnak, hogy miatta haltak meg a szülei. Összetörten a  megbocsájtásukat kéri, nehéz pillanatok ezek minden résztvevő számára. Julia és Teddy már megérkeztek Koszovóba, és céljuk felé tartanak.  Teddy még elmeséli, hogy felhívta a balesetből lábadozó Phil-t telefonon. Minden rendben van vele, és ha Olivia hagyná már rég az irodában üldögélne és dolgozna, de otthon fekszik és lassan javulgat. Miután letették a telefont Phil átadja feleségének az üzenetet, hogy ne feledkezzen meg az ifjúsági központról. Mitrovica-banTeddy még utoljára találkozik Rayburn-nel. Fejére olvassa, hogy miért is lépett le az amerikai seregből: lázadást szított volna egy szerb faluban, de lebukott. Teddy szerint a fanatikusak okozzák a legtöbb problémát, teljesen mindegy hogy keresztény vagy muszlim az illető. Rayburn csak nevet ezen, és már indulna is. De Teddy még feltartja őt egy kicsit. A biztonsági cég ebben a nehéz gazdasági helyzetben a csőd szélére került, kölcsönt kellett felvennie. Phil, aki a cég vezetőjének a jó barátja, boldogan adott egy nagy összegű, alacsony kamatozású hitelt nekik. Szívességért cserébe szívesség jár, így hát Rayburn és emberei ki lettek rúgva. A katona savanyú arccal veszi tudomásul a hírt, de kész tovább lépni, és más célállomást keresni, ahol kell katona, ez Ghaza lesz.

pic12.png

Julia hitetlenkedve kérdezi ex-férjét, hogy nem tervez-e oda is egy utat, de Teddy volt már kétszer, bőven elég volt, ráadásul a kaja is rossz. Párosunk begördül egy udvarra, kiszállnak a kocsiból. Teddy azt tanulta az itteniektől, hogy bármennyire is fájdalmas a múltat elengedni, mégis meg kell tenni. Le kell zárni és kész. Teddy viszont nem akarta elengedni ezt az emléket, mint a hullámvasút korlátját. Julia arcán a bizonytalanság látszik, nem érti hova akar kilyukadni volt férje. De Teddy kimondja: Kisfiuk, Bobby haláláért saját magát, de leginkább Juliát hibáztatta, de már vége, és sajnálja, hogy így viselkedett vele. Megtörténik a kibékülés, és a páros belép a felépített gyerekközpontba. A kiskölykök boldogan játszanak, ők pedig elérkeznek egy emléktáblához, amelyen kisfiúk képe áll. Az ifjúsági központot Bobby Rist emlékének ajánlották. Vége.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása