Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Kutyákok 1x01 - Pilot

2012. május 13. 10:00 - Gabba

Az elkövetkezőkben a Terriers címen futott, egy évadot megélt sorozatot vesszük górcső alá, amelyben egy volt zsaru-volt bűnöző páros (most divatos szóval élve) unorthodox stílusú magánnyomozós kalandjait kísérhetjük figyelemmel. A sorozat másfél év késéssel érkezett meg hozzánk, az érdeklődők keddenként a Viasat 6-ra kapcsolva eldönthetik, jól döntött-e az amerikai FX csatorna, amikor nem rendelt belőle további évadot.

A sorozatfüggők által már unásig ismert Kaliforniában járunk ismét, közelebbről San Diegóban, és a nyitó képsorokban máris megismerkedünk két főszereplőnkkel, akik egyelőre ismeretlen céllal ücsörögnek egy lepukkant furgonban, oldalán „Gomez testvérek – Medence karbantartás” felirat. A szakállas Hank Dolworth, volt zsaru és volt alkoholista valami lakberendezési magazint lapozgat (engem az ilyen kiadványokkal ki lehetne kergetni a világból), és kijelenti, hogy új törölközőket akar venni. Társa, az erősen másnapos Britt Pollack erre csak annyit szól vissza, szemére húzott kapucnija alól: Miért, szárazabb érzésre vágysz? Megérkezik a célszemély, nagydarab szőke csupa izom all-American szépfiú, szériatartozék baltaarccal. Hank becsönget és medencetakarítási megrendelésre vonatkozó nyomtatványt lobogtat Baltaarc orra előtt, de a házigazda közli, hogy nála nincs is kerti medence. Persze az egész csak elterelő hadművelet, mert eközben Britt a hátsó ajtón át kilopja a drabális fószer rendkívül ronda, bár biztosan fajtiszta kutyáját. (Szakértő hogyvoltozók esetleg megírhatják a kutya pontos fajtáját kommentben, mert én max. a tacskót és a vizslát tudom megkülönböztetni egymástól.) A drabális hiába sprintel, a lepukkant furgonnal szemben nincs esélye, a tolvajoknak sikerül meglépni a zsákmánnyal. Kutyákok!!, dőlünk hátra vigyorogva a fotelben.

A fiúk a sikeres akciót egy gyorskajáldában ünneplik meg, ahol megtudjuk, hogy az akció lényege a kutyus visszalopása volt, de a megrendelő, az eredeti tulaj (Britt valami ruhatisztító céget vezető ismerőse) egyéb elfoglaltsága miatt egyelőre nem tudja átvenni a kutyát, így az estig még náluk marad. Beszélgetés közben feltűnik Hank ex-neje, Gretchen, azzal a hírrel, hogy felhívta őt Mickie Gosney, Hank egy régi haverja, mert segítségre van szüksége. Közölhetnéd a barátaiddal, hogy már egy éve elváltunk, és ne nálam keressenek, amúgy meg meghirdettem eladásra a régi házunkat, búcsúzik Gretchen baráti puszival. Hank és Britt máris indul, hogy letegye az óvadékot Mickie-ért. Kiderül, hogy Mickie már évek óta nem látta a lányát, Eleanort, nem is tudott róla semmit, a lány azonban most felhívta, hogy bajba került, pénzre és apja régi stukkerére van szüksége. Az aggódó atya azonnal elindult, de pechjére a zsaruk lekapcsolták. Szerencsére csak a fegyvert vették el tőle, a cipőjébe rejtett pénzt nem találták meg nála. Help me, Obi-wan Kenobi, you’re my only hope, idéz a kétségbeesett apa egy ismert filmből a fiúknak. Átadja nekik a pénzt és megadja a lány lakcímét, hőseink már indulnak is.

A megadott címen a hosszúcombú szőke lakótársnő nyit ajtót, a húszon inkább innen, mint túl. A látványtól perverzebb férfinézők gondolataiban különböző pozitúrák képződnek meg, főleg, mikor a csaj kijelenti: Megmondom, hol van Eleanor, ha megtesznek nekem valamit. A perverz férfinézők diadalmasan csapnak a levegőbe, és már várják, hogy láthassák az éppen elképzelt pozitúrákat, de csalódniuk kell. A szőke ugyanis csak a baromi nehéz gáztűzhelyet tetette a fiúkkal a hátsó ajtó elé biztonsági intézkedésül, merthogy pár napja valaki be akart törni a házba és tönkretette a zárat, de a lánynak nincs pénze megcsináltatni. Utólag aztán bevallja, hogy eltűnt lakótársa hollétéről nem tud semmit, szerencsére Hank Eleanor szobájában parkolási bírságról szóló értesítést talál, az azon szereplő lakcím a város előkelő negyedének egyik háza, megvan a következő nyom.

Puccos környék, a kérdéses ház kertje is csak kicsivel nagyobb, mint a váci arborétum. Hank cselesen beengedi a kutyát a kerítésen át, majd a kaput figyelő kamerába nézve elnézést kér, amiért a kutyusa beszökött a kertbe, és kéri, hogy engedjék be kihozni. Britt az oldalkerítésen át ugrik be és így együtt indulnak a ház felé. A tulaj a kőgazdag ingatlanfejlesztő Robert Lindus, akinek Montague Park nevű beruházásával tele van a média. Lindus hamar rájön, hogy a kutyás duma csak kamu, Hankék be is vallják, hogy magánzsaruk, akik az eltűnt Eleanort keresik. Az ingatlanguru szerint a csaj néhány éve már az ő alkalmazottja, de kb. egy hét óta ő sem tud róla semmit. Viszont sok pénzt megérne neki, ha Eleanor előkerülne, mert a csajnál van valami, amiért ő hajlandó lenne jelentősebb összeget fizetni. Hank egyből közli, hogy napi tarifájuk ötezer dolcsi, az építész szemrebbenés nélkül kiállít egy húszezres csekket és még ennyit ígér, ha sikerrel járnak. Még megadja a fiúknak a lány telefonszámát, és nyomozóink indulnak is tovább.

Hank többször próbálgatja a számot, ami mindig hangpostára kapcsol, ezért a központon keresztül lenyomoztatja a telefon hollétét, valami Reynolds nyomozó rendőrségi azonosítóját adva meg. Cseles. Közben elkerülnek Hank régi háza felé, az érdeklődő vásárlókon átcsörtetve szakállas barátunk az ingatlanügynökhöz lép, és a friss csekket lobogtatva bejelenti, hogy itt az előleg, ő megveszi a házat, mindenki húzzon el. Britt csak pislog: Vazze, még el sem döntöttük, mire költjük a zsét, és te már az én részemet is elverted, gratulálok. A központ hamarosan visszajelez, Eleanor telója a beachen van bekapcsolt állapotban, sikerült százméteres valószínűséggel bemérni a helyzetét.

Az útról gyalogosan leereszkednek a partra, ami tisztára olyan, mint a Baywatchban, a szériatartozék vizimentős megfigyelőbódéval, de a környék így ősszel teljesen elhagyatott, az éhes férfiszemek hiába kémlelnek Erika Eleniak vagy Pamela Anderson figyelemreméltó idomai után. A bódéban viszont kellemetlen meglepetés fogadja nyomozóinkat: egy vérbe fagyott férfihulla, igazolvány nincs nála, viszont a zsebében megtalálják Eleanor mobilját. Hank magához veszi a telót és a fiúk gyorsan olajra lépnek. Azaz csak lépnének, mert az útra visszaérve még éppen látják, amint a tilosban parkolt furgont elvontatják az éber közterületfelügyelők, benne a magára hagyott kutyával. Taxit fognak és Britt kérójához hajtanak, közben a fényes nappalból érthetetlen módon este lett, de ezen ne akadjunk fenn. Britt barátnője, Katie ugyan megvacsoráztatja őket, de nem túl vidám. Kaja után be is vallja Hanknek, hogy gyereket szeretne, de Britt azt mondja, még nem áll készen az apaságra. Ne aggódj, mire 90 lesz, benő a feje lágya, próbálja vigasztalni Hank.

Britt motorján indulnak a furgont és a benne rekedt kutyát kiváltani. Útközben Gretchen telefonál, aki marhára dühös Hank házvásárlási manővere miatt: Biztos fedezetlen az a csekk, és csak velem akartál kitolni, hogy ne tudjam eladni a házat! Hank tiltakozik, de a nőt nem tudja meggyőzni. A telepre érve a fiúk rendőrökbe botlanak, akik éppen a lepukkant furgont vizsgálják át alaposan. Előkerül Hank korábbi nyomozótársa, Mark Gustafson (a szerepben a Prison Break-ből ismert C-Note megformálója, Rockmond Dunbar), akinek több kérdése is van Hankhez. Mit keresett a kocsitok párszáz méterre attól a mentőbódétól, ahol pár órája megtaláltuk Tony Bianco golfoktató hulláját? Ki kérte Reynolds nyomozó nevében azonosítani Eleanor Gosney mobilját? Hank rutinosan terel, végül Gustafson is megunja a kérdezősködést, és embereivel elhúz. Hank és Britt leszállítja a kutyát az eredeti tulajnak, a nő nagyon örül: Köszi, cserébe egy hétig ingyen tisztítom a cuccaitokat, mondja hálásan. Hazafelé menet a fiúk Eleanor kamerás telefonját vizsgálgatva szaftos házipornóra bukkannak, Lindus guru gyömöszöli éppen Eleanort. Ez ám a tipikus főnök-beosztott kapcsolat! Hazaérve aztán Hanket újabb meglepetés fogadja: az eltűnt Eleanor ül a fotelben és pisztolyt szegezve követeli vissza tőle a mobilt. Hank címét Mickie-től tudta meg, és hevesen tiltakozik az ellen, hogy ő ölte volna meg a srácot a mentőbódéban.

