Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x10 Szökevények (Runaways)

2012. május 03. 16:00 - PuffCinq

Már itt is van a következő House-hogyvolt. S ennek a résznek már megint tudom a magyar címét is, szuper. Az ambulancián kezdünk, House vizsgál egy kamaszlányt, akit elkísért az apja. Mármint, első ránézésre ez a helyzet. House-nak persze elég egy pillantást vetnie a férfi nem megfelelő méretű nadrágjára, hogy tudja, két hajléktalan emberről van szó, innen már csak pár megjegyzés, s kiderül, hogy nem is rokonok. Imádom, hogy House-t Sherlock Holmesról mintázták, komolyan. A lány sört ígért a férfinak, ha elkíséri az orvoshoz, mert ő még kiskorú. Most persze már menekülne, de House megállítja, mert vérzik a füle. S mivel semmi nem utal arra, hogy mostanában betört a feje, House-t ez nagyon érdekli. Álapuka mehet, amerre lát, a sörével együtt, de a lány marad.

Rakott palacsintát mutatnak, eperrel, és ha jól látom, némi tejszínhabbal a tetején. Még jó, hogy nemrég ettem isteni palacsintát én is, különben őrjöngenék. S igen, ez még mindig a House. Cím-és főszereplőnk egy vendéglőben ül, 50 kilométerre a kórháztól. Mert megteheti. Nincs már nyomkövetője. Föl is rakja a lábát az asztalra, hogy csapat is megcsodálhassa a "bokalánc" hűlt helyét. A palacsinta egyébként állítólag a legjobb a környéken, New Jersey kormányzójának blogja ajánlotta.

A csapat leül, Taub is visszatért, teljes a létszám, de jó. Betegnél a CT nem mutat koponyatörést, toxikológia negatív, nemi betegsége nincs. S nincs még 18 éves, hiába, ez áll a kartonján. Hívni kell a gyámügyet, erősködik Adams. Egy kiskorú lány nem élhet egyedül az utcán. De House egyezséget kötött a beteggel, ő nem szól a gyámügynek, a lány cserébe nem szökik el a kórházból, kezelhetik. House el is rendeli a kezelést: Pneomococcus baktérium ellen, merthogy, aki az utcán él, biztosan nem kapott rendesen oltásokat. Időközben Chase fölfedezi, hogy Foreman és Anita is megjelent a színen. Nocsak. House vadul integetni kezd, drága Foreman igazgató úr, hát maga itt. Majd előveszi a telefonját, és több képet is készít. Rosszabb, mint egy óvodás, persze nem véletlenül. Foreman meg jön magyarázkodni, nem hiszem el! Anita gyógyszerügynök, és ez egy munkareggeli. 50 kilométerre a kórháztól, s legalább annyira a lakásodtól, mi? Logikus, mondja House. A kormányzó ajánlotta a palacsintát feleli Foreman. Nagyon penge. A következő jelenetben Adams lelkizne a beteggel, az igen gyenge, "én is elszöktem egyszer otthonról, akkor jó ötletnek tűnt, de..." kezdetű szöveggel. Beteg el is küldi a francba, ahogy kell. Erre Adams kutakodni kezd a táskájában, talál egy töri könyvet. A lány csak otthonról szökött el, az iskolából nem. Nem akar örökre hajléktalan maradni.

House időviharba kerül az ambulancián. Az 1861-65-ös amerikai polgárháború déli hadseregének két katonája várja. Még a beszédük is korhű, én elsőre egy szót nem értek abból, amit mondanak, de ettől csak még viccesebb az egész. Testvérek, az egyikük ráadásul tábornok, hasmenése van, de nagyon durván. House először is ellenőrzi a dátumot, mert ha ő van a múltban, akkor rohan egy brókerhez, és a Kennedy család valamelyik tagjával is beszél. Egyébiránt pedig hogy lehet, hogy két déli katona egy JENKI ORVOSHOZ JÖTT, EGY MODERN KÓRHÁZBA? House ezek szerint megkérdőjelezi a tábornok elhivatottságát? Meg bizony. Meg az épelméjűségét is. De azért csak ad gyógyszert a végén hasmenés ellen. A Konföderáció nevében köszönet érte.

Foreman a kórház kávézójában meséli Chase-nek és Taubnak, hogy van egy kis bűntudata, amiért házasságtörő kapcsolatba keveredett. De Anita okos, vicces és nem akar semmi komolyat. Minden szép és jó. Szerintem hamarosan nem lesz az, de Taub még bíztatja is Foremant. Aztán ennek kapcsán hirtelen a lányairól kezd beszélni. Érződik, hogy régóta várta a percet, hogy kiönthesse a szívét. Merthogy kérem szépen, Taub szerint a lányai unalmasak. Ő nem tehet róla, igazán, de nem tud velük mit kezdeni. Mielőtt még Chase és Foreman bármit is szólhatna, Adams telefonál. Volt a beteg iskolájában, beoltották mindenre, vagyis újból lehet gondolkodni, mi baja. Adams és Park egyébként éppen a házban vannak, ahova a beteg „hazajár”. Nincs ott semmi, csak beépített konyhabútor, víz, étel és dobozos sör. Park tulajdonképpen csodálja a lányt, hogy ilyen jól megvan szülők nélkül. Hát, nem tudom. Az biztos, hogy a mosogató csövein a penész jól megvan. Szép kis gombás fertőzést lehet ettől kapni. Adams már adná is a gyógyszert a lánynak, de ő inkább lelépne. Ki van akadva, hogy jártak az iskolájában. Már rohanna is, a gond csak az, hogy nem mozdul a lába. Lebénult, ez tuti, nem gombás fertőzés.

Ha eddig még nem tudtátok volna, most elmondom, hogy amióta csak föltették a nyomkövetőjét, House majd megőrült érte, hogy agyaggalambokra, avagy korongokra lőhessen. Az emberi lélek ezernyi rejtelem, hiába. Egy szó, mint száz, House most ott áll baseball sapkában és fülvédővel, lövésre készen. Mögötte az egész csapat, hogy közben diagnosztizálhassanak is. Chase nagyon laza, napszemüvegben és sapkában, Taubon meg lazán nagyot lehet röhögni, olyan komikus a fülvédővel a fején. Megjegyzem, House rohadt bénán lő, egy nyamvadt korongot nem bír eltalálni. Most csalódtam. A betegről House azt mondja, hogy szteroidot kell kapnia, attól újra lábra áll, és elszökhet, ha akar. Nem fog, ha Adamsen múlik. Ő ugyanis hívja a gyámügyet, akár tetszik Haouse-nak, akár nem. Oké, ha eltalálsz egy korongot, hívhatod a gyámügyet, mondja House. Ha nem találsz, s mégis telefonálsz, ki vagy rúgva. Adams lövése nyomán gyakorlatilag szétrobban a korong. House álla leesik. A gyámügytől egy nő jön ki, Adams fölfedezi, hogy nagyon jó lábai vannak. Ami a House-ban csak egyet jelenthet: a nő prosti, akit House bérelt föl, hogy játssza el a gyámügyest.

House nagyon büszke magára, Dr. Pooholes néven telefonált, hogy az igazi gyámügyesnek nem kell jönnie, mert a beteg elszökött. Adams kiakad, és Foreman elé viszi az ügyet. Foreman meglepődik, hogy House-nak kiskorú betege van. Hol volt ez eddig, de most tényleg? Azért megígéri, hogy ő maga szól a gyámügynek, plusz rendőrökkel keresteti a szülőket. Adams elmegy, House még egy kicsit marad, hogy kevesebb ambuláns rendelésért még több netes pornó hozzáférésért zsarolja Foremant. Mekkora boldogság, ha az embernek már nincs nyomkövetője és fenyegetheti a hatalmat. Ja, nem, ő nem azokra a képekre gondolt, amiket a telefonjával készített. Rendes, előhívott fotói vannak Anitáról és Foremanről. Foreman nem tud mit szólni. House összefut Wilsonnal, aki nagyon büszke barátjára. Meg van győződve róla ugyanis, hogy House csodálja és védi a betegét. A lány olyan szabadon él, ahogy House mindig is szeretett volna. House szerint ez hatalmas baromság, de Wilson azt mondja, eljön még a nap, amikor House a szüleitől is megvédi a lányt. House piros, lapos nyalókát vesz elő. Ez már hiányzott.

Na, itt vannak, Taub lányai. Az egyik valóban álmatag, de a másik igenis élénk érdeklődéssel figyeli, hogy mi a jó fenét csinál az apja. Taub bábozik, és ő tényleg NAGYON UNALMAS. Ugorjunk. A beteg éppen szökni készül. Ha tényleg jön a gyámügy, ő azt nem várja meg. Az anyja verte őt, nem megy vissza hozzá. Megérkezik a gyámügy igazi munkatársa és az anya is. Végre megtudjuk a beteg nevét: Callie. Callie menekülne, de nem tud. Vért köhög föl.

Tudja valaki, mi a hivatalos neve annak a versenynek, amikor két teknőst raknak egy kör közepére, és amelyik előbb ér a szélére, az nyer? Mert egy ilyen versenyen vagyunk éppen. Gondolom, ez is House nagy álma volt a nyomkövető utáni napokra. Itt az egész csapat is, diagnosztizálnak, ha már így összejöttek. Callie belső vérzését Zollinger-Ellison szindróma okozhatta, endoszkópos vizsgálattal igazolják. A vizsgálathoz az anya engedélye kell. Ha tényleg verte a lányát, nem kell, mondja Adams. A gyámügy azt mondja, nem verte, és csak ez számít. Milyen jó, hogy szóltak a gyámügynek, szúr egyet House.

Callie anyja megadja az engedélyt. Adams nagyon ellenséges vele, így mesélni kezd. A férje meghalt, ezt nem tudta földolgozni, ezért gyógyszerfüggő lett. Szörnyű anyává tette a függőség, de egy valamit nyugodt szívvel állíthat: soha nem ütötte meg a lányát. Adams erősen elgondolkodik.

Foreman szakítana Anitával, arra hivatkozva, hogy House zsarolja. Anita nem esik kétségbe. A férje észrevette, hogy mostanában milyen boldog, így aztán elmesélte neki, hogy van valakije. Kemény beszélgetés volt, nem akarnak még válni, de Anita nem mond le Foremanről. Jé, Foreman nem ugrál örömében.

Hasmenős tábornok testvére House-nál. Véletlenül lábon lőtte magát gyakorlatozás közben, mert elzsibbadt a keze. Normálisan beszél. Kiderül, hogy a tábornok a hagyományőrzők egy olyan szárnyát erősíti, amelynek szabályai szerint, amíg egyenruhát viselnek, korhűen is kell beszélni. De a tábornok nélkül a testvére már elengedi magát. Neki egyébként is csak az a fontos, hogy együtt vannak. Sokáig utálták egymást, de a szerepjáték összehozta őket. House szerint akkor is mindketten idióták. Adams Callie-nél. Nem is vert az anyád, igaz? Nem, de nekem kellett gondoskodnom róla, amikor túladagolta magát gyógyszerrel. Úgy döntöttem, ha már én vagyok a felnőtt, eljövök otthonról. Anyukád tudja, hogy elszúrta, és most itt van, hogy törődjön veled. Ja, egészen addig, amíg újabb adag gyógyszert nem vesz be, mondja Callie. Az emberek nem változnak.

Az endoszkóppal fekélyt találnak Callie nyelőcsövén, ami már a vizsgálat alatt vérezni kezd. House szerint ez bogyó aneurizmára utal, nincs más megoldás, agyműtét kell. Adams nem ért egyet. Szerinte Callie örökölte a függőséget az anyjától, a tünetei alkoholizmusra utalnak. House határozottan elutasítja az ötletet, agyműtét lesz, Taub és Adams mehet, hogy közölje a lánnyal. Callie észreveszi, hogy Adamsnek valami baja van. Erre Adams őszintén elmondja, hogy Callie szerinte alkoholista. A lány persze hevesen tiltakozik, és agyműtétet akar, de azonnal. De a döntés az anyáé: agyműtét vagy kezeljék alkoholizmusra? A nő kér pár perc gondolkodási időt. House az irodájában ordibál Adamsszel. Adams az irodában gondolkodhat, de azon kívül House döntéseit ismételje! Callie anyja tele van bűntudattal, persze, hogy azt fogja hinni, hogy a lánya betegségéért ő a felelős, mert átadta a függőséget. Callie majd szépen meghal, amikor az aneurizma szétreped az agyában. House a saját kezébe veszi a dolgokat, megy megkínozni Callie anyját. Leül mellé a folyosón egy padra és előadja, hogy a lánya gyűlöli, menjen el, jobb lesz úgy mindenkinek. Persze House, mint általában, most is okkal kegyetlen. Be akarja bizonyítani Adamsnek, hogy az emberek nem változnak, és az anyja nem dönthet Callie sorsáról. Amikor föláll, vicodint hagy a padon. Lássuk, a nő gyógyszerhez menekül-e a nehéz döntés elől. És tényleg, már nyúl a tabletták után… de csak azért, hogy visszaadja őket House-nak. Kezeljék Callie alkoholizmusát.

Boys night in Taubnál. Azt se tudom, mit szóljak. Foreman a hűtő mellett sörözik, Taub a cumisüvegeket mosogatja éppen. De a jelenet sztárja egyértelműen Chase, aki a Taubocskákat szórakoztatja, töretlen lelkesedéssel. Taub totál féltékeny. Lehet is. A lányai odavannak Chase-ért, ahogy kell. Foreman ki van akadva, úgy érzi, így, hogy Anita férje tud róla, most már igazán megbántja a férfit. Chase szerint inkább örüljön az elkötelezettség, s most már bűntudat nélküli szexnek. Chase a Taubocskák felé fordul és elgügyögi, hogy a férfiak imádják az elkötelezettség nélküli szexet. Úúúúgy, bizony. Taub nem örül, hogy a lányai már ilyen korán megismerkednek az élet nagy igazságaival. A hangokból ítélve, komoly kárt tesz egy cumisüvegben.

Callie anyja nem léphet a lánya kórtermébe. Callie dühös, hogy nem hiszi el, hogy ő nem alkoholista. Adams próbálja nyugtatni. Akkor is, most először viselkedett úgy, mint egy igazi édesanya. Komoly döntést hozott. House mindent megtesz, hogy elkerülje Wilsont, de hiába. Wilson repes a boldogságtól! House emberi kapcsolatot alakított ki egy beteggel! Még az anyjával is szembe szállt! S most mit mond House, azt mondja, hogy reméli, hogy az alkoholizmusra adott kezelés tényleg használ. Azaz, Wilson értelmezésében, reméli, hogy tévedett, egy beteg érdekében Mielőtt Wilson elszállhatna örömében, House megjegyzi, azt is reméli, Callie anyja engedélyt ad majd a boncoláshoz, ha a lánya meghal az aneurizma miatt.

Taub letámadja Wilsont az irodájában. Téged imádnak a betegeid, mert empatikus vagy. S kedves a tekintetem, mondja Wilson, aki tisztában van az értékeivel. És nem unod néha őket? A betegeket? Kérdezi Taub. Unalmas emberek is lehetnek rákosok, ismeri el Wilson. Nem ért semmit az egészből, de végül így is sikerül jó tanácsot adnia. Ha közel akarsz kerülni valakihez, magaddal is törődj, ne csak a másikkal. Így előbb-utóbb meglesz a közös pont.

Foreman Anitával egy kávézóban. Foreman arra kéri Anitát, mondja azt a férjének, hogy már nem találkoznak. Aztán találkozzanak mégis. Bujkáljanak újra. Mert így, hogy a férj is tudja, ő helytelennek érzi a viszonyt. Foreman, értem én, hogy mi bajod, de akkor is egy barom vagy. Anita el is megy.

Hasmenős tábornok és tesója versenyt hánynak az ambulancián, House szeme láttára. Sőt, teljesen egyszerre is tudnak hányni. Fantasztikus. House közben megvizsgálja az egyenruhájukat. Műszálas! A tábornok, aki annyira hiteles akar lenni, hogy XXl. századian megszólalni se hajlandó, nem korhű gyapjú ruhát csináltatott, hanem OLCSÓ műszálas vacakot. A műszálas anyag meg hasmenést, zsibbadást és hányást okozott. És a nagy egymásra találást is tönkretette. A testvéri szeretetnek annyi. Veszekednek, már amikor éppen nem a vödör fölé hajolnak.

Callie-nak banános muffint hoz az anyja. Nekem a banán és a muffin nagyon nem illik össze, de Callie és az anyja mindig ezt ették, amikor régebben együtt nyaraltak Floridában. Callie is emlékezik. Az anyja akkor is mindig be volt állva a gyógyszerektől? Csak este. Amikor Callie már aludt. Az őszinte vallomás megteszi a hatását, anyja maradhat a kórteremben, Callie meg elkezd muffint enni. Az első falatnál elveszti az eszméletét. Tévedtem mégis aneurizma volt, és szétrepedt, rémüldözik Adams. Callie agyának minden zugában keresik az aneurizmát, de nincs sehol. Stabilan otthagyják a műtőasztalon, Chase-szel, Park és Adams House-szal ötletel. Basszus, ne már, 6 perc van az epizódból, emberek!

Adams sok hülye ötlet között megemlíti a floridai kirándulást, és House-nak végre beugrik a megoldás. Rohan az anyához: ugye, a lány úszott valahol Floridában? Igen, egy kanálisban. Callie szervezetébe így állati ürülékből származó parazita került, magyaráz House. Ott szaporodni kezdett, végül sok-sok féreg lepte el Callie fülét, tüdejét, lábát, mindenét. A jó hír, hogy csak pár tabletta kell, és rendbe jön.

S amint rendbe jön, Callie el is szökik a kórházból. Nem akar ott lenni, amikor az anyja újból összeomlik. Arra akar emlékezni, hogy az anyja jó anya volt, muffint hozott, s beszélgetett vele.  Mindezt megírja levélben. Adams megbeszélné a történteket House-szal, de House csak a rejtvényt akarta megoldani. Te akartad ennek a két embernek az életét rendbe tenni, nem én. Te akartad föloldozni őket bűneik alól. De máskor hozzá se kezdj ilyesmihez. Szarul csinálod. House most tényleg kegyetlen. Adams nagyon egyedül marad a kórház folyosóján.

Taub és a lányai között végre kialakul a kapcsolat. House és Foreman összefutnak a kórház előcsarnokában. Foreman elmondja, hogy Anita dobta őt. Majd megkapod máshol az adneralin löketet, bíztatja House. Én nem vagyok olyan, mint te ellenkezik Foreman. Nyugi, Foreman, senki sem állítja, hogy olyan vagy. Még álmodban sem. A forgatókönyvírók persze, valami felfoghatatlan okból folyamatosan bizonygatják az ellenkezőjét. Például, House-nak most is azt kell mondania, hogy persze, nem hasonlítunk, te nem sántítasz. Rémes. S ezzel vége a résznek. Jövő héten, egy nem mindennapi epizóddal, már a tv2-n is az évad feléhez érkezünk. Hihetetlen.

Címkék: house
7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gertrudstein 2012.05.04. 11:21:15

"Taubocskák" iszonyúan cukik. Egyébként a szokásos ökörködés mögött súlyos problémák. Rettenetes szülők, elszúrt gyerekkor, reménytelen életek.

vincentmarvinjules 2012.05.04. 11:23:40

Ki fizette ennek a hajléktalan lánynak a kezelését a legjobb kórházban, a legjobb orvosnál...

tenesseeblues 2012.05.04. 11:32:09

House-rajongóként is nagyon unom, hogy a betegnek minden esetben halálközeli állapotba kell jutnia ahhoz, hogy a mester rájöjjön, ja, elég néhány tabletta, és a beteg, aki egyébként rohad kívül, belül, meggyógyul.

Tillike 2012.05.04. 12:36:32

En a Pak - Chase randira lettem volna kivancsi.

IamSherLocked 2012.05.12. 08:01:51

Igen, ez valóban tömény rész volt, Callie reakciói is nagyon érdekesek voltak, ill. Taub meg Adams szála is nagyon tetszett. Ahogy ez az írás is!

ChristineJane 2018.06.09. 17:48:37

Én is Park-Chase randit szeretnék, még mindig!:D
süti beállítások módosítása