Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 2x03 - What Is Dead May Never Die

2012. április 17. 12:00 - sixx

Nem akarom elrontani senki szórakozását jóelőre, de ez a rész igazán csak azoknak volt élvezhető, akik olvasták a második kötetet (csak az érdekesség kedvéért, ezt a részt a Királyok csatája 2., 15., 18., 20., 21., 23., 24., 25., 26., 29. és 45. fejezeteiből kalapálták össze, a főszereplők közül nem láttuk benne Robb, Jamie, Joffrey, Daenerys és Stannis karakterét), esemény nem nagyon volt, viszont annál több expozíció. Mivel az ilyen részekről igazi kínszenvedés hogyvótozni, nem leszünk túl hosszúak.

Onnan folytatjuk, ahol abbahagytuk, Craster visszahozza Havas Jont, és lebassza Mormontot az egész pereputtyával együtt, minek szóltok bele abba, amihez semmi közötök, mondja valahol joggal, de hát ennek a Havas gyereknek olyan nagy az igazságérzete, hogy ihaj, és ha felsír egy gyerek, habozás nélkül csinál hülyeséget. Na, húzzatok a picsába, int Craster, Mormont meg egy pillanatra meginog, és átfut az arcán, hogy itt a naccerű alkalom, és egy életre el lehetne intézni a lánygyermekeivel vadházasságban élő gyökeret, de nem teszi, hanem inkább kimegy Havashoz és elmagyarázza neki, hogy ő nem Batman, hanem egy fekete prémes kabátban szügyig a hóba merülő szerencsétlen egy bazinagy jégfalról és lesz szíves ennek megfelelően viselkedni. Ja, és tudom, mit csinál Craster a fiúgyermekekkel, ez az ára annak, hogy még életben van, de te viszont elfelejted, hogy láttad a zombit, vagy kivájom a szemed. Másnap reggel Sam egy kicsit romantikázik Szegfűvel és ad neki egy gyűszűt(?), amit a lány nagy nehezen elfogad, bár Craster biztos nagyon megverné érte. Hiába no, a szerelem, ugye, Sam úgy vigyorog, mint aki életében először teremtett kapcsolatot egy nőnemű lénnyel, és tulajdonképpen ez így is van. Good times.

Deresre váltunk, a kamera Bran farkasának szemszögéből mutatja az eseményeket, mert a mozgáskorlátozott várúr továbbra is álmodik(?) arról hogy ő farkas, és ilyenkor nagyon valós az élmény, ajaj. El is meséli mindezt Luwin mesternek, érzem a vér ízét ilyenkor és a holdra üvöltök farkastorokból, bizony. Hát izé, ez csak egy álom, mondja Luwin különösebb meggyőződés nélkül, de amikor Bran elkezdi pedzegetni, hogy a dajkájától hallott ám arról, hogy vannak olyanok, aki mindenféle állatok bőrébe belebújva tudnak mindenféle kunsztokat, akkor előad egy homályos mesét arról, hogy amikor ő még csak mestertanonc volt és haja annyi volt a fejin, mint égen a csillag, na akkor ő megpróbálkozott a mágiával, de nem jött neki össze. Az ilyen emberekről meg babonaság beszélni és kész.

Új helyszínre ugrunk, Renly táborába, ahol a sorban második vagy harmadik királyjelölt és kedves felesége, Boleyn Anna a Tudorokból, akit most éppen Margaery Tyrellnek hívnak (nincs rokonság az egykoron híres Forma-1-es autógyárral) üldögél egy első blikkre ingatag faemelvényen. A nő annak a Ser Lorasnak a testvére, aki Renly király pajtása a dolog homoszexuális értelmében véve. Mindez, mármint a buzulás az előző évadból már kiderült, az, hogy Renly meg a látszat és az illem kedvéért nőt vett maga mellé, csak most. Nem ez az első ilyen házasság a kardozás történetében, Oroszlánszívű Richárd jut eszembe elsőként. Margaery és Renly a képzelt középkor legkedveltebb szórakozásának hódol, azaz párviadalt néz, éppen Ser Lorast veri félig agyon egy aranypáncélos hústorony, akiről a győzelmet követően kiderül, hogy nő, bár elég férfiarca van, Brienne a neve, és minden vágya, hogy Renlyt szolgálja, mer olyan szerelmes bele, mint az ágyú.

Renly a vicc kedvéért, no meg abbéli félelmében, hogy ez a nálánál kétszer nagyobb nő úgy megrázza, mint Krisztus a vargát, igent mond - Brienne a testőrség tagja lesz. Catelyn Stark jelenik meg hirtelen, megjött Robb táborából, tárgyalni, Ser Loras beszól vagy kettőt Robbra, de hamar leoltják, a hímtag jobban illik a szájába, mint az ékes beszéd. Renly és Cat elbeszélget a világ dolgairól, Renly beígéri Joffrey fejét Catnek cserébe Nedéért, kösz. Cat a sereget és a vidáman egymás vállát veregető örömkatonákat elnézve csak a fejét csóválja, ennek nagy sírás lesz a vége, Renly, tapasztalatlan harcosokkal nem lehet csatát vívni. Mert ugye Renlynek hiába van serege, nagy, csatát még nem vívtak, az meg nem árt. Renly megunja a szócsatát, és Brienne-re bízza a vendéget, fáradt a néni, lefeküdne, tessék elkísérni. Brienne szívesebben menne Renly sátrába, de ez nem tűnik jó ötletnek per pillanat, így Cat mellett marad.

Ugrunk a Vas-szigetekre, ahol Theon megpróbáltatásai tovább folytatódnak, először az apja, majd a nővére alázza porba, nem nézik semmibe, mert nem a szigeteken nőtt fel, magnéziumdarabokat nyalogatva desszertként, hanem pihepuha ágyban aludt Deresben, ahol nyáron is kellemes két fokos meleg van napközben. Theon akkor veszti el igazán a fejét, amikor Balon, az apja egy térképen megmutatja, hol fog az északi várakra rontani a serege, Theon bólogat, de csak addig, míg a fater oda nem int Yarára, és a lányom vezeti majd a főerőt, 30 hajó, kismillió szakállas részeg a fedélzeten, kész főnyeremény. Míg Robb délen hadakozik, mi megtámadjuk a hátországot és elfoglalunk mindent, mert mi kalózok vagyunk és nem szántóvetők. Yara megnyalja a szája szélét, és ha lehet, még rondább, mint eddig, mindig is akartam egy kastélyt, mondja. Ja, te fiam, Theon kapsz egy hajót, van egy halászfalu fent északon, na azokat a halászembereket kellene kiirtani. Theon erre bepipul és szenvedni kezd, lófaszt a seggetekbe, a tiedbe különösen, fater, odaadtál a Starkoknak, amikor leverték a lázadást, milyen ember vagy te? Balonnak pont ez volt a terve, mármint az, hogy minden köteléket elvágjon Theon és a Starkok között.

Királyvár, Tyrion éppen olvasna, de nem hagyják, egészen pontosan Shae, a csaja, aki unja már, hogy egy lyukban eldugva kell tengetni a napjait, mikor viszel már ki innen? Majd. De mikor? Értsd már meg, te ostoba ribanc, hogy itten nekem ellenségeim vannak, és a gyenge pontjaimra lecsapnak. Szóval én gyenge pont vagyok? Tyrion már azt is megbánta, hogy felkelt ma reggel, nem úgy értettem. HÁT AKKOR HOGY? Jólvan, becsempészlek a kastélyba, konyhalány leszel. Shae nem tudja, mi az a konyhalány, de főzni nem tud, mosogatni meg nem akar. Tyrion napja nem jól alakul, amikor tesz egy tétova mozdulatot a csaj öle felé, az kifordul előle, és sértődöttet játszik. A kastély egy másik termében Cersei este a két gyerekével és Sansával vacsorál és abban leli örömét, hogy Sansában forgatja a kést képletesen. Annyi értelme van a beszélgetésnek, hogy kiderül: Sansa és Joffrey esküvője majd a háború után esedékes. Sansa felmegy a szobájába, ahol Shae kopog rá kisvártatva, csak nem konyhalány lett belőle, hanem udvarhölgy, de nagyon szarul csinálja, konkrétan azt sem tudta, hogy a bilit neki kell kiüríteni.

Tyrion másnap annyira unatkozik, hogy saját szórakoztatására és azárt, hogy megtudja végre, melyik tanácstag köp a terveiről Cerseinek, jól megszopatja Pycelle mestert, Varyst és Kisujjat egyszerre. A terv egyszerűségében zseniális: az öreg Pycelle-nek azt mondja, Cersei lányát, Myrcellát egy Dorne-i herceghez adja, Varysnak azt, hogy Theon Greyjoyhoz, Kisujjnak meg azt, hogy Robin Arrynhoz, a kissé agyalágyult ifjúhoz. Kisujjnak még Harrenhallt is beígéri, ami egy kastély, de az rámutat, hogy Janos Slynt is ezt kapta Cerseitől oszt mi lett vele. Ugyan már, babonaság, legyint Tyrion. Mindhármuknak a lelkére köti, hogy Cerseinek egy szót se. Ugrunk vissza Renly táborába, ahol Ser Loras és Renly pettingel egy kényelmetlennek tűnő ágyon, nem is lesz a dologból semmi, de nem Renly, hanem Loras miatt, aki megjegyzi, hogy az emberek már pletykálnak, el kéne hálni a házasságot a nővérével. Renynek nem sok kedve van a dologhoz, hiszen a nők nem izgatják, így inkább berúg, az a biztos. Margaery ettől még bejön a hálóba és a textilt lehajítva bepróbálkozik, de a királyi hímtag petyhüdt marad. Jó, hívjam Lorast? Vegye a szájába? Csináljuk hármasban? Renly kicsit zavarba jön, izé, nem vagyok én buzi. De. És én is tudom. Szóval embereld meg magad és ejts teherbe, de gyorsan, mert baj lesz.

Királyvár, Tyrion megkapja a választ a kérdésére: Pycelle köpött. Ez abból a dührohamból derül ki, aminek szenvedő alanya lesz Cersei lakrészében, a nővére majdnem agyonvágja, és szépen meg is fenyegeti, kis barátom itt két segítő is elvérzett, Ned Starknak még papírja is volt, oszt milyen szép faldíszt csináltunk belőle. A Vas-szigeteken Theont baszkurálja a lelkiismeret és ír egy levelet Robbnak, amiben vélhetően kitálal a fater tervéről, de az utolsó pillanatban meggondolja magát és elégeti. Ajaja, Robb, ez el fog árulni, hallod. Másnap a tengerparton egy kereszteléshez hasonló szertartással Theon ismét örök hűséget fogad az apjának, ebben segítségére egy vén hippire hajazó koszos, szakállas fazon van. Yara nem titkolt undorral figyeli az eseményeket, testvéri szeretet, mi?

Kisujj Tyrionra támad Királyvárban, na tudod, kit szopassál! Engem hagyjál ki a kisded játékaidból, mert nem lesz jó vége. Ó, ne már, mondja Tyrion. Azért Harrenhallt megkapom? Hülye vagy, Kisujj? Bronn érkzik, és jelzi, Pycelle nem egyedül múlatja az időt. Nem hát, egy kurvával, mert fickós az öreg, csak szereti sajnáltatni magát. Tyrion, egy Shagga nevű hegyiember és Bronn rárúgja az ajtót az öregre (Tyrion inkább csak asszisztál), nocsak, te meg a sót nyalogatod, vén kecske? Shagga, vágd le a farkát és etesd meg a kecskével! Itt nincs is kecske, mondja a hegyiember értetlenkedve, priceless. Naszóval, Pycelle, mióta kémkedsz te Cerseinek? Én a Lannistereket szolgálom, ez a dolgom. Na ja, a király két segítője bele is halt a nagy segítségedbe. Bronn, vágd le a szakállát. S lőn, Pycelle sírdogálni kezd, a kurva meg halálra vált arccal ül a sarokban egy szál csöcsben. Tudod, Pycelle, mondja Tyrion, nekem te soha nem voltál szimpatikus, irány a tömlöc. Tyrion alaposan belefingott a nulláslisztbe. A kis akció végén a kurva kap két aranyat, Tyrion és Varys meg jól elbeszélget egymással, kivételesen tényleg úgy tűnik, hogy nem fenyegetik egymást szóvirágokba rejtetten sem.

Aryára ugrunk, aki úton van északnak. Egy toronyban éjszakáznak, mindenki alszik, csak ő nem, mert az apja lefejezését látja lelki szemei előtt, és inkább a kardját nézegeti. Yoren sem aludt, és ha már így alakult, elmesél egy történetet arról, hogyan állt be a Falra. Nagyon érdekes persze, de az még inkább, hogy odakint lovak zajolnak, jönnek a király emberei, ahogy azt az előző részben beígérték. Yoren utasítja Gendryt és Aryát, hogy bújjanak el a bokrokban, ő maga meg a többi falra szánt elítélttel együtt kiront, megnézni, mi van. Nos az, hogy egy Ser Armory Lorch nevű lovag Joffrey nevében eljött Gendryért, és ha átadják neki, nem lesz hiríg. Anyádat, mondja Yoren, mire vállon lövik egy íjjal, és heveny mászárlás kezdődik, Yoren konkrétan vagy három ellent gyak le, míg négyen legyűrik.

Arya és Gendry a bokrok között lapul, de persze lebuknak, egyik kis pajtásukat meg szépen nyakon szúrja egy kopasz csávó az Aryától elcsaklizott karddal. Még ezt megelőzően Arya észreveszi, hogy a Jaqen H'ghart és két másik rabot fogva tartó rácsos kocsi ég, és odaad egy fejszét Jaqennek, hátha ki tud szabadulni. Az utolsó jelenetben Ser Lorch Gendry-t keresi Arya életben marad társai között, ha nem mondjátok meg, ki az, a szemeteket vájom ki. A kiscsaj feltalálja magát, és rámutat a halott kispajtásra, akinek a feje mellett ott hever Gendry bikaszarvas sisakja: ő az, ő volt Gendry. Okos. 

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on:

Címkék: trónok harca
101 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocimaster 2012.04.17. 13:00:38

Jól eltalálták Brienne karakterét, kiváncsi voltam kit választanak :).

szepi79 2012.04.17. 13:00:46

ez az utolsó rész tényleg gázos lehetett olyannak, aki nem olvasta a könyveket. tudta valaki követni, aki csak a sorozatot nézi?

Bocimaster 2012.04.17. 13:05:51

@szepi79, első ezen a néven: Haverom nem olvasta a könyvet és azt mondta eddig ez volt a legjobb rész a második évadban, nem esett úgy szét mint az eddigiek.

Emmett Brown 2012.04.17. 13:15:59

az aki Craster gyerekét/unokáját elvitte az nem egy mezei zombi (mint az első évadban a felderítő, aki megtámadja a parancsnokot), azok ugyanis a halottakból "keletkeznek", az a kedves fremen fiatalember egy Más volt. valószínűleg ők állnak a feltámasztósdi mögött, de hogy mit akarnak, az rejtély.

beacska 2012.04.17. 13:24:12

@Bocimaster: nekem ő az egyik kedvenc karakterem, már nagyon vártam rá ;)
de nem volt elég "HŰŰŰ" de randa :(((

fran7 2012.04.17. 13:33:59

Mondjuk azért az, hogy Brienne szerelmes Renlybe az a könyv alapján tudható, a sorozatból csak sejthető. Ezért baj egy kicsit Renly charme nélkülisége, mert így nehezen érthető, miért is vonzódik hozzá.

Emmett Brown 2012.04.17. 13:42:08

@fran7: számomra meg az a rejtély, hogy Brienne, aki erkölcsileg kb egy női Ned, miért támogatja azt a "királyt" akinek messze a legkevesebb joga van bármiféle trónhoz is az 5 közül.

Illetve értem, hogy szerelmes a langyikámba, de akkor meg milyen alapon papol becsületről/hűségről/lovagi erényekről?

silberstein 2012.04.17. 13:44:49

@beacska: Uh, szerintem csúnyább volt, mint a könyvben (vagy az én lelki szemeim színezték szebbre olvasás közben?)

silberstein 2012.04.17. 13:46:21

@fran7: ott a pont, a casting Renly esetében nem volt telitalálat.

Zuzzant 2012.04.17. 13:48:53

Jól látom, hogy szőrös a nőnek?

Micsoda figyelmes stáb. Gyorsan felhordtak a csupaszra egy kevés bundát :D

gonoszkiralylany 2012.04.17. 13:57:58

én még nem olvastam a könyvet, de szerintem is ez volt az eddigi legjobb rész :)

fran7 2012.04.17. 13:59:45

@silberstein: Brienne az egyik legkedvelhetőbb szereplő azért érezted a csúnyasága ellenére szépnek. Ő belülről szép, már ha ez jelent valamit. De rá igaznak érzem ezt a közhelyet is.

fran7 2012.04.17. 14:01:49

@Emmett Brown: Tán ez nem spoiler, de a Király lovagjai, nőtlenséget fogadnak. Tehát mikor kéri, hogy lovag lehessen, akkor leszámol a gyengéd érzelmeinek gyakorlati beteljesüléséről.

m.anna 2012.04.17. 14:09:17

@Emmett Brown: "számomra meg az a rejtély, hogy Brienne, aki erkölcsileg kb egy női Ned, miért támogatja azt a "királyt" akinek messze a legkevesebb joga van bármiféle trónhoz is az 5 közül.

Illetve értem, hogy szerelmes a langyikámba, de akkor meg milyen alapon papol becsületről/hűségről/lovagi erényekről? "

a hűbérese, nem? ha ez a képzelt középkor, akkor a hűbéresek lojalitása is lovagi erény.

Asszem 2012.04.17. 14:22:18

Szerintem kurva jó volt ez a rész, a karakterek mindent visznek, még Jon is. Külön tetszett, hogy itt is bátran bevállalták a meleg részek mutatását, sokaknál az jobban ki fogja verni a biztosítékot mint a csecsemőtorokvágás vagy egyéb durvulások.

Brienne számomra ezerszázalékos telitalálat, sokkal jobb, mint amit én elképzeltem magamnak a könyv alapján.

Igaz, hogy sok minden nem történt, de olyan erős volt a hangulata ennek a résznek is, hogy simán garantált az újranézés :-)

hajdiho 2012.04.17. 14:30:29

Szerintem is jó rész volt. Brienne szerintem meg "HŰŰŰ" de randa volt, mondjuk én a könyvben is unalmasnak tartottam szenvedését meg sanyarú sorsát.

Margaeryt is sokkal szebbnek képzeltem.

Renly szerintem a könyvben sem volt valami vonzó, leírták, hogy népszerű de semmi más. Loras sokkal inkább volt vonzó de ezzel a buziskodással+béna szereplőválasztással, jól kiherélték.

Emmett Brown 2012.04.17. 14:32:26

@fran7: nem a gyakorlati beteljesülés a gond (az azelőtt sem volt, hogy testőr lett), hanem hogy Renly minden szemszögből trónbitorló.

@m.anna: igen, az lovagi erény, de elsősorban a királynak tartozna hűséggel, és csak másodsorban a hűbérurának. Ő teljes mellszéleséggel Renly fangirl, és még csak a kétely szikrája sem merül fel benne, mint Stannisban, aki elég sokat szenvedett, hogy a királyát vagy a hűbéresét(bátyját) válassza.

chrisred 2012.04.17. 14:52:22

@m.anna: Ja, így van, Brienne nem foglalkozik nagypolitikával meg trónhoz való joggal, ő Renly lovagja és kész.

chrisred 2012.04.17. 14:55:46

@hajdiho: Margaery totálisan más karakter lett, igazából se korban, se mentalitásban, se viselkedésben köze nincs a könyvben lévőhöz. Mondhatni, nagyjából az ellentéte.

chrisred 2012.04.17. 15:05:03

@Asszem: Nagyjából innentől (Arya fogságba esésétől) bőven lesz elég a sztoriban is, ami kiveri a biztosítékot a normális embereknél, felesleges hozzátoldani plusz jeleneteket.

W Joe 2012.04.17. 15:06:53

Szerintem is ez volt a második évadból az eddigi legjobb rész. Én mondjuk olvastam a könyveket, de szerintem annak is követhetőbb volt, aki nem olvasta, mert most nem ugráltak annyit a helyszínek között mint az eddigi két részben.

Lezuzius 2012.04.17. 15:19:49

A hegyi ember Tyrionnal amugy Timmett, nem Shagga:

Okay, first, minor question that will probably be answered once everyone sees it in HD—no Shagga, this season, right? Am I right to think that’s Timmett son of Timmett handling the Pycelle assault duties?

Yeah, that was Timmett. Same actor from last season, too…

Legalabbis a soriban, a konyben Shagga volt, ha jol emlekszem, itt meg nem nevesitik, de ez irok ezt nyilatkoztak, szoval higyjunk nekik.

sixx · http://comment.blog.hu 2012.04.17. 15:21:29

@Lezuzius: hát, ilyen kutatómunkát egy hogyvótért eddig sem folytattam és nem fogok mostantól sem, de köszi.

Lezuzius 2012.04.17. 15:26:41

@sixx: vilagos, nem is azert irtam. Ha még a westeros-s Elio is ra kell kerdezzen, akkor tenyleg nem egyertelmu hogy melyik vadember volt.

Itt az interju a 3.resz irojaval, ha valakit erdekel:
(nem tudom megitelni mennyire spoileres a konyvet nem olvasoknak, de szerinten nem nagyon, illetve egy helyen, de ott jelezve is van)

www.westeros.org/GoT/Features/Entry/Season_2_Interview_with_Bryan_Cogman/

Frucsasz 2012.04.17. 15:40:28

Ha spoilernek számított, amit írtam, akkor bocsi!

Nevem Earl 2012.04.17. 15:49:12

Azért volt ilyen lassú ez a rész, mert túltengett az expozé? Jó tudni, kösz, ma is tanultam.

Amúgy korrekt volt a rész, de beletehették volna a vízbefúlós beavatást a maga brutál valójában. Vagy Theon-nál nem volt fullasztás? Annyira már nem emlékszem a könyvekre.

Tájfájter 2012.04.17. 15:53:24

@Emmett Brown:

" igen, az lovagi erény, de elsősorban a királynak tartozna hűséggel, és csak másodsorban a hűbérurának. "

Pont nem, éppen ezért vonult fel egész észak Robb mögött, és nem álltak át a Joeffry oldalára.

Van egy olyan mondás is, hogy a vazallusom vazalussa, nem az én vazalusom.

finom_rakottkrumpli 2012.04.17. 15:54:19

@Emmett Brown: Nem, a hűbéri láncban mindenkinek a közvetlenül felette állóhoz kell hűségesnek lennie, az majd elviszi a balhét, ha kell - elméletben.

Hispan07 2012.04.17. 15:56:28

@Emmett Brown: a középkorban a vazallusod vazallusa általában nem volt a vazallusod, mindenki a felette lévő szinthez kötődött - ergo ha x herceg lázadt, az ő hűbéresei hozzá voltak lojálisak. Westeroson is ez a modell működik, lásd pl az északiaknak eszükbe se jut a vastrónon ülő alak, ők a Starkokhoz kötődnek.

A szerelem pedig abszolút nem összeférhetetlen a lovagi léttel - hivatalosan csak a királyi testőrségnek kell cölibátust betartania. Renly testőrsége pedig szivárványszínű (lol), nem fehér.

morbiczer 2012.04.17. 15:56:48

@chrisred: Margaery szerintem a konyvben is csak jatsza a szende szuzet.

Sir Black The Brightest 2012.04.17. 15:59:42

Az hogy Brienne szerelmes Renlybe gondolom a könyvből derült ki, mert számomra fel sem tűnt abból amit láttam.

finom_rakottkrumpli 2012.04.17. 15:59:59

@Nevem Earl: Theonnál erről nem volt szó a könyvben egyáltalán - emlékeim szerint. Mondjuk, ha már betették a filmbe, lehetett volna tényleg a brutál mód...

finom_rakottkrumpli 2012.04.17. 16:04:32

@morbiczer: Igen, de ott olyan jól játssza, hogy csak halvány gyanú merül fel az olvasóban :)

Emmett Brown 2012.04.17. 16:13:11

@Tájfájter: azért ez nem annyira egyértelmű, mint ahogy beállítod. pl Stannis elég durván vívódott anno, hogy a hűbérurát (Robertet, a bátyját), vagy a királyát (Aeryst) válassza. A hűbérura csak egy paraszthajszállal győzőtt, de csak a vérségi kötelék miatt.

Észak valóban felsorakozott Robb mögött (ők ugyanúgy lázadónak számítanak mint Renlyék!), de a korona ezt nem azzal rendezi le, hogy "oké, van egy lázadó királyotok, neki engedelmességgel tartoztok, ezért ha esetleg mi nyerünk, akkor spongyát rá, nem volt más választásotok", hanem kőkeményen felhívja minden lord figyelmét, hogy itt az idő, hogy hűséget tegyenek igazi uratok, a király felé.

LEGOlas 2012.04.17. 16:14:43

Az a buzulós rész elég élethűre sikeredett. Ezt eljátszani és megoldani nem semmi színészi teljesítmény. Vagy a két csávó egyébként is langyi lehet. Én tutira nem tudtam volna bevállalni a helyükben. Brienne jó és nekem Margaery is tetszett. A könyvet olvastam, nekem is ez az epizód tetszett a második évadból a legjobban. Viszont szerintem a könyvben sincs benne a Margaery féle, hívjuk be a tesómat és nyomjuk hármasban ötlet...

r_magpie 2012.04.17. 16:19:56

@morbiczer: @finom_rakottkrumpli: jaja, a könyvből nekem is ez jött le, ez a Margaery viszont nyíltan kurvás (mondjuk ez a színésznő már a tudorokban is ezzel a "mentem megcsinállak szájjal" tekintettel vegzálta folyamatosan a férfinépet)

finom_rakottkrumpli 2012.04.17. 16:30:06

@Emmett Brown: Megpróbálják gyengíteni a lázadó hűbérest; de a valódi (és szvsz a könyvbeli) középkorban a hűbéres hűbéresét nem vegzálták emiatt, csak néhány különleges esetben.

Emmett Brown 2012.04.17. 16:40:49

@finom_rakottkrumpli: hogyne vegzálták volna emiatt! ha elbuktak egy lázadást akkor mindenki, aki a vesztes oldalon állt, és a végsőkig kitartott (ami ugye kötelessége!) komoly retorziókkal szembesült: elvették a földejeiket/legyakták a fél családot/száműzetés/stb.

Scypio 2012.04.17. 16:56:48

Brienne nemesi származású, az apja egy déli úr. Egész életében hölgyet akartak belőle faragni, ami nem sikerült, mert ő viszont határozottan lovag akart lenni. Renlyvel még gyermekkorából van egy jó élménye, ami miatt plátói, soha ki nem mondott érzelmei vannak az irányába: nem akar ő semmit tőle, csak ott lenni mellette...

Nekem egyébként tetszik a színésznő, Margaery-vel ellentétben: belőle riherongy cselszövő kurvát csináltak, ilyenről szó nem volt a könyvben.

Sir Black The Brightest 2012.04.17. 17:03:14

@Scypio: szerintem kicsit túlzás leriherongyozni Margaeryt... Mi rosszat tett? Szokásoknak megfelelően felajánlotta magát férjének annak tudatában is hogy buzi. Szerintem pusztán egy jó feleség aki őrzi férje titkát. Semmi rosszat nem tett egyelőre.

finom_rakottkrumpli 2012.04.17. 17:04:00

@Emmett Brown: Az én történelmi ismereteim szerint ez nem így volt a klasszikus hűbéres korban. Az abszolutizmus pedig már egy más téma.

Emmett Brown 2012.04.17. 17:19:56

@finom_rakottkrumpli: most Westerosról beszélek elsősorban :) nem véletlenül nem maradtak pl. Targaryen lojalisták (Dorne-on kívül). Akik a végén átálltak, azok megmenkültek ugyan, de ők is elég nagy arányú anyagi veszteséggel tudták csak megmenteni az életüket.

Ezzel tudták motiválni a saját embereiket és a kóbor lovagokat, hogy győzelem esetén tudnak majd a vesztes oldalon állók földjei/kastélyai közül csemegézni.

Scypio 2012.04.17. 17:21:39

@VodkadrinkerPíter: 16 évesen bevenni a saját bátyját, hogy állítsa fel a férjét, csak hogy végre bele tudja helyezni az élet magját a családi kötelék örök összekötése érdekében - khm...

Ez nem az a személy, aki a könyvben van. Ott kifejezetten visszahúzódó, és még csak az sem derül ki, hogy jár-e valami a fejében.

qwertzu 2012.04.17. 17:54:23

@Scypio: A könyvben nem nézőpont karakter, így nem is derülhet ki, hogy mi jár a fejében.

fran7 2012.04.17. 18:04:21

@qwertzu: Igazad van, de annyit elárulhatok tán, hogy Margaery egy normális és kedves lány benyomását kelti a könyvekben. Hogy milyen gondolatai vannak azt meg nem tudhatjuk, ahogy mondod.

Kürosz 2012.04.17. 18:36:28

Egyetértek a fentiekkel, Margaery a könyvben egy 16 éves tinilány, erre fel eljátszatják ezzel a kiélt, harmincas ribanccal, akiről minden nézőnek a Tudorok c. sorozat fog eszébe jutni... nem kicsit illúzióromboló...

Apropó, Renly a könyvben is meleg volt? Abszolút nem emléxem ilyesmre... Vagy ez is csupán a minél több szexet - jegyében?

fran7 2012.04.17. 18:48:04

@Kürosz: Ebben a Tudoros dologban az ironikus az, hogy a Towerbe bezárt az újhithez hű, így magára maradt, illetve csak az udvarhölgyei által körülvett Boleyn lány eléggé hasonlít a gyönyörű Margaeryhez. De hát mindenki az ágyába királyt becsábító hölgyre emlékszik. Nem véletlenül. Pedig ott a végén is hiteles volt a számomra Natalie Dormer.

morbiczer 2012.04.17. 18:54:03

@Kürosz: Renly (es Loras) a konyvben is meleg volt.

A sorozatban minden fiatal par evvel idosebb, mint a konyvben, tehat gondolom TV-Margaery sem akar 16 lenni.

Es aki szerint Margaery egy "normalis es kedves lany" a konyvekben, az olvassa el meg egyszer. :)

Kullancs1983 2012.04.17. 18:57:08

@Kürosz: Renly is, meg a Viráglovag is. Nem kicsit, nagyon.
A sorozat pedig nem egyezik meg teljesen a könyvvel, ami egyrészt érthető, másrészt ahogy a dolgok haladnak előbb lesz meg a vége, szóval van hogy muszáj másképp csinálni. Ki tudja, hogy a kurvás királynéval mi fog még történni? A buzi király sorsára emlékszek (de nem mondom meg) de a királynő...

Kürosz 2012.04.17. 18:59:41

@morbiczer:

nem azt mondtam, h "normális és kedves lány", de ez az "ordas, kiélt, harmincas kurva" - stíl is túlzás...

ha már Tudorok, pl. onnan nem a Boleyn Annát, hanem a K. Howardot játszó színésző passzolna Margaery szerepére.

fran7 2012.04.17. 18:59:51

@morbiczer: A Renlys dolog, se jött át sokunknak, sem a Stannis-Melisandre páros kapcsolatának természete. Nyilván nem légből kapott egyik se. Mivel Margaery sorsa itt spoiler, de amin keresztül megy, s ez igaz az összes szereplőre, a normalitást messze maga mögött hagyja. Tehát a normalitást ezen körülményekhez képest értem.

Kürosz 2012.04.17. 19:07:46

@fran7:

a Stannis-Melisandre ügyben sincs semmi utalás szexuális kapcsolatra a könyvben, sőt, Stannis neje Melisandre legfőbb
híve az "udvarban".

cicamaca 2012.04.17. 19:25:24

@Kürosz: Ez nem így van, van ott utalás, Davosnak azt hiszem egyszer nyíltan be is vallja

Asszem 2012.04.17. 19:41:39

@Kürosz: én is valami olyasmire emlékszem, hogy Stannis neje is tudja a dolgot, de áldozatnak fogja fel Melisandre oltárán.

qwertzu 2012.04.17. 19:42:31

@Kürosz: "a Stannis-Melisandre ügyben sincs semmi utalás szexuális kapcsolatra a könyvben,"
Igazad van, az nem utalás, hanem teljesen szájbarágósan egyértelmű. A következő hogyvoltnál valószínűleg azt is megbeszélhetjük honnan.

gunsmoke (törölt) 2012.04.17. 19:43:06

Ide nekem azt a Marga.. izé nevű csajt. A király ura úgyse tud vele mit kezdeni.

hajdiho 2012.04.17. 19:46:30

@Kullancs1983: @morbiczer: hát szerintem meg a könyvben egyáltalán nincs szó arról, hogy Renly és Loras búza.

a film készítők akartak egy kicsit modernek lenni

fran7 2012.04.17. 19:52:53

@qwertzu: Rendben, kiváncsi vagyok rá. De láthatod nem csak az én figyelmemet kerülte el ez a nyilvánvaló dolog. Mondjuk kicsit vicces egy 4000 ezer oldalas regényfolyam minden apró beszélgetésére, utalására emlékezni.

finom_rakottkrumpli 2012.04.17. 19:57:14

@hajdiho: Már hogyne lenne szó róla, olvass utána, ha nem hiszed...

aribeth 2012.04.17. 19:57:16

@hajdiho:
A könyveket az első évad után olvastam el, és akkor elég feltűnőek voltak az utalások. Lorast csak Renly kicsi rózsájának nevezik, aki éjszakánként folyton együtt imádkozik a királlyal, látványosan imádja őt, sokak szerint Margaery mindörökké szűz marad Renly ágyában, és a kedvencem az a beszólás volt, hogy (kb) "tedd el azt a kardot, Loras, különben olyan helyre dugom, ahol még Renly sem találná meg".

Mindemellett az első évad alatt a biztonság kedvéért páran megkérdezték Martint, hogy most akkor mi a helyzet Renlyékkel, és megerősítette, hogy igen, viszonyuk van.

finom_rakottkrumpli 2012.04.17. 20:06:03

@aribeth: Ez egy iciri-picirivel részletesebb válasz, mint az enyém :D

Faby 2012.04.17. 20:36:50

Bocsánat, hogy belevau, de Theon testvérét a könyvben Asha-nak hívják, itt meg Yara. Megváltoztatták?

mojza09 2012.04.17. 20:39:52

@Scypio: Haha!
Meddig olvastad a könyvet?

sixx · http://comment.blog.hu 2012.04.17. 20:39:56

@Faby: meg, mert Osha és Asha túl egyformán hangzik.

mojza09 2012.04.17. 20:42:50

@morbiczer: pont erre gondoltam én is az előző írásomban

Darkhorse 2012.04.17. 20:47:05

Na szóval nekem Yara (illetve az őt megformáló színésznő) okozott oltári csalódást! A könyv alapján én egy fekete, feszes seggű dögös dominát vártam, erre kaptam ezt!!!
Na most várhatok a Dorne-i hercegnők felbukkanására, remélem akkor finomabb falatok kerülnek először a szereposztó díványra aztán a képernyőre! :)

hajdiho 2012.04.17. 20:48:01

@aribeth: én is az első évad után olvastam el a könyveket, de még így sem mondanám, hogy nagyon durvák voltak az utalások, ha a film nélkül olvastam volna akkor meg fel sem tűnt volna, hogy épp mivel basztatják Lorast,
de helyesbítek: volt rá egy-két finom utalás, hogy Loras nem csak egy sima fegyverhordozója volt Renlynek, de egyáltalán nem volt kiemelve

Drogon 2012.04.17. 20:48:21

Egyébként az egyenjogúság nevében támogatom a fiú-buzulást.
Amúgy meg furcsa a könyvek után a sorozat... kicsit össze vagyok kuszálva. Vagy csak régen olvastam és nem tudom mire emlékszem.

Llew 2012.04.17. 20:48:59

@Faby: nem, nem változtatták meg, a te tv-d rossz.

morbiczer 2012.04.17. 20:58:41

@hajdiho: Az igazság az, hogy amikor először olvastam a könyveket, nekem se jött le , hogy melegek.

H már tudod, akkor viszont tök egyértelmű.

Prophet 2012.04.17. 21:38:58

Nem vártam ugyan 1,5 millió lépés Westerosban-t a sorozattól, de kicsivel többet barangoltak Arrya-jék - szóval vitába szállnék azzal, hogy élvezhető volt a könyvet olvasók számára. Mivel ezt a tábort "erősítem", úgy érzem sok dolgot próbálnak belezsúfolni egy-egy részbe. Még úgy is, hogy a nyáron olvastam a regényt.

Lezuzius 2012.04.17. 21:58:32

@Prophet: ha belegondolsz 20% az evadnak mar lement, kell haladjon a tortenet, mind a 30 szalon :)
Az hogy a ket tortenest osszevontak szerintem jo huzas volt.

Nincs ido olyan finom utalasokkal felvezetni a dolgokat amikkel a szerzo a konyvben operal pl. a Renly Loras fele kapcsolatrol, itt egyertelmusitik es az arcunkba nyomjak.
Viraglovagtol kezdve, Kisujj utalasai, Szivarvany testorseg stb. De amugy en is csak masodik olvasasra vettem eszre a jeleket, amikor mar olvastam rola a neten.

A soriban a karaktereket is ugy vazoljak fel, hogy hasznaljak a kesobbi konyvekbol is a "tudast", ezert tunik Margaery is masnak mint a konyv ezen szakaszan

Valamint Stannis-Mellisandre is ott lebegett a levegoben vegig a konyben is.

limbekcs 2012.04.17. 22:30:56

hát kedves sixx, lehet, hogy -vótozni kínszenvedés ilyen részekből, de szerencsére olvasni nem, köszi! :)

Kürosz 2012.04.17. 23:16:05

Melisandre-Stannis ügyben tudom, h mire gondolhatnak azok, akik szerint viszonyuk van, de szerintem azt a dolgot félreértették.

spoilerezni nem akarok... bár végülis ahogy nézem, mindenki olvasta, aki ide ír, úgyhogy sixx adhatna valami útmutatást.

felőlem dumálhatnánk úgy a részekről, h kirakjuk a hozzászólás elé, h SPOILER... Mit mondasz, sixx?

Kullancs1983 2012.04.17. 23:22:00

@hajdiho: Nem figyelsz eléggé a részletekre.
A sorozat négy könyv után indult, talán tíz van tervbe véve. Ha mindent rendesen ki akarnak fejteni 10-12 évad kéne, azt meg bajosan lehetne megcsinálni... Így hát vágnak, sűrítenek, átírnak. Én egyébként örülnék ha a sorozatnak valami alternatív vége lenne, vagy ha nem is visznek majd végig mindent, de a történet összes szálát elvarrják.

hajdiho 2012.04.17. 23:32:09

@Kullancs1983: miért nem figyelek? mert három elejtett mondatból kellett volna kitalálni, hogy Renly és Loras buzik? miből derül ki hogy nem kicsit hanem nagyon is melegek?

Abszolút nem ez volt középpontban, utalások elhangzottak, de akár másképp is lehetett volna értelmezni őket.

Ha meg figyelsz a részletekre akkor tudod, hogy hét könyv van tervbe véve

chrisred 2012.04.18. 06:48:58

@Kürosz: A Stannis-Melisandre a könyvben egyértelmű volt, bizonyíték is volt rá, de a további már spoiler lenne. A Renly-Loras dologra meg csak mások célozgattak. A kettőt amúgy még véletlenül sem hasonlítanám össze, az egyik kapcsolat erősen érzelmi volt, a másik meg úgymond hivatástudatból kezdődött. :)

panka 2012.04.18. 08:29:25

A szobalány az nem udvarhölgy, a Shae meg az előbbi lett. Nem vagyok valami nagy ezekben a rangokban, de azért rémlik, hogy a hölgyek nem szaros bilit mosnak, hanem suhogó szoknyában pukedliznek, vagy micsoda.

r_magpie 2012.04.18. 09:37:05

Hát, akik lemaradtak a könyv olvasása közben a Renly-Loras utalásokról, azok lehet, hogy nagyon sok minden egyébről is lemaradtak, a regény ugye tele van keresztbe-kasul szőtt rejtélyekkel, amikben kis túlzással minden összefügg mindennel, és a legtöbb ilyesmire csak rejtett utalgatásokkal céloz Martin. Nem egyszer vissza kellett olvasnom egy-egy párbeszédet, hogy egy elejtett félmondatból utólag leessen a tantusz.

Egyébként a Stannis-Melisandre viszonyra (ha jól emlékszem) még nem a 2. könyvben utal Martin, csak később, itt viszont hamarabb nyilvánvalóvá tették a dolgot, gondolom súlyozandó ezzel azt, hogy Stannist mennyire átadta magát az új isten akaratának meg a papnő iránymutatásainak:)

Kullancs1983 2012.04.18. 11:25:51

@hajdiho: Valahogy így. A könyvek számát hagyjuk, ez az ötödik is negyedik lenne, csakhát.

Tryptich 2012.04.18. 11:39:40

Azt nem értem, hogy a katonák miért hitték el, hogy a halott fiú Gendry, mikor egy kigyúrt fekete hajút kerestek, az meg egy nyegle szőke volt.

Bocimaster 2012.04.18. 12:01:01

@Tryptich: Mert nem fekete hajút kerestek, hanem bikasisakost:).

Tom Gambler 2012.04.18. 13:23:56

Csak egy észrevétel: nem tudom, kijött-e már magyarul az ötödik kötet, nem is akarok spoilert dobni, de azért abból kiderül, hogy Maergery Tyrell sem feltétlenül olyan, amilyennek az előző kötetekből lejött, és a Tyrell ház úgy általában olyan, mint bármelyik más nagy nemesi ház.
A másik, hogy amennyire én tudom, Martin személyesen is bele-bele szólogat a sorozat készítésébe, ergó azok a dolgok, amik esetleg a könyvben nem egyértelműek (Stannis-Melisandre, Renly-Loras), azokat ő jóváhagyta, ergó az ő Westerosában bizony így van, csak a könyvben nem volt esetleg ennyire hangsúlyos.

Llew 2012.04.18. 15:24:44

@Tryptich: előző részben is csak a nevét tudták a katonák

Eruka 2012.04.18. 17:01:07

@beacska: nekem is csúnyább a vásznon... a lelki szemeim előtt ennél nőiesebb nő jelent meg... ez, szegénykém nagyon csúnya :) de épp ezért nagyon jó választás :)

Eruka 2012.04.18. 17:06:43

@LEGOlas: ezért nem vagy színész :)))))

beacska 2012.04.18. 18:39:03

@hajdiho: ha olvastad, és nem tűnt fel az "utalás", akkor miért gondoltad, hogy Margery szüzességét elfogadták kész ténynek, akkor....akkor, amikor sarkalatos kérdés volt a jövője szempontjából. Mindenki TUDTA, hogy nem veszíthette el (és még Loras is meg lett említve ez ügyben). Egyértelmű volt a dolog...

beacska 2012.04.18. 18:45:17

@Prophet: az a barangolás...(nagy legyintés)..próbáltam résen lenni, de szörnyű volt...kedvem lett volna egy térképet rajzolni a szereplőkkel, ahogy keringenek, kerülgetik egymást..nem tudom, készült-e ilyen, vmelyik pihentagyú rajongó által, de lehet, hogy még az író is belegabalyodna...

Drogon 2012.04.18. 22:52:22

Mégis csak jobb lesz egyben megnézni majd az egész évadot egyben.
Addig van idő újra olvasom a könyveket.

DominoFX 2012.04.18. 23:01:00

Tényleg nem kötekedni akarok, de mivel többször is így volt leírva, gondolom nem elgépelés: Harrenhal egy l. Valamint Amory Lorch (nem Armory).

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.19. 05:48:35

@Drogon: jo beirom ujra. haverom vagy! a konyveket mar elolvastam ujra 2szer meg 3szor, a sorozat 2. évadjat meg akkor fogom egyben megzabalni, ha lezarul. igy csinaltam az elso evaddal is haver vagy, en meg most tanaltam fel a spanyolviaszkot. mar ha valaki okos beszolna. pacsi baratom!

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.19. 05:55:48

@DominoFX: szerrrrrelmes vagyok belllléd. a legnagyobb erényed, hogy megláttad az egészben a lényeget. bánt, hogy nem tudunk összejönni, miután nagyvonalúan bántam a lö és rö betűkkel. remélllem, nincs harrrrag. nagyon bánnámllllrrrr

proligarcha · http://fityiszt.blog.hu/ 2012.04.19. 10:28:09

@Kürosz: hogyne lenne, csak spojler nélkül nem lehet elmondani - de emlékezz mi történik Davos és Mellisandre éjszakai csónakázása alatt - na az Stannis nélkül nem lett volna lehetséges

Tintanyaló Papírtigirs 2012.04.19. 10:34:24

Mennyire kedvelem azokat az emberek akik elolvasnak egy könyvet de semmit nem fognak fel belőle :) a könyvből ha az ember figyelmesen olvassa, gyanakodva, hogy Martin esetlegesen szándékosan tesz bele lényegtelennek látszó dolgokat, később rengeteg dolgot ki tud belőle sakkozni :) A másik hogy aki olvasta a könyvet és meglepődik egy nem nézőpont karakteren, az igencsak csúnyán naiv :D vannak emberek akiket szándékosan nem mutatnak be :D Itt meg azért gondolom érdemesebbnek tűnt felépíteni a karaktert, egyéb okok miatt :)

Crimson 2012.04.19. 22:39:57

@Kürosz: A K.Howardot alakító színésznőt eredetileg Daenerys szerepére nézték ki, csak aztán valami miatt lecserélték.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.04.20. 22:23:37

Fasza rész volt ez a 3-as, nem láttuk végre a sivatagi unalmat a cgi-sárkányokkal, viszont három kedvenc szálam - a Fal, az Imp és Greyjoy - sokat szerepelt!

A kardozós jelenetekben voltak a magyar kaszkadőrök? :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2012.04.21. 22:13:46

Brienne -ben tetszik hogy a régi jó kalandsorozatok kardot forgató virágszálaival ellentétben rajta LÁTSZIK hogy olyan csaj aki gyerekkora óta fegyverforgatást tanul.

Ahogy Terry Pratchet is írta: Ha egy nő gyerekkora óta a kardforgatást, páncélviselést stb. tanulja és hozzá is izmosodik/edződik akkor nem úgy fog kinézni mintha a a Palyboyból lépett volna ki.

Csigataposó 2012.04.23. 12:13:32

@hajdiho: De harmadik konyvben le van irva, hogy apja ugyse tudta volna meghazasitani. Tehat csaladja tisztaban volt vele, hogy buza.
süti beállítások módosítása