Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 2x09 - Feketevíz

2012. május 29. 07:40 - sixx

Na, ma nem lesz nehéz dolgom a helyszínekkel, mivel az epizód végig Királyvárban játszódik. A Mud Gate-et pedig az HBO-n látott fordítás alapján Sárkapuzom, még mielőtt.

Screen Shot 2012-05-29 at 5.05.19 AM.png

Sötét van a nyitójelenetben, ami egyrészt segít elfedni a CGI-hajóhadat, másrészt kiváló lepel a támadáshoz, mert az elmúlt 4 epizódban folyamatosan érkező Stannis ma végre megérkezik Királyvár alá. Ser Davos, mint a hajóhad parancsnoka figyeli az alakzatba felfejlődő hajókat, Stannis meg a védjeggyé vált savanyú képpel bámul kifelé a büdös nagy semmibe, ennek az embernek örömet szerezni nem lehet egyszerű. A fedélközben kucorgó katonák az úton már telehánytak egy hordót, ami néha megbillen és a cucc rájuk ömlik, fúj bazdmeg. Ser Davos és a fia egy gyors hitvitába bonyolódik, amire azért minden nagy csata előtt van idő, egy isten vagy több, ugyan mindegy, húsdaráló lesz a mai éjszaka jele mostantól. Ser Davos húsz éven át élt Királyvárban, mint kiderül még, a fia meg azt várja, hogy Királyvár védői majd jól megköszönik nekik, hogy felgyújtják a várost, kirabolják otthonukat és megerőszakolják a nőket.

Screen Shot 2012-05-29 at 5.08.11 AM.png

Screen Shot 2012-05-29 at 5.13.41 AM.png

És ha már nők, Shae és Tyrion az utolsó estét viszonylagos nyugalomban töltik, mármint ahhoz képest, hogy mi vár Tyrionra, ha Stannis elfoglalja a várost: elevenen égetik el, az. Tyrion kissé rezignált a dologgal kapcsolatban, Shae viszont optimista, mert eddig is dugással került ki minden csávából, és ezen a jó szokásán most sem akar változtatni. Cersei Pycelle mester körmondatait hallgatja arról, milyen fontos szerepet tölt be a vénember Királyvár védelmében, blablabla, mit hoztál nekem, vén bolond? Hát, cuccot, amiből egy csepp fájdalomcsillapító, három altató, tíz meg méreg, azt. AdvilAmbienPatkányméreg? Na, add csak ide, és nem érdekel a véleményed. Cersei kicsit be van szarva attól, mi lesz, ha Stanis hordái betörnek a várba.

Bezzeg Bronn és az emberei nem aggodalmaskodják tól az ostrom előtti perceket, inkább gajdolnak és közben vedelnek, no meg pucér nőket fogdosnak, ez is egyfajta búcsú, gondolom. Bronn csaja a zsoldos betört orráról kérdez, ami, mint kiderül, háromszor is be lett verve, de mire megtudnánk, hogyan, megjelenik a Véreb az ő összeégett fejivel, és ez odaveri a hangulatot. A király testőrének annyira begyében van Bronn, hogy amikor az próbálja bevonni a vidámkodásba, elkezd keserűsködni, mindenki gyilkos itten, te is, én is, Stannis is, csak ezt élvezzük, mit kell itt tettetni magunkat? Bronn ezt egy kicsit magára veszi, de a Véreb nem hagyja annyiban a dolgot, és kilátásba helyezi, hogy innen csak egyikük megy ki élve, na ne már, a két legjobb mellékszereplő közül ne nyírjanak már ki egyet az ostrom előtt.

Screen Shot 2012-05-29 at 5.24.11 AM.png

Én nagyobb vagyok, mint te, mondja a Véreb, és feláll bazdmeg, ez nagyjéból a mivanmivanmivan-nak felel meg asszem, ami ugye a szakadt kocsmákban a verekedés előtt elhangzó utolsó szavak szoktak lenni, de én meg gyorsabb, löki el a pucér csajt magától Bronn, és rezzenéstelen arccal szemez a Vérebbel, ami nem semmi dolog annak eltorzult arcát figyelembe véve. Bronn keze a háta mögött a derekára kötött tőr markolatén nyugszik, a pattanásig feszült helyzetet a félrevert harangok oldják fel hálistennek, megjött Stannis, de most már istenbizony. Na, menni kell harcolni, a csörte határozatlan időre elhalasztva.

Screen Shot 2012-05-29 at 5.34.28 AM.png

Varys nagyon nem szereti a félrevert harangokat, mert mindig rossz hírt jeleznek, mondja Tyrionnak, akit Podrick, az apródja öltöztet cuki minipáncélba. Vagy csatát jelez, vagy a király halálát, vagy esküvőt, szóval csupa rossz dolgot. Tyrion lazán odaböki Varysnak, hogy meleg, aki erre azt mondja, majd egyszer elmeséli, hogyan kasztrálták, remélem nem ez lesz a főszál a harmadik évadban. A látogatás célja persze nem ez, és nem is Tyrion idegesítése, hanem az, hogy Varys átadjon egy térképet Tyrionnak, amin a Királyvár alatti alagútrendszer látható, húsz mérföld is megvan a hálózat, mondja Tyrion, van az ötven is, de ki számolja, jegyzi meg Varys. A Targaryenek nagyon paranoid népek voltak, ők építtették a menekülő útvonalakat. Varys be van szarva Stannis vörös papnőjétől, Tyrion nem hisz az ilyen babonaságokban. A közelgő flotta zászlóshajóján Ser Davos fia a harangzúgást pozitívan értékeli, ser Davos óvatosabb, inkább csak felkészülnek ránk. Stannis savanyú képpel néz bele a büdös nagy semmibe.

Screen Shot 2012-05-29 at 5.41.12 AM.png

Screen Shot 2012-05-29 at 5.44.33 AM.png

Tyrion Bronn lelkére köti, hogy várjon, míg a hajók be nem érnek az öbölbe, amit a másik kikér magának, és rámutatva Tyrion cuki páncélkájára és fejszécskéjére megkérdi, tudja-e forgatni a fegyvert, Hát, egyszer már vágtam fát, mondja a Király jelenlegi Segítője, illetve nem is, Jamie-t láttam fát vágni, bocs. Bronnról lepereg a szarkazmus, és megy dolgára, Tyrion pedig elköszön Sansától és Shae-től, akit úgy tesz, mintha nem is ismerne. A nők ugyanis Cersei parancsára Maegor tornyába zárkóznak be, Ser Ilyn Payne, az udvari hóhér társaságában. Még mielőtt erre sor kerülhetne, Joffrey is megjelenik és pöcsfejkedik egy sort, pöffeszkedik az aranypáncéljában és megcsókoltatja Sansával a kardját, amivel majd elvágja Stannis torkát. Nahát, mondja magát hülyének tettetve Sansa, ezek szerint a sereg élén harcolsz majd? Joffrey ettől persze zavarba jön, mert esze ágában nem volt hősködni, ostoba lány vagy, majd pont neked mondom el, honnan vezetem a seregeimet. Tényleg ostoba vagyok, mondja Sansa, hiszen a király mindig a sereg élén áll, mint Stannis vagy bátyám, Robb. Joffrey kis híján agyvérzést kap és elcsörtet.

