Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sírhant művek 1x06 – The Room

2012. április 01. 12:00 - Fekete Panna

Egy hálószobában nyitunk, ahol nyitva az ablak, a szél cibálja a függönyt. Egy nyolcvan év körüli színesbőrű „fiatalember” pattan ki az ágyból, hogy becsukja, megállapítván, hogy milyen hideg is a reggel, pedig a sivatag közepén laknak. És tényleg, Los Angeles Kalifornia legnagyobb városa, ezen állam déli részeit nagy kiterjedésű sivatagok és félsivatagok alkotják. Kedélyesen beszélni kezd az ágyban még fekvő feleségéhez, Hattie-hez, de sajnos ő már nem érzi a hideget.

Brendánál vagyunk, Nate éppen olvassa a róla szóló könyvet, csekély érdeklődést mutatva az épp ott tébláboló könyvhős felé. Pedig ennél remekebb alkalom nem is kínálkozhatna, hogy kipróbálja a hangoskönyv intézményét az igazi szereplővel, de úgy tűnik ez csak nekem lenne ajándék. Viszont megismerünk egy részt Nate jóvoltából, ahol a kicsiBrenda (kb. 8 éves) éppen a pszichológusát borítja ki azzal, hogy a doki megerőszakolta a babáját. Köszönjük Nate.

Fisherhászienda, Ruth áll egy ősrégi nyeles lábossal a kezében, azt bámulja. David jelenik meg, aki próbál beszélgetést kezdeményezni, de anyu ma reggel nem az a szószátyár típus.

Nate már egy autószerelő műhelyben van, éppen fizetné a kocsija olajcseréjét, de a műhelyvezető nem fogad el pénzt, hiszen Nathaniel temette a bátyját, Bart-ot /nem, nem a Simpsont/ és így is még sokkal tartozik. Nate ezen meglepődik, ki nem nézte volna apjából, hogy nem pénzért temetett, hanem bartelezett. Pluszba még azt is megtudja, hogy apu büszke volt rá, nem, nem Davidre, rá.

Claire indul suliba, anyja még mindig a lábast nézi.

A nyugiszobában David éppen Mr. Jones-szal beszéli meg Hattie ravatalozásának és temetéseinek ügyeit. Az öreg elég gorombán viselkedik, az ő feleségéhez ne nyúljanak, ne legyen hulla előkészítés a búcsúztatásra, semmi. Davidtől végighallgatjuk, hogy mi minden történik egy testtel a halál beállta után, erről már Nate kárán ugye már én is értesültem. Végül Mr. Jones ezeket hallván csak belemegy a balzsamozásba, mert hamvasztást nem szeretne.

Nate matat az apja könyvelésében, meglát olyan számlákat, amik piros csillaggal vannak jelölve, hogy fizetve. Ezek szerint apu nemcsak az autószerelést intézte árucserével, Nate nem rest, serényen jegyzeteli a neveket.

David és anyu jönnek ki a templomból. Hozzájuk csapódik a múltkori nő, aki megpróbált kikezdeni Daviddel nemrég az egyik mise után. A nő (nevezzük Tracy-nek) ismét vad flörtölésbe kezd, ott, anyu előtt. Bár kiderül, hogy Davidnek mégsincs mennyasszonya, újra le lesz pattintva. Amíg ezt David intézi a háttérben, anyu mellé vetődik a fodrász barátunk. Mármint a barátja. Mármint a volt barátja. Hiányzik neki nagyon, viszont Ruth nem nagyon akar vele beszélni, ő már lezárta kettőjük dolgát. Erősen zavarba jön, amikor odalép David is, aki nagy nehezen megszabadult Tracy-től. David egyből levágja, hogy itt bizony a gaz csábítóval van dolgunk és nem szimpatizál a hórihorgas Gedeon bácsival. David és Ruth jobbra el, otthagyván a szomorkodó fodrászt.

Dörömbölnek a Fisher ház ajtaján, az éppen pizsamában lévő /tehát reggel van/, erősen álmos Claire nyit ajtót, az ajtóban Mr. Jones. Látni szeretné a feleségét, bár csak másnap lesz a ravatalozás, de addig is szeretne mellette lenni. Mivel senki sincs itt a bétéből, Claire nem akarja beengedni, de az öreg - mint már írtam elég akaratos - eléri, hogy bekerüljön a házba.

Brenda érkezik meg, keresi Nate-et, de csak Claire-t találja egy szófán Mr. Jones-szal, ahogy az öreg éppen alszik Claire vállán. Kifárasztotta a nagy akarat. Brenda azért keresi, mert vett egy régi szekrényt, és segíteni kellene hazacipelni. Claire felajánlja segítségét, de Brenda nem nagyon örül neki. Az öreg hirtelen magához tér, de mielőtt még bármit is mondana, Claire mondja, mennie kell, vár rá egy szekrénycipelés.

Nate a reggelt egy virágkertészetben kezdi, egy olyannál, akinek a neve mellett volt egy piros csillag. A kertésznő nem is tudta, hogy Nathaniel meghalt, ráadásul állítása szerint apu remek humorérzékkel megáldott ember volt, őt mindig megnevetette. Nate ezen elcsodálkozik, nem nagyon ismerte apját ezen oldalról. Ismét megtudja, hogy apja büszke tökösségére, amiért elhagyta a családot, amiért nem akart temetkezési vállalkozóként dolgozni. Azontúl, hogy értesülünk Nate csillagjegyéről (Mérleg), még azt is megtudjuk, hogy itt mi volt a bartel tárgya: marihuána. Havi rendszerességgel. Nem sok, csak kábé 30 gramm, és ezt úgy mondom, hogy életemben nem találkoztam egy gramm fűvel sem. Soha.

David éppen ételt osztogat hajléktalanoknak, gondolom ez is beletartozik a presbiterségbe. Feltűnik Tracy is, próbál kommunikálni Daviddel, de ő csak mereng. Én is kikapcsolnék, ha egy ilyen stílusú nő dumálna mellettem a semmiről. Bár lehet én meg is ölném két perc után. Megjelenik a fodrász is, próbál Daviddel beszélni az anyukájáról. David viszont nem.

Nate következő piros csillaga egy indiai étterembe vezeti, amit egy Mohinderre erősen hajazó fiatalember vezet. Kiderül, hogy apunak volt itt egy titkos szobája. A tulaj szerint volt, hogy hónapokig nem jött, aztán meg napokig ott volt. Ha ez Nate-nek nem lett volna eddig is elég sokkoló, talál egy poharat, amin van egy rúzsnyom. Feltesz egy bakelit lemezt, a rajta lévő szám alatt (The Ramones – Journeyto center of the mind) vad látomásai vannak arról, hogy apu mivel töltötte a szabadidejét. Van abban minden, füvezés a tetovált, nagydarab motoros haverokkal, prostituálttal akció közben, távcsöves puskával lövöldözés az ablakból a járókelőkre, ilyenek. Ahogy ezeket képzeli, apu szelleme nézi a sarokból.

Anyuval ezekben a percekben éppen kikezd az orosz virágos, aki szállítja nekik a növényeket a ravatalozáshoz. Azonkívül, hogy Ruth ezt nem tudja hova tenni a dolgot, megjegyezendő, hogy orosz barátunk olyan valószínűtlen kék szemekkel rendelkezik, amilyeneket ritkán látni.

A következőkben Brenda és Claire rakják helyére a szekrényt Brenda lakásában, amit ugye Nate-nek kellett volna. Amikor először hallottam erről a szekrényről, arra gondoltam, hogy akkora mint egy kidobó. A kétajtós fajtából. De ez nem az a szekrény. Inkább cipős.

Claire meglátja a Brendáról szóló könyvet, roppant mód megörül neki, ugyanis az egyik kedvenc műve. Kedvenc része, amikor a kislány nem szól a pszichológusaihoz, hanem csak ugat. Mint egy kiskutya. Köszönjük Claire. Brenda nem mondja el, hogy ő a főszereplő, de nem is kell, hiszen a hirtelen megjelenő öccse (Billy) elárulja. Claire totál oda van meg vissza, eme találkozást Gandhi-hoz és Jézushoz hasonlítja. Claire roppantmód szimpatizál Billy-vel, úgy tűnik az érzés kölcsönös, Billy viszi haza. Brendának ez nem tetszik. Nagyon nem. (Claire fülbevalója nagyon baba, két delfin, orruknál összehegesztve.)

Nate álmodik, mert éppen füvezik a halott apjával, csevegnek az életről. Pont, amikor apja a fülébe súgja az élet értelmét, hirtelen felébred. Pedig arra én is kíváncsi lennék. Meg arra is, hogy hogy hereverészhet egész nap, amikor cégtulajdonos.

Bezzeg anyu mozgásban van, takarít a konyhában, talál egy üveg bébiételt az egyik szekrényben. Jó régen pakolhatott, hiszen Claire már 16 éves.

David eközben pakolászgat a kajaosztás után, Tracy még mindig dumál hozzá, ha ez így ment egész nap, David idegei kötélből lehetnek. Vagy éppen már egészen megtépázottak. Tökéletesen megérteném. Viszont Tracy ráébreszti arra, hogy igazából mennyire magányos, hogy csak azért jár oda homeless-eket etetni, mert nem akar senkivel se beszélgetni. Tracy-t most már tényleg elküldi a picsába, Tracy szerint nagyon szemét módon, szerintem meg roppant finoman.

Snitt, Claire és Billy nagyban smárolnak a kocsiban.

Davidet a hazafelé útja, kitudja miért, egy meleg negyeden vezeti át. Előtte fiúk párban, pár nélkül, csókolózva, összebújva. Most már igazán kezd neki hiányozni ez a dolog. Bambán bámul ki a mikrobuszból, amin rajta van a gyülekezet felirata.

Brendának mutatja meg Nate apu titokszobáját, szexszagot érzek a levegőben. Nate szerint ez a titokszoba dolog nagyon szomorú, nem érti apjának miért volt szüksége egy ilyen helyre. De Brenda szerint izgalmas, fogadja el így aput, ne akarja kinyomozni, hogy vajon mi késztette erre. És tévedtem. Nem lett szex.

A Fisher ház földszintjén vagyunk, Ruth és Mr. Jones vannak Hattie koporsója mellett. Mr. Jones Ruth-tal sem kedves. Az orosz virágos meghozta a ravatalozásra a díszítéseket, és a nézésével felidegesíti Ruth-ot. Miközben kikíséri a házból, kijelenti az orosz fiatalembernek, hogy ne nézzen olyan kanosan rá. Mire az oroszunk kijelenti, hogy neki bizony tetszik Ruth. Erre anyu pofon vágja. Az orosz mosolyog, aztán lelép. Mr. Jones a háttérben megjegyzi, hogy Ruth-nak egy dugásra lenne szüksége. De jó nagyra.

A suli előtt Billy várja Claire-t, egy fényképező gép van nála, egyfolytában fényképezi a lányt. Hazaérnek, és még ott is folyamatosan kattogtat. Aztán hirtelen Nánási Pálnak képzeli magát, kéri Claire-t nézzen csábosan, aztán lerakja a gépet, időzítőre teszi és ahogy éppen Claire mellét markolásza úgy készített fotót. Hogy maradjon valami emlék. Mondja Billy. Hát ez jó. Már rögtön a második találkozásnál ilyet szól. Billy rákérdez, hogy mi van Brenda és Nate között, mire Claire mondja, hogy szerinte szerelmesek egymásba. Ezen Billy kicsit felhúzza magát, mondja Claire-nek viszlát, lelép.

