Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Tüskevár 1x06 - Viharban

2012. július 26. 16:00 - Gabba

Spoileres a cím, nem is érdemes sokat mellébeszélni, nézzük inkább, milyen történések vezetnek a címben jelzett eseményig. Bütyök és Tutajos szinte egyszerre ébred, Bélánk bevallja, hogy előző este kissé túlette magát, plusz a szokatlan terepen elég sokáig tartott, mire el tudott aludni. Na igen, a berek enyhén szólva más, mint a megszokott angyalföldi szoba-konyhás enteriőr. Matula természetesen már régóta talpon van, most be is lép és pár szavas eligazítást tart a fiúknak. Kiderül, hogy délelőtt megint Róbert Gidát játszik: Nekem dógom van, csak délután jövök, ebédre vigyenek szalonnát, ha nem akarnának halat fogni, és vihetik a puskát is. Tutajosék még heverésznek egy kicsit, indulás előtt az öreg még figyelmezteti őket: A tüzet oltsák ki, ha elmennek, nehogy a szél felszítsa, mert akkor leég az egész gunyhó, én meg nem rakom újra. Nem lesz ma szél, jelenti ki magabiztosan Tutajos, a gyakorlott nádi ember. Azért erre ne fogadjál nagy összegben, öcsém, mondhatnánk neki, de persze nekünk könnyű, hiszen ismerjük az egész könyvet. Matula persze ilyet nem mond, csak hümmög: A fene tudja, túlságosan csendes az idő, meg aztán a harkály is nagyon hangoskodott hajnalban.

Viharban01.JPG

Miután az öreg elmegy, Tutajos kiadja az ukázt barátjának: Gyerünk fürdeni! Bütyök húzódozik, hideg van, próbál ellenkezni, fázósan magára húzva a takarót. Tutajos persze nem hagyja annyiban a dolgot: Ne csináld már, utána úgy érzed majd, házat fogsz dönteni. Bütyököt ez az érvelés ugyan nem igazán győzi meg, de régi barátként végül beleegyezik: Hát, ha itt ez a szokás, motyogja maga elé beletörődve. Kivonulnak a partra, és a Vörös Október Férfiruhagyár kitűnő minőségű alsónadrágjába öltözve elmerülnek a habokban. Fickándozásukat borzongva nézem, magam részéről csakis a termál, ismétlem meg korábbi kijelentésemet, és amíg a fiúk a hajnali Zalában úszkálnak, én némi szilvórium bevitelével melegítem magam.

Viharban02.JPG

Fürdés és reggeli után a két barát berakodik a csónakba: horgászbot, gukker, hátizsák, Bütyök vállalja, hogy ő majd evez, a Városligeti tavon is mindig ő szokott. Felkapja a lapátot, meríti a vízbe ezerrel, a csónak hatalmas lendülettel vágódik neki a partnak. Mi a fene van ezzel a csónakkal?, mérgelődik. A tapasztalt Tutajos átveszi az evezőt és mutatja a Matulától eltanult technikát. Csodálatos, te tényleg igazi tutajos vagy, álmélkodik Bütyök.

 Viharban03.JPG

Lassan csorognak a vízen, gukkerrel lesik a madarakat, Tutajos már mindegyiket felismeri, ha ezt Lajos bácsi látná, külön osztályfőnöki dicséretben részesítené, az tuti. Jobbról kárókatona eteti a fiókáit, balról a kis szárcsák úsznak be. Hárman voltak, de már csak ketten maradtak, mert egyiküket elvitte a barnakánya, magyarázza Tutajos. Én nem vagyok vérengző típus, de igazán lelőhetnéd azt a kányát, fészkelődik Bütyök, elérzékenyülve hozzátéve, hogy az összes zsebpénzét odaadná, ha megsimogathatná a kis jószágokat.

Viharban03_.JPG

Gukkereznek tovább, egy távolabbi részen kócsag eteti a fiókáit, kicsit odább selyemgémet látnak, és nem fogjátok elhinni, az is a fiókáit eteti. Sekélyebb részhez érnek, az evezőt letéve a tapasztalt vizijártasságis Tutajos csáklyával löki tovább a csónakot. A nád tövében egyszer csak észrevesznek valami kelgyót, szájában egy kis hallal siklik, csak nem ő is a fiókáit készül megetetni? Bütyök rendkívüli módon beizgul: Lődd le, Tutajos!, sürgeti barátját. Gyula céloz, lő és talál, a kígyó fejét vesztve menekülne, de az már nincs meg neki… Mondjuk a lövéssel nyilván a halat is sikerült kinyírni, így a mentőakció sikere enyhén szólva is kétséges, de mindegy.

Viharban04.JPG

A csónakot bekormányozzák egy viszonylag árnyékos részbe a nádfal tövében. Irtó meleg van, jelenti ki Bütyök, hozhattunk volna kalapot a fejünkre, vagy legalább napszemüveget. (Úgy is van, Béla, pl. a Ray Ban kimondottan hasznos napszúrás ellen.) Elhelyezkednek a csónakban, közben észrevesznek egy halászsast, ami éppen kikap valami halat a vízből, lefogadnám bármibe, hogy a fiókáit akarja vele megetetni. Miután ilyen sok szó esett kajáról, barátaink úgy döntenek, ideje elővenni a magukkal hozott tokaszalonnát, én is előkeresek egy szép szál cserkészkolbászt a hűtőből. Békés beszélgetésbe merülve falatoznak, ezért alig hallják meg a távoli dörgés hangját. Robbantanak valahol, jelenti ki a tapasztalt bányász Pondoray, amire a született belvárosi Ladó helyeslően bólint: Biztos a badacsonyi bazaltbányában. Szalonnáznak tovább, egymást kínálgatják a katonákkal, amikor váratlanul a közelükben hangzik fel a dörgés. Bütyök egy pillanatig értetlenül mered a kezében tartott falatra: Az nem lehet, hogy ez a katona lőtt, mondaná, de addigra Tutajos már képbe kerül: Gyerünk gyorsan, mert itt ér minket a vihar! Ugyan, addig húszszor is hazaérünk, int nyugalomra a meteorológus szakértő Bütyök, úgy is mint Vissy Károly és Bóna Márta szerelemgyereke.

Viharban05.JPG

Tutajos felkapja a csáklyát és kilöki a csónakot a vízre. Érkezik a szél, hajlik a nádas, mint a kikapós menyecske, de ilyen frivol képzettársításra most nem vevők a fiúk. Koromfekete felhők száguldanak az égen, aztán nagy erővel elkezd zuhogni az eső. Bütyök a csáklyával löki, Tutajos az evezővel hajtja a csónakot, de a zuhogó esőben alig látnak valamit. Váratlanul jég is kezd esni, és miközben egyik kezükkel a csónakot igyekeznek irányítani, másikkal a fejüket próbálják védeni, de mindkét tevékenység csak kis mértékben sikerül.

 Viharban06.JPG

Nagy nehezen eljutnak a gátig és a csónakot úgy-ahogy kihúzzák a partra. Felkapják a két legfontosabb eszközt, Tutajos a puskát, Bütyök a horgászbotot és rohannak, sorsára hagyva a hátizsákot, a váltóruhát és a kendőbe csomagolt tokaszalonnát. Bütyök a partraszállás közben elhagyja az egyik csizmáját (az Omaha Beachnél hogy örültek volna a szövetségesek, ha csak ennyi veszteség éri őket), de mivel így még lassabban tud futni, inkább a másikból is kibújik és mezítláb nyargal Tutajos után. Végre elérik a kunyhót és vacogva bebújnak a takaró alá. Első napom a berekben, hát ez klassz, fut át Bütyök agyán a kósza gondolat.

