Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 2x08 - Deres hercege

2012. május 22. 12:00 - sixx

Az előző epizód annak ellenére volt nagyszerű, hogy akció, igazi történés nem nagyon volt benne a fogságba eső Havas Jonon és a hisztispicsa Theon gyerekgyilkosságán kívül, de hát azt David Nutter rendezte, ő meg nagyon ért a szakmához. Meglátjuk, ebből a részből mit tudott kihozni Alan Taylor. Még mielőtt: a karakterek nevét magyarul nem ismerem, ha valamit elkúrok, bocs.

theon_1.png

Deres:

Theon, aki a westerosi pöcsfej-bajnokság idei aranyéremvárományosa, Degmar társaságában elégedetten mosollyal nézegeti Deres hollópopulációjának maradékát, mármint a kitekert nyakúakat. Az egyértelmű, hogy a kommunikációs szálak elvágása jó ötlet, de tuti, nem Theonnak jutott eszébe, mert egy faszfej. Na hoppácsak, megjön a várt felmentő sereg, azaz Yara, a tesó, aki mindössze tán húsz emberrel jön, és úgy néz az öcsire, mint egy különlegesen gusztustalan hernyóra. Theon nem érti a dolgot, hiszen ő elfoglalta Derest, hát mostan itt a nemiszervét kellene hosszan kényeztetni orálisan, akár szó szerint is, erre tessék, megint beszólnak neki.

Yara nem sokkal később elmagyarázza neki, hogy az, hogy elfoglalta a várat, az frankó, de az, hogy gyerekeket gyilkol, na az már nem. De hát elárultak, háborog a pöcsfej, elárultak a faszt, mondja Yara, akit egy nagyon ügyes plasztikai sebész faragott át egy téglából nővé közepes sikerrel, megszöktek, mert bátrak, te seggfej. Akkor is az enyém a dicsőség! Az a tied, te idióta, sóhajt Yara, de mit kezdesz vele? Kinyírtad a két Stark-gyekeret, ha itt maradsz, egész Észak a te beledben akar taposni majd. És eleve, húsz kalózzal akarod a várat megvédeni? Oszt hogy? Theon megzavarodik, Yara meg egy pillanatra elérzékenyül, és lágy hangon elmeséli neki, hogy akarta gyerekkorában megfojtani, mert állandóan bőgött, de Theon az utolsó pillanatban rámosolygott, így meggondolta magát. Jézusom. Gyere velem haza, a szigetre, mi kalózok vagyunk, öcsém.

yara.png

Az udvaron Ludwin a két fellógatott, összeégett gyerektestet nézegeti fájdalmas arccal, amikor megpillantja a konyhából kiosonó Oshát, a vadnőt, aki Brann és Rickon védelmezője Hodorral együtt. Szóval csak nem haltak meg, mi? (Most őszintén: volt aki bevette, hogy Theon kinyírta a Stark-gyerekeket?) Nem hát, lent pocolnak a kriptában, ahol az első évadban Robert és Ned Stark eldöntötte, hogy Ned lesz a Király Segítője, ezzel aláírva a halálos ítéletüket. Jó ómen, mi? Osha elmondja Luwinnak, hogy a két hulla két falusi gyerek, de ezt nem kéne, hogy Brann hallja, mert akkor magára veszi a dolgot. Brann persze végig fent van, és mindent hall, ezt mondani sem kell, ugye.

brann.png

A Falon túl:

Havas Jon a vadak társaságában menetel a havas-jeges izlandi tájon, eszeméletlenek ezek a külső felvételek. Ygritte és társai a zsákmányt hazaviszik a kisfőnökhöz, akit a Csontok urának hívnak, nem azért, mert nagyon vékony, és kint van minden bordája, hanem mert az állatbőr gúnyáját csontokkal díszítette fel az anyukája, sőt, az arca elé is tett egy meghatározhatatlan állatból kiszakított, igen ízléses koponya-felső állkapocs kombinációt - ha Westerosban rendeznének divatbemutatót, a csávó tuti megnyerné a ready-to-wear kategóriát, legalábbis nálam.

bonez.png

Minek nekem még egy varjú, kérdezi Ygritte-et,már van egy, és helló, ott ül a hóban Félkezű is, akivel Havas Jon elindult két résszel ezelőtt. A sapkáját leverték a fejéről, ez milyen már, meg fog fázni. Ygritte meggyőzi a kisfőnököt, hogy Mance Rayder, a Falon túli király bizony kíváncsi lesz Havas Jonra, mert Ned Stark fattya, és nem lenne jó kiontani a belét menten. A Csontok ura csak a vállát vonogatja, felőlem, akkor hozzad. S lőn. Ygritte odaveti Havasnak, hogy na akkor kvittek vagyunk, értve? Menet közben Félkarú azt mondogatja Havasnak, hogy majd akkor lesz szíves úgy cselekedni a jövőben, hogy legyen értelme a többiek áldozatának (mert az előőrs tagjait a vadak kinyírták), és ha úgy adódik, vállaljon már egy kis áldozatot és növesszen nagy, szőrös tököket - ha beépül Rayder táborába, az nagyon értékes lenne. A vadaknak rendeznek is egy kis előadást, Félkarú lelöki a hóba Havast, és hozzá színpadiasan kiabál, ó jaj, miért is bíztam egy fattyúban, hogy a devla essen beléd. Ygritte arcán látszik, hogy kinőtt a bábjátékból, és ezt nem veszi be.

ygritte.png

A többi feketeköpenyes egy hegytetőn ássa be magát a hóba, és közben azon morfondíroznak, vajon Havas meghalt-e, a rohadó fogú Sam szerint nem, mert valyriai acélból van a kardja. Ja, a farka meg westerosi húsból. Ásás közben egy kőlapra lelnek, ami alatt egy gödör van, abban meg egy fekete köpeny, jó régi. A köpenyben meg egy rakás obszidián penge, amit valaki, valamiért pont itt rejtett el. Vajon miért?

obszidián.png

Robb tábora:

Nem is pontosan a táborban vagyunk, hanem egy erdőben, ahol Robb és a csaja, Talisa sétálgat a naplementében, mert nagyon ráérnek ezek szerint. Robb elmeséli a csajnak, hogy az arája egy Frey-lány, és azért kell majd elvennie, mert még annak idején, amikor a fatert meg akarta menteni, át kellett kelnie egy folyón, amin egy híd áll, és azt éppen a Frey-klán uralja. Politikai házasság, na. Ha Talisán múlik, ebből nem lesz semmi, mert belezúgott a királyba, de dugás nem lesz a mohaágyon, mert Robb a táborba visszaérve szembesül azzal, hogy a muter eleresztette Jamie Lannistert, Jézusom, ez a nő kicsit sem nézi a birodalom érdekeit, esetleg azt, a fia mit szív majd így, csak az érdekli, hogy a lányai visszakerüljenek - akikről persze azt sem tudja, hogy élnek-e még.

robb and talisa.png

Robb idegbeteg lesz, az isten faszát, anyám, nem lehetsz ennyire önfejű gyökér, most mit csináljak veled? Az öreg Karstarknak lennének ötletei, különösen akkor, amikor Cat azon nyíg, hogy csak egy fia van mellette, a másik kettő Deresben, a két lánya meg Királyvárban, jajajajaj. Karstarknek eddig két fia halt meg Robb hadjáratában, mondja, szóval kussoljál baszki. Robb orrlyukai kitágulnak, jólvan muter, akkor mostantól csak levegőt vehetsz felügyelet nélkül, mert még magadra döntöd a sátrat is, amilyen meggondolatlan vagy, őrizetbe vagy véve és passz. A menekülő Jamie után eddig 40 ember kajtat, Robb újabb 40-et küldet utána. Jamie éppen láncra verve botorkál a folyóparton Brienne társaságában, akit hiába akar felbaszni a külsejére tett meglehetősen szemét beszólásokkal, az csak röhög rajta. Jó, akkor kardozzunk, mondja Jamie, de Brienne nem evett meszet, elhajtja a lovakat és csónakba száll a Királyölővel - irány a Kaszter-hegy, a Lannsiter-klán székhelye.

jamie and brienne_1.png

Robb este éppen Lord Boltonnal beszélget, és megegyezik vele, hogy a fattya mehet Derest felszabadítani, ahol minden kalózt futni lehet hagyni, csak Theont nem, mert az geciember. Ekkor jön meg Talisa, és beszélgetnek egy kicsit arról, milyen szar most Robbnak, majd dugnak egy kellemeset. (Mármint Robb és Talisa, Bolton kimegy.) Ennyit a felelősségteljes király figurájáról, ugyebár.