Screen Shot 2012-05-29 at 5.48.14 AM.png

A Sárkapu feletti mellvédig jut, ahol már Tyrion figyeli az eseményeket, értsd, a várfal felé közelgő flottát. Lancel Lannister egy pillantást vet az öbölre, és látja, hogy egy hajó sem várja Stannisékat, ez meg miafasz? Joffrey is ideges lesz, és kárál egy sort Tyrionnak, aki leszarja, mire Joffrey királyosat játszik, és utasítja a Vérebet, hogy közölje Tyrionnal, a királya kérdezett valamit. A Véreb már nagyon unja a pöcsfej királyt, de elismétli a kérdést. Tyrion erre odaveti Lancelnek hogy mondja meg a Vérebnek, hogy közölje a királlyal, a Segítője kibaszottul elfoglalt éppen. Joffrey hisztirohamot kap, kettéhasíttatlak menten, hallod? Akkor én leszek a negyedember, mondja Tyrion pimaszul, az meg nem hangzik jól. Na, hesspicsába, figyelnem kell, és ha baszogatsz, Stannis elfoglalja a várat, és lenyakaztat, ami mellesleg szórakoztatna, de az én fejemet is a tied mellé tűzi, és bármennyire nem kedvelem a fizimiskámat, egyelőre nem akarok megszabadulni tőle. Zseniális dialógus. Közben Ser Davos nagyon feszült, mert nem látja maga előtt a királyi flottát, ez így nem kóser, mondogatja a hülye fiának, aki azt hiszi, meglepték a védőket.

Screen Shot 2012-05-29 at 5.58.21 AM.png

Cersei bezárkózik a fehérnéppel, a csata kedvéért csöcsös mellvértet öltött, és mivel kezd kicsit bebaszni, Sansát kínozza. A két nő közötti beszélgetés az egész epizódon át folytatódik, és közel olyan zseniális minden pillanata, mint az Arya-Tywin jelenetek voltak, a szövegüket nem idézem fel pontról pontra, csak nagyvonalakban - amúgy sem tudom visszaadni Sophie Turner (Sansa) és Lena Heady (Cersei) hangsúlyait és játékát, nagy lesz a tülekedés a legjobb női mellékszereplő Emmy-ért, de ha nem az Aryát alakító Maisie Williams kapja, felgyújtom a tévéakadémiát disznószarral. Cersei első körben piáltatja Sansát és a havibajáról faggatja, majd közli vele, hogy Ser Ilyn azárt van velük, hogy megvédje őket. Stannis továbbra is savanyú képpel náz bele a büdös nagy semmibe.

Screen Shot 2012-05-29 at 6.05.28 AM.png

Odakint a hajók közelednek, de a királyi flotta sehol, az öböl üres, mit tervez Tyrion? Az íjászokat azért készenlétbe helyezteti, mire Joffrey máris parancsot adna a tüzelésre, amitől Tyrion kis híján hátsó fali infarktus kap, de csak egy lesújtó pillantást vet idióta unokaöccsére. Csak egy királyi hajó van az öbölben, amitől meg Ser Davos kap rohamot, óbazdmeg, itt valami nagyon nem stimmel, mondja, és az íjászait ő is felkészíti, de amikor az egy szem bárka mellett elhaladnak látja, hogy egy lélek sincs a hajón. A falra megérkezik a piromanta öregember is, és egy égő fáklyát ad Tyrionnak, ezzel párhuzamosan Ser Davos megpillantja a hajó hátuljából ömlő zöld szmötyit, óbazdmeg, gondolja, Futótűz, és üvölt a katonákra, hogy fedezékbe, de már kurvára késő, mert Bronn Tyrion fáklyás jelére egy jól irányzott lángoló nyílvesszővel elszabadítja a poklot az öbölben.

A támadó flotta felrobban és zöld tűzzel ég, minden lángol, ami lángolhat, hajó, ember, víz, innen menekülés nemigen van. A pusztítás mértékén mindenki megdöbben, csak a piromanta és Joffrey nem, ők élvezik a látványt, a szadista állatok. A látvány egyébként lenyűgöző, ha erre ment el a lóvé nagy része, megérte, tévében ilyet még nem láttam. A pusztulás teljesnek látszik, legalábbis ami a támadó flottát illeti, az öbölben zölden és sárgán égő hajók mindenütt, de Stannis és még jópár hajó túlélte a balhét és úgy dönt, partra száll, csónakokkal. Fedetlen fővel, kivont karddal megy előre, s mutat példát, jöhet a második hullám, aminek legyűrésére Tyrionnak egyelőre nincs terve. Az egyre részegebb Cersei tovább baszlatja Sansát odabent, minek imádkozol, hallod? Az istenek szarnak ránk, azért istenek. Igyál csak, mondja Sansának, és folyamatosan górja a nőket, micsoda picsogó népség, legszívesebben kint harcolnék a falon. Stannist nem tudom elcsábítani, mondja, mire Samsa csak néz meredten, mi van, nem is tudtad, mi van a lábad között? Na, majd megtudod, mert úgy megerőszakolnak, mint a sicc. A szerencséd az, hogy menstruálsz, mert így nem esel teherbe. Sansát már nem kell biztatni, hogy igyon.

Screen Shot 2012-05-29 at 6.24.09 AM.png

Stannis hajói haladnak a part felé, mint a Ryan közlegény megmentése nyitójelenetében, Tyrion íjászai tüzes nyilakkal várják őket, no meg a Véreb vezette előőrssel, mert Joffrey-nak esze ágában sincs a sereg élére állni, nem evett meszet. A várból kicsapó maroknyi véderő a Vérebnek köszönheti, hogy ideig-óráig tartják magukat, Clegane két-három darabba vágja az ellent, mindezt nagyszerű felvételeken mi is látjuk, mert most nincs spórolás, legalábbis az eddigiekhez képest, annyi harcoló katonát mutatnak, mint az eddigi epizódokban összesen. Lancel Lannistert eltalálja egy nyílvessző, be is rongyol a várba menten, mert egy beszari pöcs ugyebár.

Screen Shot 2012-05-29 at 6.39.29 AM.png

Cersei közepesen részeg már, de még így is észreveszi Shae-t, akit eddig nem látott még, gyere csak, ki vagy te? Shae. Nahát, ennyire szarul nem is lehet pukedlizni, mondja Cersei és megmutatja, hogyan kell csinálni. Hogy az istenbe' kerülsz ide, hallode? Mert nem vagy úrinő, az tuti. Na, Shae szarban vagy. Hát, 10 éve vagyok Westerosban, és most itt vagyok. Meséld csak bővebben, mondja Cersei, de mielőtt Shae lebukhatna, jön Lancel a hírekkel, Stannis partra szállt, és mindennek vége, lihegi. Akkor tessék szépen Joffrey-t behozni a falról és bezárni a lakosztályába, de hirtelen, mert nem akarom, hogy meghaljon. De hát az milyen gyáva dolog már, mondja Lancel, aki idáig szaladt a csatatérről. Nem érdekel a véleményed, eredj, és vigyázz a királyra. Ja, teszi hozzá Sansának, Ser Ilyn azért van itt, hogy levágjon minket, ha Stannis katonái betörtének, csak mondom. Sansa rosszul lesz hirtelen.

Screen Shot 2012-05-29 at 6.33.34 AM.png

A csatatéren a Véreb újabb támadót aprít miszlikbe, de amikor felé kezd el rohanni egy égő ellen, valami megszakad benne, és csak áll meredten, és ha Bronn nincs a közelben, le is vágják. A zsoldos pillanatok alatt három támadót nyír ki, a Véreb egy biccentéssel megköszöni, majd beront a várba, amit tulajdonképpen mindenki visszavonulásnak tekint, és Stannis hozhatja a faltörő kosokat meg az ostromlétrákat, mert a fal előtt már senki nem áll neki ellen. Stannis az élen haladva mászik fel a falra, és bejut a várba, nahát, ott meg aprítja a jónépet, eltökélt ember ez. A Véreb iszik egy korty bort, majd amikor Tyrion arról érdeklődik, desszertet kér-e, beint neki, dugd fel magadnak a váradat. Joffrey kizavarja a fal elé mire ő is megkapja a beosztását, te is kapd be, le vagytok szarva. A Véreb befejezte a csatározást.

Screen Shot 2012-05-29 at 6.45.34 AM.png

Ser Lancel ekkor fut be, izé, felség, az anyukája azt üzeni, eleget játszott a pajtásaival, tessék felmenni, a pizsama már ki van készítve. Joffrey megkönnyebbül, és elrohan, mire a harci szellem kicsit megtörik, ha a király menekül, minek harcolni, ugye. Tyrion kicsit kétségbeesik, mert erre azért nem számított, csak valahol legbelül, és most állhat ő a sereg élére, nahát, a félember, mutogatnak rá a katonák röhögve, ez valami vicc? Nem, nem az, Tyrion beszámol az alagútról és tart egy lelkesítő beszédet, gyertek velem és harcoljatok, de ne a pöcsfej királyért, hanem magatokért, mert Stannis serege a ti házatokat égeti majd porrá. Kiabálás, lelkesedés, irány az alagút, Tyrion úgy be van szarva, kint Joffrey percekkel ezelőtt. Cersei is megtudja, hogy minden elveszett, és Tommen fiával egyetemben otthagyja a nőket, akikbe Sansa tartja a lelket, de csak addig, míg Shae rá nem parancsol, hogy meneküljön innen a szobájába, mert Stannis nem bántja majd, de Ser Ilyn igen. Sansa el is megy, bereteszeli az ajtót, aztán kis híján szívbajt kap, mert a Véreb ott depiskedik a sarokban. Persze Clegane nem bántja Sansát, sőt, elvinné magával innen Deresbe, de Sansa inkább marad. Mert ostoba.

Screen Shot 2012-05-29 at 6.57.00 AM.png

Tyrion kis csapata oldalról kapja el az ostromlókat, Tyrion az élen bukdácsolva egy ellen lábát levágja, és menne tovább harcolni, de megpillantja Stannis derékhadát, ami ekkor érkezik meg a másik oldalról. És ha ez nem lenne neki elég, ekkor Ser Mandon tornyosul fölé, a király egyik testőre, aki ahelyett, hogy harcolna, egy jól irányzott kardcsapással arcon suhintja, amitől Tyrion megdöbben és csak áll, engem meg itten elárultak? El, baszod, találd csak ki, kinek a parancsára vadászik rád ez a féreg. Ser Mandon a kegyelemdöfésre készül, amikor hátulról Podrick átdöfi a fejét egy lándzsával. Tyrion elájul.

Screen Shot 2012-05-29 at 7.07.09 AM_1.png

Screen Shot 2012-05-29 at 7.07.55 AM_1.png

Az utolsó jelenetben Cersei a Vastrónon üldögélve mesél Tommennek és közben a méregfiolát nyitja ki fél kézzel, a csatazajokat hallgatja, és azt várja, mikor rontanak be Stannis emberei a trónterembe. Közben odakint megérkezik a felmentő sereg, és nagyon lekaszálja Stannis pár perce még nyeregben lévő hadait, Stannist úgy kell kirángatni a várból, ami már majdnem az övé volt. Üvölt is ezerrel. A trónteremben Cersei már felemeli a fiolát és kész megmérgezni magát és a fiát, amikor berúgják az ajtót, és ott áll Ser Loras, mögötte pedig egy sisakos férfi, Tywin Lannister. Cersei elejti a fiolát.

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on:

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2012.05.29. 12:57:41

@klacus: @Andal: Már elnézést, de mi a túrónak nézitek? Amikor az első öt percben megjelentek a kékszeműek, akkor nem tűnt fel, hogy ez nem a History Channel? Én hadtörténelemmel foglalkozom hobbiból de eszem ágában sincs egy fantasy regényen West Point-ot vagy akár a Nemzetvédelmi Egyetemet számon kérni. Akkor lehet, hogy sárkányok sincsenek a való életben?

(Szakmázáshoz: Ha a mű szerzője olvasott hadtörténelmet, akkor ő is tudja, hogy egyrészt minden nagy hadvezérnek volt olyan húzása, ami csak az első pillanatban tűnt jó ötletnek, másrészt a legtöbbjük akkor nyert emlékezetes csatát, amikor NEM a megszokott módon vezette a seregeit.)

zizi77 2012.05.29. 12:57:51

@borzash: Stannis annyira hitt a fényistenben, hogy arra számított ez itt és most 10 perc alatt meglesz. Azt szuggerálta bele a vörös csaj, hogy az Ő ügye az igaz, és ez csak jól sikerülhet.
Hát, nem jött be....

zizi77 2012.05.29. 12:59:40

Egyébként Joffrey nagyon jó. Az megvolt, hogy milyen kicsi gyerek lett, amikor az anyja hívatta?

liba szöme 2012.05.29. 13:02:06

Én a könyvet nem olvastam ezért teszem fel azt a buta kérdést, hogy a démon miért nem segített Stannisnak a vörös csajjal együtt? Gondolom azért mert egyik oldalon sincs olyan hatalommal bíró / vari, tünde bármi :)aki szembe tudott volna szállni a démon bácsival.

morbiczer 2012.05.29. 13:03:01

@borzash: Nylivan alaposan le kellett egyszerusiteni dolgokat, es meg igy is egy egesz reszt kitoltott a csata anelkul, hogy barmi mas helyszint mutattak volna.

A konyvben nappal tamadnak. Szerintem a filmben azert dontottek az este mellett, mert a) a sotetben talan jobban mutat a robbanas, es b) olcsobb volt joval a CGI, mert nem kellett mutatni a nagy flottat stb.

Kulonben a konyvben is belesetaltak egy csapdaba Stannis hajoi (meg ha egy kicsit mas is volt a helyzet, mint a sorozatban). Ott nem Davos vezette a hajohadat, es meg is jegyzete, hogy kicsit ovatosabban kellene haladni elore, de a flottaparancsnok (Stannis felesegenek bekepzelt rokona) nem hallgatott ra. A konyvben Stannis nem a flottanal volt, hanem a kulon elorenyomulo szarazfoldi seregnel (ami a sorozatban nem volt).

Silent Bob 2012.05.29. 13:03:44

@cyd: Értem én, csak egy kvázi-középkorban, ahol folyamatosan gyújtogatnak, elég vicces egy tűztől félő fővitéz.

morbiczer 2012.05.29. 13:07:57

@zizi77: @liba szöme: A konyvben Stannis a csata elott visszakuldte Melisandret Dragonstone-ra, mert fourainak (zome ex-Renly) nem tetszett, hogy egy idegen papnore hallgat. Meg Stannis is ugy volt vele, hogy ha ott van, akkor azt fogjak mondani, hogy nem o, a kiraly gyozott, hanem az idegen siten es papnoje. A sorozatban ebbol annyi latszott, hogy nincs jelen Melisandre.

bigél 2012.05.29. 13:08:44

Nekem tetszik a sorozat, úgy ahogy van, bár persze bennem is merültek fel kérdések. Pl. amit liba szöme is kérdezett, hogy a démon vagy ki a csuda hová lett, miért nem avatkozot be. vagy ő csak a testvér meggyilkolásához kellett?

Az első sorozat előtt nem olvastam a könyveket, de nemrég nekiláttam az első résznek és már csak az utolsó fejezet van hátra. Jó döntés volt a sorrend, azt hiszem, mert így a könyvben szereplő plusz infókat veszem inkább észre és nem a film esetleges hiányosságai tűnnek fel. Amúgy az elő részt elég hűen követte a sorozat, a legtöbb eltérés lényegi részt nem érint szerintem. Kíváncsi vagyok, hogy a második könyvnél mi lesz a véleményem, de majd nyáron kiderül.

bigél 2012.05.29. 13:11:24

@Silent Bob: mindenkinél betelik egyszer a pohár. Valszeg a csata volt az utolsó csepp, nem bírta magát tovább tartani.
Meg bár gyilkolt ő eleget, a sima gyújtogatós/foztogatós témában lehet kevesebbet vett részt, mint pl. Gregor.

liba szöme 2012.05.29. 13:17:38

@morbiczer: Köszönöm a választ így érthetőbb a dolog. Kicsit félek ettől egyébként, hogy a démon és dragon szál el lesz tolva a sorozatban, mert amit könyvben nagyon szépen le lehet vezetni, azt jelen pillanatban nem tudom elképzelni a sorozatban. Pl. Rob kaszabolja a sárkányokat, vagy a törpicsek birkózik a démonnal. :) de ne legyen igazam.

Legokocka 2012.05.29. 13:19:44

@cyd: Lehet, hogy azért fél a tűztől, mert egyszer megemlítették, hogy a bátyja (a Lovagló Hegy, vagy mi a neve) kiskorában belenyomta az arcát a parázsba, mert elvette a játékát.

W Joe 2012.05.29. 13:19:59

Olyan volt ez az epizód, mint egy rövid mozifilm :)
Ennek az epizódnak George R.R. Martin írta a forgatókönyvét. Elég jól is sikerült. Mondjuk azért biztos belenyúltak valamennyire utólag, mert azt hiszem sokáig kérdéses volt, hogy mire jut a büdzséből. A vészterv úgy hallottam az lett volna, hogy a csatából semmi nem látszik, szinte végig csak Sansa és Cersei beszélgettek volna, és néha betoppant volna valaki friss hírekkel a csatáról. Szerencsére nem ez lett :)

gzumm 2012.05.29. 13:20:17

@morbiczer: a sorozatban Davos beszélte le Stannist arról hogy Melisandret magával vigye.

dr. pretender 2012.05.29. 13:24:12

@Neoprimitív: az első évadban Lord Baelish meséli el Sansának a sztorit a segítő tornáján :)

Tájfájter 2012.05.29. 13:26:27

@liba szöme:

"a démon miért nem segített Stannisnak a vörös csajjal együtt? "

Mert előző részek egyikében Davos
meggyőzte, hogy ennél az ostromnál nem kéne vinni a vörös csajt, mert akkor Stannis emberei azt hiszik, hogy a csaj csinál mindent, és nem a királyuk

dr. pretender 2012.05.29. 13:27:56

@morbiczer: @liba szöme:
neeeem, a sorozatban is volt egy jelenet, Ser Davos szépen kifejtette Stannisnek, hogy miért nem kellene, hogy Melisandre is ott legyen a csatában...

bigél 2012.05.29. 13:28:43

@Letienne: ezt a könyv alapján kellene tudnunk? mert a filmből nem emlékszem ilyen infóra (ami persze nem jelent semmit).

bigél 2012.05.29. 13:29:45

@dr. pretender: de a démont attól odacsempészhették volna valamlyik hajón (a la Piszkos Fred)

bigél 2012.05.29. 13:32:40

@Letienne: bővebb magyarázatot kérek :), mert a Lost úgy ánblok kimaradt az életemből és nem igazán értem az utalást (pontosabban: igazán nem értem).

cyd 2012.05.29. 13:37:14

@liba szöme: A füstdémon elég rövid életű, ahogy azt Renlynél láttuk.
Meg azért szarul venné ki magát a nép szemében, hogy jön Stannis és fekete mágiával jut trónra. Stannis "csak" egy karót nyelt f@asz, nem mindenáron hatalomra törő őrült.

dr. pretender 2012.05.29. 13:39:49

@bigél: én nem olvastam a könyveket, szóval nem tudom, hogy az a démon a nő nélkül is ér-e valamit...

cyd 2012.05.29. 13:40:24

@Letienne: Az állagát nézve inkább tonert.

bigél 2012.05.29. 13:41:57

@Letienne: Phhhú, most nagy kő esett le a szívemről. :D :D
Köszi! :)

cyd 2012.05.29. 13:58:22

@Letienne: Tudom. Dafke másra asszociáltam.
A kérdésre meg: Tyrion, Arya a többi meg már a könyvek alapján lenne, szóval ennyi.

chrisred 2012.05.29. 14:05:31

@cyd: Hmmmm...

Most, hogy Martin írta a szöveget, az eddigi savanyú könyvelőből is előbukkant az a hiperérzéketlen pszichopata (Katona: "De hát uram, százak fognak meghalni!", Stannis: "Ezrek."), akit ő írt meg és eddig a sorozatban nem nagyon jelentkezett, bár már az öccsét is kinyíratta.

Meth, Not even once 2012.05.29. 14:08:01

@Letienne:

Ha csak a sorozat alapján nézzük, és csak az igazi "játékosokat" akkor Tyrion és Tywin (soha nem hittem volna, hogy valamikor még Lannister-párti leszek) és mondjuk Varyst is bírom, de a könyvek alapján Kisujj a legnagyobb játékos, ezért neki drukkolok leginkább. :D

Llew 2012.05.29. 14:08:11

@Letienne: mármint Mellissandrába, nem? ;D
Stark kölykök, főleg a kicsik.

cyd 2012.05.29. 14:08:40

@chrisred: Háborúban sereget vezetni máshogy nem lehet. Szóval csak realista.

cyd 2012.05.29. 14:11:16

@Letienne: Inkább új történetekre gondoltam, amik más megvilágításba helyeznek szereplőket. Lásd pl a Véreb. Első ránézésre egy pszichopata (másodikra is) de kicsit megpiszkálva az előtörténetét, megmutatva a motivációit egész kedvelhető figura lett.

Llew 2012.05.29. 14:13:31

@chrisred: nem Martinon múlt, mert ott nem igazán a szöveg a lényeg, hanem az a pofa hozzá :D
25.media.tumblr.com/tumblr_m4qjy7NIYS1r73t2so1_500.png

bigél 2012.05.29. 14:15:11

@Letienne:
Ebben a pillanatban talán Havas Jon és Tyrion. No meg persze Arya. Nekik szukolok, hogy jó véget érjenek. De több karakter is nagyon érdekel. Lehet nem is kellett volna ezeket kiemelnem.

Amúgy pedig NE OLVASSÁTOK el a könyvismertetőket, annál nagyobb spoiler nem is kell. Én balga módon megtettem, bánom is eléggé.
:( :(

bigél 2012.05.29. 14:19:20

@cyd: ez szerintem igaz egy kicsit Cerseire is. No, nem mondom, hogy így a második sorozat végére imádnám meg elfelejteném a dolgait, de azért sokkal jobban megértem az indítékait.

bigél 2012.05.29. 14:23:28

@Letienne: Könyvben még le vagyok maradva, mint írtam korábban, úgyhogy így ebben a pillanatban akár mindhármuk győzelmét (túlélését?) lehetségesnek tartom. Mivel ők a cselekmény jelenlegi állása szerint egymástól távoli helyszíneken vannak (persze ki tudja, hogy merre viszi őket a sors - vagyis van akiről tudom sajnos, nem hiába írtam a figyelmeztetést a könyvismertetőkről :D), így győzelmük annyira nem is függ egymástól.

Meth, Not even once 2012.05.29. 14:26:16

@Letienne: Igazából ők hárman pont nyerhetnek együtt is mert: Havas Jon ugye északon az őrségnél nyerhet (már ha csontmellény nem nyírja ki), Aryából valami Syrio féle badass katona lesz, Tyrion meg megnyeri a háborút :)

Meth, Not even once 2012.05.29. 14:28:24

@bigél: Cersei-ben az a veszélyes, hogy nagy játékosnak tartja magát, pozícióban is van, közben az érzelmei irányítják, főleg a gyerekei iránti féltése.

zizi77 2012.05.29. 14:31:57

@morbiczer: Szerintem a kettő nem zárja ki egymást.
Pontosan nem emlékszem a könyvben hogy volt, a második olvasásra pedig még nem tartok ott, de olyan nem rémlik, hogy a fényisten elfordult volna Stannistől, mert a parkolóban hagyta a csajt.

Meth, Not even once 2012.05.29. 14:37:34

@Letienne: Azért valljuk be egyik háznak sem áll épp jól a szénája túlélésügyileg:
Starkok: Robb idegen földön vitézkedik, miközben északon dúlják a földjét, az öccsei a pincében bújkálnak miközben fölöttük egy rohadék csücsül a várban. Arya épp most készül átvágni egy háborús övezeten, Sansa meg szimplán buta és Lannisterek közt van.
Lannisterek: Tyrionnal ki tudja mi lesz, Lancel-t is leszúrta Cersei, Tywin már nem egy mai gyerek, Joffrey egy pszihopata, Jaime meg egy kardozó tehénnel készül megkötözve átvágni a háborún.
Arrynok: Tulajdonképpen az utolsó Arryn egy retardált, enyhén őrült fiú, azt hiszem nem kell többet mondanom.
Baratheonok: Renly meghalt, Robert meghalt, Stannisnek meg nem úgy áll a háború mint szeretné.

chrisred 2012.05.29. 14:42:33

@Meth: Vagyis csak a Geyjoyok vannak nyerésben? :)

ghostdog75 2012.05.29. 14:43:12

@Theodoro: én erre megadom a 10/11et.nem tudom miért,de mindig a Vérebet látom énekelni ezt a számot...libabőr.:-)

ghostdog75 2012.05.29. 14:44:39

számot...miket mondok,DALT.

bigél 2012.05.29. 14:45:17

@Meth: Sansa egyre kevésbé buta. Illetve nem is butának mondanám az ő viselkedését, hanem naivnak.
Ami persze nem meglepő egy ilyen apa (a becsület most már halott szobra) mellett.
Királyvári tartózkodása kezdi felnyitni a szemét, ott azért a naivitása megtépázódott kissé. A királynéni jó tanítómestere lehetne, próbálkozik is vele azért, mint a tegnapi részben is láthattuk.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.05.29. 14:46:21

@XocoLatte: A kérdéseidre választ fogsz kapni később. Hogy az utolsó epizódban, vagy a következő évad(ok)ban, arra nem emlékszem, a könyvek határa totál elmosódott (főleg a 2. és a 3.).

Meth, Not even once 2012.05.29. 14:47:13

@chrisred: Mondhatjuk, ők még viszonylag kedvező helyzetben vannak, nincsenek nagy veszteségeik, de csak amíg a káosz tart, egy egységes Westeros csípőből lenyomja őket (lásd a Greyjoy lázadás).
De a legjobban nyerésben a Tyrellek vannak, gyakorlatilag áldozatok nélkül kötelezték le a Lannistereket, és ők a királyság második leggazdagabb háza, és a seregük is sértetlen. :)

cyd 2012.05.29. 14:47:26

@Letienne: "Roderick(?)"
Nem. Rickon.

Meth, Not even once 2012.05.29. 14:53:46

@Letienne: No de Lannisterek egy érdekes oroszlánbagázs ennyi egy helyen nem jelent jót: Cersei és Tyrion zsigerből utálják egymást, emellé Tyrion és Joffrey is - az anya-fia kettősből valaki már ki is akarta nyíratni, az a királyi testőr Ser Mandon nem önmagától akarta lenyesni Tyriont. Én mondom ez nem a családi együttműködés fellegvára lesz, főleg ha visszatér Jaime, és Tyrion megint a "felesleges fiú" lesz.

cyd 2012.05.29. 15:03:41

@Meth: Ha feltételezzük, hogy ezután a Lannisterek mindenkit hazazavarnak és/vagy lekaszabolnak, akkor "egyszerű"
Cersei marad régenskirályné, de csak reprezentálhat, Jaime elvan a testőrséggel/lovagsággal, Tyriont hazazavarják kormányozni vagy valami várost/tartományt kaphat max és persze mindezt Tywin felügyeli a Segítő posztjából, ami egy Joffrey-féle király esetén felér a trónnal, viszont mégsincs szem előtt.

Uva 2012.05.29. 15:14:46

az egésznek a végén a rains of castamere libabőrösen király volt

Varbaro 2012.05.29. 15:15:06

@Meth:
kb. egyetértek, így lenne logikus aztán persze a könyv erre fittyet hány. :D
Lannistereknél én Jaiminek drukkolok leginkább, ha ő meghalna nagyon csalódott lennék.

Stark: megjegyzem nekem Bran és Arya baromi unszimpatikusak, egyébként még Sansa fog talán a legjobban járni, szerintem egyáltalán nem buta, jól alkalmazkodik, ti mi a hekkett csinálnátok mikor kb. 0 szövetségese van és körbe van véve Lannisterekkel, pszichopatákkal és még sokmindenki ellenséggel.

Most a legjobb helyzetben a Tyrellek vannak, szerintem ez már a következő részben ki fog derülni miért.

Azt majd a következő évadokban bekopogtat egy újabb játékos a Dorne-iak :I
És ez még csak westeros, másik földrészen Quarth-on túl lesz még pár giganagy kereskedő város :P .

Uva 2012.05.29. 15:17:13

@Varbaro:
azt a dorne-i vonalat nem tudom miért írta bele, egy kínszenvedés volt átrágnom magam az összes olyan fejezeten.

Mi a baj Aryával? az övé az egyik legjobb storyline szerintem

Varbaro 2012.05.29. 15:28:23

@Uva: végülis ők a "7.ik királyság" érdekes lenne, ha semmit sem csinálnának.
És a végén még szépen felhozza őket is, ott is jól kavargatják a trutyit.

clegane 2012.05.29. 15:29:03

én bírtam a könyvben a dorne-iakat

LEGOlas 2012.05.29. 15:39:45

@Letienne: Mi a fene lenne Sansával? Joffrey feleség jelöltje vagy nem? Margarey épp úgy harcos, mint Brienne? Nem hinném, hogy a csatasorban lovagolt. Egyébként meg remélem, hogy Sixx előbb mint utóbb kib@sz téged innen. Folyamatosan spoilerelezel, csak adod a hülyét, hogy nem olvastad a könyvet. Persze lehet, hogy ennyire nagy agy vagy, hogy folyamatosan benyögöd mi fog történni. Hagyd abba légy szíves. Vagy ha ennyire a jövőbe látsz, akkor küld el az ötöslottó eheti nyerőszámait...

aribeth 2012.05.29. 15:50:22

"Persze Clegane nem bántja Sansát, sőt, elvinné magával innen Deresbe, de Sansa inkább marad. Mert ostoba."

Szerintem nem. A csata kétesélyes, de akkor épp vesztésre állt a Lannister-részleg, ehhez képest Sandor félrészeg, erőszakos, megtört és amúgy is csak egy ember. Vele kellene feltűnés nélkül átvágni a harcoló seregeken meg a Királyvártól északig tartó háborús övezeten, ahol hétcsillió rablóbanda és hadsereg boldogítja az utazókat. Hát, megértem, hogy Sansa abban a szent pillanatban inkább maradt a már jól ismert pokolban.

bigél 2012.05.29. 15:58:16

@beregorl: Plusz akkor sem lennék a helyében, ha lebukik Cersei és a fia előtt (függetlenül a csata kimenetelétől).

wondorog 2012.05.29. 16:32:44

@Uva: A Dorne-iaknak nagyon fontos szerepük lesz az 5. kötetben (vagy inkább majd az azutániakban), de konkrétumot nem írok.

Sunday Munich 2012.05.29. 17:05:27

Úristen, keresem az államat... Most volt csak időm megnézni és... már ezért a részért érdemes volt leforgatni az egész sorozatot. Könyves vagyok, de engem nem zavart semmi, csak tátottam a számat, és még mindig nem tértem magamhoz.
és Loras végre megbosszulhatta szerelmét, vagy legalábbis egy kicsit törlesztett nekik
Peter Dinklage... Már jelzőt sem tudok, ami kifejezné, mekkorát játszik. Istenkirálycsászár. A többi hülye kis Zac Efron meg mittoménkit istenítenek manapság, mehetnének hozzá talpat mosni és füvet nyírni.

Andal 2012.05.29. 17:26:03

@Neoprimitív:

"Amikor az első öt percben megjelentek a kékszeműek, akkor nem tűnt fel, hogy ez nem a History Channel?"

Ja, ha vmi hülyeség akkor az nem is hülyeség hanem fantazzy, ragyogó érvelés.
Még egyszer: már Stannis öccse is szép komótosan indult Királyvár ellen, mert nyilvánvaló volt, hogy a Robbék által többször elkalapált Lannisterek nem tudnak velük szemben feleakkora sereget sem kiállítani. Ehhez jöttek még Stannis csapatai. Tywin jelentős erőket hagyott hátra az északiak miatt, de Lorassal kiegészülve mégis seperc alatt lenyomták a nyomasztó túlerőt, akik birkaként hullottak el az ostrom közben. Miért? Mert a könyvben ez drámai fordulatot hozott. Értelme, logikája nem volt, ismerve Stannis háborús tapasztalatait.
Igen, az erénye a könyvnek, hogy a főbb szereplők is gyarlók, hibákat követnek el stb. De ez akkor érthető, ha a múltjukból, jellemükből következik. A királyvári mészárszék mind a könyvben, mind a filmben nevetséges logikátlanságokkal van szvsz telerakva, ami miatt látványos a bukás, csak épp értelmetlen.

rowi 2012.05.29. 19:10:09

na. ez fasza volt. Tyrion rulez:)

egyébként itt a castemere-i esők, by the national (sixx, akár be is biggyesztheti a poszt végére)

www.youtube.com/watch?v=TExa2ynvyRA

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.05.29. 19:27:11

Tán az évad legjobb része! Pedig marhára nem szeretem a csatázós jeleneteket, de ez egyáltalán nem volt unalmas. A flotta megsemmisülését tátott szájjal bámultam. Nomeg Lena Heady ismét brillírozott ebben a remekül megírt szerepben.

BTW kezet fel, aki szerint Szőkeficsúr Lannister tudja, hogy Shae Tyrion babája.

rowi 2012.05.29. 19:28:31

egyébként nem úgy van, hogy minden rész forgatókönyvét Martin írja, de ha nem, akkor is neki kell jóváhagynia?

Neoprimitív 2012.05.29. 19:29:16

@Andal: Igazad van, ezennel megkapod a Kávéházi Konrád Rend aranyozott virtuális hátvakaróját.

A következő részre légy szíves felkészülni az egyes seregek ellátásához szükséges zab, sör, köles és lábkenegető nyúlháj mennyiségéből is napi bontásban, valamint hogy ennek a reális bemutatásához hány szekérre, lóra és egyéb terhelhető lábasjószágra lenne szükség a filmben. Ennek a slendrián katyvasznak ideje véget vetni.

Ha jól összefoglalod, szerintem megkérheted sixx-et, hogy küldje már el egy udvarias leb***ó levél kíséretében mind Martinnak, mind a készítőknek. Had tanulják már meg, hogyan kell könyvet írni meg filmet csinálni.

Andal 2012.05.29. 19:37:15

@Neoprimitív: Az is egyfajta válasz, ha érvek helyett csak személyeskedsz.

Neoprimitív 2012.05.29. 19:39:34

@rowi: Martinnak beleszólása van a forgatókönyvekbe, de nem ő írja őket. Általánosságban szerintem legfeljebb annyiban szól bele, hogy a meghúzandó-megváltoztatandó szálakba mennyire lehet belenyúlni. Meg persze gondolom jelzi, ha egy most esetleg lényegtelennek tűnő szereplő az ő fejében a hatodik kötetben majd a fő orgyilkos lesz, szóval ne hagyják ki.

Minden őszinte tiszteletem mellett is azt kell mondjam, nem véletlen, hogy ezt a részt írta. A legnagyobb szívás a forgatókönyv íróknál pont az előző részek anyaga volt, amikor öt-hat szálat kellett belepakolni egy részbe úgy, hogy ne legyen összecsapott, de ne is húzza el az epizódot, ráadásul mindegyik fusson is ki valahová az óra végére, ne csak úgy lekeverjék a szereplőket két mondat között. Ez egy szakma, nem azonos a regényírással és ő maga is említette, hogy mennyire nem irigyli azokat, akiknek ez a dolguk.

Meth, Not even once 2012.05.29. 19:40:58

@Andal:
A könyvben máshogy van: Csak Renly lovassága állt át Stannishez, a gyalogsága (amit hátrahagyott, hogy a lovasokkal megütközzön Stannisel) megszerzésére királyvárból Kisujj-t küldték, aki sikeres is volt: a Tyrellek és hűbéreseik gyalogsága Tywin-hoz pártolt, aki a maga, kb. 30 ezres serege mellé így kapott egy nagyjából 40-60 ezres sereget. Stannis viszont nem rendelkezett 35-45 ezernél több emberrel, viszont övé volt a nagyobb flotta, mert a Tyrell-flotta nem hajózott ki az Arborból.
Így úgy tervezte, hogy a hajóival hidfőállást képez a parton, és a másik partról átszállítja csapatait, egy helyen (a Sárkapunál) áttöri a védelmet, hiszen a királyváriak kb. 7000 fős védelméből 6000 csupán őr volt, ráadásul máris éhezett a város, így a morál sem volt topon. Mivel azonban a felmentősereg érkezésétől jogosan tartott, a főurak nyomására hallgatva gyorsan akarta lerendezni az ügyet, nehogy egy kétszer akkora sereg (Lannister + Tyrell), mint az övé hátbakapja. Természetesen megpróbálkozhatott volna a kettős sáncrendszerrel, de annak rendes kiépítése akár egy hétbe is telt volna, annyi ideje meg nem volt. A feketevízi hídfőállást pedig ellehetetlenítette a futótűz, ezért sebezhető helyzetbe került, amit az időben megérkező Tywin ki is használt.

Neoprimitív 2012.05.29. 19:52:27

@Andal: Milyen érvek? Szerinted Martin hülyeséget írt, mert Nemzetvédelmi Egyetemen Stannis ostromtervét egyes alával jutalmazná a harcászati szeminárium vezetője. Mindezekhez a könyvekben soha, sehol nincs pontosan leírva sem a seregek nagysága, sem összetétele, melyik részek mozognak együtt és melyek külön, milyen a terep, milyen az ellátásuk, stb. vagyis az összes érdemi információ hiányzik ahhoz, ahogy ilyen megállapítást tehessen valaki. Ez a kávéházi konrádkodás esete.

De igazad van, ha neked az a szórakozás, hogy egy NEM hadtörténeti igénnyel írt regény harci jelenetei alapján bebizonyítod, hogy Martin-hoz képest Nagy Sándor és Napoleon vagy egy személyben, nem az én tisztem, hogy elrontsam a játékodat. Gondolom Martin is rád hagyná. Písz.

Llew 2012.05.29. 20:03:27

@Neoprimitív:
"Ez egy szakma, nem azonos a regényírással és ő maga is említette, hogy mennyire nem irigyli azokat, akiknek ez a dolguk. "
ezt úgy írod, mintha Martin nem tv-s íróként kezdte volna. :D

Asszem 2012.05.29. 20:16:01

Nemtom mások írták-e már, de nekem úgy tűnt, hogy Stannis végig vigyorog a hídon, érzi, hogy ez lesz az ő nagy napja, leszámol a lázadókkal, megy a trónért, ez élete csúcsa...ahogy Tywin is tudja, hogy ez a háború lesz az, ami meghatározza, hogyan fognak emlékezni rá.

Amúgy pedig szerintem is baromi jó rész volt, bár számomra várostromban semmi nem veri meg az Egri csillagokat (biciklivel, karórával), nekem ami igazán tetszett az ostrom előtti feszültség bemutatása.

Egyedül a Tyrion Shae részeket untam.

Neoprimitív 2012.05.29. 20:18:17

@Llew: Úgy kezdte, de a regényt nem olyan szempontok alapján írta. Pont ezért tudja szerintem értékelni, mekkora szívás tévére vinni a könyvét.

rowi 2012.05.29. 20:26:54

by the way, aki az ötödik könyvre vágyik, annak mondom, hogy ma a nyugati téri alexandrában azt mondták, hogy legalábbis máj 31, de inkább júni 4.

Andal 2012.05.29. 20:29:22

@Meth: Na igen, ez meg a könyves hülyeség újra: Stannis lovassággal akar ostromolni... Renly egykori híveinek zöme (Lorasék kivételével) felesküszik Stannisnak (lovagok és lovasság), de a hátrahagyott saját gyalogos csatlósaiknak vmilyen furcsa oknál fogva már nem tudják ugyanezt megparancsolni, sőt, még ki is kerülik őket amikor vágtatnak a főváros felé, logikus.

@Neoprimitív: nagyon erőltetetten próbálsz szellemeskedni, meg továbbra is mellédumálsz, ignoráljuk egymást.

Jokerpofa 2012.05.29. 20:34:30

@Meth: sorozatjunkien van könyves kibeszélő, oda írjátok ezeket, mert rohadtul idegesítő, hogy itt okoskodtok a könyvről

Llew 2012.05.29. 20:54:13

@Neoprimitív: nem-e? Szerinted miért van szinte minden fejezet végén egy mini cliffhanger?

kardigan 2012.05.29. 21:07:01

@Theodoro: azért, mert egy kisfiú, aki bazira be van szarva, és azt szeretné, ha a gyerek nem úgy élné meg a halálát, hogy a halálhörgések közepette anyukája beadott neki valami dolgot. így, ha tényeg megitták volna a mérget, tommennek az lenne az utolsó emléke, hogy anyukája mondott neki egy szép mesét és elaludtak együtt.

Luxa · http://blog.luxa.hu 2012.05.29. 21:41:58

@gunsmoke: Én az epizód Wikipédia oldaláról kerestem rá a csajra (Sahara Knite as Armeca). Ki volt kapcsolva a Google safe search, maradjunk annyiban, hogy bejött a tipped...

zumm 2012.05.29. 23:19:05

@Leadfoot: Az agancsos páncél dolgot @Llew: már részben megmagyarázta, a lényeg, hogy nem Tywinon volt Baratheon-sisak, hanem Lorason, a viráglovagon, aki a végén abban is lép be a trónterembe.

komisz_kölök 2012.05.30. 00:29:51

Zseniális volt. Aki meg fikázza, írjon jobbat. Csak egy szövegszerkesztő és szabadidő kell hozzá. Hajrá...

theo 2012.05.30. 00:58:02

@Andal: A hosszadalmas ostrom ellen szólhat az is, hogy Stannis már volt a f@sz másik oldalán (Viharvég védelme) így tudja mennyi idő egy ostrom, és hogy akár 1 hajórakomány hagyma is el tudja húzni az egészet. Ráadásul tengeren nagyságrendekkel nehezebb összehozni a blokádot mint Alesiánál. Plusz ott van még Tywin apuka is nem messze. Szerintem ezek elégséges indokok az orosz módszer mellett.

garnéla mák 2012.05.30. 01:53:52

ez a hogyvolt is jó volt, de jobb volt a film. egyrészt, míg olvastam a hv-t, végig a lannisterek dalát hallgattam (a vége, ugye), végre egy nóta, ami a főcím mellett nagyon üt, ezt érdemes megjegyezni. meg aztán szerintem (nem olvastam még a kötetet, úgyhogy nem tudom) sansa elmegy a vérebbel. nekem úgy jött le a jelenet, hogy sansa rájön, hiába velejéig gyilok a véreb, a kis madárkát tuti nem bántaná, ezért meg is bízik benne a csitri. aztán legyen is igazam.
ja és a legjobb szarkazmus, mikor tyrion lelkesíti a harcolókat, ne a királyért, se a királyságért harcoljatok, ne is a becsületért, de a pénzért se, mert lófaszt se kaptok:) btw a legjobb lelkesítő, mert hát a zsoldosok átállnak a pénzért, de a védők mindig fölényben vannak.

gall a miklós 2012.05.30. 02:49:40

@komisz_kölök: Áh, és ételre sem mondhatom ,hogy sótlan, ha nem tudok főzni? Ezzel az érveléssel a világból ki lehet kergetni:)
Egyébként meg tényleg nem kell fikázni, mert én sem gondoltam, hogy ilyen élvezetes sorozatot tudnak csinálni ebből a könyvből. riszpekt

klacus 2012.05.30. 06:05:31

@Neoprimitív: Azért nézem mert jó.

Még jobb lenne, nekem jobban tetszene, ha a némely dolgokban jobban követné a valóságot.

A sárkányokról meg annyit, hogy nem láttad még az anyósom, tudnád, amit én már tudok, hogy szörnyek márpedig vannak... :-)

Neoprimitív 2012.05.30. 06:11:34

@Llew: szerintem te is érted, amit mondani akartam. Az, hogy egy epizódikus szerkezetű könyv írásánál felhasznált olyan megoldásokat, amelyeket a tévésorozatokban is használnak (de nem csak ott, ez az erősen tagolt művek szinte kötelező eleme), nem egyenlő azzal, hogy a mű egésze könnyen átültethető tévére vagy eleve egy ilyen adaptáció lehetőségét figyelembe véve írta volna. Bizonyos írói megoldásai (pl. a cliffhangerek) segítik a feldolgozást végzők munkáját, de az egész szerkezet és a történetvezetés nem.

Jon szála pl. egy normál sorozatnál szinte biztosan kihullott volna az egyeztetések során, hiszen onnan kezdve, hogy elment falra, külön története van, ebben az évadban semmi nem kötötte a többihez. Mi tudjuk, hogy egyszer majd persze fontos lesz, de egy átlag sorozatnál, amelyik a fene sem tudja hány évadot ér majd meg, a csatorna úgy vágna ki egy olyan szálat ami majd X évad múlva lesz csak fontos, mint a pinty. Nem pocsékolnának rá gázsit, forgatási és képernyő időt. Ugyan ezen ok miatt kaptuk az Arya-Tywin jeleneteket idén - ezek nélkül Arya teljesen feleslegesen szerepelt volna.

WhyCantITouchIt? 2012.05.30. 08:08:02

Remélem ezért a részért, meg az egész évadban nyújtott alakításáért kap majd vmilyen díjat Lena Heady.

Llew 2012.05.30. 10:23:08

@Neoprimitív: értettem én, csak abban a formában a Martin idézeted olyan volt, mintha a faszinak fingja nem lenne a sorozat forgatókönyv írásról.
Abban meg egyetértünk, hogy a könyv nyilvánvalóan nem az a tipikus sorozat alapanyag, és hogy ezt a sztorit forgatókönyvnek eleve nem írták volna meg, mert túl sok különálló helyszínen játszódik, irgalmatlanul sok szerelővel.

Abba meg, hogy mit kellett volna, nem kellett volna, kihagyni, betenni, ne is menjünk bele, mert már így is messze vagyunk a poszt tárgyától. Béke.

Andal 2012.05.30. 11:37:42

@theo: A fővárosban már a támadás előtt éhínség dúlt, mivel Renlyék leállították nyugatról és délről, valamint a tenger felől is jórészt az élelmiszer-szállítást. Északról meg a Stark-Lannister háború miatt volt lehetetlen élelmiszert beszerezni.

Sajnálom, hogy a tapasztalt hadvezérnek ábrázolt Stannisból a drámai fordulat kedvéért egy pojácát csináltak (a sorozatban is pajzs és sisak nélkül elsőként hág a falakra, hihető, mint Tyrion lábcsonkolása).

vargatom 2012.05.30. 11:57:24

Nemtom Llew és Neoprimitív hogy mennyire ismeritek Martin munkásságát, de ő nagyon sokat dolgozott tévés forgatókönyvíróként. Pontosan ismeri a módszereket is meg a korlátokat is, de a Song of Ice and Fire írásakor egy kicsit direkt arra ment rá hogy mindezekkel szembe menjen. Ezért is érdekes most a megfilmesítés ;) meg hogy pont a legnehezebb részt bízták rá

(tengeri csata, ostrom, toronyóra lánccal, csak nehogy adaptálni lehessen, iiigen? na akkor sok sikert hozzá Martin! :D)

bigél 2012.05.30. 12:56:11

@Andal: számomra Stannis jelleme sem annyira egyértelmű. Egyrészt tapasztalt hadvezér, másrészt nagyon makacs, aki ha valamit a fejébe vett, attól nehéz eltéríteni. Ráadásul néha teljesen logikátlan (legalábbis kívülről úgy tűnik), hogy minek alapján fogad meg vagy utasít el tanácsokat, javaslatokat. Plusz tele van sértettséggel, úgy érzi háttérbe szorították (valszeg jogosan), kevésbé szeretik, mint a testvéreit.
Van benne egy adag csakazértis.
Lényeg a lényeg: simán el tudom képzelni, hogy alkalomadtán úgy viselkedik, ahogy leírták, bemutatták.

finom_rakottkrumpli 2012.05.30. 15:27:55

@Andal: A sisak nélküliség azért van a filmekben, hogy látható legyen a szereplő arca, a tévedések elkerülése végett.

wondorog 2012.05.30. 15:46:18

Stannis jelleméhez hozzátenném azt is, hogy ő sosem volt jó vezetőnek, ezért is állt szinte mindenki Renly mögé amikor ők ketten küzdöttek, hogy kinek kellene Robert helyébe látni. A Tyrellek árulása - már Renly halála után - szintén bebizonyította, hogy nem bízhat senkiben, ha egyben akarja tartani a sereget a győzelemig, nagyon gyorsan kell cselekednie. A Lannistereknek ott van Kaszter-hegy aranya (ugye Tywin Lannister "aranyat szarik"), amivel simán lefizethetnek rengeteg zászlóhordozót, hogy árulják el.
Arról meg ugye volt már szó, hogy Tywin serege ott volt Harrenhalban, miután a Greyjoyok elkezdték fosztogatni az északi partokat, a Starkok visszafele vonultak, s nem mentek a Lannistereknek, akiknek így felszabadult a seregük.

Neoprimitív 2012.05.30. 15:47:10

@vargatom: én is hallottam róla és a válaszából ítélve Llew is. Az egyértelműen használ a sorozatnak, hogy korábbi tapasztalata miatt tisztában van a korlátokkal. Ha van benne egy kis emberi gyarlóság, akkor bizonyára élvezi, hogy most nem neki kell szívnia az átültetéssel, elég ha csak "kritizál".

stevieg18 2012.05.30. 16:29:24

@rowi: letudnád írni, hogy mi ennek a versikének a története?

wondorog 2012.05.30. 16:58:36

@stevieg18:
A Lannisterek a leggazdagabbak az összes nagy ház közül, ez igen nagy részben a Kaszter-hegy alatt húzódó arany- és ezüstteléreknek köszönhető. Mindezek ellenére Tytos Lannister uralma alatt a ház mélyrepülésbe kezdett. A lord csapnivalóan igazgatta a család ügyeit, és a felesküdött házak is zúgolódtak ellene, parancsait semmibe vették. A Reyne- és a Tarbeck-ház odáig ment az ellenszegülésben, hogy nyíltan fellázadt a Lannisterek ellen. Tytos örököse, az akkor alig 20 éves Tywin átvette a parancsnokságot és megverte a lázadó házak seregeit, majd mindenestül kiirtotta a lázadó házakat. Erről a konfliktusról (főleg a Reyne-ek leveréséről) szól a széles körben ismert dal a Castamere-i esők (Rains of Castamere).

a magyar fordítás szerint így van:

Castamere-i esők

Mondd, ki vagy, így szólt az úr,
Hogy meghajtsam fejem.
Macska, csak más bundában, óh,
Nem több, úgy hiszem.

Aranybunda vagy vérvörös,
Csak oroszlán karom;
Az enyém oly éles épp,
Már rég próbálgatom.

És így papolt és így papol
a castamere-i úr,
Termében most eső dobol,
S a szél pernyét sodor.

Termében most eső dobol,
S a szél árván pernyét sodor.

Az arany oroszlán ugye a Lannister, a vörös pedig a Reyne-k családi címere.

Felagund 2012.05.30. 19:32:03

@stevieg18: Illik megjelölni a forrást, ha egy az egyben veszel át valamit ;)

wondorog 2012.05.30. 19:41:22

@Felagund: bocs az tényleg kimaradt, csak így érthetőbb volt, mintha én kezdtem volna el magyarázni.

Felagund 2012.05.30. 20:01:37

@wondorog: Még viszonylag hosszú idő után is fel szoktam ismerni a fogalmazványaimat ;) :D

wondorog 2012.05.30. 20:13:29

@Felagund: Akkor már értem a dolgot :D Legközelebb majd odafigyelek, egyébként gratulálok az oldalhoz, kb. ez az egyetlen magyar GOT oldal (talán tényleg az egyetlen), ahol nem csak nagyolva vannak, hanem szépen az apró részletek is kiszedve a könyvből ;)

Harald Blåtand 2012.05.30. 22:07:19

@finom_rakottkrumpli: Jaja, sok kosztümös középkori filmben van így. (Itt mondjuk azért legalább Sandor Clegane hordhatta volna a sajátját, az elég fasza.)

fran7 2012.06.01. 09:41:33

Könyves sírás-rívás jön. Engem kicsit zavar a Cersei alkoholistaként észt osztok a menyemnek típusú jelenetek. Mert nekem a könyvben az tetszik, s ez Martin egyik nagy húzása, van egy szereplő, akit megutálsz három könyvön keresztül, majd a negyedikben megérted a motivációit. A filmben kapunk egy alkoholista házaspárt Robert és Cersei esetében.

bigél 2012.06.01. 20:37:25

@fran7: szerintem nem állította be alkesznek Cerseit. Nehéz helyztben van, ilynkor bárki megboolhat. Sőt, nem is nevezném botlásnak, inkább feszültséglevezetés. Ráadásul még az is nagyon nyomhatja a lelkét, amire készül pl. a kisfiával kapcsolatban. Nem egyszerű dolog megölni a gyerekedet, még akkor sem, ha tudod, hogy az ellenfél győzelme esetén milyen sanyarú sors (vagy akár halál) vár rá. A karakter kettősségét akár ezek a jelenetek, akár a korábbi részekben Tyrionnal folytatott beszélgetések is nagyon jól tükrözik.

Robert pedig tényleg megváltozott amióta király lett.

bigél 2012.06.01. 20:42:29

@bigél: mármint Robert megváltozott, miután (és nem amióta) király lett.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.06.03. 22:42:32

A faszom kivan, hogy nem lehet úgy elolvasni egy komment-folyamot, hogy ne valaki ne kezdjen célozgatni a könyvekben leírt jövőbeni eseményekre.
süti beállítások módosítása