Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Élet a Marson 2x03

2012. július 21. 10:00 - G_Norton

Sam már egy ideje nem hall hangokat, mármint abnormális hangokat a rádióból és a tévéből, amik az ő vélt vagy valós kómás állapotáról szólna, de ez ippen most változik meg: a tévés Raszputyin a matematikai helyett egy Sam-egyenletet kezd el magyarázni, miszerint teljes lehetne a felépülés, azonban hosszú ideje nincs kognitív tevékenység, azaz miért volna ilyen hosszú ideje kómában, ha nincs agyi sérülése? Csatlakozik a rádió is, az agy sérülékeny, ki tudja, hogy melyik része sérült meg milyen mértékben? Mi van akkor, ha az ítélőképessége sérült? Na tessék, Sam ideges, ne basszanak már ki így vele, szerinte az agya totálisan rendben van, nem kell holmi ösztönökre, megérzésekre hallgatni. Annie csönget be, meló van, az IRA dinamitot akar robbantani egy kocsiban. Sam azonnal pattan, azonban furcsálja, hogy az IRA dinamitot akar robbantani egy kocsiban, amit el is magyaráz persze.

01.jpg

Ezek szerint az IRA sosem robbantott dinamittal, hanem házi vegyszerekből kotyvasztott bombákkal, a góré szerint kuss legyen már, 15 percük van, hogy kiürítsék a környéket a dinamit miatt. Sikeresen teljesítik eme feladatukat, és már csak a bomba robbanására várnak, Sam forgatja a szemét, ő még abban is kétkedik, hogy tényleg van egy dinamit a kocsira rögzítve, mert az IRA biztosan nem tehette. Sam le akarja csekkolni az autót, mire közbeszól a másik alfahímjelölt, Ray, hogy nézd már, mire nem képes, hogy felszedje Annie-t. Samnek már elege van a bajszos macsóból, ezért legyávázza, az meg ugrik a cukkolásra, és leellenőrzi a dinamitot – ami szinte az arcába robban. Sam döbbenten áll, a többiek Rayhez rohannak, életben van-e egyáltalán. Főcím.

Ray elszállítják kórházba, a góré következő parancsa az, hogy bármilyen ötlete van Samnek, inkább maradjon kussban. Az őrsön Annie gyűjt aprópénzt Raynek, mindenki tesz bele némi zsetont, egyedül Samnek nem engedik ezt meg, mivel nem Ray haverja. Sam Annie után megy, tudja, hogy igaza van, mert ez nem lehetett az IRA, aki azzal hárítja el, hogy együtt kell az ügyeken dolgozniuk, nem egymás ellen. A góré talált valamit, egy salfordi telepről eltűnt egy csomó dinamit, ki kéne vizsgálni. Hunt még egy kicsit elmélkedik azon is, hogy Sam fogaskerekei mindig visszafelé forognak, nem egyszer hátráltatva a csapatot, ami így nem jó, tessék alkalmazkodni. A telepvezető rendkívül készséges, a dinamitot előző éjjel lopta el valaki, 20 kilónyit, amivel nem csak egy kocsit lehet felrobbantani, de egy egész IMF-székházat is. A tárolóba akár valamelyik munkás is belenyúlhatott, a góré rögtön a vörös írekre gondol, és őket cseszegetné egy jó ideig, külön egységet kiküldetne rájuk. Sam szerint a górénak körültekintően kéne eljárnia, aki pedig azzal vág vissza, hogy pont ő kéri, akinek a hülyesége miatt Ray kórházban van.

02.jpg

Addig is körülnéznek a munkások cuccai közt, góré talál is egy érdekes dolgot: az ír bevándorlók jogairól szóló szösszenetet, Karl O’Marx tollából, Sam pedig utcanevek listáját. A góré már be is hozatja O’Brient, Sam szerint csak azért, mert valaki politikailag aktív, még nem fog kocsikat robbantgatni. Igen ám, de Patrick O’Brien aznap nem jelent meg munkára, és korábban már fegyveres rablásba is bonyolódott. A lakásánál keresik először, azaz félretolja a főbérlő nénit, és O’Brien nevét ordítja bele a levegőbe, de nincs ott, a nénike szerint hónapok óta nem lakott ott, egyébként közel állnak a szemei, ami a nénike szerint a sunyiság jele. A góré ezután a legevidensebb helyen próbálkozik, az egyik ír kocsmában keresi őt, ahol viszont egymást védik a tagok, a csapos az első szó után úgy dönt, hogy nem segít a zsaruknak. Azonban a falon szerepel egy plakát, valamilyen ír politikai gyűlés, na itt már biztosan megtalálják, és meg is találják, igaz, hogy a góré a jól ismert stílusával csaknem végleg magára haragít még egytucatnyi írt, és még O’Briennek is beszól, hogy érdemes lenne levágatnia a haját.

03.jpg

Az őrsön kihallgatják őt, Phyllis szerint is sunyi O’Brien tekintete. A góré a szokásos fenyegető módján nyomja le a kínvallatást, kezdésképp kipöcköli a cigit a szájából, fenyegetően meglengeti a karját előtte, neveket akar, most. O’Brien meglepően hamar írja is a neveket, ezzel nyilván nem sikerül a rendőröket átvernie, ugyanakkor a góré a nyakánál fogva veri oda a falhoz, ha Sam nem állítja le, ki is nyírta volna. Jön egy újabb hívás, egy újabb dinamit, újra kocsin, 15 percük van megint. A helyszínen Sam kér egy kombinált fogót, egyszer már Hyde-ban csinált hatástalanítást. A góré élénken érdeklődik, hogyan végződött az, hát itt vagyok előtted, cseszd meg. Két drót van, egy sárga, meg egy piros, Sam nem meri egyiket sem elvágni, erősen gyanakszik a pirosra, de mi van, ha a sárga az? Addig-addig tököl, és nem bízik az ösztöneiben, de az utolsó pillanatban kiérnek a szakértők, és az egyikük egy pillanat alatt elvágja a piros drótot, megúszták. Sam magyarázkodik, nagyrészt önmagának, hogy nem bízott meg az ösztöneiben, de ő is a pirosat akarta elvágni. Most már nem bízik abban sem, hogy nem az IRA a tettes, O’Briennek biztosan köze van ehhez, ráadásul a kiérkező Chris szerint a Heathfield Road is rajta volt az O’Briennél talált listán.

04.jpg

A cellában most a góré alaposan megruházhatja az ír gyereket, dupla örömmel teszi, Samnek kell megint leállítania, mert ha mártírt csinálnak a srácból, akkor csak a terrorizmust fogják tovább éltetni. A góré szerint szégyen, hogy Ray esetében nem jutott eszébe a mentő, itt azonban igen, és csalódik Samben, ha tényleg leáll a nyomozásról, mégpedig jobban, mint amikor Doris Bangset ültették a nyakukra. A kocsmában lóg mindenki, Ray betoppan, mindenki megtapsolja a keménylegényt. Ray azzal a céllal jött el a kórházból, hogy tovább dolgozzon, és megköszönje Samnek ezt a dolgot. Ray szemmel láthatóan szarul van, Sam is azonnal látja, és szól a górénak, hogy bizony PTSD-je van, mire a góré szerint nem kell gonorreát kiáltani. A PTSD a poszttraumatikus stressz szindróma, Ray is gyakran elbambul, csak néz maga elé, majd hirtelen felriad, valószínűleg stresszhelyzetben kiborulna, azaz egyelőre teljesen alkalmatlan a feladatai teljesítésére.

05.jpg

Sam hazamegy, erre otthon meglepi Ijesztő Kislány is, sárga teherautó, piros teherautó, tessék választani a piros, vagy a sárga fejű gyufaszál közt. Sam most is sokat gondolkozik, aztán megragadja a pirosat, bumm, meghaltál, és még sokan mások is. Ijesztő Kislány elpárolog, kisvártatva a góré töri be megint az ajtót, most már harmadszorra ebben az évadban, és lesz még néhány másik. Két szar hírt közöl: a kórházból megszökött O’Brien, illetve egy újabb IRA-hívás fut be, ezúttal 4 órájuk van. Sam szerint lassan mindenki alapból félni fog, hogy mikor fog az ő kocsija felrobbanni néhány emberrel együtt, tehát jobb lenne rövidre zárni a dolgot, a góré szerint az ő emberei nem félnek, igaz, Ray? Ray fél percig, félig tátott szájjal mered egy pontra, majd feleszmél, csúnya dolog lesz abból, ha továbbra is ma akarják dolgoztatni szegényt. A góré szerint továbbra is acéltökű (balls of steel, hehe), nem kell aggódni, kimászik az autóból lecsekkolni, hogy mi a helyzet. Sam rátapad a rádióra, vajon most mit kell tennünk, Sam? Közben Ray előhúzza a stukkerét, mármint a fémből készült lőfegyvert -  és nem a tökére célzok még mindig - , majd továbbra is mered maga elé egy pontra, hát nincsen jól. Sam óvatosan elveszi tőle a fegyvert, nehogy valakiben kárt tegyen.

06.jpg

Az ír negyedben valamilyen gyűlést tartanak a paddyk, a rendőrök pedig letartóztatnák O’Brient, a sok arc között pedig az egyik futásnak ered, a többi pedig bunyóba kezd, na fasza. Sam és Ray nekiered a futóbajnoknak, kicsivel később Sam majdnem elkapja az ír Asafa Powellt, de látja, hogy ez nem O’Brien, hanem valamelyik másik szőrös arcú krumplirágó, ezért rádión szól Raynek, hogy várjon. Ray cseszik a parancsra, és csakazértis rálő a fegyvertelen faszira, akit kórházba szállítanak mentőautóval. Egymással is vitáznak egy jók, hisz Sam csak feltételezte, hogy nincs nála fegyver, ugyanakkor Raynek mondta, hogy várjon, az meg lőtt. A góré szerint itt vak vezetett világtalant, nem néztem volna ki belőle ilyen bölcsességet, hát kinek higgyen? Ray szerint higgyen, akinek akar: neki, aki mindig kész volt feláldozni magát a góréért, vagy pedig Samnek, akinek a nyilvánvaló, ámde unos-untalan felemlegetett hülyesége miatt Ray majdnem a mennyországig röpült, hisz megbízott benne. A góré szemmel láthatóan Raynek hisz, ezzel el van intézve a dolog.

07.jpg

Kint a csürhének kiadja az utasítást: kapják el O’Brient. Samnek kicsit már elege van ebből, tudja, hogy valamit elrontottak a nyomozásnál, és újra kellene kezdeni, de nem tudja, hogy hol kezdje pontosan. A góré még jól lebassza, hogy most el ne menjen Sohaországba, mert mentem agyonvágja, de Sam tényleg csak úgy elsétál, a közeli templomba, hátha a papban egy Dowling atya veszett el. Kvázi gyónni kezd a papnak, sosem járt templomba, ki nem állhatja Cliff Richardot sem, viszont baj van, teljesen elveszve érzi magát, pedig tudja, hogy az egyetlen gyanúsítottjuk ártatlan, de nem tudja bizonyítani, és nem mer megbízni az ösztöneiben. A fülke másik oldalán nem a pap van, hanem maga O’Brien, aki szerint az ösztöneink nem akarnak minket félrevezetni, ugyanakkor örül, hogy egy zsaru van, aki neki hisz. Sam megkérdi, hogy mégis hol van a pap, ja hát az valahol iszik, az írek már csak ilyenek. Ők ketten maradtak maguknak, de Sam mégsem bízik teljesen az írben, ezért odabilincseli a fülkéhez, addig ő elmegy nyomozni az egyik úton, amit kihagytak: a telepvezető esetleges felelősségén.

08.jpg

Mint várható volt, telibe is talált, a salfordi telepen érdekes dolgokat talál Sam, több adósságpapír (mindegyik utolsó felszólítás), drága iskolák számlái, meg ugyanaz a címlista, amit O’Briennél is találtak. Valahogy Annie is odatalált, a góré hívatja, különben letépi a tökét, megeteti vele, majd ráül Sam arcára, ez nála azt jelenti, hogy sürgősen menjen oda. Sam kér egy percet, hogy mindent megmagyarázzon, kap egy felet Annietől. Sam elmondja a teóriát, miszerint a telepvezető túlköltekezett, túl drága sulikba járatta a gyerekeket, és ezt már a családi kassza nem bírta, ezért robbantásokat szervezett meg, amiből egy dinamitrudat O’Briennel szállíttatott le, a térképen is bejelölte. Frank Miller (mer’ hogy így hívják a telepvezetőt, fura, mi?) a többi robbantást is aprólékosan megtervezte, hogy majd az utolsónál a teljes rendőrség kimegy a fél angol hadsereggel a Clay Streetre, ő pedig majd fütyörészve robbant kicsit arrébb, a Kennel Roadon egy bank alatt, felrobbantja a széfajtót is, és némi zöldhasút elvisz onnan, ha már ott járt. Van hozzá térképük is, továbbá Miller rész vett az építésükben, tehát pontosan tudja a fontos infókat. Ezzel rohannak is az őrsre, ahol a góré már szinte gépágyút ragad idegességében. Hajlandó azonban Sam elméletét meghallgatni, miközben befut a következő ír akcentusú IRA-hívás, hogy a Clay Streeten van a robbanószer. A góré némi hezitálás után mindenkit a Kennel Roadra rendel, a biztonság kedvéért egy egység a Clay Streeten marad.

