Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x06 – Szülők (Parents)

2012. április 05. 08:00 - PuffCinq

Minden szülő tönkreteszi a gyereke életét? Ez House aktuális kérdése, jobban mondva inkább állítása. De mielőtt mélyebben belemennénk, hadd foglaljam össze gyorsan az erre az epizódra rendelt Taub szenvedései szálat. Ha Taubbal a továbbiakban részletesen kellene foglalkoznom, a hogyvolt írás végére biztosan kitépném minden szál hajamat. Nagyon unom már, hogy az ő magánéleti szenvedéseit kell néznem. Szerintem nem vagyok egyedül. Taub a 7. évad végén a volt feleségét és a kórház egyik nővérkéjét is teherbe ejtette, majdnem egy időben. A feleségétől született lányát Sophiának hívják, a nővérkétől születettet Sophie-nak. A felesége Sophie-nak becézi a lányát. Ezt gondolom viccesnek szánták. A lényeg, hogy Taub felesége az új pasijával és a lányával együtt Portlandbe költözne. Taub bő 42 percen keresztül vívódik, hogy engedje-e a költözést vagy sem. House és a csapat többi tagja pedig asszisztál hozzá. Leginkább azt akarják bebizonyítani Taubnak, hogy jobbat tesz a lányának, ha hétvégenként lesz jó apja, mintha maga mellett tarja, de nem törődik vele. Egy pillanatra úgy tűnik, hogy Taub hallgat az észérvekre, de végül a szíve győz, nem engedi el a lányát Portlandbe.

És akkor most törődjünk végre a hetibeteggel. Egy fiatal srácról van szó, Bennek hívják, és első jelenetében bohócként jelenik meg. Éppen egy szülinapon szórakoztatná a gyerekeket, de szegény elég ügyetlen. A közönsége ásítozik és még a lufi is kipukkad a kezében. Végül egy agresszív kisfiú látványosan és szó szerint megüti övön alul. Bennek annyi ideje van, hogy megjegyezze, ez nem volt szép, amikor odaugrik az agresszív kisfiú apukája, és rátámad, hogy az ő fiát ne bántsa. Ez az apuka tényleg ennyire hülye, vagy csak nem látta, hogy mi történt? A vita vége az, hogy Ben az ablaknak zuhan, mert nem mozog keze-lába. Kórházba kell vinni.

A kórházban a visszakapott, most már szépen berendezett, nagyobb irodában folyik a diagnosztizálás. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy Taub vívódása kapcsán arról beszélgetnek, hogy minden gyerek életét tönkreteszi-e minden szülő. House csak sorolja a példákat: Parkra annyira vigyáztak, hogy levegőt se kapott, Chase életét meg a karrierista apja és az alkoholista anyja keserítette meg. És Adams? Adams, téged hogyan csesztek el a szüleid? Ezt az epizód végéig még ki kell derítenünk. Bennek egyébként a szívbillentyűivel lehet baj, szívultrahang kell neki. A vizsgálat alatt ott van Ben anyja és nevelőapja is. Az anyja arról győzködi Bent, hogy válasszon más hobbit. Sokkal többre vihetné, ha nem bohóckodna szabadidejében. De Ben nem hobbinak tekinti, amit csinál. Az édesapja nyomdokaiba akar lépni, aki egykor cirkuszi bohóc volt. Évekkel ezelőtt rákban meghalt, Ben a mai napig hősként tekint rá.

Egy hirtelen váltással az ambulancián találjuk magunkat és House-t. Egy ellenszenves férfi éppen azt bizonygatja, hogy súlyos cukorbeteg, inzulint akar, de azonnal. House szerint a férfi idióta, de semmiképp sem cukorbeteg. Mivel a vita nem vezet sehova, House otthagyja a férfit. Kint pedig közli a nővérekkel, hogy az előbb vizsgált betegének nyolcórás alvásvizsgálatra van szüksége, senki ne zavarja. Ezek után House összefut Wilsonnal, aki kivételesen mintha dolgozna. Hogy House és Wilson miről beszélgetnek, arra csak félig tudok figyelni, mert teljes balkezes büszkeséggel nézem, ahogy Wilson ír. De azt hiszem, a lényeg az, hogy lesz egy nagyobbnál is nagyobb bokszmeccs Atlantic Cityben, amit House és Wilson a TV-ben akart megnézni, de Wilson közben kapott két jegyet. A ring mellé! Úgyhogy ő megy Atlantic Citybe. Börtönviselt, nyomkövetővel ellátott barátját meg itthon hagyja a TV előtt. Wilson, te szívtelen dög! De várjunk csak! House nem kesereg! Valahogy ő is eljut a ring mellé. Kitalál valamit, hogy kijátssza a nyomkövetőt. Wilson bízza csak rá!