Este van, David álldogál a meleg bár előtt, amit a mikrobuszból látott. Kis tétovázás után bemegy.

Nate keltegeti Mr. Jones-t, aki elaludt a kanapén a földszinten. Elkezd sztorizgatni a feleségéről, elég durva, mert 56 évet éltek együtt, tényleg igazán szörnyű lehet arra ébredni, hogy az, aki 56 évig volt melletted, már nincs. Nate próbálja a szokásos nyugiszobás szöveget nyomni, de az öreg csak egy odavetett: „Nem tud maga semmit.” kijelentéssel magára hagyja. Legalább olyan flegmán, mint ahogy Ygritte mondta mindig Havas Jonnak.

Hopphopp, Davidet vitték szobára a következő jelentben… Kiderül, hogy David ügyvéd, Bostonból és Jim-nek hívják. A másikról nem derül ki semmi csak annyi, hogy produkciós menedzser. Nekem mondjuk ezzel sem mondott sokkal többet. De oh jaj, többet is megtudunk róla. Kiválóan szaxizik, David arcára legalább is az van írva. Mondanom sem kell, hogy darab szaxofon nincs a közelben. Snitt, David beül a kocsiba. Tessék, éjszakára nem is marad. Remélem van lelkiismifurdija, nekem hiányzik Keith, tök jó fej volt.

Másnap van, Ruth éppen bocsit kér az orosztól, nem akarta leütni, de mostanában különös napjai vannak, csupa régi emlék veszi körül, össze van zavarodva. Erre az oroszunk lecsókolja. Ruth csak néz, hirtelen nem is tud mit reagálni, csak azt, hogy kinyitja ő is a száját, de nagy szerencséjére megzavarják őket, be kell kísérnie a vendégeket Hattie ravatalozására.

Claire telefonál a suliból Billy-nek, kérdezi hogy van, de Billy nem nagyon van képben, hogy ki is Claire. Elég cikis így valljuk be, Claire sem tudja kezelni a szitut, de aztán Billy segít neki észhez térni: „Azt hiszed pedofil vagyok, hogy 16 éves gimis lányokkal járok?”.

Most Davidet viszi fel Nate apu szobájába, hátha együtt sikerül megfejteni, miért tartott fenn egy külön szobát, miért kapott havi ellátmányt kenderből. David nem segít Nate-nek, tulképp leszarja, hogy apu miket csinált a szabadidejében, akkor sem és most sem akarja megismerni. Nate próbál közeledni Davidhez, de a tesója lepattintja, mint Tracy-t, mint a fodrászt. David úgy látszik mostanában csak a produkciós menedzserekkel áll szóba.

Nate fekete hullazsákba (biztos volt otthon felesleges) pakolja apu kacatjait a szobában, megakad a keze a rúzsos poháron, de azt nem rakja bele. Nem tudom, hogy mire gondolhat, vagy arra, hogy egy másik nő vagy apu ivott belőle utoljára, ahogy éppen AngelaDiva-t játszott magassarkúban a tükör előtt.

Pakolászás közben talál egy fotóalbumot, a családról, az anyukájáról erotikus képeket. De nem olyanokat, dehogy. Erre feltűnik apu szelleme. Nate elmondja, hogy azért lépett le, mert félt a haláltól. És ez valljuk be egy temetkezési vállalkozótól elég rosszul hangzik. Aztán azért döntött úgy, hogy hazajön, és folytatja a családi bizniszt, mert apu is csinálta, hogy apu is hitt benne. Erre kiderül, hogy apja szerint a legjobb döntés volt, hogy ő lelépett, hogy apu egy B életet is fenntartott, nyilván azért, hogy néha napján kilépjen az A-ból. Apu kioktatja Nate-et, vitázni kezdenek, itt úgy érzem egy kicsit, hogy Nate kezd becsavarodni. Összeveszik a fejében lévő apjával, ez nem vezethet jóra.

Claire-re a suli előtt nem Billy vár, hanem Brenda. Próbálja megmagyarázni Claire-nek, hogy Billy ilyen, ne agyaljon rajta, nagy szerencséje, hogy nem feküdt le vele. Megbeszélik, hogy minden pasi seggfej. Jöhet a cukrászda vagy a vásárlás.

Nate hazaér, odaadja anyjának a képeket, nem beszél a szobáról, azt mondja apja irodájában találta őket. Anyu totál meghatódik, elmeséli a fényképek történetét, olyan nagyon aranyos. Nate csak bámul anyjára, úgy látszik egyik nemzőjét sem ismerte igazán eddig.

Nate megy le a lépcsőn, ott találja Mr. Jones-t a felesége mellett, próbálja ébresztgetni, ideje hazamenni, de Mr. Jones nem ébred már fel soha többet. A felesége után ment, ez így kerek, ez így befejezett.

David rakosgatja a székeket, az ételosztásnak vége. Meglát egy rendőrautót, benne egy fekete rendőrrel, de nem Keith az. David arckifejezését látva, már nemcsak nekem hiányzik a fekete zsaruk gyöngye.

Brenda és Claire söröznek és füvet szívnak a teraszon. Nagy az egyetértés.

Ruth érkezik meg az esőben egy nagy házhoz elég zaklatottan. Nyílik az ajtó, a fodrász az. Egymás karjaiba omlanak, forró csókban egyesülnek. Már éppen ideje volt, hogy anyu boldog legyen, legalább egy kicsit.

Címkék: sirhant muvek
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Farkasokkal táncoló 2012.04.07. 13:42:03

Őszintén örülök, hogy az egyik kedvenc sorozatom is felkerült a Hogyvolt-ra (csak maradjon is itt!).

Nekem megvan mind az 5 évfolym dvd-n és izton állítom, hogy egyike az általam látott legizgalmasabb és legegyénibb tv sorozatonak, amiket a HBO leadott.

Az első évfolyam még nem olyan nagy durranás, de évről évre keményebb lesz. Tanúi leszünk pl Ruth teljes személyiség változásának, ahogyan az eleinte prűd, szűklűtókörű háziasszonyból széles látókörű felvilágsult nő lesz, aztán David és Keth viszonya is megér egy misét, nem beszélve Nathanielről (az ifjabbról), aki lassan a főszereplővé növi ki magát, és a kezdeti selyemfiúból másoknak példát mutató igaz emberré növi ki magát.

Én mindeninek ajánlom, aki teheti, hogy nézze meg ezt a sorozatot. Igaz is, most éppen hol lehet látni?

Fekete Panna 2012.04.08. 19:36:05

@Farkasokkal táncoló: szia! szerintem a legjobb sorozatok között van, engem is nagyon megfogott. sajnos most nem megy sehol, arra számítok, hogy a nyári pangásban majd berakják egy késő esti sávba, vagy viasat vagy cool. mindenképpen jelzem, ha lesz, figyelem rendszeresen. remélem tetszenek a hogyvoltok! :)

Intizar 2012.05.09. 03:13:55

l
Lelkiismifurdi. Nyehehehe.

mandelstam01 2012.05.24. 13:44:51

Az első részről szóló Hogyvolt annyira bejött, a témával együtt, h. - bár a címet hallottam előtte is már - ez alapján kezdtem utánanézni a sorozatnak...
Mind az 5 évad beszerezve, minden napra egy rész jut, ennyi fér bele az időmbe késő este.
Az első perctől tetszik, Fisherék a fejemben járnak már egyfolytában, de ez a 6.epizód volt az első, ami, hogy úgy mondjam, 'megérintett', különleges, bensőséges pillanataival...
süti beállítások módosítása