Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Világvándor 1x04 - Nigéria

2012. augusztus 06. 10:00 - Szencsike

A mai állomásunk ismét Nigéria, mesélőnk Teddy lesz, aki a helyi piacon találkozik beszélgetőpartnerével, a fiatal kereskedő Desmonddal. A rövid bemutatkozás után Desmond almával kínálja Teddy-t, majd megemlíti, hogy nem ez Teddy első nigériai látogatása. Rövid pillanatképben felelevenítik a hurrikánt, és a kígyót is, mint a helyi fauna díszét. Desmond persze gyanakszik, hogy nem bájcsevegni jött hozzá a férfi, de akkor miért. Teddy csak egy nevet mond: Jonathan Bankole. Desmond-nak villámlik a szeme a név hallatán. Pillanatkép a korábbi folyóparti lövöldözésről, amelynek a vezetője ez a bizonyos Bankole volt. Desmond szerint a férfi szégyent hoz mindenkire Nigériában, ő egy áruló. Egyáltalán Teddy mit tud az árulásról? Elég sokat, válaszolja Teddy, miközben újabb pillanatképeken láthatjuk, ahogy Teddy fejére zsákot húznak, és valaki esőben sétál egy késsel. Főcím.

pic1.png

Teddy szerint az árulás sokféle formában létezik, az irodai pletykáktól a szemtől szembeni árulásig, osztja meg Desmoddal a véleményét. E magvas gondolatok közben láthatjuk Teddy-t egy csinos szőke hölggyel az ágyban henteregni, csak egy a baj, betoppan a hölgy férje. Vagyis a jövendőbeli volt férje, hiszen a hölgy a finn kereskedelmi miniszter felesége. De válófélben vannak, magyarázza Phil-nek New York-ban Teddy. Phil persze dühös barátjára, mert ezzel a kósza kalanddal egy fontos üzletet hiúsított meg. Teddy természetesen lerázza magáról a felelősséget. Phil csak arra kéri őt, hogy a sajtótájékoztatót, ha lehet ne szúrja el. Teddy a szavát adja, de Phil már ebben is kételkedik. A sajtótájékoztatón az MR új, nigériai olajfinomítóját mutatják be, ami a hurrikán sújtotta vidéken fog felépülni, ezzel támogatva a helyi gazdaságot, és olcsóbb olajat jelent Amerikának. Mialatt az újságírók megszemlélik a finomító makettjét, Oliva biztosra veszi, hogy Teddy nagyon fog örülni annak, hogy viszontláthatja a csinos dokinénijét. Teddy kizárólag csak az orvosként csodálja nigériai barátnőjét. Hát persze, legalább ugyanúgy, mint a finn miniszterfeleséget, kérdezi Olivia. Teddy csak vigyorog. AJ és Gerard a közelgő útról beszélget, a férfi nagyon izgatott, hiszen neki ez lesz az első útja az országba, és egy kicsit fél is tőle. A.J. megnyugtatja, hogy a felkelők már békét kötöttek azon a vidéken.

pic2.png

Békekötés ide vagy oda, hőseink egy felkelők vs. katonaság tűzpárbaj kellős közepén kénytelenek átautózni céljukhoz. Vicces, ahogy Teddy lazán, a helyi viszonyoknak megfelelően bakancsot és farmer-póló kombót visel, míg Gerard és A.J. öltönyben és nadrágkosztümben feszítenek mellette. Az építkezés helyszínére megérkezve az építésvezető fogadja Teddy-éket, aki észreveszi, hogy a munkások eltűntek, sehol senki. A vezető elmondja, hogy Bankole eljött hozzájuk, a munka bojkottálására bíztatta honfitársait, ezért a munkások leálltak és elmentek. Bankole a kormány álláspontja szerint lázadó terrorista, a nép szemében hős. De egy hős miért ártana a sajátjainak, teszi fel a kérdést A.J. A válasz egyszerű: Teddy nem kérte Bankole engedélyét az építkezéshez. Teddy rögvest találkozna vele, de segítség nélkül nem lehet. A segítség nem más lesz, mint a dokinéni.

pic3.png

Teddy a kicsiny kórházban találkozik vele, és a viszontlátás öröme után kiderül, hogy a doki kisbabát vár. Érdekes, hogy erről az apróságról Teddy nem tudott semmit, pedig e-mailezgetnek már egy jó ideje, ám a doki nem tudta, hogyan írja meg hogy terhes. Teddy kicsit furcsállja, de inkább rákérdez az apára, így megtudjuk, hogy az apa a hurrikán során meghalt. Lépjünk túl a veszteségeken, Teddy rögvest át is ad barátnőjének egy szép zafír karkötőt, amit egyenesen Kashmir-ból hozott neki. Dokinéni kedvesen megköszöni, rögvest el is adná, hogy gyógyszert vegyen a kórháznak. Nem fogja eladni, jelenti ki Teddy határozottan, mert a pénzt majd a finomtó hozza, a vidék fejlődhet. De ehhez találkoznia kellene Bankole-val. Dokinéni úgy tűnik Bankole-párti, kedveli őt, bár a módszerei kissé erőszakosak. Teddy tudna mesélni az erőszakos módszereiről az biztos, majdnem megölték idefelé jövet. A doki igyekszik másképp lefesteni a lázadó vezért. A hurrikán miatt a térséget hatalmas veszteségek érték, a kormány az ígérgetésen kívül nem tesz semmit, hogy a vidéknek jobb legyen, Bankole azonban igen. Teddy mindenképpen szeretne a vezérrel találkozni, mert a finomító felépítésével a vidéken is lehetne segíteni. Dokinéni felajánlja, hogy elmegy a férfi táborába, Teddy vele tartana. De nem kéne, hűti le őt a nő. Teddy is érzi, hogy valami nem teljesen oké, de inkább nem firtatja az okokat és reméli, hogy biztonságban lesz barátnője. A válasz igen, nem kell aggódni, tudja mit csinál. Hát legyen. Dokinéni még egyszer megköszöni a láncot, majd elsétál. Teddy arcizma rángatózik, miközben nézi, ahogy elsétál a nő. A rángás sosem jelentett túl jót. A városban sétálva Desmond továbbra sem érti, hogy Teddy miért akar segíteni egy szegény nigériai falunak. Teddy a választ az apai felelősségben keresi.

pic4.png

Mindeközben New Yorkban is zajlik az élet. A lefekvésre készülődés közben Phil Teddy sms-ét olvassa fel Oliviának, és megint csak aggódni kezd barátjáért, jobb lett volna ha vele megy. Felesége lehűti, hisz még a műtétből lábadozik. Phil szerint az állandó segíteni akarás nem működhet, és ráadásul Teddy ismét bajba került, nem lesz ez így jó. Phil akkor segítene valakin, ha van értelme a segítségnek. Nem csak Afrikában vannak problémák, hanem mindenhol a világban. Ő inkább távolról, apró lépésekben segít másokon. Csekket ír, teszi a szépet ennek-annak, de mintha ő maga sem hinné el, hogy ez mind jó. Bárcsak spontánabb lenne, kívánja saját magának Phil. Nigériában hosszú órák teltek el, mióta a doktornő elment a lázadók táborába, és semmi infó róla. Teddy idegesen járkál szálláshelyükön, mikor Dax meghozza a híreket. Átad Teddy-nek egy zacskót, benne a karkötővel. Nagy a baj, Teddy önmagát hibáztatja, hogy miért kellett odaküldenie a nőt. Gerard-ot és A.J.-t azonnal ráállítja a lázadó tábor megtalálására, el is indulnak. Teddy fejben már a mentőakcióra készül, mikor kintről ordibálás hallatszik, Teddy és Dax rohan kifelé. Néhány fegyveres férfi érkezett meg, Teddy rögtön kapcsol, hogy őt keresik, és önként jelentkezik a lázadó túrára. A fegyveresek vezetője int, és máris hoznak egy zsákot, amit Teddy fejére húznak. Mielőtt elindulnának, Teddy rászól a kint tébláboló A.J.-re és Gerard-ra, hogy maradjanak nyugton, majd bezsuppolják őt a kocsiba és elindulnak a dzsungeltúrára. Dax rögtön a közelben parkoló motorhoz rohan, A.J. csodálkozik, hogy miért, hiszen Teddy kifejezetten arra kérte őket, hogy ne csináljanak semmit. Ez a parancs csak rájuk vonatkozik, a testőrre nem, így Dax robog is Teddy-ék után. Sajnos Dax csak a folyópartig tudja főnökét követni, onnan a férfit már motorcsónakkal vitték tovább.

pic5.png

Teddy nem ilyen hajókázáshoz van szokva: 40 méteres yacht az ideális csónak számára, nem egy lélekvesztő, összekötözött kézzel, géppuskával a bordái között. Teddy megérkezik a lázadók táborába, ahol maga a vezér fogadja őt, Jonathan Bankole személyesen. Teddy kísérője Achika Wasa, egykori hadnagy, most Bankole jobbkeze. Teddy a doktornőt szeretné látni, de nem lehet. Teddy rögvest a szabadulásuk árát kérdezi, de Bankole-val nem ilyen egyszerű. A vezetőnek, elege van abból, ahogy a kormányuk bánt velük a hurrikán után. Senki nem foglalkozott velük, semmilyen támogatást nem kaptak. Ezt megelégelve, erőszakos lépésekre volt szükség. De mégis mennyi lenne az ár, amit kérne? Bankole 100 millió dollárt kér, de nem Teddy-nek kellene fizetnie, hanem a nigériai kormánynak. Bankole nem hadsereget akar szervezni, és ártatlanokat legyilkolni a pénzből, hanem iskolákat, utakat, kórházakat építene belőle, tehát jó célra menne el a pénz. Teddy nem hiszi el, hogy a kormány adna pénzt, mire Bankole felugrik a székéből, és kijelenti, hogy a kormánya ezzel tartozik a saját polgárainak. Akkor meg mi legyen, túszok lesznek a doktornővel, amíg a kormány sohanapján kiskedden megküldi a pénzt, kérdi Teddy. Nem ebből semmi haszon nem származna, majd Teddy Rist elintézi, hogy a nigériai kormány átadja a pénzt. Ugyanis Teddy lesz Bankole szócsöve. A tét pedig Dr. Balo élete lesz. Desmond alig hiszi el, amit hall. Teddy a pénz értékére hivatkozik: Akinek nincs, az mindent megtesz, hogy legyen neki.

pic6.png

New Yorkban egy fárasztó nap után Phil beül egy kocsmába sörözni, ahol a James nevű csapossal ismerősként üdvözlik egymást. A szó hamar a gyerekekre terelődik, James elmondja, hogy a fia jól van, csak ahogy szokott lenni, nem tanul valami fényesen, matekból nagyon rosszul áll. Magántanárra nincsen pénzük. Itt jött el Phil nagy pillanata. Felajánlja, hogy kifizeti a tanárt. James visszakozik, de Phil ragaszkodik hozzá és James hálából meghívja egy sörre az alku megkötéseként. Nigériában Teddy az ország katonai vezetőjével ordibál a Bankole-ügy miatt. A tábornok nem hajlandó terroristákkal üzletelni, így fizetni sem fog, és semmi mást sem fog tenni a helyzet megoldása érdekében. A doktornőt is feláldozza, ha kell. Végszóképp jó haza utat kíván Teddy-nek. Teddy viszont marad, amíg a doktornő biztonságban nem lesz. New York-ban Phil újdonsült pártfogoltját, a csapos fiát Duane-t, győzködi a tanulás fontosságáról. A srác viszont az utcán edződött, és ott biztos nem veszi hasznát a mateknak. Phil felemlegeti az apját, de a srác nem hiszi, hogy Phil olyan jól ismerné a csapost a kocsmázások alapján. Phil taktikát vált, fizetne a fiúnak a jó eredményekért. Van egy ösztöndíjprogram, amely a jó jegyekért fizet a hátrányos helyzetű fiataloknak, ez is hasonló lenne, sőt, ha több pontot szerez, akkor még több pénzt kapna. A srácnak tetszik az ötlet.

pic7.png

Nigériában Teddy már kissé kapatosan mered maga elé jó barátja, Gabriel partiján. Teddy esze a fogságban lévő doktornőn és a váltságdíjon jár. A tábornok gyenge pontjairól kérdezgeti Gabe-et, aki meg is adja a választ. A tábornok szeretne a világ elismerésében fürödni, tiszteljék őt a nemzetközi politikában. Teddy rávilágít, hogy Bankole is hasonló figura lehet. Gabe inkább a szórakozásra bíztatja Teddy-t, de hősünk már lefeküdne, most  egyedül, pedig néhány lány vágyakozó pillantással figyeli a férfit. Teddy már a szobájában döglik a tévé előtt, mikor megcsörren a telefonja. Phil. Nagyon dühös, hogy barátja megsértette a tábornokot, több józanságot várna el tőle. Teddy nem is válaszol neki, inkább a képernyőre mered, ahol valami hirdetés fut, de Teddy agyában zakatolnak a kerekek. Phil már mondaná a magáét, de Teddy egyszerűen kinyomja a telót. Pillanatokkal később A.J.-nek ordibál fel az ablaka alól. A nő pizsamában, álmosan kiballag az erkélyre és végighallgatja főnöke utasításait. Meg kell venni a legdrágább videokamerát, ami Nigériában csak létezik. Teddy nagyon boldog, hogy megmentheti a doktornőt.

pic8.png

Teddy ismét zsákkal a fején, és néhány nagyobb bőrönddel megérkezik táborba, ahol elmondja Bankole-nak a terveit. Teddy videóra akarja venni, ahogy a tábornok a néphez beszél, és ezt majd a helyi tévék le fogják adni. Teddy megvette a vetítési jogokat. Desmond továbbra sem érti, hogy miért bízik meg a vezérben. Mondhatni muszájból, hiszen egy barát veszélyben van. Az apa-fiú kapcsolat is meghatározó lehet a későbbiekben, például New York-ban. A csapos az iroda előtt várakozik Phil-re, és elmondja neki, hogy a hotelt, ahol a kocsma is van, bezárták és mindenkit kirúgtak. James elvesztette a fejét, el is törte a lábát mikor belerúgott pár bútorba dühében. Phil-lel az irodában megbeszélik a következményeket: az apa munkanélküli lett, rossz lábbal egy ideig biztos, hogy nem fog tudni dolgozni, biztosítása nincsen. Phil felveti, hogy a városnak lenne egy támogatási alapja a hátrányos helyzetű családoknak, de James már korábban megnézte ezt is, nem esnek bele a támogatottak körébe. Nehezére esik a koldulás, de valahogy gondját kell viselni a fiának. Phil ajánlana munkát a cégnél, de a férfinak semmilyen extra végzettsége sincsen. Ő csak a fiával törődne. Segítsen Phil rajtuk, úgy hogy fizet egy meghatározott összeget, amelyet a gyerek orvosi, iskolai költségeit fedezné. Phil nagyon meglepődik a kérésen, de James-nek sokat jelentene, ha beleegyezne.

pic9.png

Nigériában Bankole elmeséli gyermekkori emlékeit, ahogy az édesanyját lagosi katonák erőszakolták meg, édesapja bosszútól hajtva kutatta volna fel őket, de sosem tért haza a keresésből. Mindezt már a videóban mondja el, amit Teddy a ledöbbent tábornoknak mutat meg, és rögvest tiltakozik a leadás ellen. Akkor meg fizesse ki a kért összeget és a videó sosem kerül napvilágra, máskülönben Teddy kész leadni az egész anyagot a tévében. A tábornok jogi lépéseket fontolgat ellene, de semmi sem állíthatja meg Teddy-t. Feldobja az anyagot a netre és ott bárki megnézheti korlátozások nélkül. A tábornok rögvest alkudozni kezd, legutolsó ajánlata 50 millió dollár, amibe Teddy is beleegyezik. A pénzt csak részletekben kaphatja meg a lázadó vezér, és csak akkor, ha aláír Teddy-vel egy szerződést, hogy nem készít több videót. Sejthető, hogy ebbe nem fog belemenni, de mindenképpen meg kell próbálni egyezségre jutni vele.

