Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sírhant művek 2x05 – The Invisible Woman

2012. július 01. 11:40 - Fekete Panna

Egy idősebb nő lép be egy házba, gondolom a sajátjába. A kiskosztümöt átvedli melegítőre és dobozos vacsorát melegít magának. Sehol egy macska, egy kutya, egy férj vagy gyerekek. Miközben eszik, híreket hallgat, keresztrejtvényt fejt. Egyszer csak félrenyel, de nincs senki, aki a Heimlich-féle műfogást alkalmazná rajta (a fuldokló mögé állunk, őt átkarolva egyik kezünket ökölbe szorítva a szegycsontja és a köldöke közé helyezzük, a másik kezünkkel átfogjuk a saját öklünket és a rekeszizmok irányába nyomást gyakorlunk (befelé, felfelé), így a tüdőből nagynyomású levegőt préselünk ki, ami az elzáródást okozó idegen testet kilökheti). A pohara után nyúl, hogy majd vízzel leöblíti, de sajnos azzal a mozdulattal fellöki. Elindul a konyhába az üres pohárral a kezében, otthagyva minket az ebédlőben. Hirtelen zajt hallunk, aztán néma csendet. Gyanús, hogy nem ért oda a csaphoz.

sírkő.jpg

Kivételesen még mindig a nő lakásában vagyunk, azt látjuk, hogy hason fekve, pohárral a kezében fekszik, de már hangyák másznak rajta. Így talál rá a gondnok, meg egy nő, kiderül, hogy az asszony a szomszédja, és már egy ideje büdös jön a lakásból.

halott.jpg

Nate van Brendánál, éppen gyógyszert vesz be. Aztán már a konyhában van a nőjével, aki éppen azt ecseteli, hogy könyvet készül írni. Nate nem nagyon támogatja, könyvet írni nem úgy szoktak, hogy csak eldöntik, hogy na, mától író leszek. De Brenda ebben látja az önmegvalósítást. Ja, ha önmegvalósítás, akkor az más, mondja Nate, végre Charlotte megszólal, a kislány, akiről a könyvet írták, de kiderül Brenda nem erre gondolt. Regényt készül írni, de hogy milyet, azt még nem tudni. Nate örül, tök jó, remélem benne leszek, mindig vágytam arra, hogy szereplő legyek egy könyvben. Mire Brenda (mintegy meghálálván a támogatást): benne lehetsz, amennyiben csinálsz valami említésre méltót.

Claire és Parker vannak a suli könyvtárában, Claire tiszta para, most a hétvégén lesz az utolsó alkalom, hogy megírhatja a felvételi tesztet, de Parker leszarja, helyette listát ír azokról a tanárokról, akikkel lefeküdne. Amúgy jár hozzá külön tanár, aki írat vele teszteket, sőt rendszeresen találkozik anyja életmód-tanácsadójával is. Claire ezt humorosnak tartja, aztán elkéri a listát megtekintésre. Ahogy üldögélnek, megjelenik Gary (a pszichológus vagy pályaválasztási tanácsadó, ez még számomra nem tisztázott), mondja Claire-nek, akkor délután várja. Ahogy tovább megy, Parker stírölni kezdi, basszus tök jó segge van, ha jól belegondolok rá is írom a listára menten, simán összefeküdnék vele. Claire csak bámul rá, nyilván az jár a fejébe, vaj’ miért is barátkozik ezzel a csajjal.

könyvtár.jpg

David és Nate üldögélnek a nyugiszobában, pont ott tartanak, hogy a halott nő temetését ők fogják intézni. Az asszony már mindent lerendezett, mondhatni megrendelte előre a saját temetését. Egy hétig feküdt a halála után úgy, hogy senki nem vette észre, nincs egy rokon, egy barát, a világon senki nem nyitotta rá az ajtót. A gondnok is ugye azért, mert büdi volt. Nate csodálkozik azon, hogy valaki még az életében lerendezi a temetése körülményeit, meg is lepődik, amikor David mondja, ő nagyon jól szórakozott, amikor a sajátját írta. Én két dologhoz ragaszkodom: 1. szerveimet felajánlom 2. miután kipakoltak, hamvasszanak. Ennyi.

Brenda a laptopján nekikezd az írásnak, de nem megy neki. Biztos az ihlet hiányzik, gondolom az is kell hozzá, bár még soha nem kezdtem könyvet írni, csak így képzelem. Lecsukja a gépet, lehet feladja? Már rögtön az első napon?

laptop.jpg

Claire van Gary-nél, éppen azt meséli, hogy mennyire nincs ideje felkészülni a vizsgákra. Gary átszellemülten hallgatja, aztán megdicséri, hogy milyen klassz, hogy így törődik a sulival. Claire nem hiszi, hogy ez haladás lenne, egyszerűen a tétlenség miatt inkább tanul. Gary úgy látja, hogy Claire fél attól, hogy megmutassa miben jó.

David és Ruth vannak a konyhában, anyu éppen mondja fiának, nem haragszik a múltkori dologért (amikor David kiosztotta, hogy hagyja abba a házzal, meg az alapozással kapcsolatos hülyeségeit), biztos azért volt, mert David most jött rá, hogy az ő háza milyen ramaty állapotban van, amikor Ruth-é szépen fejlődik. Mire újra belemennének a vitába, hál Istennek Claire jelenik meg. Gondolom vacsora lesz, mert Ruth elkezd teríteni, de David nem kér tányért. Nem eszik otthon, dolga van, teázni megy valakivel. Persze ezt nem akarja elmondani, de Ruth rákérdez. Aztán Nate is belép a konyhába, komoly problémája van a megfulladt nő temetése körül, ugyanis volt egy listájuk kiket hívjanak fel, de Nate senkit sem ér el, vagy meghaltak, vagy elköltöztek. Munkatársai sincsenek, mert mindig máshol dolgozott. David tanácsolja, keresse meg a gimis barátait, olyanja mindenkinek van. Claire viszont beleszól, lófaszt van mindenkinek, attól még, hogy a fél életed velük töltöd, attól még nem a barátaid. Aztán ránéz Nate-re, jól vagy tesó? Olyan fáradt a szemed. Igen, valóban, gyógyszert szedek, biztos attól van – mondja. Aztán Claire visszatér a senkivelsemtartottfentkapcsolatot-nő témájára, miért furcsa az, hogy valaki úgy él, ahogy neki tetszik? Miért ítéljük el azokat, akik nem úgy élnek, mint a „normális” emberek?

David randiján vagyunk, éppen ott tartunk, hogy az informatikusnak kinéző pasi valójában védőügyvéd, és hogy David családja egy temetkezési vállalkozást működtet, de ő nem dolgozik benne, hanem textilben utazik. Mármint textillel foglalkozik, nem szó szerint textilben utazik. Bár ha utazik, biztos textilben teszi, de ebbe most ne menjünk bele. Szóval hazudik, ez a lényeg. Egyébként a srác nagyon szimpatikus, nem csak nekem, Davidnek is, lesz újabb találkozás, egy igazi randi, vacsorával.

info.jpg

Eközben Keith üvöltözik Taylorral, hogy azonnal húzzon az ágyba, mert este van és fellőtték már a pizsamát. Ez nem tudom mit jelent, anyukám mindig ezt mondta. Taylor bemászik az ágyba, duzzogni kezd, mire Keith leül mellé. Nem tudni meddig marad ott Taylor, ezért ha lehet, legyenek egymással türelmesebbek - kéri a kislányt. Aztán már a tévéző Eddie mellé huppan le a kanapéra, mondja neki, hogy amikor bedühödik, akkor tisztára a saját apját látja magában, pedig megfogadta, hogy olyan soha nem lesz. Erre Eddie megsimizi a golyófejét, elkezdi puszilgatni, de Keith lerázza magáról, most nincs kedvem, hagyjál.

Ruth takarít a konyhában (mi van, bezárt a virágüzlet?), amikor is kinyitja a mosogató alatti szekrényt, de nincs benne semmi. Csodálkozik, aztán körülnéz a konyhában, de nincsenek bútorok, a szekrények üresek. Körbejár, de sehol semmi, kivéve a verandát, ahol saját magát látja a kanapén feküdni. Ráüvölt, azonnal kelj fel, mire felriad, de minden ugyanúgy van, mint rég, az egészet csak álmodta.

üres.jpg

Brenda még mindig szenved a laptop előtt, mire egy hirtelen ötlettől vezérelve felhívja Melissát (a kliensét, aki prostituáltként dolgozik), hogy lenne-e kedve együtt ebédelni. Mit ad Isten, Melissa pont egy vendéglőben van, pont egyedül és pont örülne Brendának, ha vele tartana.

Fisher-ház, pince. Federico veszi le éppen a hullazsákot a megfulladt nőről, amikor belép Nate, valamit keresni akar az íróasztalon. Majd’ lehányja az asztalt, jesszus de büdös ez a nő. Federico nehéz esetnek tartja a testet, egy hétig feküdt egy olyan szobában, ahol alig volt szellőzés, miért nem tud mindenki légkondis szobában meghalni? Mivel Nate totál elfelejtette, hogy miért jött le a pincébe, így odalép Ricohoz és a hullához. Rico mondja, le kellene beszélni a családot a nyitott koporsós temetésről, mert nagyon rossz állapotban van a test, lehet nem tudja megcsinálni. Nate mondja, nincs se rokon, se barát, ez egy előre megrendelt temetés. Hát akkor nincs mit tenni, mondja Rico, meg kell adni neki, ami jár, mindent megpróbál majd. Nate mondja, lehet egy gonosz seggfej volt a nő, azért nincs senkije. Federico viszont nem ért egyet, ő halálában is megtudja mondani az emberről, hogy jó volt vagy rossz. De ez a nő, nem volt gonosz. Érzi.

Claire áll a suliban, a felvételi tesztet megírók sorában. Aláír, miközben a mellette lévőtől kérdezik a nevét. Mondja a fekete hosszú hajú csaj, hogy ő bizony Parker McKenna, ő is jelentkezik a vizsgára. Claire ezt meghallva kibukik, de nem szól egy szót sem a csalásról.

csalás.jpg

Brenda mesél éppen Melissának a kapcsolatáról Nate-tel. Megtudjuk, hogy szereti nagyon, de valami hiányzik. Az elején annyira oda volt tőle, hogy egész nap azon gondolkodott, hogy mit csinálhat. Aztán most már eszébe se jut. Nem tudja mikor és mitől változott meg, de most már egyedül érzi magát mellette. Konklúzió (következmény, tanulság): a kapcsolatok elbaszottak. Ezzel Melissa is egyetért. Aztán az ő élete jön sorra, 10 éve nem volt normális kapcsolata, 5 éve prostituált. Nem alkalmas viszonyra, helyette kurva lett belőle. Érdekes, nekem is volt egy öt évem szingliként, de meg se fordult a fejemben, hogy kurvának álljak. Na de azt is mondja, hogy nem szereti azokat a lányokat, akik csak azért beszélgetnek vele, hogy megtudják milyen ez a prostituált lét. Erre egy kicsit megszakad a beszélgetés, úgy tűnik Brenda is az a lány. Aztán Melissa mondja, na jó, kérdezhetsz, de csak hármat. Brenda örömében tapsikolni kezd.

 Nate ruhákat mutogat Davidnek, hogy mibe öltöztessék a halott nőt. Úgy rendelkezett, hogy a saját ruháiban temessék el, de a sok utánajárásnak elejét vegyék, inkább ráadnak valami olyan ruhát, ami otthon van náluk. Ezt Ruth meghallja, ha a nő úgy rendelkezett, hogy a saját ruhájában temessék el, nekik kutyakötelességük úgy eltemetni. Pont. Jól van akkor, mondja Nate, elmegyek hozzá, keresek neki ruhát. Mire Ruth mondja, rendben, én is veled megyek.

ruha.jpg

Vissza a két barátnőhöz az étterembe. Melissa arról mesél, hogy honnan tudja, hogy a kliensével vannak-e bajok. Valszeg ez volt az egyik kérdés, amit Brenda feltett. Ő úgy csinálja, hogy első találkozásra mélyen a szemébe a néz. Ösztönből tudja, hogy oké-e, vagy nem. Az összes dolog, amit a szemről, a lélek tükréről mondanak, igaz. Viszont ha lenne más munka, ami ilyen jól fizet, azonnal váltana. De a számlák jönnek, és valamiből ki kell fizetni őket. Ez van.

