Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Váratlan utazás 1x03 - A karantén

2012. július 27. 12:00 - nemon

Már maga a cím is sokat sejtető és nem túl sok jót hordoz magában, bár így előzmények nélkül lennének tippjeim, hogy ki(ke)t kellene bezárni oda. A kezdő képsorok szívet melengetőek: a sorozat előzményéből - Anne Shirley - megismert szereplőkkel indul a film; Marilla Chutbert és Rachel Lynd által a két sorozat itt összefonódik sokak örömére. Rachel Lynd, az odamondogatós vénasszony a másik film óta mit sem változva itt is hinti az igét, ugyanis Sarah a szatócsboltban Olivia nénivel egy ruhaanyagon alkudozik, hogy melyik lenne jobb az iskolába. Rachel kitér a hitéből a skarlátvörös anyagot látva - vagy bika, vagy előítéletes - mert vallja, hogy vörös anyag nem való egy kislánynak. Sarah felállítja a legújabb Stanley elméletet az "adott színű ruhában milyen észbeli tulajdonságokkal bírunk" címmel, ennél nagyobb hülyeséget még az életben nem hallottam. A beszélgetésbe a tisztelendő is bekapcsolódik, aki szinte körberöhögi Mrs. Lynd meglátását az ördögről és a piros színről, majd nagyvonalúan felajánlja, hogy a piros ruhás ifjúságot kordában tarthatja mondjuk úgy, hogy besegít a vasárnapi iskolában. Mrs. Lynd büszkeségből, és a "majd én megmutatom" hozzáállás miatt beleegyezik az ajánlatba, szegény kölykök. Az biztos, hogy itt még a Mikulás is szürke köpenyben fog megérkezni, ezt garantálom. Hogy a dolog ne legyen ennyire egyszerű, Mrs. Lynd a két választható osztály közül - fiúk vs.lányok - a fiúkat választja. Gyanítom, hogy valami elnyomást és frusztrációt próbál majd rajtuk kiélni, vagy csak a férje miatt akar bosszút állni a fiúkon,  aki valszeg nem engedte meg neki a piros hálóing viselését. 

1.jpg

Mrs. Lynd bemutatkozása nem tesz mély benyomást a fiúkra, az első keménykedő beszólást hangos röhögés kíséri, nem lesz üresjárata a vénasszonynak, úgy érzem. A névsorolvasásnál kiderül, hogy van egy fiú, Jimmy Spencer, aki már három hete nem látogatta meg az intézményt, nocsak. Mrs. Lynd vérnyomása felszökőben, olyan nincs, hogy valaki  ilyen módon tegyen az iskolára és a tanulásra. Elhatározza, hogy meglátogatja Mr. Abrahamot, aki a fiú munka- és szállásadója, hogy megtudja, mi lehet a titokzatos kimaradás oka. Jól indul a dolog: Marillától megtudjuk, hogy Mr. Abraham rigolyásabb pasi, mint Rachel nőben: amióta a nővére meghalt, nő még nem tette be a lábát a birtokra. Azért reméljük, hogy Mrs. Lynd ezután a kaland után élve előkerül, és nem ér dicstelen véget.

2.jpg

Divattanácsadás érkezik Sarahtól: az iskolából hazafelé menet a kislány kioktatja Felicity-t, hogy bizony a ruha teszi az embert, és ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan viseljük őket, te jó ég. Ebben a részben Sarah visszafejlődött montreali divatmajommá: először a piros ruha, most pedig a viselés. Felix figyelmezteti a lányokat egy súlyos problémára: jó lenne, ha nem a szoknyákon marakodnának, hanem sietnének Jimmy Spencert figyelmeztetni, hogy Mrs. Lynd feléjük tart. A gyerekcsapat valóban megelőzi a roskatag öreglányt, de eredménytelenül: Jimmy eltűnt. Sarah mindenáron szeretné megtudni, hogy mi történt a fiúval - nyomozó lesz belőle, akárki meglássa - így fogadást köt Felicity-vel, hogy ő bizony kideríti, hogy mi lappang a titok mögött. A próbálkozást nehezítheti, hogy kiderül: Mr. Abrahams nőgyűlölő, hát ez szép. A bejárati ajtó kopácsolása közben megérkezik egy csaholó bernáthegyi keverék, minden van már itt, ami egy hatásos reklámhoz kell: gyerek, kutya, már csak a delfin hiányzik, de gyanítom, hogy erről lemondhatunk. Sarah átmegy Cesar Millanba és egy hosszas szemkontaktus után térdre kényszeríti a hű ebet.  Időközben Felicity cukkolja Sarah-t, hogy ha már Mr. Abrahams nem nyitott ajtót, legalább menjen be a házba, és nézzen körül. 

3.jpg

Imádom, hogy a kislány 10 évesen lassan kimeríti a Btk. minden paragrafusát: az elmúlt részben elkötött egy kocsit, most meg simán betör valahová. Az ajtó zárva, így megpróbál bemászni az emeleti ablakon, no problemo. Időközben megérkezik Mrs. Lynd is, ő is bepróbálkozik a kutyasuttogós módszerrel - kevés sikerrel. Sarah nem bizonyul jó betörőnek, még menet közben fennakad a fán, ahonnan Felixnek kell kiszabadítania. A szabadulás csak félsikert hordoz magában, ugyanis letörik a gyerekek alatt az ág, így mindketten az emeleti ablak előtt, a tetőn landolnak. Rachelt eközben sakkban tartja a négylábú ördög, akinek barna foltjai hajaznak az sátán színére, így Rachel jobban fél tőle, mint indokolt lenne. A pánik odáig fokozódik, hogy Rachel - egy botlás segítségével - betöri a zárt bejárati ajtót, itt azért elgondolkoznék egy fogyókúrán a helyében.  A baj nem jár egyedül: kiderül, Mr. Abrahams mégiscsak itthon van, - talán durmolt eddig valamelyik sarokban - így Rachel egyenesen az ő karjaiban pottyan.  Sarahék-nál sem jobb a helyzet az emeleten: a menekülésre alkalmas egyetlen faág letört, így marad az emeleti bújkálás és a remény, hogy valahogy csak ki tudnak majd szökni.

4.jpg

Rachel eközben "szelíden" vitatkozik a ház urával, próbálja kihúzni belőle, hogy hol van Jimmy. A vitának az orvos érkezése vet véget: kiderül hogy Mr. Abrahams háza karantén alatt van, ugyanis Jimmy himlős lett, ami abban az időben súlyosan tizedelte a lakosságot. A karanténnak megvan az a "jó" szokása, hogy aki oda belép, onnan már csak orvosi engedéllyel távozhat, így Mrs. Lyndnek esélye sincs este otthon meginni a szokásos teáját. Sarah-ék eközben szökni próbálnak - kell a halálnak a karantén, ráadásul összezárva Mrs. Lynddel - de annyira kétballáb ez a két kölyök, hogy ők is - szó szerint - bezuhannak Mr. Abraham karjaiba. A házban maradók létszáma fokozatosan bővül, reméljük, senkinek nem jut eszébe megmenteni a bentragadtakat, mert akkor garantált a folytatás és teltház lesz hamarosan. Már az első percekben kiderül, hogy Rachel és Mr. Abrahams nem szimpatizál egymással: savazás indul: kosz vs. vallás. Ha szurkolnom kellene valakinek, akkor szegény Mr. Abrahamnak szurkolnék: az Antialkoholista Liga elnökeként Mrs. Lynd gyorsan megszabadul a szerinte felesleges és ártalmas lélekmelegítőktől, ójaj. A banya nem nyugszik, hanem átveszi a teljes irányítást: mindenkinek talál feladatot, na most kellene a tyúkszemére lépni. 

5.jpg

Felicity közben tájékoztatja a szüleit, hogy micsoda szerencsés és váratlan fordulat történt: két hétig nem kell mosni/főzni Felixre és Sarah-ra, mivel Hetty néni ezen a héten Sarah-t is Janeték gondjaira bízta egy bevásárlókörút miatt. A szülők annyira nem örülnek ennek a ténynek, de tény, hogy náluk is hibádzik valami, mert nem azon jajonganak, hogy "karantén", meg "betegség", ami esetleg halálos is lehet, neeem! Mi a legnagyobb probléma? Hát az, hogy Rachel Lynd vigyáz a gyerekekre. Az tény, hogy ez is elég nagy csapás, de azért… Marilla meglátogatja a biztos távolból Rachelt: partvissal beküldi a ruháit, csakhogy érezze a törődést, és szerintem nemcsak nekem tűnik fel az asszony arcán a kárörvendő mosoly. Mindeközben odabent elszabadul a pokol: a gyerekeknek dolgozni kell, a kutyát és a férfit is folyamatosan hajkurássza az öreglány.

6.jpg

Az első nap sikeres túlélése után gasztro-show következik: Sarah megtanul sütit sütni, szegény, még a végén két hét alatt háziasszony lesz belőle. Az első biztató jel arra, hogy a Rachelt megkedveli a morgós öregúr, az a terjengő süti- és ételszag a levegőben, így kell ezt csinálni! Hogy is van a mondás? A férfit a gyomrán át? Itt is bejönni látszik. Ebéd után vissza a gályára, közben Janet King is megérkezik, hogy a tornácról kiossza Mrs. Lynd-et, hogy ha lehet, kétszer egy nap főtt kaját varázsoljon a gyerekek asztalára, mertkülönben. 

7.jpg

A következő jelenetben bepillantást nyerhetünk a férfilélek rejtelmeibe. A legütősebb mondat: "Ilyen korban már minek annyit fürödni?" Ezek után már értem, hogy az idősebb férfiak lakásában miért van átható mammutszag. Sarah próbálja nevelni, hogy nem addig van az, egy fedél alatt nőkkel élni más, mint magányosan bűzölögni. Ez egy kb. másfél perces jelenet, majd újra az asztalnál ülünk, most már biztos vagyok benne, hogy ez egy burkolt Gordon Ramsay promó-epizód anélkül, hogy a pasast mutatnák. Közben megérkezik az asztalhoz a mammutszagú öregúr és láss csodát: nincs már mammutszag, helyette fess kiállás, nyakkendő, óapám mi lesz itt? Ötye l'amour? Ó nem, Mr. Abraham egy csomó hangzatos dicséret után elkezdi szidni az öreglányt: igaz, hogy jól főz, csak kár, hogy ennyire elviselhetetlen. Sarah-ék nem győzik visszafojtani a röhögésüket, el is hiszem. 

8.jpg

A másnap aggodalommal indul: Mr. Abraham nem érzi jól magát, himlőre gyanakszik. Dokit kéretnek, aki megerősíti: bizony ez himlő, szerencsére a legenyhébb fajta, de a himlővel nem tanácsos viccelni.  Te jó ég, akkor még hány hét karantén, és még hány jelenetben nézzük végig, ahogy takarítanak/ebédet főznek? Az orvos szigorú utasítást ad: senki nem mehet a közelébe, ez vajon kivitelezhető egy házban? Mrs. Lynd első engedetlenségre utaló jele, hogy az orvos utasítását azonnal elereszti a füle mellett és teát főz a betegeskedő öregúrnak, amit halálmegvető bátorsággal fel is szolgál neki személyesen. Mondjuk, még jó, hogy az öreglány "gondol" a két gyerekre is, akik között oda-vissza szállíthatja a himlővírust. Igazam is lett, Felix is kezdi rosszul érezni magát, this is a neverending story. Még jó, hogy már "csak" ketten vannak talpon, így tippelhetünk, ki lesz a következő áldozat. Jó dolog ez a karantén, mert így legalább hamarosan mindenki megbetegszik, hiszen egymást fertőzik felül. A házon kívül balhé kezdi felütni a fejét: megérkezik Janet King, aki anyagtigrisként bömböl a fia miatt, majd beszólogat a szintén érkező Marillának, igazából Rachelnek címezve a mondandóját, miszerint a fiát valószínűleg Mrs. Lynd betegítette meg. Van is benne valami ugye, hiszen ő járt össze a beteggel és a gyerekkel, aztán szórta  a vírust frutti helyett. A célzásból találat lesz, Mrs. Lynd tajtékozva ront elő a házból és szóváltásba keveredik Felix anyjával. Marilla kiáll a barátnője mellett, kiosztja Janet Kinget, miszerint az csak jó a gyerekeknek, ha egy ilyen asszonnyal élhetnek egy fedél alatt, hát. Nos, az biztos, hogy éhenhalni nem fognak, de hogy utána pszichésen ápolni kell majd őket, arra mérget vehetünk. A Marilla-Janet szócsatát fölényesen Marilla nyeri, aki közli, hogy ő bizony szégyenében inkább elbújdosna, semmint ilyen megátalkodott kölykei legyenek, mint Felix és Sarah, nocsak. 

9.jpg

A napok csak telnek, csak telnek, kaja, kaja, ital, kaja, ápolás, kaja, kaja, reggeli, ebéd, vacsi, tea, aggódó tekintetek, kaja, kaja. Mrs. Lynd szerint ez alatt a kajálós időszak alatt Sarah jellemfejlődésen megy át, segítőkésznek és szorgalmasnak bizonyul, hát persze: mi a fenét lehet csinálni a négy fal között? Nézné csak meg, milyen az, amikor szabad az út minden irányba. Cukiságfaktor következik: Mr. Abraham kutyája - aki persona non grata volt Mrs. Lynd szemében - bánatos kutyaszemekkel zsarol ki egy kis kedvességet az öregasszonyból, aki nem fél már megsimogatni a kutyuskát, hát mégiscsak van szíve ennek a nőszemélynek! Ráadásul még egy cupákot is kap a kutyus, szerintem a jellemfejlődésen nem Sarah esett át, de mindegy.  Mrs. Lynd átmegy kedves nővérbe, virraszt a betegek ágya felett, Mr. Abrahammal még egy kis érzelem is kibontakozóban van, hiszen kéz a kézben alszanak: Mrs. Lynd a karosszékben ülve fogja a férfi kezét.

10.jpg

Az idő múlását jelzi, hogy a betegek már a szalonban sakkoznak, vagy dámáznak, a fene se tudja, össze van eresztve a banda. Azóta új beteget nem regisztráltak házon belül, ollé! Elérkezik a búcsú ideje, a lovaskocsik vágtatnak a házban rekedt, de végül megmenekült betegekhez. Mrs. Lynd még utoljára piszkálódik egyet: úgy gondolja, hogy távozása után minden visszaáll majd a régi - rossz - kerékvágásba a házban, hiába, az önreklám jó dolog. Erre Mr. Abraham viszont dicsérettel válaszol, mit is várhattunk volna egy ilyen kitartó ápolás után? Az öreg rá is tesz egy lapáttal: burkolt randicélzást tesz, miszerint jó lenne, ha Mrs. Lynd olykor-olykor betenné újra a lábát a házába, csak úgy, karantén nélkül.

12.jpg

Janet részéről is következik a nyilvános bocsánatkérés, hiszen Felix jobb húsban jön ki betegség után a házból, mint ahogy bement. Sarah búcsúzóul megöleli Mrt. Abrahamot, úgy tűnik, ő is sokat kapott az itt töltött idő alatt, legalább megtanult végre sütit sütni. A látogatási igérvény itt is megtörténik, a betegség összehozta az embereket. Mrs. Lynd és Mr. Abraham között furcsa rezgések feszülnek, már nekünk fájnak a ki nem mondott szavak. Marilla arra a következtetésre jut, mint én pár sorral feljebb: Mrs. Lynd jellemének jól jött a karantén, nem ártana még több ilyen.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitaygeorgina 2012.07.27. 17:18:29

Nagyon jó volt, köszi! Marilla és Rachel nagyon jó karakterek, az Anne-ben is szerettem őket.

nemon 2012.07.27. 17:29:59

@vitaygeorgina: Igen, csak az a baj, hogy ebben a sorozatban keveset szerepelnek, ráadásul
- spoiler lehet valakinek -
Marilla meg is hal. Lesz majd egy külön neki szentelt rész is, ha jól emlékszem.
- spoiler vége -

A jövő heti posztban is lesz sok-sok Marilla és Rachel. ;)
süti beállítások módosítása