Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Pan Am 1x14 - 1964 (sorozatzáró)

2012. május 23. 14:00 - CYR

Az évad utolsó részét hogyvoltozzuk, és mivel szó sincs róla sehol, hogy lenne második szezon, így jó közelítéssel kimondhatjuk, hogy míg a Pan Am légitársaságként több évtizedet, tévésorozatként csak egyetlen, eléggé kínos évet élt meg. Utolsó emlékezés: Vöröske a CIA kötelékében egy ügynökök – köztük Bridzsit – nevét tartalmazó lista biztonságba helyezésén fáradozik, Szőke Kapitány Franciska mellett tenné le a voksát, de az meg inkább egy arabus herceget lőtt magának, Tepsihomlokot csempészbizniszbe próbálják beszervezni, Első Tiszt menyasszonya, Amanda meg bevallotta, hogy leszbikus, de ez nem tántorítja el a frigytől, még abban is benne lenne, hogy férjeura Címlaplánnyal dugjon.

01.jpg

A levegőben kezdünk: Omár herceg fordított napot játszik Franciskával, kibérelte az egész első osztályt, és ő szolgálja ki a légilányt. A Légipszichológus Indiánnal kiegészült pilótacsapat a cockpitben azon öblöget, hogy a lepuffantott JFK után nevezik el a repteret, és ez milyen gáz már, mert a légikikötőket helyek után szokták. Ugye, kedves Liszt Ferenc és de Gaulle? ET aztán arról beszél, hogy Amanda nyitott házasságra adott engedélyt, és pont ekkor lép be maga a legalizált csábító, Címlaplány a kávéval. Tepsihomlokot Csempész Dzsordzs állítja meg heves semmittevése közepette: át kéne vinni a vámon némi műkincset. Tepsi úgy reagál, mintha már egy ideje tartós munkakapcsolatban lennének, szóval lehet, hogy már rég tilosban jár, csak nekünk nem mondták meg.

Most már tehát a JFK-nek nevezett New York-i reptéren landoltunk, távoztában a csapat a szilveszteri bulit szervezi, és gyakorlatilag a véleménye kikérése nélkül ráakaszkodnak ET-re, merthogy onnan majd jól lehet látni a Times Square-t, ahol ugye ilyenkor hagyományos banzáj van. SZK-nak iratot kézbesítenek, az áll benne, hogy felfüggesztik a pilótaengedélyét, és majd egy meghallgatás eredményétől függnek a továbbiak. Az nem derül ki, hogy mi az ügy, de SZK sejt valamit, és jelentőségteljesen néz a közelben dekkoló Csempész Dzsordzsra, akit nemrég leütni talált. Ez Tepsihomlokot várja, akinek az áru másnapi átadása után ígéri a részét, de Tepsi vele akar menni a vásárlókhoz. Azzal szerez érvényt akaratának, hogy nem adja oda az antik ékszereket Csempész Dzsordzsnak, hanem közli, hogy a smukk nála marad az átadásig. A légiisten beletörődik sorsába, és dzsentlemanmód a karját nyújtja Tepsinek, úgy korzóznak ki a reptérről.

03.jpg

ET a szabadnapos Mikulás külsővel bíró édesapjával találkozik, aki elújságolja, hogy az ifjak menyegzőjén illusztris társaság lesz jelen: a kormányzó mellett még a Pan Am elnöke is, szóval kisfiam, zsebben van az a kapitányi kinevezés. ET inkább légi érdemeiből kifolyólag vágyna az előléptetésre, nem a családi ismeretségek okán. Amikor ET még arra is kitér, hogy lassítani kéne, mert nem biztos a dolgában, Télapu hozzáteszi, hogy a jó házasság nem a szerelemről szól, szóval ne szarakodjon már a gyermek, majdcsak túl lesz a kétségein. Vöröskénél NYT kopogtat az éjszaka közepén, nincs túl jó bőrben, meglőtték. Aszongya, sötétben talpalt a CIA-központba egy mikrofilmmel (ez vajh’ a múltkori?), amikor megtámadták. A mikrofilm mindenesetre megvan, odaadja Vöröskének. A kolléganő elsősegélyben részesíti, de mikor kórházba küldené, NYT tiltakozik, hogy ott keresnék őt először. Erre Vöröske felhívna valakit, de azt sem engedi, hát nem érted, baszod, tégla van a cégnél. Minthogy NYT lesántult Vöröskének kell bevinni a cuccost a központba másnap délig, útravalóul meg megkapja, hogy senki sem tudja, hogy NYT beteget jelentett, szóval aki róla kérdezi, az a kettős ügynök.

04.jpg

Omár New York-i rezidenciáján fogadja randi céljából Franciskát. A herceg cseppet sem felvágós, a bitang hosszú asztal, és a hadseregnyi szolga mellé még elpöttyinti, hogy átreptette az óceánon Párizsból Franci kedvenc éttermének szakácsát. Mikor a leányzó sokallja az erőfeszítéseket, akkor meg karon ragadja, hogy oké, akkor metró Brooklynba, pizza lesz a menü. Na jó, ebbe a kontextusba helyezve Franci inkább mégis a fényűzést választja. Előbukkan a hátsó szándék: Omár hivatalos udvarlásba szeretne fogni, ennek az lenne a menete, hogy Franciskát fél évre bezsuppolják egy lakosztályba a királyi palotába Oránban, terüljterülj-ruhásszekrénnyel, meg szolgahaddal, és ettől majd az uralkodócsalád jól megismerheti. Persze az udvaroltnak ki kéne lépnie a Pan Am-től. Franci azt mondja, hogy meggondolja. Ezalatt Címlaplány már megint egy fényképezőgépet kap az őt meglátogató ET-től, aki azt állítja, hogy a cég fizette, mert megtudták, hogy Moszkvában elvették a fotózós szőkétől az előzőt. Címlap fényképeket mutogat neki cserébe, ebből az alkalomból egymás mellett ülnek az ágyon, itt alsó hangon csók lesz. Ehhez képest ET a menyegzőből kiugrásban tapasztalt Címlaplányt arról kérdezi, hogy mikor jött rá, hogy nem az otthagyott lövőlegény az igazi. Mindig is tudta, csak a szülei nagyon szerették a srácot, meg mindenki szerint összeillettek. Tovább nézegetik a fotókat, majd majdnem tényleg smár, de végül mégsem.

05.jpg

Franciska hazamenve SZK-t találja a lépcsőjén ücsörögve, így kérdésre válaszolva mindjárt el is mondja a dilemmáját a hivatalos udvarlási felkérésről. Na, és szereted Omárt, Franci? Hát ezt kurvára nem veled fogom megbeszélni. SZK visszakozik, hogy csak aggódik, nehogy Franciska légvárakat építsen, de az meg belejött az odabaszásba: szerinte a szerelem éppen ilyen, egyik nap még van, másnap már nincs, plusz jelentőségteljes nézés. Azért még sok szerencsét kíván SZK-nak a meghallgatáshoz, mielőtt otthagyná a grádicson.

06.jpg

Vöröskénél a lábadozó NYT bevarratja Vöröskével a mikrofilmet a ruhájába, és eligazítja, hogy a CIA-központban hová és kinek kell vinni a cuccost, jelszó a címzettnél: albatrosz. A kémnő neki is lódul, de már az utca túloldalán a Brit Ügynökbe ütközik, aki azért jött New Yorkba, merthogy gond van NYT-vel, tudsz róla valamit, Vöröske? A másodállásos ügynöknőnek a kérdésre felszaporodik a pulzusa: nem, velem nem lépett kapcsolatba, mér’, mivan? Hát eltűnt, sem az amcsi, sem az angol szakmai körök nem tudnak róla semmit, ráadásul nála van egy mikrofilm, aminek nem kéne rossz kezekbe kerülnie, de ez a komisz a titkos testületek szerint egyenesen az oroszoknak akarja odaadni. Szóval Agent Redhead, ha hallasz felőle, hívjál üstöllést, vagy a Plaza Hotelben leszek, vagy a CIA-központban – mondja Brit Ügynök, és megy. Vöröske is, de vissza a lakásába: jólképzetten már az ajtóból bömböli befelé NYT-nek, hogy nem sikerült, megállították, pont ahogy NYT jósolta – na de NYT meg sehol. Vöröske feltépi a ruhabélést, kinyitja a fémhüvelyt, abban meg lófasz sincs, nemhogy mikrofilm.

07.jpg

ET a homoszekszuális menyasszonyával találkozik, aki azon örömködik egy sort, hogy a kormányzó adja majd össze őket, ET viszont aszongya, hogy nem lesz itten modern házasság, neki az a hagyományos fajta menyasszony kell, nem ilyen vulvanyalós féle. Amanda nyavalyog egy keveset azon, hogy ez nem is az ő nyitottházasságos felvetéséről szól, hanem Címlaplányról, de ET azzal lép le, hogy stornó a lagzira, az állami költségvetés fő számait adja össze a kormányzó, de ne őket. A meleg menyecske erre Címlapot keresi fel, hogy ugye 500 dolcsit fektetett a barátságukba, és akkor most egy szívességgel kellene viszonozni: könyörgöm, legyél ET szeretője, szökne a menyegző elől, de osztozzunk rajta, nekem pont az a házasság kell, ami elől te elmenekültél. De Címlap is olyan házasságot akar, csak a megfelelő palival. Amanda szerint az biztos nem ET lesz, Címlaplány meg megvonja a vállát, hogy ha nem, hát nem. Franciskát egy apró jelenetben a hivatalos udvarlási ügy okán vallatják a hátteréről Omár bürokratái, szülők meghaltak, mert ellenállók voltak, árvaház, szomorkodás, ugorgyunk.

08.jpg

Csempész Dzsordzs és Tepsihomlok a vámon áthozott cucc vásárlóival tárgyal. A két fickó vizsgálgatja a holmit, közben talán spanyolul társalognak, majd egyszeriben Tepsi felpattan, hogy nincs üzlet, és szedi össze az ékszereket. A három férfi értetlenkedik, Csempész Dzsordzs az elrohanóban lévő Tepsi után veti magát. A léginő odakint elmondja: portugálul (bocs, nem spanyol) arról ment a duma bent, hogy el akarják lopni tőlük a szállítmányt. Csempész Dzsordzs hitetlenkedik, de ekkor portugál szavak szűrődnek fel a lépcsőház aljából, úgyhogy elbújnak a folyosó túloldalán. Azt látják, hogy két ürge érkezik pisztollyal, berontanak a benti kettőhöz, kiabálás. A mieink kimenekülnek, Csempész Dzsordzs új tervet ígér, Tepsi meg helyesli, de mondja, hogy az ékszerekre addig is ő vigyáz.

09.jpg

Vöröske a betegzöld bakelittelefont tekergeti, de a kilincsén való motoszkálás megzavarja a tárcsázásban, ezért inkább felkap egy gyertyatartóként alkalmazott üres borosüveget. NYT érkezett vissza: állítólag követte Vöröskét, hogy nem lesz-e baj, látta a Brit Ügynököt is. Már adja is a mikrofilmet, bocsi az átbaszásért, biztosra kellett mennem. Vöröske nem örül, hogy NYT nem bízott benne, de az inkább arról beszél, hogy BÜ eddig is gyanús volt neki, mint lehetséges kettős ügynök. Mos ott tartunk, hogy NYT szerint BÜ a tégla, BÜ szerint meg NYT. Ez utóbbi Vöröskére bízza, hogy döntse el, kiben bízik, ezzel leteszi a mikrofilmet a dohányzóasztalra. Címlaplány ET-hez látogat az Amanda ajánlata miatti felháborodásával kettesben, és jól elkiabálgatnak azon, hogy a leszbikus feleségjelölt által felvázolt felállást egyikük sem akarja. Címlap nem tudja a hátteret, ezért megkérdi ET.től, hogy miért mondta le a menyegzőt. Nos, Amanda hibátlan, papíron, és ET mindig is ilyen spinét akart, de nem őt, mert valaki más is ott van a képben, akit inkább, merthogy ebbe a másikba meg ET beleszeretett, azt mondja. Összeborulás, régóta várt csók.

10.jpg

SZK a meghallgatásán izzad, a téma a haiti leszállás, hogy szívrohamos bácsi ide vagy oda, mégis miért kellett egy Amerikával ellenséges országban landolni. A panaszt a nagypofájú spanyol utas nyújtotta be, mert SZK agresszívkodott vele, és azt is leírta, hogy a kapitány azért vett fel egy menekültet a fedélzetre, mert gyengéd szálak fűzték Franciskához. SZK azt feleli, hogy végül úgy döntött, ahogy helyesnek gondolta. Tepsihomlok eközben bejelentés nélkül visszatér a portugálul beszélő orgazdakettőshöz üzletet kötni, majd ennek sikerét láthatjuk, amint Tepsi egy ágyon héderezve dobálja a levegőbe a bankókat, és Csempész Dzsordzs sem érti, hogy ezt hogyan oldotta meg. Magyarázat helyett Tepsi magára húzza a légiistent, a lóvé tetején kúrnak, mennyire Boniésklájd, basszus.

11.jpg

Omár azzal a hírrel érkezik a hercegi család amerikai rezidenciáján festményeket bámuló Francihoz, hogy a kutatásuk szerint Franciska vezetékneve más, mint a szüleié: az árvaházi apácák nevezték át a Kisfrancit, hogy megvédjék őt és magukat. Ugyanis kinyírták volna őket, ha kiderül, hogy egy zsidó kislányt bújtatnak. Franciska elképed: a szüleim zsidók voltak, nem ellenállók? Hát zsidóknak zsidók voltak, és talán ellenállók is, de az előbbibe haltak bele Dachauban. Franciska összezuhan, mert a zsidó származás nem nyerő az oráni királyi családban, ráadásul az egész élete hazugságokból állt, erre Omár egy megsárgult képet ad át, amin Kisfranci van a szüleivel, és van ott egy kisöcsike is. Őt Omárék nem találták meg, de úgy tudják, hogy túlélte a háborút, szóval még bőven meglehet valahol. Erre már Franciska könnyek között mosolyog.

12.jpg

A meghallgatóbizottság arról tájékoztatja SZK-t, hogy a haiti járaton meghalt (és holttestileg othagyott) bácsi családja azzal állt el a Pan Am beperlésétől, hogy SZK nem repülhet többet. Rosszul alakul a verdikt, ám ekkor betoppan Csempész Dzsordzs, és levág egy védőbeszédet, hogy a holttest hátrahagyásával SZK az utasok épségét mentette meg, ami a legfontosabb, és hogy az a felszállás nagyon pöpec volt a rövidített kifutópályán, szóval nem elítélni kéne, hanem kitüntetni. A bizottság felidézi, hogy Rómában SZK lecsapta Csempész Dzsordzsot, aki szerint ottan igazságtétel történt, és ő is bemosott volna egyet magának SZK helyében, csak erősebben. A védőbeszéd megerősítésére még egy borítékot is odacsúsztat a bizottság vezetőjének, hogy ezt neki címezte a Pan Am elnöke. Amíg azok olvasnak, Csempész Dzsordzs odasúgja SZK-nak, hogy ezt Tepsihomlok küldi, és ő meg amúgy visszavágót akar a grundon, ezzel távozik. Ítélet: SZK-t nem rúgják ki, csak fél évre felfüggesztik.

13.jpg

ET megint Télapunál azzal, hogy lefújta az esküvőt. Apci érvel még cseppet Amanda mellett, majd rácsodálkozik, hogy ki az a Címlaplány, akivel viszont tényleg szeretik egymást ezek ketten, ET pedig elbúcsúzik, megy a saját útját járni, buék, apa. Vöröske megérkezett a Brit Ügynök szállodájába, aki jön is elé. A kémnő azt adja elő, hogy beszélt NYT-vel, aki megbízik benne, ő meg most feladja, ott van a lakásában, a kanapén alszik. BÜ már rohanna kiiktatni, de Vöröske mondja, hogy itt van nála a mikrofilm, mert ellopta NYT-től. Éppen átnyújtaná, de még előtte kekeckedik azon, hogy Londonban miért neki kellett elkísérnie BÜ-t az ügynöklista megszerzésére, miért nem egy ottani MI6-es nővel ment. Jaj, Vöröske, hagyd ezt a picsába, majd megbeszéljük később, add már ide azt a mikrofilmet. Nosza, mondja Vöröske, vigyük be együtt a CIA-központba. BÜ magához rántja az őt leleplező kémnőt, és pisztolyt szorít a hasához, hogy simán lelőhetné itt, az emberekkel teli lobbiban, legfeljebb azt mondaná, hogy ő volt az oroszok kettős ügynöke. Na jó, erre a leányzó már átadja a fémhüvelyt. Egyszeriben azonban Vöröske ellöki magától BÜ-t akire röptében rázuhan néhány öltönyös, földre viszik és fegyvert fognak rá. BÜ rikoltozik, hogy ő itten az MI6 és elkapta ezt a kémnőt, Vöröske azonban nagy elégtétellel közli vele, hogy mindannyian kémek, azzal kiveszi a férfi zsebéből a mikrofilmet, és miközben BÜT bilincselik, elvonul.

14.jpg

Amanda a kanapén zokog, mikor ET hazaér, nyári úszós élményeiből merít mélyvizes hasonlatot, bakker, remélem a zenetáborig nem jut el. ET nem akar megtörni a zokogó nő látványán, úgyhogy a leszbi bedobja azt is, hogy most jött az orvostól, és terhes. Apa leszel, ET, öleljél már meg, baszod, és gyerünk házasodni. Amanda rettenetesen boldog, ET nem annyira. NYT kórházi ágya mellett Vöröske szendereg, a meglőtt ügynök arca felé furán beterpesztett pózban. Az ébredő páciens nem is érti a dolgot, de illedelmesen csak azt emeli ki, hogy szilveszter van, Vöröske miért nem rázza a felsálját valahol. Hát mert nem hagyhatta itt NYT-t. Derülnek egy gondolatnyit azon, hogy mekkora utat tett meg Vöröske az útlevelet kicserélni alig képes légilánytól eddig a Lara Croftig, ami mostan ő. NYT mindjárt hozzá is teszi, hogy kellenek a csajok a cégnél, szóval igazi ügynököt akarnak faragni Vöröskéből, jövő hónaptól suli van Langley-ben. No de mi lesz a Pan Ammel? Hát, az életben állandóan döntéseket kell hozni – mondja NYT, akinek Vöröske a kezét szorongatva és vigyorogva buékot kíván.

15.jpg

SZK és ET a reptéren, konkrétan egy repülőn szilvesztereznek kettesben, a fedélzeti alkoholellátmány jelentős kárára. ET fokozódó részegségében megint unszolja SZK-t, hogy vissza kéne szereznie Francit, mert Címlap mesélte neki, hogy szabad a lány, a királyi család nem kér a zsidó felmenőkből. Na, erre isznak. Franciska ezidőtájt talpig estélyiben a hasonlóan csomagolt Vöröskének, Tepsinek és Címlaplánynak mutatja képet, hogy elveszített egy herceget, de lett egy tesója. Ők pezsgővel melegítenek be a bulira, és hiányolják ET-t és SZK-t. Na meg is jönnek, Címlap csókkal fogadja ET-t, aminek kapcsán Tepsi tudatja a többiekkel, hogy ő is ilyet kapott Amandától, és nem is volt ám rossz. Franciska gratulál SZK karrierjének megmeneküléséhez, az pedig bocsánatot kér a herceggel szembeni ellenérzései miatt. Persze SZK-nak is meg kell mutatni a fényképet, aki mindjárt ajánlkozik, hogy segít megkeresni a kiskölköt, hiszen úgyis van fél évnyi szabadideje. ET elmondaná, hogy szükségképpen mégis házasság lesz Amandával, de a közelgő éjfél félbeszakítja, rohannak mind az erkélyre. A Times Square-en hagyományosan süllyed az új évet hozó gömb, ezek az erkélyen már-már lenkenénisen mondanak egy-egy mondatot az óévről, és kitör 1964. Soha nem tudjuk meg, mi lett velük.

Címkék: pan am
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brianna 2012.05.23. 22:21:10

Köszi a részletes és kitartó hogyvoltozást. :)
Egy részt sem láttam, azt sem tudom hol adták, de olvasni élvezetes volt.
süti beállítások módosítása