A gondnok engedi be Ruth-ot és Nate-et a házba.

A következő jelenetben Keith-szel és a kollégájával vagyunk, éppen szolgálatban vannak. Mi mást csinál egy amerikai rendőr, ha éppen ráér? Fánkot eszik és kávézik. Na, ők is ezt csinálják, bár fánk most nincs. Papírpohárban iszogatják a kávét, amikor is egy nagyon rozoga autó lefékez mellettük, belőle pedig kiszáll egy veszekedő pár. Olyannyira kapnak össze a zsaruk előtt, hogy a srác pisztolyt vesz elő és azzal hadonászik a nőjének. A biztosurak se restek, előkapják a fegyvert ők is, azonnal tegye le, de a srác nem teszi, tovább veszekednek, mire Keith határozott felszólítására a srác ráfogja a fegyverét, erre Keith lelövi. A srác összeesik,  a csaja pedig elkezdi szidni a fekete zsaruk gyöngyét, hogy ez most mi volt, ezt most miért kellett. Azért te picsa, mert az előbb ez a kretén téged fenyegetett, hogy le fog lőni, de most már kár, hogy nem téged lőttelek le helyette. Kellene mondania Keith-nek, de ő most éppen kapkodva szedi a levegőt.

lövés.jpg

Ruth ruhát válogat a halott nő lakásán, nem tud dönteni, panaszkodik a szobába belépő Nate-nek. Csörög a mobil, Nate-et keresik, most tudja meg, hogy a lelkész, akit Emily megkért a szertartásra, nem tudja vállalni. Nem tudni miért nem, lehet nem is fontos.

Aztán már a konyhában vagyunk, Ruth nézegeti a hűtőt, amibe nem sok minden van, két tejes doboz meg valami izé. Nate mondja, lehet nem is volt magányos, úgy élt, ahogy neki tetszett és boldog volt. Mire Ruth azt fejtegeti, hogy mi van akkor, ha egyik este beszélgetni akart valakivel vagy hogy felvette a telefont, és rájött, hogy nincs senki, akit felhívhatna, vajon akkor is boldog volt? Nate mondja, lehet volt valakije, de nem tudunk róla.

Keith-nél vagyunk, a srác meghalt, akit lelőtt, most rakták be a hullaszállítóba. Lehet a Fisher család temeti, és a következő rész eleje majd azzal a címmel fut, hogy az előző rész tartalmából, és nem kell újra leforgatni, már jöhet is a sírkő. Na de viccet félretéve, Keith nagyon magába zuhanva áll a rendőrautó mellett, a társa vigasztalja, ugyanmár, ne szomorkodj, senki nem hibáztat, a munkádat végezted. Erre apukám azt mondaná, hogy ne csodálkozzon az, aki kurvának áll és a végén megbasszák. És milyen igaza van. Még ha ilyen csúnya szavakkal mondja is meg a tutit.

magaalatt.jpg

Este van, David és új partnere éppen jönnek ki az étteremből. A srácon nincs szemüveg, egyből nem úgy néz ki, mint valami informatikus a másodikról. Nagyon szimpatikusak egymásnak, és a srác, meg akarja csókolni Davidet, mire David elhajol. Öh, mondanom kell valamit. Valójában mégis a családi vállalkozásban dolgozom, temetkezési vállalkozó vagyok. Bocs, hogy hazudtam, de az emberek olyan furcsán néznek rám, nem akartam, hogy ez közénk álljon. A srác nagyon megértő, nem probléma neki a temetkezési vállalkozói lét, és végre csókolóznak, de David nem enged neki többet.

Claire olvas otthon a nappali kanapéján, mire Parker ront be. Figyu már Claire, úgy volt találkozunk ma este, nem jöttél, vissza se hívsz, mi van már? De Claire mondja, nem akar vele találkozni soha többet. Mire Parker kapcsol, rájön, hogy biztos azért nem, mert hogy más írta meg helyette a tesztet. Magyarázkodni kezd, hogy nem tehet róla, az anyukája szerezte a csajt, tök sok embert bejutatott már így tök jó sulikba, most mondott volna nemet? De Claire nem bocsájt meg, na takarodj de gyorsan, nem akarlak látni. Mire Parker felhúzza magát, baszódj meg Claire, és csak hogy tudd, tegnap a sárga földig leflörtöltem a pszichológusodat, egy kicsi kell még és megkapom. Mire Claire a távolodó Parker után vágja a könyvét, és maga alá húzott lábakkal duzzogni kezd.

