Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

El Barco - A hajó 1x01

2012. május 12. 12:00 - Sigismundus

Ahogy egy távol-keleti görög bölcs mondta egykor, nem a kereket kell újra feltalálni, hanem használni, minél többféleképpen. Spanyol LOST, hogy mit is jelenthet ez? Első olvasásra azt, hogy a spanyolok forgattak egy LOSTra hajazó hajózó sorozatot, amitől mindenki letette a haját, aki csak látta a Hajót. Aztán – mint veterán LOST rajongó – megnéztem én ezt a csodát és megértettem mit is jelenthet benne a 'spanyol' előtag. Valami olyan latinos-mediterrán szemléletet, ami miatt nem tudtam végignézni a Balfék Körzetet, és ami miatt hatalmas csalódás volt 20 év után újranézni a legendás Polipot. Na de vágjunk bele végre. Nem tudom hogy előnye-e a sorozatnak, de epizódjai kétszer olyan hosszúak mint egy normál LOST epizód, és kétszer annyi történetszál megy egymás mellet, csak győzzük követni. Veterán LOST rajongók, kérem kommentekben jelezzék, ha valahol a LOSTból lopott/tisztelgésül bevett jeleneteket, vagy utalásokat vélnek felfedezni.

Kikötővel nyitunk, emberek és asszonyok sokasága száll be a Sarkcsillag iskolahajóra, úgyhogy húzzunk bele a bemutatásba. Kezdve mindjárt a szomorú tekintetű Ricardo Montero kapitánnyal és két lánya, a 5 éves Valeria, és a 20 éves Ainoa. Kis beszélgetésükből kiderül, az anya, a feleség meghalt nemrég, a közös gyászt közös út oldja fel, extra poggyászuk egy rózsaszín három kerekű bicaj, és egy fekete urna. De már jön is Julian bácsi puszilgatni, segíteni, kedélyes, szivarozó tengeri medve.
 
Autó fékez egy sikátorban, egy borostás keményarc száll ki. Előbb gondosan ellenőrzi a csomagtartót, a benne levő csupa vér hullával, megvan-e?. Nyilván a nézőknek szól a jelenet, hullák nem tűnnek el csak úgy. Majdnem lebukik, egy széparcú lány, itt a kikötőben arról kérdezi hirtelen, merre van a tenger? Nem kerül ő is a csomagtartóba az okos kérdésére, eligazítják. Majd jön még két rosszarc, átveszik a hullakocsit, a borostásnak adnak pár útlevelet, és jó hajóutat Gamboa!
Beszállnak még, gyorsan, Palomares, egy fiatal pap, a hülyegyerek Piti, Esmeralda egy dúskeblü ázsiai lány, Vilma a széparcú. Meg sok más diák is, akik nem fontosak, nyilván ők lesznek a redshirt-ek, ahogy mondja a szak. Egy sánta srác, Ramiró hosszasan búcsúzik barátnéjától, hogy majd hívja a tengerről. Ainoa a Nagylány még telefonál egyet, közben észreveszi, egy vigyorgó bájgunár srác lefotózza, majd eltűnik a ládák közt, rejtély.
Közben, alig feltűnően, egyre több CERN/ECNO feliratú ládát akarnak bepakolni. Vonzó doktornő, Julia Wilson felügyelné mindezt, de a kapitány nem tud a rakományról. Így átkutatná mindet, de csak a nő bőröndjét sikerül kiborítani, kapkodás, szexi tanga a kapitány kezébe kerül. (Ennél bénább jelzést, hogy e két ember közt kémia, majd szex alakulhat majd ki még nem volt látható TVben. De majd még látható ennél bénább is. )Montero erre lányos zavarában eltekint az összes többi ellenőrzéstől, pakolják csak.
A doktornőnek van még egy megbeszélése két franciával. Egyikkel úgy tűnik, felettébb bizalmas múltjuk van, neki viselte a tangát, a másik egy laptopos adóvevőt (analóg !) ad neki, meg egy pisztolyt.És felhívják a figyelmét a 23-as Vészhelyzeti ládára. Ha baj lenne, ma este a Részecskegyorsítónál.. Mi baj lenne, kérdezi dokinő, de az ex megnyugtatja, semmi baj nem lehet. De ha mégis, át kell vennie a hajó irányítását. Amely végre elindul, kifut a tengerre. A kis Valeria narrátorkodik amúgy, közli hogy apukája utasítására ő is hajónaplót ír majd, és a hajó azért jó mert sok olyan hely van ahová el tud ő bújni. Ígéretesen hangzik. És kezdődik mindjárt némi hatalomfitogtatás. Julian bácsi ugyanis DellaGuarda Elsőtiszt, az öntelten vigyorgó hülyegyereknek, Pitinek (találó név, spanyol eredetiben is így szólítják) mindjárt homlokára ragasztja rágóját.
Majd folytatódik a diákok terrorizálása, a sánta Ramirót bénázza le, amit az kikér magának. Tovább, egy WC van csak, a mosdó koedukált, ha a lányoknak, vagy a papocskának nem tetszik, büdösödjenek. Pitinek a hülyegyereknek viszont tetszik hogy sok cicit láthat majd. De tovább. Bemutatja őket Saloménak, a harsány, dúskeblű, negyvenes szakácsnénak, fogsorát nézve a pókokat is ő harapja ki a sarkokból. Ja és itt van Buborék is, egy ködös tekintetű srác, mint kukta. Mivel latin kultúrkörben vagyunk a diákok azonnal kedves mosolyt villantanak a félkegyelmű felé. És irány az oktatói, ahol a vízi mentést és hasonló gyakorlati dolgokat tanítja majd nekik a borostás oktató, bizonyos Gamboa. Hátravan még a kabinok elosztása, ahol Piti mutatja meg a lányoknak ki is ő. A kiszemelt jó ágyat egy kiadós fingással kereszteli meg, innentől az övé, el nem vitatja senki. Aztán az ebédlőben a kapitány is beszáll a kioktatásba. Igen kemények Juliannal együtt, lányoktól a tollasütőket, srácoktól a szendvicssütőket kobozzák el, és dobják a vízbe. Egy csak egy lány van akinek szabad bármi, és ez a kis tündibündi Valeria. Közepes horrorfilm nyitójelenete ahogy háromkereküjén bicajozik a néptelen folyosókon. Majd meglát valakit egy raktárajtóban. A fényképes bájgúnár, épp egy ládából száll ki. Kis csevej, a srác Ulisses, megigérteti a kislánnyal hogy nem árulja el őt, és megegyeznek egy kopogtatás-jelben. Épp ekkor közeledik Montero kapitány is, akit a kislány azzal szerel le, egy láthatatlan baráttal beszélgetett.
Később Montero, Julian és Pókharapó Salome a konyhában megbeszélik Valeria dolgát. Julian kioktatja barátját, nem volt szép hogy a kislány egy ünnepnapján sem volt mellette, kapitány egyetért, nem egy sarkára-álló típus. Salome is egyetért ezzel, de közben azé, kiossza az eesőtisztet is, csak úgy, mer azé. Közben Ulisses osonna a hajón valahová, beleütközik Gamboába. Kis macsósági verseny, figyelmeztetik egymást csak így ismeretlen.
Hajófürdő ami ugye koedukált. Van is alkalom jó testű hispán lányok szemlélésére, Piti nagyon a mennyországban érzi magát. Ha pedig itt a Paradicsom mi szükség papokra, bele is köt kissé Palomares atyába. (aki amúgy ugyanúgy tengerészeti diáknak jött ide) Majd Ramiro kerül sorra, aki barátnöjéért aggódik és a mobiltérerőért mert SMSt vár tőle. De ő már nem tűri a csesztetést, kis verekedésféle Pitivel. Vilma közben a WCben egy terhességi tesztet nézeget, szép arcán nem ül mosoly az eredményt látva.
Valeria is összefut Gamboával, de nem tetszik neki a borostás bácsi, mert az túl sokat tud róluk. DellaGuadra benyit kabinjába, és Ulissest találja az ágyon. Kissé félreérti (de nem úgy) diáknak nézi, mire a srác közli hogy ő a fia. Akinek anyját 20 éve hagyta ott. De a nő meghalt, fia pedig elment apját felkutatni, ajándékba egy urnát hozott, egy pirosat. A fürdőben Ramiro csak nem kap térerőt, hát kirohan egy baltával a fedélzet felé. Többiek utánna, megállítanák. Erre elmeséli hogy 7 éve él Pilarral, a lánnyal, aki nem törődik azzal hogy biceg, de a két hónapos tengeri út miatt azt hiszi a srác hagyja el őt. Palomares és Piti még visszatartanák, de a három lány szeme megtelik könnyel ily Nagy Szerelem hallatán. Kész a terv Ramiro és Esmeralda kicsónakáznak illegálisan oda ahol még lehet térerő, csak pár mérföld, semmiség. Kérdés, hogy Ainoa nem köpi be őket apjának? Nagylány tanakodik, majd dönt, a bandával tart, beilleszkedik inkább.
Ebédlő, az első közös ünnepi vacsora. Kapitányi üdvözlő beszéd a diákoknak, közepén fut be késve a négy összeesküvő, köztük Ainoa is. Majd cuki kis jelenet, Valeriának apja nem tudja felvágni a husit, a szexi doktornő szívesen segít, jó anyuka lesz ő, akárki meglássa! Az idilt Julian szakítja félbe, elhívja a kapitányt a Raktérbe, ide zárta Ulissest. Akit nehezen tud elfogadni fiának, bár a nőügyet elismeri. Ulisses kissé dühöng, de átadja iratait Monterónak, képzett matróz és búvár ezek szerint.
 
Vacsora után végre nagy izgalmak kezdődhetnek. Genfben a hegyek alatt beindul a CERN/ECNO esti kísérlete. Franciánk webkamerán tartja Juliával a kapcsolatot, fontos hogy a megadott koordinátákon maradjon a hajó valamiért. Részecskegyorsító gyorsít, a vezérlőben egyre jobban kezd remegni minden. Poharak, papírok, tollak, majd a tudósok is. De senki nem szól egy büdös mukkot sem, mi történik. Csak francia barátja arcában gyönyörködhet Julia, mi meg az övében. Két perc van hátra, nem tudni meddig, vagy miből.
Az egyre izgibb jelenetet csúcspontján a spanyol írók egy cukika jelenettel vágják ketté váratlan (lesz még ilyen idegesítő húzásuk) Montero és Valeria közös programon a Hídon, apa azt meséli kislányának, hol hajózott annak eddigi összes karácsonyakor, születésnapjakor, stb. Julian jön, kis vita Ulissesről, kapitány bizalmat szavazna neki, DellaGuarda nem. A mentőcsónakban közben Ramiro és Esmeralda, végre van térerő, Pilar hívható. Aki nem meri elhinni hogy csak két hónapra és nem örökre váltak el. Így Esmeralda veszi át a mobilt és mint csaj a csajjal meggyőzi a lányt.
Eközben Genfben, a tudóscsapat már térdre-imához gyűlt össze, a Tudomány embereihez méltatlanul csak a Hitben bíznak már. Nulla másodperc, Julia laptopján megjelenik a NO SIGNAL felirat... Pilar a tengerparton valami hatalmas villanással néz szembe...
A Hídon a kis tündibündi hívja fel a tengerészbácsik figyelmét hogy vihar közeleg... Rohannak hát kapitánykodni meg hasonlók. Irány mindenki az Ebédlőbe mentőmellényestől, Julian intézi a hajó előkészítését, kapitány Valeriát viszi a kabinba és mesét mond neki. A 4 összeesküvő kissé begyulladt, és csodafegyverüket vetik be, Ainoát, mondja el apjának mit tettek. Montero kissé kiakad, Nagylány maradjon Kislánnyal, többiek Ebédlőbe, ő a Hídra. Utasítja Juliant, irány északkelet, a vihar felé mert két lökött diák kicsónakázott. Julia is épp ekkor ér a Hídra, és hiába kéri, maradjanak a jelenlegi koordinátáknál, Montero hajthatatlan. Kockáztatja 30 ember életét kettőért inkább. Nos, ez az a perc, amire a pisztolyt kapta doktornő, elő is veszi, de tartani könnyebb mint használni. Jóságos kapitány elveszi tőle, és átöleli, ennek szemtanúja lesz DellaGuadra is. (Lesz még pár ilyen bénán félreérthető helyzet) Irány a Vihar továbbra is.
Közben Valeria a csöveken átt meghalja Ulisses jelzését, Ainoástól lerohan, kiszabadítják a pimasz vigyorú srácot. Aki előbb udvarolgat, majd megtudja hogy ketten kint vannak a viharban. Erre felrohan a Hídra. A húszéves matróz kioktatja a kapitányt és az első tisztet hogy ne vigyék a hajót a vihar közepébe, majd ő kimotorcsónakozik, mert ő az okosabb (lesz még ilyen is). Kis vita, majd Ulisses tényleg kirohan a csónakfedélzetre, hajó meg visszafelé a koordináták irányába. Közben az Ebédlőben Gamboa próbálja fenntartani a rendet. Érkezik Pókharapó Salome, aki a viharban valami nehéz olajos-krumplis étellel traktálná a diákok gyomrát. Buborék pedig megnyugtatásul elmeséli, ő már túlélt egy hajótörést, és négy percig nem kapott oxigént az agya.
Fura zümmögés kezdődik, és az összes evőeszköz felugrik a mennyezetre. A Hídon meg kimegy az összes műszer. Nosza, sűrű Ulisses-holvagyolás kezdődik rádión. A srác motorcsónakon robog amúgy kelet felé, egy óriási hullám irányába. Párszász Ulissesezésnyi idő után végre visszatérnék, mindhárman, épen, arriva ! Műszerek is bekapcsolnak, arriva2! Illetve mégsem. Mert hirtelen több tucat környező hajó vészjeleit fogják. Montero nem is tudja melyikhez száguldjon segíteni. Problémája hamar megoldódik, mert mintha egy hullám söpörné tisztára a radart ( és tényleg így történhetett).
Délutánra újra nyugodt vízen hajóznak. DellaGuadra jelent, nagy baj nincs, csak éppen nem tudják elérni a Kanári-szigeteket, Madridot, mintha minden eltűnt volna, rejtély. A két özvegy mindenesetre kiöntik a fekete és piros urna tartalmát a tengerbe. Epizód végén levezetésnek szabadprogram, csajok tenyérnyi bikiniben, Ulisses is megvillantja felsőtestét, vidámság a legfelsőbb szinteken. Legvégén pedig Gamboát látjuk, ahogy titokzatos aktákat lapozgat Ainoáról, a dátumokból ítélve évek óta figyelik a lányt.

 

Címkék: el barco
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G_Norton 2012.05.12. 15:03:17

Jókat rötyögtem a hogyvolton, gratula.:) A homlokra ragasztott rágó, és a "redshirt" fasza lett.:D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2012.05.12. 19:04:13

sajnos ez a sorozat baromi idegesítő, próbáltam nézni már a téma miatt is, de a harmadik rész elején valahol, végleg elkaszáltam. értelmetlen szappanopera minőségű párbeszédek, csapnivaló színészi alakítások, tipikus spanyolos túljátszással és teljesen random módon kiabálásba, sipítozásba átcsapó dialógok... egyszerűen idegesítő!

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.05.12. 19:27:05

@G_Norton: Köszönöm, legyen szerencsénk jövő héten is ! :-)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2012.05.12. 20:11:34

@Sigismundus: én is olvasni foglak, mert baromira kíváncsi vagyok rá, végül is merre/mire "forrt" ki a történet, de ha kitépik a karomat és azzal ütnek, se tudnám végignézni. nagy riszpekt neked, hogy bírod!:DDD

ebi_chan 2012.05.12. 22:06:59

Magyarul nem "A bárka" címen fut?

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.05.12. 22:27:43

@ebi_chan: De igen, csak épp Spanyolban másféle hajót jelent a barco. A magyarban pedig nem az ilyen tengerre alkalmas hajókat hívják bárkának szerintem, ez inkább vitorlás. Ezért vetettem el a Bárka nevet...

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.05.13. 09:56:13

@Sigismundus: Hmm... nem azért lett Bárka a cím, hogy Noé bárkájára utaljon, mert ugye lehet hogy ők az "özönvíz" túlélői... Kétlem hogy a hajtótípusra utalna a cím. Na meg ugye tényleg Bárka néven futott mindenhol, ha valaki keresi, valszeg nem A hajó néven fogja...

Marcona Márton 2012.05.13. 13:00:22

Köszi a hogyvoltot! Valóban vannak rém idegesítő jelenetek benne és a 70 perces részek is hosszúak, jó pár hatásvadász történjenmárvalami és jelentőségteljesen nézős jelenettől meg lehetett volna kímélni a jónépet. Ennek ellenére valahol mégis be tud rántani, legalábbis ha az ember vevő az ilyen posztapokaliptikus cuccra, sajnos nem mindenre kapunk választ azonnal, ebből a szempontból tényleg kezet foghat a Lost-tal, csak amíg ott valszeg az írók sem tudták, mizu, addig itt mintha szándékosan a képünkbe röhögnének.

A mongoloid csöcs tulaját egyébként Estelának hívják, és messze a legidegesítőbb karakter lesz az évad végére.

jog-ász 2012.05.13. 16:18:36

szerintem nem a lost-tal kéne hasonlitani, hanem a szintén spanyol internátussal.még a szinészek egy része is azonos, a stilus, az ötlet is hasonlo. az internátus 7 évadot élt meg, tipikus spanyol europai sorozatklisékkel teli, de nekem tetszett.gondolom ugy voltak vele, hátha ez is ekkora siker lesz. végre nem amcsi sorozat. szerintem a bárka is hasonlo. aki az internátust nem látta, annak ujdonság lehet a bárka.

2012.06.02. 16:56:09

@Sigismundus: szerintem is előnyösebb lenne, ha átírnád Bárkára, nem hiszem, hogy hajó néven keresnék. Az álláspontod értem, tényleg csak a te érdekedben ajánlom.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.06.03. 08:03:16

@safranyn: Jah, azt hiszem engedek a közakaratnak, csak bosszant egy újabb magyar fordítási pongyolaság.

foxglove (törölt) 2012.06.03. 10:28:06

@Sigismundus: nem hinném, h pongyolaság, inkább tudatos választás: egyrészt jobban is hangzik, másrészt többletjelentése is van.

teddybear01 2012.06.25. 06:08:08

Az el barco spanyolul a bark hajótípust jelenti.

Ez egy, a 19. században kialakult, vitorláshajó-fajta. Főleg háromárbocos tehervitorlás, de a nagyobbak több árbocot is hordozhattak. Elő- és főárboca keresztrudas, míg hátsó árboca szlupvitorlázatú(latin vitorlás, mint például az arab dau).
A legelterjedtebb tehervitorlás volt a 20. század elején. A háromárbocos barkók tonnatartalma 400-1200 tonna között váltakozik. A magyar kereskedelmi hajórajban (Fiume bejegyzéssel) annak idején 43 bark volt nyilvántartva.

delui 2012.12.24. 18:31:52

halihoo
jog-asz, az internatusbol csak 2 szereplo van ebben a sorozatban :)
amugy nekem nagyon bejon, akar az elobbi is...
süti beállítások módosítása