Viharban06_.JPG

Az eső már csendesedik, amikor Matula is feltűnik a gunyhó felé vezető úton. Érzi, hogy baj lehet, mert tőle eddig még nem látott sebességgel halad. A sárban megtalálja a hátrahagyott csizmát: Jól elkaphatta őket a vihar, morogja maga elé és siet tovább. A gunyhóhoz érve Csikasz köszönti, de az öreg most nincs barátkozó hangulatban. Hun vannak?, kérdezi szokatlanul idegesen a kutyától, és Csikasz máris fut az ajtóhoz. Matula benyit és meglátja a két ázott verebet, ahogy reszkető szájszéllel alszanak a vékony takarók alatt. Nincs mese, haza kell őket vinni Nancsihoz, gondolja magában az öreg. A betegszállítás menetéről a filmen nem látunk semmit, de a könyvből tudható, hogy Matula kocsit szerzett, amin még aznap délután bevitette a fiúkat a faluba. 

Viharban07.JPG

Így aztán másnap reggel Tutajosék hatalmas dunyhák között ébrednek, Nancsi néni éppen húzza fel a redőnyt. Bár ő a falu nótafája, most semmi kedve énekelni, pedig akadna olyan nóta, ami illene a helyzethez, mint például hogyaszondja: Az árgyélus kis madár / Nem száll minden ágra / Én sem fekszem minden nap / szép paplanos ágyba… De félre a léhasággal, mert István bácsi is itt van és szemében némi aggodalommal követi a körzeti Orvos Orvosovics minden mozdulatát. A ló doktor, bocsánat, a jó doktor sorra vizsgálja a sebesülteket, de a szokásos orvosi gyakorlat szerint a betegek előtt nem mond semmit, csak a házból kilépve árulja el a diagnózist: A vendég gyereknek semmi baja, de Gyula öcséd jól kifogta, még akár névrokona, Tüdő Gyula is meglátogathatja. Penicillint ír fel tüdőgyulladás ellen, Matula máris jelentkezik, hogy ő majd elmegy a patikába kiváltani a receptet.

Viharban08.JPG

Miután a doktor és Matula távozik, Nancsi enyhe sopánkodással a hangjában megkérdezi István bácsitól: Hogy mondod ezt el a húgodéknak? That is the question, válaszolja a művelt főagromókus. Mi tagadás, nem egy Mikes Kelemen típus, inkább levezetne öt farfekvéses ellést, mint megírjon egy levelet, de ez most tényleg komoly helyzet. Nekiül agyalni, hogy mit írjon a fiúkról, és bár többször is elakad, elmondhatjuk, hogy végül megérte a ráfordított időt, mert a „Tűz-, jég-, állatbiztosítás: Állami Biztosító” felirat alatt hosszas tusakodás eredményeként megszületik a magyar irodalom egyik legélvezetesebb szövegű levele, idézem a könyvből a vonatkozó részt:

Viharban09.JPG

Kedves Ákos és édes Húgom!

Tudatlak benneteket, hogy fiatokkal – Bütyökkel is – a legteljesebb mértékben elégedett vagyok. Erősödik a fiú, amint a doktor mondja, mert mindkét fiút megvizsgáltattam (ez igaz, sóhajtott a testes gazdász, és szivarra gyújtott). A számtannal is foglalkoznak, és fiatok a múlt héten fogott egy óriás harcsát, mert itt-ott – természetesen szigorú felügyelet alatt – a folyóhoz is kieresztem őket.

Tegnap nagy jégeső volt nálunk, most nagy a sár, ezért itthon tartottam őket. (Ez is igaz!) Nem árt, ha heverésznek egy kicsit. Most voltam náluk, kézcsókjukat küldik. (Mi a mennykövet írjak még?)

Nancsinak küldjetek majd valamit, kendőt vagy harisnyát, vagy bánomisén, mit, eteti a kölyköket, mint egy kotlós.

Csókol benneteket

István

Címkék: tüskevár
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóthi 2012.07.26. 17:42:41

Szögín Matula, az ő kontójára spórolták ki a lovas futárt a filmből. (Élénken emlékszem, ennél a résznél városi gyerekként először azt hittem, csak a lóhalálában szinonimájaként értendő, de aztán leesett.) :-)

AniBlues 2012.07.26. 18:31:25

Vörös Október Férfiruhagyár :)) Emlékszem, mikor még kisdobos voltam, és anyuval a Somogy áruházba mentünk sötétkék rakott szoknyát és fehér inget venni. Bementünk a boltba, és ott volt egy kb. 10 m hosszú állvány, végig egyforma, sötétkék rakott szoknyákkal, mellette egy másik, fehér ingekkel. :D Régi szép idők...

Gabba 2012.07.26. 19:13:43

@Tóthi: de a filmben legalább kocsin megy Matula a patikába, és nem kell gyalogolnia

Gabba 2012.07.26. 19:15:58

@AniBlues: nekem az első öltönyöm volt VOR-os :)

Bergamott 2012.07.26. 19:24:14

Én első körben csak annyit tennék hozzá, hogy óvakodj a termáltól. Én a lányommal ugyanis a termál medencében összeszedett cukiságok miatt töltöttem kórházban a múlt hetet.

Gabba 2012.07.26. 19:43:36

@Bergamott: az nem jó, viszont most már úgy vagyok vele, hogy inkább válalom a veszélyt, csak ne kelljen a hajnali Zalában pancsolnom...

Bergamott 2012.07.26. 20:19:41

@Gabba: Majd meggondolnád magad ezeknek a nővérkéknek a keze alatt :D

Semmi kvíz? Akkor kérdezek én: Ki énekel egy balatoni kárókatonáról? Segítségül annyit, hogy a vízisiklóról is megkapó szeretettel dalol.

Gabba 2012.07.26. 21:04:37

@Bergamott: most nem készűltem, majd az utolsö rész hv-ja végèn lesz egy àtfogö kvíz.

A tiédre viszont nem tudom a vàlaszt :(

Bergamott 2012.07.26. 21:17:22

@Gabba: Gyerekeknek énekel, ő is és a testvére is.

AniBlues 2012.07.26. 21:22:11

@Gabba:
Bizony, és nem volt ebben semmi rossz. A legtöbb embernek hasonló cuccai voltak, nem volt ez a nagy rongyrázás, mint most, mégis tisztességesen nézett ki mindenki. Sokszor visszasírom a régi világot.

AniBlues 2012.07.26. 21:28:44

@Bergamott:
Jobbulást nektek! Pelikán is szerepel a dalban? :)

Bergamott 2012.07.27. 07:03:23

@AniBlues: Te mindent tudsz!

Köszi, lassan jobbulgat, szerencsére már itthon:).

Gabba 2012.07.27. 08:11:24

@Bergamott: így már megvan: Gryllus Vilmos!

Bergamott 2012.07.27. 08:45:02

@Gabba: Így van! Írj be magadnak is egy piros pontot. AniBlues pedig mostantól a hivatalos súgónk :).

Gabba 2012.07.27. 08:51:59

@Bergamott: aki köztes kérdésekre is tudja a válaszokat, az a végső kvíznél pontelőnnyel indul :)

Kullancs1983 2012.07.27. 11:56:19

Nem vagyok szakképzett biológus, de ha az állatoknál tavasszal van a párzás meg a miegyéb, akkor elég logikus, hogy nyáron tele vannak kölykökkel meg fiókákkal, nem? :D

Gabba 2012.07.27. 12:26:35

@Kullancs1983: az oké, csak így koncentráltan enyhèn Gordon Ramsay fílingje van a dolognak :)

Gabba 2012.07.27. 14:35:57

Aki most jár erre, dupla pirospontért megmondhatja, kitől és hol hallhattunk Tüdő Gyula bácsiról?

Tóthi 2012.07.27. 15:43:37

@Kullancs1983: Pláne, amelyik "két lakodalmat tart" egy évben. :-) (Gabba helyében adnék egy kis piros csillagot annak, aki megmondja, hogy ez Fekete István melyik regényéből van, és hogy hívták a duhaj menyecskét, de nem ő vagyok.)

@Gabba: Kern Andrástól, lemezen? :-) (Na jó, vállalati bulin.)

Gabba 2012.07.27. 15:58:16

@Tóthi: adnék én csillagot, de nem tudom a megfejtést...