duzzog.jpg

David fehér pólóban fogat mos a tükör előtt, és arról ábrándozik, amiről minden kislány az első randi után, a közös életről. Azért minden lányt írtam, mert minden fiú az első dugásról fantáziál, eszük be se jut a közös élet, jaj, dehogy. Közben az is kiderül Ben-nek hívják a srácot. Egyszer csak kopogtatnak, Keith az, elég zavart. Könnybe lábadt szemmel meséli a hót döbbent Davidnek, hogy embert ölt, életében először. És hogy a lábára, vagy a kezére kellett volna céloznia, de nem, ő megölte. David mondja, nem tudom hogy segíthetnék, mondjuk akarsz imádkozni? De nem, Keith nem akar imádkozni, helyette dugni akar, le is smárolja a mi Davidünket. Mindeközben meglepő felfedezést teszek, amit eddig nem vettem észre. Keith-nek olyasmi karórája van, mint ami a tesómnak is volt kölyökkorunkban, az a Casio, ami minden órában csippant egyet. Ami klassz hogy van, főleg, ha közös szobátok van és te rossz alvó vagy. De olyankor jó tudni, hogy 1. az órában lévő elem nincs tisztában az éjszaka fogalmával 2. a tesód még mindig ott alszik a másik ágyon 3. legalább nem kakukkos 4. te még mindig nem alszol.

Reggel van, Nate megy be a pincébe, ahol Rico már dolgozik. Kérdezi hol van Emily, mire Federico mondja, a zárt koporsóban, ott benne, nem tudta megcsinálni, a bőr egyszerűen lefolyt az arcáról, este 9-ig dolgozott rajta, de egyszerűen nem ment. Mire Nate mondja, oké, rendben. De Rico már felhúzta magát, tessék Nate itt van a szike meg a kalapács, csináld meg te, ha jobban tudod. De Nate mondja, mondom oké. Na erre már Rico is visszavesz, odamegy a koporsóhoz, nagyon sajnálja, hogy a halott kívánságát nem tudta teljesíteni, bár nyitott koporsót szeretett volna, de az nem lehet neki.

Rico.jpg

Csörög David telefonja, aki még az ágyban lebzsel, keresi Keith-et, de nincs már ott. Felveszi, mire kiderül, hogy Keith az, de már otthonról hívja. Figyelj David, ami tegnap történt, csak megtörtént, nem tudom miért, de most már mindegy. Hülye voltam, nekem kapcsolatom van, azt hittem mehet ez a barátosdi, de nem. Többé ne keressük egymást. Oké? David mondja, ahogy akarod. És leteszik. Szegény David, jól kihasználtak. De Keith-nek szerencséje van, mert David biztos nem fog becsengetni úgy két hónap múlva, hogy helló Keith, terhes vagyok.

Brendánál vagyunk, éppen túl van Melissa masszázsán. Cseng a telefon, Melissát keresik. Kiderül, hogy lemondta a kukkolója, mert van egy kliense, aki csak úgy tud elélvezni, ha egy harmadik nő bámulja őket. Brenda le is csap a lehetőségre menten, hű de izgalmas, én lehetek a harmadik, a néző?

Melissa.jpg

A következőkben Claire látjuk, ahogy Gary irodájában tombol, eszméletlen dühös, dühös arra, hogy mások csalhatnak a felvételin, és megússzák, meg arra is, hogy Parker Gary-vel dumált. Mire a doki észhez téríti, azért dühös, mert most kezdi a saját életét élni, és ez megriasztja, az hogy Parkerrel dumált, az csak egy beszélgetés volt, mindenkivel leáll beszélgetni, ez a munkája. Másrészről meg, a szexuális feszültség, ami kettőjük között van, létezik, fogadják el hogy van, és lépjenek tovább. Claire meglepődik ezen, én nem.

Már megint csörög egy telefon, már megint David házi vonalasa. Ő az ágyban fekszik, de már ingben, vizes borogatással a fején. Bekapcsol az üzenetrögzítő, Ben az, hogy megbeszélje a szombat estét, és hogy a tegnapi vacsi nagyon jó volt, különösen a csók része. Leteszi. David legszívesebben a föld alá süllyedne, kellett neked szexelni az ex-szel.

borogatás.jpg

Brenda, mint kukkoló működik éppen egy szobában, nagyban megy a szopás, emberünk bámulja Brendát, akinek most vagy mondták, hogy legyen komoly, mint egy vakbélműtét, vagy éppen a feltörekvő hányását tartja vissza, nem tudni, de nagyon ijesztő az arckifejezése. Aztán hazaér, először nevet, aztán meg hirtelen elkomolyodik. Jesszus, mire gondolhat most. Gondolom arra, hogy az élet túl rövid.

szopás.jpg

Fisher ház, Nate nézi, hogy a zongorista zongorázik, amikor is belép anyu, aki mondja Nate-nek, hogy a szertartásra jött. Mire Nate mondja, nem lesz, mert egy lelkész sem jött el, pedig ki van fizetve. Anyu mondja, ő szerzett lelkészt, mindjárt itt lesz, adjon 10 percet. Először lemegy Federico-hoz a pincébe, Rico fiam, gyere fel az emeletre. Aztán bemegy Davidhez, gyere fiam, szükségem van rá. De anya, fáj a fejem. Leszarom, mondja Ruth. Utoljára Claire-hez megy be, azonnal gyere le, szükség van rád. Ja, és öltözz is át, hogy nézel ki.

Ott ülnek mind a négyen a szertartáson, plusz a zongorista, meg anyu, aki rég nem látott Jack atyát kérte fel a ravatalozás megtartására. De ennek is vége van, mint mindennek ebben az életben, mindenki megy a dolgára. Jack atya külön elköszön Davidtől, Federico is elindul vissza a pincébe dolgozni. Ruth odahívja maga köré a gyerekeket, akar nekik mondani valamit. Ruth először nem értette, miért érintette meg annyira Emily halála, de aztán rájött. Nem akar olyan lenni, mint ő. Meghittséget akar a gyermekeivel, kapcsolatot, ez olyan nagy kérés? A gyerekek nem tudnak mit mondani erre.

szertartás.jpg

Brendánál vagyunk, ahogy éppen vadul gépel a laptopján, amikor Nate érkezik meg hozzá. A következő jelenetben már Nate az ágyban van, Brenda pakolászik, láthatóan ideges. Nate rákérdez, most mi van, amikor is Brenda egy kis bársonydobozt ad át neki. Felnyitja, és egy gyűrű van benne, Brenda felteszi a kérdést: Nate Fisher, hozzám jössz feleségül? Mire Nate azt mondja, amit minden lány csak gondol, ha ki van hagyva a gyűrűvásárlásból: jesszus, de ronda ez a gyűrű. Kiderül, hogy Brenda nagyapja gyűrűjét adta neki, valami egyetemi egyesületi gyűrű, mi ezt Magyarországon nem érthetjük, hogy egy ilyennek milyen érzelmi súlya van, annyit csak, hogy van neki, de jó nagy. Aztán megkérdezi Brendát, hogy ez most mi, mire Brenda mondja, nem szeretnélek elveszíteni, soha de soha de soha. Nate mondja, nem veszítesz el, és ismét elszaladt egy pillanat, amiben megmondhatná, hogy bármelyik pillanatban meghalhat, de nem, ő azt mondja, persze, hogy elveszi Brendát, jóhogy. És szex.

Fisher-ház, felforrt a teavíz. Ruth önti ki egy filterre a vizet, és teásbögrével a kezében elindul egy szekrény felé, ahol Nate-ről, Davidről és Claire-ről vannak kirakva gyerekkori képek. Egyszer csak sírni kezd, zokog, talán azért, mert lehet, hogy ő nem él olyan egyedül, mint Emily Previn, lehet, hogy neki vannak gyerekei, de mégis olyan távol vannak tőle, mintha nem is lennének. Olyan nagyon magányos, nem akar úgy leélni egy életet, hogy a temetésén csak a temetkezési vállalkozó családja meg a zongorista gyászolja.

vége.jpg

Címkék: sirhant muvek
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása