Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Eurovíziós dalfesztivál - első elődöntő

2012. május 23. 17:43 - CYR

Ahhoz képest, hogy Budapesten a népakarat megtestesítői az utóbbi években bürokratikus kifogásokkal próbálják megakadályozni a büszkeségnapi felvonulást, Magyarországon tavaly óta érezhetően központilag hájpolják a szubkultúra másik népünnepélyét, az eurovíziós giccs- és meghökkentésparádét. Idén ezt egész Európa Bakuban teszi, ami földrajzilag pont annyira tartozik az öreg kontinenshez, mint a szintén nem újonc eurovíziós résztvevő Izrael.

1.jpg

A Kristálypalotának nevezett csudaarénában a három házigazda vár bennünket, a nyikhaj a tavalyi győztes duó énekese, a feketébe öltözőtt csaj valami azeri tévés műsvez, a pirosba csomagolt meg azt mondja magáról, hogy ügyvéd (wtf?). Komoly válogatás lehetett a posztokra, mert franciául egyik sem tud, permanensen gratulálnak egymásnak, amikor sikerül kinyögni egy-egy előre betanult francia mondatot (ez valami szabály, hogy mindent el kell mondani angolul és franciául is). Gundel Takács Gábor hangja ropog az ócska közvetítővonalon, szóval inkább haladjunk, jön az első elődöntő 18 produkciója. Képek vannak, aki meg is hallgatná, annak barátja a Youtube.

2.jpg

Rambo Amadeus: Euro Neuro (Montenegró) – Rambo egy amolyan elhízott Csernus doktor külsejével fehér ing, fekete öltöny kombóban reppel, téma az euróválság, a refrén szerint „give me chance to refinance”, vagy ilyesmi. Európa biztos baromira díjazza majd, hogy még egy trójai falóval is emlékeztetik a bénaságára.

3_1.jpg

Greta Salóme and Jónsi: Mundu eftir mér (Izland) – A paripaállkapcsú szőke hegedűsnő és David Bowie fiatalabb kiadása jó nyomják. Van benne egy nagy kanál Nightwish, de azon a fesztiválon, ahol a legtöbb dal hasonlít valami ismertebbre, ez még a szerencsésebb megoldás.

4_1.jpg

Eleftheria Eleftheriou: Aphrodisiac (Görögország) – A görögök a ribancfaktort bevetve igyekeznek valamit nyújtani a csőd széléről: a görögös alapra helyezett kortárs diszkószemétre ugráló slepp a secondhand-bolt melletti kukából öltözködött, az énekesnő (?)erősen rászorul a szokásos vokálnál hangosabbra feltolt háttérénekesre, ezt azzal próbálja leplezni, hogy nagy lábemelgetéssel teszi közszemlére a fehérneműjét.

5_1.jpg

Anmary: Beautiful Song (Lettország) – Ez az a pont, amikor bevallom, hogy már három hete az idei fellépőket hallgatom a buszon mp3-ról, és ezt a dalt szerettem. Eddig. Fülbemászós, közepesen szórakoztató középtempó, az énekesnőbe meg valami hang is szorult. Ugyanez a színpadon viszont rettenetes: az előadó egy kb. 210 centi magas trampli, aki úgy néz ki, mint Meryl Streep egy intenzív szteroidkúra után – ha tavaly Wolf Katit egyes rosszmájúak letranszvesztitázták, akkor ők most bajban vannak, mert nem találnak érzékletes jelzőt erre itt. Hozzá még négy visszafogottan mozgó, ötletszerűen felöltöztetett vokalistanő, az egész ötös lép négyet jobbra ötöt balra, és már vége is a dalnak: a lowbudget esszenciája.

6_1.jpg

Rona Nishliu: Suus (Albánia) – Mindjárt egy példa arra, ahol bevált a minimál színpadkép: a hölgy egyedül áll a színpadon olyan cuccban, amit Tina Turner viselhetett a Mad Max sokadik részének kimaradt jeleneteiben, a hajzat vonatkozásában meg nem tudom überelni a Velvetet: kalácsfrizura. Csüdig füst, de semmi tánckar. A dal szenvedős, suttogós, majd hirtelen óriási kitartott hangok jönnek. Én totál megvettem. Mandinga: Zaleilah (Románia) – Ha létezik ilyen műfaj, akkor ez a dal maga a balkán pop. Ezzel mindent el is mondtam róla: nagyjából a görög előadó vonalát követi, hosszú combok, rövid szoknya dettó, esetleg kicsit több hang a nő torkában. Súlyosbító körülmény a bukaresti Elvis-hasonmásverseny nyolcvankettedik helyezettje a zenekarban, ráadásul egy piros skótdudaszerű izét nyomorgat.

8_1.jpg

Sinplus: Unbreakable (Svájc) – Ezzel a dalcímmel nálam nem jutnak messzire, ha már rock és Unbreakable, akkor inkább a Bon Jovit választom. Amúgy nincs ezzel sok baj, rádióbarát jellegtelenség, „ússz az árral szemben, kövesd a legvadabb álmaidat” szalonlázadós tematika, ilyen lenne Megasztár Roland, ha Svájcban alapítana együttest. Iris: Would You? (Belgium) – Rózsaszín leányálomdal, egy vattacukorba burkolt balerinának öltöztetett bakfistól, akinek úgy remeg a hangja a sok ember előtt, mintha most lépett volna először színpadra bármelyik magyar tehetségkutatóban. A serdülőkor láthatóan megzavarta a tinilányt, azonban szerencsére csak a lekvárkeverőivel kell megbirkóznia, a mellei még nem okoznak gondot a színpadi mozgáskoordinációban. A cukiságfaktor azért elviszi.

10_1.jpg

Pernilla Karlsson: När Jag Blundar (Finnország) – Amikor a skandináv népek a saját nyelvükön énekelnek, az szélesebb közönség számára nehezebben fogadható be. A finn induló svédül tolja, ami ugyanúgy bámulatos mássalhangzó-torlódásokat eredményez a lassú, néhol középtempóra felgyorsuló, kicsit alternatív beütésű dalban. Én bírom az északiakat, átjött. Izabo: Time (Izrael) – Az izraeli csapat frontembere egy Jasszer Arafatba oltott Rátonyi Róbert, és minthogy ezek az urak az előző évszázadban éltek, a dal hangulata is egy retró-táncdalfesztivált idéz. Valószínűleg nem alakítottak maradandót, mivel ez minden, ami róluk elmondható.

11_1.jpg

Valentina Monette: The Social Network Song (San Marino) – San Marinónak gyér népességéből kifolyólag évről-évre komoly gondot jelet egy színpadképes produkció kiállítása. Ez idén sem sikerült: a nevezés óta már átírták a refrént Facebook-ról hol „uh-oh”-ra, hol „hello”-ra, de ettől még az előadás szánalmas maradt. Szerencsés körülmény ugyanakkor, hogy a színpadon helyet kapott az enyhén pszichotikusnak tűnő énekesnő kezelőorvosa is, ha súlyosabbra fordulna az állapota. Ivi Adamou: La La Love (Ciprus) – Folytatódik a mélypont, a dal a görög-román vonulatba illik, mindez egy olyan énekesnőtől, aki a ciprusi Liv Tyler utánzatok reménybeli nagyipari gyártásának nullszériás prototípusa. Ezúttal Gundelt idézem: a dal címe mindent elmond annak mélységeiről. Ennyi.

13_1.jpg

Soluna Samay: Should’ve Known Better (Dánia) – Az előbbiek után felüdülés a Gundi által utcazenének nevezett műfaj, mondjuk nekem inkább a Dawson’s Creek tetszőleges betétdala jut róla eszembe, de ez egyenlő azzal, hogy legalább elviselhető a nóta. A leányzón a kapitánysapka kicsit túlzás, ezért le is veszi a szám közben. Buranovskiye Babushki: Party For Everybody (Oroszország) – Ha már elhangzott korábban a „cukiságfaktor” kifejezés, akkor itt pláne adekvát: hat darab orosz nagyanyó gyorsított ütemre gajdol, hol oroszul, hol angolnak szánt szavakkal. Egyértelműen következik a Veresegyházi Asszonykórusos párhuzam, és akkor mindenki pontosan érti, miről van szó, olyan.

15_1.jpg

Compact Disco: Sound Of Our Hearts (Magyarország) – itt legalább nem kell izzadnom a dal körülírásával, bizonyára mindenki ismeri mostanra. A fiúk a szokásos feketében, mondjuk amennyire a magyarok a görögök utáni második helyen állnak az Európa Feketebáránya kontesztben, ez illik is ide. Hangok nagyjából a helyükön, az énekes a kifutót is használja, a rádióban elfogadható dal színpadon egy kicsit vérszegényen mutat. Trackshittaz: Woki mit deim Popo (Ausztia) – Van a Facebook Songnál is lejjebb, az osztrákok saját bevallása szerint ez valami traktoros vidéki gengszterrap volna, vagy mi. Két hanzi darálja alig européerebb módon azt, hogy „rázd a picsád” (távol a hochdeutsch-tól), közben három neonsárga ruhás nő rúdtáncol hátul. Gondolom a szín azért, hogy ne csapják el őket természetes élőhelyükön a vidéki osztrák traktorosok.

17_1.jpg

Pasha Parfeny: Lautar (Moldova) – Első megközelítésben ez is balkánpop, viszont hálistennek kevesebb a pop és több a Balkán benne. A figura arcán kívül a zenében és az idétlen mozgásokban is beköszön a Kusturica féle Macskajaj, a filmet pedig jó felidézni, úgyhogy ez elviszi a számot is a hátán. Jedward: Waterline (Írország) – Nem hiába bízták meg az írek a tavalyi év után idén is ezt a duót, a srácok ugyanazt hozzák, mint 2011-ben. Vagyis: a szintipop jellegű dal ugyanolyan szar, mint tavaly, a két kis takony még mindig nem tud énekelni, és továbbra is a vokál énekli el az egész számot. Viszont a két kis pöcsöt a végén legalább lepisálja valami gép, merthogy waterline.

18_1.jpg

Ennyi az első elődöntő, továbbjut a szombati fináléba Magyarország, meg még Románia, Moldova, Izland, Dánia, Albánia, Ciprus, Görögország, Oroszország és Írország. Csütörtökön második elődöntő, folytatjuk.

Képek: eurovision.tv / Thomas Hanses

Címkék: eurovízió
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.05.23. 18:21:59

Nem gondoltam, hogy annyira gyenge lesz a mezőny, hogy CD simán továbbjut.

horipapa 2012.05.23. 18:31:31

Tényleg elég gyenge volt ez az elődöntő, ennél csak jobb lehet a holnapi.
Nekem Izland a favorit, ők voltak a legjobbak.

fénycsepp 2012.05.23. 18:45:39

a görögök meg a ciprusiak ismételten meglepetést okoztak :D ami viszont durva: az olasz énekesnő angolul fog énekelni:-o

PS: a Facebook számot maga az Eurovízió császára és istenkirálya, Ralf Siegel írta. Vö:Udo Jürgens, Dschingis Khan és Ein bisschen Frieden c. dal Nicole előadásában. Nicole meg is nyerte 1982-ben a versenyt, de Siegel azóta csak kudarcot vallott, hiába ír nemnémeteknek is..vagy csak azért?:)

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.23. 18:47:36

"Idén ezt egész Európa Bakuban teszi, ami földrajzilag pont annyira tartozik az öreg kontinenshez, mint a szintén nem újonc eurovíziós résztvevő Izrael."

Az Eurovíziós Dalfesztivál, a közhiedelem ellenére, NEM európai dalfesztivál, hanem az Európai Műsorsugárzók Szövetségének (EBU) dalfesztiválja. Az EBU-tagságnak pedig nem feltétele az Európában való földrajzi elhelyezkedés, hanem a feltétel az, hogy az illető tagnak legyen területe egy bizonyos meghatározott területen belül, mely azonban NAGYOBB, mint Európa, így beleesik egész Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia, az egész Kaukázus is, sőt ha jól tudom, még Kuvait, Bahrein és Katar is.

Egyébként pedig Azerbajdzsán részben Európában van, bár maga a főváros, Baki, ázsiai város.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.23. 18:55:21

A magyarok esélyesek a 10.-12. helyre a döntőben.

A három dobogós hely valószínűleg Oroszország, Albánia, Románia - a sorrend bármi lehet.

Ha a román csaj úgy öltözik a döntőben, mint a próbákon, azaz nem a tegnapi piros ruhában, hanem a fekete öltözékben (leggings + felső), akkor nagyobb esélyük van.

A szépségkirálynő egyértelműen a román csaj.

A monterengróit sajnáltam, megérdemelte volna a döntőbe jutást.

Az oroszoknál ott van egy csomó ex-szovjet államban a jelentős orosz kisebbség, mely akkor is az orosz versenyzőre szavazna, ha egy pléjbekkelő szamár lenne az. Ukrajna, Litvánia, Észtország, Ukrajna, Moldova, Belarusz - itt az orosz versenyző minimum 10 pontot biztosan visz, de akár a maximális 12-t is. Észtországban ezuttal a nem-oroszok is az oroszokra fognak tömegesen szavazni, mert óriási ott a finnugor szolidaritás, s egy udmurt nyelvű dalra az észt akkor is szavazna, ha tehetségtelen lenne az egész szám. Ugyanez a finnugor szolidaritás Finnország esetében is óriási tényező. Az egyébként oroszokat utáló átlagfinn hazaárulásként élné meg, ha nem küld legalább 10 sms-t a "mieinkre" (= udmurtokra).

Az örmény szavazatoktól most elesik Oroszország, ott az átlagember oroszbarát. Az azeriek körében is van egy jelentős oroszbarát rész, bár ott orosz kisebbség nemigen van.

Aztán Izrael szavazata is alapvetően orosz. Az oroszajkú zsidók erősen kötődnek az orosz kultúrához. S ma már jelentős Izraelben az orosznyelvű lakosság.

A mediterrán pop-diszkós, hagyományos eurovíziós tematikában pedig messze a legjobb a román produkció. Ráadásul nem angolul, hanem spanyolul énekelnek. Képtelenség nem kapni így sok pontot az összes latin országban, de a nem-latin mediterrán államokból is. Ráadásul a román együttes énekese messze a legszebb nő az összes "szexis énekesnő" imidzsre építő produkció között, ez is hoz plusz szavazatokat. Az észak-európaiak is imádják a mediterrán stílust, miután egymásnak megszavazzák a 12 pontot (Izland-Norvégia egymásnak, Svédország-Dánia szintén), második, harmadik helyen valami jó kis déli dalra szeretnek szavazni.

Látványilag a román a jobb, zeneileg az albán. De mindkettő nagyon sok pontot szerez majd.

A nyugat-európai szavazatok ezek után az arányokon tudnak csak kicsit módosítani.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a biztos harmadik Oroszország, míg az első két helyen Albánia és Románia fog versengeni, s kevés különbséggel nyert majd az egyik.

Picurigor 2012.05.23. 19:25:40

Szerintem az izlandi és a finn voltak a legjobb dalok. És bár nem szeretem a dalt, mert szerintem elég semmilyen lett, de a magyar ebbe a mezőnybe simán belefér.

A görög, román, ciprusi ugra-bugra übergagyi, az ír homokosok minősíthetetlenek, a szovjet nagyanyók cukik, de inkább ne énekeljenek, a moldáv, a dán és az albán dal tkp elmegy egynek, bár albán visítás nekem egy kicsit sok volt.

Persze ez mind szubjektív...

horipapa 2012.05.23. 19:34:17

@Picurigor:
Teljesen egyetértek, nem tudom miért vannak sokan elájulva a román és a az orosz produkcióktól. Izland sokkal de sokkal jobb volt náluk, de nem csak ők. Románia sehol se lesz szerintem.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.05.23. 19:42:30

"hat darab orosz nagyanyó gyorsított ütemre gajdol, hol oroszul, hol angolnak szánt szavakkal. "
udmurtok basszus. Könyörgöm, legalább már mit tudjuk ezt, elvégre nyelvrokonaink. Vagy szerinted orosz népviseletben vannak ott? Orosznak néznek ki? basszus, azt, hogy az átlag szépségkirálynő szellemi kvalitásaival megáldott Gundinak ez nem tűnt fel még megértettem...

kétballáb 2012.05.23. 19:52:12

Mindegy milyenek vagyunk, úgyis a végén fogunk kullogni, mivel nincs baráti ország, ami ránk szavazna. Annak örüljünk, hogy a szerb-horvát-bosnyák- bolgár-török, szóval balkán vonalat elkerültük, mert így bejuthattunk a döntőbe.
A dalok meg? Az elsőként induló montenegrói szám??? megadta az alaphangot. 0 a négyzeten. Utána sem lett sokkal jobb. Szégyen vagy nem, nálam a moldáv jó volt.

towlenghap 2012.05.23. 19:52:19

off: a nénik nem oroszul, hanem udmurtul énekeltek

no successful 2012.05.23. 19:54:02

Talán meg kéne még egyszer hallgatnom a többieket, de nekem úgy tűnik, hogy a CD a legjobb. A többi nekem olyan übergagyi ugribugrinak tűnt. Talán az Albán csaj hozott valami színvonalat.
Ennek dacára én sem tartom valószínűnek, hogy a CD-t beválogatják a legjobb 3 közé.
De sajnos ez a fesztivál nem a minőségről szól mint tudjuk.

Cs 2012.05.23. 20:26:52

Hu. Belenéztem párba, ha már barátomnak tekinthetem a Youtubot. Az osztrákok nem semmik. Tavaly elküldtek egy tényleg jó torkú szép lányt, aki természetesen még a futottak még kategóriába se került be. erre bemorcizva, "ha nem értékelitek a jót, akkor itten van nesztek" felkiáltással benevezték ezt a két tajparasztot, hogy énekeljenek a női seggekről :D

Llew 2012.05.23. 20:35:34

Jaj, de jót röhögtem.

Squazee 2012.05.23. 20:55:50

Nekem pont az albán hölgy nem tetszett. Annyira bántotta a visítása a fülemet és akkor még hússzor (na jó, csak párszor) még megismétli...
Oké, jó hangja van, de engem irritált, egyenesen zavart. :/
Az osztrákoknál először azt hittem, rosszul látok, amikor a "Poppo" szót megláttam, de a szám nem okozott csalódást, iszonyú kínos volt.
Voltak azért jobbak is, de senki sem volt kiemelkedő a számomra. Langyos volt, de biztos lesz jobb is holnap.
Bocs, hogy csak panaszkodni tudok. :P

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.05.23. 21:16:48

@Max val Birca:
kurvára felesleges ennyire körülírni: azerbajdzsán a sportversenyeken is indul az EB-n, illetve ugyanígy izrael is.
ergó gondolom annak ellenére hogy nem az európai földrészen van attól még "közigazgatásilag" ide tartozik

Gekko 2012.05.23. 21:29:01

@Max val Birca: És ez téged komolyan érdekel? Te egy UFO vagy?

Elijah_Baley 2012.05.23. 21:34:43

@Szandeeekahh: számít? szovjetek és kész...

kemény keleti kommentelő 2012.05.23. 21:40:02

Nekem tetszik a kicsinyes osztrákok bosszúja. Ha a CD se tud tízbe kerülni, jövőre küldjük Uhrin Benedeket.

Cs 2012.05.23. 21:43:13

Kicsit csaltam és belenéztem a 2. elődöntő fellépőibe. Sokat ne várjatok, a többség a szokásos, jól vagy rosszabbul megvalósítva. A szlovákok bekeményítettek, belerusz kicsit meglepi lesz sztem. holland igazi 70-es évekbeli hippi, az ukránok meg biztosra mennek és import anyaggal dolgoznak.

Elijah_Baley 2012.05.23. 21:58:12

@Max val Birca: de ezek a vénasszonyok- nem oroszok, a te okfejtésed alapján legalább ennyire esélyes pása parfenyij a szavazatokra, és ő legalább jó volt :)

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2012.05.23. 21:58:21

@fénycsepp: Micsoda infó, kösz! Siegel valószínűleg úgy járt, mint Vágó István: valaha piacképes volt.

@Max val Birca: Sejtettem én, hogy van erre magyarázat, ezért szúrtam be oda, hogy "földrajzilag" (mert ugye Európa határának a Kaukázust szokjuk emlegetni, ők meg annak a déli oldalát nézik). És azt is sejtettem, hogy neked valami több közöd van a régióhoz, nem sokan emlegetik Magyarországon Bakinak Bakut (ami természetesen nem baki, vágom). Köszönöm a kiegészítést.

@Aszteroida-bányász metal énekes: Magunk között: bele se nézz a hogyvolt blog krimis összefoglalóiba. Állítólag azokat sem rendőrök vagy sorozatgyilkosok írják. A megoldás kulcsa az, hogy a műsorélményről beszélgetünk, nem a tartalmának a szakmai kérdéseiről. Bizonyára nem pontos zeneileg a leírásom, de ha az lenne, akkor sem értenék többen, nem igaz?

@towlenghap: @Szandeeekahh: Mea maxima culpa, a vak is láthatja, hogy ez udmurt népi rokolya... A döntőnél majd nyilvánosan hamut szórok.

CastorTheBrave 2012.05.23. 22:19:20

udmurt, nem orosz. párhuzamnak inkább valami magyarországi cigány hagyományőrző nemtommit említenék. egy ekkora, ilyen kisebbségpolitikával rendelkező országban komoly, gesztusértékű, belföldre szóló lépés volt kisebbségi zenekart küldeni. a nemzetiségük pontos ismerete nélkül is hallgatható a produkció, ugyanakkor elég sokat cikkeztek is róla koratavasszal.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.05.23. 22:58:35

Én csak azt nem értem, hogy jön ide a melegfelvonulás.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2012.05.23. 23:02:06

@Max val Birca: szerintem a sportversenyekkel keverte össze, az ilyen-olyan Európa Bajnokságokkal, amelyeken valamiért rendszeresen indul Izrael is.

fran7 2012.05.23. 23:02:12

@Max val Birca: Miért Baki? Mert annyira hozzá voltunk szokva a Baku névhez, hogy én furcsállom ezt a névváltozatot.

Nekem mondjuk a svájci dal is bejött, háttér tévézve.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2012.05.23. 23:21:08

A montenegrói fazon nagyon jól tolta. Nálam a svájciak és a CD volt a másik két favorit.

Azért az a görög csajszi ...

shimizu 2012.05.24. 00:07:11

sajnálom, h az osztrákok nem jutottak tovább....annyira alja az a szám, h az már JÓ!!! XDDD Az oroszokkal együtt nekem ők voltak a kedvenceim.....
Sok trágya helyett, ami továbbjutott, mehettek volna ők is....legalább viccesek és halálra röhögöm magam.
Ha már az Euróvííííízió nem a minőségről szól, akkor legalább szórakoztató legyen!
Jelen felállásban viszont a fellépők felénél vagy jajgatva összekucorodok a kíntól, vagy simán elkapcsolok az unalomtól...

Intizar 2012.05.24. 00:52:30

Kösz a bájos fikát, szeretem.
Néhány csekély probléma:
1. A finnek NEM NEM ÉS NEM skandinávok.
2. A buranovói nyanyák pedig NEM NEM ÉS NEM oroszok. Udmurtok. Tudom, erről nem szokás, nem menő tudni, de nyelvrokonaink, és éppen ezek a banyuskák a legtöbb számukat udmurtul is éneklik.
Nem tudom, a közgiccsparádén hogyan viselik magukat, de van egy sanda gyanúm, hogy a t. kritikaíró számára érthetetlen szavak automatikusan minősültek orosznak.

Intizar 2012.05.24. 00:56:59

Tegyem hozzá, most, hogy még egyszer megnéztem: a finn résztvevő nevéből eléggé nyilvánvalónak tűnik, hogy ő viszont csöppet sem finn, hanem finnországi svéd. Alkalmasint ezért énekel svédül, s nem puszta szeszélyből.
(Bocs, de ez kábé olyan, mintha valaki azon elmélkedne, hogy milyen egzotikusak ezek a szláv nyelvek, főleg, hogy a szlovák versenyző, akit egyébként Emese Kőszegiovának hívnak, fura módon magyarul énekel.)

Dori the explorer · www.doratheexplorer.blog.hu 2012.05.24. 01:02:56

Azért nem kell leharapni a posztíró fejét. OROSZ színekben indultak...

mininyul 2012.05.24. 01:14:01

Euroneuro volt a legeslegnagyobb ász. Hatttalmas móka! Euroneuro!

Intizar 2012.05.24. 01:16:22

@Dorathexplorer: Sajnálom, de úgy gondolom, hogy nekünk magyaroknak ennél érzékenyebbnek kell lennünk arra a tényre, hogy - főként birodalmi méretekben - a legtöbb ország népét nem egy etnikum alkotja. Főként pedig akkor, ha nyelvrokonainkról van szó, méghozzá a nyanyák esetében olyanokról akiket valódi nemzethalál fenyeget, nem amolyan itthoni operettes nyavalygás.

Dori the explorer · www.doratheexplorer.blog.hu 2012.05.24. 01:23:44

@Intizar: Akkor szólni kell Gundinak, hogy legközelebb szóljon nekünk. Nem tudok erre mit mondani... Rólunk sokan azt sem tudják mik vagyunk, kik vagyunk, hol vagyunk egyáltalán a térképen. Ez nem dac, csak mondom. Nem kell meglepődni, ha egyszer valamit mi nem tudunk másokról... mert nekünk ugye mindig, mindent tudunk kell. Mindenesetre az információt köszönöm. (és ez nem irónia)

Intizar 2012.05.24. 02:36:58

@Dorathexplorer: Ez azt jelenti, hogy az az irritáló tökfej nem volt képes megemlíteni, hogy kikről van szó?
Megváltó Krisztusom, NE, NE, NE!
Gyöngébbek kedvéért nem vagyok tündibündi "Gundi" nagy rajongója, de hát ízlések és pofonok.
És nem tudom, mire jó ez a nyafogás, amire még a legjobbak is képesek, bocsánat, idézek: "Rólunk sokan azt sem tudják mik vagyunk, kik vagyunk, hol vagyunk egyáltalán a térképen. Ez nem dac, csak mondom. Nem kell meglepődni, ha egyszer valamit mi nem tudunk másokról... mert nekünk ugye mindig, mindent tudunk kell..."
Igen, kérem. Nekünk "mindent" tudnunk kell. Mégpedig két okból. Igenis nekünk kell tudni, hogy mi az az Oroszország, Német-, Franciaország, Anglia, Nagy-Britannia, stb, stb, ennek nagyon egyszerű az oka. Az, hogy ami több emberre terjed ki, az fontosabb. És ha az egér nem figyel, ugyanúgy ráléphet az elefánt lábára, mint az az övére, de a következmény nem lesz ugyanaz (és ehhez semmi rosszindulat nem kell).
A másik ok meg éppenséggel az, ami miatt ez a nagy nemzeti önsajnálat megy. Vegyük már észre, könyörgök, hogy van egy rakás nyelvrokonunk - tudom, ez nem olyan előkelő, mint a lovaglós-nyilazós szittyák, ne adj isten, a sumérok -, akik ránk nagy testvérükként tekintenek, és akiknek a létét valós veszélyek fenyegetik. Tudom, ezt már mondtam egyszer, de nem lehet elégszer.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.24. 08:07:23

@CYR:

Végülis több Európa-definíció van. A legelterjedtebb szerint Azerbajdzsán egy kis része Európában van.

Érdekes, hogy pl. az Európa Tanács és az EU is ezt a földrajzi definíciót fogadja el, de két ország esetében kivételt tesz: Ciprust és Örményországot európainak tekinti, bár ezeknek 0 % európai területük van.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.24. 08:09:20

@pushpang (univerziális határeset):

Az más kérdés, ott Izrael kifejezetten azért lett európai, hogy elkerülhetők legyenek a politikai problémák.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.24. 08:11:06

@fran7:

Végülis mindegy. Éppenséggel tekinthetjük a "Baku" nevet a város magyar nevének is. Viszont az eredeti név Baki.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.24. 08:14:03

@Intizar:

Hozzátenném: a "finnországi svédek" magukat finn nemzetiségűnek tekintik, svédajkú finn nemzetiségűnek. Azaz igenis lehet finn nemzetiségűnek mondani az előadót.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.24. 08:26:32

@Intizar:

Egyébként oroszul eleve két külön szó van az "orosz" megnevezésre, de magyarul ez a különbség nem jön át. Az egyik szó (русский) etnikai oroszt jelent, a másik pedig (российский) az orosz nemzet összes tagját, etnikai megjelölés nélkül. Magyarul kb. "orosz" és "oroszországi", de az utóbbi magyarul ritkán használatos.

S oroszul sosem használják a русский szót állami értelemben, azaz az elnök, a kormány, a parlament, a nagykövetség, a labdarúgó-válogatott vagy akár az eurovíziós résztvevő az nem русский, hanem российский. Putyin tehát pl. nem "orosz" elnök, hanem "oroszországi" elnök, s maximum csak akkor "orosz", ha kifejezetten az etnikai hovatartozásáról beszélnek. Magyarul viszont ez a különbség de facto nem létezik, maximum csak hivatalos diplomáciai szövegekben használják az "oroszországi" szót, lásd "Oroszországi Föderáció Nagykövetsége Magyarországon".

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2012.05.24. 08:32:39

@Intizar: Az udmurtkérdést már letudtuk, de a finn vonallal együtt te is olyan részletekkel jössz, aminek semmi köze a műsor milyenségéhez. Ezen a kommentekben tőlem aztán nyugodtan rághatod a gittet, de nem keltetted fel az érdeklődésem, hogy hiányozna a posztból. Szvsz az ESC nem arról szól, hogy egymás nemzethalálán zokogjanak az udmurtok, a magyarok és a finnországi svédek.

Elijah_Baley 2012.05.24. 09:58:42

@Max val Birca: juteszembe:
- Простите, молодой человек! Вы еврей???
- Нееет, я русский!
- А, я американский!

:)

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.05.24. 10:15:07

@De gustibusaut bene, aut nihil:

— Рабинович, ты слышал, что скоро будет погром?
— Я не боюсь, я по паспорту русский.
— Бить будут не по паспорту, а по морде!

Rose Madder 2012.05.24. 10:31:31

Az euro neurós fickóról nekem is a Csernus doki ugrott be :D,végigmosolyogtam az egészet,meg az Anmaryékat is.Hát az a koreográfia,meg azok a rucik ! Az énekes csaj tényleg úgy néz ki,mint egy debella,pedig amúgy tök szimpi és a dal is kiváló.Itt egy vidi,ezen nézhetőbb : www.youtube.com/watch?v=_CzSRTGq6Ds

Intizar 2012.05.24. 13:52:45

@CYR: Nem zokogni, könyörgök. Odafigyelni, és nem leruszkizni őket, ennyi. Tudni róluk.

panoz (törölt) 2012.05.24. 14:21:21

A kaukázusi országok közül Grúzia és Azerbajdzsán még félig meddig Európához tartozik talán még A. fővárosa Baku is a határon van.
Bár voltak olyan próbálkozások hogy az öreg kontinens határát kicsit feljebb húzták meg régebben.
(Kazahsztán is még részben európai terület, Örményország meg semmiképp.)

Bezzeg az senkinek sem szúrja a szemét, hogy a földrajzilag teljesen ázsiai Ciprus az EU tagja...

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.05.24. 15:53:32

Nekem tetszett a poszt és csak a kommmentekből tudtam meg, hogy van olyan, hogy udmurt. És?

fran7 2012.05.24. 15:54:59

@Möff CAT a Torcsvúdos gyerek: Mondjuk ez azt jelenti, hogy gimiben nem túl sok nyelvtan órád volt.;)

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2012.05.24. 16:02:21

@Aszteroida-bányász metal énekes: Te meg vagy húzatva... Mi a bánatos kandisznóért kellene az embernek tévénézés előtt felkészülnie a kiválasztott tévéműsorból? Basszus, kezdem azt hinni, hogy ünneplőbe öltözöl tévézéshez, és udvariasan válaszolsz is a doboznak, ha megkérdezik a Barátok közt szünetében, hogy kivel feküdt le Gizi: Bélával vagy Jenővel...

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.05.24. 18:25:23

@fran7: Nyöff, akkor, mikor én tanultam, az udmurtok még nem léteztek :D

Cs 2012.05.25. 08:26:53

@panoz: Ciprus lévén volt brit gyarmat, valamint, hogy görög és török népesség lakja, kulturálisan közelebb áll Európához. A görög fele mindenképp. Azerbajdzsán kulturálisan már inkább Ázsia, az orosz befolyás ami miatt átmenet.
Igazából tökmindegy ez az egész Európa meghatározás. Vannak olyan vélemények miszerint Európa vége tábla = Debrecen vége táblával. Ki hol látja.

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.27. 10:31:32

@Max val Birca: ez a tipp elég meredek volt azért.
süti beállítások módosítása