Te viszont nyertél, azért hadd írjam ide a pontos címet: Zenés-táncos nőnapi ünnepség a Guvátinál nyereségrészesedéssel

Tóthi 2012.07.27. 18:49:44

Akkor felajánlom köztes kvízkérdésnek, és magánban elküldöm a megoldást. :-)

AniBlues 2012.07.27. 20:18:27

@Bergamott:
Hát, sajna nem, se a lottó ötös nyerőszámait nem tudom, se Tóthi kérdésére a választ... Pedig tetemes mennyiségű Fekete István-regényt olvastam... most mehetek bújni a könyvespolcot, hátha meglesz a válasz. :)
Van pár madár, amelyik kétszer költ, a cinke, fecske, talán a feketerigó is... nem egyszerű, na. :))

Tóthi 2012.07.27. 20:30:16

@AniBlues: Nem madár, és nem is Platón kétlábú, tollatlan állata. :-) (Amúgy meg tök gáz, hogy sokszor önkéntelenül is idézek, vagy minimum használok egy-egy szófordulatot. Gyakran egész mondatok megmaradnak bennem, és nem azért, mert bemagolom, hanem mert annyira tetszik a szelíd humora.)

Gabba 2012.07.27. 21:19:54

@Tóthi: nem tudom, de még a Lutrára is tippelnék, de valszeg csak azért, mert azt gyerekkorom óta nem olvastam újra.

Az általam készítendő kvíz amúgy kizárólag Tüskevár vonalon fog haladni (könyv, film és persze a hogyvoltok)

Bergamott 2012.07.27. 21:33:58

@AniBlues: Ha Gabba kérdezi, lehet az is beugrik :D.

A lányom nagy madárkedvelő, tőle tudom, hogy van olyan madár (pl házi veréb), ami háromszor is költ. Ő pedig Schmidt Egon könyveiből veszi az információit.

timarlenardadadam (törölt) 2012.07.27. 21:36:56

Nem az a viccbeli állat, amelyek a vasúti síneken sétálgatva így beszélgetnek egymással:
- Cin!
- Fenét. Vas.

timarlenardadadam (törölt) 2012.07.27. 21:42:01

(Amúgy jó években a menyét is kétszer fial).Másik tippem a nyúl.

AniBlues 2012.07.27. 22:22:23

@Tóthi:
Ebben a betegségben nem egyedül szenvedsz, én is nagyon könnyen megjegyzek minden ilyesmit. :)
Akkor még egy darabig eltart, mire itt rájövünk, melyik állatról is van szó, bár ahogy itt nézem a tippeket, van jó sok duplalakodalmas versenyző. :)

Gabba 2012.07.27. 22:50:43

Ma már nem agyalok tovább, szerintem holnap reggel Tóthi nyugodtan közölhetné itt a megfejtést

Gabba 2012.07.29. 16:13:33

mivel mostanáig nem jött megfejtés Tóthi feladványára, utólagos engedelmével beidézem az általa privátban elküldött megoldást:

Nyaú (egyébként gondos anya) volt az illető a Kele c. regényben. Egy lakodalmat tartott tavasszal, és egyet nyár elején, mikoris a lovagok megküzdöttek a kegyeiért, Berti meg a csizmáját vagdalta a mestergerendához a macskazene miatt. :-)

Bergamott 2012.07.29. 21:29:36

@Gabba: Köszönjük a megoldást. Persze Tóthinak is :)

manes 2012.07.30. 08:02:44

@Gabba: Drága jó Fekete István. 58 éves vagyok de még mindig évente elolvasom valamelyik művét.

Gabba 2012.07.30. 08:21:35

@manes: én is, mondjuk a hogyvoltra készülve idén még többet is

Tóthi 2012.07.30. 11:46:57

@Gabba: Pardon, grácia fejemnek, szabadságoltam magam a hétvégére. :-)

Gabba 2012.07.30. 12:31:50

@Tóthi: egészségedre :)

A főszerkesztői beosztás szerda 17:00-re sorolta a köv posztot, amiből mindenki megtudhatja majd, milyen veszélyeket rejt állami gazdaságban dolgozni, és utána kincset ásni ...
süti beállítások módosítása