Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x07 - Holtan eltemetve (Dead and Buried)

2012. április 12. 13:00 - PuffCinq

Embert próbáló rész következik, amelyben csak Chase lakkozott körmei jelentenek majd némi vidámságot. De Chase egyelőre nincs itt, House csonka csapatnak prezentál egy esetet: súlyos beteg 4 éves kisfiú, akinek a veseelégtelenségéből valami egészen mást diagnosztizáltak, mint ami a valódi baja. De most House kézbe veszi az ügyet. Érkezik Foreman, egy furcsa rohamokkal küszködő, 14 éves lány esetét hozza. A "Kit kellene kezelni?" House-Foreman párbajt magabiztosan nyeri House, elégedetten teheti el képzeletbeli pisztolyát. Dehát a kisfiú már öt éve halott! Szólal meg ekkor Adams. Ez fontos, nem? A halál következmény, és nem tünet, éppen ezért nem is fontos, feleli House. De már nincs mit tenni, a 14 éves lányt is kezelni kell, különben Foreman tesz róla, hogy House újra a sitten találja magát. A munkamegosztás: csapaté az élő beteg, House-é a halott, a kisfiú, akit egykor Drew-nak hívtak.

Az élő beteget Irisnak hívják, kétéves volt, amikor autóbalesetet szenvedett. Az édesapja, aki az autót vezette, meghalt. Szomorú, de orvosilag lényegtelen. A 14. születésnapján Iris éppen egy ajándékot bontogatott, amikor rosszul lett. Szomorú és orvosilag lényeges. Talán allergiás valamire. Ekkor fut be Chase a mester nélkül maradt csapathoz, és azonnal megakasztja a differenciált. Park ugyanis rájön, hogy Chase manikűrösnél volt, pedig azt mondta, fogorvoshoz megy. Miért hazudtál? Az nem lehet, hogy egyszerűen csak szégyelled, hogy nőiesen jól ápoltak a körmeid. Sötét titok lappang itt. Ki vagy te Park, House? Azért a jelenet végére csak eljutnak odáig, hogy Iris drogozott, ez okozza a bajt.

Iris tagad, az anyja viszont bűntudatosan néz, és bevallja, hogy C-vitaminnak álcázva hosszú ideje nyugtatózza a lányát, mert olyan kezelhetetlen kamasz. Ha House itt lenne, most csak annyit mondana, idióta. Én sem mondhatok mást. Iris közben hányni kezd, azaz kezdhetik elölről a gondolkodást, hogy mi baja. House megy Wilsonhoz, a rendes úton, nem a falon át, nem is értem. Amint Wilson meghallja, hogy barátja Foreman kifejezett tiltása ellenére egy halott beteggel foglalkozik, az egyik legszebb hobbipszichológiai elmélettel áll elő, amit valaha halottam tőle: azért csinálod ezt, mert vissza akarsz kerülni a sittre. Az az egyetlen hely, ahol igazán kiélheted önpusztító ösztöneidet. Wilson, most hülyéskedsz, ugye? Akárhogy is, House ezek után egy A ROHADT ÉLETBE, elkésem a dühkezelési csoportterápiámról kiáltással ott hagyja barátját.

Én komolyan azt hiszem, hogy csak szívatja Wilsont, de nem. Tényleg ott ül egy rakás dühével nehezen birkózó ember közt. Egy különösen szerencsétlen, kisírt szemű, alkoholista férfit nyaggat a kérdéseivel, Drew apját. A férfi elküldi House-t a francba. Drew meghalt, a felesége elhagyta, már új családja van, férje és kisfia. Drew apja tényleg dühös és elkeseredett, az életének semmi értelme, hagyják őt békén. Leginkább azért dühös, mert választ akar kapni a kérdésre, hogy miért veszítette el a fiát, mert válaszok mindenkinek kellenek, mondja House. Kár, hogy ebből a mondatból jobban érződik House saját válaszok iránti megszállottsága, mint az, hogy egy kicsit is törődne a férfival. Végül így is megkapja, amit akar, megtudja, hol nyugszik Drew.

Csapat közben arra jut, hogy a terhesség Iris minden tünetét magyarázza. Terhességi teszt kell, még akkor is, ha a lány szűz. House a temetőben, hivatalos exhumálást nem kérhet, de van az a pénz, amiért belenézhet a sírba. A félelmetesen nem evilági alak, aki a pénzt elfogadta, már csak azt kéri, hogy House tisztelettel bánjon a testtel. Nekem a torkom és a gyomrom is összeszorul attól, amit House tenni készül. Odalép Drew nyitott sírjához és már veszítené föl a koporsót, amikor megszólal a mobilja. A csörgés a csöndben robbanásként hat, én összerándulok, House meg mindent elejt. Fölveszi a telefont és fölfeszíti a koporsót. Adams, Park és Taub közlik, hogy Iris terhes és nem érzi egyik karját sem. Közben megérkezik Chase, aki eddig már megint nem volt sehol. Kiszedette a szemöldökét és állítása szerint brazil gyantáztatott is. Miért kell erről beszélni, amikor House éppen egy öt éve halott kisfiú körmeit vizsgálja? Igaz, ezt a csapat nem tudja. Irisnál csináltassanak HIV-tesztet, és keressenek agydaganatot, mondja House. Drew-nál nem talál semmit, amiből rájöhetne, hogy mi baja volt. A HIV-teszt negatív, agydaganatnak nincs nyoma. A csapat főtémája meg még mindig Chase brazil gyantája. Nehezen bírom én ma az egész csapatot, meg kell, hogy mondjam. Most gyógyítani akarnak, vagy pletykálni, komolyan? Iris újra érzi mindkét karját. Fájnak, főleg a jobb, amelyik úgy néz ki, mintha valaki órákig ütötte volna, kegyetlenül. House a lányokat laborvizsgálatok elvégzésére, a fiúkat házkutatásra utasítja.

Foreman az irodája előtt várja House-t. Délután GPS-tesztelést végzett a haditengerészet, zavarta a jelet vagy 45 percig, így House nyomkövetője is láthatatlan volt addig. Hol volt azalatt House? Ha még egyszer eltűnik, tényleg mehet vissza a börtönbe. Wilson a sorozat történetében már sokadszorra jön rá, hogy barátja nemcsak vicodin -, de rejtélyfüggő is. Sikertelenül próbálja rábeszélni ugyanis, hogy tegye azt, amit Foreman mond, és ne foglalkozzon Drew-val. Wilsonnak egyébként más szerepe már nem is nagyon lesz ebben a részben, minthogy House és Foreman között rohangáljon. Mindkettőt arról próbálja meggyőzni, hogy ne tegyen keresztbe a másiknak. Egyáltalán nem irigylem.

A következőkben párhuzamosan mutatják, ahogy House és Drew apja, valamint Chase és Taub házkutatást végeznek. House és az apa Drew anyjánál vannak. Az apa nem bírja elviselni, hogy már csak alig pár tárgy van a házban, ami arra emlékeztet, hogy a fia élt valaha. House sem talál sok mindet, vagy ólom -, vagy arzénmérgezés okozta Drew halálát. Chase és Taub egy cukirózsaszín szobában kutakodnak. Chase nem is brazil gyantáztatott, csak szívatta a többieket, hát remek. Taub ellenben már többször kipróbálta az igen alapos gyantázást. Aú. Miért kellett ezt nekem megtudnom? Rosszat fogok álmodni. Chase szemöldöke és körmei egyébként azért szépek, mert egyszeri alkalomra bevették egy tévéműsorba dokinak. Az adás már lement, ezért mer beszélni róla. Chase, az internetről hallottál már? Csak kérdezem.

Közben egy fiók alatti titkos rekeszből nem éppen cuki dolgok kerülnek elő. Szerelmes levelek, Iris nem szólt róla, hogy van barátja, ez még oké. De van itt durva pornó is. Kínzás, állatok, egyebek. Édes gyerek a betegünk, jegyzi meg Taub. Irisnak persze nem hiszi el az anyja, hogy nem feküdt le a fiújával, akiről ő eddig nem is tudott! Hiszen Iris terhes! Van még valami, amit nem mondott el? Például az, hogy a srác nemrég a kórházban járt, és megverte. Ezért vannak komoly sérülések a karján. S most már nem is lát rendesen, hirtelen csőlátása lett. House otthon, Drew apjával próbál rájönni, hogy miben halt meg a fiú, de elakad. Az apa könnyes szemmel meséli, hogy Drew-nak mindenre saját szava volt. A felesége hogy viseli a gyászt, kérdezi House. Még a temetésen sem sírt, hangzik a válasz. Erre House-nak rögtön támad egy ötlete.

Iris csőlátása ahogy jött, úgy el is múlt. Ez mit jelenthet? Chase, Adams és Park buzgón diagnosztizálna, de House és Taub nem figyel. House laptopja előtt ülnek, és nagyon vidámak. El is hiszem. A képernyőn nem más, mint Chase tévéműsora fut. Chase a kalapjától a világítóan fehér fogáig iszonyú. Otromba akcentussal mond otromba vicceket a kamerába. Az egésznek semmi köze a nemes orvosi hivatáshoz, bár való igaz, elhangzik a felvarrás és vágás szó. Ultraciki a dolog, úgy, ahogy van. De sírva röhögős is, az már biztos.

House már komolyan érkezik az ambulanciára, ahol Drew anyja várja. House csellel hívta ide, elmélete szerint a nőnek olyan betegsége van, amelynek egyik tünete, hogy nem tudja kimutatni az érzelmeit. Alig várta már, hogy vadonatúj gyereke szülessen, miután a régi meghalt, mi? A régit nem is szerette, kezdi House a diagnosztikai célú sértegetést, mire a nő pofon vágja. Az elmélet tehát téves. A nő a gyászról és a továbblépésről beszél, de House csupán két szót fog föl: két ember. Ezzel House már rohan is Irishoz. Hé, figyelj, a pasid balesetet szenvedett, itt van a sürgősségin. Hazudsz, mondja Iris fenyegetően House-nak, majd hozzáteszi: itt vagyok, te pöcs. Durva és félelmetes. Irisban benne lakozik a pasija, sőt még több más személyiség is. Az anyja által adott nyugtató eddig elfedte a tüneteit, de többszörös személyiségzavara van, és gyakran nincs tudatában annak, hogy mit cselekszik. Fölszedett egy fiút, aki teherbe ejtette, és saját magát verte meg.

A többszörös személyiségzavar pedig még nem minden, fizikai betegsége is van. A különböző személyiségeinek különböző tünetei vannak, hipnózis segítségével párosítják a tüneteket a személyiségekkel. House közben egy defektről szóló mesével lerázza a felügyelőtisztjét, aki már küldené rá a rendőröket, mert nem ott van, ahol lennie kéne, és bekopogtat Drew nagyapjához. De csak egy monoklival lesz gazdagabb. Megérkezik Drew anyja és az új férje is, aki behúz House-nak és kidobja. Iris hipnotizálást Chase végzi, természetesen. A lány most éppen a kétéves önmaga, végignézi az apja halálát. Sírva ébred a hipnózisból, bűntudata, mélyre temetett bánata és félelmei a felszínre törnek. Az autóbaleset előtt is sírt, ezért nem tudott az apja vezetni, ezért halt meg. Az anyja vigasztalja, hogy ez nem így van.

Iris 12 év óta először talán megkönnyebbül, de azt még mindig nem tudják, fizikailag mi baja. Hirtelen rettenetesen vérezni kezd, mégsem vetél el. A teszt szerint még mindig terhes. Chase és Adams ultrahanggal keresik az embriót, de nem találják sehol. House szerint ez csak egy dolgot jelenthet, nem embrió lesz ott, hanem tumor. Iris minden személyiségének megmondhatják, hogy rákos. Kegyetlen, dehát House-t a halott betege még mindig jobban érdekli. Megy Wilsonhoz beismerni, hogy rejtélyfüggő, de akkor is tudnia kell, hogy mi történt Drew-val. Wilson válaszából csak annyit fog föl, hogy blablabla, süket fülek, blablabla. Mindegy, a megoldás megvan, House el is rohan.

Már Drew anyjának kertjében áll, és a nő második fiát vizsgálja. A nő észreveszi az ablakból, s már siet is a fiához, közben a férjének kiáltozik. A férj jön, hogy megint behúzzon House-nak. Szerencsére House elég határozottan mondja, hogy genetikai betegség, így végül nem kap még egyet a szeme alá, és meg is hallgatják. Drew-nak Alport-szindrómája volt, ami egy örökletes vesebetegség. Néha süketség is társul hozzá. Drew-nak azért volt mindenre saját szava, mert nem hallott rendesen. Betegségét az anyjától kapott hibás gén okozta. Az anya csak hordozó, de bármelyik gyereke beteg lehet. S valóban, már a második fia sem hall rendesen, de most, hogy kiderült mi a baja, teljesen meg fog gyógyulni.

A jelenet alatt végig ott van Drew apja. A volt felesége a fiúk halála óta először sírva fordul hozzá. A nő rég eltemetett érzelmei a felszínre törnek, neki is hiányzik Drew. House engedelmesen száll be a rendőrautóba, amely a kapu előtt várja. Egy kis időre talán most megnyugszik. Iris jól reagál a rák elleni kezelésre, minden esély meg van rá, hogy meggyógyul. A Foreman irodája előtti váróban látjuk viszont House-t. Odabent Foreman és Wilson róla vitatkoznak. Foreman nagyon dühös, mindenképp rács mögött akarja látni House-t, hogy megtanulja végre, ő se tehet meg mindent.

House egy őrült, felelőtlen megszállott, mondja Wilson, de most is két ember köszönheti neki az életét. Foremant ez sem hatja meg. Wilson nem tud már mást mondani, csak ezt: Cuddy egy percig sem próbálta irányítani House-t, nem uralkodott fölötte. Cuddy kezelte House örültségeit. Így vált House hasznossá a kórház és az emberek számára. Wilson kimegy, jelentőségteljes pillantást vet House-ra, és távozik. Foreman leül House mellé. Cuddy mit tenne? 10 óra az ambulancián, feleli House. Cuddy nincs már itt, 30 óra, mondja Foreman, és elmegy. House egyedül marad.

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gertrudstein 2012.04.12. 13:48:42

De jó, hogy emlegetik Cuddyt, valahogy nagyon méltatlanul tűnt el, pedig ő volt az egyik főszereplő.

tenesseeblues 2012.04.12. 13:56:05

@gertrudstein: Hétvégén láttam az AXN műsorán néhány régi részt, döbbenetes milyen jó volt Cuddy jelenléte. Ahhoz képest most minden kifulladóban, House, törődött, lepukkadt, fáradt, öreg, mintha már nagyon unná az egészet.
Puff5, kösz a posztot, olvasni fogom, ha már nem is nézem filmet.

Póniló 2012.04.12. 20:58:22

@tenesseeblues: én pont az ellenkezőjét gondolom, nekem egyáltalán nem hiányzik Cuddy,legalábbis az a Cuddy nem, amivé tették a 7. évadban. Korábban kedveltem, de szerintem működik nélküle is a sorozat, sőt...

Kullancs1983 2012.04.12. 22:12:26

"Ez egy szent hely, viselkedjen ehhez illően.
-Maga pénzt fogad el a sírgyalázásért, és én tanúsítsak tiszteletet?
Mégis mit akar itt csinálni?
-Hallott már a férfi-halott fiúcska szerelmi társulásról?"

Ezért a beszélgetésért már megérte megnézni..:D

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.04.13. 10:13:01

@tenesseeblues: "minden kifulladóban, House, törődött, lepukkadt, fáradt, öreg, mintha már nagyon unná az egészet." Kikérem magamnak!:D Nagyon jó kis évad ez, House pedig úgy jó, ahogy van.:)

@Póniló: már megint mindenben egyetértünk!:) Cuddy engem már a 7x01-ben halálra idegesített a "mondd, hogy szeretsz" nyavalygásával meg a szekrénybe bújással és hasonlókkal. A 6. évad végéig volt jó, utána szörnyű nőt csináltak belőle...

candyperfumegirl 2012.04.13. 16:03:09

@tenesseeblues: én is képtelen vagyok nézni.
Régi részeket persze bármikor, bármennyiszer, azokat nem árnyékolja be, amit tettek a sorozattal, de a 7. évad 2. fele és Cuddy kiírása (nem csak a tény, hanem a mód, a karakter leépítése), elérte, hogy többé egy új epizódba se legyen kedvem belenézni.

vincentmarvinjules 2012.04.14. 11:10:37

Szerintem rémisztően sötét és gagyi epizód volt, Hugh Laurie pedig extra ramatyul nézett ki... Na de, várjuk ki a végét!

IamSherLocked 2012.04.15. 21:13:13

Hm, szerintem meg pont hogy nagyon izgalmas és jól megcsinált rész volt. A leírással együtt. Nagyon nagyokat nevettem, akkorákat, hogy talán még puffcinq is hallotta. :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.04.15. 21:31:49

@IamSherLocked: esküszöm, hallottam a nevetésedet, mintha csak a szomszéd szobában lettél volna. Pedig totál egyedül vagyok itthon. Spooky...

ChristineJane 2018.05.29. 17:17:24

Ez tényleg embert próbáló, de nagyon jó rész volt.
süti beállítások módosítása