Közben kiderül, hogy Ben szívbillentyűinek semmi baja. Röpködhetnek az újabb ötletek. Esetleg szifilisz? Kizárt, a srác 16 éves, és bármilyen hihetetlen, még nem él nem életet. Végül arra jutnak, hogy Ben egész immunrendszere, úgy ahogy van, megzavarodott. Sjögren-szindrómája van. Taub adja a gyógyszereket, egy hét kezelés, és Ben mehet is haza. Taub nagyon együtt érez Bennel, meghatja, hogy a fiú ennyire fölnéz az apjára, és bohóc akar lenni. Taub logikája szerint ez a viselkedés is azt igazolja, hogy neki nem szabad elengednie a lányát Portlandbe. Jaj, minek beszélek már megint Taubról? Ben orra közben vérezni kezd, majd nagy mennyiségű vért köp a vesetálba. Ez nem Sjögren. Csapat House elé járul ötletelésre. House a karjaiban tartja Sophie-t. Azt, akinek ez a neve, nemcsak a beceneve. Amint Taub meglátja a lányát, rohan és kitépi House karjaiból. Szegény Sophie rögtön elkezd sírni. Megértem, én is így lennék, ha Taub kitépne House karjaiból.

A differenciál diagnózis eredménye: Bennek új csontvelő kell. Chase, Park és Taub induljon donort keresni, Adams még maradjon. Középiskolában egy félévet nagyon elszúrtál, ezért az egyetemet is később kezdted. Szóval, hogyan tettek tönkre a szüleid, kérdezi House. Sehogy, mosolyog Adams, csak volt egy lázadó korszakom. Törődj bele, hogy azóta teljesen rendben vagyok. Ben vizsgált rokonai közül egyik sem jó donornak. Chase az anyját kérdezi, hogy az apjának nincsenek-e élő rokonai, akiket megkereshetnének. Nincsenek élő rokonok, és egyébként is, meddig tart még ez? Bennek vissza kell mennie az iskolába, hogy tanuljon és bejusson egy jó egyetemre. Ben nem akar jó egyetemet, nem ügyvéd lesz ő, hanem cirkuszi bohóc, tovább adja az örömöt, amelyet az édesapja neki adott. Az anyja és a nevelőapja is vitatkozna Bennel, de a fiúnak hirtelen fájni kezd a háta.

Mi pedig már Foreman irodájában vagyunk House-szal. Az igazgató úr éppen videokonferenciát tart két fontos emberrel. House előbb kecsesen belelóg a képbe, majd szamárfület mutat Foremannek. Foreman gyorsan elbúcsúzik a fontos emberektől, de érdekes módon annyira nem ideges. Azért akart House-szal beszélni, hogy szépen megköszönhesse neki, hogy olyan nagyon el akar menni arra az orvosi konferenciára. Mehet is, Foreman megengedi. Csak egyetlen apróság. A konferencia reggeli programján kell fölszólalnia. Este nagy fölfordulás lesz ott, Atlantic Cityben, egy bizonyos bokszmeccs miatt. Foreman nem akarja, hogy House esetleg ne érjen haza időben. Ügyes próbálkozás volt, House, de ilyen könnyen nem jutsz el a ring mellé. Most menj az ambulanciára.

Az ambulancián House-t képzelt cukorbetege várja egy teli vizeletes pohárkával. House vizsgálja meg a vizeletet. Chase és Taub érkezik. Csontvelődonor még mindig nincs, de a nagyobb baj az, hogy Bennél allergiás reakciót váltott ki, hogy trombocitát kapott azért, hogy kibírja valahogy, amíg nem találnak neki új csontvelőt. House Chase és Taub elkerekedő szemei előtt nyugodtan megiszogatja képzelt betege vizeletét, és közben arra jut, hogy Ben anyja biztosan titkol valamit. Ki kell deríteni, mi történt valójában Ben apjával, különben elakadnak. Képzelt beteg vizelete egyébként almalé volt, és még mindig nem cukorbeteg.

Ben apja pedig nem halt meg és nem hős. Egy lepukkant környéken él, és nem veti meg az italt. Anyja szerint jobb, ha Ben azt hiszi, hogy az apja halott, de rendes ember volt, mintha tudná, hogy él, de borzalmas alak. Wilson és House együtt esznek, s mint ilyenkor mindig Wilson most is House lelkét próbálja föltárni. Wilson szerint House azért állítja, hogy minden gyereket tönkretesznek a szülei, mert így igazolja, hogy őt tönkretették. Kijelentéseivel persze csak azt éri el, hogy House a szokásosnál is gusztustalanabb módon lopja el a szendvicsét. Nem House tehet róla. A rossz nevelés. Park és Taub elmennek Ben apjához, hogy megkérjék, ha alkalmas rá, adjon a fiának csontvelőt. A férfi bevágja előttük az ajtót.

Chase a laborban próbálja kiszedni Adamsből, hogyan tették tönkre a szülei. Hogy elérje, amit akar, teljesen megnyílik Adamsnek, elmondja, hogy őt azért kezdte érdekelni az orvoslás, mert a részeg anyja gyakran bezárta az apja dolgozószobájába, ahol, amikor már nem tudott többet sírni, az orvosi könyveket olvasta. Adams megadja magát: a szülei először nagytétű szerencsejátékban utaztak, majd jöttek a drogok, végül a gyerekkereskedelem. Jézusom. Persze, hogy ebből egy szó sem igaz. Adams a Chase telefonján keresztül hallgatózó House-nak játszotta el a tönkretett gyereket. Ügyes volt, Adams, de most komolyan? Mit tettek veled a szüleid?

Ben rosszul lesz, s kiderül, nem csontvelő kell neki, a mája kezd leállni. A májelégtelenséggel foglalkozó ötletelés közben House nyomkövetőjét egy cseppet sem bizalomgerjesztő egyén babrálja. A szerkezet beindul, babráló egyén erre úgy elszalad, mintha puskából lőtték volna ki. House is sietősen távozik, de előtte még olyan kezelést ír elő Bennek, amelynek eredményeként leállhat a szíve, vagy kómába eshet, attól függően, hogy mi a baja. A kockázat nagy, de utána legalább már meg tudnák gyógyítani.

A következő percben House már egy terápiás fürdőkádban ásztatja a lábát, és magazint olvas. Amikor Foreman és a biztonsági emberek megérkeznek, profi Bertie Wooster-féle csodálkozást produkál. A Majd a komornyik! óta Hugh Laurie egy kicsit sem jött ki a gyakorlatból. Jaj, a víz! A nyomkövető! Istenkém, nem tudtam, bocsánat! Ben anyja beleegyezik a kockázatos kezelésbe, közben Taub is és a férje is arról győzködi, hogy Bennek joga van találkozni az apjával, most, hogy ilyen súlyos az állapota. De a nő hajthatatlan, Ben nem láthatja az apját. Ismét szárazon House maga babrálja a nyomkövetőjét, de nem jut vele sokra. Jön képzelt betegének a felesége, hogy álrecepteket írasson föl, mert ő már nem bírja, hogy a férje cukorbetegnek képzeli magát, hátha a placebo hatás segít. House-nak ehhez most nincs hangulata, rövid úton otthagyja az asszonyt.

Chase ebben az epizódban nagyon egy húron pendül House-szal. Még mindig arra próbálja rávenni Adamst, hogy mondja el, mivel tették tönkre a szülei. Adams már talán válaszolna is valamit, ami tényleg igaz, de ekkor Ben bal szeme kiugrik a helyéről. Ez egyrészt szörnyű, másrészt most már biztos nem kell a kockázatos kezelés. Ben rákos. Miközben erre rájönnek, House azt is kitalálja, mi az igazi baja képzelt betegének. Wilson minden meggyőző erejét beveti Foremannél, hogy House-t elvihesse a bokszmeccsre. De hiába minden szép szó, Foreman nem enged. Neki itt most rosszfiúnak kell kennie, mert House-nak el kell hinnie, hogy a főnökének van hatalma fölötte. Ha Foreman a rosszfiú, Wilson a jóbarát. Éppen ezért Wilson is maradjon itthon és nézze a TV-ben a meccset House-szal, a jegyeket pedig adja Foremannek. S Wilson odaadja őket. Ő a világon a legjobb barát. S a legnagyobb balek is, azt hiszem.

A képzelt betegnek valóságos pajzsmirigy működési zavara van. Amelyet a cukorbetegségtől való félelme miatti diabetikus étkezés idézett elő. House évek óta nem látott ilyen szép példát az iróniára. Ben még a kemoterápia megkezdése előtt rosszul lesz, gyakorlatilag minden létfontosságú szerve összeomlik, és kómába esik. House teljesen tanácstalan. Ekkor érkezik Ben apja, akit a nevelőapja hívott. Csak öt percet akart adni apának és fiúnak együtt, mielőtt Ben meghal. Ben anyja őrjöng. Vajon mit követett el a volt férje, amit ennyire nem képes megbocsátani? House már tudja is a választ: 12 évvel ezelőtt molesztálta a fiát. És amit eddig senki sem tudott, szifilisszel fertőzte meg. A fertőzést már nem lehet kimutatni Ben szervezetében, de megbújó baktériumok az övön aluli ütés és a különböző orvosi vizsgálatok hatására aktivizálódtak. Az állapot gyógyszerrel kezelhető, Ben meg fog gyógyulni. Adams pontosan azt a kérdést teszi föl, amit én is: ennyi? Nem hívunk pszichiátert? (Az anyának is kellene egy.) Nem mondjuk el Bennek, hogy az apja él, hogy járt itt? Hogy szifilisszel fertőzte meg? Nos, feleli House, Toub majd eldönti, mit mond el Bennek. Egyedül neki vannak gyerekei a csapatban, más nem értheti ezeket a nehéz kérdéseket. Taub végül elmondja Bennek, hogy szifilisze van, de azt nem, hogy az apja él, s ő fertőzte meg. Azt nem tudjuk meg, hogy mit mond, akkor mégis hogyan lett beteg Ben. House szerint Taub jó döntést hozott, most az eszére hallgatott, nem a szívére. Ezt pedig nagyon nehéz megtenni. A szülők úgy teszik tönkre a gyerekeik életét, hogy a szívükre hallgatnak, nem az eszükre.

 House és Adams összefutnak a liftben. Adams végre bevallja, hogy tizenéves korában két hónapra elszökött otthonról. Semmi gondja nem volt, de úgy érezte, súlyos családi problémákkal küszködő barátai sokkal mélyebbek, mit ő. Azért szökött el, hogy gondjai legyenek. Tehát, mondja House, a szüleid úgy tettek tönkre, hogy nem tettek tönkre. Szép. A börtönben is ezért dolgoztál? Mert romantikusnak találod, ha valaki elcseszett? Nem, ezért dolgozom veled, feleli Adams. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt így ki akarta mondani.

Wilson House lakásán, félelmetes mennyiségű pizzával és sörrel. House sehol, s amikor Wilson bekapcsolja a TV-t, megdermed. A ring mellett vigyorog, és teljes egyetértésben sörözik House és Foreman! House, te szívtelen dög! Hogy tehetted?! Wilson pizzába fojtja bánatát, nekem meg kell egy hét, mire ezt kiheverem.

Címkék: house
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gertrudstein 2012.04.06. 20:35:40

Rettenetes szülők. Rettenetes gyerekek. Cocteau is mindent tudott róluk.
Jópofa viccelődései ellenére súlyos egy rész ez.

vincentmarvinjules 2012.04.06. 20:38:44

Én Taubot bírtam ebben a részben. És, szerintem a szívére hallgatott, nem az eszére. Wilson meg angyal, földre szállt angyal.

tenesseeblues 2012.04.06. 20:44:57

Nekem túl sok volt ez az egész. A szörnyű szülők , a fajtalankodó apa, a fiú kiugrott szeme, House görénysége, hogy átverte az egyetlen embert, aki szereti őt, és így tovább... Szóval, a kevesebb több.

IamSherLocked 2012.04.07. 14:33:08

Valóban súlyos rész. De legalább valahol szó van ezekről a dolgoról. Milyen más népszerű sorozat szól ilyenekről? Élénken emlékszem még Chase és a diktátor, ill. Cameron és a kétes kísérletek problematikákra. Viszont a leírás 5*. Egyszerűen engaging - ha valaki tud rá nagyon jó magyar szót, írja le!
És hát egyet kell értsek, ha egy Taub kiragadna House karjaiból én se örülnék. :) Esetleg ha House fia tenné ezt... :)

vincentmarvinjules 2012.04.07. 16:39:12

@IamSherLocked: Nem tudom: pazar?
Én már a Vészhelyzetet is azért szerettem, mert olyan reménytelenül bonyolult volt minden szereplő élete.
Miért haragszotok Taubra. Nekem ő is hiányozni fog...

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.04.07. 16:53:26

@vincentmarvinjules: nyugi Taub nem megy sehova, a 14. részig biztosan nem. Hogy utána mi lesz, még nem tudom. Le vagyok maradva csöppet.:)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.11.12. 16:59:22

Hogy itt milyen torz az összes kép! Ezt eddig észre se vettem, bocs...:)
süti beállítások módosítása