Másnap reggel megérkezik Britt, akinek Hank összefoglalja az Eleanortól hallottakat. A szexvideó végén a bekapcsolva maradt mobil rögzítette Lindus telefonbeszélgetését valakivel, amiből kiderül, hogy a készülő Montague Park beruházás csak kamu, célja csak beszedni a fejlesztési pénzeket majd becsődöltetni az egész projektet. (Nem tudom, mit kell ezen meglepődni, a Montague név már Shakespeare óta rossz ómen.) Eleanor és barátja, a golfoktató Tony Bianco úgy döntött, megzsarolja Lindust és e-mailben elküldték neki a felvételt, közben a tengerparti mentőbódéban húzták meg magukat. Előző nap Eleanor pár órára magára hagyta Tonyt, és mikor visszaért, ott találta holtan, mellette a pisztoly. Felkapta és lelépett, de a bódé nyilván tele van Eleanor ujjlenyomataival, azért keresi őt a rendőrség. Britt szerint két rosszarcú most is a ház előtt figyel egy GMC SUV-ból. Hank úgy dönt, tanácsért felkeresik Hank ügyvéd ismerősét, Maggie Lefferts-et, de a nő szerint ez a Lindus-ügy túl nagy falat a számukra, jobb, ha hagyják a fenébe az egészet. Az ügyvédtől távozóban a két rosszarcú a garázsban megtámadja hőseinket, a rendkívül heves ütésváltás nyomozóink győzelmével végződik, akik úgy döntenek, ideje a csajt biztonságba helyezni, ezért elküldik egy másik városba egy régi ismerősükhöz.

Lírai kitérő következik, amelyben először Hank hívja el Gretchent vacsorázni, és elnézést kér tőle, amiért a csekkes akcióval keresztülhúzta a házeladási szándékát: Visszakérem az előleget az ügynöktől, ígéri. Gretchen nem haragszik, sőt bevallja, hogy a nyáron újból férjhez megy; Hank gratulál, de a mosolya olyan, mint Savanyú Jóskáé. Britt egy k. drága étterembe hívja vacsizni Katie-t, az étlapot látva a csaj aggódik, miből fogják a cehhet kifizetni. Britt javaslatot tesz, hogy a gyerekprojekt előtt néhány évig tartsanak kutyát, hadd szokják a felelősséget. Az étteremből végül hatalmas batyuval távoznak, de nem a maradékot viszik haza, hanem egy nagy adag abroszt, mert Britt bevállalta, hogy a borsos számlát egy héten át tartó terítőmosással rendezi (persze nem ő, hanem a kutyáért hálás mosodás).

A nap végén Hank még felkeresi Gustafsont és tájékoztatja az Eleanortól hallottakról, és arról, hogy biztonságos helyre küldték a csajt. Épp ekkor értesítik Gustafsont, hogy találtak egy narkós hullát, a neve Mickie Gosney. Hank megdöbbenve kíséri volt nyomozótársát a helyszínre, ahol kétségbeesetten bizonygatja, hogy barátja csak piás volt, nem narkós, tuti, hogy más adta be neki a halálos adagot. Hank felkeresi Brittet, tervet kovácsolnak, majd nyomulnak Lindushoz. Ott viszontlátják a garázsban összevert két sameszt, akik persze Lindus emberei. Britt átadja Eleanor mobilját, Lindus kiállítja az újabb csekket, de a hangulat feszült. Hank kereken meg is mondja, hogy szerinte Lindusnak köze van a két gyilkossághoz, Eleanort viszont már nem lesz módja bántani, mert biztonságban van. Maga megölte a barátomat, ezért tönkre fogom tenni, mondja szúrós tekintettel. A csekket azért beváltjuk!, közli hetykén Britt.

Leszáll az éj, Britt belopakodik Lindus házába és valamit csinál. Hogy mit, arra csak másnap reggel derül fény, amikor házkutatási paranccsal megérkezik egy csapat rendőr élén Gustafson nyomozó. Egy gyilkossági helyszínről származó mobiltelefont keresünk, amiről úgy értesültünk, maga tegnap este megvásárolt, közli Lindus-szal. A nagy kutakodás közben aztán nemcsak a telefon, hanem a gyilkos fegyver is előkerül az egyik fiókból, Britt tehát ezt csempészte be éjjel a házba. A simlis ingatlangurut bilincsbe verve elviszik a rendőrök, az eseményeket a közelben parkoló lepukkant furgonból Hank és Britt szemléli elégedetten. És mi van, ha Lindus megússza ezt az egészet, akkor leszünk csak igazán szarban, veti fel Britt, Hank azonban nem aggódik.

Meglátjuk, melyiküknek lesz igaza.

 

4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2012.05.13. 10:42:32

Savanyú Jóska elismert betyár volt, szerintem többnyire igen elégedetten mosolygott. ;)

Gabba 2012.05.13. 16:26:03

@Kullancs1983:
oszt' ex-neje vót-e nekije? :)

Gabba 2012.05.13. 16:27:40

@zoxó: köszi, tudtam én, hogy lesz itt szakértő :)
süti beállítások módosítása