pic10.png

New York-ban Phil Oliviának meséli el, hogy segíteni készül csapos barátján. Olivia nem teljesen érti, hogy mire jó ez, hisz még a saját gyerekének sem fizetne, hogy jól tanuljon vagy viselkedjen. Phil szerint azért nem, mert a gyereküknek minden lehetősége meglesz, ami Duane-nek nem, miért ne segíthetne valakin. Bezzeg ő és Teddy korlátlanul jótékonykodnak, míg ő nem tehet semmit, vonja kérdőre jogosan feleségét Phil és dühösen elvonul. Nigériában Teddy-ék a pénz átadására készülnek. Felszólítja A.J.-t és Gerardot, hogy foglalkozzanak az építkezés újrakezdésén, mikor megérkezik a lázadó küldöttség. Teddy most a saját szabályai szerint akar elmenni a táborba. Nincsen zsák, Dax vele mehet és visszahozzák a doktornőt. Beleegyeznek, indulhat a menet. New York-ban este Duane kétségbeesetten hívja fel Phil-t, de a telót Olivia veszi fel. A srác a kórházban van, mert megverte néhány suhanc. Azt üzeni Phil-nek, hogy jöjjön be hozzá, de csak akkor, mikor apja nincsen ott, mondja sietve, mert meglátta édesapját közeledni a folyosón. Olivia megígéri, hogy Phil első dolga lesz reggel, hogy bemenjen hozzá. Rendben, telefon letesz, megjött apa, Duane nagyon riadtan néz rá.

pic11.png

Nigériában Bankole aláírja a szerződést, közben Teddy ismerteti a feltételeket. A vezér reggelizni akar, de Teddy már indulna és a doktornőt akarja. Bankole int helyettesének, aki elindul a nőért. Közben Bankole megemlíti Teddy-nek, hogy a doktornő mesélte, hogy volt egy fia. Neki is volt, de az ország megmentése miatt elhagyta őt, mikor a gyerek csak kilenc éves volt. Nagyon hálás Teddy-nek a segítségért, végre megérte az a sok áldozat. Az építkezésre is áldását adja. Megérkezik a doktornő, aki szemmel láthatóan nem tűnik megviseltnek. Megölelik egymást Teddy-vel, majd Bankole elengedi a nőt. Közben bizalmasan a vállára teszi a kezét, a mozdulat nem kerüli el Teddy figyelmét. A doktornő arcán látszik, hogy baj lesz még ebből. Úton hazafelé Teddy vádló pillantásokkal figyeli a nőt. A hazatéréskor a doktornő megmagyarázná a helyzetet, de a feldúlt Teddy nem akarja meghallgatni, de végül mégis leáll vele. Rákérdez a gyerek apjára, aki nem is halt meg. Fejére olvassa, hogy valójában nem is volt túsz. A doktornő védené Bankole-t, valójában az apát, de Teddy közbevág. Miért nem kérte egyszerűen a segítségét, ha ekkora baj van. Segített volna. A doktornő viszont sokkal jobban bízott Bankole-ban, mint Teddy-ben. Ez fájt. Desmond is rögtön vágja, hogy ez árulás, és hogy nagyon rossz érzések kavaroghatnak Teddy-ben.

pic12.png

New York-ban Phil hazaér, Olivia elmondja neki a hívást, meg az apával kapcsolatos kérést. Phil ezt figyelmen kívül hagyja és bemegy a kórházba. Megtalálja a sérültet és az apját, aki számon kéri Phil-t, miért van itt. Phil előadja a kamumesét, hogy tudta meg, hogy itt van a srác, majd elkezdi kérdezgetni őt, mi történt, tudja-e a rendőrség satöbbi. Az apa idegesen felpattan, már amennyire törött lábai engedik, és elhatja Phil-t. Phil szeretné kifizetni a kórházi számlát, de fater visszautasítja. Elkezd ordítozni, hogy már így is túl sok pénzt kaptak tőle, nem kell több, hagyja őket békén, és leveri az ágyfüggönyt és egy kis polcot. Otthon Phil elmeséli Oliviának a történteket és közösen összerakják, hogy a férfi veri a gyereket. Jelenteni kell a hatóságoknak. Phil-nek rossz érzése van emiatt, de belemegy.

pic13.png

Teddy már New York-ban van és Gerard telefonon világosítja fel őt egy készülő Times cikkről, közben készíti a szokásos reggeli italát, mikor Teddy megérkezik, és gyorsan átveszi a piát, majd bevonul az irodájába. Elég rossz passzban van, amit csak fokoz Gerard másik híre: a doktornő ismét telefonált. Valószínűleg már sokszor hívhatta Teddy-t, de nem kapott választ, úgy tűnik most sem fog. A másik irodában Phil-t meglátogatja Duane, aki jó hírekkel érkezett. Most egy rokonnál él és szemmel láthatóan jól érzi magát ott. Az apja terápiára jár. Elmondja, hogy miért verte őt: Nem akart elmenni az orvoshoz, akit Phil pénzéből fizették volna, és a fater Phil lekötelezettjének érezte magát, így berágott a kölyökre. De nem is erről akart beszélni, inkább megmutatja a bizonyítványát. Nagyon jól teljesített, így jár a megígért jutalom.

pic14.png

Teddy Desmodnak magyarázza, hogy a befektetések és a szülői szerepek hasonlóak. Mindig várhatjuk, hogy mit kapunk vissza. Közben Bankole-t mutatják, aki a havi apanázst számolja az esőben. Teddy a doktornőtől is többet várt volna, még mindig fáj, amit tett vele. Bankole nyugodtan hátradől a székében mikor egy férfi beoson a sátrába és lazán elvágja a torkát. Ez a férfi a helyettese volt, és elsétál a pénzes bőrönddel. Desmond szerint már nincs miről beszélni, Bankole halott. Elárulták őt is. Megmutatják a doktornőt is, mikor megtudja, hogy meghalt a gyermeke apja. Összetörten rogy le egy ágyra. Teddy szerint Desmond téved. Teddy New York-ban értesül a hírről, az esti hírekben látta. Elismeri, hogy meg akarta ölni őt, rávette, hogy zsaroljon meg egy kormányt, és egy jó barátja is kételkedni kezdett benne miatta. De nem hibáztatja őt, hiszen az ő szempontjából mind az amit tett helyes volt. A népe érdekében cselekedett. Teddy tulajdonképpen Bankole temetésére jött vissza, ahol Bankole emberei, és a doktornő is jelen vannak. Végül a kibékülés is megtörténik Teddy és a doktornő között, aki viseli a Teddy-től kapott karláncot. Teddy azért akart Desmond-dal találkozni, hogy a fiú más színben lássa Bankole-t, megértse mit miért tett az évek alatt, végtére is ő Desmond apja. Azonban Desmond minden elhagyott gyerek dacosságával kételkedik Teddy szavaiban. Őt elhagyta az apja, hátra sem nézett, mikor elment, miért változna meg benne bármi is ezek után. Teddy szerint Bankole törődött az emberekkel, a sajátjaival. Ne gondoljon rosszat az apjáról, akkor sem, ha neki fájdalmat okozott. Desmod lenyugszik, megértette az üzenetet, koccintanak Teddy-vel.

pic15.png

New York-ban Phil szomorkásan bejelenti Teddy-nek, hogy a Nigériában kialakult helyzet miatt estek a részvényeik. A fiúk úgy döntenek, hogy isznak egyet. Gyorsan ki is töltik a nedűt, Phil rákérdez, hogy ismeri-e Jamest, a csapost? Persze, hogy ismeri, csaposokat nem felejt el. Phil már majdnem elkezdené a történetet, de inkább fáradtan hátradől. Mi a baj, mondja csak, bíztatja Teddy. Phil nosztalgiázni kezd a régi időkről, amikor még csak egy kis cég voltak, nagy álmokkal, és sikerült megvalósítani minden célt. Jó csapatot alkotnak ők ketten, de az elmúlt hónapokban Teddy nagyon megváltozott. Teddy tudja, hogy barátjának igaza van, és kijelenti hogy sosem ártana neki, Oliviának és sosem veszélyeztetné Phil kisfiának a jövőjét. Phil hisz neki, és koccintanak a múltbeli és az eljövendő emlékekre. Vége.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása