Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of interest) - 01x02 Ghost

2012. május 11. 17:07 - m*kkk

A nyitójelenetben látunk egy igazi amerikai bankár fickót egy nagy halom békülési liliommal a kezében. Beszáll a liftbe, és mellé toppan hirtelen az egyre fessebb Reese, akinek egész jól áll az anti-csöves szett. Mintha Petőfit szavalna egy negyedikes nebuló, eldarálja a megilletődött férj előéletét, jelenlegi életét, és azt, hogy a liftben éppen mögöttük álló kopaszok a következő két emelet között ripityára verik, és megölik. A bizonyíték: bezúzott kamera és a támadó bérgyilkosok. Az ajtó nem nyílik, csak halljuk a lövéseket – az ilyen sejtelmes akció a a jóféle. Reese-nek, természetesen ez sétagalopp, és sértetlenül a remegő férjjel a balján száll ki a liftből.

Már már azt hinnénk, hogy a remegő férj jelenti az epizód címében fémjelzett „szellemet”, de amikor Főni egy sírnál magyarázza, hogy itt egy lánynak kellene nyugodni és nem nyugszik, ráadásul a Masina kidobta a TAJ számát, ráébredünk a turpisságra. A cél megtalálni egy bajba esett szellemet. Mivel New Yorkban mindenki szellemként él ez lehetne akár költői hasonlat is, de nem az. A lányt valóban hiszi mindenki, az egész családjával együtt.

A következő találkozásnál Reese megpróbál Főni elé vágni, és kifigyelni, hogy vajon ki ez a pasas és honnan is jött. Ám kis pápaszemes szoftverfejlesztőnket sem ejtették a fejére és egy lépéssel mindig mindenki előtt jár. Nem lennék meglepődve, ha neki már mobil applikációban jönnének a TAJ számok az iPhone-jára. Szóval belenyomja Reese orrát a saját pisijébe, mint egy apró ebnek szokták, és rászól erélyesen: „nem szabad”. Reese elkullog – szemében a majd én megmutatom gondolat sugarával – és a rendőrcimbihez indul információ gyűjtésre.

Nem meglepő számunkra, hogy Reese minden gond nélkül sétál be a new york-i rendőr örsre, de Lionel (a korrupt zsaruk gyöngye az előző részből) igencsak felháborodik. Őrzőnk azonban hamar rátapint egy bloggert megszégyenítő szófordulattal: attól a zsekától nyúltam, akit a te pisztolyoddal lőttem le, és amiért örökké tartozni fogsz, haver. Erre kicsi Lionel-ünk piszmog, hogy a belső ellenőrzésnél van az aktája, mert korruptnak hiszik. Őrző pikk-pakk lereagálja: naaaa, azért k.rvára korrupt vagy! Ja, tényleg, bocs. Szóval kell a hallott lány aktája, úgyhogy Lionel-t menesztik is az alagsorba.

Közben Főninél megjelenik egy cimbora egy üveg whiskey-vel, ahogy a jó barátok szoktak. Smúz itt, smúz ott, de végül kiderül, hogy igen jó cimbi a szmokingos (pingvin) haverunk, mivel 1. tudja hol van Főni, 2. tud a gépről, 3. és egy köztük lévő megállapodást emleget, miszerint ő névlegesen viszi Főni cégét, és zsebeli a díjakat. Ó, hát mindjárt megsajnállak, arany apám!Főni azért annyira nem boldog a látogatástól, és valószínű, hogy az izzasztó futó tréningje után nem egy üveg whiskey a legkedvesebb álma. Az árnyékolás azért megnyugtatóan jól megy neki.

Reese közben átböngészi a szellem lány aktáját, és megnyugtatóan jelzi Főninek, hogy a gyilkos lelőtte a családot, majd úgy ábrázolta, hogy a rendőrségnek öngyilkosságnak tűnjön, így a fegyvert az apa ujjlenyomataival hagyja a helyszínen. Ezt pedig mind onnan tudja, hogy ő így csinálta volna. Azért Őrzőnek is legalább olyan sötét és homály a múltja, mint Fekete Pákó agya. De a kérdés: hol a lány, és miért nem ölték meg?!

Közben a magán őrző-védő kft-nk két tagja szétválik, és Főni az elhunyt család legközelebbi rokonához (az apa sógornőjéhez), Reese pedig szellem lány egyik régi spanjához megy. Főni biztosítási ügynöknek álcázza magát, és kiszedi a szükséges információkat az asszonykából. A férjétől elváltak, aki azóta teljesen felszívódott, de ha meghallja a dollár szót, biztos előjön. Reese eközben, Reese-nek öltözve gördeszkás suhancot között keresi emberét. Meg is találja. Még szerencse, hogy a srác nem költözött, nem változott, talán még az ing is ugyanaz rajta, mint a régi képen. Jön a jól bevált telefonpárosítós trükk, és már le is van figyelve csórikám. Persze nem látta a kis csajt, de amikor elválnak Őrző már tudja, hogy egyből szellemlánynak smsezik. Meg is van a kis csaj a szomszédos sarkon az ATM-nél. Épp pénzt vesz fel? Kizárt, akkor megtalálnák. Kis csaj balra el, Reese utána. Tömött new york-i utcán folyik az üldözés. Reese-nek pechje van, mert a kezét a kis csaj vágja el egy bicskával, az útját előle meg egy áruszállító teherautó.

Őrző nem csügged, inkább elindul Főni után ismét (nem lesz sosem szobatiszta ), és most betalál. Kiderül, hogy Főni – azaz Harold – a saját cégénél dolgozik, mint kitüntetett kockafej. Reese meg bent várja a kis kockájában.Meg is lepődik rendesen, de azért megőrzni a hidegvérét. No, meg végtére is azért vette fel az utcáról Őrzőt, hogy bárkit megtaláljon. Ha őt megtalálta, akkor jó volt a fejvadászat. Reese egy ugyemegmondtamapukám mosollyal tovább is áll.

Ismét Lionel-nél vagyunk, akin keresztül – egy zűrös alakokkal teli kocsma szétverése után – megtudjuk, hogy a sitten van a pacák, aki elvégezte a melót a családdal. Az öreg a rács mögött, mint Clint Eastwood és Bruce Willis keveréke, nevetgélve fogadja Reese-t (te igy gyilkolászol, mi?), és elmondja, hogy a gyerek gyilkosokat nem szívlelik a sitten, így a kis csajt nem ölte meg. Viszont jó gyilkos módjára a lelkére kötötte, hogy ha ez kitudódik, akkor bezony eljön érte a kaszás.

Mindezalatt láthatatlan fő muftik megbíznak egy bérgyilkost, hogy temesse el a szellem lányt fejjel lefelé a Holdon (ergo tüntesse el a Föld felszínéről). Még szerencse, hogy Reese éppen akkor talál rá a kis vadócra, amikor a mosodában éppen mögé oson a bérgyilkos. Biztos nagyon nagy király a felbérelt úrfi, de azzal senki nem számolt, hogy Őrző minden idők legkomolyabb akcióhőse, és a kis ujjának egy apró mozdulatától megremeg az egész világ. Egy szó, mint száz a srác majdnem elvérzik a mosoda padlóján,a szellem lány meg megy egy biztos helyre Őrzővel. A biztos hely nem más, mint egy szálloda egész emelete (a legviccesebb, ahogyan Őrző leoltja Főnit: kivettem a pénzedből az egész emeletet, biztos, ami tuti). Közben Főni kideríti, hogy a család gyilkosság hátterében a gazdasági világválság miatt elvesztett ingatlanbiznisz áll. A sáros pedig gyanúsan szellem lány nagybácsija. Reese már indul is.


A lúzer nagybácsi pillanatok alatt meg lesz egy didi bár hátsó bejáratánál. Szegény csóri ledobja a láncot, amikor megcsörren a telefonja, és a halott tesója hívja. Mindennek a tetejében Reese meg előlép a kocsi mögül, és ellentmondás nem tűrő módon betessékeli az autójába. Elkocsikáznak a helyszínre, ahol szellem lány családját kipecázták a tengerből, és egy apró beijesztéstől a csóri nagybácsi már csicsereg is, mint a fülemüle tavaszi pirkadatkor. Kiderül, hogy a tesója – aki halott – megvett egy telket, amibe nagybácsi berántott egy komolyabb maffia csapatot, de a gonoszoknak előbb kellett volna a pénz, mint, ahogy az meg lett volna, így elkaszálták az egész családot. A föld most azonban – ahogyan azt a tesó megmondta – rettenetesen sokat ér, és a jogos örökös nem más, mint szellem lány, ezért akarják kiiktatni. A nagybácsi sír-rí, hogy nem akarta, nem úgy akarta, jajj ne haragudj rá a jó isten, de Reese leszarja. Meg van a politikus szál is. A maffiózok ugyanis eladták a telket a polgármesternek, aki egy óriás beruházást indít a város legújabb Rózsadombján.

Reese nem lacafacázik. Amikor a gyanútlan politikus összekötő pacák nyugodtan kocsikázik, ő megérkezik egy bazi nagy kamionnal és keresztül megy rajta. Hát hiába, van egy stílusa a srácnak. Még szerencse, hogy gyorsan lerendezi a palit, mert eközben a rejtekhelyen bujkáló Főnit és szellem lányt megtámadja a mosodában majdnem elvérzett bérgyilkos. Menekülés, telefonos trükk, tűzlépcső, ahol Főni nem tud lemenni , mert sánta szegény, ezért szellem lány vele marad. Már épp a fegyver csövébe bámulnak, amikor az utolsó pillanatban jobbról be Őrző egy golyóval megelőzve, ami pont a bérgyilkos térdét hasítja ketté.

Most már csak egy dolog van hátra szellem lányt visszaadni az élőknek, egész pontosan a maradék nagynénijének. Reese felhívja Carter nyomozót (aki az előző részben elkapta a metrós incidens után), hogy ha találkozni akar vele, akkor azonnal jöjjön (azt nem mondja, hogy hova, de úgy látszik Carter zsigerből érzi). Vágás: (kedvenc new york-i helyem) Bryant Park (és nem Kobe-ról kapta a nevét), ahol Carter – alig feltűnően körbevéve utcabútornak álcázott zsarukkal – úgy várj a találkozást, mint kisdiák a Harry Potter legújabb részét, amikor megpillantja szellem lányt. Hát te mit csinálsz itt egy zakóban? (kérdezi Carter, aki a cicanacit nadrágnak nézte reggel) A barátaim magára bíztak. Hmmm...ez a durva pacák akkor lehet, hogy jó arc?!Az örsön összehozzák újra a családot, és nagy heppinesz meg a minden. Közben Főni lefarol az álmunkahelyéről – amit Reese leleplezett – és megkéri Őrzőt, hogy a saját dolgával törődjön, és hagyja őt békén. Na jha...biztos így lesz!:)
 

53 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

genevieve 2012.05.11. 19:10:07

Lehet itt elsozni? Nincs tltas?

szuper lett es szuper gyors voltal! Koszi:-)

remelem lesz kivel megvitatni a temat:-D

zoxó 2012.05.11. 19:51:20

Engem az érdekelne, ki akarta kiiktatni a férjet? Én már ott elakadtam. De jó sori lehet, nézős.

genevieve 2012.05.11. 21:16:47

@zoxó: kicsit le vagyunk maradva itten, mert már a 9. rész is lement...de a kedves hv író jön fel mint a talajvíz:-)

de ahogy elolvastam, szinte újra láttam az egész sztorit...szóval jó ez:-)

Caro_Line 2012.05.13. 00:54:24

Ha nem nagy kérés, nézhetnéd a részeket eredetiben felirattal. Mivel a szinkronnal pont a karakterek lényege vész el. Illetve valamiért azt érzem, nem szentelsz elég figyelmet a flashbackeknek, ami a történet alakulását tekintve nagy hiba. (Talán megemlíthetnéd ilyenkor, hogy időben hol járunk...)

Igaz a történet cselekménye fokozatosan gyorsul, és a 15. rész után indul csak be igazán (amint főhőseink múltja egyre nagyobb szerepet kap, és egyre árnyaltabbá válnak a karakterek). Egyre több lesz a humor is a sorozatban, amit főleg Haroldnak, illetve a Harold és John közti párbeszédeknek köszönhetünk. Ezeket a humormorzsákat például szinkronosan el se tudnám képzelni.

Részemről én már a jövő heti finálét várom. Már sok darab a helyére került, és rengeteg új szállal bővültünk. Körvonalazódik egy új, lehetséges főellenség is. :)))

Iszonyúan tetszik, ahogy a behozott érdekes szálakat, szereplőket parlagon hagyják, majd részekkel később váratlanul újra szerepet kapnak. Imádom, ahogy keverik a "lapokat", és sosem tudni, a következő részben ki bukkan fel (ismét), és kiről tudunk meg még többet:)Zseniális sorozat, zseniális színészekkel.

genevieve 2012.05.13. 15:26:25

@Caro_Line: szerintem is zseniális sorozat, imádom, hogy sokban eltér a kliséktől...
viszont, nekem mindig csalódás, ha eredeti hanggal hallom a szinészeket, olyan egysíkúan, monoton hangon beszélnek...szerintem a magyar szinkronnak nincs párja:-)

Caro_Line 2012.05.13. 17:52:17

@genevieve:

A magyar szinkronnal főleg Jim Caviezel tekintetében van bajom. Eredetiben annyira zseniálisan hozza a suttogós, batmanszerű karaktert (merthogy John Reese mindig suttog). Ebben van a karakter ereje, ami tökéletesen párosul a szándékos mimikátlansággal. Így John arcának minden rezdülése (akár egy halvány mosoly is) mindig óriás pillanat. Legalább próbálkozhattak volna a suttogással :( De nem... Jim Caviezel egy szappanoperás, karakteridegen hangot kapott. :(

A másik nagy csalódás, Carter vagány, mély fekete hangjának valami borzasztóan idegesítő nyivákolásra cserélése. Azt nem is tudom, hogy gondolták...

Annak pedig, hogy Emerson megtarthatta Lostos szinkronhangját végülis örülök. Bár az tény, hogy így az eredeti karakter is megváltozik, Ben Linusosodik. (Ben volt a kedvenc karakterem a Lostból, nem hazudok, ha azt mondom, csak miatta néztem végig.) Mivel a Lost alkotóinak benne van a kezük ebben a sorozatban is, így nem meglepő, hogy egy-egy jelenetben visszaköszön az a bizonyos Lost-érzés. Ezek a jelenetek a Ben Linus féle hanghordozással még izgalmasabbak is lehetnek, de mások viszont... hát... nagy feladat lesz a szinkronszínésznek... :) Az eredeti részeket nézve Emerson mostani karakteréből hiányzik az a lenéző ridegség, mint amit a magyar szinkron sugall (ami persze Ben Linusban megvolt). Harold Finch csak távolságtartó. Annyi közös van a két karakterben, hogy mindkettőnek rengeteg titka van, és mindkettő sántít :)))

Fusco karakterének bája szerencsére nem a hangjában van, így az tulajdonképpen nem is lehet annyira zavaró. :)

A többiek meg nem szerepelnek annyit, hogy problémás legyen. :))))

Amúgy az egysíkú, monoton hang ebben a sorozatban csak Reese-re jellemző, de az szándékolt. Ettől még inkább hidegvérű lesz. Csak azért nem lehet robotszerűnek nevezni, mert mindig olyan bánatos kutyaszemekkel néz. :))) De ezzel tökéletesen oldja a karakter ridegségét.

Szerintem ne várd meg a tv-s bemutatókat :P Jövő héten már finálé :)))

genevieve 2012.05.13. 18:01:35

@Caro_Line: lehet azért is vagyok elfogult mert szeretem reese szinkronhangját:-)

lostot csak pár rész erejéig néztem, utána már untatott:-)

Caro_Line 2012.05.13. 18:04:07

Jaj, majd elfelejtettem. Ma adják a 10. részt. Ettől kezdve gyorsulnak fel az események, és...

SPOILER

.

.

.

.

Reese rácáfol az akcióhősökre annyira jellemző klisés sebezhetetlenségre :)))

Emlékeim szerint nagyszerű rész, nagyszerű befejezéssel.

genevieve 2012.05.13. 18:05:38

@Caro_Line: huhh, jó hogy szólsz, kiment a fejemből, hogy ma van:-)

Caro_Line 2012.05.13. 18:10:34

@genevieve:

Persze az is számít, hogy melyik változattal találkozik először az ember lánya :) Én még a magyar bemutató előtt rákattantam, főleg Michael emerson miatt.

A Lostban csak a második évad felét követően tűnt fel. Onnantól kezdve gyakorlatilag a hátán vitte a sorozatot, pedig eredetileg csak epizódszerepet szántak neki. De hát ő egy zseniális színész :)

genevieve 2012.05.13. 18:11:59

@Caro_Line: tudom, a második évadot már egyáltalán nem láttam

Caro_Line 2012.05.13. 18:14:00

@genevieve:

Pedig innentől kezdve kár kihagyni egy részt is :P

Emlékszem a 6. rész után kicsit megtorpanni látszott a jó kezdet, sokáig alapoztak. De örülök, hogy kitartottam, mert a 10. részt követően újra felszálló ágba került, és egyre remekebb lett :) A felmenet még azóta is tart :P

genevieve 2012.05.13. 18:21:18

@Caro_Line: én kitartok, nekem tetszik nagyon:-)

genevieve 2012.05.13. 18:22:45

azt hittem ennek a sorozatnak főleg férfi rajongói lesznek:-)

Caro_Line 2012.05.13. 18:23:49

Oh és a másik nagy erőssége a sorozatnak a zene. Minden részben találó és sokat mondó számok csendülnek fel.

A 22. rész betétdala pl. David Bowie-tól az I'm afraid of Americans volt.

"Johnny's in America..."

Caro_Line 2012.05.13. 18:26:54

@genevieve:

Mivel a 10. részt követően a sorozat már nem az ügyekre koncentrál, hanem azokat csak eszközként használja (megjegyzem nagyon jól), és egyre nagyobb szerepet kapnak a szereplők múltja és titkai, így nem fullad unalomba. Szerencsére ez nem egy újabb szimpla nyomozós sorozat lett.

genevieve 2012.05.13. 18:32:17

@Caro_Line: hát nem egy mentalista az tuti:-)

nem tudom később mi lesz, de szerencsére eddig nem volt egy pasi-nő vonal:-)

Caro_Line 2012.05.13. 18:36:25

@genevieve:

dehogynem :)))

Ott van Reese és az exbarátnő kapcsolata, amivel indult a sorozat :)))

Bár ez eddig még nem következett be, de esélyesnek tartok akár egy Fusco-Carter szerelmi szálat is :)

genevieve 2012.05.13. 18:38:02

@Caro_Line: úgy értettem ahogy a klasszikus nyomozónő-nyomozó férfi páros:-)

Caro_Line 2012.05.13. 18:39:58

Na akkor arra illene a Fusco-Carter :)))

Nem tudom, miért akarnám őket annyira összehozni, de humoros fordulat lenne :)))

Caro_Line 2012.05.13. 18:41:04

Minden klasszikus férfi-nő nyomozópáros előbb utóbb egymásba gabalyodik :D

genevieve 2012.05.13. 18:42:40

@Caro_Line: bár mondjuk a dr. csontot nagyon szeretem:-)

volt egy évad amikor szakadtam a röhögéstől rajtuk, mikor a hullát ellopták:-D

Caro_Line 2012.05.13. 18:46:23

Én abból csak néha-láttam egye-egy részt. Nem kötött le annyira :)

Állítólag most indult egy spin off-ja a Finder. Még nem lestem bele, de ami késik, nem múlik :)))

genevieve 2012.05.13. 18:53:42

@Caro_Line: ááá, szerintem nem egymás esetei:-))

viszont volt egy rész amiben egy csini barna nőnek segített be, azzal összejöhetett volna:-)

bár szerintem az a szál sincs még elvarrva:-)

Caro_Line 2012.05.13. 19:15:54

Hát a csini barna nőre konkrétan nem emlékszem :D

De ha megvolt jövő héten a finálé, szerintem újra nézem az egészet. Helyükre rakosgatva a darabokat, apró utalásokat :)))

genevieve 2012.05.13. 19:20:36

@Caro_Line: hosszú haj, dögös külső, kb. 40-es

Caro_Line 2012.05.13. 19:23:08

Nem a közvetítő csajra gondolsz, Zoé-ra? akinek Reese segített?

genevieve 2012.05.13. 19:24:53

azért azt csodálom, hogy amennyire állítólag menő a sorozat, szinte senki nem kommenteli..

Caro_Line 2012.05.13. 19:31:03

Szerintem azért, mert a Viasaton megy és nincs agyonsztárolva.

Amerikában bezzeg kajálják, az év legjobb újonca :P

genevieve 2012.05.13. 19:32:16

@Caro_Line: tudom, utána olvastam, ezért meglepő:-)

igaz kicsi csúszás is van, de majd utolérjük magunkat:-)

Caro_Line 2012.05.13. 19:33:08

Majd ha besöpri az Emmy díjakat, felfigyelnek rá többen is :D:D:D:D

Caro_Line 2012.05.13. 19:35:10

De szerintem tényleg nézd meg feliratosan :) Nem kell heteket várnod és reklámok sincsenek :D:D:D:D

genevieve 2012.05.13. 21:37:25

ezt a rohadt sok reklámot:-(

reese milyen aranyosan zavarban volt a fodrászatban:-)

genevieve 2012.05.13. 21:48:17

hát ez érdekes volt...

Caro_Line 2012.05.13. 21:52:33

na ugye hogy nem sebezhetetlen? :)

genevieve 2012.05.13. 21:57:01

@Caro_Line: nem is gondoltam, hogy az lenne:-)

de azért egy haslövéssel ennyit lépcsőzni...hát, no ez is holivúd:-)

Caro_Line 2012.05.13. 22:00:29

Hát muszáj volt neki, elvégre ő egy szuperkatona vagy mi a szösz :D Nem hiszem, hogy ez volt az első golyó, amit kapott :D :D :D

Más filmben még csak azt se mutatják hogy fájna, itt azért Jim Caviezel erősen izzadt és "haldokolt" :D

genevieve 2012.05.13. 22:05:45

@Caro_Line: engem már lőttek meg paintball-ozáskor, műanyag festékgolyóval, azt hittem összecsinálom magam annyira fájt...bár azt is olvastam, hogy ilyenkor sokkot kap a szervezet és nem érzi a fájdalmat...

Caro_Line 2012.05.13. 22:12:58

Azért egy katona nyilván másként reagál ezekre, mint egy átlagember (főleg pszichésen, dehát azért a fizikumban is vannak különbségek)

genevieve 2012.05.13. 22:17:18

@Caro_Line: na, mondjuk ez igaz:-)))

de ő még szenvedni és izzadni is faszán tudott:-D

genevieve 2012.05.13. 22:24:23

egyébként nekem a hv stílusa is nagyon bejön:-)
elkapja a lényeget és van egy ütős stílusa:-)

Caro_Line 2012.05.13. 22:31:11

Hát nekem az nem :))) sajnos :(

Főleg h a visszaemlékezésnél egy szóval sem említette, h épp nem a jelenben történtek a dolgok... Erre meg még ráerősített, azzal h a következő bekezdést meg "eközbennel" kezdte, mintha nem 3-4 év lett volna a két jelenet között...

Kissé stílustalannak (klissésnek) érzem, összecsapottnak és erőltetettnek. De talán a következő jobb lesz...

Igazándiból ide csak véletlenül tévedtem. :)

genevieve 2012.05.25. 19:35:38

most látom csak, hogy lányos zavaromba multkor az elsőbe kommenteltem:-)))))

de nagyon várom az újabb hv-t:-)

genevieve 2012.05.27. 21:02:23

és, ismét eljött:-)))

genevieve 2012.05.27. 21:32:38

csak szólok, hogy a a mostani részben az ügyvédnőn már a második napja van ugyan az a piros blúz:-)

genevieve 2012.05.27. 21:39:41

sőt, még mindig abban van:-)))

de tényleg kezd egyre több szálon futni..

genevieve 2012.05.31. 20:55:54

nu, semmi újság poszt ügyben?

genevieve 2012.06.03. 15:54:30

most látom, ma elkezdik ismételni??
süti beállítások módosítása