fuck.png

fuck2_1.png

Harrenhal:

Tywin ideges, mert Robb még mindig nem vesztett csatát, nem hát, mert nem csatázik, hanem a felcsert dugja, de ezt a Lannister-klán feje nem tudja. Ser Kevan Lannisterrel azt próbálják kitalálni, mi legyen a következő lépés, mert Robb itt van a nyakukon, de hálistennek serege egy részét felküldi északra, Derest visszafoglalni. Ser Kevan szerint Joffrey és Cersei jobban teszi, ha elmenekül Királyvárból, egészen a Kaszter-hegyig, mert élni jobb, mint meghalni, márpedig Stannis seregei egy óra alatt beveszik a várat ha odaérnek egyszer. Tywin legyint, faszt, Joffrey a király, nem megy sehová, ő viszont úgy dönt, ideje valamit tenni Robb-bal, szóval indulás.

tywin.png

Ettől Arya lesz ideges, mert így nem tudja kinyíratni Tywint Jaqennel, ráadásul Harrenhalban Sandor Gregor Clegane marad főnöknek, az meg egy szadista barom. Le is rohan az udvarra, és keresi Jaqent égre-földre, de nem leli, mert az kiment őrjáratba. Aztán csak megjön az egyes szám harmadik személyben beszélő bérgyilkos, na, akkor tessék menni Tywin után, mondja neki Arya, és kinyírni. Az nem megy, ingatja a fejét Jaqen, mondj másik nevet. Bárkit? Bárkit. Jó, akkor Jaqen. Hogy mi? Mondom, Jaqen, köti az ebet a karóhoz Arya, öldd meg magad, oszt jónapot. Ne már, mondja a másik, vond vissza. Visszavonom, ha segítesz kiszabadulni innen. Nem tudok. Akkor Jaqen. JÓL VAN, SEGÍTEK.

jaqen.png

Éjfélkor Arya, Gendry meg Meleg Pite (fasz tudja, mi Hot Pie rendes neve) ott toporog a kapu előtt, illetve egy fal mögött bujkálnak idegesen. Most akkor mi van, kérdi Gendry, hát az, hogy kisétálunk, mondja Arya. De ott vannak az őrök, helló, az nem zavar, kérdezi Gendry teljes joggal, Arya viszont bízik Jaqenben, és megindul kifelé. Az őrök persze mind halottak, Jaqen túlteljesítette a tervet, mert vagy hatot ölt meg ma este. Meglógnak.

dead guy_1.png

Királyvár:

Tyrion éppen szeretne felkészülni az ostromra, és ehhez vaskos könyveket olvasna, de nem tud, mert Bronn egy ollóval a körmét piszkálja, és idegesíti a kattogás. Ne kattogjál már, dolgoznék, csattan fel Tyrion, és eleve, hol az aranyköpenyed? Bronn sóhajt egyte, arról nem volt szó, helló, hogy bohócnak öltözök, és nem is áll jól az a szín. Mellesleg te tényleg könyvekből akarsz hadviselést tanulni, és röhög. Majd jól megdobáljuk Stannist velük, jó? Megjön Varys, és csatlakozik a pároshoz, hát a könyvekkel valóban nem sokra megyünk, jegyzi meg, majd gratulál Bronnak, hogy sikerült visszaszorítania a tolvajlások számát a városban.És ez hogyan sikerült, érdeklődik Tyrion. Hát úgy, hogy elkaptuk az ismert tolvajokat, úgy. És börtönbe vetettétek őket? Izé, nem teljesen.

bronn_1.png

Tyrion erre a szemét forgatja, baszki, nem lehet legyilkolni a népet, hallod? De, lehet, sőt, kell is, mondja Bronn, mert ha itten ostrom lesz, márpedig az lesz, akkor jön az éhínség is vele, a tolvajok akkor pedig igencsak elemükben lesznek és ellopnak minden ehetőt. Abból meg nem túl sok jó jön ki, azt tudod, igaz? Tyrion erre nem szól semmit, inkább Királyvár alaprajzát nézegeti, Stannis ismeri a várat, hümmög, így igencsak a Mocsári kapun akar majd berontani. És mivel akadályozzuk meg ebben, kérdez vissza Bronn, mire Tyrion sejtelmesen csak annyit mond, disznószarral.

tyrion_1.png

Este Tyrion Cerseivel társalog, de a múlt heti emberi királynő már sehol, most a geci van soron, tudod Tyrion, te egy nagyon kiszámítható pali vagy, hallod. Tényleg? Igen, öcsém. És tudod, miért Varys a legveszélyesebb Királyvárban? Mert nincs pöcse, azért. Tyrion nem érti, mire akar kilyukadni a tesó. Nekem sincs pöcsöm, folytatja Cersei, én is veszélyes vagyok, sőt, ugyanúgy hallok dolgokat, mint Varys. Te, Tyrion, külhonba küldetted a lányomat és a várfalra vezényeled a királyt, de sebaj, mert én megtaláltam a kurvádat. Tyrion nyel egyet, az csak egy kurva, nem számít. Na persze, mosolyog Cersei, a rohadék. Apánk örülni fog neki. Ja, remélem nem vetted el feleségül, az nem lenne túl kellemes neki. Tyrion csak néz maga elé, Cersei meg tovább forgatja a tőrt, nem hittem volna, hogy olyan hülye vagy, öcsém, hogy egy Lannister-címeres nyakláncot adsz neki.

cersei_1.png

Tyrion erre felkapja a fejét, látni akarom a szajhát. Hát persze, int Cersei, hozzátok csak be. És bejön Ros, aki nem Shae hálistennek, de Tyrion úgy tesz, mintha valóban az ő nője lenne és megfogadja neki, hogy kiszabadítja. Ros egy kicsit le van amortizálva, de nem árulja el a titkot. Cersei halkan megjegyzi, hogy ha Joffrey-nak vagy Myrcellának egy haja szála is meggörbül, úgy megkínoztatja a nőt, hogy beszarik. Tyrion őszinte gyűlölettel az arcán válaszolja, hogy ezt még nagyon meg fogja keserülni. Cersei int, na húzzál innen a fenébe. Tyrion kiront és szalad Shae-hez, akinek szerelmet vall.

ros_1.png

Másnap Tyrion a Mocsár kapunál mászkál Varysszal, amikor Joffrey arra csörtet és menőzik, majd én örökmosolyt varázsolok Stannis fejire a kis kardommal, mondja, na persze, mosolyog elnézően Tyrion, biztos be is van szarva tőled, de nagyon. Amikor a pöcsfej elhúz, Varysszal beszélgetnek még egy kicsit arról, mennyire jól meg tudja szervezni egy vár életét Tyrion, aki a Kaszter-hegyen a helyi csatornázási művek elnök-vezérigazgatója volt. Varys is elismerően nyilatkozik Tyrion segítői pályafutásáról, elmés ember vagy te nagyuram, és még azt is tudod, hogyan működik a politika. Ja, és Dany nem halt meg, teszi hozzá, Qarth-ban van, és van neki három sárkánya. Ugyan már, legyint Tyrion, soká nőnek azok fel. Na ja, mondja Varys, de amint felnőnek, szarban leszünk mind.

tyrion and varys_1.png

Stannis flottája:

Egy röpke jelenetben újabb betekintést nyerünk abba, hogyan működik Stannis, az erkölcs és becsület élő szobra: azt teszi, ami a kötelessége, még akkor is, ha saját magát emiatt háttérbe kel szorítania, márpedig erre volt példa bőven. Amikor Robert arra kérte, tartsa meg az ostromlott várat, megtartotta, pedig a végén már lassan embert ettek, mer elfogytak a macskák, a lovak és a kutyák is - de Stannis nem adta fel. Ser Davos ekkor került a belső körbe azzal, hogy becsempészett neki egy rakás hagymát meg szárított marhahúst, és most ott tartunk, hogy Stannis meg fogja tenni a Király Segítőjének, ha a trónra ül. Ser Davos meghatódik, de azért csak átfut a fején, hogy mi lett a legutóbbi Segítők sorsa, legalábbis remélem.

stannis_1.png

Qarth:

Dany kétségbe van esve, mert a sárkányok nélkül nem megy sehová, pedig nagyon kellene, mert Qarth nem biztonságos hely. Ser Jorah kerített is neki egy hajót (egyet, baszki, azzal nem lehet trónt foglalni), menni kéne hazafelé, de sürgősen. Dany nem megy sehová addig, míg a sárkányok vissza nem kerülnek hozzá, és ehhez Ser Jorah segítségét kéri, aki, mivel szerelmes a nőbe, elviszi majd szépen a boszorkánymesterhez az Élőhalottak házába. Fasza hely lehet, na.

dany_1.png

Itt egy exkluzív videó a sorozat szinkronjáról, amiben én is kipróbálom a mesterséget, kevés sikerrel: 

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on:

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felagund 2012.05.22. 18:43:10

@Mj: A királyvári lázadáshoz? Hááát :D

De egyébként én is csak tippelek, nem egészen értem, hogy miért kell notóriusan mindenkinek gyalog járni...

Letienne 2012.05.22. 18:44:08

@Felagund: a sorozatban azt mondta addig nem békül, amíg meg nem hajlik előtte. tolvajnak azért tartja, mert el akarja szakítani az északi királyságot.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.22. 18:45:22

@Felagund:

Miért, mennyi lóra lett volna szükségük a főbb szereplőknek, plusz azoknak, akik a kíséretből az előtérben vannak, tehát mutatni kell őket a képernyőn?

Krogshöj 2012.05.22. 19:13:12

Ezt az esetlen "Segítő" fordítást a könyvek vagy a sorozat fordítója követte el?

nordas 2012.05.22. 19:16:25

Ezt a Robb-os történetet nagyon elrontották, és nem csak a romantikázások miatt. Robb sose jött volna össze egy volantisi idegennel (akár nemesi csaj, akár nem). A Westerlingek nem tartoznak westeros legerősebb családai közé, de az egyik legnagyobb múltjuk van, ahogy a könyvből kiderül.(nagyobb mint a Freyeknek) Ráadásul Robb azért gabaolyodott össze Jeyne-el, mert megsebesült, és ő pedig elláta a sebeit.
A sorozat ettől függetlenül nem rossz, Tyrion,Bronn, Arya, és Tywinn mindenképp nagyot dobnak a minőségen.
Viszont ha a következő rész a blackwater csata, akkor nagyon kiváncsi vok mi lesz az utsó részben....

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.22. 19:26:24

@Krogshöj:

A könyvben is a király segítője cím olvasható, szerinted milyen forma lenne alkalmasabb? Amúgy engem jobban zavar, hogy a fordító annyi fáradságot nem vett, hogy utánanézzen a lószíneknek, holott a magyar nyelv ebből a szempontból igen árnyalt, és fél perc gugli után kiderül, hogy a fehér szürke, a barna pedig pej/sárga.

@nordas:

Legalább írd ki, hogy spoiler.:-/

nyílméregbéka 2012.05.22. 19:29:27

Azt nem értem, hogy ha a királyvári jelenetek mindig majdnem szó szerint követik a könyvet - és ugye a könyv mindig "az igazi" -, akkor mért kell más szálakat elkúrni? A Robb csaja-szál valami nagyon frankó lett a könyvben, ehhez képest ez most így halovány. És ezt most nem azért mondom, merthogy szerintem a regény mindig alapvetés és szentírás, jó irányban OK eltérni tőle, de ha gyengébb lesz a végeredmény, akkor marhára nem kellett volna.
Az első évadban is volt olyan, ami a filmben jobb volt. De ez a Robb tyúkja-dolog most nem.

Andal 2012.05.22. 19:42:47

Egyébként nagyon jó volt az extra videó is, kicsit se lett volna WTF ha egy mellékszereplő sixx hangján szólalna meg. :)

XocoLatte 2012.05.22. 19:53:03

Nem olvastam a könyveket, az első kötetbe belekezdtem (eredeti angol változatban), de baromi hosszúra sikeredtek, rétestészta-ízük van. A tagolás is nagyon fura, szóval nekem nem tudott megtetszeni.
A tévésorozat ellenben tetszik, bár abszolút egyetértek, 10-10 epizóddal (550 perc) elintézni 1-1 kötetet hagy némi kívánnivalót maga után.
Talisa-szerelmi szál kár, hogy hiányzik a könyvből, közel-távol a legvonzóbb nőszereplő, és a színész bombajó. Személy szerint már nagyon vártam, hogy egymásnak essenek és legyen némi bőrfelszín is mutatva a képernyőn...
Cat nem csak megzakkant, de egyértelműen hatalmas, már-már hihetetlen szarvashibát követett el: mennyire hihető már, hogy egy Jamie formátumú lovagot gey androgén-túltengésben szenvedő női lovagra bízva akar fogolyként eljuttatni Királyvárba, ami jócskán arrébb található? Láthattuk, hogy Jamie faszán tud fojtogatni a rabláncával, szerintem csak idő kérdése, mikor öli meg ezt a nőóriást is.
Tyrion nagyon frankó, nem véletlenül kapott a karakter megformálásáért Emmy-díjat P Dinklage.

WhyCantITouchIt? 2012.05.22. 19:56:55

"A man can go kill himself" :D

trivulzio 2012.05.22. 20:13:49

az utolsó két rész ahogy a piromanták tüze nagyot fog robbanni mert jól "megágyaztak" neki...
legalábbis nagyon-nagyon remélem
mert eddig tényleg vérszegény az akciókat nézve második évad

Turambar 2012.05.22. 20:21:34

@Letienne: Ezzel csak az a baj, hogy ugyan az ötlet nagyon pofás és Stannis ebbe bele menne sztem, mert a warden of north az ő hűbérese, de a Robbot támogató urak nem igazán, miután közfelkiáltással szavazták meg királynak, afféle "nekünk nem parancsol holmi déli köcsög" felhanggal.
Ezek után nehezen nyelnék le, hogy mégis vissza a Vastrón uralma alá.

Turambar 2012.05.22. 20:23:29

@Felagund: Nem gondolnám, hogy Robbnak bitót szánna, ha Robb hajlandó lenne visszatérni hűbéreseként.

Letienne 2012.05.22. 20:49:16

@Turambar: Ennyi mozgástere van Robbvan szerintem, mit tehetnének ellene az északi urak? Akarata ellenére királyt csinálnak belőle, vagy Brant koronázzák meg?

Ha Robb úgy dönt, hogy belemegy, s az északi seregnek csak a fele, harmada tart ki mellette, akkor a lokálpatrióták már túl gyengék lesznek ahhoz, hogy bármit is csináljanak Robert+Stannisszal szemben.

Nagyon rossz pozícióban vannak az Északiak, amíg ők lekötik A lennisterek seregeit, addig Stannis kénye kedvére mehet a főnyeremény után.

Gondolom nem ez fog történni, mert akko Lannistereknek még befigyel a tyrelliekkel való házasság, ami rögtön kétszeresére növeli majd a seregeik számát.

Csodálkozom, hogy egyik pénzes család sem vásárolt még pár ezer katonát a szabad városokból.

Letienne 2012.05.22. 20:51:25

Jézusom, miért nincs egy rendes hozzászólás-szerkesztője a blog.hu-nak. Nem tudom átlátni a commentemet.

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.22. 21:33:27

ne spoilerezettek már, az isten bassza meg.

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.22. 21:34:01

és nem, nem érdekel, hogy odaírod, hogy spoiler, kibaszlak érte, oszt jónapot.

Darkhorse 2012.05.22. 22:02:49

Elmennek ezek a redvás sunyiba! Egyszerűen nem értem miért kellett Robbnak a nyílt színen megreszelni a szíve választottját (erről a könyvben szó se volt) Vagy az őt játszó színész rágott be, hogy ebben a filmben már mindenki dugott csak ő nem és kierőszakolta a jelenetet?

ezüstérem 2012.05.22. 22:04:33

@Letienne:
Elvileg nem a Hegyre hagyja Harrenhalt Tywin, mikor lelép, hanem pont egy ilyen esterosi kompániára, Vargo Hoat vezetésével. De ez mindegy is a történet szempontjából. Azt, hogy a harmadik évadban hogy oldják majd meg, azt gyanítom úgy vették, hogy az legyen majd a jövő-Marshall és jövő-Ted problémája.

Én először láttam az első évadot, aztán elolvastam a könyvet. Nekem akkor megdöbbentő volt, hogy a jelenetek, párbeszédek 85-90%-a szóról szóra ugyanaz mindkét esetben. Ezek után nagyon meglepődtem azon idén, hogy mennyi eltérés van. Értem én, hogy költségcsökkentés, meg minden. Pedig gondolom bőven nagyon erősen nyereséges a sorozat. Így a producerek kisajtolhattak volna még +30%-ot az HBO-tól, hogy sokan azért ne pártoljanak el. Nem véletlenül Martin írta a könyveket és nem a Benioff meg Weiss. 12 részben, +10 szereplővel és kicsit lassabb történetmeséléssel sokkal érthetőbb lenne mindenki számára, hogy ki mit miért csinál. Sokszor nekem se megy már.

Remélem azért én maradhatok :)

Darkhorse 2012.05.22. 22:19:15

@ezüstérem:
Annak idején amikor az első szériát forgatták írogattak róla, hogy Martin mint szakértő működik közre a forgatáson és nem lehet csak úgy össze-vissza keverni a dolgokat mert háklis az öreg.
Na lehet, hogy a második sorozat forgatásán már nem volt jelen. :)

Letienne 2012.05.22. 22:27:16

@ezüstérem:
Szándékosan nem olvasom a könyvet, hogy ne az eltérésekre legyek úgy ráfixálva, mint kamaszgyerek a pultoslányra.

Gondolom ezt nem csak a költségek motiválják, hanem a formátum és a célközönség is. Elvégre az első évad mégiscsak 60%-ban expozíció volt.

Más, nem ide tartozik, de belenéztem a "szégyentelen - shameless" Brit és amerikai verzióiba is. Ritkán van ilyen, de akkor ledöbbentem azon, hogy gyakorlatilag jelenetről jelenetre, párbeszédről párbeszédre minden megegyezik.

Darkhorse 2012.05.22. 22:35:14

@Letienne: Lehet, hogy neked van igazad, mert a film után a könyv sok örömöt, újdonságot fog jelenteni viszont fordítva igencsak jelentő hiányérzettel küszködöm.

XocoLatte 2012.05.22. 23:40:45

@gunsmoke: Nekem is az első pillanattól fogva iszonyat tetszik, no de kinek a pap, kinek a papné... Viszont attól esett le az állam, amikor utánakukkoltam, ki játssza a csaj szerepét: Charlie Chaplin unokája, Oona Chaplin, spanyol színésznő.

zumm 2012.05.23. 00:51:06

@Letienne: "Szinte biztos, hogy Varys mentette ki a Shaeát a Rózsinak adott lánccal"
Nem, még az első évadban Deresben látjuk a láncot Ros nyakán, mikor Theonnal hetyeg (T: na és mekkora bottal jár a kisember? R: meglepődnél, és a nyelvével is remekül bánik. T: látom, bőkezűen ad borravalót is - és itt még meg is fogja a láncot)

"sőt, lehet, hogy kifejezetten ő sugallta a az egész fogjuk le a kurváját motívumot is azért, hogy Tyrion látványos megerősödését fékezze."
A kölcsönös finom fenyegetőzések után szerintem nem tenné, szerintem inkább abban lehetett benne a keze, hogy félrevezesse Cerseit, nehogy Tyrion őt vegye elő Shae bebörtönzéséért.

zumm 2012.05.23. 01:07:43

Engem azért zavart nagyon, hogy Talisa egyből Robb gatyamadzagjáért nyúl, mert nekem karakteridegen egy nemesi származású hölgytől, hogy azonnal széttárja a lábát egy fickónak, akihez hozzá akar menni (legalábbis nem akarja, hogy elvegye a Frey-lányt). Még akkor is, ha közben szabadúszó felcsert játszik. Ugyanígy Maergery vagy hogy hívják, az is egy kis széltől is óvott nemeslány, aztán milyen rutinos ribanctekintettel javasolta a férjének, hogy csinálják hármasban. De azt hiszem, ezért csak Martin túlfűtött, a vérfertőzést is kedvelő fantáziáját okolhatjuk.

LEGOlas 2012.05.23. 06:36:15

@nordas: Mi lenne, a csata vége... Azt csak nem képzeled, hogy egy részben lenyomják a végkifejletet is.

LEGOlas 2012.05.23. 06:46:05

@zumm: Ezek a westerosi lányok-asszonyok (is:) elég sok esetben hagyatkoztak a csúnyájuk segítségére. Ezt nem találom annyira meglepőnek.

LEGOlas 2012.05.23. 06:48:40

@sixx: Kár a (trágár) karaktereket rájuk pazarolni. Aki úgy kezdi, hogy "NEM IS OLVASTAM A KÖNYVET", de így vagy úgy kellene cselekednie Robbnak, Jamienek, Cerseinek/Tyawinnak stb. ők a legnagyobb spoilerezők. Nyugodtan kirakhatod őket, el se kell olvasni, hogy mit írtak éppen.

chrisred 2012.05.23. 06:51:11

@zumm: Inkább a forgatókönyvíróét. Talisa nem létezett Martin fantáziájában, Margaery pedig 15 éves lány volt.

chrisred 2012.05.23. 06:53:44

A legdurvább spoilerek itt a cikk után berakott videóban találhatóak, Jaqen igazi "szakmája" meg hasonlók. :)

Kritikájj Mást! 2012.05.23. 08:08:32

@Fyall: Cat okolható mindenért azért túlzás. Cersei mindenképpen kinyírta volna Robert királyt.Ráadásul Lord Tywin még Robert király halála előtt elkezdte a lázadást azzal, hogy a Hegyet elküldte fosztogatni a Folyóvidékre.Szóval ha a Starkok csak ülnek a seggükön és nem csinálnak semmit akkor is pofán lettek volna vágva.
Sajna egyre jobban hanyagolva vannak a rémfarkasok. Pedig a Stark gyerekek és farkasaik sorsa összekapcsolódik.

Valandil 2012.05.23. 09:48:53

@nordas: Helyesírásra tessék figyelni! Helyesen az wok, nem pedig vok.

Link Elek 2012.05.23. 09:53:14

a magyar szinkronhangok nagyon gazok.
total nem illenek a karakterekhez. :(

fran7 2012.05.23. 10:38:50

@Kritikájj Mást!: Pedig Cat mindenért hibás. Minek küldi el Nedet Királyvárba a lányaival? Miért hagyja ott a legkisebb gyerekét és a nyomorék fiát Winterfellben. Minek egyezkedik Robb háta mögött? Miért hallgatott a zakkant nővérére. Számomra ő a top1-es negatív főhős, pedig mennyire jót akar mindig. Csak a gondolkozás nem megy neki. Mondjuk Martin ebben a részben elspoilerezett egy jövőbeni eseményt, amiről a könyvben nem derült ki semmi? Vagy nem?

Letienne 2012.05.23. 10:50:39

@Link Elek: azok hát. Peter Dinklage csak a hangja alapján férfiasabb, mint a szinkronszínész. Baelishből pedig kamaszkölyköt csináltak. Hodor pedig vinnyog, mint egy kisegér.

Letienne 2012.05.23. 10:51:58

Pedig pedig pedig pedig pedig na belőlem se lesz már újságíró. Apropó, Sixx, meg voltál fázva?

zumm 2012.05.23. 12:34:16

@chrisred: Jogos, bár Martin bácsit se kell félteni.

I am Not A Princess I am A Khaleesi 2012.05.23. 13:35:20

Ez a Robb-Talisa szál annyira szar. Ahogy andalognak... Meg baszki megbeszélés közepén a csaj csak úgy beténfereg... A faszom történet, hogy lett láb/kar amputáló... Aztán végre basznak. Ja nem! Ők szeretkeznek. Nem is mutatják, mert azt nem szokták. :))

Krogshöj 2012.05.23. 15:05:59

@Mj: Szerintem ez azon esetek egyike, amikor a szó szerinti fordítás szabatosabb is. A Király Keze frappáns megoldás lett volna szerintem. A segítő kicsit esetlennek hangzik számomra.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.23. 15:09:07

@Krogshöj:

Ez számomra is elfogadhatóbb lenne.:)

Tájfájter 2012.05.23. 19:29:29

@Kritikájj Mást!:

Tywin azután küldi el a Hegy-et fosztogatni, hogy Cat és a tesója lefogatta Tyriont. Ezért megy a Hegy pont a Tully-k földjére.

Jamie dettó ezután esett neki Nednek.