09.jpg

A kis csapat betör az épület alagsorába, Chris inkább a napfényben várakozna, de a góré elsőként hajítja be. Aztán a balfasz még a csomó dinamittal a közelben is próbál rágyújtani, szerencsére a góré kiveri a kezéből a gyújtatlan cigit, gondolkozz már. 40-50 méter sötétben mászkálás után a góré ráakad a gyújtózsinórra, tovább azt követik, egy szép nagy lyukhoz a falon – elsőként Ray ugrik be, mert faszagyerek, a kórházban biztosan hátraszaltókat nyomott le az első napon is. Ray aztán nem válaszol semmit a sötétben, a többiek utánamennek, hát Frank Miller elkapta Rayt, pisztolyt szorít a fejéhez, és szeretné, ha a rendőrök távoznának. A góré a szokásos módszerrel jön elő, nyers erővel próbálja gyávaságra késztetni az ellent, viszont Ray enyhén szólva be van ijedve, neki ez a stresszhelyzet külön rosszul jön. Sam menti meg a helyzetet, Millerre a családjával hat, hisz a kisfia hogy tudná 10 évesen megérteni ezt, hogy mit tett az apja? Valószínűleg önmagát okolná, azt pedig Miller sem akarhatja. Sam megbízik a megérzésében, és leteszi a fegyvert, mire Miller elengedi Rayt, aztán Sam ráfogja, hogy most Millernek kell magát megadnia. A telepvezető megteszi, mindenki megmenekült, minden jó, ha a vége jó.

10.jpg

Van még egy kis dolguk a rendőröknek, elengedik O’Brient, illetve Sam furmányosan megkéri a górét, hogy kérjen tőle bocsánatot. A maga módján ő ezt meg is teszi, reméli, hogy nem neheztel rá túlságosan az ír, aki egy jó monológot vág le: az ő nagyapja még a nyugati partról jött Angliába, hogy jobb életet tudjon adni a családjának, ő maga ugyanezért keveredett a rablásra, kétségbe volt esve, szerette volna, ha a gyerekei jobb suliba járna, ő pedig szeretne jobb melót, de jobbára csak olyan akad, amit az angolok nem akarnak elvégezni, mint a szarpucolás. Ő utálja a szarpucolást, de csak ehhez ért az ír ember, meg a bombagyártáshoz. O’Brien végül távozik, a góré szerint egész jó arc lenne, ha nem lenne ennyire rohadtul ír, és arrogáns, majd letámad egy indiait, hogy mégis hova hurcolja a baziméretű tévét, csak hazaviszi, semmi gáz. A góré kivételesen hisz a kisebbséginek. A kocsmába érve Samet megtapsolják, ő maga pedig ad egy kis pénzt Ray dobozába, Chris szeretne sört adni Annie-nek, hátha sztriptízt nyom le tőle, Phyllis nagyon helyesen ad neki egy taslit. A góré szerint egy biztos: az IRA kocsmákat biztosan nem fog robbantani, és erre koccintunk, kurvára egyetértünk. Sam felveszi az állandóan csörgő telefont, sikerült Samnek egészséges agyi aktivitást mutatnia, de mivel az elme törékeny dolog, muszáj Samnek bíznia, hinnie önmagában. Sam megnyugszik, hogy minden rendben van az agyával, kicsit évődik Annie-vel, majd a vicce miatt magyarázkodhat is neki, szóval élvezi az életet. Végefőcím.

Címkék: life on mars
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása