Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 4x04 – Kick the Ballistics – Az eltévedt pisztoly

2012. augusztus 02. 12:00 - Zenóbia

Hohó, 3XK újra támad, olvassatok vissza az előzmények miatt. Röviden 3XK egy sorozatgyilkos, nőket öl, mert elhagyta az anyja. Legutóbb cselesen kihozatta magát Beckettékkel a börtönből, majd jól meglépett Ryan fegyverével, meg egy ígérettel feléjük, hogy visszatér. Ím. Betonozó munkások találják meg az újabb áldozatát, szerencsére még nem kötött bele a járdába. Lanie már talált is két golyót a sárban, fejlövés végzett a nővel. Na de hol a kötél, ahogy eddig azt már megszokhattuk? A rendes sorozatgyilkosok nem váltanak csak úgy stílust, vagy igen? Vagy nincsenek már rendes sorozatgyilkosok? Már semmi sem olyan, mint régen, ejj-ejj. Ja, még csak mi tudjuk, hogy 3XK a gyilkos, ők még nem, így aztán Castle jön az ötlettel, hogy ez ilyen maffia módszernek tűnik a fejlövés meg a beton miatt. Hát még ha lófej is lett volna mellette, de az nem volt. A lány táskájából kiderül, hogy ő volt Jane Herzfeld főiskolai hallgató. Korrepetált is, de a halála napján lemondta az összes óráját, ami nem jellemző, mert Jane maga volt az élő lelkiismeret. Hát pont ezért mondta le, hogy ne várjanak rá hiába, ugye.

4x04_castle1.jpg

Este 10 és éjfél között halt meg, a csuklóján egy napos horzsolás nyom, az ingén kokain, de ő tiszta. A kezében egy kereszt medál, a gyilkosa volt olyan jó fej, hogy engedte imádkozni mielőtt kétszer fejbe lőtte. Volt egy barátja, akit az anyja nem kedvelt. Öt hónapja szakítottak Jane-el, akin a kapcsolat alatt horzsolások is előfordultak, én sem kedveltem volna a srácot. Finnek van priusza drogbirtoklás, meg rablás miatt, Jane-nek meg van drog az ingén, meg horzsolás a karján, mi lesz, csukjuk le, menjünk haza, út közben együnk fagyit. Na jó, nem megyünk, mert akkor 3XK tovább garázdálkodhatna a városban, ezt meg mégsem hagyhatjuk. Még egy fagyi kedvéért sem. Finnel tartották a kapcsolatot, Jane azt akarta, hogy javuljon meg, de ez hiú remény volt, így szokott ez lenni. Na de ez mind nem érdekes, mert csörög Beckett telefonja, hogy a golyók Ryan régi szolgálati fegyveréből származnak. Ryan teljesen kikészül a hírre, hogy az ő fegyverével öltek. A Vaslady-től megkapják az ukázt, hogy kapják el Jerry Tysont, hát Ryan is pont így gondolja, úgyhogy hajrá. Jane így viszont már illik a profilba, fiatal, szőke és halott.

Ryan-ben túlteng a hivatástudat, mert azt a fegyvert azért bízták rá, hogy védelmezzen vele, ehelyett ő kiengedte a kezéből, hogy valaki ölésre használja. Ergo az ő hibája Jane halála, hát persze, hogy ez nekem nem jutott eszembe eddig. Jane tegnap három automatából is vett le pénzt, ellenőrzik a helyszíneket, hátha látta valaki Tysont. Castle-t egy éve kísérti, hogy Tyson gyilkolni fog, és ő nem tudja megakadályozni. De nem is az ő dolga, mert ő nem rendőr, még ha szeret is úgy tenni, akkor sem az. Martha árulja el neki, hogy nem ez a lényeg, hanem hogy mellettük állj és segíts ahol tudsz. És valóban. Jane szobatársától megtudjuk, hogy a lánynak volt egy barátja akit nem mutogatott, és hogy az utóbbi időben éjszakai telefonokkal dúlták fel a lelkét. A hívás Sammy bárjából futott be, ahol a lányra és  a kísérőjére, Seth-re is emlékeznek, de Seth nem azonos Jerry-vel, akármennyire is szeretné Ryan. Míg várják, hogy Seth befusson, addig találgatnak, hogy hogyan kerülhetett hozzá Ryan fegyvere, hiszen biztos, hogy Jerry-nek van terve, amivel jól kikészíti őket idegileg. Eddig elég jól halad. Seth lassítás nélkül rohamozza meg a hátsó kijáratot, de a kint várakozó Espositoékat már nem tudja kikerülni. A Glock ami nála van stimmelhetne, ha nem az övé lenne, mert ő is zsaru, a kábszereseknél.

4x04_castle2.jpg

Szerinte Jane nem volt azért akkora angyalka, mint amilyennek előadták, mert drogot talált nála. Amit a lány Ben Lee-től kapott, aki Clifford Lee-nek a fia, aki meg gondolom egy mási Lee-nek a fia, de emellett még a Han Yi Tong feje. Mindenki értően néz, csak én nem, bár azért azt sejtem, hogy Han Yi Tong nem lángost árul. Beckett megkönyörül rajtam és Castle-on, a Tongok kínai (nahát, micsoda meglepetés ez mindannyiunk számára) kereskedelmi szervezetek, amelyekből néhány a maffia pénzmosójaként működik. Ben Lee amellett, hogy drogkereskedő, szorgos kis diák is volt a főiskolán, egyike volt Jane tanítványainak. Seth alkut kötött Jane-el, hogy ha infókat szolgáltat neki a Lee családról, akkor ejti ellene a drogbirtoklás vádját. Ryan szétesik, megvádolja Sethet, hogy ő rakta a lány kocsijába a drogot, hogy így szerezzen magának besúgót, ezzel pedig megölte. Beckett nem örül a tükör mögött, de nem sokáig maradhat ott, mert Seth persze nem marad adós a válasszal, hogy miféle rendőr az olyan, aki még a saját fegyverét sem bírja megtartani, ez fájhatott. Ryan persze ugrik, le kell szedni Sethről. Beckett és Ryan a kínai negyedbe kirándul, Esposito meg egy postafiókhoz, amit Jane bérelt ki a halála napján. Castle rávilágít, hogy ha a gyilkos Lee szervezetének a tagja, de a fegyvert Tyson-tól kapta, akkor tudnia kell, hogy hol van Tyson.

4x04_castle3.jpg

Castle nekiáll átnyálazni négy évnyi börtön anyagát, hogy rájöjjön, hol keresztezte egymás útját a kínai maffia, és Jerry. Addig is a kínai maffia feje épp jólesően étkezik a fiaival körbevéve, de Beckettéket nem kínálják meg. Tudott róla, hogy Jane informátor volt, mivel a lány maga mondta el neki egy hónapja, hogy egy rendőr tőrbe csalta, lehet, hogy Ryannek mégis igaza volt? De hát mit is mondhatott volna a lány egy rendőrnek, hiszen ők rendes üzletemberek, unalmas élettel. Annyira unalmassal, hogy a gyilkosság estéjén is otthon nézték az Elveszett frigyláda fosztogatóit a tévében. Alexis, hogy kicsit felturbózza az önéletrajzát a következő egyetemi jelentkezéshez, minden szart elvállal, most például a diákönkormányzat vezető kapcsolati képviselője, amit egy barátnője adott át neki nagy örömmel. Ez már akkor gyanús kellett volna, hogy legyen. De csak mostanra lett az, mert rájött, hogy ez azzal jár, hogy folyamatosan panaszáradatokat kell hallgatnia. Ez szörnyű lehet, mert ráadásul Alexis még empatikus is, nem az a végighallgatlak, de belül röhögök típus. Szegény. Esposito érkezik meg az őrsre a postafiók tartalmával, ami egy kurva nagy sporttáska tele férficuccokkal, ötszáz dolcsi, meg két vonatjegy Phoenixbe, aznap estére mikor a lány meghalt. De kivel akart meglógni? A csomagban egy asztma inhalátor is van, ami nem Jane-é volt.

4x04_castle4.jpg

Ryan megszerezte az ATM-ek felvételeit, és Jane nem egyedül járt ott, hanem az ex pasival Finnel, akivel kicsit dulakodtak. A felvételen látszik, hogy fegyver volt nála, amit meg is találtak a matraca alatt tök feleslegesen, mert ez a fegyver nem az a fegyver. Castle már tudja is, hogy ki a gyilkos. Akkor ez egy rövid rész lesz. A nevet akarják de rögtön, körítés nélkül, pedig Castle annyira szívesen kifejtené, de most nem bontakozhat ki. A gyilkos tehát Jinhai Li Chang. Na, most örülünk? Mégis jöhet a kifejtés, mert ez így kevésnek tűnik. 3XK sosem adná a fegyvert barátnak, csak ellenségnek, ezért ilyen irányban kutatott a börtön jelentések között, és mind tudjuk, hogy aki keres, az talál. Jerry a börtönben összetűzésbe került egy fickóval gyúrás közben, olyannyira, hogy Jinhai Li Chang eltörte az állát. A nevéből ugyan a büdös életbe rá nem jönnénk, de valójában ő Philip Lee, a maffiafőnök egyik fia. Tyson tehát kidolgozta szépen a stratégiát, azaz előbb öribari lett Philippel, majd eladta neki a fegyvert, remélve, hogy az használni fogja a jövőben. És mint tudjuk, a remény hal meg utoljára. Esposito közben lekövette az inhalálót, ami egy bizonyos Ling Mai Changé, azaz Ben Lee-é. Tudjátok még követni?

4x04_castle5.jpg

Szóval Jane és Ben több lett egymásnak mint tanár és tanítvány, van ez így, csak nem szokott túl sok jóra vezetni. Mint ahogy most sem, hiszen nyilván Ben nem léphet ki csak úgy a családból. Ezt úgy jelezte felé finoman a bátyja Philip, hogy kinyírta a szerelmét. Szép történet, csak nincs bizonyíték semmire. Ryan szerint majd Finn segít nekik. Ezt úgy próbálja elérni, hogy levándorol Finnhez, aki ücsörög békésen egy cellában és felajánlja neki a gyónás lehetőségét, mert az felszabadító. Az ilyenek nem a gyónástól szoktak felszabadulni, de hátha Finn lesz az, aki hirtelen megtér itt nekünk. Finn a Lee családnak dolgozott, ő ajánlotta be Jane-t, hogy tanítsa Bent, csak azt nem tervezte be, hogy ezek ketten majd jól egymásba szeretnek. Ettől sem volt elájulva, meg attól sem, hogy ha Jane és Ben meglép, akkor könnyen lehet, hogy őt fogják hibáztatni. Így felhívta Philipet, a családi problémamegoldó embert. A keresztet amit megtaláltak Jane kezében, még Finntől kapta, hát igen, remek lehet az érzés, hogy közvetve is, de kinyírtad a nőt, akit szeretsz, de ő mégis a tőled kapott medált szorongatja élete utolsó percében. Ryan roppant érzékletesen adja elő a történetet, ami nyilván igaz, mert a végére Finn zokog, mint utoljára hat évesen, amikor nem kapott még egy gömbrágót. Philip ügyvéddel érkezik, nem sokra mennek vele a kihallgatáson.

4x04_castle6.jpg

A végén azért van egy nagyjelenetet, Ryan és Philip nagyon keményen néznek farkasszemet, és elhangzik az ígéret, hogy addig nem nyugszom, míg a gyilkosság súlya át nem kerül a te válladra. Oké, lehet velem van a baj, de nekem valahogy nem jön át ez a Ryan féle én vagyok a hibás a világ összes gyilkosságáért, mert nincs meg a fegyverem dolog, de valószínűleg belőlem meg hiányzik az empátia. A Vaslady kiadja az ukázt, hogy szálljanak le a Lee családról, amin Ryan kiakad, hogy ő nem hivatalnok, aki feljegyzi a gyilkos nevét egy aktába, aztán hazamegy aludni, hanem rendőr, aki végzi a dolgát. Vaslady szabadságolja aznapra, mire mindenki kimasírozik Ryan után, Beckett még az ajtót is bevágja. Ryan úgy tesz, mintha menne kiszellőztetni a fejét, de ehhez Esposito már túl jól ismeri, úgyhogy lohol utána, nem vívhatod meg egyedül a harcot, de nem, de igen, de nem. Így aztán együtt indulnak Ben Lee keresésére. Mennek-mendegélnek, úttalan utakon, sötét erdőkön át, elszakadt a köpenyük, elfogyott a kétszersült a nyereg alól, mígnem utolsó erejükkel elérik a csodaforrást. Miután Esposito ivott a csodaforrásból, az átváltoztatta őt 16 éves rapperré, mert ennek a forrásnak volt humorérzéke. Na szóval akkor.

4x04_castle7.jpg

Ben Lee-t a nagyon szigorú tekintetű házi testőr őrzi, így Esposito rég elveszett havernak adja ki magát, még hátrafordított baseball sapija is van, beszarok. Úgy tesz, mintha azt hinné Benről, hogy ő Philip, akivel neki muszáj azonnal eljárnia egy break dance-t, amit persze szigorú nézésű testőrünk nem tűrhet, így kivonszolja Espot. Abban a pillanatban már ül is le Ben mellé Ryan, aki a halott Jane fényképével próbálja meggyőzni Bent, hogy ne adja fel, ők még mindig segíthetnek neki kimenekülni a családból. Beckett persze leszúrja őket, de hát ha senki nem árulja el a Vaslady-nek, hogy mi történt, akkor gond egy szál se. Az elvetett mag már ki is kelt. Asszem ideje lenne abbahagynom a hülye közmondások felemlegetését, ugye? Itt is van Ben az őrsön, Ryan boldog. Ben hamarosan otthon tanul, immáron talpig bepoloskázva, a négyes meg kint ücsörög egy furgonban és fülel. Ben megpróbálja kiszedni Philipből, hogy ő ölte meg Jane-t, hát nem megy könnyen, asztalt is kell borogatni, meg fenyegetőzni, hogy nem vagy a testvérem többé. Philip nem az a könnyen átvágható típus, egyből rájön, hogy Ben be van drótozva, rá is fogja a pisztolyt, nyisd szét az inged, öcsém, vagy téged is fejbe lőlek, mint Jane-t, kár, hogy ezt nem teszi hozzá.

4x04_castle8.jpg

A négyes beront egy csapat kommandóssal, Philipet hamar a földre teperik, de arra senki nem számít, hogy Ben is előránt egy pisztolyt. Az egyik kommandós nem szarozik, gyorsan kilövi Bent, akit Ryan próbál újraéleszteni. A Philip kocsijában talált kokain megegyezik a Jane ruháján találttal, a fegyver amit ráfogott az öccsére, pedig végre Ryan fegyvere. Alkut akar, cserébe elárulja, hogy hová tart 3XK és milyen néven.  Castle nagymonológot tart Beckettnek arról, hogy nem szabad alkudni, mert Tyson nyilván látta előre, hogy elkapják Philipet, és úgyis félrevezető információkat adott meg neki. Csukják le Philipet örökre, és kapják el Tysont ők maguk, a saját erejükből. Beckett helyre teszi a dolgokat Castle fejében, már úgy gondolkodsz, mint egy igazi rendőr, erre a mondatra most nagy szüksége volt. Ryan is kibékül önmagával végre, mert megjelenik Ben, aki semennyire sem halott, eljátszották az egészet, és most jött köszönetet mondani. A négyes műanyag poharas koccintásba kezd, igyunk Ryan-re a legjobb rendőrre. Aki tósztot mond, hát legyünk kicsit teátrálisak így a végére mi is. Emeljétek ti is a poharat Ryanre, és a bátorságra, az elkötelezettségre, a szerelemre és feláldozásra! Egészségetekre!

4x04_castle9.jpg

Címkék: castle
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2012.08.02. 13:26:25

"Hát pont ezért mondta le, hogy ne várjanak rá hiába, ugye." Köszönöm, megvolt a mai napi jókedv! :)

A hogyvoltok változatlanul jók, a részekkel ellentétben, de erről ugye nem tehetsz. Ez a rész üdítő kivétel lehetett volna a sok "van egy ismert műsor, dobjunk köré valami baromságot bűnügyként és bízzunk benne, hogy ez vonzza majd a nézőket" epizód között, de Marlowe biztos kézzel most is agyonvágta a teljesen fölösleges melodrámával.

Egyetértek veled, Ryan szenvelgése inkább idegesítő volt, mint átélhető. Ezt főleg azért sajnáltam, mert szegény Seamus Dever jobbat érdemelt volna, egy normálisan megírt drámát.

Két dolog, ami nagyon zavart. Az egyik a nyitányban, amikor Castle láthatóan nem hiszi, hogy Beckett semmire sem emlékszik. Miért? De ha már, akkor ez ennyi? Végül is jogos, kit érdekel ha a szívszerelme a pofájába hazudik, menjünk fagyizni.

A másik, hogy érdemes megjegyezni, az egész rész egyik fő tanulsága az volt, mennyire fontos Castle-nak, hogy a többiek maguk közé tartozónak tartsák. A következő rész nézésekor majd kéretik ezt nem elfelejteni.

(P.S.: Az előző hogyvolt is jó volt, csak azt a részt annyira utáltam, hogy inkább nem írtam semmit, kimarta volna a képernyőt.)

Courtney (törölt) 2012.08.06. 15:25:28

Továbbra is fenntartom hogy a Castle a legelviselhetőbb krimi az összes közül.
Megpróbálnak mindig mást kitalálni nem úgy mint a Helyszínelőkben ahol két évadon keresztül nyomatták a makettgyilkost és mikor elkapták kinyírt egy helyszínelőt. Egyébként ezen a sokak szerint megható jeleneten és kurvasokat röhögtem de mindegy. apropó információim szerint Beckett anyjának a gyilkosát az 5. évad első részében kapják el.

jinjang 2012.10.19. 11:58:28

Tegnap néztem újra ezt a részt a Finnt játszó Billy Lush miatt.
Továbbra sem értem, miért mindig csak ilyen epizódszerepeket kap ez a tehetséges fiatalember.
süti beállítások módosítása