Cersei lehet, hogy kinyírta volna Robertet egyszer, de az a pofon amit Ned ágyánál kapott volt az utolsó csepp a pohárban. Ha nem kapta volna a pofont akkor még lehet ölték volna egymást ahogy szokták.

scsaba1 2012.05.23. 21:09:07

@zumm:

De miért, szerinted a (elképzelt) középkorban nem dugtak az emberek? Másrészt az (elképzelt) középkorban meglehetősen gyakoriak voltak a szoros rokonházasságok is, különösen a arisztokráciánál.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.23. 21:38:26

@scsaba1:

A szoros rokonházasságok a zárójel nélküli középkorban nem voltak gyakoriak, az unokatestvér engedéllyel még csak-csak, na de tesók? Jóformán kizárt, ez ugyanis tabu volt, ahogy a keresztszülő is, aki az elmúlt kb. 100 évet kivéve nem is állt a keresztgyerekével rokoni kapcsolatban.

Letienne 2012.05.23. 21:52:57

@Mj: az avatarja hasonlít a filmbéli Maergary Tyrellre.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.23. 23:14:29

@Letienne:

Őszintén szólva, a lehető legnagyobb alázattal mondva sem örülnék, ha a Maergary-t alakító Natalie Dormer testében kéne élnem. Az arca még hagyján, de a többi... Maradjunk annyiban, hogy az avataromon a saját képem látható, és nem szeretnék hasonlítani a színésznőre, de azért kösz, ha bók akart lenni.:)

Letienne 2012.05.23. 23:40:44

@Mj: Arcának szépek ívei s szemei mint a liliomszirom, de a testére nem emlékszem, bár biztos volt már meztelen jelenete is, elvégre itt már tényleg csak Ária és Briós nem dobta még le a textilt. De nem, nem ismerkedni járok ide csak arra voltam kíváncsi, nem e onnan van a kép.

A testvérházasság azért elő-elő fordult zavarosabb időkben. VI. Henriknek, A rózsák háborújának egyik főszereplőjének a jegyese pl három gyermeket szült a testvérének. Upsz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.24. 00:03:27

@Letienne:

Sajnos nekem beleégett a retinámba a gravitációnak idejekorán engedelmeskedő keblek látványa.

VI. Henrik konkrétan gyengeelméjű volt, és ha szép és ambiciózus, személyesen csatát vezető feleségére, Anjou Margitra gondolsz, még a legszaftosabb pletykák sem emlegetnek semmilyen testvért vele kapcsolatban, pedig a szerencsétlen király az ágyban sem lehetett a topon. (A hölgyeménynek egy szem gyereke volt ráadásul.) Úgyhogy nem tudom, hogy pontosan milyen jegyesre gondolsz. Még mielőtt beírnád a Szűz özvegyet mint forrást, közlöm, hogy a fantáziából és korabeli pletykákból összegyúrt történelmi regények messze nem azonosak a történelmi forrásokkal, amelyeket szintén kritikusan kell kezelni.

cyd 2012.05.24. 00:03:41

@Krogshöj: A Király Keze megfogalmazás úgy hangzik, mint egy végrehajtó, aki csak cselekszik a király helyett.
A Segítő találóbb, mert ő nem csak egy kéz, hanem ész is.

Letienne 2012.05.24. 00:16:23

@Mj: Áh, messze nem olyan vészes, ráadásul, ha nem lógna, csak bolhacsípés volna így legalább lehet vele játszani. Jó messziről.

De nem nem nem, ennek az úrnak és becses feleségére gondoltam. en.wikipedia.org/wiki/John_V_of_Armagnac

Letienne 2012.05.24. 00:21:37

@cyd: de a király segítője meg úgy hangzik, mintha a király cselekedne, ő pedig csak asszisztálna ahhoz, ami nem igaz, hisz -legalább is a film alapján -az operatív tevékenységet irányítja.

Úgy látom Westerlos még a Magma Charta előtt jár, a királyság teljes jogrendszere a "mindenki engedelmeskedik a feljebbvalójának és kuss" princípiumban foglalható össze.

cyd 2012.05.24. 00:48:42

@Letienne: Segít. Döntést hozni és/vagy végrehajtani.

Letienne 2012.05.24. 00:55:57

@cyd: Akkor Aide vagy Helper lenne, Lehet azzal érvelni, hogy a Hand helentésébe végül is belefér, de akkor azt is meg kell magyarázni, hogy miért nem egy, a "segítőt" jobban visszaadó szót használt az író.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.24. 01:49:44

@Letienne:

Sok minden érdekes dologgal lehet játszani, ami nem annyira esztétikus.:) Mindenesetre se a szúnyogcsípés, se a rugalmasságukat vesztve megereszkedő, majdan cukkini formájú mellek nem számítanak általában a top 10 vonzó dolog közé.:)

Wikipédiát semmi esetre se idézz, ha történelmi források megnevezését kérik tőled.:) Azon túl, hogy bárki szerkesztheti, azaz megbízhatatlan, nem is elsődleges forrás.

Letienne 2012.05.24. 09:00:06

@Mj: Csak az a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát;) minden másra ott a maste.. melltartó. Annak a lánynak pedig olyan fantasztikusan csókolható nyaka van, hogy a közeli cukkiniföldekre is szívesen leereszkedne az ember fia:)

A legtöbb ember nem tudja, hogy mennyi *creative content* van ott fent, s ezért mindent s annak ellenkezőjét is a wikivel alá lehet támasztani:)

De az látszik, hogy a helyiek tabuként kezelik a testvérek közötti házasságot, ebben nincs akkora eltérés a valóságtól. Nekem leginkább a társadalom bemutatása hiányzik, bár tudom hogy ez nem az a műfaj.

cyd 2012.05.24. 09:04:43

@Letienne: Ne visszafelé fordítsd.
Magyarban a Segítő jobban lefedi a személy funkcióját, mint a tükörfordításból eredő Király Keze.

Letienne 2012.05.24. 09:23:07

@cyd: Tehát az az állításod, hogy Martin "segítőt" akart írni és erre a "hand" alkalmasabb angol kifejezés volt, mint a "helper" vagy "aide".

Ezt én nem tudom elfogadni, mivel a kézhez a valóságban is a cselekvés, az akarat és a hatalom fogalmai társulnak, ezért legalább annyira lefedi a kifejezést, mint az üres és unalmas "segítő".

+ ezt a szót használta az író.

cyd 2012.05.24. 09:35:20

@Letienne: De megint visszafelé gondolkodsz. Ne a Segítőt fordítsd angolra.
Az állításom az, hogy funkcióját tekintve közelebb áll ez a fordítás, mint a szó szerinti.
A szó szerinti legfeljebb kicsit régies, átvitt értelmet adhatott volna a tisztségnek. Az meg minden olvasó/néző egyedi befogadásán múlik, hogy mire asszociál egy kézből vagy segítségből.

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.24. 09:37:14

Ha valaki a Király Kezének akarja a Segítőt fordítani, ill. azt hiányolja, miért nem így fordították, azzal nem tudok mit kezdeni, inkább olvasson még sokat.

fran7 2012.05.24. 09:51:07

Hogy bonyolítsam a helyzetet: szerintem a Segítő a magyar történelemből kiindulva, akár kormányzó is lehetne. Van hasonlóság mondjuk Ned Stark és hunyadi János között. Vagy esetleg Tyrion és Szilágyi Mihály között. De érthető, hogy nem ennek fordították. Minden hasonlósági pont ellenére. Bocs az okoskodásért.

Llew 2012.05.24. 10:01:26

@fran7: Te nézted az első évadot?
"Minek küldi el Nedet Királyvárba a lányaival?"
Mert Ned visszautasíthatatlan kinevezése
mellett Robert gyakorlatilag Joffrey és Sansa esküvőjét is leservezte két szóban. Azt sem lehetett visszautasítani. Ezek után Sansának mennie kellett délre, Arya meg kb. az udvarhölgyeként ment volna vele, meg hogy ő is úri hölgyi nevelést kapjon.

"Miért hagyja ott a legkisebb gyerekét és a nyomorék fiát Winterfellben."
Mert a nővére levele és a Bran elleni merénylet alapján úgy vélte - nem alaptalanul -, hogy a család nem otthon lévő tagjai veszélyben vannak.

"Minek egyezkedik Robb háta mögött?"
Egyrészt mert Robb még félig gyerek, és elég kötött pályán mozog a külső kényszerek és a hűbéresei elvárásai között.

"Miért hallgatott a zakkant nővérére."
Mert hiába nem százas a nővérke, a vidék urának özvegyeként ő volt a góré, Cat meg csak vendég. Rokonság ide, vagy oda. Az északi urak is hallgattak bizonyos szinten Catre, de legalábbis megadták neki a kellő tiszteletet. (Nem most Jaime elengedésekor, hanem korábban)

@Letienne: @cyd:
nem akarnék nagyon nyelvészkedni, de az egész nyilván az angol give a hand = segít kifejezésből ered, ami talán kifejezőbb, mint a magyar verziója, de szószerint magyarul meg nem értelmezhető, így a Segítő teljesen megfelelő.
Arról nem is beszélve, hogy a tisztség betöltőjének voalójában tényleg csak segíteni kellene a királyt. Az más kérdés, hogy Robert teljesen leszart mindent, és csak a királyi lét pozitívumaira tartott igényt a szar részét rálőcsölte először Jon Arrynra, majd Nedre.

Letienne 2012.05.24. 10:06:22

@cyd: Arra próbállak rávezetni, hogy lehetetlen hogy a funkcióját a "Segítő" írja le pontosabban, mert a Segítő magyar szó által sugallt funkcióra van egy csomó megfelelőbb szó.

De rendben van, nézzük másik oldalról a témát.

Tehát azt mondod segít döntéseket hozni.

Mit jelent a segítő? A magyar nyelvben sem a hazai sem más országok államigazgatása és katonai szervezetének leírására nem használja ezt a szót. Nem lehet arra appellálni, hogy erre meg erre a jelentésre utal, mert ennek a jelentésnek a magyarban nincs hagyománya. A legközelebbi kifejezés,a segéd pedig már messze van a tanácsadótól.

Végül pedig a segítő egy olyan általános kifejezés amely csak kor kontextusában a hadapródtól kezdve a királyi tanácsosig mindenkit lefed. Amikor ezt a kifejezést használjátok, akkor annyira kitágítjátok a titulus nevét, hogy azzal megfosztjátok minden kifejezőértékétől.

Letienne 2012.05.24. 10:17:15

@Llew: Nem akarok kötözködni, de egyáltalán nem magától érthetődő, hogy a hand=segít igéből visszaképzett főnévről lenne szó.

"de szószerint magyarul meg nem értelmezhető"

Ez sajnos nem igaz, a magyar (majdnem?) pontosan erre használja a "jobbkéz" fogalmát".

Melyik pontosabb fordítás a "A király jobbkeze"

vagy a Segítő?

Mindenféle gúny nélkül meséljétek el, miért vagytok rápörögve a "királyi tanácsadó" szerepkörre.

fran7 2012.05.24. 10:18:49

@Llew: 1. A nővére figyelmeztette, hogy a férjét megölték az udvarba. Ez óvatosságra inthette volna, a pozícióval kapcsolatban.
2. Milyen anya az, aki a nyomorék gyerekét és az óvodáskorú gyerekét hosszú hónapokra elhagyja. Ez elképzelhetetlen. Legalábbis felénk.
3. Még a Freyes dologban belefér az egyezkedés, de a többi a szűklátókörűség mesterműve a részéről.
Inkább bajt csinál, mint segít.
4. Már nem is emlékszem mire írtam.
Összefoglalva: Nagyon nem kedvelem Cat-et az elejétől kezdve, s az ellenszenvem csak fokozódott a könyvek olvasása során.

cyd 2012.05.24. 10:25:27

@fran7: Dettó, csak nekem a nádor ugrott be.

@Llew: Ilyesmi élmélet mentén védem én is a Segítő fordítást.

@Letienne: Most azt kéred számon, hogy egy kitalált világ, kitalált pozíciója nem hasonlít semmi valósra?

Letienne 2012.05.24. 10:38:26

@cyd: Azt kérem számon, hogy miért egy olyan fordítást támogatsz, ami a szó szerinti jelentésen kívül semmiféle pluszt nem ad.

Ha először hallod azt a kifejezést, hogy a király segítője, nem tudod megmondani hogy az öltöztetőembere vagy egy udvari tanácsos.*

Ezzel szemben, ha azt hallom, hogy King's Hand kapásból a király akaratának végrehajtója jut eszembe.

Őszintén, mondd, hogy nem veszett el jelentés és ezáltal nem lett laposabb, üresebb, ízetlenebb a szöveg.

fran7 2012.05.24. 10:46:06

@Letienne: Akár igazad is lehetne, de egy poszt nem csak azt jelentheti, amit a neve sugall. Négy King's Hand jut eszembe kapásból Tywin, Tyrion, Jon Arryn, Ned Stark. Ne mond, hogy nem érzed, hogy ez a 4 ember mind teljesen másképp töltötte meg a címét tartalommal? Ez is olyan mint az emberek megítélése. Például Cerseit látod valamilyennek az első kötetben, s egészen másképp látod a negyedik kötet végére. Ugyanazt az embert.

ebilafan 2012.05.24. 10:57:18

@fran7: Áhh, ezért most nagyon kedvellek.

Itt-ott már írtam, hogy anyai ösztön meg elvakult szeretet ide vagy oda, néha azért gondolkodni és mérlegelni sem ártana, és ebben Cat több, mint csődtömeg.
Éppen ezért nem szeretem a karakterét, nekem az impulzív, érzelmi alapon döntéseket hozó típus egyszerűen értelmezhetetlen, így visszatetsző.

Egyébként kimondottan kár, hogy anno Ned elvette a bátyja jegyesét (becsület, mint tudjuk, meg kötelesség)- ha csak Lysát nézzük is, látszik, hogy a Tully gének sok jót nem jósolnak a hordozóiknak agyi szinten.
(A családról nem írhatok, me' sixx kibaszna, mint macskát szarni, de Jon Arryn normális volt, még előrehaladott kora se elfogadható ok olyan csökevényes leszármazottra, mint az a Robert kölyök - lásd Lysa génjei és nevelése, pfejj.)

Szóval nem volt jó ötlet az életrevaló, kemény északi génkészletbe Tully vért kavarni. :( (Most annak nem nézek utána, hogy a keveredés létrejöttéről anno ki döntött és melyik családban, ez már nem számít.)

Nem véletlen, hogy Sansa kiköpött Tully (és Robb is az anyjára hajaz), míg Arya, aki a legéletrevalóbb és okosabb a leszármazottak közül, nos, kiköpött Stark.

Llew 2012.05.24. 10:59:29

@Letienne:
a király jobbkeze szövegben teljesen jó, de titulus megnevezésként bénán hangzik, márpedig ennek is szempontnak kell lennie. Segítő meg szerintem inkább rendben van.

"a király segítője meg úgy hangzik, mintha a király cselekedne, ő pedig csak asszisztálna ahhoz, ami nem igaz, hisz -legalább is a film alapján -az operatív tevékenységet irányítja."
Mert igazából a királynak kéne, erre írtam, hogy
"Az más kérdés, hogy Robert teljesen leszart mindent, és csak a királyi lét pozitívumaira tartott igényt a szar részét rálőcsölte először Jon Arrynra, majd Nedre."

"Lehet azzal érvelni, hogy a Hand helentésébe végül is belefér, de akkor azt is meg kell magyarázni, hogy miért nem egy, a "segítőt" jobban visszaadó szót használt az író."
Miért kéne megmagyarázni? Egyik reggel felkelt és fogmosás közben ez jutott eszébe és úgy gondolta, hogy kurva jól hangzik a King's Hand.
A elvárásod olyan, mint mint mikor irodalom órán a tanár azt várja, hogy a gyerek rájöjjön az író gondolatiara egy verselemzés során. Simán éhes vagy piás volt, kellett neki a pénz, vagy leakarta dumálni a bugyit egy nőről. Nem kell magasztos gondolatokat keresni mindenhol.

"Mindenféle gúny nélkül meséljétek el, miért vagytok rápörögve a "királyi tanácsadó" szerepkörre. "
Szerinted mi a Kistanács, és az azt vezető Segítő szerepe?

@fran7:
"1. A nővére figyelmeztette, hogy a férjét megölték az udvarba. Ez óvatosságra inthette volna, a pozícióval kapcsolatban."
De ettől még nem mondhatták vissza. Cat pedig az óva intés miatt indult titokban Ned után, és kérte a régi - megbízhatónak tartott - barát Kisujj segítségét. Ned a maga módján igyekezett is kideríteni az igazságot, csakhogy amint azt Varrys most meg is egyezte, nem ismerte a "játékot". Ahogy igazából Cat sem.

"2. Milyen anya az, aki a nyomorék gyerekét és az óvodáskorú gyerekét hosszú hónapokra elhagyja. Ez elképzelhetetlen. Legalábbis felénk."
Milyen anya lenne az felétek, aki a biztonságban tudott gyerekei kedvéért magára hagyná a veszélyben lévőket? Mellesleg te is egy középkori jellegű, farkastörvények uralta világban élsz, ahol mindennapos, hogy a családtagjaid életveszélyben vannak a politikai ellenfeleitek miatt?

"3. Még a Freyes dologban belefér az egyezkedés, de a többi a szűklátókörűség mesterműve a részéről.
Inkább bajt csinál, mint segít."
Cat nem egy Tyrion vagy Kisujj politikai alkudozás terén, de
Robbot még így is messze lepipálja, hisz a srác csak a csatatéren nyerő. Nem emlékszem pontosan, de mintha a Renly felé tárgyalást is ő javasolta volna, és végül hozta volna tető alá. Az, hogy a körülmények eltörölték, nem az ő hibája.
Jaime kapcsán vitatható a döntése, de azt inkább anyaként, mint politikusként hozta és bár Robb háta mögött cselekedett, fiú úgy is kényszerpályán volt a Karstark eset miatt, és előbb-utóbb kénytelen lett volna politikusként más érdekeket a húgai élete elé helyezni. Boltont is hányszor kellett leteremtenie, hogy a lépéseik nem kockáztathatják sem a húgai, sem az öccsei életét. Ha úgy vesszük Cat megmentette fiát attól a döntéstől, hogy feláldozza a húgait az "országáért", mikor gyakorlatilag az egész háború a családtagjai kiszabadításáért kezdődött.

Llew 2012.05.24. 11:06:40

@ebilafan:
"Szóval nem volt jó ötlet az életrevaló, kemény északi génkészletbe Tully vért kavarni."
Nednek is mennyire bevált. :D

"Nem véletlen, hogy Sansa kiköpött Tully (és Robb is az anyjára hajaz), míg Arya, aki a legéletrevalóbb és okosabb a leszármazottak közül, nos, kiköpött Stark. "
Imádom Aryát és csípem a Starkokat, de csak addig életrevalóak amíg azt karddal a kézben ellehet érni. Lásd. Ned. Aryának az a mázlija, hogy jobb a segítsége, mint a faternak volt.

fran7 2012.05.24. 11:10:01

@Llew: Nézd nem gondolom azt, hogy a te nézőpontod ne lenne jogos. Elfogadható, de én másképp látom.
Mondjuk annyiban mindenképp vitatkoznék veled, hogy a háború elsődleges oka a lányok kiszabadítása lenne. Nem a bosszú az igazi ok.

fran7 2012.05.24. 11:14:55

@Llew: Ned a tragikus hős archetípusa. Folyton a bátyjával versenyzik, még az ő jegyesét is kell elvennie. Tudja, hogy ő addig életrevaló, míg kard a kezében van. Ezért nem akar menni Királyvárba. De nem mondhat nemet a feleségének és a legjobb barátjának, akivel végigharcolta az egész életét. Eleve bukásra ítélt ember, amint kimozdul Deresből és Északról.

XocoLatte 2012.05.24. 11:33:22

@Letienne: Kezd picit parttalanná válni ez a vita... Anélkül, hogy igazságot akarnék hirdetni, ajánlom a vitázók figyelmébe valamelyik angol szótár szójegyzék magyarázatát, a 'hand' kifejezés második jelentéstartalmára pedig különösen jó lenne figyelmet szentelni:
control, power, charge, authority; command, responsibility, guardianship, management, care, supervision, jurisdiction; possession, keeping, custody; clutches, grasp, thrall; disposal;

Na kb. ennyit a "Segítő" hibás vagy félrefordításról...

XocoLatte 2012.05.24. 11:40:12

@XocoLatte: Bocs, nehogy félreérts: ezt a többi hozzászóló érvelésének cáfolataként próbáltam idézni, vagyis, hogy mennyire bénázásra vall, hogy a King's Hand kifejezést a Király Segítője kifejezésként ferdítették.
Nyilván olyanok, akik cikinek tartanák elővenni a szótárt, ha már a maguk zsenialitásától elkábulva ilyen angol tudással is beérik.

XocoLatte 2012.05.24. 11:44:20

@sixx: Talán a Király Helytartója a jelentéstartalomnak jobban megfelelő fordítás lett volna, minden kétséget kizáróan jobb, mint a Király Segítője, ami kapitális baromság.

Letienne 2012.05.24. 11:48:45

@Llew: Llew 2012.05.24. 10:59:29
@Letienne:
a király jobbkeze szövegben teljesen jó, de titulus megnevezésként bénán hangzik, márpedig ennek is szempontnak kell lennie. Segítő meg szerintem inkább rendben van.

Csakhogy az angolban ugyanez a probléma merült fel. Ha King's right handből King's handbe történő rövidítés az angolban működik, akkor a magyarban miért nem?

Boncolgatjátok itt a jelentéseket, de nem veszitek észre, hogy Martin, más szóval a csóka, aki az egészet írta ugyanezeket a jelentésbeli bizonytalanságokat simán bevállalta.

"a király segítője meg úgy hangzik, mintha a király cselekedne, ő pedig csak asszisztálna ahhoz, ami nem igaz, hisz -legalább is a film alapján -az operatív tevékenységet irányítja."
Mert igazából a királynak kéne, erre írtam, hogy
"Az más kérdés, hogy Robert teljesen leszart mindent, és csak a királyi lét pozitívumaira tartott igényt a szar részét rálőcsölte először Jon Arrynra, majd Nedre."

Szerinted ezekkel a szerző nem volt tisztában? Ha neki megfelelt, a magyar fordító milyen jogon dönt úgy, hogy neki nem?

"Lehet azzal érvelni, hogy a Hand helentésébe végül is belefér, de akkor azt is meg kell magyarázni, hogy miért nem egy, a "segítőt" jobban visszaadó szót használt az író."
Miért kéne megmagyarázni? Egyik reggel felkelt és fogmosás közben ez jutott eszébe és úgy gondolta, hogy kurva jól hangzik a King's Hand.
A elvárásod olyan, mint mint mikor irodalom órán a tanár azt várja, hogy a gyerek rájöjjön az író gondolatiara egy verselemzés során.

Aham,s szerinted amikor Fred7 azt mondja, hogy azért kell átírni a címet, mert a négy különböző személy különbözőképpen töltötte be posztot,

vagy amikor azt mondod: a poszt feladatkörét a "segítő" írja le pontosan, akkor mit csináltok, ha nem épp megpróbáljátok kitalálni, hogy az író mit gondolt? Pontosan a "segítő"-párt az, aki szerint a szó szerinti/ kvázi szó szerinti fordítás tarthatatlan, ezért úgy gondolja, hogy kikozmetikázza a magyar fordítást.

Szerinted mi a Kistanács, és az azt vezető Segítő szerepe?

Rápörögve. Arra utaltam, hogy mert tanácsadói funkciója is volt, attól még nem kell az egész titulust vízzé hígítani.

Összefoglalva a King's Hand és a "király keze" ugyanannyira új kifejezések a sját nyelvükben; ugyanabból a kifejezésből ugyanazzal a lerövidítéssel jöttek létre ezért jelentésük nagyjából ugyanaz, aminek következtében a titulus és a feladatkör közötti eltérés is pontosan ugyanolyan mind a két nyelvben.

Erre mit csinál a magyar fordító?

Önkényesen szétbarmolja ezt a relációt. A poszt és a titulus közötti távolságot teljesen eltünteti ezáltal megváltoztatva a király és "a Kéz" közötti viszonyt. A "király" és "a Kéz" titulusok sugallnak valamilyen munkamegosztást, ami még súlyosabbá teszi Robert Baratheon hanyagságát. Na ez az utalás teljesen eltűnik a magyar fordításból. Továbbá a Segítő" kifejezés mellett semmi értelme nincs a "kéz alakú" kitűzőnek, és az összes, a kéz metafórára épülő utalásnak. A szöveg stilisztikai szempontból pedig romlott, mert Martin egy tartalmas, ízes kifejezését egy semmitmondó lapos gumiszóval töltötte ki.

Egyetlen kérdésem van, mi jogosítja fel a magyar fordítót arra, hogy átírja a regényt?

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.24. 11:50:30

úrjézus, hagyjátok már abba, ez nem az a fórum, biztos van egy olyan is, amiben a GOT-rajongók és a grammarnácik metszetet alkotnak. még egy komment a témakörben és az egész threadet kiszedem.

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.24. 11:51:05

@Letienne: a Kriály Keze? TÉNYLEG? Oh. My. Fucking. God.

chrisred 2012.05.24. 11:54:10

@XocoLatte: A helytartó az egész ország valamelyik területi egységén gyakorolja a hatalmat, tehát ide nem megfelelő.

A Segítő, ha nem is telitalálat, de jól kifejezi a lényegét, hogy nem kötött, behatárolt pozíció, hanem inkább az uralkodó személyes helyettesítését, támogatását ellátó személyt jelent.

Letienne 2012.05.24. 11:59:47

@sixx: Igen. Miért szerinted angolul kevésbé hangzik "unorthodoxul"?

Moderátorral nem tudok vitatkozni, mert kibasz, mint a kicsimacskát nagyotszarni.

Letienne 2012.05.24. 12:01:19

@chrisred: Ja, csak a szerző nem ezt írta.

zumm 2012.05.24. 12:53:49

@scsaba1: Nyilván dugtak, de én úgy képzelem a középkort, hogy egy nemes lánynak a családi háttere és esetleges esztétikai értéke mellett a szüzessége a legfőbb kincse. Nyilván nem venne el senki egy más fattyával terhes nőt, akármilyen vér folyik is benne. És ha nem is esik teherbe, akkor se jó parti (ott, akkor) egy olyan nő, akiről tudni lehet, hogy kiismeri magát egy férfi ágyában.

Ráadásul még ma is találkozni azzal a nézettel, hogy ha egy lány hamar ágyba bújik, azzal nem lehet komoly kapcsolatot kezdeni; úgy egy éve mesélte nekem valaki, hogy tetszett neki egy csaj, de mivel egyből lefeküdt vele, nem hívta fel utána... És ez a 21. században történt, nem egy olyan elképzelt középkorban, ahol a lányokat kapcsolati hálók kedvéért adják férjhez 13 éves korukban, ahol a szex célja még véletlenül sem a nő élvezete...

XocoLatte 2012.05.24. 13:00:36

@sixx: Tök igazad van, ez egy huszadrangú kérdés, ráadásul abszolút túldimenzionálttá vált itt.

Az egészre megoldás, ha eredetiben olvassuk és angolul nézzük, nem olyan nagy truváj bármelyik is.

Letienne 2012.05.24. 13:07:58

@XocoLatte: igazad van, de azért köszi a támogatást Tsoki. Kávészünetet tartok.

fran7 2012.05.24. 13:13:30

@XocoLatte: Ezzel az egész kérdéssel az a bajom, hogy az ilyen viták miatt sokan bele se kezdenek fordításba, mert kinek van kedve egy ilyen vitát végigszenvedni egyetlen nyomorult szón. S ezzel sok jó fordítást veszítünk el, az élet minden területén. Amelyekre nagy szükségünk lenne.

zumm 2012.05.24. 13:38:47

A Hand egy kitalált pozíció, önmagában nem hordoz jelentést, hanem a kitalált környezet ruházza fel vele. (Gyakorlatilag afféle alkirály, a Kistanács tagja, de parancsol annak.) Innentől lehetne kiskacsa is. A "király jobbkeze" összezavarhatná az embert, mert magyarul nem is szoktuk a tisztségeket nagy kezdőbetűvel írni, így nem tűnne annak. Viszont a "Lord Jobbkéz" vagy "Jobbkéz nagyuram/uram" nevetséges volna. "Felség, a Jobbkéz óhajt önnel beszélni." Ugyanígy Kéz urat se könnyű komolyan venni. Biztos el lehetett volna elmélkedni rajta hetekig, hogy mi legyen a pozíció neve, szerintem jó a segítő. És biztos lett volna sok más jó megoldás is. Annak meg, hogy a bross kezet formáz, nincs akkora súlya egyáltalán.

Letienne 2012.05.24. 14:04:28

@zumm: A téma le lett tiltva, és különben is csak ismételném magam, csak annyit mondanék, hogy:

"A párt ökle" - ok

"A Király Keze" - ROTFLOMGLOL

No further comments

zumm 2012.05.24. 14:58:30

@Letienne: Nincs olyan tisztség, hogy a párt ökle. Talán épp azért, mert a "Jó napot, pártököl úr, hogy szolgál a kedves pártökölné egészsége?" hülyén hangzana. Mint a kéz úr.

Letienne 2012.05.24. 15:05:03

@zumm:
Miért a Lord Hand jobban hangzik? Erre válaszolj kérlek.

Informálisan pedig létezik ez a "cím".

zumm 2012.05.24. 15:11:09

@Letienne: Igen, az angol sokkal képlékenyebb, megengedőbb ilyen téren. A Lord Hand nem hangzik hülyén. És itt egy kitalált, de hivatalos címről beszélünk, nem gúnynevekről.

Letienne 2012.05.24. 15:26:43

@zumm: pfff jah képlékenyebb :D :') Google "mr hands" de szigorúan NSFW

zumm 2012.05.24. 15:30:28

@sixx: Csak most látom a tiltást, bocs.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.24. 19:28:11

@Letienne:

"Csak az a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát;) minden másra ott a maste.. melltartó. Annak a lánynak pedig olyan fantasztikusan csókolható nyaka van, hogy a közeli cukkiniföldekre is szívesen leereszkedne az ember fia:)"

Én csak a szememre hagyatkozhatok, a hormonjaimra nem, úgyhogy maximum csak azt írhatom, hogy szép, ívelt nyaka van, hogy mennyire csókolható, az hidegen hagy.:) Mindenesetre a férfiak általában előbb nézik meg a mellet - ebből kifolyólag hangsúlyosabb is náluk ez a kérdés -, mint a nyakat. (Igen, ismerek nem mellcentrikus férfit is, de nem ez a jellemző.:P)

"A legtöbb ember nem tudja, hogy mennyi *creative content* van ott fent, s ezért mindent s annak ellenkezőjét is a wikivel alá lehet támasztani:)"

Tehát valójában semmit sem lehet.:P

"De az látszik, hogy a helyiek tabuként kezelik a testvérek közötti házasságot, ebben nincs akkora eltérés a valóságtól. Nekem leginkább a társadalom bemutatása hiányzik, bár tudom hogy ez nem az a műfaj."

Ilyen kevés részbe még a cselekmény se fér bele igazán, nemhogy a társadalomtörténet.:(

Letienne 2012.05.24. 20:26:19

@Mj: :) Hehe a férfiak kapásból két nagy csoportra bonthatók mell vs fenék pártiak, ez utóbbiak persze láthatatlanul és büntetlenül élvezhetik a nyarat:) Esztétikában a trükk az, hogy legalább egy különleges dolog legyen, amibe bele lehet szeretni, amit meg lehet kívánni, lehet az mell, fenék, ajkak szempár vagy csak egy fülcimpa, a többi már csak ráadás.

Mikor jön a következő rész?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.24. 22:07:24

@Letienne:

Konkrétan pszichomókusok vizsgálták, hogy hova fókuszálnak a férfiak, ha meglátnak egy nőt, és a mell toronymagasan győzött még az arc előtt is, ehhez képest a fenék szó szerint hátul kullogott.:) Na mindegy, szerintem túl van tárgyalva, hogy a színésznőnek nem teljesen főnyeremény a teste.:)

Mikor jönne? Hétfő esténként szokott, nem?:)

Letienne 2012.05.24. 23:18:52

@Mj: :') Mindig a fejünkre olvassák, miről nem tehetünk. Meg kell értenetek, genetikailag vagyunk kondícionálva arra, hogy ellenőrizzük, el tudjátok e látni utódaink. Életünk legszebb 18 hónapját töltöttük velük, rajtuk keresztül kaptuk a meleget, az ételt és a szeretetet. Szóval ne vessetek meg, hogy ösztönösen vonzódunk a keblekhez.

Most van túl van tárgyalva :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.25. 00:13:50

@Letienne:

Én pont ezt pártolnám a lógó mellekkel szemben.:)

mojoking77 2012.05.25. 14:16:18

@sixx: Egy keres. Ha lehet, az istenes karomkodasokat csokkenteni kellene. A magyar nyelv pont eleg gazdag a szitkozodasok teren, es eleg szomoru minden masodik hozzaszolasban "kurvaisteneket" olvasni. Koszonettel:

XocoLatte 2012.05.28. 19:56:27

Na a következő 9. epizód után is lesz bőven miről diskurálnunk, és akik eddig a szaftos csatajelenteket hiányolták, most majd nem panaszkodhatnak. Fogalmam sincsen, mennyire könyv-hű ez a folytatás, mindenesetre nem rossz, nagyon nem.
Ja, és sixx-nek a helyszínenként való leírás tök könnyű lesz!

Letienne 2012.05.28. 23:06:30

@XocoLatte: egy fél óra múlva elkezdhetem én is nézni:)
süti beállítások módosítása